ads

Rabu, 4 Disember 2013

10 di kudat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kudat - Google Blog Search


Gambar Sekitar Nahas Pesawat Twin Otter MASWings Terhempas <b>...</b>

Posted: 10 Oct 2013 10:00 AM PDT

Malaysia Airlines (MAS) mengesahkan dua orang telah terbunuh dalam nahas membabitkan sebuah pesawat Twin Otter MASWings yang terhempas di Kudat, Sabah pada hari Khamis. Pesawat itu yang membawa 14 orang penumpang dan dua orang krew.
Mereka yang terbunuh adalah pembantu juruterbang Marc Joel Bansh, 23, dan penumpang Tan Ah Chai, 96. Bansh meninggal dunia kira-kira 9 malam ini manakala Tan menghembuskan nafas terakhir kira-kira empat jam lebih awal akibat kecederaan parah.
Terdahulu, pesawat MASWings, MH3002 berlepas dari Lapangan Terbang Kota Kinabalu pada pukul 2.05 petang dalam perjalanan ke sebuah daerah utara Sabah yang memakan masa 40 minit. Terdapat 16 orang dalam pesawat tersebut termasuk juruterbang.

Pesawat berkenan terhempas ekoran cuaca buruk ketika ia cuba melakukan pendaratan pada aras 900 meter. Laporan awal mendapati angin kencang menolak pesawat daripada mendarat di landasan. Ini merupakan nahas pertama membabitkan MASWings di Kudat.

Ketua Pegawai Operasi Kumpulan MAS yang juga Pengerusi MASwings Ahmad Jauhari Yahya berkata setakat ini disahkan dua mati dan dua lagi cedera. Beliau berkata terdapat seorang warga Filipina manakala lainnya warga Malaysia dalam pesawat itu yang membawa 14 penumpang dan dua krew.

10 di kota marudu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota marudu - Google Blog Search


KETUA BAHAGIAN UMNO <b>KOTA MARUDU DI</b> CABAR

Posted: 25 Sep 2013 06:59 AM PDT

Ini x lah kamu ... ketua bahagian UMNO kota marudu di cabar oleh timbalannya baintin adun dalam pemilihan pada kali ini ... apa mimpi timbalan agaknya ? indada yg tahu malaingkan dia ..lojiknya sanang saja kita pikir ...pasti ada tidak kangaman antara beliau.

10 di sipitang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sipitang - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di sipitang</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Nov 2013 01:07 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di sipitang</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Nov 2013 01:37 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Kem PLKN Mesapol: Promosi PLKN <b>di</b> SMK Sindumin <b>Sipitang</b>

Posted: 04 Oct 2013 10:06 PM PDT

Baru-baru ini pihak Kem PLKN Mesapol telah melakukan promosi PLKN di Sekolah Menengah Kebangsaan Sindumin Sipitang pada 1 Oktober 2013 bermula dari pukul 8 pagi hingga 11 pagi.
Antara yang terlibat bagi menjayakan promosi ialah Timbalan Komandan Latihan, Cik Puan Iira Ida Joanes dan dibantu oleh 10 orang jurulatih Multiskill. Objektif utama promosi ini ialah bagi menarik minat pelajar sekolah untuk menyertai PLKN selepas tamat tingkatan 5 bagi melahirkan generasi muda yang berketrampilan disamping memupuk semangat patriotisme selaras dengan pelaksanaan modul-modul latihan yang telah disediakan.
Seramai hampir 100 orang pelajar dari sekolah tersebut telah menghadirkan diri dalam taklimat berkenaan PLKN yang disampaikan sendiri oleh Cik Puan Iira Ida Joanes. Apa yang menariknya, bagi sesi memperagakan pakaian uniform Wira dan Wirawati, jurulatih multiskill telah memilih secara rawak dari kalangan pelajar sekolah itu sendiri sebagai model peragaan. Selain itu, sesi soal jawab turut dijalankan terhadap pelajar berkenaan taklimat PLKN yang telah disampaikn disamping memberikan sedikit cenderahati kepada pelajar yang berjaya menjawab setiap soalan dengan betul.
Maklumbalas mendapati, rata-rata pelajar yang mendengar taklimat berkenaan PLKN menyatakatan hasrat untuk menyertai PLKN selepas menamatkan SPM nanti.
Pelajar turut dihiburkan dengan gerak tari lagu-lagu patriotik yang dipersembahkan oleh barisan jurulatih multiskill dan bagi mengabadikan kenangan sepanjang promosi dijalankan, sesi fotografi telah dijalankan sebelum aktiviti ditamatkan.
Bagi pihak Kem PLKN Mesapol, ribuan terima kasih diucapkan kepada pihak SMK Sindumin kerana telah menyambut baik kedatangan pihak kami bagi menjayakan promosi kali ini.

BLOG SABAH: 10 <b>di sipitang</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Sep 2013 01:06 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

SADIS : [18SG] Keadaan Mangsa Samun <b>Di Sipitang</b>, Sabah (2 <b>...</b>

Posted: 12 Jun 2013 12:00 AM PDT

Mangsa Samun di Sipitang, Sabah. Kejamnya penyamun itu. Sesungguhnya penyamun / pencuri wajar dihukum dengan hukuman yang berat.

Mangsa, Laud Adau, 68, Suku Kedayan, dari Kampung Kesusuk Sapok, Pelakat Sipitang.
1. Kronologi kes: menurut mangsa ketika kejadian dia sedang tidur seorang diri di rumah kebun di Kg. Susuk Sapok Sipitang tiba-tiba didatangi oleh seorang lelaki yang tidak dikenali terus menetak mangsa menggunakan tombak sabit sebanyak 2 kali di bahagian leher dan tengkuk. Masa kejadian gelap dan mangsa tidak nampak suspek. Suspek hanya syak suspek terlibat berbangsa bugis dan merupakan pekerja kebun sawit berdasarkan kepada senjata yg digunakan. Suspek telah berjaya melarikan dompet milik mangsa berisi wang tunai RM1K. Masa kejadian dipercayai pada 12/06/2013 lebih kurang jam 11 malam.
2. Lebih kurang jam 8 pagi, KADIR BIN AISHA yg lalu dikawasan rumah mangsa untuk menebas telah terdengar bunyi berdengus seperti orang meminta tolong daripada rumah mangsa. Penama datang meninjau dan mendapati mangsa telah terbaring di beranda rumah dalam keadaan terbaring dan berlumuran darah. Penama kemudian terus membawa mangsa ke hospital Sipitang.
3. Suspek disyaki seorang lelaki bangsa Bugis dipercayai pekerja ladang sawit berdasarkan senjata yang digunakan.
4. Kedaan mangsa sekarang menurut doktor adalah stabil dan mangsa akan dirujuk ke Hospital Queen Elizabeth kota kinabalu untuk rawatan lanjut.

Jika anda suka artikel ini, jangan lupa sertakan kami dengan copy salah satu link di bawah ^_^

Kopi link post yang comel ini ^_^

Kalau nak dalam bentuk HTML, kopi saya lak ^_^

Warga Emas Mangsa Kes Samun <b>Di Sipitang</b> Hampir Ditetak <b>...</b>

Posted: 13 Jun 2013 12:58 PM PDT

Pada 13/06/2013 jam lebih kurang 1000hrs telah dimaklumkan oleh pihak Hospital Sipitang terima 01 mangsa penama LAUD BIN ADAU (L) 68 THN B/KEDAYAN. A/KG. KESUSUK, SAPOK SIPITANG dalam keadaan cerdera parah akibat di tetak. 

1.Kronologi kes: menurut mangsa ketika kejadian dia sedang tidur seorang diri di rumah kebun di Kg. Susuk Sapok Sipitang tiba-tiba didatangi oleh seorang lelaki yang tidak dikenali terus menetak mangsa menggunakan tombak sabit sebanyak 2 kali di bahagian leher dan tengkuk. Masa kejadian gelap dan mangsa tidak nampak saspek. Saspek hanya syak saspek terlibat berbangsa bugis dan merupakan pekerja kebun sawit berdasarkan kepada senjata yg digunakan. Saspek telah berjaya melarikan beg dompet milik mangsa berisi wang tunai RM1K. Masa kejadian dipercayai pada 12/06/2013 lebih kurang jam 2300 hrs.

2. L/kurang jam 0800 hrs org awam penama KADIR BIN AISHA yg lalu dikawasan rumah mangsa untuk menebas telah terdengar bunyi berdengus seperti orang meminta tolong daripada rumah mangsa. Penama datang meninjau dan mendapati mangsa telah terbaring di beranda rumah dalam keadaan terbaring dan berlumuran darah. Penama kemudian terus membawa mangsa ke hospital Sipitang.

3. Saspek di syaki seorang lelaki bangsa Bugis dipercayai pekerja ladang sawit berdasarkan senjata yang digunakan.

4. Kedaan mangsa sekarang menurut doktor adalah stabil dan mangsa akan dirujuk ke Hospital Queen Elizabeth kota kinabalu untuk rawatan lanjut.

10 di nabawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di nabawan - Google Blog Search


Mohammad Jun dan keluarganya <b>di</b> Pekan <b>Nabawan</b> » KEMBARA <b>...</b>

Posted: 21 Jul 2011 12:00 AM PDT

 

July 2011 – Nabawan, Sabah, kira-kira 160km dari Kota Kinabalu. Misi ziarah sahabat-sahabat lama yang banyak membantu usaha dakwah di pedalaman. Banyak perubahan sejak 18 tahun saya tidak ke sini.

nabawan

Bertemu kembali Abang Tommy (Mohammad Jun) dan keluarganya di Pekan Nabawan. Beliau berniaga servis komputer dan jahitan pakaian. Insan ini amat banyak membantu usaha dakwah. Rumahnya menjadi salah satu tempat persinggahan sebelum meneruskan perjalanan dakwah ke Pensiangan, sempadan Sabah-Kalimantan.AbangTommy

'); (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); } }); $.post('http://syahadah.dakwah.org/wp-admin/admin-ajax.php', { action: 'fbc_ping', post_id: '4', nonce: '32c12ada5f' }); })(jQuery);

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


BLOG SABAH: <b>di negeri sabah</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Nov 2013 01:13 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Moments Of Endearment: Day 1 - <b>Sabah</b>, <b>negeri di</b> bawah bayu

Posted: 30 Oct 2013 08:30 PM PDT

Super back-dated post. Sorry!

Beginning of July, my friends and I took a trip to East Malaysia - Sabah! We actually bought the flight tickets almost 9 months back during the Air Asia sales. It only costs us RM109 for return tickets!


Shing, Lean and me met up in Penang International Airport and off we go.
The flight took us about 3 hours. Then we had a looooooooong queue in the immigration before we managed to meet up with our driver for the next two days. Thanks to Lean, we managed to get a taxi driver named Wasli, who would drive us around for two days for RM400.

We told Wasli the places that we would like to go for this two days and he helped us to decide the plan as we were unfamiliar on the roads.

Our first stop was for some snacks. We received advice from friends to try out the coconut jellies as they are delicious. We reached a road with a few wooden stalls/shops selling food. Many were selling jellies. There were many flavours like kiwi, strawberry, mango, etc. We shared one coconut and one mango jellies.

And true enough, they are delicious!
Then we headed off to first official tourist spot - Rumah Terbalik (Upside-down House) located in Tamparuli.

Trivia : Did you know that this is the only Upside-down House located in South East Asia? And there are only five Upside Down Houses in the world?

We paid RM10 each for the Entrance Fees (RM18 for non-MyKad holders) but because we have students cards, we are entitled for a free drink each at the cafeteria! Student cards FTW! =)

Absolutely beautiful house! Too bad it was drizzling at that time so we kept on finding a roof to cover ourselves as we do not want to get sick on our first day in Sabah!

We went inside the house, but sorry, no pictures of the interior because we could not take any photos inside. Basically everything inside the house is upside down - the bed, the sofas, table, antique sewing machine, etc..... Quite special!  
There was also an outdoor garden and toilet which we can take photos of.
Last picture of the beautiful house before we leave the place.
After this, we continue our journey to Ranau, which is located 2 hours away from Kota Kinabalu town.

Halfway towards the journey in the winding mountain roads, we were glad we actually hired a driver, because LOOK AT THE ROAD! It was so misty!! And it was only 4pm in the afternoon! 


According to Wasli, usually this area will rain at roughly this hour everyday. And yes, mist is just very normal! The air was really cooling too. Feels like Cameron Highlands weather!

At certain point of the journey, the mist was so thick that we can barely 10 feet in front of us! Instantly felt relieved again because we made the right decision! 

After two hours of drive (and super modern song from Wasli's sound system in his taxi), we managed to reach our budget hotel - The Cottage Hotel.


Oh, I forgot to mention that Wasli said our hotel is 'baik juga.. di tengah-tengah pekan' (not bad, it's located in the middle of town), and we were so relieved. When we arrived, we found out that our hotel does not really located in a town. Yes, there's civilisation, but really really small town. Guess Wasli forgot to mention the word 'small'. =S

Luckily the room wasnt really a disappointment. We had a double bed and a single bed for the three of us! And then it struck me, if the weather is cool in the afternoon, what about early morning? I did not bring any jacket. *smack forehead*  


It was roughly 6pm and we decided to go grab our dinner at the Night Market at the junction of the road. We also heard rumours that it gets dark early in Ranau. 

And to our horror, it started to rain heavily when we were walking! And non of us took umbrella out, in fact, we didnt bring umbrella to this trip. *double smack on forehead* No choice, but to brave through the rain!

 Not much food was for sale at that Night Market. Some raw/unprocessed food such as fresh vegetables & fruits, burgers, satays, noodles and crackers. We decided to try the local food and share a bowl of noodles (is it called Bakso Mee? Forgot already, sorry!).

The noodles came in a bowl, lined with plastic. *disappointment*  

Halfway through our noodles, it began to rain cats and dogs and dinosaurs! We tried to wait it out but it was getting dark (only 7pm at that time!) so we decided to tapau burgers and eat some instant noodles that we bought along to this trip.

This is us, superly wet just to get our dinner! 


And this was our dinner for the day!
 
 Well, the burger wasnt great, chicken wings are so-so...but we did have an adventure!

Stay tuned for Day 2! =)


 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved