ads

Sabtu, 26 April 2014

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


WHALE SHARK <b>DI KOTA BELUD</b> - BLOG MAZEER

Posted: 25 Apr 2014 05:29 PM PDT

6 GAMBAR WHALE SHARK TERDAMPAR DI KOTA BELUD | Whale Shark ini dikatakan telah ditemui terdampar di Kota Belud dan menjadi bualan hangat penduduk di sana.
Admin tidak mempunyai apa-apa maklumat mengenai kejadian ini. Semua gambar ini dikongsi laman Facebook.
Tapi daripada gambar sepertinya siripnya telah dilapah.
ISTERI SUKA SUAMI TAHAN LAMA!
JANA PENDAPATAN TANPA HENTI WALAUPUN ANDA TELAH BERHENTI!

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Kos Operasi <b>Di Lahad Datu</b> Tidak Terlepas Daripada Di Audit

Posted: 22 Apr 2014 02:08 AM PDT

- Tuesday: 2014-04-22 17:08:30'.

parlimen-malaysia

Setiap perbelanjaan daripada peruntukan untuk menjayakan Ops Daulat susulan pencerobohan pengganas Sulu di Kampung Tanduo, Lahad Datu, awal tahun lepas, tidak terlepas daripada diperiksa Jabatan Audit Negara.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahidan Kassim berkata pengauditan ke atas perbelanjaan aktiviti pasukan keselamatan yang terlibat juga dibuat secara spesifik, bukannya bersepadu.

"Insiden di Lahad Datu merupakan pencerobohan pengganas secara berkumpulan dan kesiapsagaan ketenteraan melibatkan kerjasama banyak pihak, yang tentunya menggunakan peruntukan yang banyak.

"Namun, Jabatan Audit dari semasa ke semasa membuat pengauditan secara langsung terhadap projek dan aktiviti jabatan atau pasukan keselamatan yang terlibat, malah memberi jaminan tiada satu pun aktiviti terlepas daripada pandangan dan perkiraan mereka," katanya ketika menjawab pertanyaan Senator Saiful Izham Ramli pada sidang Dewan Negara di sini Selasa.

Saiful Izham ingin tahu sama ada Jabatan Audit Negara terlepas pandang terhadap 'ribuan juta ringgit' yang dilaburkan kerajaan yang dilihat tidak membawa sebarang kesan kepada keadaan keselamatan negara, contohnya kes Lahad Datu dan MH370.

Shahidan berkata jumlah peruntukan yang disalurkan kepada Kementerian Pertahanan bagi operasi itu adalah sebanyak RM89.4 juta, Polis Diraja Malaysia (RM30.1 juta), Kementerian Dalam Negeri (RM49.9 juta) dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia RM6.4 juta.

Beliau berkata Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom) yang diwujudkan bagi memantau dan menyelaras operasi pasukan keselamatan selepas insiden itu telah diberikan peruntukan sebanyak RM2.9 juta.

Namun, sejumlah RM17 juta telah dikembalikan kepada Unit Perancang Ekonomi selepas operasi ditamatkan, katanya.

Dalam pada itu, Shahidan meminta Saiful Izham supaya membetulkan penggunaan perkataan 'ribuan juta' yang digunakan dalam soalannya kerana ia boleh mendatangkan kekeliruan kerana jelas bertentangan dengan jumlah sebenar peruntukan yang diberikan.

"Dakwaan ribuan juta digunakan tidak tepat sama sekali sebab ia sebenarnya merujuk kepada perbelanjaan mencecah bilion ringgit… itu tidak benar," katanya.

Berhubung perbelanjaan bagi operasi mencari dan menyelamat pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 yang hilang sejak 8 Mac lepas, Shahidan berkata beliau tidak mempunyai statistik berkenaan kerana MAS tidak berada di bawah bidang kuasa Jabatan Audit Negara.

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved