ads

Isnin, 21 Mei 2012

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


"SCANDAL SEX" SHAFIE ROCKS <b>SEMPORNA</b> - in Malay

Posted: 21 May 2012 09:42 PM PDT


SKANDAL.....Apakah Skandal Seks Shafie Apdal yang akan didedahkan Dayangku Intan menjadi penamat kesombongan Shafie atau Naib Presiden UMNO ini terus GAH di persada politik tanah air?
SEBILANGAN besar penduduk-penduduk yang tinggal di pesisir pantai dan kepulauan Semporna yang dibelenggu kemiskinan serta kedaifan hidup telah bertekad untuk tidak lagi memberikan undi kepada tiga Adun dan Ahli Parlimen Semporna pada PRU-13.
Menurut mereka hanya kroni-kroni, saudara mara serta kaum kerabat Wakil Rakyat sahaja yang mendapat pembelaan istimewa, terutama mendapat tanah dan projek; sedangkan rakyat biasa masih dirantai kemiskinan.
Yang paling ketara sekali daripada jumlah 49 buah kampung, 11 daripadanya yang telah di lawati oleh Ketua Sri Kandi PKR Cabang Semporna Nazmahwati Walli baru-baru ini bersama-sama Wartawan Kanan Sabahkini.Net; termasuk Kampung Pulau Bum-Bum, Pulau Simandeh, Pulau Larapan, Pulau Tandoan, Pulau Labuan Haji, Pulau Selakan, Pulau Omadal, Pulau Bait, Pulau Pababag, Pulau Manampilik dan Pulau Denawan; ternyata telah terpinggir dan ketinggalan jauh dalam menikmati arus perdana pembangunan negara sejak 20 tahun lalu.
Kerajaan Barisan Nasional (BN) bukannya tiada pentuntukan, tetapi saban tahun tiga (3) ADUN dan ADR mendapat peruntukan beratusan juta bagi membangunkan kawasan yang diwakili, tetapi mungkin disengajakan dengan alasan kononnya kampung-kampung yang yang didiami mereka 60 peratus adalah orang asing (PATI) dan hanya 40 peratus orang tempatan sahaja .
Persoalannya bukankah pemimpin BN/UMNO seperti Dato' Seri Shafie Apdal yang menggalakan PATI terus menetap di negeri ini, khususnya di Semporna yang secara automatik mendapatkan kerayatan yang berstatus Bumiputera melalui kad pengenalan projek? Perkara ini bukan menjadi rahsia lagi.
Dalam tinjauan dan penyelidikan rambang yang dilakukan Sabahkini.net, jika empat generasi Bajau tulen yang lahir di Semporna berpaling tadah kepada pembangkang, terutama PKR, maka BN hanya akan memperolehi undi daripada suku kaum Bajau/Suluk daripada Filipina yang diberikan MyKad projek dan akan kehilangan semua kerusi (tiga DUN dan satu Parlimen) di Semporna.
Dalam pada itu desas-desus yang bertiup kencang bahawa PKR telah menamakan empat orang tokoh muda untuk menentang calon BN di Semporna, iaitu Dr Zamri bin Hj Abdul Habbi (DUN Bugaya); Lokman Ureh (DUN Sulabayan); Tahir Ariffen (DUN Senallang) dan Ketua Sri Kandi PKR Cabang Semporna yang juga EXCO Wanita Negeri, Nazmahwati Walli (Parlimen Semporna).
Kini, senario politik di Semporna mula membadai dan bakal membuat kejutan kerana rata-rata rakyat di daerah ini mahukan perubahan besar dalam pelbagai aspek termasuk politik untuk mengeluarkan mereka daripada mimpi siang sejak 20 tahun berada di bawah ketiak Shafie Apdal dan ADUN yang bersilih ganti.
Walaupun Semporna kaya dengan khazanah alam semula jadi untuk menjana ekonomi rakyat, namun disebabkan ketiga-tiga ADUN dan ADR tersebut tidak mempunyai kredibiliti dan daya pemikiran yang luas; maka terdapat pelbagai kepincangan dalam sistem pentadbiran kerajaan, seolah-olah 'tidak berkerajaan lagi'.
Apapun ini, semuanya bergantung penilaian terhadap diri empat orang yang disebut-sebut sebagai calon DUN dan Parlimen yang bakal diketengah PKR pada PRU 13 untuk menamatkan penderitaan rakyat Semporna. - Sabahkini

sabahkini.net: RAKYAT MULA BANGKIT <b>DI SEMPORNA</b>

Posted: 18 May 2012 08:20 PM PDT


"JIKA wang sebanyak RM1.5 juta yang diberikan kepada Zahida Mohd Rafik digunakan untuk membangunkan kampung Bangau-Bangau dan kampung-kampung lainnya, sudah pasti ramai rakyat mendapat manfaatnya," kata Ketua Wanita PKR Pusat, Hajjah Zuraida Haji Kamaruddin yang menegaskan Shafie mesti menjelaskan sumber wang yang diberikan kepada Zahida dalam Skandal Seks mereka yang didedahkan kepada Media.
Zuraida berkata demikian ketika berucap Majlis Bertemu Rakyat di Kampung Bangau-Bangau Semporna, kelmarin.
"Kampung Bangau-Bangau di bawah DUN Bugaya, 70 peratus penduduknya benar-benar daif kerana hanya kroni-kroni penyokong UMNO sahaja yang mendapat  Program Bantuan Rumah (PBR), namun selebihnya rumah mereka tidak ubah seperti kandang kambing," ujarnya.
Kata Zuraida, sebahagian besar rakyat Semporna dahagakan pembangunan dan mahu perubahan besar berlaku dalam pelbagai hal, bukan sahaja dari segi prasarana bahkan lonjakan taraf kehidupan kerana lebih 70 peratus rakyat Semporna berada di dalam lingkungan putaran ganas kemiskinan disebabkan pembangunan yang gagal mencapai sasaran.
Walaupun sudah hampir 55 tahun UMNO/BN menerajui kerajaan Malaysia, namun kata Zuraida, sehingga sekarang tahap kemiskinan rakyat di luar bandar, terutama di Sabah tetap tidak berubah.
Senario ini jelas kelihatan di Semporna kerana hanya mereka yang tinggal di sebelah darat sahaja boleh dikatakan hidup agak mewah sedikit berbanding rakyatnya yang tinggal di pesisiran pantai dan di kepulauan terlalu daif.
Di Semporna umpamanya, walaupun mempunyai tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan seorang Ahli Parlimen yang memperoleh peruntukan beratus juta ringgit, tetapi entah dilaburkan ke mana kerana Semporna tetap tidak 'sempurna' seperti dahulu juga dan tiada perubahan langsung.
Sehubungan itu, beliau menaruh harapan yang tinggi agar rakyat tertindas di Semporna, khususnya penduduk-penduduk Kampung Bangau-Bangau harus berpandangan jauh. Jangan kerana beras lima kilo, ikan sardin 5 tin, gula 2 kilo dan garam 2 bungkus, mereka terus menerus mengundi calon BN yang selama ini menjadikan mereka sebagai khadam politik.
"Jika ditakdirkan BN/UMNO masih lagi memerintah, begini juga keadaan Semporna dan juga keadaan Kampung Bangau-Bangau tetap tidak berubah. Selagi wakil-wakil rakyatnya bukan berjiwa rakyat, mereka makan isi-isinya semua, yang tinggal hanya tulang dan kuah baru diberikan kepada rakyat. Inilah dasar kerajaan BN/ dari dahulu, kini dan selamanya," kata Zuraida.
Kata Zuraida, Ahli Parlimen mempunyai peruntukkan yang mencukupi untuk membangunkan Semporna kerana setiap tahun mendapat antara RM 2 hingga RM3 juta, tambahan pula selaku Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah mempunyai peruntukkan yang amat besar.
Kehadiran Zuraida dan Hj Abdulah Sani, ADUN Kuala Langat bersama rombongan lainnya ke Kampung Bangau-Bangau telah disambut lebih 500 orang penduduk yang langsung tidak dipedulikan oleh ADUN Bugaya.
Namun disebabkan mereka mahu perubahan besar, bukan sahaja dari segi prasarana, malah ingin menikmati kehidupan yang lebih baik seperti penduduk Selangor, maka mereka berani mengibarkan bendera panji-panji PKR di rumah mereka.
"Syabas di atas keberanian luar biasa rakyat Semporna yang hati mereka telah menolak BN dan menunggu masa yang sesuai untuk melaksanakan penyingkiran BN secara fizikal dalam PRU akan datang," ujar Zuraida yang mendapat tepukan gemuruh penduduk setempat.

10 di ranau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


~ckwriteanythin~: Rumah Terbalik - Kinabalu Park - <b>R.A.N.A.U</b>

Posted: 06 May 2012 09:30 AM PDT

HaLu..ini adalah sambungan kisah di Sabah :))

Jika sehari sebelumnya kami telah berterik panas di Pulau Manukan dan Mamutik, hari yang seterusnya perjalanan adalah ke tempat yang lebih nyaman layaknya. Plan asal adalah ke Rumah Terbalik, Kinabalu Park, Poring Hot Springs, cow farm ala New Zealand (katanya) dan strawberry farm. Wohooo...di atas kertas, hanya Kundasang (tempat belian sayur & buahan) saja yang sudah aku sampai. So perasaan adalah teruja untuk lawat kesemua tempat-tempet tersebut! :D Yeay!

Perjalanan kami dari Kota Kinabalu ke Kundasang didahului dengan singgah di Rumah Terbalik di Tamparuli. Kabarnya ini lah satu-satunya rumah terbalik di Malaysia and even di Asia Tenggara! WOW!! Entrance fees bagi setiap dewasa adalah RM10/- saja uolss. Tapi kami tak masuk pon, hanya snap piccas dari luar saja..hehee.. jangan marah ya tuan rumah.. :))

entrance fees @ the upside down house - Tamparuli, Sabah :))
Although we not going inside, we bought some drinks..Ok lorr.. ^_^
yeahhhh...I'm the supper woman :p

ouchhh...can't stand!! Super hot day!!! 

clean and tidy toilet~ thumbs up !!
courtesy BERNAS club ~ weols in front of the upside down car!! 

Perjalanan diteruskan ke Kinabalu Park yeeehuuu :))
Entrance ke Kinabalu Park ini ialah RM3/person dan tiket yang sama boleh digunakan di Poring Springs. Jadi kalau kau ke sini dan bercadang mahu ke Poring Springs, sila lah simpan tiket kau kemas-kemas ya senah. Tak baik membazir uols  ^_^

Well hanya sekejap meluang masa di Kinabalu Park ni dan kami hanya bersantai di area main shop & tourism centre saja. Tak puas rasanya menghirup udara segar..pheww~ Namun sempat beli tshirt 'Mountain TORQ' sebagai buah tangan walaupun puncak kinabalu belom lagi pernah ditawan! Hiks!!
Tak apa nanti kita repeat dengan daki Mount Kinabalu ya!! XD

nice view..I'm alway LAV being in nature 


dedicated to mountain lovers :))

courtesy BERNAS club ~ weols @ Kinabalu Park :))
Kami teruskan perjalanan menuju ke Poring Spings..yey..mahu rendam kaki di air yang hangat! *budget sesuai la untuk pemain futsal kan activiti nie kan.. :p*:)) 
Kata orang, kita hanya merancang, Allah yang tentukan. Perjalanan kami tergendala di pekan RANAU kerana kabarnya jalan ditutup sebentar untuk memberi laluan kepada pelumba basikal 'Jelajah Borneo'. Owhh..maka kami singgah makan lunch lah dulu eaa.. :))
heading to Poring & about to hit RANAU

Owhh suddenly we were informed the main road has been closed due to 'Tour of Borneo 2012
owhh..have to give the road to cyclists TOT~ (>_<")
Waktu ini cuaca panas ya amat!! Owhh..tak bleh bayang. Kami ambil keputusan untuk berhenti makan lunch dan kemudiannya sambung perjalanan bila jalan dibuka semula. 

what a symbolic of our trip for the day :p
courtesy BERNAS club ~ weols after had lunch ~ pic in front of Maybank, Ranau
courtesy BERNAS club ~ halluewww DANISH..come here baby..;))
Lepas lunch, kami difahamkan jalan telah pun dibuka semula dan untuk mengelakkan perjalanan tergendala lagi, kami ambil keputusan untuk berpatah balik ke KK. Maka terpaksalah lupakan Poring Springs. Kami akan teruskan perjalan balik ke KK dan singgah di cow farm & strawberry farm. 
Owhh..that still sounds OHSEM bebeh!! U know I LAV Straberry ..indeed! ;))
Sekali lagi, kita hanya merancang. Masa kami cuba berpatah balik dan keluar dari pekan RANAU jalan telah kembali ditutup. Lagi malang laluan balik ke KK juga ditutup rapat tanpa boleh diaccess oleh mana-mana kenderaan pon! Owhh..kami fikir sekejap saja..malang nampaknya ianya berlarutan :(
owhh perlukan baca berita ini di saat terik panas membakar begini..hati pon naik panas!! :p

I was JUST thinking IF we need to stay in R.A.N.A.U..here we go..RANAU INN!! :P
I can't stand waiting in our van & starts roaming around

name of the road which we were stranded for 5 hours!! 
u will never be forgotten!! ::p

hanjing juga setia menunggu para cyclists :p

nothing we can do..its exceed the limits of patience
:: just go with the flow ::

emmm...waiting and waiting but the cyclist does not arrive

yeahh ...faster3 can huh?? :p
wohopp..agaknya kat KL tak dapat tengok pelumba basikal begini, jadi diberikan peluang untuk nonton aksi begini disini..phewww~ 
Nak tunggu semua pelumba nie habis pon makan masa jugak uols..tak faham aku kenapa nak tutop 2-3jam awal sebelum mereka lalu! haihh!! in KL ade jugak 'Le Tour de Langkawi' kan tapi jalan tutop tak de la berejam macam nie uolss!! Ciann..1st time anjurkan eaa..xoxoxo ^_^
Akhirnya 12.30-5.30 masa yang dah dihabiskan di R.A.N.A.U tu kan! 5 jam lah jugak kami stranded kan!!  Makanya semua tempat-tempat lawatan lain yang disenaraikan awal tadi memang tak lah nak pegi kan. Dah malam kot!! Ahh..jadi uols faham la makna aku tulis R.A.N.A.U begitu ya, nak menggambarkan betapa lamanya kami stranded!!! Woooo horror uolss!! :p
OK finally last stop sebelum van kami terus laju menuju Kota Kinabalu we wanna hit the PEAK!! 


dinner time @ KK City :p oookofffffkofffokoffff.. ;))

10 di sipitang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sipitang - Google Blog Search


KEMBARA DAKWAH PENGUBATAN ISLAM <b>DI SIPITANG</b> « ABU <b>...</b>

Posted: 14 May 2012 08:47 AM PDT

Program Kembara Dakwah Pengubatan Islam anjuran Darussyifa Sabah dan Persatuan Ulama' Malaysia (PUM) Urus Setia Sabah dengan kerjasama Masjid Pg Hashim Pekan Sipitang ini sebenarnya sudah diatur sejak lebih sebulan lalu. Saya diamanahkan menjadi orang tengahnya yang berhubung dengan pihak tuan rumah iaitu Tuan Imam Haji Raffee Haji Mohd Salleh selaku imam daerah Sipitang.

Alhamdulillah, rombongan kami kali ini agak besar dengan 9 buah kenderaan bertolak dengan membawa keluarga masing-masing. Rombongan diketuai oleh Ustaz Haji Muchlish Ali Kasim dan turut bersama ialah Ustaz Nazri Yaakob, Ustaz Dr Nor Azamuddin Umar, Ustaz Ku Azam, Tuan Haji Pozi Awang, Hamran Jawan, Chef Abdullah Ahmad, Ustaz Hamdan dan Ustaz Osman bertolak pada petang sabtu. Sementara Ustaz Musally Moksin, Peguam Hamid Ismail dan saya   bertolak pada awal pagi ahad.

Pada malam minggu sebenarnya ada ceramah di tiga buah masjid, iaitu Masjid Pekan Sipitang bersama Ustaz Haji Muchlish, Masjid Ulu Sipitang bersama Ustaz Nazri Yaakob dan Masjid Kg Luagan bersama Ustaz Dr Nor Azamuddin Umar. Khabarnya sambutan yang sangat baik diterima dengan kehadiran penduduk kampung ke masjid-masjid berkenaan terutamanya Ustaz Dr Azam.

RAWATAN PAGI AHAD

Program bermula dengan sesi pendaftaran sekitar jam 8.30 pagi, dan kami melihat penduduk Sipitang datang satu demi satu mendaftar dan ia tidak putus-putus sehingga waktu zuhur. Ustaz Haji Muchlish memimpin bacaan surah yasin dan doa sebelum sesi rawatan dimulakan.

Dua bilik digunakan di sayap kanan dan kiri untuk sesi rawatan lelaki dan perempuan. Perawat perempuan hanya tiga orang iaitu Ustazah Hajjah Elfy, Hajjah Nora dan Ustazah Aisyah. Ia dibantu oleh Sdr Hamid, Hamran dan saya kerana pesakit kalangan wanita lebih ramai berbanding lelaki. Sehingga sesi rawatan berakhir selepas zuhur, rekod jumlah pesakit ialah 92 orang, walaupun sebenarnya ada lagi beberapa orang yang tidak sempat mendaftar.

Kami mendapat respon yang sangat baik dalam kunjungan ini, apatah lagi beberapa pesakit terkejut apabila rawatan kami dilakukan secara percuma, tiada bayaran walaupun sesen. Kami turut mendengar aduan dan cerita orang-orang kampung yang dikenakan bayaran ratusan ringgit untuk mendapatkan air yang sudah diruqyah atau ditawar.

Semoga kerja dakwah dan amal yang sedikit ini ada ganjarannya di sisi Allah SWT dan menjadi asbab umat Islam setempat berubah ke arah yang lebih baik dalam kehidupan beragama mereka. Rombongan kami bertolak pulang ke Kota Kinabalu sekitar jam 3.00 petang, semoga dapat berkunjung lagi ke daerah ini.

10 di penampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di penampang - Google Blog Search


<b>Penampang</b> Unduk Ngadau Kaamatan 2012

Posted: 20 May 2012 09:25 AM PDT

Harvest Festival or what is locally known as Pesta Kaamatan/Kokotuon for Penampang district was held on 19 May 2012 at Buhavan Square in Donggongon town. The auspicious celebration was officiated by Tan Sri Bernard Giluk Dompok, Malaysia's Minister of Plantation Industries and Commodities.

Note: More pictures here.
Miss Samantha Sharon Laujang
Penampang Unduk Ngadau Kaamatan (Harvest Festival beauty queen) for 2012
The top seven participants with Miss Samantha S. Laujang (seated), and Miss Bo Tiza (far right)
Miss Samantha will represent Penampang at the peak of the state level Kaamatan celebration on 30-31 May 2012 at Hongkod KDCA, Sabah. There will be about 40 participants from all over Sabah at the final, should all districts send in their representatives.
Miss Bo Tiza Disimon, the state level Unduk Ngadau 2011 and Penampang Unduk Ngadau 2011, made her final appearance at the Penampang District Kaamatan celebration.
Miss Samantha is congratulated by the reigning 2011 State Unduk Ngadau, Miss Bo Tiza
See you at Hongkod Koisaan (KDCA) on 30-31 May 2012!
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved