ads

Selasa, 17 September 2013

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


Perancangan Program Pengijazahan Amalan Perawat <b>Di Sandakan</b> <b>...</b>

Posted: 10 Sep 2013 11:11 PM PDT
Insyaallah, Program Pengijazahan Amalan Perawat akan di adakan di Sandakan, Sabah sekitar bulan Disember nanti. Tarikh belum di tentukan. Pada yang berminat boleh membuat perancangan dari sekarang. Antara pengajian yang akan di bentangkan adalah :

Pengajian Tahap 1 (8:00pg - 12:30 tengahari)
Yuran; RM130.00
Antara silibus pengajianya:
1. Pengijazahan amalan manzil bersanad
2. kaedah rawatan :
    a). kaedah mengazab
       - kaedah sebat tasbih
       - kaedah baling
       - kaedah rejam
       - kaedah pasak
    b). Kaedah bunuh:
       - Kaedah sembelih
       - Kaedah letup
    c). Kaedah Menarik gangguan:
       - Kaedah Pulas
       - Kaedah Tarik
3. Kaedah menghancur kebal jin
4. Kaedah Membuang Ilmu batil

Kursus Metafizik Penyembuhan Tapak Syifa (2:30ptg - 5:30ptg)
Yuran kursus: RM100.00
Antara silibus pengajiannya:
1. Amalan FATIHAH 7
2. Penyaluran Tapak penghancur
3. Penyaluran tapak penyapuan
4. Penyaluran Tapak Syifa
5. Penyaluran Tapak Pengeluaran
6. Ijazah Rawatan santau

Pengijazahan (ZINK) Ilmu Zikir Inti Nur Kalimah (8:30mlm - 11:30mlm)
Mahar : RM555.99
Silbus pengajian ZINK dan keperluan adab pengijazahan boleh anda rujuk pada artikel berkenaan.

Keseluruhan pengajian tersebut akan di adakan pada hari yang sama. Anda boleh memilih untuk mengikuti mana mana pengajian mengikut kemahuan anda.

Penyertaan belum di buka. perancangan program tersebut akan di kemaskini dari masa ke semasa.

Dicatat oleh Terapi Qolbu

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Najib perlu selesai segera isu pencerobohan <b>di Lahad Datu</b> <b>...</b>

Posted: 23 Feb 2013 10:57 PM PST

KUALA LUMPUR, 23 FEB: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak patut meluangkan masa melawat Lahad Datuk dan bertemu orang ramai di kawasan itu untuk mengetahui sendiri keresahan dan kebimbangan mereka terhadap 150 penceroboh Sulu.

Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang berkata, jika Najib mempunyai masa berkempen ke seluruh Malaysia untuk dirinya dan UMNO/Barisan Nasional (BN) walaupun Parlimen belum dibubarkan, tidak ada sebab bagi Najib tidak menyelesaikan kebuntuan pencerobohan Sulu yang masuk minggu ketiga.

Katanya beliau mengalu-alukan lawatan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman dan Kabinetnya ke Felda Sahabat 16 di Lahad Datu, semalam bagi mendapatkan pandangan terus mengenai kebuntuan antara pasukan keselamatan dan kononnya Tentera Diraja Kesultanan Sulu.

"Saya juga berkesempatan melawat Felda Sabahat 16 di Lahad Datu dua hari lalu bersama wakil yang dilantik DAP Sabah, termasuk Jimmy Wong Sze Phing, Naib Pengerusi DAP Negeri, Frederick  Fung, Setiausaha Negeri Dr Edwin Bosi, Setiausaha Publisiti Negeri, Chan Foong Hin, Ahli Parlimen Kota Kinabalu, Hiew King Cheu dan Penolong Setiausaha Penganjur Kebangsaan DAP, Vincent Wu," katanya dalam kenyataan media, semalam.

Kit Siang yang juga Ahli Parlimen Ipoh Timur berkata, lawatan kami ke Lahad Datu pada 20 Feb itu bertujuan mendapatkan fakta untuk menentukan keadaan sebenar di tempat kejadian mengenai kebimbangan penduduk tempatan, menunjukkan solidariti dengan rakyat di Lahad Datu yang terkesan dengan kejadian itu dan menghantar mesej jelas kepada Kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri Sabah, khususnya Perdana Menteri dan Ketua Menteri Sabah, untuk memberi tumpuan menyelesaikan segera kebuntuan yang melanda rakyat Sabah.

"Saya gembira kerana matlamat kami tercapai kerana selepas itu Ketua Menteri Sabah dan rombongan Kabinetnya melawat Felda Sahabat 16 untuk mendapatkan taklimat di pos keselamatan General Operations Force (GOF) di sana," katanya.

Menurutnya, namun itu tidak memadai jika Perdana Menteri tidak meluangkan masa menyelesaikan masalah penduduk di Lahad Datu sedangkan sibuk berkempen untuk memenangkan dirinya dan BN walaupun Parlimen belum dibubarkan.

"Jika pemimpin DAP boleh mengetepikan kempen pilihan raya untuk melawat Lahad Datu, tidak ada Perdana Menteri tidak boleh melakukan perkara yang sama.

"Bolehkah Najib menjelaskan kepada penduduk Lahad Datu, Sabah dan Malaysia bagaimana 150 penceroboh Sulu mampu melepasi kawalan tentera laut, askar dan polis sehingga mereka bertahan di Kg Tanduo di Felda Sabahat 17 sejak 9 Febuari lalu," ujarnya.

Bagaimanapun, katanya, banyak soalan yang dilontarkan rakyat Malaysia di media sosial yang belum dijawab Perdana Menteri atau arahkan Menteri sesuai atau agensi Persekutuan untuk memberi jawapan.

"Polis tida sepatutnya terbabit dalam memulihkan situasi di Sabah kerana ia bukan soal keselamatan dalam negara dan setakat ini polis dilihat tidak mampu mengusirkan penceroboh berkenaan.

"Ahli politik telah campur tangan dan sebab itu situasi buntu ini berterusan. Polis tidak terlatih untuk melakukan serangan di kawasan musuh, di mana musuh menembak semula. Ini bukannya perhimpunan Bersih. Mereka tidak ada mortar, artileri, kenderaan Infantri atau Pasukan Khas yang mahir dalam intipan, Pasukan Udara dan Tentera Laut. Ini sepatutnya tugas Tentera memandangkan ia adalah ancaman luar, senjata mereka lengkap dan mereka terlatih untuk itu.

"Situasi itu sepatutnya diurus oleh Komander Briged kelima tanpa membiarkan semua adat tertib ini. Ini adalah tugas Menteri Pertahanan, nampaknya dia bercuti dan tentera sedang dimalukan oleh sekumpulan pengganas. Terdapat satu lagi badut, kononnya Laksamana, tanpa malu berkata perbelanjaan pertahanan kita sangat bagus (dengan kapal selam tak guna) sehingga serangan 1511 tidak akan berulang lagi.," katanya.

Kit Siang berkata, Perdana Menteri perlu menjelaskan kepada rakyat mengapa Menteri Dalam negeri dan polis yang menguruskan situasi itu sedangkan ia sepatutnya diuruskan Menteri Pertahanan dan tentera agar ia tidak berlarutan. – Roketkini.com

10 di tuaran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tuaran - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di tuaran</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Aug 2013 07:18 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

seramai 600 anak muda <b>di tuaran</b> sertai pkr - Wartawan Rasmi <b>...</b>

Posted: 26 Mar 2013 10:01 AM PDT

Written by Admin   
Wednesday, 27 March 2013 00:25

LENCANA PKR.......kelihatan Mohd Najlin Haji Awang Puasa (tengah) sedang disematkan lencana PKR oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim (Kanan) sambil disaksikan oleh Haji Ghulabdin Enjih (kiri).


TUARAN : Di saat-saat terakhir menjelang Pilihan Raya Umum ke 13, Barisan Nasional (BN) dan UMNO di Tuaran termasuklah di Kawasan Dewan Undangan Negeri Sulaman kian tergugat dengan kemaraan Pakatan Rakyat (PR) dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) sejak akhir-akhir ini di kawasan berkenaan.
Majlis Malam Jelajah Pakatan Harapan Rakyat anjuran Parti Keadilan Rakyat (PKR) Cabang Tuaran yang dihadiri oleh hampir 5,000 orang penyokong parti itu sebagai bukti setelah menerima kemasukan 600 ahli baharu dari kalangan anak muda yang diketuai oleh Mohd Najlin Haji Awang Puasa, 28 tahun.
Ketua Umum PKR Pusat, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah menerima borang penyertaan kemasukan dalam PKR Tuaran di Majlis Jelajah PR yang berlangsung di Restaurant Transit Dalit, Kampung Lok Batik dekat sini pada malam Ahad lepas.
Majlis itu turut dihadiri oleh Ketua Cabang PKR Tuaran, Haji Ansari Abdullah; Pengerusi Perhubungan PKR Sabah, Ahmad Tamrin Haji Jaini; Pengerusi Angkatan Perubahan Sabah (APS), Datuk Seri Panglima Wilfred Mojilip Bumburing yang juga Ahli Parlimen Tuaran; Pengerusi Pertubuhan Pakatan Sabah (PPS), Datuk Seri Panglima Lajim Haji Ukin; Bekas Ketua Penerangan UMNO Tuaran, Haji Ghulabdin Enjih; Bekas Panglima Angkatan Tentera Darat Malaysia, Leftenan Jeneral (B); Dato Abdul Ghafir Abdul Hamid dan Bekas Ahli Parlimen Tuaran, Datuk Monggoh Orow.
"Penyertaan 600 ahli-ahli baharu yang sebilangan besarnya dari kalangan pemuda di Kawasan Pilihanraya Dewan Undangan Negeri Sulaman dan Parlimen Tuaran akan menambah kekuatan kepada Pakatan Rakyat dalam usaha untuk memenangi Kawasan DUN Sulaman dan Parlimen Tuaran dalam Pilihanraya Umum ke 13 tidak lama lagi," Kata Najlin yang juga merupakan bekas Ahli UMNO dari Cawangan Wawasan Lok Batik Tuaran.
Katanya, kemasukan ini haruslah disambut dan diterima oleh pimpinan PKR di Cabang Tuaran agar semangat dan kebangkitan anak-anak muda akan memberikan satu lagi kekuatan kepada Pakatan Rakyat dalam membuat persiapan menghadapi pilihanraya umum tidak lama lagi.
"Banyak sudah pemimpin UMNO yang telah berhijrah meninggalkan parti yang jelas sudah tidak relevan lagi. Jika perjuangannya untuk anak-anak muda sudah tidak relevan, apa lagi yang ditunggu? Lebih baik mereka tampil untuk memberikan kekuatan kepada PKR adan Pakatan Rakyat khasnya," kata Najlin lagi.
Sehubungan dengan perkembangan terbaru ini, Najrin berharap lebih ramai lagi ahli parti kerajaan yang akan menyertai PKR untuk memberikan satu keyakinan jitu terhadap kemantapan parti ini.
Majlis Malam Jelajah Pakatan Harapan Rakyat telah diisikan dengan ucapan oleh Datuk Seri Anwar, Ketua Caabang PKR Tuaran Haji Ansari Abdullah; Bekas Panglima Angkatan Tentera Darat Malaysia, Leftenan Jeneral (B) Dato Abdul Gafir Abdul Hamid; Naib Pengerusi DAP Sabah, Peter Liew; Aktivis Politik, Dr Chong Eng Leong dan Bekas Ketua Penerangan UMNO Tuaran, Haji Ghulabdin Enjih.

10 di nabawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di nabawan - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

10 di kunak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kunak - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di kunak</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Sep 2013 03:10 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Misteri Terowong Jepun <b>Di Kunak</b> Sabah | Persada sites | Sains <b>...</b>

Posted: 07 Apr 2013 09:40 PM PDT

Bagi penduduk Sabah, mungkin anda pernah mendengar tentang misteri terowong Jepun di Kunak Sabah. Kunak yang mempunyai kira-kira 62,000 penduduk dan merupakan daerah yang kaya dengan sumber marin seperti udang, ikan, ikan bilis dan ketam sama ada yang bersumber dari laut atau yang diternak dalam sangkar.

Kunak juga adalah antara daerah pengeluar rumpai laut di Sabah dan pengeluar ikan keempat terbesar. Nama Kunak memang agak jarang disebut dan masih ramai orang luar belum mengenali Kunak sebagaimana mereka mengenali Tawau, Semporna, Lahad Datu dan Sandakan walaupun semua daerah berkenaan berada di Pantai Timur Sabah.

Mungkin disebabkan kurangnya promosi dari pihak yang berwajib meskipun di Kunak terdapat banyak lokasi menarik.

Lokasi Menarik Di Kunak, Sabah :

~ Kolam Lumpur (Mud Pool) di Ladang Binuang,
~ Air Terjun Di Hutan Simpan Madai Baturong
~ Gua Madai di Madai
~ Tasik Impian Di Mostyn
~ Kelab Golf di Mostyn
~ Tinggalan Terowong Jepun di Mostyn
~ Kawasan Tanaman Kelapa Sawit yang Tertua di Pulau Borneo (ditanam pada 1957)
~Telaga Tujuh di Pangi
~ Kolam Air Panas / Hot Spring di Sungang
~ Bahan Artifak di Tingkayu

Lokasi terowong ini terletak kira-kira 12 kilometer dari pekan Kunak di mana terowong tanah sepanjang 8 kilometer dengan 4 cabang yang terletak di Ladang Sime Darby dipercayai digunakan oleh tentera Jepun sebagai laluan rahsia untuk mengangkut serta menyimpan peralatan perang.

Kewujudan terowong Jepun ini dikatakan dibina pada zaman Perang Dunia Kedua dan masih terdapat beberapa tinggalan tentera Jepun di dalam terowong tersebut. Beberapa individu cuba memasuki kawasan tersebut dan ada yang mendakwa pernah menemui beberapa barangan peninggalan zaman perang antaranya gelas, sudu, dan ada juga yang mendakwa pernah menemui "bekas landasan lokomotif" di dalam terowong berkenaan.

Terowong berkenaan dikatakan mampu dilalui oleh lori 10 tayar dan ditemui secara tidak sengaja pada tahun 1970-an oleh kaum Iban yang ditugas membersihkan kawasan hutan berkenaan. Mereka mengesan terowong berkenaan selepas melihat runtuhan sebahagian terowong bawah tanah itu.

Ada pihak yang mengandaikan bahawa terowong ini tembus hingga ke Laut Sulawesi. Namun,setakat ini tiada yang mampu menjelaskan di manakah penghujung terowong ini.Ada juga peneroka yang cuba memasuki terowong ini namun tidak mampu meneruskan perjalanan kerana kekurangan udara dan keadaan yang terlalu gelap.


BULAN <b>DI KUNAK</b> | ABU NUHA CORNER

Posted: 24 Apr 2013 08:57 AM PDT

Abu Nuha Corner mengalu-alukan para pembaca :

1) Menghantar sebarang maklumat program atau aktiviti dakwah dan bukan berasaskan komersil khususnya sekitar Kota Kinabalu @ Pantai Barat Selatan dan Sabah amnya untuk dihebahkan di blog ini. Bahan yang bersesuaian, lengkap (seperti foto, banner dll) serta tepat akan dipaparkan di blog ini dalam tempoh tertentu.

2) Menghantar undangan untuk Abu Nuha atau rakan-rakan pendakwah sama ada JHEAINS atau Persatuan Ulama' Malaysia (PUM) Sabah mengisi program dakwah di kawasan berdekatan dan bersesuaian sama ada di masjid, surau, jabatan kerajaan dan swasta dan sebagainya.

3) Menghantar undangan untuk Abu Nuha Corner membuat liputan sebarang aktiviti dakwah di lokasi yang berdekatan. Berikan maklumat lebih awal dan terperinci untuk memudahkan lokasi dikunjungi. Aktiviti yang bersesuaian akan dikongsikan untuk tatapan pembaca di blog ini.

4) Menghantar berita, laporan atau catatan aktiviti dakwah sekitar Sabah untuk dipaparkan di blog ini tanpa Abu Nuha Corner berkunjung ke lokasi berkenaan. Catatan yang menarik, lengkap dengan foto dan menepati citarasa Abu Nuha Corner akan dikongsikan bersama.

Contoh program @ aktiviti dakwah adalah seperti kelas pengajian agama, ceramah, kuliah, forum, kursus-kursus, seminar, majlis qurban, aqiqah, khatam al-Quran, pertemuan, ziarah hospital, muallaf atau ulama dan seumpamanya. Sama ada ia dianjurkan oleh masjid, surau, kampung, jabatan kerajaan, swasta, NGO, parti atau individu persendirian.

Hantar maklumat program berkenaan ke mesej Facebook Abu Nuha atau emel ke ma_alhafiz@yahoo.com. Sertakan nama pemberi maklumat atau urusetia dan nombor telefon untuk rujukan dan pertanyaan lanjut. Maklumkan juga sasaran audien (sama ada terbuka, tertutup atau ada umur tertentu). Maklumat yang lengkap dan paling penting MENEPATI CITARASA Abu Nuha Corner akan disiarkan. Mari kita bersama-sama menyebarkan maklumat dan aktiviti dakwah demi perkembangan Islam. Terima kasih.

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved