ads

Sabtu, 1 Oktober 2011

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


WikiSabah News: Osman Jamal Berbohong dan Berniat Jahat?

Posted: 28 Sep 2011 01:08 AM PDT

e

 TERIMA….Abdullah Sani menerima dokumen sah Hak NCR di Pulau Pandanan dari Pewaris Pulau berkenaan iaitu Datu Pengeran Ahmad Datu Ali Alam sebagai tanda sokongan untuk bersama mempertahankan Hak Warisan Pulau Pulau di Semporna.
Oleh : URUSETIA LCF-TSMP.
TERPANGGIL oleh rasa tangggung jawab terhadap warisan adat dan ingin membersihkan nista para pewaris di Pulau Pandanan yang sebelum ini pernah menjadi bahan cemuhan masyarakat antarabangsa akibat peristiwa penculikan di Pasir Resort beberapa tahun dulu, para pewaris menyongsang arus mempertikaikan pembohongan kerajaan negeri Sabah.

Sekali lagi Pulau Pandanan menjadi bahan bualan masyarakat dengan skandal penjualan pulau itu di peringkat antarabangsa apabila Pengarah Jabatan Tanah dan Ukur Negeri Sabah (JTU), Datuk Osman Jamal mengesahkan bahawa Pulau Pandanan salah satu pulau yang telah dijual di peringkat antarabangsa yang berpusat di America syarikat oleh pemiliknya.
Pewaris Pulau Pandanan, Datu Pengeran Ahmad bin Datu Ali Alam yang mempunyai Hak NCR di pulau berkenaan iaitu Pulau Pandanan Kecil memaklumkan bahawa kenyataan Osman Jamal adalah 'satu pembohongan besar dan berniat malafide (jahat) dan tidak berasas' apabila memaklumkan pulau itu sedang dipantau aktivitinya kerana isu penjualan di luar negara.
Datu Pengeran Ahmad memaklumkan bahawa tiada pewaris yang berbuat demikian dan bertindak melakukan kerja 'subversif' ini seperti mana yang didakwa oleh Pengarah JTU.
Beliau memaklumkan, laporan Pengarah JTU yang menyatakan bahawa Pulau itu memiliki Status Geran CL adalah tidak benar sama sekali, kerana Pulau Pandanan yang mempunyai dua buah pulau dan hanya memiliki dua geran NT di Pandanan Besar dan satu geran Hak NCR di Pulau Pandanan Kecil.
Jesteru itu, Datu Pengeran Ahmad memberi amaran agar Osman Jamal berhati-hati membuat kenyataan supaya tidak memberi impak dan kesan buruk kepada nama baik para pewaris Pulau kerana tindakan cuai dan 'sedap mulut' sebegini hanya akan menyebabkan timbulnya isu yang bakal memberi kesan negatif kepada pemilik pulau berkenaan.
Datu Pengeran Ahmad memaklumkan bahawa sejak 1960, Pulau Pandanan Besar hanya memiliki dua geran berstatus NT (Native Title) yang tidak boleh dijual kepada pihak luar, lebih-lebih lagi di peringkat antarabangsa.
Bagaimanapun Datu Pengeran Ahmad terkilan dengan kenyataan Osman Jamal dan tidak tahu dari mana Pengarah JTU mendapat maklumat bahawa Pulau Pandanan memiliki Geran CL.
"Saya harap beliau tidak berat lidah memohon maaf daripada para pewaris yang telah dimalukan di peringkat antarabangsa," kata Datu Pengeran Ahmad yang mendesak agar isu kedaulatan pulau ini dibahaskan di Dewan Undangan Negeri Sabah dan di Parlimen. 
Datu Pengeran Ahmad yang terbaca beberapa laporan berhubung Dilema Pulau Pulau Semporna di Sabahkini.net terutama Krisis Perundangan dan Peraturan Di Tun Sakaran Marine Park (TSMP) di antara LCF-TSMP (Local Communitee Forum–Tun Sakaran Marine Park) dan Taman-Taman Sabah kesal dengan senario yang berlaku dan menggesa Kerajaan Negeri Sabah bertindak segera.
Cadangan niat Pewartaan Pulau Sipadan oleh Taman-Taman Sabah, kata Datu Pengeran Ahmad menyebabkan Pewaris Pulau Sipadan Haji Abdul Raup Bin Mahajud mengemukakan bantahan; ekoran beberapa masalah yang dicipta oleh Pejabat Tanah dan Ukur dan Penolong Pemungut Hasil Tanah (PPHT) Semporna telah mendatangkan seribu satu persoalan kepada para pewaris Pulau di Semporna, kepada penduduk tempatan dan juga kepada generasi muda Semporna.
Isu kedaulatan dan hak yang terancam di pulau-pulau di Daerah Semporna yang tidak mendapat perhatian wajar dari Wakil-Wakil Rakyat (ADUN dan MP) di Parlimen Semporna, kata Datu Pengeran Ahmad, akhirnya menimbulkan tanda-tanya kepada para pewaris adat istiadat masyarakat Bajau di Semporna; apakah sebenarnya yang dilakukan oleh Wakil-Wakil Rakyat Semporna sehingga perkara ini timbul?
Kata Datu Pengeran Ahmad, sampailah bilakah Wakil-Wakil Rakyat BN akan terus mencipta dan menimpakan masalah kepada para pemilik dan pewaris Geran NT dan Pemilik Hak NCR seluruh pulau di Semporna?
"Pihak kami mendapat laporan tidak rasmi bahawa semenjak tahun lalu lebih 10 individu dan syarikat persendirian yang menyaman PPHT Semporna dan mengheret mereka ke mahkamah untuk mendapatkan pengadilan," kata Datu Pengeran Ahmad yang mengesahkan bahawa Peguam Negeri Sabah telah menulis surat kepada PPHT dan Pejabat Tanah Semporna bahawa mereka tidak lagi akan mewakili mereka ekoran kepincangan dilakukan institusi berkenaan di peringkat akar umbinya sehingga ke peringkat.
Memandangkan pemasalahan yang timbul, kata Datu Pengeran Ahmad, Waris Pulau Pandanan telah membuat jejak yang seperti mana Waris Pulau Sipadan untuk menyertai perjuangan LCF-TSMP di Pulau-Pulau Semporna supaya dapat dijaga dan dikekalkan mengikut adat istiadat masyarakat setempat.

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


sabahkini.net: RIBUT KENCANG MUSNAHKAN 3 RUMAH <b>DI PAPAR</b>

Posted: 28 Sep 2011 08:15 PM PDT


SUMBANGAN...Salah seorang keluarga mangsa tragedi telah menerima sumbangan daripada Pusat Khidmat Wakil Rakyat Papar yang disampaiklan oleh Hj Talub Rahim.

Oleh : SHAIMON S JUMADI Foto : SIDEK KOLO

RIBUT kencang yang melanda Kampung Bambangan dan Kampung Kuala di Papar antara jam 5.00 petang dan 4.30 subuh pagi kelmarin telah memusnahkan tiga buah rumah di kampung berkenaan.

Pegawai Perhubungan Media Parlimen Papar, Sidek Kolo yang menghubungi Sabahkini.Net Wilayah Sandakan semalam melalui panggilan telefon, antara lain menjelaskan, mujur tiada kemalangan jiwa yang berlaku dalam kejadian tersebut

Katanya, Ahli Parlimen Papar, Datuk Rosnah Hj Abdul Rashid Shirlin yang dimaklumkan mengenai tragedi tersebut dengan pantas mengarah Ketua Pegawai Perhubungan Parlimen Papar, Haji Talip Rahim dan Pegawai Perhubungan Parlimen Papar Abdul Manan Hj Talipudin serta kakitangan pejabat parlimen segera menyampaikan sumbangan kewangan dan makanan untuk meringankan beban kepada keluarga mangsa terbabit.

ROSAK....Beginilah keadaan salah satu rumah di Kampung Bambangan yang terlibat ribt angin kencang.

Dalam pada itu, Rosnah menyeru kepada mangsa-mangsa terlibat dalam kejadian ribut angin kencang itu supaya bersabar menghadapinya kerana semua kejadian yang menimpa adalah di luar jangkaan manusia.

Bagaimanapun, kata Rosnah, pihaknya akan menghubungi Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk mendapatkan bantuan sampingan, sementara rumah-rumah mereka yang telah musnah akibat tragedi itu akan dibaik pulih pada masa terdekat ini.

10 di tawau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


4 Legenda Rock gegar <b>Tawau</b> 1 Oktober ini

Posted: 19 Sep 2011 03:05 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Mengakui teruja untuk bekerjasama dengan tiga lagi sahabatnya di kota Tawau nanti, jelas Mus daripada kumpulan May, dia tetap memberikan persembahan yang terbaik biarpun terpaksa beraksi sendirian tanpa ahli kumpulan ...

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Tiada bekalan elektrik <b>di</b> Kg. Layung, <b>Lahad Datu</b> | Aduan Rakyat <b>...</b>

Posted: 28 Sep 2011 11:17 AM PDT

Assalammualaikum,

Saya ingin membuat aduan bahawa tempat tinggal saya iaitu Kg.Layung yang terletak di Lahad Datu,Sabah masih lagi tidak mendapat bekalan elektrik sejak dari dahulu sampai sekarang. sejak dari dulu sampai sekarang permohonan yang telah di buat langsung tidak mendapat perhatian daripada pihak yang berkuasa. Apa yang lebih menyedihkan apabila permohonan telah di terima dan pihak yang berkuasa telah pun membuat penghantaran tiang elektrik masuk ke dalam kampung tapi telah di tarik semula. Bukan sahaja bekalan elektrik yang tidak dapat,malah masalah jalan rosak juga bertambah teruk.

Yang menjadi tanda tanya kenapa hal seperti ini langsung tidak mendapat apa-apa maklumbalas daripada pihak yang berkuatkuasa sedangkan kampung saya telah lama menapak di Negeri ini dan mempunyai penduduk yang langsung tidak mempunyai masalah dalam surat pengenalan diri. sedangkan kampung-kampung lain yang mempunyai penduduk yang bermasalah dari segi surat pengenalan diri dan hanya menumpang di tanah kerajaan pula mendapat keistimewaan seperti mendapat bekalan elektrik dan bekalan air.Kenapa?

Walaupun pihak kami telah membuat banyak kali permohonan untuk bekalan air,namun masih tidak mendapat apa-apa sambutan dari pihak yang berkuasa. Banyak isu yang keluar dari dada akhbar dan media-media elektronik yang kita dengar mengenai masalah seperti ini tetapi cepat  pula mendapat sambutan daripada pihak yang berkuasa. sedangkan kampung saya yang telah membuat banyak kali aduan dan permohonan tidak pula mendapat apa-apa sambutan. tidak kah ini menjadi persoalan dalam diri?seolah-olah kampung saya di "anak tirikan" oleh pihak berkuasa.

Ini adalah amat bertentangan dengan Rancangan Malaysia yang sentiasa di bahaskan oleh kerajaan. Perkara ini amatlah tidak adil bagi masyarakat setempat seperti kami semua. Saya amat berdukacita dengan hal ini.

Saya harap aduan ini mendapat perhatian pihak yang berkuasa..

Wasalam..

By: nurhidayah binti lamantali

Aduan yang berkaitan:

10 di ranau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


Dua Beradik Myanmar Menunggu Ibu Bapa Mereka Selama 7 Tahun <b>Di</b> <b>...</b>

Posted: 15 Sep 2011 04:02 AM PDT

No of View :675

Selepas membaca entry ini, sesiapa yang mengenali ibu bapa mereka  Salleh Yaakob, 48, (bapa) dan Hasanah Biti Salleh, 38, (ibu) boleh lah menghubungi 013-5543163 atau mana-mana balai polis berhampiran. Kerjasama sebagai rakyat 1Malaysia amatlah diharapkan. Alamat terakhir mereka ialah  No.35, Jalan Kenanga 3, Taman Satria, 70450 Seremban Negeri Sembilan.

 Dua beradik, Mustafa Salleh, 13, dan adiknya Muzzafarrol Hisham Salleh, 7, yang ditinggalkan kedua ibu bapa mereka warga Myanmar sejak 2004 di Kampung Napong 2 Ranau, kini tinggal bersama salah seorang penduduk di kampung itu, Liman @ Abdul Bakry Bahinda.

Liman, 65, ketika menghubungi media kelmarin memberitahu pihaknya masih mencari dan menunggu ibu bapa dua beradik itu, Salleh Yaakob, 48, (bapa) dan Hasanah Biti Salleh, 38, (ibu)

Alamat terakhir mereka ialah di No.35, Jalan Kenanga 3, Taman Satria, 70450 Seremban Negeri Sembilan. Namun usaha mencari mereka menemui jalan buntu kerana kedua ibubapa kanak-kanak berkenaan tidak pernah kembali atau menghubunginya (Liman) sejak meninggalkan dua beradik itu selepas berpindah ke Semenanjung Malaysia untuk mencari pekerjaan.

"Saya sudah berusaha untuk mencari mereka di merata tempat termasuk menghubungi saudara mara mereka di Semenanjung namun gagal.

"Oleh itu, saya mengambil keputusan memohon bantuan media bagi menyiarkan hasrat saya ini dengan harapan dapat mencari atau menghubungi Salleh dan Hasanah untuk meminta surat hitam putih membenarkan saya terus menjaga dan mengambil kanak-kanak ini sebagai anak angkat saya yang sah disisi undang-undang Syariah," kata Liman.

Tambahnya, kanak-kanak itu telah tinggal bersamanya untuk dijaga dan dipelihara seperti anaknya sendiri dengan mengeluarkan perbelanjaan harian sejak mereka kecil lagi hingga hari ini.

"Sekiranya usaha saya menyiarkan dalam media untuk mencari kedua-dua ibu bapa mereka tidak berhasil, maka saya tidak teragak-agak untuk memohon kepada yang berwajib (Mahkamah Syariah) supaya mengeluarkan satu surat sah membenarkan saya menjadi bapa angkat mereka," katanya.

Liman juga memohon supaya hasratnya itu disiarkan di akhbar nasional dan tempatan bagi memohon bantuan orang ramai yang menjumpai atau mengetahui di mana Salleh dan Hasanah berada supaya menghubunginya di talian 013-5543163 atau mana-mana balai polis berhampiran.

"Saya amat memerlukan sokongan serta kerjasama daripada orang ramai untuk mengesan di mana Salleh dan Hasanah berada, memandangkan anak-anak mereka kini amat merindui mereka," katanya sambil memaklumkan kedua-dua anak berkenaan memiliki sijil lahir yang sah.

Incoming search terms:

from your own site.

10 di kunak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kunak - Google Blog Search


gerbang maklumat siber: Kembara Merdeka 2011 tiba <b>di Kunak</b>

Posted: 06 Aug 2011 09:04 PM PDT 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved