ads

Ahad, 8 April 2012

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


giuk.net » Percayakah kamu?

Posted: 08 Apr 2012 09:51 AM PDT

Author: , Monday, April 9th, 2012

Percayakah kamu aku menaip di dalam gelap sekarang ni?Melepas gian untuk menulis di blog ini :) tapi ntah apa2 ntah yang mau ditulis.Memandangkan sekarang sudah kemama mamaan.. Jadi rasa serba salah kalau lama2 depan komputer.Sekarang ni aku sudah di sandakan, with my beloved family… naaa ada si punang di sini, dia tu kalau menengok tv [...]

(click on the title of this post to view the full article)

10 di kudat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kudat - Google Blog Search


SEORANG MAUT, KERETA MASUK LONGKANG SELEPAS <b>...</b>

Posted: 03 Apr 2012 06:00 PM PDT

SEORANG MAUT, KERETA MASUK LONGKANG SELEPAS PULANG DARI KENDURI DI KUDAT, SABAH

0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

No of View :120
Sebagai Rakyat 1 Malaysia, Jum Bersatu Hati..Tak Yah Gaduh2

Gambar Hiasan, tiada kaitan dengan artikel

KUDAT: Kegembiraan 10 bersaudara yang dalam perjalanan pulang selepas menghadiri majlis kenduri saudara mereka di Kampung Barambangon, dekat sini, bertukar tragedi apabila seorang daripada mereka maut selepas kereta dinaiki terhumban ke dalam longkang di Kampung Suangpai, di sini, malam kelmarin.

Di sini Di Himpunkan Kisah Pelik dan Lucu, Anda Pasti terhibur...

Dapatkan info terkini dengan klik link ini

Dalam kejadian jam 9.30 malam, mangsa, Jofly @ Ramle Lukan, 42, yang juga pemandu kereta jenis Mitsubishi Pajero, dipercayai meninggal dunia di Hospital Kudat, akibat lemas.

Sembilan lagi penumpang berkenaan hanya cedera ringan dan menerima rawatan sebagai pesakit luar di hospital sama.

Ketua Polis Daerah Kudat, Deputi Superintendan Dawi Ossen berkata, ketika kejadian, penumpang kenderaan terbabit dikatakan dalam perjalanan pulang ke Kampung Suangpai, selepas menghadiri majlis kenduri di Kampung Barambangon, dekat sini.

"Sebaik tiba di lokasi kejadian, kenderaan dipandu mangsa dipercayai terbabas dan terhumban ke dalam longkang, menyebabkan sebahagian kenderaan itu ditenggelami air.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

10 di tawau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


Cabaran PRU13 <b>di Tawau</b> | Puadede.Com

Posted: 08 Apr 2012 01:55 AM PDT

Musimnya telah tiba, kehangatannya kian terasa, PRU13 menjadi agenda utama program rakyat di sana sini. Sentimen YB turun padang bila sudah dekat pilihanraya menjadi sindiran penyokong parti pembangkang. Yang pro kerajaan pula semakin giat mengukuhkan sokongan rakyat untuk kemenangan yang entah berapa.

Aku sudah melalui tiga PRU dan sudah semestinyalah bahang PRU dapat deriaku rasai. Tapi seperti yang aku jangkakan sebelum ini lagi dalam entry lalu, kehangatan PRU13 kali ini di Tawau lain pukulannya. Kenapa lain?

1. Ledakan sebaran maklumat Media Baru.
Facebook dan blog adalah fenomena baru di Tawau menjelang PRU13. Pengamalnya adalah sebilangan besar penghuni setiap rumah di Tawau, tanpa had usia, jantina ataupun kekangan masa. Sesiapa sahaja boleh mengetahui hebatnya provokasi yang dicanangkan oleh sesiapa sahaja. Yang jeleknya, ada yang berselindung disebalik identiti sebenar yang memang niatnya mahu menegur, berkempen, mahu lempar sembunyi tangan malah mengaibkan pemimpin. Yb-yb sekalian, berhati terbukalah jika anda yang diisukan, bertindak sebijaknya kerana undi ada ditangan rakyat.

2. Belia Agresif Lantang Bersuara.
Belia yang sudah layak mengundi ataupun yang hanya mahu support kawan mempunyai kuasa bersuara yang besar hari ini. Kalau dulu, golongan ini segan, malu, tidak tahu mahu menyalurkan permasalahan, pendapat, keluhan rasa, kebuntuhan kerjaya tapi hari ini golongan ini boleh mendabik dada sambil menaip status mereka di FB, Twitter, berblog. Jalan yang teruk meskipun tidak tahu itu sebenarnya tanah persendirian turut diupload bertujuan mahu segera kerajaan bertindak baikinya.

3.Program bantuan bertali-arus diumumkan.
Amat positif niat kerajaan mahu membantu rakyatnya melalui BR1M, Kedai 1Malaysia, Klinik 1Malaysia, Sara 1Malaysia, PR1Ma dan banyak lagi. Bantuan bertali-arus ini tidak dikendalikan hebahannya secara terperinci yang akhirnya diisukan. Benda percuma, benda yang dimudahkan kerajaan sememangnya mahu dikecapi semua orang namun sebilangan besar orang Tawau tidak mengetahuinya. Bukan sikap tidak peka, namun orang kampung, apa sahajalah kemampuan mereka untuk tampil mendapatkan bantuan itu. Aku tiba-tiba teringat "niat tidak menghalalkan cara" dan nampaknya ada kecatatan dalam pelaksanaan program bantuan ini.

4.Akhbar Media Cetak Tawau.
Aku pernah meminta pendapat mengenai akhbar dan kaitannya dengan pengundi di Tawau. Pakcik driver teksi berpendapat ada isu yang boleh dipercaya tapi tidak kurang juga ada berita yang cuma diterbit kerana mempunyai kepentingan. Dia membelinya bukan untuk cerita kedai kopi tetapi mahu tahu perubahan pemerintahan.

Selamat datang PRU13…

10 di tambunan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tambunan - Google Blog Search


Halaman Gambar Menarik, Pelik, Artis Panas & Macam-Macam Lagi <b>...</b>

Posted: 03 Apr 2012 05:21 PM PDT

SERAMAI 30 orang yang terdiri daripada pelajar berusia antara 11 hingga 12 tahun, guru dan pemimpin komuniti dari enam buah kampung berkumpul di Sub Stesen Mahua, Taman Banjaran Crocker, Sabah selama tiga hari.

Mereka berkumpul di taman negara daratan terbesar yang digazetkan itu semata-mata mahu mendapatkan pemahaman mendalam mengenai hubung kait antara sungai dan kehidupan manusia.

Program tersebut dilaksanakan dengan objektif untuk memberi kesedaran kepada para peserta sekali gus orang ramai betapa pentingnya sumber air selain mengajar cara-cara untuk memelihara kebersihan sungai.

Air merupakan sumber utama kehidupan manusia selain memastikan kelangsungan alam sekitar. Manusia boleh hidup tanpa makanan selama berbulan-bulan, tetapi tanpa air dalam sehari sudah cukup membuatkan seseorang itu terdesak mencari air kerana dahaga.

Selain penting kepada manusia untuk diminum, kegunaannya amat penting dalam bidang pertanian, perindustrian, tenaga elektrik hidro dan rekreasi.

Program kesedaran

Sehubungan itu, Taman Negara Sabah dan Pusat Kepelbagaian BioSabah dengan kerjasama WWF-Malaysia, Pusat Tindakan Alam Sekitar, Japan International Cooperation Agency (JICA) serta Pejabat Daerah Tambunan telah menganjurkan sebuah program pendidikan alam sekitar.

Dikenali sebagai Program Pendidikan Alam Sekitar Sungai (REEP), ia dilaksanakan dengan tujuan memupuk kepentingan melindungi khazanah alam semula jadi sekali gus membawa mesej kesedaran dalam kalangan para peserta.

Taman Negara Banjaran Crocker berperanan sebagai kawasan tadahan hujan utama dengan 12 batang sungai mengalir dalam kawasannya.

Ia menyalurkan bekalan air kepada seramai 200,000 orang penduduk yang mendiami kawasan pantai barat dan pedalaman Sabah.

Menurut salah seorang wakil Kerjasama Luar Negara Jepun (JOCV), Ai Kinoshita, berharap melalui REEP, pihaknya dapat meningkat kesedaran mengenai kepentingan air kepada penduduk setempat.

"Dengan melibatkan ketua masyarakat dari enam buah kampung di sini, kami berharap segala maklumat dan mesej penjagaan alam sekitar dapat dikongsi bersama penduduk tempatan khususnya mengenai cara dan kepentingan memelihara sumber air," katanya.

Para pelajar yang terlibat dalam program tersebut didatangkan dari Sekolah Kebangsaan Kumawanan, Sekolah Kebangsaan Sintuong-tuong, Sekolah Kebangsaan Garas, Sekolah Kebangsaan Nukakatan, Sekolah Kebangsaan Patau dan Sekolah Kebangsaan Tiong Widu dari daerah Kirokot, Tambunan.

Lawatan


PIHAK penganjur program bergambar bersama para pelajar dan pemimpin komuniti yang sama-sama menjayakan program.

Dalam lawatan tersebut, para peserta dibawa melawat loji rawatan air dan Jabatan Pengairan dan Saliran di Tambunan.

Mereka juga didedahkan dengan kaedah pemantauan kualiti air sungai di Sungai Mahua, Mesanggoh dan Pengalan. Selain itu, para pelajar turut diberitahu mengenai penyakit-penyakit yang melibatkan air.

Taman Negara Banjaran Crocker telah dijadikan sebagai aktiviti perintis pada Cadangan Pengurusan Hutan Simpan Persekitaran Bio Banjaran Crocker (CRBR) di bawah program Manusia dan Persekitaran Bio (MAB), Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO).

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


<b>Lahad Datu</b> pekan tarikan pelancongan - Halaman Gambar Menarik <b>...</b>

Posted: 01 Apr 2012 12:14 AM PDT

UCAPKAN selamat tinggal kepada penerbangan belasan jam, pemeriksaan kastam ataupun pemilikan pasport antarabangsa.

Namun penduduk pekan ini hanya perlu membayar kos 'pakej' serendah RM5 dengan menaiki bas mini untuk sampai ke sana.

Jangan salah sangka. Paris yang dimaksudkan bukanlah kota fesyen yang terletak 11,500 kilometer (km) jauh, tetapi sebenarnya adalah Kampung Paris yang terletak 70 km dari Lahad Datu.

Lahad Datu bukanlah sebuah pekan besar, tetapi mempunyai peranan besar ke atas pembangunan negeri Sabah terutama dari segi ekonomi dan pelancongan.

Di kelilingi industri kelapa sawit, ladang-ladang yang diusahakan secara persendirian mahupun oleh gergasi korporat terbentang luas sejauh mata memandang, sedia untuk memenuhi permintaan minyak sawit untuk pasaran tempatan dan antarabangsa.

Aktiviti ekonomi lain berasaskan penanaman yang dijalankan di sini termasuklah perusahaan kelapa kering (kopra) bagi menghasilkan minyak goreng, getah serta koko yang menjadi punca rezeki masyarakat tempatan.

Kedudukannya yang terletak di tepi laut, turut menggalakkan aktiviti perikanan. Selain ikan, perairan di sini kaya dengan udang harimau, udang kertas, ketam bakau dan rumpai laut.

Menurut laman web pejabat daerah, kaum yang tinggal di sini terdiri daripada suku kaum Kadazan-Dusun, Dusun Subpan, Dusun Bagahak, Suluk, Bajau, Cina, Kokos, Iranun, Bugis, Timor, Tidong, Jawa, Sungai, Idahan dan Kagayan. Laman web yang sama juga menyatakan asal perkataan Lahad Datu adalah daripada bahasa kaum Bajau.

Perkataan Lahad membawa erti tempat manakala Datu membawa erti orang kenamaan pada zaman dahulu.

Tempat ini dinamakan sedemikian selepas penghijrahan golongan Datu, yang diketuai oleh Datu Puti, dari kerajaan Suluk. Ini susulan penyerahan kuasa kawasan ini kepada Sultan Suluk oleh Sultan Brunei pada 1879.

Dikatakan juga nama asalnya sebelum peristiwa ini ialah Kerugau yang bererti batu karang bertompok-tompok di sekitar pantai dari Kunak hingga ke Membatu, yang terletak di Tungku.

Lokasi pekan ini juga strategik sebagai perantara untuk industri pelancongan. Lembah Danum, Taman Hidupan Liar Tabin dan Muzium Arkeologi Batu Tulug semuanya boleh dilawati dengan menggunakan kenderaan darat.

Lembah Danum menempatkan Hutan Simpan Ulu Segama Malua yang kaya dengan spesis yang jarang ditemui seperti Gajah Pygmy Borneo iaitu spesis gajah terkecil di dunia, Badak Borneo Sumatera, Orang Utan, Tembedau dan pelbagai spesis bunga orkid liar.

Dengan kemewahan flora dan faunanya, tidak hairanlah kawasan ini dikenal pasti sebagai antara kawasan ekosistem paling padat di dunia.

Taman Hidupan Liar Tabin pula terkenal dengan kawah lumpur yang menjadi sumber mineral haiwan di sini.

Para pengunjung berpeluang melihat kesan tapak kaki yang masih 'segar'. Di sini juga terdapat Pusat Perlindungan Badak Sumbu Borneo Sumatera yang menempatkan tiga ekor badak sumbu dalam usaha membiakkan spesies yang semakin terancam ini.

Selesai melawat tempat-tempat berkenaan, pelancong boleh memilih untuk ke Sandakan yang terkenal dengan Pusat Perlindungan Orang Utan Sepilok atau ke Samporna yang menjadi pintu masuk ke Pulau Perhentian dan Pulau Mabul.

Kedua-dua pulau ini terkenal dengan kecantikan landskap di darat dan dasar laut, turut mendapat jolokan sebagai syurga dasar laut kepada peminat aktiviti selaman skuba.

Kemampuan Lahad Datu untuk menyediakan pengalaman lengkap di darat dan laut boleh dijadikan batu loncatan ke arah hab pelancongan jika dipakej dengan betul dan menarik.

Pekan yang sedang melalui proses pembangunan yang pesat ini adalah nadi buat kehidupan masyarakat baik di Lahad Datu sendiri, mahupun di kawasan sekelilingnya seperti Silabukan, Silam dan Kinabatangan.

Masyarakat dari luar pekan berduyun-duyun berkunjung ke sini untuk pelbagai urusan, yang kebanyakannya pekerja ladang kelapa sawit.

Kesempatan inilah yang digunakan oleh masyarakat setempat untuk menyediakan pelbagai perkhidmatan. Satu daripadanya ialah pengangkutan van yang dikenali sebagai 'bas mini'oleh masyarakat setempat.

Pengusaha bas mini, Norman Raman, 29, berkata, musim gaji turut dikenali sebagai musim 'bulan muda' biasanya berlaku dari tarikh 26 haribulan hingga 9 haribulan setiap bulan kerana pada waktu inilah ramai yang keluar ke pekan.

Norman yang sudah mengusahakan bas mini untuk laluan Kampung Paris-Lahad Datu selama lima tahun berkata, walaupun permintaan terhadap perkhidmatan bas mini dipengaruhi faktor musim, namun masih banyak bas mini diperlukan untuk memenuhi permintaan pelanggan.

Pelanggan dikenakan tambang berdasarkan jarak laluan yang mereka lalui serendah RM5 seorang. Kos tambang menjadi semakin tinggi sesuai dengan jarak yang dilalui penumpang.

Caj tambahan juga dikenakan jika penumpang meminta untuk dihantar ke destinasi terpencil.

Bagi pemandu bas mini, Sabaril Lamade, 30, beliau menyukai kerjanya kerana dapat membina hubungan rapat dengan para penumpang.

"Bertahun-tahun kita bawa bas, sudah kenal penumpang, mereka senang dengan kita, kita juga senang dengan mereka," ujarnya yang berperwatakan ceria.

10 di tenom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tenom - Google Blog Search


Pameran DCA Wilayah II 2/2012 <b>di</b> Dewan Sri Antanom, <b>Tenom</b> <b>...</b>

Posted: 28 Mar 2012 04:15 AM PDT

On 28.03.12 by | Activities, Gallery |

On 26 March 2012, at the invitation of the District Education Office in collaboration with the Tenom and Counselling Teachers Tenom District, Region II Exhibition Unit left for the district to hold exhibitions and career talks and career education seminars in conjunction with the 2012 to 2011 SPM.

The exhibition was held on 27 th March 2012 at the Dewan Sri Antanom, Tenom.

Tags: , , ,

10 di tuaran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tuaran - Google Blog Search


Pandangan <b>di</b> trafik light Menggatal ke <b>Tuaran</b> Bypass <b>...</b>

Posted: 04 Apr 2012 04:32 PM PDT

20120405-073122.jpg

10 di sipitang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sipitang - Google Blog Search


Najib bakal rasmikan acara pecah tanah <b>di Sipitang</b>

Posted: 13 Feb 2012 05:23 AM PST

KOTA KINABALU 13 Feb. — Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak akan merasmikan acara pecah tanah bagi projek kilang baja urea ammonia Sabah (SAMUR) yang bernilai US$1.5 bilion (RM4.6 bilion) di Sipitang Khamis ini.

Projek besar itu dimiliki oleh Petronas Chemicals Group Bhd. Pengurus besar pejabat Petronas Wilayah Sabah dan Labuan, Joseph Podtung berkata kehadiran SAMUR bertaraf dunia di Sipitang akan mewujudkan kesan positif ke atas industri kimia dan berkaitannya, termasuk pertanian, hotel dan katering, penyenggaraan kilang dan pengangkutan.

"Ia juga akan menyediakan syarikat dan para usahawan prospek perniagaan yang meluas dan menjana pekerjaan untuk tempatan, sekali gus menyemarakkan pertumbuhan ekonomi, terutamanya untuk komuniti tempatan di Sipitang," kata beliau pada satu majlis makan tengah hari yang dianjurkan oleh Petronas Chemicals Group. — BERNAMA

Diucapkan SELAMAT DATANG kepada PM Najib, untuk sekali lagi ke Daerah Sipitang......

10 di nabawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di nabawan - Google Blog Search


ceritaku....: KARNIVALKOAKADEMIK BAHASA MELAYU SEKOLAH <b>...</b>

Posted: 06 Apr 2012 07:27 AM PDT

Nabawan 4April 2012-Karnival Bahasa Melayu sekolah Rendah Daerah Nabawan telah diadakan.karnival yang julung kalinya diadakan ini melibatkan semua sekolahh renadah Daerah Nabawan.Upacara perasmian telah diadakan di Dewan Smk Nabawan tetapi semua pertandingan diadakan di Sk.Pekan Nabawan.Terdapat empat kategori yang dipertandingkan iaitu pidato yang dikelolakan oleh Sk.Pekan Nabawan,Bercerita oleh Sk.Tetagas,Bicara berirama oleh Sk.Bahagia dan pesta pantun oleh Sk.Pandewan.

Karnival ini telah dirasmikan oleh En.Ampsalus Robert Sanaron selaku ketua Unit Pembanguan Kemanusiaan Pejabat Pelajaran Nabawan merangkap penolong pegawai pelajaran daerah Nabawan.

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved