ads

Ahad, 23 September 2012

10 di keningau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di keningau - Google Blog Search


SabahanCrew: Kebakaran Kuarters <b>Di Keningau</b> 500 Pekerja <b>...</b>

Posted: 15 Aug 2012 08:45 AM PDT

Kebakaran Kuarters Di Keningau 500 Pekerja Hilang Tempat Tinggal. 500 pekerja sebuah kilang papan hilang tempat tinggal setelah kebakaran memusnahkan kira-kira 100 buah kuarters rumah pekerja itu, di Batu 5 Jalan Nabawan, pada Rabu.Tragedi yang dianggap terbesar dalam sejarah kebakaran di daerah itu, berlaku pada 1.45 tengah hari.

Ketua Jabatan Bomba dan Penyelamat Keningau, Janil Jaya berkata dua jentera bomba dan penyelamat bersama 15 pegawai dan anggota dikejarkan ke tempat kejadian sebaik menerima panggilan pada 2.03 petang.

"Kebakaran dapat dipadamkan sepenuhnya, meskipun menghadapi masalah bekalan air pada pili bomba dan mencari sumber air di kilang untuk disalurkan ke lokasi kebakaran," katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Katanya, sebahagian besar daripada pekerja kilang terbabit berada di tempat kerja yang terletak kira-kira 200 meter dari kuarters yang terbakar itu.Tiada sebarang kehilangan jiwa atau kecederaan dilaporkan dan sebahagian daripada penghuni unit kuarters itu, sempat menyelamatkan barang dan harta benda mereka, katanya.Punca dan anggaran kerugian masih disiasat, tambah beliau.

SabahanCrew : Jangan Lupa Like Facebook Page Dan Tinggalkan Komen TQ

10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


SabahanCrew: Bas Terbabas <b>Di Kinabatangan</b> Sabah 4 Maut

Posted: 17 Aug 2012 09:27 AM PDT

Bas Terbabas Di Kinabatangan Sabah 4 Maut.Kejadian berlaku di Kampung Paris Kilometer 121 Jalan Sandakan- Lahad Datu pada pukul 2.50pagi 18 Ogos 2012.Pemandu bas ekspres dari Kota Kinabalu ke Tawau itu dipercayai gagal mengawal kenderaannya selepas memintas sebuah kenderaan lain sebelum berpusing beberapa kali lalu terbalik. Kemalangan berlaku ketika cuaca hujan dan bas dilaporkan dipandu laju. Bas berkenaan bertolak dari Terminal Bas Bandaraya Utara, Inanam kira-kira jam 8 malam kelmarin dan sepatutnya tiba di Tawau jam 6 pagi.

Bas sewa khas berkenaan dipercayai membawa pelajar sebuah institusi pengajian tinggi dari Kota Kinabalu ke Tawau. Ia membawa 31 pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) cawangan Kota Kinabalu, tujuh orang awam, seorang pemandu dan dua pembantu pemandu. Mangsa yang maut dikenali sebagai Usman Sulaiman, 46, dari Kampung Sungai Tongkang, Tawau; Jabar Maidin, 54, dan Piyan Ardian Shah Osman, 23. Mayat dihantar ke Hospital Kinabatangan untuk bedah siasat.

Penumpang yang cedera parah dikenali sebagai Freddie Mandalis, 20; Beneditus Pogu, 27; dan Rahamiti Nurdin, 35, yang menerima rawatan di Hospital Duchess Of Kent, Sandakan.

Pesanan Admin berhati-hati di jalan raya. Ucapan Takziah dari admin kepada keluarga mangsa. Sama sama kita sedekahkan Al-Fatihah buat mangsa yang beragama islam.. Al-Fatihah..

SabahanCrew : Jangan Lupa Like Facebook Page Dan Tinggalkan Komen TQ


10 di penampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di penampang - Google Blog Search


RM56,000 bantu miskin tegar <b>di Penampang</b> | Raja Nong Chik

Posted: 16 Apr 2012 09:28 PM PDT

Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin (empat dari kiri) beramah mesra bersama penerima bantuan, Soon Nyet @ Joseph Soon (lima dari kiri) pada Program Ziarah Kesejahteraan Bandar di Penampang, semalam

Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin (empat dari kiri) beramah mesra bersama penerima bantuan, Soon Nyet @ Joseph Soon (lima dari kiri) pada Program Ziarah Kesejahteraan Bandar di Penampang, semalam

PENAMPANG 16 April – Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar hari ini memperuntukkan sebanyak RM56,000 bagi membantu masyarakat berstatus miskin tegar di sini.

Menterinya, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berkata, terdapat tiga jenis bantuan yang disalurkan kepada masyarakat yang terpilih iaitu bantuan baik pulih rumah, bantuan peralatan perniagaan dan bantuan bakul makanan serta sumbangan wang tunai.

Katanya, sebanyak 15 keluarga yang berdaftar di bawah e-kasih layak menerima bantuan ini dan kebanyakan mereka merupakan golongan miskin tegar iaitu pendapatan di bawah RM590 sebulan.

"Tujuan utama kita membantu masyarakat di negeri ini kerana mengikut status kemiskinan bandar yang berdaftar di bawah eKasih sehingga 27 Mac lalu, Sabah mencatatkan jumlah bilangan golongan miskin tegar yang ramai iaitu 2,726," katanya pada sidang akhbar sempena Program Ziarah Kesejahteraan Bandar di sini sini hari ini.

Pada program itu, Raja Nong Chik turut menyampaikan bantuan bakul makanan dan sumbangan wang tunai RM200 kepada lima keluarga yang kurang bernasib baik.

Soon Nyet @ Joseph Soon, 59, bapa kepada 10 orang anak itu berterima kasih kerana masih ada pihak yang bersimpati dengan nasib keluarganya.

Beliau yang mengalami penyakit darah beku di kepala tidak boleh bekerja dan hanya bergantung pada bantuan orang ramai untuk menyara keluarganya.

"Saya sangat bersyukur dengan bantuan ini dan berterima kasih pada kerajaan kerana masih prihatin terhadap nasib diri dan keluarganya," katanya.

Sementara itu, Marius Sitem pula berterima kasih pada kerajaan kerana prihatin dan sudi memberi bantuan sebanyak RM10,000 bagi membaik pulih rumahnya yang berusia 20 tahun.

"Saya akan menggunakan wang ini untuk membaiki rumah saya supaya kelihatan lebih baik dan selesa didiami empat orang anak saya," katanya.

Beliau yang bekerja sebagai petani itu merupakan antara golongan miskin tegar yang hanya menerima pendapatan RM400 sebulan.

Sumber: Utusan Malaysia

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


Muslim_Mind: Ada Juga PERKASAM <b>di Sandakan</b>

Posted: 10 Sep 2012 07:21 AM PDT


Selama ini PERKASAM hanya kedengaran di semenanjung, mereka mendakwa sebagai pejuang melayu yang tulen dan kini PERKASAM sudah berada didaerah Sandakan. Selama ketiadaan PERKASAM didaerah ini kelihatannya perjuangan melayu atau bumiputera berada dalam keadaan yang baik, tidak ada kurangnya. Jadi apa perlunya perjuangan PERKASAM disini?, jangan pula ada kejadian-kejadian pelik seperti membaling selipar dalam masjid hanya kerana tidak suka akan seseorang. Terlihat banner PERKASAM di bandar ini?. Gulp...

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved