ads

Jumaat, 30 September 2011

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


Kontraktor Pembinaan, BaikPulih, Tingkat taraf Bangunan <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 25 Sep 2011 02:28 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Anda harus dapat mencari beberapa fakta yang tidak boleh diketepikan mengenai kontraktor pembinaan, pembaikan, menaik taraf bangunan di Sandakan dalam perenggan yang berikut.

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


24 sekolah rendah <b>di Papar</b> terima sumbangan buku - Komunitikini

Posted: 04 Jul 2011 12:57 AM PDT

Timbalan Menteri Kesihatan Malaysia merangkap ahli Parlimen Papar, Datuk Rosnah Hj. Abd. Rashid Shirlin menyumbangkan Modul 'Bijak Mengarang' berjumlah 210 buah kepada 24 buah sekolah kebangsaan di Parlimen Papar pada Program Pelancaran Larian 1Murid 1Sukan 1Malaysia di padang daerah Papar, Sabtu lepas.

Sekolah-sekolah terbabit ialah SK Gana, SK Padawan, SK Kogopan, SK Limputong, SK Sabandil, SK Mandalipau, SK Mook, SK Tampasak, SK Tanaki, SK Rampazan, SK Kinarut, SK Kawang, SK Pekan Papar, SK Pengalat Besar, SK Pengalat Kecil, SK Pantai Manis, SK Kuala, SK Kelanahan, SK Buang Sayang, SK Surati, SK St. Joseph, SK Kaiduan, SK Benoni dan SK Beringgis.

"Sumbangan ini bertujuan untuk membantu murid memantapkan kemahiran dan memahami teknik-teknik menjawab Bahasa Melayu (BM) Penulisan khususnya pelajar tahun enam," katanya menambah bahawa modul tersebut diagihkan mengikut keperluan dan bilangan yang sesuai oleh Pejabat Daerah Papar melalui bahagian kurikulum unit bahasa.

is a Citizen Journalist trained by Citizen Journalists Malaysia

10 di tambunan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tambunan - Google Blog Search


nurilhakim.blogspot.com: Dalam Imbauan

Posted: 20 Sep 2011 10:35 PM PDT

Beberapa koleksi video program dalam simpanan guna mengimbau masa lalu dan mencipta masa depan.
Mengajar kanak-kanak Kristian di Kg. Undup Bangau, Kudat menyanyi lagu nasyid Jam Tujuh sebelum dihidangkan dengan persembahan silap mata oleh Saudara Arif Ainuddin. Program Jejak Muallaf 2010 di Kudat bersama ISEUMS.
Saudara Fadlan memimpin adik-adik daripada Tambunan dalam modul Cina Buta, Program KEMUDI 2010 di Tambunan.
Sebahagian adik-adik yang terpilih daripada Tambunan dibawa ke Kota Kinabalu bagi membeli baju raya dan lain-lain kelengkapan raya sedang santai di Tanjung Lipat.
Peserta Kem Amal 2010 daripada seluruh Pantai Barat yang membentuk Briged Amal Pantai Barat menyanyikan Lagu Tema Amal di Tambunan.
Pelajar SK Kinasaraban menyanyikan lagu sekolah selepas tamat sesi motivasi bersama Persatuan Siswazah Sabah.
Modul Ukhuwwah bersama adik-adik di Rumah Anak Yatim Tambunan dalam ziarah kali akhir usai program KEMUDI 2010.
Adik-adik di SK Nuriyyah, Sungai Udang, Melaka bermuhasabah dalam sesi motivasi peperiksaan di sana hujung tahun 2010.

10 di tuaran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tuaran - Google Blog Search


SUARA BEBAS <b>TUARAN</b>: Belum Tiba Masanya Untuk Had Dua <b>...</b>

Posted: 16 Sep 2011 09:40 PM PDT

SUARA BEBAS TUARAN: Belum Tiba Masanya Untuk Had Dua Penggal-Hajiji?


Selain dari Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman, Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan, Datuk Hajiji Noor juga turut menyuarakan pandangan beliau, ia itu, belum tiba masanya untuk Malaysia mewujudkan satu dasar bagi tujuan menghadkan tempoh memegang jawatan Perdana Menteri, Menteri Besar dan Ketua Menteri.
Beliau berkata perkara yang paling penting dan perlu diberi perhatian ketika ini adalah setiap pemimpin yang dipilih harus mempunyai komitmen dan kesungguhan untuk memimpin dan membangunkan negara._______________________________________________________________________________

Analisa Solymone
Nampak nya jelas sekali ahli kabinet UMNO-BN negeri Sabah, maseh lagi berusaha keras untuk mengekalkan kuasa yang mereka pegang dengan selesa selama ini.
Justeru selagi pemimpin-pemimpin Sabah saperti Musa dan Hajiji yang di bagi kuasa penuh untuk menentukan siapa dan siapa yang layak memegang teraju kerajaan, pasti nya peluang untuk muka-muka baru; terutama sekali golongan muda tidak akan tercapai.
Sedangkan PM, selalu menyuarakan hasrat beliau untuk melibatkan kumpulan tersebut untuk bersama beliau ketika berhadapan dengan PRU13 nanti.
  • Sebenarnya, hingga hari ini, sistem memberi kuasa kepada rakyat untuk menentukan PM,KM,MB belum ujud lagi. Kerana sistem sedemikian belum lagi dipraktikkan di Malaysia, apa lagi di Sabah. Rakyat hanya sekadar dibagi kuasa untuk menggundi calon-calon yang dipertandingkan.
  • Sistem ini perlukan Suruhanjaya di Raja khas melakukan tugas membanci suara-suara rakyat bagi menentukan siapa dikalangan calon yang menang dipilih sebagai PM, KM dan MB.
  • Dalam kontak ini, 'statement' Hajiji tidak setuju menghadkan khidmat PN,KM,MB selama dua penggal, ada lah amat sinonim dengan apa yang berlaku di DUN Sulaman. Walau pun khidmat beliau sebagai wakil rakyat melebih empat penggal disamping sering kali menyatakan hasrat beliau untuk 'pencen'. Namun hingga hari ini, Hajiji enggan melepas peluang tersebut kepada pelapis beliau yang mempunyai kelayakan.
  • Menurut sumber, kebanyakan AJK UMNO Tuaran merasakan Hajiji telah terlalu lama memegang jawatan tersebut. Justeru, sudah tiba masa nya untuk beliau memberi peluang kepada muka-muka baru untuk meneruskan khidmat beliau, kata mereka.
Dalam isu yang sama, saya difahamkan bahawa salah satu sebab nya mengapa badan NGO, 'MANDAT' di tubuhkan di Tuaran, ada lah disebabkan kerana karena Hajiji yang tidak lagi mahu mendengar sebarang teguran dari sahabat-sahabat seperjuangan beliau dalam parti UMNO-BN, Tuaran.
Beliau menimbulkan persepsi bahawa belum tiba masa nya untuk melakukan sebarang perubahan di Malaysia dan DUN Sulaman khas nya. Malang nya beliau tidak pula memberi garis panduan bila kah masa yang sesuai untuk perubahan tersebut.
Dengan ini ia nya melambangkan bahawa tiada pemimpin UMNO Tuaran yang lebih layak selain dari Hajiji seorang.
Sumber:Borneo Post

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


Bekalan elektrik <b>di Kota Kinabalu</b> bakal dipertingkat | BorneoPost <b>...</b>

Posted: 29 Aug 2011 09:45 AM PDT

by RUZAINI ZULKIFLI, ruzainiUB@gmail.com. Posted on August 30, 2011, Tuesday

PERIKSA... John (dua kiri) memeriksa peralatan ketika membuat lawatan ke pembinaan Pencawang Pembahagian Utama (PPU) Star City kelmarin.

KOTA KINABALU: Kestabilan bekalan elektrik di sekitar bandaraya dipertingkatkan lagi setelah projek pembinaan Pencawang Pembahagian Utama (PPU) Star City yang bermula pada 22 Julai lepas.

Menurut Pengurus Besar (Projek Utama) Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB), Ir John Gomez berkata lebih RM20 juta telah diperuntukkan bagi pelaksanaan projek bekalan elektrik berkenaan.

"Selain itu, projek ini juga akan menjadi suntikan bekalan tenaga di Kota Kinabalu selain punca bekalan elektrik sedia ada daripada PPU Karamunsing.

"Dalam PPU Star City ini, kita menempatkan dua transformer yang masing-masing berkuasa 30 megavolt ampere (MVA).

"Manfaat secara lansung daripada pelaksanaan projek ini adalah menampung pertambahan beban yang pesat membangun di kawasan Asia City dan sekitarnya," katanya.

John menambah, projek itu juga akan memberi impak positif terhadap mutu penghantaran dan pengagihan bekalan elektrik kepada pengguna di sekitar bandaraya dan seterusnya menyumbang kepada penurunan gangguan bekalan elektrik atau Indeks Sistem Purata Tempoh Gangguan (SAIDI) SESB.

Katanya, dalam memperkukuhkan dan mempertingkatkan sistem bekalan elektrik di Sabah ke tahap memuaskan, projek pembangunan prasarana elektrik dibangunkan secara berterusan.

"Ia juga menurut jadual berdasarkan Pelan Pembangunan Induk Bersepadu Kuasa Elektrik. Ini kerana kos pembangunan adalah amat tinggi bagi projek-projek yang pada lazimnya dilaksana di bawah peruntukan Rancangan Malaysia," katanya ketika melakukan lawatan ke PPU Star City di sini kelmarin.

Menurut John, pelaksanaan projek infrastruktur elektrik di bawah Rancangan Malaysia kesembilan (RMke 9) di jangka akan memperbaiki serta mempertingkatkan lagi bekalan elektrik di Sabah dengan menyaksikan penurunan positif bagi Indeks SAIDI di negeri ini.

"Malah ia bakal mengukuhkan sistem penjanaan, penghantaran dan pembahagian secara berterusan. Setakat 27 Ogos lepas, jumlah SAIDI di Sabah adalah 361.81 minit  bagi setiap pengguna," katanya.

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


KAMATO: Catatan Perjalanan <b>di</b> Tawau dan <b>Semporna</b>

Posted: 12 Sep 2011 08:36 PM PDT

Kami mendarat di airport tepat jam 11.25 pagi seperti yang dijadualkan. Seperti yang telah dirancang kereta sewa pandu sendiri telah menunggu di airport Tawau. Selepas menerima kunci kereta kami terus memulakan perjalanan ke bandar Tawau. Lokasi awal kami adalah ke Bibiq conner untuk menikmati sop payau, tapi sayang restoran tersebut tutup. Mungkin masih cuti raya. Seterusnya kami menuju ke Maskor soup house dihadapan Giant Tawau, juga masih tutup. Terlepas hajat kami untuk menikmati sop payau. Seterus kami singgah di restoran nelayan di bandar itu untuk menikmati makan tengahari. Kami check-in di hotel King Park, hotel ini merupakan salah satu dari dua hotel yang mempunyai sijil halal di Tawau. Kami bermalam dua malam di hotel ini. Malam pertama kami menikmati makan malam di restoran sea food sri pinang, manakala malam kedua kami menikmati makan malam di restoran Wakaf Thai Seafood. Memang Tawau syurga bagi penggemar makanan laut. Sebelah siang kami menjalankan lawatan ke tempat-tempat seperti yang dirancang. Semuanya berjalan seperti yang dirancang.
Keadaan bandar Tawau dari King Park Hotel
Bandar Tawau pada waktu malam

Suasana petang di tepi laut di Tawau

Suasana subuh di Tawau

Jam 6.30 pagi matahari dah naik di Tawau

Hari ke tiga kami mulakan perjalanan ke Sempurna. Perjalanan dari Tawau ke Semporna memakan masa 90 minit. Sepanjang perjalanan hanyalah kelihatan ladang-ladang sawit di kiri dan kanan jalan. Terdapat kaum Cocos yang mendiami satu kawasan di pertengahan Tawau Semporna. Asal usul keturunan ini adalah pendatang dari Australia yang di bawa oleh British semasa zaman penjajah. Mereka beragama Islam. Anak gadis kaum ini memang putih-putih dan lawa-lawa.

Sampai di Semporna kami terus ke tempat yang di tuju bagi menyelesaikan tugas yang diamanahkan. Tengahari kami ke Tampi-Tampi. Di sinilah tempat lokasi penggambaran filem dugong lakunan Saipul Apek dan Awie dilakukan. Kami menikmati makan tengahari di Semporna Holiday Resort bersama pegawai-pegawai dari Giatmara. Restoran resort ini merupakan restoran terapung. Ikan yang dimasak merupakan ikan fresh yang disauk dari sangkar di laut di bawah restoran tersebut. Kami memilih ikan putih masak tiga rasa. Ikan putih ni memang sukar didapati di Semenanjung. Kami juga dihidangkan dengan siput masak halia, tomyam seafood, udang butter dan sayur campur. Menikmati makanan laut fresh begini memang sedap.
Perkampungan air di Tampi-tampi, air laut begitu jernih sekali

Di sini la tempat Awie mengurung duyung dalam filem duyung

Sebenarnya bandar Semporna adalah satu bandar yang kecil. Jauh lebih kecil jika dibandingkan dengan Tawau. Rakan aku ada berpesan, kalau memandu di Semporna perlulah berhati-hati. ramai pemandu di sini tak adalesen memandu. Mereka boleh memberhentikan kereta mengikut suka mereka. Malah dia berpesan kalau terjadi apa-apa kemalangan terus saja ke balai polis.
Ekonomi masyarakat di sini adalah nelayan. Ikan di sini cukup murah. Sebagai contoh kembung hijau yang berharga RM 12 sekilo di Semenanjung, hanya berharga RM 3 sahaja sekilo. Kerapu besar yg berharga RM 25 sekilo di Semenanjung hanya berharga RM 8 sekilo. Memang geram tenguk harga ikan di sini.

Kami memilih untuk bermalam di Dragon Loating Resort, sebuah resort terapung yang dibina di atas air. Duduk di resort ini seolah-olah seperti duduk di kampung air. Dinding setiap bilik dibuat dari kayu nibung, manakala atapnya dibuat dari kulit kayu. Bilik standard hanyalah berharga RM 77 termasuk sarapan pagi, memang berbaloi. Semua bilik dilengkapi dengan kemudahan asas seperti tv, aircond dan water heater.
Ini la Dragon Floating Resort tempat kami bermalam

Laluan dari bilik ke bilik di Dragon Resort

Suasana Malam di Dragon Resort

Keadaan bilik yang berlantaikan kayu dan berdindingkan kayu nibong

Koridor depan bilik yang aku sewa

Ikan Kerapu berat melebihi 50 kilo akan berlegar-legar di kawasan ini

Hari ke empat kami ke Pulau Mabul. Perjalanan dari Semporna ke Pulau Mabul memakan masa 1 jam menggunakan speed boat. Mabul merupakan pulau yang kecil. Untuk mengelilingi pulau itu dengan berjalan kaki cukup hanya memakan masa satu jam. Pulau ini didiami oleh penduduk dari kaun Sulu dan Bajau. Ekonomi mereka berasaskan nelayan. Melihat dari keadaan rumah-rumah mereka, ramai dari mereka yang hidup dalam kedaifan. Rumah-rumah mereka seperti pondok-pondok, walaupun dikelilingi resort bertaraf lima bintang. Tidak kurang ramai yang saiz rumah mereka hanyalah sepuluh kaki persegi. Walau tinggal dalam rumah sekangkang kera dengan anak yang ramai, mereka kelihatan gembira. Anak-anak mereka kelihatan sihat-sihat belaka.

Aku menggunakan kesempatan yang ada untuk menjalankan aktiviti snookling di perairan Mabul. Ternyata hidupan dasar perairan Mabul tidak begitu menawan seperti yang diharapkan. Hanya beberapa jenis ikan yang kelihatan. Perairannya juga terdapat banyak landak laut yang bahaya jika tersentuh. Aku pernah menyelam di perairan Manukan dan Sapi tahun lepas. Ternyata hidupan dasar pantai Manukan jauh lebih cantik jika dibandingkan dengan Mabul. Pekerja resort tempat kami berlaboh ada memberitahu, kalau hendak melihat hidupan laut perlu pergi jauh dari pantai. Walau macamanapun ada di antara kami yang kali pertama menjalankanaktiviti snookling. Agak bahaya untuk menjalankan aktiviti tersebut di kawasan dalam.

Perjanan balik agak membahayakan, bot sering melambong disebabkan ombak yang agak kuat. Selepas satu jam perjalanan bot berlaboh di satu perhentian untuk kami menyambung perjalanan ke Semporna dengan jalan darat menggunakan kenderaan yang telah disediakan.
Perkampungan air di Pulau Mabul

Rumah-rumah sebegini masih banyak terdapat di Pulau Mabul

Dunia kanak-kanak ini hanyalah laut

Hari terakhir kami di Semporna, kami bertolak awal pagi selepas memenuhkan kotak ikan dengan berbagai jenis ikan di pasar Semporna. Aku sempat juga menyambar ikan jenahak, kerapu, ikan merah, ikan cermin, ikan putih, udang, ketam dan sotong. Ikan paling besar adalah ikan merah iaitu seberat tiga kilo seekor.

Dalam perjalanan balik dari Semporna ke Tawau kami sempat singgah di tengah jalan sempadan Semporna/Tawau untuk membeli buah salak dan tembikai susu. Kami minta penjual memotong tembikai tersebut di situ. Ternyata buah tembikai susu di kawasan tersebut begitu manis sekali. Sebelum sampai ke airport Tawau kami singgah di Bibiq conner. Kali ini nasib kami baik, kami dapat rasa sop payau, lepas hajat kami untuk menikmati daging yang sukar didapati di Semenanjung. Bagi yang belum mengetahui payau adalah sebutan di Sabah bagi rusa. Jam 3 petang kami berlepas ke KL.

Awan menyerupai kalimah Allah <b>di Semporna</b> - Gen2Merah

Posted: 05 Aug 2011 08:01 AM PDT

Labels:

Awan menyerupai kalimah Allah di Semporna

Petang tadi saya tergerak hati untuk membuat panggilan pada seorang kawan lama yang kini sedang mengajar di sebuah pulau di daerah Semporna. Lama juga lah kami berborak-borak dalam talian. Berkongsi cerita dan pengalaman hidup masing-masing sebelum menunggu  masuknya waktu berbuka puasa petang tadi.

Namun dalam banyak topik yang kami kongsikan. saya amat tertarik dengan sebuah cerita yang dikongsikan oleh kawan ini.

"Ko tahu dil, pada hari Isnin bersamaan 1 Ramadhan tu, semasa kami dalam bot dalam perjalan menuju ke sekolah, kami terpandang sebuah pembentukan awan yang indah di langit. Sunggh mengkagumkan..

Hari pertama puasa itu lebih kurang pukul 6 pagi, kami terlihat beberapa awan menyerupai objek kalimah Allah telah terbentuk di langit. Paling teruja bila ada juga awan yang membentuk ayat arab "Lailahaillahalah".

Kesemua kami yang duduk dalam bot itu sempat menyaksikan fenomena kebesaran Allah swt itu.. Ada masa nanti saya kirim mms gambar yang sempat kawan saya ambil pagi tu."


Wallahualam."

 

Keajaiban alam sebenarnya telah mendorong kita lebih merenungi bahawa agama Islam itu memang benar. Maha suci Allah. Allah Maha Besar. Betapa indahnya Ramadhan ini.

KLIK SINI untuk melihat bukti-bukti kebesaran Allah swt dan kebenaran al-Quran.

Kelapa Mawar: INTISARI UCAPAN ANWAR IBRAHIM <b>DI SEMPORNA</b>

Posted: 18 Jul 2011 08:42 PM PDT

Kehadiran Datuk seri Anwar Ibrahim di Semporna pada 17 Julai yang lepas meskipun agak terlewat namun ia tidak menghampakan hampir 1000 orang yang berkumpul di perkarangan rumah En.Tahir, penganjur Ceramah Umum tersebut. sebelum itu di sebelah petang kira-kira pukul 3, sudah kelihatan polis trafik cawangan semporna mengadakan sekatan jalanraya di sekitar jalan menuju ke tempat ceramah umum tersebut. Walaupun beberapa penyokong PR di semporna menyifatkan tindakan itu sebagai sesuatu yang ganjil kerana sebelum ini Presiden PAS Tuan guru Hj Abdul Hadi Awang juga telah mengunjungi Semporna tetapi situasi awam tidak seperti itu. Mereka menyifatkan situasi itu sebagai satu petanda besar rakyat masih mahukan Datuk seri Anwar Ibrahim meskipun pelbagai kes dan skandal melingkari politik peribadi mantan Timbalan Perdana Menteri itu. Dalam satu banner berlambangkan logo UMNO tertera perkataan "PENGKHIANAT BANGSA TIDAK DIPERLUKAN DI PARLIMEN SEMPORNA".Banner tersebut menjadi polimek panjang dalam dunia cyber apabila ada pihak yang mempublishkannya di FCB.

Seperti yang dijangka kehadiran DSAI bukanlah bertujuan menyelesaikan kemelut parti PKR di Semporna yang telah digantung ekoran daripada beberapa kes dan salahlaku ketika pemilihan cabang parti itu , tetapi kemunculan DSAI kali ini adalah rutin peribadi iaitu Road Show ketua pembangkang itu di seluruh negara dalam rangka memberikan penerangan kepada rakyat. Dan seperti yang diduga dalam ucapan DSAI itu yang tidak sampai 1 jam itu telah membawa beberapa isu besar termasuk mengulas sedikit tentang perhimpunan BERSIH 2.0 yang beliau turut hadiri sehingga dilaporkan oleh media alternatif beliau dan pengawal peribadi mengalami kecederaan termasuk di bahagian muka.

Namun apa yang lebih mengusik warga Semporna yang hadir ketika itu ialah berkaitan dengan isu kekayaan negara yang dibolot oleh segelintir pihak dari kalangan berstatus pemimpin. Malahan DSAI juga turut menyentuh isu berkaitan dengan tanah adat yang begitu signifikan di sabah. Malahan isu pengambilan tanah yang diusahakan oleh peribumi dengan berselindung di sebalik KOPERASI yang dimiliki oleh proksi dan kroni di sabah telah lama menyayat hati penduduk Semporna. Walaupun beberapa langkah diambil termasuk membawa kepengetahuan menteri kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah Datuk seri Shafie Apadal dan disusuli dengan pertemuan dengan ADUN BUGAYA Datuk Ramlie Marhaban, namun segala usaha itu gagal diselesaikan.

Apa yang menimbulkan ketidakpuasan hati rakyat ialah apabila tanah-tanah yang dirampas itu telahpun diusahakan oleh rakyat selama lebih 10 tahun dengan penanaman Kelapa sawit, Namun apabila diambil oleh kerajaan negeri atas sebab tanah rezab, sebaliknya tanaman kelapa sawit itu tidak pula dimusnahkan sebaliknya diperluaskan lagi. Tanaman sedia ada diambil begitu sahaja tanpa sebarang pampasan. Isu inilah yang dikatakan oleh DSAI sebagai 'perompakan".

Walaupun ceramah perdana itu berlangsung kurang dari 1 Jam, namun ramai yang menyifatkannya sebagai 'berbaloi' untuk mendengar pelbagai isu dan perancangan PR apabila memerintah Sabah kelak. Tidak dapat kita pastikan apakah kehadiran DSAI itu akan membangkitkan perubahan pada jiwa warga Semporna atau sebaliknya? Kerana dalam percaturan politik daerah, rakyat perlu memikirkan pada jangka panjang..jangan seperti 'melepaskan ayam, tangan pula berbau taik".

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved