ads

Rabu, 21 November 2012

10 di kudat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kudat - Google Blog Search


Addin: Hanya Kanak-Kanak Sambut Najib <b>Di Kudat</b>?

Posted: 14 Oct 2012 12:20 AM PDT

Addin: Hanya Kanak-Kanak Sambut Najib Di Kudat?: Kehadiran perdana menteri Najib Altantuya ke Daerah Kudat di utara Sabah disambut dingin penduduk walaupun penganjuran karnival jelajah...

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


CATATAN PERISTIWA BERDARAH <b>DI SEMPORNA</b>

Posted: 25 Sep 2012 10:47 PM PDT

Assalamualaikum  dan Salam Sejahtera
Entri ini miss z copy dan paste dari facebook PDRM. Bagi miss z ini adalah satu peristiwa yang kita perlu ketahui selain mengetahui kisah Bukit Kepong. Selamat Membaca :)
Hari itu, 29 April, 1954, hari yang paling malang bagi penduduk Semporna. Hari yang paling celaka, yang mengorbankan nyawa dan harta benda. Malah ada yang dicabul kehormatan, dirogol dan diperkosa.

Tarikh hitam itu masih kekal dalam ingatan penduduk yang menyaksikan peristiwa berdarah akibat perbuatan ganas mundu-mundu (lanun-lanun) yang datangnya entah dari mana.
Pekan Semporna yang terletak di pinggir laut itu sepertimana biasa, aman

 dan damai. Petang itu, udara menghembus nyaman dari laut yang biru yang tenang itu.

Padang bola sepak yang terletak berhampiran dengan Balai Polis Semporna itu telahpun dipenuhi oleh peminat-peminat bolasepak yang saban petang punya pengunjungnya. Mereka bermain dengan begitu seronok sekali. Beberapa anggota polis juga turut bermain untuk mengeluarkan peluh di samping memupuk hubungan baik dengan masyarakat setempat.

Balai Polis Semporna yang terletak di bawah Kawalan Ketua Polis Daerah (OCPD) Lahad Datu mempunyai keanggotaan 7 orang sahaja. Ketua Polis Balai (OCS)- nya ialah Sarjan Sagar Singh. Perhubungan antara Balai Polis Semporna dengan ibu pejabat daerahnya di Lahad Datu hanya menerusi radio wireless dan jalan laut sahaja yang memakan masa lebih kurang 10 jam perjalanan.

Peristiwa berdarah itu masih segar dalam ingatan Encik Bullah Ganggal, bekas pegawai polis yang baru bersara dengan pangkat Penolong Penguasa Polis (ASP). En.Bullah, keturunan Kadazan, semasa kejadian itu bertugas di balai polis tersebut dengan pangkat Detektif Lans Koperal.

"Segala-galanya bermula pada jam 5.30 petang. Pada masa itu penduduk-penduduk Semporna sedang berehat setelah kembali dari menangkap ikan." En.Bullah Ganggal memulakan ceritanya.
"Para pemuda pula sedang seronok bermain bola. Ia turut berada berhampiran padang bola itu. Tiba-tiba bunyi tembak bertalu-talu dari arah jeti yang tidak jauh dari situ", katanya.
"Orang di pekan dan di padang itu lari bercempera sambil berteriak, mundu! mundu! (lanun! Lanun!) cepat lari. Masing-masing mencari tempat perlindungan".

"Melihatkan keadaan kelam-kabut dan serangan mengejut lanun itu, Sarjan Sagar Singh segera memerintahkan orang-orangnya bersiap sedia. Ia memerintahkan saya membawa isteri dan anak-anak anggota polis Semporna berlindung di balai. Ini disebabkan keadaan di balai itu lebih selamat kerana adanya pagar berduri dan segala senjatapi serta peluru ada di sana".

L/Kpl Bullah Ganggal segera bertindak dengan menjerit memanggil semua isteri dan anak-anak polis untuk mengikutnya ke balai.
"Belum sempat isteri-isteri dan anak-anak polis itu saya lindungkan di balai, saya lihat dari celah-celah lubang berek kami, lanun-lanun yang ramainya tidak kurang 50 hingga 70 orang itu telahpun hampir dengan Balai Polis Semporna. Mereka berpecah kepada dua kumpulan. Satu kumpulan mara ke balai polis satu lagi ke arah bot jabatan hutan".

Sementara itu di balai polis, Sarjan Sagar Singh dengan dibantu oleh orang-orangnya iaitu PC 442 Sulaiman dan PC Jambuan memuntahkan peluru ke arah lanun-lanun yang begitu ramai itu. Sarjan Sagar Singh dan orang-orangnya sekali-kali tidak mahu menyerah kalah kepada lanun-lanun itu sekalipun terpaksa mengorbankan nyawa mereka.

Sambil memuntahkan peluru ke arah balai yang dipertahankan bermati-matian oleh Sarjan Sagar Singh itu, lanun itu memusnahkan alat-alat hubungan wireless di luar balai itu. Dengan itu hubungan Balai Polis Semporna dengan Ibu Pejabat Daerah Polis Lahad Datu TERPUTUS.

"Kita mesti pertahankan balai ini hingga ke titisan darah terakhir. Biar putih tulang, jangan putih mata", kata Sagar Singh kepada dua orang anggotanya dengan penuh semangat. Mereka terus melawan dengan beraninya.

En.Bullah Ganggal yang ditugaskan melindungi isteri dan anak-anak polis tidak dapat berbuat apa-apa kerana pada masa itu senjata tiada di tangannya. Kalau dia keluar tanpa senjata tentu seperti menyerah diri tanpa berlawan. Ia melihat bagaimana rakannya PC Jambuan yang kehabisan peluru ditikam dengan barung (parang) oleh lanun-lanun itu. Ia dibunuh dengan kejam sekali di mana perutnya diburaikan.

Akhirnya kerana kehabisan peluru dan lanun-lanun yang ramai itu bersenjatakan senjata-senjata automatik, maka Sarjan Sagar Singh dan dua orang anggotanya terkorban. L/Kpl Bullah Ganggal cuba untuk keluar dari tempat persembunyian untuk memberi bantuan tetapi dihalang oleh permintaan isteri Sjn.Sagar dan isteri-isteri anggota polis yang lain supaya jangan pergi dan melindungi mereka di situ.

Bila saja lanun-lanun itu mendapati Sjn Sagar dan orang-orangnya terkorban , mereka lalu merempuh ke dalam balai polis. Bilik radio polis dipecah dan alat-alatnya dimusnahkan. Mereka juga memecahkan bilik besi tempat menyimpan senjatapi dan peluru lalu merampasnya.

Lanun-lanun itu semakin menganas. Senjatapi mereka ditembak ke sana ke mari. Mereka terus menggeledah seluruh rumah dan kedai di pekan Semporna.

"Apa yang saya dengar lepas itu ialah teriakan dan jeritan minta tolong oleh mangsa-mangsa lanun-lanun yang jahat itu. Mereka bukan sahaja merompak, mengambil apa sahaja barang-barang berharga, makanan, malah mereka juga merogol wanita dan anak dara. Mereka sungguh kejam dan tidak berkeperimanusiaan langsung", Kata En.Bullah dengan perasaan amat geram. "Apakan daya masa itu saya tidak bersenjata dan memikirkan pula keselamatan anak isteri anggota-anggota polis. Saya kesal tidak dapat membantu kawan-kawan saya yang gugur sebagai perwira negara".

"Lanun-lanun celaka itu telah bermaharajalela selama 3 jam iaitu dari jam 5.30 hingga 8.30 malam di pekan Semporna. Mereka melakukan pelbagai dosa yang tidak dapat diampun", terang beliau lagi.

Menurut En.Bullah ia tidak tahu dari mana datangnya lanun-lanun itu tetapi ia mengagakkan dari percakapannya adalah dari Seberang (Filipina).

Selama 3 jam Semporna telah menjadi neraka. Lanun-lanun bertindak sewenang-wenangnya kerana tiada siapa berani melawannya. Akibatnya, Semporna musnah semacam diserang garuda, menjadi padang jarak padang tekukur. Setelah lanun-lanun itu puas memuaskan hawa nasfu, mereka segera menghilangkan diri di lautan luas dengan kumpit-kumpit (perahu) yang dilengkapi dengan motosangkut laju.

"Bila mendapati lanun-lanun itu berlalu, saya dan anak isteri anggota-anggota polis keluar dari tempat persembunyian di berek polis itu. Betapa sedih hati saya melihatkan rakan-rakan saya, Sjn Sagar, PC Jambuan, PC Gimun terkorban. Mayat mereka yang berlumuran darah itu dipeluk dan ditangisi oleh anak dan isteri masing-masing. Saya turut menitiskan air mata melihatkan peristiwa itu. Hingga hari ini ianya kekal dalam ingatan saya," ceritanya lagi.

L/Kpl Bullah segera mengambilalih tugas Ketua Polis Balai. Didapatinya dua orang anggotanya masih hidup. Mereka itu sedang bermain bola ketika lanun menyerang. Oleh kerana tidak sempat lari ke balai, mereka terpaksa bersembunyi.

Setelah menguruskan mayat empat orang rakannya L/Kpl Bullah terus berbincang dengan Ketua Anak Negeri (Penghulu) Semporna, Panglima Jakarullah yang telahpun tiba di balai bersama-sama orangnya.

Dengan bantuan mereka, dia membuat rondaan di sekitar bandar Semporna untuk mengumpul mayat dan memberi pertolongan kepada orang yang cedera akibat kekejaman lanun-lanun tadi. Hasilnya mereka menemui mayat seorang pegawai hutan British, seorang pekedai Cina (tukang jahit) dan seorang pemuda Bajau Semonul. Mayat -mayat itu dibawa ke balai polis untuk diuruskan.

L/Kpl Bullah seterusnya mengadakan perbincangan dengan Panglima Jakarullah dan orang-orangnya pada malam kejadian itu. Mereka mengambil keputusan untuk menhantar dua orang awam ke Lahad Datu bagi membawa pembantu hospital Harry Chew dan Lian Chap Yit yang luka parah mendapat rawatan. Di samping itu mereka juga diarahkan meminta bantuan segera dari KPD Lahad Datu yang tidak dapat dihubungi menerusi wireless radio.

Pada malam itu L/Kpl, Bullah dan Panglima Jakarullan serta orang-orangnya mengambil keputusan untuk berjaga dan berwaspada bagi menentang lanun-lanun yang mungkin datang sekali lagi.
Petang esoknya, 30hb, Mac barulah rombongan yang diketuai oleh Pegawai Daerah Lahad Datu, Mr.Dalimore dan Ketua Polis Daerah (OCPD), Mr.W.R.H. Roberts tiba untuk menyaksikan pekan Semporna yang hampir menjadi padang jarak padang tekukur itu.

Peristiwa ngeri itu amat menakutkan penduduk-penduduk Semporna. Ada di antara mereka yang lari bersembunyi tidak mahu balik ke rumah beberapa hari kerana takutkan lanun mengganas lagi. Seorang kakitangan kerajaan yang bertugas di Semporna, ketika kejadian itu terus jadi 'gagap' hingga ke hari ini kerana terlampau terkejut, gamam dan ketakutan.

Sumber: Berita Bukit Aman, 1983.Jangan Lupa Komen Entri Miss Z ^_^

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


DSAI <b>Di Papar</b>,Sabah : SAMBUTAN MEMBAWA HARAPAN <b>...</b>

Posted: 13 Oct 2012 10:37 AM PDT

أَلا إِنَّ أَوْلِيَاءَ اللَّهِ لا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلا هُمْ يَحْزَنُونَ .الَّذِينَ آمَنُوا وَكَانُوا يَتَّقُونَ

Ketahuilah! Sesungguhnya wali-wali Allah, tidak ada kekhawatiran terhadap mereka, dan mereka pula tidak bersedih hati. Wali-wali Allah itu ialah orang-orang Yang beriman serta mereka pula sentiasa bertaqwa. (Yunus 10: 62-63)

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Gelombang Tsunami Politik Semakin Terasa <b>Di Lahad Datu</b>

Posted: 14 Oct 2012 07:40 PM PDT

Yang Berhormat Dato' Seri Anwar Ibrahim Menjanjikan Perubahan Politik Baru

LAHAD DATU, 13hb Oktober 2012: Gelombang Tsunami politik Sabah semakin terasa apabila Yang Berhormat Dato' Seri Anwar Ibrahim, Ketua Umum Pakatan Rakyat hari ini mengunjungi pekan kecil Lahad Datu dan mengajak rakyat  khususnya di daerah ini untuk membuat perubahan agar kehidupan mereka lebih terbela. Beliau membuat gesaan demikian di dalam amanat beliau kepada ribuan hadirin yang membanjiri Majlis Rapat Mesra bersama DSAI peringkat daerah.

Beliau juga memberi jaminan bahawa apabila Pakatan Rakyat diberi mandat untuk mentadbir negeri ini, pemimpin-pemimpin Pakatan akan berusaha sebaik mungkin untuk memastikan agar kebajikan rakyat Sabah dibela. Ini boleh berlaku kerana kepimpinan Keadilan/Pakatan Rakyat akan diterajui oleh pemimpin-pemimpin yang bersih, bertanggungjawab dan prihatin dengan masalah rakyat.
Menurut beliau lagi, pemimpin haruslah memahami kesusahan rakyat dan berusaha membantu mereka sebaik mungkin. Oleh kerana itu, beliau berjanji bahawa apabila Pakatan Rakyat mengambil alih Putrajaya, harga minyak akan diturunkan, pendidikan dari peringkat tadika ke peringkat universiti akan diberikan percuma kepada anak-anak Malaysia, cukai eksais kereta akan dikurangkan dan pelbagai lagi dasar baru kerajaan Pakatan Rakyat akan dilaksana agar rakyat dapat menikmati kemakmuran dan kekayaan negara dengan lebih adil.

Di dalam kesempatan yang sama, beberapa tokoh pemimpin tempatan menyatakan sokongan padu mereka kepada kepimpinan Dato' Seri Anwar Ibrahim dengan menyertai Parti Keadilan Rakyat Malaysia. 

Acara yang diadakan di Kampung Panji, Lahad Datu tersebut turut menyaksikan kehadiran lebih 5000 warga Lahad Datu dan kawasan sekitar yang memenuhi Perkarangan Hotel King Park, Lahad Datu. Sebahagian daripada mereka sanggup berdiri di bawah panas terik matahari semata-mata ingin mendengar ucapan DSAI. "Ini kalilah!" Azam mereka untuk membuat perubahan kepimpinan kerajaan sedia ada.
Rapat Mesra bersama DSAI peringkat daerah berkenaan merupakan sebahagian daripada Program Jelajah DSAI ke Sabah yang dijangka bakal mencetuskan gelombang tsunami politik di Negeri di Bawah Bayu ini menjelang PRU-13 nanti.

10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


sabahkini.net: PKR DAPAT 400 UNDI BONUS <b>DI KINABATANGAN</b>

Posted: 16 Nov 2012 10:45 PM PSTSERAH ….Ariffin menyerahkan borang keahlian mengenai kemasukan 400 ahi UMNO Batu Putih ke PKR kepada Azmin Ali.
Oleh : SHAIMON S JUMADI          Foto  : ZAMAN AMB FAJEER
KEMASUKAN  400 ahli UMNO Cawangan Batu Putih Kinabatangan yang diketuai Ariffin Ganing ini merupakan jalan perintis  dan laluan kepada parti Pakatan Rakyat mara ke hadapan khususnya bagi membentuk kerajaan selepas pilihanraya umum ke 13 (PRU 13) nanti.
Ada beberapa sebab kenapa mereka meninggalkan UMNO, kemudian menyertai PKR kerana mereka sudah jelak dan bosan dengan pembohongan para pemimpin UMNO yang cakap tidak serupa bikin.
Banyak janji-janji yang tidak ditepati, kalaupun ada, pembangunan dan kemudahan-kemudahan asas disalurkan hanya untuk  kaum kerabat dan kroni ADUN berkenaan sahaja yang mendapat keistimewaan.
Timbalan Presiden Parti KeAdilan Rakyat (PKR), Mohd Azmin Ali berkata demikian semasa  diwawancara  oleh Sabahkini. Net sejurus selepas merasmikan program Reformasi Kebangkitan Rakyat Kinabatangan anjuran PKR Zon Sukau, kelmarin.
Katanya, rakyat Kinabatangan mulai sedar bahawa ADUN Sukau gagal membela nasib rakyat yang terus tertindas di mana tanah-tanah mereka dirampas dan direstui Kerajaan Negeri Sabah.
Sebagai bukti kata Azmin, kes tanah Sungei  Koyak A Fasa I, II dan III di kawasan Kinabatangan telah menghadapi masalah yang membabitkan 400 pemilik telah menjadi mangsa penipuan oleh orang yang rakus merampas tanah-tanah mereka kemudian dijual kepada syarikat-syarikat yang ada kepentingan dengan para pemimpin UMNO.
Katanya lagi, kegagalan ADUN dan Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN)    Kinabatangan membantu menyelesaikan tanah seluas lebih 3,000 ekar  yang kini menjadi milik Kwantas Plantation telah mencetuskan kemarahan  dan kebencian di kalangan pemilik-pemilik tanah tersebut  terhadap kerajaan BN/UMNO; sedangkan mereka adalah pengundi tegar dan penyokong kuat UMNO/BN.
WAWANCARA….Kelihatan Azmin sedang diwawancara Sabahkini.Net mengenai kemasukan 400 ahli UMNO Cawangan Batu Putih ke PKR.
"Kita bersyukur kerana kini mereka telah mengalihkan sokongan mereka dan kini mendapat 400 undi bonus pada pilihanraya umum akan datang," ujar Azman sambil senyuman puas.
Kaa Azmin lagi, mereka kini bosan dan kecewa kerana Kerajaan BN lebih mengutamakan warga asing yang mendapat kerakyatan songsang daripada anak jati Sabah.
"Ada 4 isu yang saya akan jelaskan di sini yang sedang menghantui Najib. Pertama Najib takut dengan RM (Rosmah Mansur); kedua takut dengan hantu Altantunya; ketiga takut dengan RCI dan yang keempat takut dengan pilihanraya," ujar Azmin sambil berseloroh.
Kata Azmin lagi, 70 peratus Wakil Rakyat UMNO walaupun tidak berjawatan menteri dan hanya bergelar  ADUN/ADR, tetapi memiliki harta 'karun' berjuta-juta ringgit, 3-4 buah kereta  mewah; rumah bungalow, beristeri lebih daripada dua; tidak termasuk gundik yang hidup dalam penuh kemewahan.
"Bagi menutup segala kepincangan mereka, kerana hendak menambat kembali hati rakyat yang terluka, Kerajaan BN/UMNO terpaksa berhutang berbilion ringgit untuk membiayai banyak projek kacang putih, tetapi rakyat kini tidak lagi secuai dulu," ujarnya yang meyakini bahawa rakyat hanya mengambil segala bantuan diberikan tetapi tetap memilih Pakatan Rakyat sebagai Kerajaan selepas PRU-13.

10 di beluran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di beluran - Google Blog Search


KOMITI LITURGI, OUR LADY OF FATIMA, <b>BELURAN</b>: DUA BUAH <b>...</b>

Posted: 07 Nov 2012 07:07 AM PST


( Bacaan Injil Misa Kudus, Hari Biasa Pekan Biasa XXXI – Kamis, 8 November 2012 )
KFS: Peringatan Arwah Semua Anggota Tarekat
Para pemungut cukai dan orang-orang berdosa, semuanya datang kepada Yesus untuk mendengarkan Dia. Lalu bersungut-sungutlah orang-orang Farisi dan ahli-ahli Taurat, katanya, "Orang ini menerima orang-orang berdosa dan makan bersama-sama dengan mereka." Lalu Ia menyampaikan perumpamaan ini kepada mereka, "Siapakah di antara kamu yang mempunyai seratus ekor domba, dan jikalau ia kehilangan seekor di antaranya, tidak meninggalkan yang sembilan puluh sembilan ekor di padang gurun dan pergi mencari yang sesat itu sampai ia menemukannya? Kalau ia telah menemukannya, ia meletakkannya di atas bahunya dengan gembira, dan setibanya di rumah ia memanggil sahabat-sahabat dan tetangga-tetangganya serta berkata kepada mereka: Bersukacitalah bersama-sama dengan aku, sebab aku telah menemukan dombaku yang hilang itu. Aku berkata kepadamu: Demikian juga akan ada sukacita di surga karena satu orang bertobat, lebih daripada sukacita karena sembilan puluh sembilan orang benar yang tidak memerlukan pertobatan."
"Atau perempuan manakah yang mempunyai sepuluh dirham, dan jika ia kehilangan satu dirham, tidak menyalakan pelita dan menyapu rumah serta mencarinya dengan cermat sampai ia menemukannya? Kalau ia telah menemukannya, ia memanggil sahabat-sahabat dan tetangga-tetangganya serta berkata: Bersukacitalah bersama-sama dengan aku, sebab aku telah menemukan dirhamku yang hilang itu. Aku berkata kepadamu: Demikian juga akan ada sukacita pada malaikat-malaikat Allah karena satu orang berdosa yang bertobat." (Luk 15:1-10)
Bacaan Pertama: Flp 3:3-8; Mazmur Tanggapan: Mzm 105:2-7
Dua buah perumpamaan Yesus dalam bacaan Injil hari ini terdengar begitu familiar di telinga kita. Ya, ya, akhirnya si gembala menemukan kembali dombanya yang hilang dan perempuan itu pun menemukan kembali dirhamnya yang sempat hilang. Para malaikat dan orang kudus di surga pun bersukacita. Tentunya Allah sendiri juga bersukacita. Yesus, Tuhan segenap ciptaan juga penuh sukacita. Roh Kudus, Allah sendiri, juga bersukacita atas setiap pendosa yang bertobat, atas diri kita masing-masing.
Ada satu hal lagi. Dalam perumpamaan-perumpamaan ini Yesus menceritakan sesuatu yang luarbiasa tentang diri-Nya. Yesus sendirilah gembala dalam perumpamaan itu, yang pergi meninggalkan 99 ekor dombanya di padang gurun, hanya untuk mencari seekor domba yang hilang. Yesus juga adalah perempuan yang mencari dengan cermat ke sana ke mari di dalam rumahnya sekeping dirham miliknya yang hilang … sampai ditemukan kembali. Apa artinya? Yesus tidak hanya duduk-duduk di atas takhta-Nya di surga sambil mengetuk-ngetukkan jari-jarinya pada bagian lengan takhta-Nya sampai kita sadar dan kembali kepada-Nya. Dia terus berupaya memanggil kita kembali kepada-Nya. Dan apabila kita membutuhkan pertolongan, maka Yesus sendirilah yang datang bergegas menyelamatkan kita.
Yesus itu senantiasa bergairah terhadap kita semua. Kita tahu bahwa Dia sangat mengasihi kita masing-masing dan Ia mengambil semua dosa kita dan untuk itu harus menderita dan mengalami kematian pada kayu salib bagi kita. Jadi, haruskah kita mengandaikan bahwa setelah kebangkitan dan kenaikan-Nya ke surga, Yesus menjadi kurang bergairah terhadap diri kita? Apakah kiranya mungkin, sekarang setelah Dia tidak lagi secara fisik ada di tengah-tengah kita, Yesus menjadi kurang intens dan kurang bergairah untuk bersekutu dengan kita? Tentu saja tidak!
Memang mudah bagi kita untuk berpikir bahwa kita "berdikari" sehingga dengan demikian kita dapat berjalan sendiri dan melakukan segala sesuatu sebaik-baiknya … sendiri pula. Kehidupan kita dapat memberi kesan biasa-biasa saja tanpa ada sesuatu yang istimewa, sehingga kita mengandaikan bahwa Allah sebenarnya tidak mengindahkan kita … tidak peduli dengan apa yang terjadi dengan diri kita. Dalam hal ini kita harus tidak pernah melupakan janji yang dibuat oleh Yesus sebelum akhir hidup-Nya di dunia: "Aku tidak akan meninggalkan kamu sebagai yatim piatu. Aku datang kembali kepadamu" (Yoh 14:18).
Allah mengasihi kita dengan mendalam, dengan intens, dan Ia memperhatikan domba-domba-Nya yang hilang, bahkan domba-domba yang bersikeras tidak ingin bertobat. Allah juga ingin menemukan kembali setiap "uang dirham"-Nya yang hilang. Oleh karena itu marilah kita hidup dengan penuh pengharapan, bertekun dalam doa-doa kita – teristimewa bagi sesama kita yang hidup jauh dari jalan Tuhan.
DOA: Tuhan Yesus, aku percaya kepada janji-Mu bahwa Engkau tidak akan meninggalkan satu pun dari para saudari dan saudara yang sedang berada jauh dari jalan-Mu. Carilah mereka yang hilang, ya Tuhan, dan selamatkanlah mereka. Panggillah mereka sedemikian rupa sehingga mereka tidak dapat lagi mengabaikan Engkau. Temukanlah mereka, ya Tuhan. dan kumpulkanlah mereka di dekat-Mu. Amin.
Sdr. F.X. Indrapradja, OFS

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


Festival Filem Digital Pendidikan <b>Negeri Sabah</b> 2012 ~ Radio <b>...</b>

Posted: 07 Nov 2012 06:57 AM PST


Festival Filem Digital Pendidikan Negeri Sabah telah berjaya dianjurkan sebanyak 3 kali kerjasama di antara Jabatan Pelajaran Negeri Sabah (JPN Sabah), Kementerian Pembangunan Sumber dan Kemajuan Teknologi Maklumat (KPSKTM), Multimedia Development Corporation (MDeC) dan Bahagian Teknologi Pendidikan Negeri Sabah (BTPN Sabah). FFDPNS sebenarnya lebih merupakan penutupan kepada beberapa siri bengkel penghasilan cerita pendek pendidikan melalui bengkel Digital Storytelling (DST) dan juga memberi pengiktirafan serta penghargaan kepada para pelajar yang celik dalam ICT.

MATLAMAT/OBJEKTIF

1 Memberi pengiktirafan dan penghargaan kepada para pelajar yang celik dalam ICT.
2 Menggunakan ICT sebagai medium dalam penyampaian cerita dan maklumat secara digital.
3 Meningkatkan keyakinan diri pelajar dalam era kemajuan teknologi maklumat melalui ICT.

Pada tahun ini, FFDPNS akan berlangsung pada:

Tempat     : Shangri-La's Tg Aru Resort
Tarikh     : 9 November 2012
Masa     : 6:30pm hingga 10:30pm

Siaran Langsung akan dibawakan oleh penyiar rasmi Sabahan.FM

Untuk keterangan lanjut, sila layari website http://www.btpnsabah.edu.my/

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved