ads

Sabtu, 29 September 2012

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


sabahkini.net: PERISTIWA BERDARAH <b>DI SEMPORNA</b>

Posted: 29 Sep 2012 07:48 AM PDT


HARI ITU, 29 April, 1954, hari yang paling malang bagi penduduk Semporna. Hari yang paling celaka, yang mengorbankan nyawa dan harta benda. Malah ada yang dicabul kehormatan, dirogol dan diperkosa.
Tarikh hitam itu masih kekal dalam ingatan penduduk yang menyaksikan peristiwa berdarah akibat perbuatan ganas mundu-mundu (lanun-lanun) yang datangnya entah dari mana.
Pekan Semporna yang terletak di pinggir laut itu sepertimana biasa, aman dan damai. Petang itu, udara menghembus nyaman dari laut yang biru yang tenang itu.
Padang bola sepak yang terletak berhampiran dengan Balai Polis Semporna itu telahpun dipenuhi oleh peminat-peminat bolasepak yang saban petang punya pengunjungnya. Mereka bermain dengan begitu seronok sekali. Beberapa anggota polis juga turut bermain untuk mengeluarkan peluh di samping memupuk hubungan baik dengan masyarakat setempat.
Balai Polis Semporna yang terletak di bawah Kawalan Ketua Polis Daerah (OCPD) Lahad Datu mempunyai keanggotaan 7 orang sahaja. Ketua Polis Balai (OCS) nya ialah Sarjan Sagar Singh.
Perhubungan antara Balai Polis Semporna dengan Ibu Pejabat Daerahnya di Lahad Datu hanya menerusi radio wireless dan jalan laut sahaja yang memakan masa lebih kurang 10 jam perjalanan.
Peristiwa berdarah itu masih segar dalam ingatan Bullah Ganggal, bekas pegawai polis yang baru bersara dengan pangkat Penolong Penguasa Polis (ASP). Bullah, keturunan Kadazan, semasa kejadian itu bertugas di balai polis tersebut dengan pangkat Detektif Lans Koperal.
"Segala-galanya bermula pada jam 5.30 petang. Pada masa itu penduduk-penduduk Semporna sedang berehat setelah kembali dari menangkap ikan," Bullah Ganggal memulakan ceritanya.
"Para pemuda pula sedang seronok bermain bola. Ia turut berada berhampiran padang bola itu. Tiba-tiba bunyi tembak bertalu-talu dari arah jeti yang tidak jauh dari situ", katanya.
"Orang di pekan dan di padang itu lari bercempera sambil berteriak, mundu! mundu! (Lanun! Lanun!) cepat lari. Masing-masing mencari tempat perlindungan".
"Melihatkan keadaan kelam-kabut dan serangan mengejut lanun itu, Sarjan Sagar Singh segera memerintahkan orang-orangnya bersiap sedia. Ia memerintahkan saya membawa isteri dan anak-anak anggota polis Semporna berlindung di balai. Ini disebabkan keadaan di balai itu lebih selamat kerana adanya pagar berduri dan segala senjatapi serta peluru ada di sana".
Lans Koperal Bullah Ganggal segera bertindak dengan menjerit memanggil semua isteri dan anak-anak polis untuk mengikutnya ke balai.
"Belum sempat isteri-isteri dan anak-anak polis itu saya lindungkan di balai, saya lihat dari celah-celah lubang berek kami, lanun-lanun yang ramainya tidak kurang 50 hingga 70 orang itu telahpun hampir dengan Balai Polis Semporna. Mereka berpecah kepada dua kumpulan. Satu kumpulan mara ke balai polis satu lagi ke arah bot jabatan hutan".
Sementara itu di Balai Polis, Sarjan Sagar Singh dengan dibantu oleh orang-orangnya iaitu PC 442 Sulaiman dan PC Jambuan memuntahkan peluru ke arah lanun-lanun yang begitu ramai itu. Sarjan Sagar Singh dan orang-orangnya sekali-kali tidak mahu menyerah kalah kepada lanun-lanun itu sekalipun terpaksa mengorbankan nyawa mereka.
Sambil memuntahkan peluru ke arah balai yang dipertahankan bermati-matian oleh Sarjan Sagar Singh itu, lanun itu memusnahkan alat-alat hubungan wireless di luar balai itu. Dengan itu hubungan Balai Polis Semporna dengan Ibu Pejabat Daerah Polis Lahad Datu terputus terus.
"Kita mesti pertahankan balai ini hingga ke titisan darah terakhir. Biar putih tulang, jangan putih mata", kata Sagar Singh kepada dua orang anggotanya dengan penuh semangat dan mereka terus melawan dengan beraninya.
Bullah yang ditugaskan melindungi isteri dan anak-anak polis tidak dapat berbuat apa-apa kerana pada masa itu senjata tiada di tangannya. Kalau dia keluar tanpa senjata tentu seperti menyerah diri tanpa berlawan. Ia melihat bagaimana rakannya PC Jambuan yang kehabisan peluru ditikam dengan barung (parang) oleh lanun-lanun itu. Ia dibunuh dengan kejam sekali dan perutnya diburaikan.
Akhirnya kerana kehabisan peluru dan lanun-lanun yang ramai itu bersenjatakan senjata-senjata automatik, maka Sarjan Sagar Singh dan dua orang anggotanya terkorban.
Bullah cuba untuk keluar dari tempat persembunyian untuk memberi bantuan tetapi dihalang oleh permintaan isteri Sarjan Sagar dan isteri-isteri anggota polis yang lain supaya jangan pergi dan melindungi mereka di situ.
Bila saja lanun-lanun itu mendapati Sarjan Sagar dan orang-orangnya terkorban, mereka lalu merempuh ke dalam balai polis. Bilik radio polis dipecah dan alat-alatnya dimusnahkan. Mereka juga memecahkan bilik besi tempat menyimpan senjatapi dan peluru, lalu merampasnya.
Lanun-lanun itu semakin menganas. Senjatapi mereka ditembak ke sana ke mari. Mereka terus menggeledah seluruh rumah dan kedai di pekan Semporna.
"Apa yang saya dengar lepas itu ialah teriakan dan jeritan minta tolong oleh mangsa-mangsa lanun-lanun yang jahat itu. Mereka bukan sahaja merompak, mengambil apa sahaja barang-barang berharga, makanan, malah mereka juga merogol wanita dan anak dara. Mereka sungguh kejam dan tidak berkeperimanusiaan langsung," kata Bullah dengan perasaan amat geram.
"Apakan daya masa itu saya tidak bersenjata dan memikirkan pula keselamatan anak isteri anggota-anggota polis. Saya kesal tidak dapat membantu kawan-kawan saya yang gugur sebagai perwira negara".
"Lanun-lanun celaka itu telah bermaharajalela selama 3 jam iaitu dari jam 5.30 hingga 8.30 malam di pekan Semporna. Mereka melakukan pelbagai dosa yang tidak dapat diampun", terang beliau lagi.
Menurut Bullah ia tidak tahu dari mana datangnya lanun-lanun itu tetapi ia mengagakkan dari percakapannya adalah dari Seberang (Filipina).
Selama 3 jam Semporna telah menjadi neraka. Lanun-lanun bertindak sewenang-wenangnya kerana tiada siapa berani melawannya. Akibatnya, Semporna musnah semacam diserang garuda, menjadi padang jarak padang tekukur.
Setelah lanun-lanun itu puas memuaskan hawa nasfu, mereka segera menghilangkan diri di lautan luas dengan kumpit-kumpit (perahu) yang dilengkapi dengan motosangkut laju.
"Bila mendapati lanun-lanun itu berlalu, saya dan anak isteri anggota-anggota polis keluar dari tempat persembunyian di berek polis itu. Betapa sedih hati saya melihatkan rakan-rakan saya, Sarjan Sagar, PC Jambuan, PC Gimun terkorban. Mayat mereka yang berlumuran darah itu dipeluk dan ditangisi oleh anak dan isteri masing-masing. Saya turut menitiskan air mata melihatkan peristiwa itu. Hingga hari ini ianya kekal dalam ingatan saya," ceritanya lagi.
Bullah segera mengambilalih tugas Ketua Polis Balai. Didapatinya dua orang anggotanya masih hidup. Mereka itu sedang bermain bola ketika lanun menyerang. Oleh kerana tidak sempat lari ke balai, mereka terpaksa bersembunyi.
Setelah menguruskan mayat empat orang rakannya, Bullah terus berbincang dengan Ketua Anak Negeri (Penghulu) Semporna, Panglima Jakarullah yang telahpun tiba di balai bersama-sama orangnya.
Dengan bantuan mereka, dia membuat rondaan di sekitar bandar Semporna untuk mengumpul mayat dan memberi pertolongan kepada orang yang cedera akibat kekejaman lanun-lanun tadi.
Hasilnya mereka menemui mayat seorang pegawai hutan British, seorang pekedai Cina (tukang jahit) dan seorang pemuda Bajau Semunul. Mayat -mayat itu dibawa ke balai polis untuk diuruskan.
Bullah seterusnya mengadakan perbincangan dengan Panglima Jakarullah dan orangnya pada malam kejadian itu. Mereka mengambil keputusan untuk menghantar dua orang awam ke Lahad Datu bagi membawa Pembantu Hospital Harry Chew dan Lian Chap Yit yang luka parah mendapat rawatan. Di samping itu mereka juga diarahkan meminta bantuan segera dari KPD Lahad Datu yang tidak dapat dihubungi menerusi wireless radio.
Pada malam itu Bullah dan Panglima Jakarullah serta orangnya mengambil keputusan untuk berjaga dan berwaspada bagi menentang lanun-lanun yang mungkin datang sekali lagi.
Petang esoknya, 30 Mac barulah rombongan yang diketuai oleh Pegawai Daerah Lahad Datu, Mr.Dalimore dan Ketua Polis Daerah (OCPD), Mr.W.R.H. Roberts tiba untuk menyaksikan pekan Semporna yang hampir menjadi padang jarak padang tekukur itu.
Peristiwa ngeri itu amat menakutkan penduduk-penduduk Semporna. Ada di antara mereka yang lari bersembunyi tidak mahu balik ke rumah beberapa hari kerana takutkan lanun mengganas lagi. Seorang kakitangan kerajaan yang bertugas di Semporna, ketika kejadian itu terus jadi 'gagap' hingga ke hari ini kerana terlampau terkejut, gamam dan ketakutan. (Sumber: Berita Bukit Aman, 1983)

10 di nabawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di nabawan - Google Blog Search


KEBAKARAN KILANG PAPAN <b>DI</b> JALAN <b>NABAWAN</b>, KENINGAU-500

Posted: 15 Aug 2012 05:00 PM PDT

KEBAKARAN KILANG PAPAN DI JALAN NABAWAN, KENINGAU-500 KEHILANGAN TEMPAT TINGGALReviewed by Admin on Aug 16.Rating: -

KENINGAU: 500 pekerja sebuah kilang papan di sini, hilang tempat tinggal setelah kebakaran memusnahkan kira-kira 100 buah kuarters rumah pekerja itu, di Batu 5 Jalan Nabawan, pada Rabu.

Tragedi yang dianggap terbesar dalam sejarah kebakaran di daerah ini, berlaku pada 1.45 tengah hari.

Ketua Jabatan Bomba dan Penyelamat Keningau, Janil Jaya berkata dua jentera bomba dan penyelamat bersama 15 pegawai dan anggota dikejarkan ke tempat kejadian sebaik menerima panggilan pada 2.03 petang.

"Kebakaran dapat dipadamkan sepenuhnya, meskipun menghadapi masalah bekalan air pada pili bomba dan mencari sumber air di kilang untuk disalurkan ke lokasi kebakaran," katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Katanya, sebahagian besar daripada pekerja kilang terbabit berada di tempat kerja yang terletak kira-kira 200 meter dari kuarters yang terbakar itu.

Tiada sebarang kehilangan jiwa atau kecederaan dilaporkan dan sebahagian daripada penghuni unit kuarters itu, sempat menyelamatkan barang dan harta benda mereka, katanya.

Punca dan anggaran kerugian masih disiasat, tambah beliau. -BERNAMA

Incoming search terms:

UPKR N.37 SOOK: Balai bomba perlu dibina <b>di Nabawan</b>

Posted: 20 Aug 2010 07:59 PM PDT


marcus Mojigoh (kiri) menerima surat memorandum lesen Kelas F daripada wakil syarikat Kharsani Welder Technology & Services (KWTS) semasa mengadakan lawatan di Putatan, semalam.
NABAWAN 20 Ogos – Kerajaan diminta mewujudkan sebuah Balai Bomba dan Penyelamat di daerah ini bagi meningkatkan tahap pengawalan kebakaran sekali gus menyelamatkan harta benda dan nyawa penduduk di sini.

Pembantu Menteri Pertanian dan Industri Makanan negeri, Datuk Bobbey Suan berkata, pada masa ini pihaknya telah mengenal pasti tapak yang sesuai bagi membina sebuah balai bomba di daerah itu.

"Pembinaan Balai Bomba dan Penyelamat di daerah ini penting bagi membolehkan pengawalan kebakaran dapat dijalankan dengan cepat.

"Jadi saya berharap agar sebuah Balai Bomba dan Penyelamat dibina di daerah ini dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) akan datang jika ia tidak tersenarai dalam RMK-9," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis penyerahan pakaian dan jentera pasukan Bomba Sukarela Daerah Nabawan di perkarangan bangunan Majlis Daerah Nabawan di sini hari ini.

Turut hadir, Timbalan Penguasa Jabatan Bomba Dan Penyelamat Sabah, Ariffin Haris; Pegawai Daerah Nabawan, Bubudan Majalu dan Pemangku Penguasa Bomba Dan Penyelamat Bahagian Keningau, Mausi Sitim.

Pada majlis itu Bobbey turut menyumbangkan sebanyak RM2,000 kepada pasukan Bomba Sukarela Daerah Nabawan.

Menurut beliau, pada masa ini kes kebakaran di daerah ini hanya bergantung kepada balai bomba daerah Keningau yang terletak kira-kira 70 kilometer dari Nabawan menyebabkan terdapat kelewatan dalam mengawal kebakaran.

Sementara itu, beliau berharap ahli-ahli Bomba Sukarela di daerah ini dapat menggunakan peralatan yang dibekalkan dengan sebaik-baiknya sesuai dengan latihan yang diberikan.

Selain itu, katanya, beliau juga berharap bomba sukarela di daerah ini sentiasa aktif dan menambah lebih ramai keahlian.

"Sehubungan itu, saya meminta ketua-ketua jabatan dan agensi kerajaan di daerah ini menguar-uarkan kepada kakitangan masing-masing agar mereka menyertai Bomba Sukarela," katanya.

10 di beluran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di beluran - Google Blog Search


1,000 tangki air untuk penduduk luar bandar <b>di Beluran</b> : The <b>...</b>

Posted: 30 Jul 2012 02:19 AM PDT

}kw۶g{T]COv4MbIHW Ҋݵ{/=lD'Q"`f03xΎ/;?!v:ǤBz3~|4k r2OHs Q~o[|[X9Qf͊w߭>Um~pOOY$pxV]UCǫ7IQG` ~"Er 1J?Dulb6%]>R׀"9\k4$b^'!({Vl̳;1M.9y6n\ ˧u W5GBWd4p9*yg+J@jAЄ:Rq8 `͔B" </CC8/;ctt:|,U4.cÎgn(xReоeAfwRlֆ3NepMX3̴HѨ[0V8O?lZC#@_#wiskOj6ț^ \THQBB}. Pl9ãs]?\AF\fdnz5RatI/6`‡L,eQ|M)4.пE\hqpp9.qMWHwuƀI 5-D>Qt,I@ȧ|y*Q1!eZ9on4?{2G ?jws{3gsѵ]g=rp~n#@aG}.B cPһM,܆X33EcA7kC%EZ=$6$#F\v?iB_sѤ<ރՅ+qI+--\}B2 )UL;n9ZrPYRVD]%/:9͏!i611Z'袇i\d맊ΆBˈ9e z%6@.xyκ A"?@H~w!Ȱo$JCCfX{ѤG,#Uf�foٛk=peIM Yy [Uy,pձRCUN78$1CK=d6OKΘ2;%dkJZSCm AtPH[ ୪vFH`9PirR:5Cwm:nV[ Tqd;`vm̞i+jvކ!\ P"9LE;*FD7I.IP qDzAT33$h2EY%&Č$j�'7@|>r{ط5ye߱)Qbi?z%ythзQuT6DF64G!M,_,TՕG3(|3ƌS uwNUT=(VC. F !τQs@gno&OH6PCKײ#("{\{="k)NwzEYGR\c[O(t* K �#,A*6Ie?gM p<)>MP`U10ZJZ%O(+%߸f] )+a1xEɧuve&1o7J|I[p2s'72 sY~̃ ~pWjΒY0EBr^ٚwl옩EX_ ǔ"$8ĶiilgRX&}BCE,΁_[Vfռj;u0,#(QoUabuf$L2B+']?R] ;4>X[j4[v=r#PMDYœhr#!Gy[>"W3[}s38xvsq5onQorJ[9 e[6w;b|w0'I=TN=qs~8f(G&cwU=Lb4#d.U98zŻG\X0 sF"ٮ8]xЗRՑ1S+G՝^I#{o̊|Mۃ;\ׂ[3_=G͡B_9x^"!EƆ2*OF=oV0g$[M`}JA8䒢] {rjJSS64ʨ 8=تsr5Atv^ʔN3z@xJE=q2spS#&&H718cg+M.p TP-0IpGe:2jjG X,ˣI y<Ӳd^:k<_]ϸr0[=%vVIP))>,a#Ī^=dpKDW#518 qpcbkHFP>u/3H+5cHLr7 fT0c<~wr1FS!dtv4d%xӐcmӐx'#+#DaJM"^K\#}ި!RgJ1)E]+s1 *]o\2HBjÞEPHRĎCpiVo4yx{JhR7́լ ~7'::y) ]pD X/1FMa+Zqqy*[z E{q,BPT _N@{v|WO#3wO2؛9 C(+aKH(DDS53XDQ؃gNv+?8)ΨTG}s:P?] ~j?Ik?Ot'xr4]Y4SkB*"dƈ C+V#*kW#ZL-gL\dکgO"{gBh ;9R%urjP="ߤ:)!ybD(@&'',[з魧u/;dDŽ{>x0zd@0rN=tu-M-)=W72+4 `Q)QguT>3gt<)ok6*۫BofT6邲Kj9~0љG k f}~2) 1: ,gF3Sh*^iv$spfH&yωqPmB+e-;MtbX-xBt7_}1D롋&\r{qt?N/V #mh'taM2yH ;gKd.8rDO Νqp2QW3X+F8sw`ܠџ`o~|Ðu/zA,yx#sC8LW B}b%xP;m@8loг }Vt|ϫOw_)U^=[peA>c+-tDTXq2+6FNe*Š{NoITScT8[ޢ|#NUQ!t||_ F|E>+=KQ~l1I,ߺBrá8㳓ZX8izhn1]dDjYiafQ^2?wO^`y7;WN_<6;gg@%dSY\e09=wm娩d#z'M*q\3p!^JRo+r? ڗd,nzlE9IC1UC)nJR$7;)uQ' 7'Ύt`6f"Fm{3ne=aƦIn»i;sgAT3xE=-ֹֿ΍N$Ƶ.m.s:R%QC9nBN|\s*va5Ba%9?|}1~e޺"5uǐY^|+Dw yU>rqKƤd|1eʐ7Q{##C9FdQrNt3T*Igڲd ?Pfqé{]tμjJnY\O`le-uF_vk cM4*R_86'H!ah)>u _&_#:f(ݚ^9< \ھw[Tk*}LvB<У8i#oqgGR%\$z!{_-ɑY [J۩�).z}|j H$(1E,nQ+YM[&Ў,I84vh L}͝cI/^/ M M9jbm2`ilvve^f#eUkcEg~;[#h_Hk+[zIvk`(7)8˯n1=/>*EC '8WX$-,B$=a݅a4J\.yYkFT 6y8o7ۍFQJ! 1n|B6{Ō>$߽9,C&XPCy{MN9·nqz3dy)ɋ2[vk1)#-:e3s$CW$0">Tf䜃uR=!_-Z_j[rKGUCwt<ɱ"g፶gG/.{^ oflay1<=N9;Mˏ9 F0jܷԧWA ͽcE.T6FfQ `ۭFYk=5;i%dڒs߱-HA"q.sc-^gTק¤̳h>_dIFA#BcN@/=LC[f;o,x^[zWj}eXr x4H$n4>_Y<[^"l琥iJ-CO>x!cKx"gꊯ{.ӚcǴ7=@WCv98!V8&:l$ 7Kff_Vo1T8:)2L oSeO?8yg!o"}o@}geq@A;؀_TBg9`%Ψ2T}{HPSPB,!:/p[Ѻ8kaJE)-M(ԗPJ*9*i(P~=h+5eRb8)Sz1F<{xz<:|~8OL'[݆& f-ZG ŀp@q!ąܘ^ҏKGa RőĻ,-x8Ľ 8L6JHܲ+9 ܯR}θ~sa5Bp 3Wڹ@ Y92>O#h

}kw۶g{T]COv4MbIHW Ҋݵ{/=lD'Q"`f03xΎ/;?!v:ǤBz3~|4k r2OHs Q~o[|[X9Qf͊w߭>Um~pOOY$pxV]UCǫ7IQG` ~"Er 1J?Dulb6%]>R׀"9\k4$b^'!({Vl̳;1M.9y6n\ ˧u W5GBWd4p9*yg+J@jAЄ:Rq8 `͔B" </CC8/;ctt:|,U4.cÎgn(xReоeAfwRlֆ3NepMX3̴HѨ[0V8O?lZC#@_#wiskOj6ț^ \THQBB}. Pl9ãs]?\AF\fdnz5RatI/6`‡L,eQ|M)4.пE\hqpp9.qMWHwuƀI 5-D>Qt,I@ȧ|y*Q1!eZ9on4?{2G ?jws{3gsѵ]g=rp~n#@aG}.B cPһM,܆X33EcA7kC%EZ=$6$#F\v?iB_sѤ<ރՅ+qI+--\}B2 )UL;n9ZrPYRVD]%/:9͏!i611Z'袇i\d맊ΆBˈ9e z%6@.xyκ A"?@H~w!Ȱo$JCCfX{ѤG,#Uf�foٛk=peIM Yy [Uy,pձRCUN78$1CK=d6OKΘ2;%dkJZSCm AtPH[ ୪vFH`9PirR:5Cwm:nV[ Tqd;`vm̞i+jvކ!\ P"9LE;*FD7I.IP qDzAT33$h2EY%&Č$j�'7@|>r{ط5ye߱)Qbi?z%ythзQuT6DF64G!M,_,TՕG3(|3ƌS uwNUT=(VC. F !τQs@gno&OH6PCKײ#("{\{="k)NwzEYGR\c[O(t* K �#,A*6Ie?gM p<)>MP`U10ZJZ%O(+%߸f] )+a1xEɧuve&1o7J|I[p2s'72 sY~̃ ~pWjΒY0EBr^ٚwl옩EX_ ǔ"$8ĶiilgRX&}BCE,΁_[Vfռj;u0,#(QoUabuf$L2B+']?R] ;4>X[j4[v=r#PMDYœhr#!Gy[>"W3[}s38xvsq5onQorJ[9 e[6w;b|w0'I=TN=qs~8f(G&cwU=Lb4#d.U98zŻG\X0 sF"ٮ8]xЗRՑ1S+G՝^I#{o̊|Mۃ;\ׂ[3_=G͡B_9x^"!EƆ2*OF=oV0g$[M`}JA8䒢] {rjJSS64ʨ 8=تsr5Atv^ʔN3z@xJE=q2spS#&&H718cg+M.p TP-0IpGe:2jjG X,ˣI y<Ӳd^:k<_]ϸr0[=%vVIP))>,a#Ī^=dpKDW#518 qpcbkHFP>u/3H+5cHLr7 fT0c<~wr1FS!dtv4d%xӐcmӐx'#+#DaJM"^K\#}ި!RgJ1)E]+s1 *]o\2HBjÞEPHRĎCpiVo4yx{JhR7́լ ~7'::y) ]pD X/1FMa+Zqqy*[z E{q,BPT _N@{v|WO#3wO2؛9 C(+aKH(DDS53XDQ؃gNv+?8)ΨTG}s:P?] ~j?Ik?Ot'xr4]Y4SkB*"dƈ C+V#*kW#ZL-gL\dکgO"{gBh ;9R%urjP="ߤ:)!ybD(@&'',[з魧u/;dDŽ{>x0zd@0rN=tu-M-)=W72+4 `Q)QguT>3gt<)ok6*۫BofT6邲Kj9~0љG k f}~2) 1: ,gF3Sh*^iv$spfH&yωqPmB+e-;MtbX-xBt7_}1D롋&\r{qt?N/V #mh'taM2yH ;gKd.8rDO Νqp2QW3X+F8sw`ܠџ`o~|Ðu/zA,yx#sC8LW B}b%xP;m@8loг }Vt|ϫOw_)U^=[peA>c+-tDTXq2+6FNe*Š{NoITScT8[ޢ|#NUQ!t||_ F|E>+=KQ~l1I,ߺBrá8㳓ZX8izhn1]dDjYiafQ^2?wO^`y7;WN_<6;gg@%dSY\e09=wm娩d#z'M*q\3p!^JRo+r? ڗd,nzlE9IC1UC)nJR$7;)uQ' 7'Ύt`6f"Fm{3ne=aƦIn»i;sgAT3xE=-ֹֿ΍N$Ƶ.m.s:R%QC9nBN|\s*va5Ba%9?|}1~e޺"5uǐY^|+Dw yU>rqKƤd|1eʐ7Q{##C9FdQrNt3T*Igڲd ?Pfqé{]tμjJnY\O`le-uF_vk cM4*R_86'H!ah)>u _&_#:f(ݚ^9< \ھw[Tk*}LvB<У8i#oqgGR%\$z!{_-ɑY [J۩�).z}|j H$(1E,nQ+YM[&Ў,I84vh L}͝cI/^/ M M9jbm2`ilvve^f#eUkcEg~;[#h_Hk+[zIvk`(7)8˯n1=/>*EC '8WX$-,B$=a݅a4J\.yYkFT 6y8o7ۍFQJ! 1n|B6{Ō>$߽9,C&XPCy{MN9·nqz3dy)ɋ2[vk1)#-:e3s$CW$0">Tf䜃uR=!_-Z_j[rKGUCwt<ɱ"g፶gG/.{^ oflay1<=N9;Mˏ9 F0jܷԧWA ͽcE.T6FfQ `ۭFYk=5;i%dڒs߱-HA"q.sc-^gTק¤̳h>_dIFA#BcN@/=LC[f;o,x^[zWj}eXr x4H$n4>_Y<[^"l琥iJ-CO>x!cKx"gꊯ{.ӚcǴ7=@WCv98!V8&:l$ 7Kff_Vo1T8:)2L oSeO?8yg!o"}o@}geq@A;؀_TBg9`%Ψ2T}{HPSPB,!:/p[Ѻ8kaJE)-M(ԗPJ*9*i(P~=h+5eRb8)Sz1F<{xz<:|~8OL'[݆& f-ZG ŀp@q!ąܘ^ҏKGa RőĻ,-x8Ľ 8L6JHܲ+9 ܯR}θ~sa5Bp 3Wڹ@ Y92>O#h

10 di penampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di penampang - Google Blog Search


UMNO Online - <b>Penampang</b> Jadi Perisai BN Halang Pembangkang <b>...</b>

Posted: 25 Sep 2012 01:34 AM PDT

Kategori Dari Bahagian

Penampang Jadi Perisai BN Halang Pembangkang Masuk Sabah

Oleh : Ropikah Ahmad

KOTA KINABALU, 25 Sept. – Ketua UMNO Bahagian Penampang, Datuk John Ambrose menegaskan bahawa pakatan pembangkang ditolak oleh rakyat Sabah lantaran isu yang dibawa mereka bukan hanya bersifat negatif tetapi juga mengundang kepada kehancuran dan musibah besar pada masa depan negara dan rakyat Malaysia.

Katanya, bahagian Penampang yang menjadi pintu masuk ke Sabah adalah antara kawasan tumpuan pakatan pembangkang dalam usaha mereka untuk mendapatkan undi dan sokongan daripada rakyat khususnya dalam merealisasikan impian mereka menumbangkan kerajaan Barisan Nasional (BN).

"Bukan hanya ketua pembangkang iaitu Anwar Ibrahim yang kerap bertandang ke sini tetapi pemimpin dari DAP dan Pas juga acapkali turun malah kelibat anaknya Nurul Izzah juga dilihat cuba mendekati warga Penampang yang kebanyakkan terdiri dari kaum Kadazan," jelasnya kepada UMNO-Online.

Terang beliau yang merupakan satu-satunya ketua UMNO Bahagian beragama Kristian, malangnya percaturan pakatan pembangkang mengundang padah kerana rakyat terang-terangan menolak agenda dangkal mereka yang umpama memperbodohkan diri sendiri.

"UMNO bahagian Penampang mempunyai satu kesatuan bukan saja dengan penglibatan masyarakat Kadazan dan etnik lain di sini tetapi kebersamaan rakyat Sabah menolak agenda pembangkang kerana sedar bahawa mereka merosakkan perpaduan dan kemajmukan yang telah sekian lama diterapkan.

"Kita mahukan kerajaan yang bertanggungjawab sebagaimana pimpinan BN yang sentiasa melihat masa depan, kemajuan dan pembangunan rakyat dan bukannya bertumpu semata-mata kepada isu remeh sebagaimana diketengahkan oleh Anwar dan sekutunya yang datang ke sini."

Tambah beliau, pakatan pembangkang cuba merangka strategi dengan mendekati rakyat melalui kenduri dan majlis-majlis perkahwinan dengan anggota DAP bertumpu kepada kaum Cina, Pas pula cenderung kepada masyarakat Islam sementara PKR banyak memainkan sentimen perkauman dan agama.

"Dengan apa yang dilakukan oleh mereka secara tidak langsung telah menyerlahkan keburukan pakatan pembangkang itu sendiri yang gemar menggunakan isu perkauman dan agama sebagai bahan propaganda sedangkan realitinya bukan hanya masyarakat Penampang tetapi rakyat Sabah menolak agenda sedemikian yang tidak menyumbang kepada kebaikan.

"Bagaimana pakatan pembangkang sendiri mahu membentuk kerajaan di Sabah sedangkan hakikatnya mereka gagal memahami rakyat di sini dengan cuba membawa isu Semenanjung ke negeri ini dan mengibaratkan Sabah umpama Kelantan melalui sentimen agama yang diketengahkan. Itu salah," tegasnya lagi.

Katanya, sebagai ketua bahagian, beliau sentiasa meletakkan agenda rakyat sebagai keutamaan dengan bersama-sama mereka tanpa mengharapkan imbuhan atau mempunyai agenda peribadi sebagaimana yang diterapkan oleh Anwar Ibrahim.

"Walaupun saya adalah ketua bahagian UMNO tetapi saya turun padang bukan untuk menjadi calon seperti mana yang dimainkan oleh pembangkang sebaliknya saya dan anggota UMNO bekerja untuk kesejahteraan rakyat dan kemenangan BN yang menjadi payung kepada rakyat Malaysia.

"Impian pakatan pembangkang adalah untuk meletakkan Anwar sebagai PM tetapi mereka sendiri belum memutuskan untuk parti mana yang akan bertanding di sini kerana antara PKR dan DAP juga ada percanggahan dan banyak bermain tarik tali sedangkan pada BN ianya telah nyata bahawa kerusi Penampang bukan milik UMNO namun jentera kita bekerja bersama-sama," tegasnya lagi. – MediaUMNO

Berita Bertarikh Pada 4:34 PM

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


EMALIZA LIZAEMA – GADIS YANG MENGHINA <b>NEGERI SABAH DI</b> <b>...</b>

Posted: 13 Aug 2012 04:29 AM PDT

EMALIZA LIZAEMA – GADIS YANG MENGHINA NEGERI SABAH DI FACEBOOK | Itu lah pepatah yang boleh kita gunakan kepada seorang hamba ALlah yang telah menghina negeri Sabah. Emaliza Lizaema atau lebih dikenali dengan nama Ema telah menaikkan status menghina negeri Sabah..
Facebook Emaliza Lizaema telah di FLAG oleh pengguna facebook dari Negeri Sabah dan akhirnya pihak Facebook telah pun deleted akaun facebook Emaliza Lizaema .
Itulah.. bila mulut tuh macam bangkai.. Cakap siang sila la pandang kiri dan kanan. Untuk pengetahuan juga, beberapa fanpage mengutuk Emaliza Lizaema juga telah di hasilkan. Sungguh kuat kesannya di Facebook ni..  Itu lah padah nya..

EMALIZA LIZAEMA – GADIS YANG MENGHINA NEGERI SABAH DI FACEBOOK 9out of 10 based on 10 ratings. 9 user reviews.
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved