ads

Sabtu, 8 Disember 2012

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


MAMPUKAH PKR TEWASKAN SHAFIE <b>DI SEMPORNA</b>?

Posted: 04 Dec 2012 05:56 PM PSTREBUT…Nazmahwati (kanan) Vs Dr Zamri (kiri) bakal 'berebut' Calon Parlimen Semporna untuk menentang Shafie Apdal
KEMUNCULAN muka-muka baru dalam dunia politik Pakatan Rakyat, terutama Parti KeAdilan Rakyat (PKR) di Semporna agak mengelirukan kepada para penyokong setempat.
Mengimbau sejenak senario politik di Semporna yang pernah menggemparkan ahli-ahli  UMNO dan penyokong parti-parti komponen BN apabila muncul wanita muda berusia 30-an yang bercita-cita besar untuk menentang Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal di Parlimen Semporna pada PRU-13.
Cita-cita yang begitu tinggi telah menjadi tandatanya di kalangan rakyat Semporna kerana mereka curiga bagaimana wanita muda ini mampu menumbangkan Naib Presiden UMNO yang menjadi 'Qarun; di zaman pemerintahan UMNO setelah menerajui Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) yang menjadi lubuk emas dan telah menjadi Ahli Parlimen Semporna selama tujuh  penggal itu.
Wanita muda yang dimaksudkan itu ialah Nazmahwati Walli iaitu Ketua Sri Kandi PKR Cabang Semporna yang menawarkan diri untuk bertanding pada PRU 13 atas tiket PKR bagi menentang 'suami' artis terkenal, Shafie Apdal.
Kemunculan Nazmah dalam arena politik, khususnya PKR Cabang Semporna memang mendapat sokongan 70 peratus daripada penduduk-penduduk yang tinggal di pesisiran pantai dan kepulauan yang telah diabaikan oleh ADUN-ADUN BN/UMNO dalam segala segi termasuk prasarana dan hak asasi.
Penulis yang terus mengikuti perkembangan dan perjalanan politik PKR di Semporna menyaksikan sendiri kenapa semangat Nazmah membuak-buak setelah melihat kecurangan yang dilakukan oleh semua Wakil Rakyat UMNO di Semporna.
Namun semangat Nazmah mungkin terhalang kerana muncul beberapa pesaing yang menawarkan diri untuk mewakili Pakatan Rakyat kerana masing-masing mempunyai niat yang berlainan kerana walaupun tidur sebantal, tetapi mimpi lain-lain.
Antara calon yang digelar pengacau daun termasuklah Dr Zamri Habi yang cuba menangguk di air keruh dan menahan lukah di pergentingan sehingga berusaha untuk meminggirkan mereka yang telah berjuang mengorbankan wang ringgit, masa dan kesetiaan selama ini seperti Nazmah.
Dalam hal ini, sebaiknya Zamri mengelakkan perpecahan berlaku dalam PKR Semporna  dengan menawarkan diri bertanding menentang Datuk Nasir Tun Sakaran, Datuk Ramlie Marhaban atau Datuk Herman; dan membiarkan Nazmah bertanding menentang Shafie Apdal.
Mungkin rakyat Sabah curiga dan bertanya mampukah Zamri atau Nazmah menumbangkan Shafie yang sudah terlalu banyak menabur bakti dan 'wang' kepada seluruh rakyat Semporna selama 7 penggal; terutama agehan projek pembangunan yang menjadi buruan Ketua Cawangan, kontraktor dan majoriti pengundi?
Majoriti pengundi tidak yakin Zamri akan menolak tawaran jutaan ringgit yang mungkin ditawar Shafie agar menarik diri (sudah menjadi lumrah kepada calon pembangkang di Semporna); tetapi mereka cukup yakin Nazmah tidak mampu dibeli dengan wang ringgit atau projek oleh Shafie.
Apapun terpulanglah kepada kebijaksanaan pengundi Semporna sama ada mahu mengekalkan BN/UMNO terus bertapak di Semporna sehingga beberapa generasi 'Sikubung' akan datang atau menukar baju baru?

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


suara marhaen: senario terkini dalaman UMNO Bahagian <b>Papar</b>

Posted: 02 Nov 2012 09:25 AM PDT

Walaupun senario politik di kawasan Parlimen P.175 Papar secara keseluruhannya nampak tenang, namun orang ramai terutama sekali sebilangan ahli-ahli politik UMNO/BN khususnya dan para pemerhati politik tempatan amnya melahirkan rasa terkilan dan kecewa dengan sikap/tindakan Ketua UMNO Bahagian Papar, Datuk Hj Abdul Rahim Ismail apabila beliau tidak membenarkan Y.B.Datuk Rosnah Haji Abdul Rashid Shirlin, Ahli Parlimen P.175 Papar merangkap Timbalan Menteri Kesihatan dan Ketua Pergerakan Puteri UMNO Malaysia mengadakan perjumpaan dengan Ketua-Ketua Cawangan UMNO, Pergerakan Pemuda dan Wanita serta Puteri dalam Daerah Mengundi Benoni yang dijadualkan berlangsung pada hujung minggu ini, (Ahad), 4 November 2012.

Larangan tersebut begitu mengejutkan kumpulan-kumpulan berkenaan seakan-akan mereka tidak percaya kerana Datuk Rosnah adalah wakil rakyat/Ahli Parlimen Kawasan P.175 Papar, seorang Timbalan Menteri di peringkat Pusat dan merangkap Ketua Pergerakan Puteri UMNO Malaysia masakini, walaupun beliau tidak memegang atau ditawarkan sebarang jawatan dalam barisan Jawatankuasa UMNO Bahagian Papar. Namun situasi ini sebenarnya menimbulkan persoalan besar baik di kalangan ahli-ahli UMNO sendiri mahupun ahli-ahli parti komponen BN di kawasan Papar.

Justeru, senario ini sedikit sebanyak telah menjejaskan hubungan baik/perpaduan di antara Datuk Rosnah sebagai Ahli Parlimen bertaraf Menteri dengan Datuk Rahim selaku Ketua Bahagian dan AJK UMNO Bahagian Papar. Walaupun, keadaan ini dianggap oleh sesetengah pihak sebagai pergolakan dalam keluarga ibarat "kocakan teh dalam cawan" namun sebenarnya ia menggambarkan wujudnya ketidaksepakatan di antara Datuk Rosnah yang juga wakil rakyat UMNO/BN yang sah dipilih oleh rakyat di Papar pada PRU11 (2004) dan PRU12 (2008) dengan Datuk Rahim selaku bosnya di Bahagian. Bos yang seolah-olah mendominasi pengurusan/pentadbiran Bahagian secara total tanpa memberi ruang dan peluang campur tangan "orang lain" "Datuk Rosnah" yang mungkin dianggap sebagai orang asing dalam parti yang sama-sama mereka dokong dan perjuangkan.

Sikap Datuk Rahim ini seringkali menimbulkan tanda tanya di kalangan ahli-ahli UMNO sendiri di peringkat akar umbi apakah punca sebenar menyebabkan renggangnya hubungan antara kedua pemimpin tersebut walaupun pada zahirnya seolah-olah tiada apa yang berlaku di antara keduanya. Justeru, timbullah berbagai-bagai pendapat serta andaian yang kurang sihat terhadap kepimpinan UMNO Bahagian Papar. Contoh yang paling jelas ialah terlalu sukar bagi Datuk Rosnah untuk mendapatkan maklumat semasa mengenai isu-isu parti /pembangunan dan sebagainya dari pejabat Bahagian.

Berbalik kepada isu Datuk Rahim menghalang perjumpaan Datuk Rosnah dengan kumpulan-kumpulan yang dinyatakan di atas atas, hanya beliau (Datuk Rahim) sahaja yang ada jawapannya. Difahamkan Datuk Rosnah akan meneruskan sesi perjumpaan itu seperti dijadualkan sekalipun tidak mendapat restu Datuk Rahim kerana difahamkan perjumpaan tersebut adalah atas permintaan kumpulan-kumpulan berkenaan. Sebagai pemimpin, Datuk Rosnah menyifatkan perjumpaan itu amat penting dan adalah menjadi tanggungjawab beliau menunaikannya tanpa gagal.

Dalam suasana menghadapi PRU13 yang semakin hampir ini, seharusnya tiada sebarang halangan dibuat oleh mana-mana pihak dalam parti UMNO terhadap perjumpaan tersebut kerana ia dilakukan oleh Datuk Rosnah demi kepentingan parti UMNO khususnya dan BN keseluruhannya. Lainlah ceritanya jika Datuk Rosnah berada di luar parti atau di pihak pembangkang.

Sebagai ahli biasa UMNO yang tidak memegang sebarang jawatan dalam parti, penulis tidak berniat untuk mencampuri hal ehwal dalaman parti UMNO Bahagian Papar jauh sekali untuk mengajar Ketua Bahagian apatah barisan AJKnya yang rata-ratanya matang dan bersikap profesional tetapi atas tanggungjawab sebagai ahli, saya rasa amat terpanggil dan tidak salah untuk sama-sama berkongsi menangani konflik yang sedang berlaku ini. Sebagai pemimpin veteran dan matang dalam arena politik negeri dan nasional, Datuk Rahim seharusnya bersikap lebih rasional dan bertanggungjawab dalam menangani sebarang isu dalaman parti yang boleh memecah belahkan perpaduan di kalangan ahli-ahli UMNO yang sudah mula bertindak membentuk kelompok masing-masing. Keadaan ini jika tidak dibendung segera amat berbahaya sekali kepada perpaduan di kalangan ahli-ahli parti. Faktor ini juga boleh mendorong ahli-ahli parti yang sudah kurang keyakinan terhadap UMNO melakukan sabotaj terhadap parti dan pada masa yang sama membuka ruang dan peluang kepada pihak lawan menangguk di air keruh untuk mempengaruhi para penyokong UMNO dengan pelbagai taktik licik mereka.

Kesimpulannya, ramai yang berpendapat bahawa sikap prejudis serta ketinggian ego seharusnya tidak wujud dalam diri pemimpin/kepimpinan UMNO Bahagian Papar jika benar-benar berhasrat ingin mengekalkan/mempertahankan kerusi Parlimen Papar (DUN Pantai Manis dan DUN Kawang) dalam PRU13 kelak. Dalam konteks ini, sebilangan besar penyokong parti UMNO yang masih tetap setia di peringkat pertengahan dan akar umbi parti, mendoakan agar Datuk Rahim selaku pemimpin yang berpengalaman, segera mengambil langkah-langkah positif bagi memulihkan hubungan harmoni antara beliau dan Datuk Rosnah. Sentiasalah mementingkan musyawarah dan toleransi bagi mewujudkan kestabilan politik yang mantap dalam UMNO Bahagian Papar selaras dengan  cogan kata UMNO " Bersatu - Bersetia - Berkhidmat ".

Hidup UMNO! Hidup BN!

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


ROSMERAHPUTIH: ~KENANGAN <b>DI KOTA KINABALU</b>~

Posted: 11 Nov 2012 10:07 PM PST


Hajat hati nak meng'upload' gambar-gambar ketika berada di Kota Kinabalu pada 13-19 September lalu hanya dapat dilaksanakan hari ini. 

So, serentak dengan itu teringin nak mencoret pengalaman tersebut di sini untuk tatapan semua. 

Sebenarnya, perancangan untuk ke KK telah dibuat anak buah kami, Fakhrul Anuar dan tunangannya Bibi Safinah sejak awal tahun lagi. Bukan sekadar bercuti makan angin kata orang, malahan kembara kami kali ini membawa hajat paling besar buat pasangan Anuar dan Bibi yang bergelar suami isteri pada 15/09/2012. Bibi berasal dari Tuaran. Anak kacukan Pakistan di sebelah ayah dan Bajau di sebelah ibu. Kami difahamkan majlis perkahwinan itu nanti penuh adat budaya yang berbeza dari Semenanjung.


Ahli rombongan yang seramai 25 orang tak kurang seronok kerana pengantin lelaki menaja 2 tiket penerbangan bagi setiap family. Selebihnya, kenalah bayar sendiri! Kalau tidak, pokailah pengantin!!! Mana nak siapkan duit hantaran, mas kahwin, jamuan makan dan lain-lain lagi....betul tak?

Kami sekeluarga dapat pergi walaupun si anak bujang terpaksa 'dipontengkan' selama 3 hari. Flight dari LCCT jam 4.30 ptg dan tiba di KKIA jam 7.05 malam. Semasa dalam flight, si Intan Payung dan ayahnya sempat makan nasi lemak. Manakala aku dan anak bujang berpuasa (ummi temankan anak bujang habiskan puasa sunat Syawal).Aktiviti pertama sebaik tiba di KK ialah mencari tempat makan. Kami berkumpul di Tanjung Aru untuk makan malam. Menunya ~ ikan bakar, tomyam, sotong goreng tepung dan macam-macam lagi....


Ini sebahagian ahli rombongan kami. Dua buah Urvan yang selesa muat untuk mengangkut kami ke mana-mana. Pasal supir jangan susah....ada ramai jejaka tampan di kalangan ahli rombongan yang boleh diharap! ...heheheOkey, sekarang nak cerita pasal tujuan utama kami ke KK. Majlis pernikahan anak buah kami. Ini itinerari nya~ Sabtu jam 2 ptg: majlis pernikahan. Malamnya pulak: majlis berinai. Tengahari Ahad: majlis bersanding. Padat jadual kami!


 

Pengantin dalam persalinan suku kaum Bajau.


 Cuba tengok gamabar di atas. Kata juruacara majlis, inilah cara masyarakat suku kaum Bajau menyambut menantu lelaki mereka. Pengantin lelaki tidak dibenarkan memijak tanah sebaliknya dia akan di usung oleh dua orang ahli keluarga terdekat pengantin perempuan untuk dibawa ke pelamin. Menurut mereka, adat ini juga sebagai simbolik bahawa mereka 'menghormati' menantu di dalam keluarga mereka.
...owh, lucky abang Fakhrul!!!...hehehe
Sekarang mari kita cerita pasal aktiviti 'jalan-jalan' pulak..... 
Isnin 17/09/2012 awal-awal pagi kami bergerak ke Kinabalu Park. Tapi, kami sempat singgah di ~ Rumah Terbalik. Bukan setakat senibina luarannya sahaja terbalik, sebaliknya semua barangan di dalam rumah kecuali air-cond (kalau terbalik, ia tak dapat berfungsi dan pengunjung akan berasa panas) juga terbalik. Tandas pun up-side down.....bahaya, ni! ...hahaha

Malangnya, pengunjung tidak dibenarkan mengambil gambar bahagian dalam rumah tersebut. So, kenalah berkunjung ke sana untuk mengalaminya, ya!

Dari Rumah Terbalik, kami meneruskan perjalanan ke Kinabalu Park.


Then, kami ke Sungai Moroli Kampung Luanti, Ranau. Cari apa? 
Ikan kelah, bah.... Jinak-jinak belaka. Bila diberi makan semuanya datang dekat kaki kita. Geli!


Lepas penat layan kelah, kami menuju ke hot spring. Namanya Poring Hot Spring. Sesuai namanya, mesti ada kolam air panas. Tapi kolam air sejuk pun ada. Sejuk macam air dalam peti ais. Tapi takde gambar....kena sensor lah!...hehehe

Aktiviti 'must do' ......shopping!
Entah berapa kali kami keluar masuk Pasar Philippine. Sekejap cari brooch, sekejap cari gelang....esok cari buah-buahan, ikan masin...the next day pulak cari kuih cincin, amplang, biskut angry bites dan macam-macam lagi... Pendek kata, ada-ada sajalah! 

Penat bershopping, cari makan pula....

Actually, ada beberapa aktiviti lain yang belum diceritakn di sini. 
Lain kali lah ye... 
Tangan dah naik letih ni....


Gambar yang terakhir ni....saje-saje je letak. 
Mengimbau kenangan masa dolu-dolu....hehehe 
Lagipun, bukan senang nak ajak hubby bergambar berdua!
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved