ads

Sabtu, 8 Oktober 2011

10 di kudat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kudat - Google Blog Search


sabahkini.net: PENYELUDUPAN BARANG SUBSIDI <b>DI KUDAT</b>

Posted: 01 Jul 2011 08:39 AM PDT


Saudara Pengarang,

UNTUK makluman, saya berasal dari Sandakan tetapi buat masa ini sedang bercuti di Kudat, Sabah. Pagi kelmarin, lebih kurang jam 10.30 pagi semasa memancing di jeti Sabah Port Kudat, saya ternampak sebuah lori yang berada di sebelah bot kumpit dalam keadaan yang mencurigakan.

Saya melihat dengan jelas ketika itu anak-anak kapal sedang memungah barang-barang (kotak-kotak) dari lori ke bot kumpit (Filipina) yang sebelum ini merapat ke jeti untuk memuat kayu belian, tetapi turut menyeludup keluar barangan kawalan bersubsidi seperti minyak masak, tong gas, gula dan sebagainya.

Saya harap pihak tuan dapat menghebahkan perkara ini di Sabahkini.net agar pihak berkuasa dapat membuat pemantauan dan menghalang penyeludupan keluar barang kawalan bersubsidi ke Filipina.

Salam Hormat,

PUTERA SANDAKAN

10 di tenom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tenom - Google Blog Search


sabahkini.net: NILAI TAMBAH BUAT 1200 PELAJAR <b>TENOM</b>

Posted: 12 Sep 2011 05:38 PM PDT


RASMI…Jamawi meniup sumpit sebagai simbol perasmian program tersebut. Gambar sisipan Dr Fadzilah Kamsah.

Oleh : JAAFAR ABDUL WAHID

DIJANGKA lebih dari 1,200 orang pelajar di Tenom yang bakal menduduki peperiksan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dari seluruh sekolah menengah di daerah ini akan menyertai Program Motivasi Perdana anjuran Yayasan Pelajaran Mara (YPM) dengan Kerja sama Pergerakan Pemuda Umno Tenom dan Pejabat Pendidikan Daerah.

Program yang akan diadakan pada 15 September (khamis) ini, akan berlangsung di Dewan Masyarakat Datuk Seri Panglima Antenom bermula dari jam 8.00 pagi dan berakhir jam 5.00 petang akan disertai pelajar sekolah menengah St Anthony Kemabong, Entabuan SM Chung Hwa dan SMK Tenom.

Pakar Motivasi, Datuk Dr. Haji Mohd. Fadzilah Kamsah (gambar kecil ) akan bersama-sama pelajar yang menyertai program ini yang akan dibahagikan kepada dua sesi iaitu bersama pelajar pada sesi pagi dan satu sesi khas bersama ibubapa pelajar pada sebelah petangnya.

Ketua Pergerakan Pemuda Umno Tenom, Jamawi Jaafar, berkata pogram ini merupakan julung kali pernah diadakan di daerah Tenom dan merupakan antara komitmen pergerakan pemuda Umno bahagian Tenom bagi meletakkan agenda pembangunan model insan melalui pendidikan sebagai satu keutamaan dalam menjana kemajuan pendidikan bagi pelajar pelajar sekolah di luar Bandar.

"Program ini merupakan satu program nilai tambah bagi memperkasakan kemajuan pendidikan pelajar khususnya di daerah ini yang bukan sahaja perlu disokong dari segi kemudahan prasarana, namun perlukan anjakan paradigma bagi menyuntik semangat pelajar yang bakal menduduki peperiksaan penting tahun ini," katanya ketika ditemui selepas menghadiri program sambutan hariraya Aidilfiri dan Majlis Ramah Mesra di Sk Bakuku Ulu Temoni Tenom, kelmarin.

SUMBANGAN….Jamawi turut menyampaikan sumbangan kewangan Pergerakan Pemuda Umno Tenom kepada salah seorang guru besar sempana majlis tersebut.

Jamawi yang juga Pegawai Khas kepada Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) berkata Pergerakan Pemuda Umno Tenom meletakkan agenda pembangunan pendidikan sebagai satu keutamaan dalam setiap programnya kerana menyedari betapa pentingnya pendidikan kepada anak bangsa sebagai bekalan mereka menghadapi cabaran akan datang.

"Kita sedar, kalau kita mahu mencapai kemajuan besar dalam negara kita dan mahu menjadi negara maju menjelang 2020 nanti, perkara penting yang harus kita beri tumpuan adalah soal pelajaran," katanya.

Sehubungan itu menurut Jamawi, semua pihak di daerah itu perlu berkerjasama memperkasakan kemajuan pendidikan dengan tidak menyendarkan sepenuh peranan serta tanggungjawab tersebut kepada pihak sekolah mahupun guru-guru, malah ibubapa dirumah juga perlu memainkan peranan bagi membantu anak-anak mereka maju dalam soal pendidikan.

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Apa sudah jadi perumahan SPNB <b>di Lahad Datu</b>

Posted: 10 Apr 2011 12:00 AM PDT

Apa sudah jadi perumahan SPNB di Lahad Datu
October 3rd, 2011

Saya adalah salah seorang pembeli rumah SPNB di Lahad Datu,Sabah (Bandar Sri Gemilang).Menurut perjanjian sewaktu pembelian,rumah tersebut akan diserah kunci pada 2010.

Tetapi sampai sekarang bayang kunci pun tidak kelihatan.Yang lebih menyedihkan lagi perumahan tersebut sudah terbengkalai(tidak ada kerja-kerja peminaan dijalankan).

Persoalannya sekarang dimana janji-janji Barisan Nasional untuk membantu rakyat Sabah?.Mana rumah mampu milik yang dijanjikan SPNB?.Adakah perumahan Bandar Sri Gemilang ini dibuat hanya untuk memancing undi?.Takan bila pilihanraya sudah dekat baru pembinaan dijalankan semula.

Kalau pembeli bertanya pihak SPNB Kota Kinabalu mengenai status perumahan tersebut,jawapannya senang saja PROJEK BERJALAN MENGIKUT JADUAL. Jadual apa yang diikut sekarang?.

Kami yang hari-hari lalu jalan tu untuk pergi kerja.Kami yang nampak projek tu berjalan atau tidak.Takan mahu tunggu wartawan TV3 datang baru nak kelamkabut.

Kalau boleh kami minta la bos-bos besar SPNB ni turun padang.Lihat-lihat la projek diSabah ni.Jangan nak duduk dipejabat saja.

Kalau kita lihat dalam tv bukan main lagi rancak projek SPNB ni.sana-sini rumah dibuat.Sana-sini bagi kunci rumah.Tapi hakikatnya diLahad Datu ni pembinaanya terbengkalai.

Kita bukannya nak marah,tapi kita menagih apa yang sudah dijanjikan untuk rakyat.kesudahannya sekarang yang kaya tambah kaya,yang miskin tambah miskin.

KECEWA DENGAN PROJEK SPNB.

Assalammualaikum.

By: malik
http://www.aduanrakyat.com.my/apa-sudah-jadi-perumahan-spnb-di-lahad-datu

10 di kunak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kunak - Google Blog Search


gerbang maklumat siber: Kembara Merdeka 2011 tiba <b>di Kunak</b>

Posted: 06 Aug 2011 09:04 PM PDTdi negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


Penampang catat sejarah jadi daerah pertama <b>di negeri Sabah</b> <b>...</b>

Posted: 07 Oct 2011 09:39 PM PDT

by RUZAINI ZULKIFLI ruzainiUB@gmail.com. Posted on October 8, 2011, Saturday

SEBAT... Donald melakukan gimik memegang rotan sambil menyebat papan tanda 'Saya Anti Kutu Sampah' sebagai simbolik perlancaran KAKS Peringkat Daerah Penampang di Kompleks Beli Belah Megalong kelmarin.

PENAMPANG: Perlancaran Kempen Anti Kutu Sampah (KAKS) peringkat Penampang kelmarin menjadikannya sebagai daerah yang pertama melaksanakan program itu di negeri ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri Moyog, Datuk Donald Peter Mojuntin berkata ia selaras dengan pembangunan sedia ada di kawasan Penampang yang kini semakin pesat dan dalam masa sama turut mementingkan aspek kebersihan demi menjaga imej daerah yang mempunyai banyak produk pelancongan itu.

Menurutnya, menerusi pihak berkuasa tempatan (PBT) yang ditunjangi oleh Majlis Daerah Penampang (MDPG), perkara demikian juga perlu mendapat kerjasama daripada orang ramai bagi menjayakannya serta menjadikan Penampang sebagai daerah bebas daripada sampah.

Bermula kelmarin, Donald menegaskan mana-mana individu yang didapati membuang sampah di merata-rata tempat di daerah berkenaan bakal berhadapan tindakan kompaun sebanyak RM500 serta merta oleh pihak MDPG.

"Bagi MDPG, kompaun itu bukanlah amat penting namun adalah menjadi keutamaan kita semua berhenti untuk mengamalkan sikap membuang sampah secara sesuka hati.

"Bayangkan, di daerah Penampang ini terlalu banyak produk pelancongannya seperti Banjaran Crocker, kampung-kampung Moyog dan sungai-sungainya yang jernih belaka.

"Tidakkah kita semua rasa bersalah sekiranya meninggalkan generasi hadapan dengan pencemaran dan gagal melihat peninggalan indah khazanah alam diperolehi di kawasan Penampang ini," katanya.
Tambahnya, antara kelainan KAKS di Penampang adalah aktiviti gotong-royong menangkap kutu-kutu sampah dengan para peserta di bawah kendalian MDPG hanya perlu menjadi pemerhati.

"Gotong-royong ini lebih berkesan berbanding dengan aktiviti memungut sampah kerana perserta akan melihat sendiri betapa malunya kutu-kutu sampah ditangkap kerana melakukan kesalahan. Dengan ini juga peserta juga nanti tidak mahu diri mereka dalam keadaan sama kelak," katanya.

Donald yang juga Pembantu Menteri Kewangan negeri berkata demikian ketika berucap pada Perlancaran KAKS Peringkat Daerah Penampang di kompleks beli belah Megalong, Donggongon di sini kelmarin.

Hadir sama, Pegawai Daerah Penampang, William Sampil, Pengarah Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Bandaraya Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK), Robert Lipon, wakil Universiti Teknologi Mara (UiTM), Datuk Dr Chua Kim Hing dan Pengerusi Persatuan Penjaja Donggongon, Amiribrahim Mattasan.

Dalam pada itu, William berkata setakat ini terdapat lima termasuk pejabat, premis serta sekolah telah diisytiharkan sebagai zon tanpa sampah di daerah berkenaan dengan didahului pejabat MDPG.

"Kawasan yang lain ialah Pejabat Persatuan Penjaja Bandar Donggonggon, SMK Bahang, SMK Limbanak dan Sandakan Turf Club (STC) Donggonggon.

"Kita percaya selepas pelancaran KAKS ini yang dipengerusikan saya sendiri, ia mampu mengubah perspektif ramai khususnya penduduk daerah Penampang untuk mengutamakan kebersihan.

"Saya percaya dengan adanya kerjasama dan sokongan padu daripada semua akan menjayakan kempen ini dengan menjadikan hasrat daerah Penampang tanpa sampah akan tercapai," katanya.

10 di penampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di penampang - Google Blog Search


<b>Penampang</b> catat sejarah jadi daerah pertama <b>di</b> negeri Sabah <b>...</b>

Posted: 07 Oct 2011 09:39 PM PDT

by RUZAINI ZULKIFLI ruzainiUB@gmail.com. Posted on October 8, 2011, Saturday

SEBAT... Donald melakukan gimik memegang rotan sambil menyebat papan tanda 'Saya Anti Kutu Sampah' sebagai simbolik perlancaran KAKS Peringkat Daerah Penampang di Kompleks Beli Belah Megalong kelmarin.

PENAMPANG: Perlancaran Kempen Anti Kutu Sampah (KAKS) peringkat Penampang kelmarin menjadikannya sebagai daerah yang pertama melaksanakan program itu di negeri ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri Moyog, Datuk Donald Peter Mojuntin berkata ia selaras dengan pembangunan sedia ada di kawasan Penampang yang kini semakin pesat dan dalam masa sama turut mementingkan aspek kebersihan demi menjaga imej daerah yang mempunyai banyak produk pelancongan itu.

Menurutnya, menerusi pihak berkuasa tempatan (PBT) yang ditunjangi oleh Majlis Daerah Penampang (MDPG), perkara demikian juga perlu mendapat kerjasama daripada orang ramai bagi menjayakannya serta menjadikan Penampang sebagai daerah bebas daripada sampah.

Bermula kelmarin, Donald menegaskan mana-mana individu yang didapati membuang sampah di merata-rata tempat di daerah berkenaan bakal berhadapan tindakan kompaun sebanyak RM500 serta merta oleh pihak MDPG.

"Bagi MDPG, kompaun itu bukanlah amat penting namun adalah menjadi keutamaan kita semua berhenti untuk mengamalkan sikap membuang sampah secara sesuka hati.

"Bayangkan, di daerah Penampang ini terlalu banyak produk pelancongannya seperti Banjaran Crocker, kampung-kampung Moyog dan sungai-sungainya yang jernih belaka.

"Tidakkah kita semua rasa bersalah sekiranya meninggalkan generasi hadapan dengan pencemaran dan gagal melihat peninggalan indah khazanah alam diperolehi di kawasan Penampang ini," katanya.
Tambahnya, antara kelainan KAKS di Penampang adalah aktiviti gotong-royong menangkap kutu-kutu sampah dengan para peserta di bawah kendalian MDPG hanya perlu menjadi pemerhati.

"Gotong-royong ini lebih berkesan berbanding dengan aktiviti memungut sampah kerana perserta akan melihat sendiri betapa malunya kutu-kutu sampah ditangkap kerana melakukan kesalahan. Dengan ini juga peserta juga nanti tidak mahu diri mereka dalam keadaan sama kelak," katanya.

Donald yang juga Pembantu Menteri Kewangan negeri berkata demikian ketika berucap pada Perlancaran KAKS Peringkat Daerah Penampang di kompleks beli belah Megalong, Donggongon di sini kelmarin.

Hadir sama, Pegawai Daerah Penampang, William Sampil, Pengarah Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Bandaraya Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK), Robert Lipon, wakil Universiti Teknologi Mara (UiTM), Datuk Dr Chua Kim Hing dan Pengerusi Persatuan Penjaja Donggongon, Amiribrahim Mattasan.

Dalam pada itu, William berkata setakat ini terdapat lima termasuk pejabat, premis serta sekolah telah diisytiharkan sebagai zon tanpa sampah di daerah berkenaan dengan didahului pejabat MDPG.

"Kawasan yang lain ialah Pejabat Persatuan Penjaja Bandar Donggonggon, SMK Bahang, SMK Limbanak dan Sandakan Turf Club (STC) Donggonggon.

"Kita percaya selepas pelancaran KAKS ini yang dipengerusikan saya sendiri, ia mampu mengubah perspektif ramai khususnya penduduk daerah Penampang untuk mengutamakan kebersihan.

"Saya percaya dengan adanya kerjasama dan sokongan padu daripada semua akan menjayakan kempen ini dengan menjadikan hasrat daerah Penampang tanpa sampah akan tercapai," katanya.

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved