ads

Isnin, 9 April 2012

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


Isuzu Dura-Mission <b>di Sandakan</b> « the Touch of Cikwiduri

Posted: 24 Feb 2012 02:32 AM PST


Salam…

Hari nie tiba2 pula bagi salam. Tapi tak salah kan.. heheheh..

Kali ini aku nak kongsi pengalaman sewaktu mengikuti kembara atau event daripada Isuzu.

Pernah dengar Isuzu Dura-Mission ? Ha… itu lah event motoring yang paling sempoi aku pernah follow.

Pada tahun  ini, Isuzu pilih jalan yang santai, lepak2 saja untuk media test trak pikap D-Max. Laluannya dari Sandakan ke Tawau sejauh 618 kilometer.

Sebelum ini, Isuzu pilih Sarawak.. dari Ba'Kelalan ke Maliau Basin pada 2009. Masa tu lagi hardcore jalannya. Lagi best!

Tapi bagi aku yang 1st time pegang stereng trak pikap nie… memang best la. Memang pick up lah! Hehehe…

Tapi agak sedih sebab semasa di Semporna.. aku test untuk discover scuba diving (dsd).. kecewa! aku fail! reason? aku panik dalam air! Hahahah.. sian sungguh aku. Snorkeling pun aku fail. reason? aku tak pandai berenang! Hehehehe..

Namun syukur pada Allah.. aku dah ke Sandakan, Mabul, Sepilok, Tabin, Tawau..

Thanks to Isuzu for shared the moment with us (media).

Story tentang test drive Isuzu D-Max akan keluar pada 28 Feb 2012 manakala story tentang Sandakan akan menyusul selepas itu. So dapatkan Harian Metro di sisipan Variasi untuk tengok tempat menarik di Sandakan.

Promote lak dah! Hehehehe…

Di Pulau Mabul, Sabah

3.139003 101.686855

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


Uthaya Sankar SB: Kutiyattam <b>di Semporna</b> – Bahagian 1

Posted: 18 Feb 2012 03:00 PM PST

[Kisah ini mengenai seorang gadis etnik Simunul dari Sabah yang mencari eskapisme menerusi teater tradisional India.]

Sejak mula, saya memilih untuk tidak mendedahkan terlalu banyak maklumat mengenai diri saya.

"Mengapakah kamu begitu berminat untuk tahu mengenai drama tari ini?"

Demikian antara soalan pertama yang dikemukakan oleh Encik Kutty apabila Hassan Jaidin memperkenalkan saya kepadanya, dua minggu lalu.

"Saya pernah membaca mengenainya menerusi sebuah rencana di sebuah majalah lama semasa berumur dua belas tahun," saya berterus-terang kepada lelaki berumur sekitar 50 tahun itu.

Nama sebenarnya Krishna Kutty tetapi penduduk Siru Kambam khabarnya memanggil lelaki keturunan Malayali itu sebagai "Kutty" sahaja sejak kecil.

Secara kebetulan, beliau meminati kutiyattam iaitu satu bentuk teater Sanskrit yang berasal dari negeri Kerala, India dan diiktiraf secara rasmi oleh Pertubuhan Pelajaran, Sains dan Kebudayaan Bangsa-bangsa Bersatu (Unesco).

Saya pertama sekali membaca mengenai kutiyattam semasa membelek-belek majalah lama di Perpustakaan Awam Cawangan Semporna pada tahun 2004.

Struktur persembahan drama tari kutiyattam terbahagi kepada empat bahagian iaitu Talavilkettuka, Arannuvitanam, Purappad dan Nirvahana.

Bahagian Talavilkettuka, iaitu upacara memasang lampu pertama, dilakukan di belakang tirai bagi memuja Ganesha, dewa berkepala gajah. Upacara itu dilakukan bagi mendapatkan restu Ganesha yang dianggap dewa utama dalam agama Hindu.

Pada bahagian Arannuvitanam pula, pentas direnjis dengan air suci, ditaburkan bunga serta dihias daun kelapa muda dan daun pokok mangga. Semua ini dilakukan dengan andaian dan kepercayaan bahawa dewa-dewi akan datang untuk turut menonton persembahan yang diadakan.

Sebenarnya, saya tidaklah tergila-gila akan drama tari itu yang pada asalnya berkait erat dengan upacara keagamaan Hindu di kuil. Sebaliknya, saya sekadar tertarik pada keunikan seni persembahan masyarakat India.

Hal ini mungkin kerana agak mustahil untuk menemui orang India di kampung asal saya. Begitu juga sepanjang saya belajar di sekolah rendah dan menengah.

Pengalaman sebenar saya bergaul dengan rakan-rakan kaum India hanya berlaku apabila saya memulakan pengajian di Kolej Siru Kambam, tahun lalu.

Apabila Hassan menceritakan kepada saya mengenai keunikan Siru Kambam, saya langsung tertarik untuk mengenalinya secara lebih dekat. Apatah lagi apabila saya mendapat tahu bahawa ada seorang peminat kutiyattam di kampung berkenaan.

"Dulu ada juga pelajar dari kolej tu datang berjumpa Encik Menon untuk belajar tentang kathakali," Encik Kutty menceritakan sambil menyangkut baju yang baru diseterika.

Saya mengangguk kerana memang ada mendengar mengenai warga emas itu yang berasal dari Kerala. Beliau pernah menjadi kangani di Ladang Tebu Siru Kambam. Kemudian, beliau menjadi penjaga rumah tumpangan di kampung berkenaan.

Buku Unknown Facts About Little Known Siru Kambam menyenaraikan Encik Menon sebagai salah seorang tokoh tempatan. Sayang sekali, beliau sudah meninggal dunia sekitar lima tahun lalu. Kalau tidak, tentu banyak perkara yang boleh saya pelajari daripada beliau.

"Bagaimana dengan budaya etnik kamu sendiri? Tentu kaya, bukan?"

Pertanyaan Kutty sebentar tadi membuatkan saya menghela nafas dalam-dalam.

Sejak dua minggu lalu, saya menceritakan kepada beliau mengenai tarian sumazau orang Kadazan, ambuyat, siga dan kehebatan lelaki etnik Bajau menunggang kuda.

"Memang ternyata kita kurang saling mengenali. Apa-apa yang berlaku di Sabah dan Sarawak masih asing bagi kami di sini," lelaki itu mengakui.

"Begitulah juga sebaliknya."

Encik Kutty ketawa berdekah. Kemudian beliau duduk di kerusi. Mungkin beliau sudah bersedia untuk menjawab pertanyaan saya mengenai drama tari kutiyattam.

"Kamu perlu tahu bahawa saya bukan seorang pakar. Maklumat yang ada pada saya mengenai kutiyattam adalah berdasarkan apa-apa yang saya dengar daripada mendiang bapa saya serta apa-apa yang pernah saya baca dalam buku-buku dari India."

Saya mengangguk sambil mengelus rambut panjang yang tidak diikat. Buku catatan dan pen sudah tersedia. Saya sempat menulis nota berdasarkan perbualan bersama-sama Encik Kutty sejak dua minggu lalu.

Hasil penjelasan dan penerangan yang diberikan, tahulah saya bahawa drama tari kutiyattam menggunakan Bahasa Sanskrit, Malayalam serta Manipravala iaitu gabungan Bahasa Malayalam dan Sanskrit dalam nyanyian, dialog dan penceritaan.

Kutiyattam dipersembahkan di atas pentas disebut kutambalam yang dibina khas di perkarangan kuil, terutama di Kerala.

"Masa muda, saya ada juga cuba membuat persembahan kutiyattam bersama kawan-kawan. Akan tetapi, tidak ramai yang berminat. Sama juga nasib dengan kathakali yang cuba diperkenalkan oleh mendiang Encik Menon kepada generasi muda di sekitar Taiping."

Encik Kutty menghentikan penceritaan. Saya juga berhenti membuat catatan beberapa saat kemudian. Saya perhatikan bahawa beliau sedang memandang saya dan kening beliau berkerut.

"Kamu orang Bajau? Orang Bajau memang berkulit putih, ya?"

Saya faham bahawa beliau tidak berniat menimbulkan soal warna kulit menerusi soalan itu. Malah, jauh sekali berniat melakukan gangguan seksual secara lisan.

Walaupun baru dua minggu mengenali duda yang tinggal seorang diri itu, saya menyedari sifat-sifat mulia yang dimilikinya. Atas sebab itulah juga saya tidak keberatan untuk datang seorang diri untuk bertemu dengan beliau pada hari ini.

"Sebenarnya, encik, ada banyak kumpulan di bawah etnik Bajau. Saya pun kurang mahir tapi keturunan saya adalah orang Simunul," saya cuba menjelaskan setakat yang saya tahu.

Sesungguhnya saya terasa amat kurang selesa apabila orang bertanya mengenai latar belakang saya. Kalau boleh, saya tidak mahu bercerita tentang segala kekurangan hidup keluarga dan keturunan saya di Sabah.

Saya lebih suka berbalik pada topik struktur persembahan kutiyattam. Pada bahagian Purappad yang bermakna "berangkatlah pergi", nambyar memainkan tala atau ritma pengenalan dengan gendang.

Penari melakukan marayilkriya iaitu gabungan nritta dan nrittya tersembunyi di belakang tirai berwarna merah. Penonton dapat melihat bayang-bayang penari sahaja. – Bersambung minggu depan

(Uthaya Sankar SB mendapat idea bagi kisah ini hasil kunjungan ke beberapa tempat di Sabah bagi mengendalikan bengkel penulisan cerpen dan kursus galakan membaca sejak 2009. Faksyen ini ditulis pada 30 Januari 2012 dan Bahagian 1 disiarkan di Free Malaysia Today pada 6 Februari 2012. Bandingkan dengan faksyen Laksamana Arjuna. Sila KLIK DI SINI untuk senarai cerpen.)

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


abu asy-syaffaa&#39;: Bob Lokman <b>di Kota Belud</b>

Posted: 27 Mar 2012 04:53 AM PDT

Salam perjuangan..

Semalam aku dan teman-teman pemuda PAS Sepanggar telah menghadiri majlis Makan Malam bagi mengutip dana banggunan PASTI Al-Firdaus di Kota Belud. Perkembangan PASTI di Sabah tidak dapat lagi dinafikan oleh banyak pihak. Sekalung tahniah kepada sahabat di KB terutama ketua pemudanya, saudara Jumat Sakmat yang berusaha bersungguh-sungguh dalam menjayakan Majlis Makan Malam tersebut.

 Antara tetamu yang hadir memenuhi ruang dewan

 Bob Lokman sedang berucap dan menceritakan kisah hidup beliau

 Terbaik dari Bob Lokman

Bob Lokman sebagai tetamu khas yang dijemput telah merasmikan pelancaran Dana Wakaf Banggunan PASTI Al-Firdaus. Aku sangat tertarik dengan kisah beliau yang telah kembali ke fitrah Islam dan tekad beliau menghantar semua anak-anaknya ke aliran agama bermula dari tingkatan satu walaupun anak-anaknya telah berusia 17, 18 dan 19 tahun. Ini kerana menurut beliau, sebelum ini beliau telah tersalah memilih jalan dengan menghantar anak ke sekolah hanya semata-mata kerana untuk kemegahan dunia, tetapi bukan untuk mengenali Allah. Turut hadir sama pada majlis tersebut ialah En. Aminudin Aling (Pesuruhjaya PAS Sabah), Ust Farhan (Pendakwah Bebas) dan En. Lahirul Latigu (Ketua Dewan Pemuda PAS Sabah).

Untuk Sumbangan Dana Wakaf Banggunan PASTI Kota Belud, boleh menghubungi En. Ahmad Fauzi (019-8096640) atau terus bank-in ke Akaun Agro Bank (1001941000053319) atas nama PASTI Al-Firdaus.

Sekali lagi tahniah PAS Kota Belud.. Terbaaeekk,,,

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Malaysians Must Know the TRUTH: Exciting to be &#39;Datin Pia <b>...</b>

Posted: 09 Apr 2012 06:00 AM PDT


Oleh : PAPARAZZI SABAHKINI.NET
BETAPA istimewanya menjadi 'isteri angkat @ gundik' ADUN BN kerana sekalipun mempunyai saman tertunggak sejumlah RM460 sejak 2004, namun Pia Binti Dahlan, yang mendakwa dirinya anak saudara Tuan Yang DiPertua Negeri Sabah; bebas daripada Ops Warta yang dilancarkan bagi memburu pesalah trafik yang gagal membayar kompoun.
Mengikut semakan Paparazzi daripada rekod Rangkaian Interaktif Laman Elektronik Kerajaan (RILEK), Pia melakukan enam kesalahan lalu lintas termasuk tidak memiliki lesen memandu; tiga daripadanya dilakukan di Lahad Datu antara 2004 hingga 2009, manakala tiga lagi kesalahan dilakukan di Kota Kinabalu di antara 2009 hingga 2011.
Daripada data RILEK, Paparazzi mendapati Pia telah memiliki dan memandu empat buah kereta, tiga daripadanya iaitu SS5551A, SAA5521H dan SAB599A didaftarkan atas nama Pia, manakala sebuah lagi SA5845X atas nama seorang bekas pemain bola sepak Sabah, Karti Tukimin.
Kesemua kompoun terkumpul yang belum dijelaskan Pia ialah RM460 tetapi PDRM tidak mengeluarkan waran tangkap sebagaimana dilakukan kepada pesalah trafik biasa. Hanya Ketua Polis Trafik Bandaraya Kota Kinabalu tahu kenapa Pia tidak diburu seperti pesalah trafik lain? - Sabahkini

10 di tuaran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tuaran - Google Blog Search


CurHaT Cik LuLu: Guru Praktikum <b>di</b> SK Berungis <b>Tuaran</b>

Posted: 30 Mar 2012 08:02 PM PDT

Assalamualaikum.. sibuk dengan tugasan2 ditambah pula dengan praktikum.. Syukur Alhamdulillah sudah masuk minggu kedua saya bergelar guru praktikum di Sekolah Kebangsaan Berungis Tuaran.. Sekolah ini tidaklah jauh dari IPG Kampus Kent... 10 minit saja perjalanan dah sampai... Selepas ini mungkin saya akan kongsikan rancangan pengajaran harian (rph) Bahasa Melayu Tahun Empat kerana saya mengajar di Tahun Empat Bijak kali ini... Setiap sekolah mempunyai budaya persekitaran tersendiri dan Alhamdulilah saya dapat menyesuaikan diri dengan cepat kerana budaya peramah antara warga sekolah sangat tinggi... Di sini ingin saya kongsikan sedikit sebanyak mengenai penempatan praktikum saya yang pertama iaitu SK. Berungis Tuaran...
Dengan visi sekolah iaitu "SK Berungis cemerlang menjelang Tahun 2015 di daerah Tuaran", sekolah ini menanamkan misi untuk dicapai iaitu "Mewujudkan sistem pengurusan dan pentadbiran yang berkesan untuk melahirkan modal insan yang seimbang dan cemerlang dari segi emosi, rohani, fizikal, sosial dan mental, melalui pengajaran dan pembelajaran yang berkualiti di sekolah"...
~ ...Setakat ini sahaja buat kali ini..Sampai ketemu lagi... ~

10 di ranau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


The Glamorous MrJocko: First Time ke Hot Spring <b>Ranau</b>

Posted: 21 Mar 2012 11:30 PM PDT

Memandangkan kami dah sampai Ranau, semua tempat kami nak terjah. Selepas ke kawasan Tagal ikan kelah di Sungai Moroli, kami terus drive ke Ranau Hot Spring. Dari Kampung Luanti, drive tak sampai 30 minit dah boleh sampai ke Hot Spring Ranau.

Untuk masuk ke Hot Spring ni kena bayar yuran masuk sebanyak RM3 seorang dan kanak-kanak percuma. 
Kat dalam ni ada banyak tempat khas untuk sesiap yang mahu singgah mandi di kolam air panas Ranau ni. Banyak kolam-kolam khas yang di bina kembali untuk kesesuaian tahap kepanasan sesuai dengan cuaca di Malaysia. Kang kalau panas sangat semua terbakar. Telor lain pulak yang masak, nanti naya pulak.


Kemudahan toilet, surau, kedai makan dan juga kedai gifts cenderamata pun ada di sediakan di sini. Bagi yang nak mandi, bilik persalinan pun ada di sediakan. Memandangkan kami cuma datang nak kenal jer, so, kami tak bawak la baju mandi, towel dan lain lain. Sekadar datang melihat-lihat sahaja.
Kat Hot Spring Ranau ni juga ada Canopy Walk. Jambatan Gantung yang panjang jugak la. Tapi sayang, aku tak sempat nak ke sana kerana kebetulan kami sampai kejap, lepas pusing kat Hot Spring, minum, skali tengok macam nak hujan. Takut tersangkut dalam hujan kami keluar awal dari situ, dan tak sempat masuk ke dalam menaiki Canopy Walk. :)
MrJocko.com

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


Malaysians Must Know the TRUTH: Exciting to be &#39;Datin Pia <b>...</b>

Posted: 09 Apr 2012 06:00 AM PDT


Oleh : PAPARAZZI SABAHKINI.NET
BETAPA istimewanya menjadi 'isteri angkat @ gundik' ADUN BN kerana sekalipun mempunyai saman tertunggak sejumlah RM460 sejak 2004, namun Pia Binti Dahlan, yang mendakwa dirinya anak saudara Tuan Yang DiPertua Negeri Sabah; bebas daripada Ops Warta yang dilancarkan bagi memburu pesalah trafik yang gagal membayar kompoun.
Mengikut semakan Paparazzi daripada rekod Rangkaian Interaktif Laman Elektronik Kerajaan (RILEK), Pia melakukan enam kesalahan lalu lintas termasuk tidak memiliki lesen memandu; tiga daripadanya dilakukan di Lahad Datu antara 2004 hingga 2009, manakala tiga lagi kesalahan dilakukan di Kota Kinabalu di antara 2009 hingga 2011.
Daripada data RILEK, Paparazzi mendapati Pia telah memiliki dan memandu empat buah kereta, tiga daripadanya iaitu SS5551A, SAA5521H dan SAB599A didaftarkan atas nama Pia, manakala sebuah lagi SA5845X atas nama seorang bekas pemain bola sepak Sabah, Karti Tukimin.
Kesemua kompoun terkumpul yang belum dijelaskan Pia ialah RM460 tetapi PDRM tidak mengeluarkan waran tangkap sebagaimana dilakukan kepada pesalah trafik biasa. Hanya Ketua Polis Trafik Bandaraya Kota Kinabalu tahu kenapa Pia tidak diburu seperti pesalah trafik lain? - Sabahkini

BEKAS GURU SEKOLAH <b>DI KOTA KINABALU</b> DIJATUHI <b>...</b>

Posted: 04 Apr 2012 07:15 PM PDT

BEKAS GURU SEKOLAH DI KOTA KINABALU DIJATUHI HUKUMAN 36 TAHUN PENJARA KERANA ROGOL MURIDNYA

0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

No of View :174
Sebagai Rakyat 1 Malaysia, Jum Bersatu Hati..Tak Yah Gaduh2

Di sini Di Himpunkan Kisah Pelik dan Lucu, Anda Pasti terhibur...

Dapatkan info terkini dengan klik link ini

KOTA KINABALU: "Sepatutnya tugas kamu sebagai guru ialah mendidik, tetapi apa yang kamu lakukan ini menjejaskan profesion perguruan," kata Hakim Duncan Sikidol sebelum menjatuhkan hukuman 36 tahun penjara dan empat sebatan ke atas bekas guru, Adrian Simon, 31, yang didapati bersalah merogol seorang murid warga Singapura.

Adrian didapati bersalah di Mahkamah Sesyen di sini semalam, terhadap dua tuduhan merogol murid berusia 11 tahun itu di sekolah berkenaan pada Februari dan Mac lalu.

Bagi tuduhan pertama, guru Matematik dan Sains itu dihukum penjara 18 tahun dan dua sebatan kerana merogol murid berkenaan di stor makmal sekolah antara jam 2.10 hingga 3.30 petang pada Februari lalu.

Bagi tuduhan kedua, Adrian dituduh melakukan perbuatan sama terhadap mangsa di makmal jam 10.25 pagi pada 26 Mac lalu dan dikenakan hukuman penjara 18 tahun serta dua sebatan.

Adrian dituduh melakukan kedua-dua kesalahan itu mengikut Seksyen 376(2)(e) Kanun Keseksaan memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebatan jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya Luke Ressa Balang manakala tertuduh diwakili Hairul Othman dan PJ Perira bertindak sebagai peguam pemerhati bagi pihak keluarga mangsa.

Terdahulu, Hairul memohon mahkamah mengenakan hukuman ringan terhadap anak guamnya berdasarkan kerjasama diberikan kepada polis selain tiada rekod kesalahan lampau.

Bagaimanapun, permohonan itu dibantah Luke dengan alasan tertuduh tidak seharusnya melakukan jenayah yang menjatuhkan kredibiliti perguruan.

"Sebagai guru, tertuduh bertanggungjawab mendidik murid, bukannya melakukan kesalahan jenayah. Kita harus memikirkan tekanan dihadapi mangsa dan keluarga," katanya.

Ketika penghakimannya, Duncan mengakui walaupun kekurangan bukti daripada aspek perubatan, keterangan mangsa meyakinkan mahkamah untuk menjatuhkan hukuman.

"Selepas menimbangkan semua bahan bukti, saya mendapati pihak pendakwa berjaya membuktikan kes melampaui keraguan munasabah dan tertuduh didapati bersalah.

"Mahkamah bersetuju dengan pihak pendakwaan, ibu bapa sudah memberi kepercayaan kepada tertuduh menjaga muridnya, tetapi kepercayaan itu disalahguna dengan mengambil kesempatan terhadap mangsa," katanya.

Sepanjang perbicaraan selama tiga hari bermula 6 September lalu, pihak pendakwaan mengemukakan sembilan saksi, termasuk guru dan murid sekelas mangsa manakala pihak pembelaan mengemukakan empat saksi.

Mahkamah mengarahkan hukuman berjalan serentak menyebabkan tertuduh hanya perlu menjalani hukuman 18 tahun, tetapi membenarkan tarikh hukuman ditangguhkan sementara Adrian memohon rayuan di Mahkamah Tinggi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved