ads

Ahad, 3 Februari 2013

10 di kota marudu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota marudu - Google Blog Search


PERTAHANAN AWAM MALAYSIA: JPAM Sabah <b>di Kota Marudu</b>

Posted: 03 Feb 2013 08:53 AM PST

" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/lb.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


Cerita Yna: Gambar Kenangan <b>di Sandakan</b> Sempena Lawatan ke <b>...</b>

Posted: 02 Jan 2013 07:58 AM PST

Masa tu saya iringi Datuk VC ke Sandakan untuk lawatan ke Sekolah Pertanian Lestari. Ada ramai lagi pegawai-pegawai lain yang ikut juga. Pelbagai aktiviti telahpun diadakan seperti aktiviti menanam pokok, mesyuarat pelarasan dan perjumpaan bersama para pelajar SPL.
Tak nak cerita banyak pasal ni... cuma nak share ngan kawan-kawan gambar menarik yang saya ada! ^^
 Kalau ke Sandakan, memang wajib akan lalu sebelah Gunung Kinabalu
 YBhg Datuk VC tengah menanam pokok
 Perjumpaan bersama pelajar untuk suarakan segala permasalahan yang ada
 Tinggal kat hotel Four Points. Ni la pemandangan ke luar tingkap
 Starter untuk breakfast. Mufin dengan madu, hirisan daging ayam dan kismis
Sempat lagi tengok wayang dalam kapal terbang. Samurai X!

10 di tawau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


Pemuda ditembak mati <b>di Tawau</b>, kawan cedera. - CariGold Forum

Posted: 22 Jan 2013 03:49 AM PST

Forum Jump

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


160 PEMILIK SAWAH <b>DI KOTA BELUD</b> TERIMA NKEA - Malaysians <b>...</b>

Posted: 25 Dec 2012 01:55 AM PST


KOTA BELUD : Seramai 160 pemilik sawah di sini Isnin menerima insentif pengurusan berpusat Bidang Ekonomi Utama Negara (Pertanian) EPP 11 sebanyak RM809 seekar atau RM2,000 sehektar.
Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Yahya Hussin, yang juga Menteri Pertanian dan Industri Makanan Negeri, berkata matlamat EPP 11 Kota Belud, yang dikendalikan oleh Pertubuhan Peladang Kawasan Kota Belud, adalah untuk meningkatkan produktiviti penanaman padi dan dilaksanakan secara berperingkat.
"Peringkat pertama disasarkan bermula pada minggu ketiga bulan depan dengan keluasan 800 hektar melibatkan seramai 762 pemilik sawah di Kampung Taun Gusi Kerajangan, Taun Gusi Padang dan Jawi-Jawi (di Kota Belud).
"Pelaksanaannya sehingga 2020 yang menyasarkan keluasan sebanyak 5,000 hektar," katanya.
Yahya berkata kerajaan akan terus mencari kaedah dan pendekatan terbaik dan sesuai untuk membela nasib rakyat khususnya dalam meningkatkan taraf hidup dan sosio-ekonomi mereka. (Bernama)

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Khabarkini: Mangsa Culik <b>Di Lahad Datu</b> Mungkin Masih Hidup

Posted: 28 Jan 2013 09:35 PM PST


KOTA KINABALU - Polis percaya kedua-dua mangsa penculikan membabitkan seorang pengurus ladang kelapa sawit dan penolongnya di Lahad Datu Nov lepas masih hidup dan usaha untuk memastikan pelepasan mereka sedang giat dijalankan. 
Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib berkata setakat ini, beberapa perbincangan antara kedua-dua negara bagi melepaskan mangsa sedang giat dijalankan di peringkat Ibu Pejabat Polis Bukit Aman. 
"Pihak Bukit Aman masih lagi berhubung dan bekerjasama dengan Filipina dan kedua-dua mangsa masih hidup. 
Kes itu merupakan kejadian culik dan disiasat mengikut Seksyen 3 (1) Akta Culik 1961. Kita juga ada laporan yang mengatakan mereka selamat," katanya pada sidang akhbar di Kota Kinabalu hari ini. 
Hamza yang sebelum itu menghadiri perhimpunan bulanan pertama bagi tahun ini anjuran Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik diminta mengulas mengenai kes membabitkan dua rakyat tempatan di pantai timur Sabah pada Nov tahun lepas. 
Lima lelaki bersenjata api dilapor menculik kedua-dua mangsa dari ladang yang terletak kira-kira dua kilometer dari kawasan pantai iaitu bersebelahan Felda Sahabat 15, kira-kira 50 kilometer dari pekan Lahad Datu. 
Dalam kes berasingan, Hamza berkata pihaknya menahan seorang warga Filipina kerana memiliki pasport palsu dan dokumen perjalanan tidak sah pada Khamis lepas. 
"Suspek ditahan kerana mempunyai identiti yang meragukan dan penahanannya tiada kena-mengena dengan skim penipuan di Filipina," katanya. 
Suspek disiasat mengikut Seksyen 12 (1)(D) Akta Pasport 1966 yang membawa hukuman denda maksimum RM10,000 atau lima tahun penjara atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan. 
Beliau berkata sehingga kini pihak polis tidak dimaklumkan tentang permintaan rasmi dari Filipina berhubung suspek yang dikehendaki atas kesalahan jenayah di negara itu. 
Menurutnya, polis akan bekerjasama dengan pasukan keselamatan dari negara jiran itu melalui prosedur yang betul bagi menjamin keharmonian antara kedua-dua negara. 
Akhbar tempatan melaporkan seorang lelaki yang dipercayai melakukan skim penipuan wang di Filipina melarikan diri ke negara ini tahun lalu dan ditahan di Ranau, di Kota Kinabalu pada Khamis lepas. - Bernama

10 di keningau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di keningau - Google Blog Search


ZAKRI ALI: Di mana Najib? Muhyiddin tiba <b>di Keningau</b> rasmi <b>...</b>

Posted: 29 Dec 2012 04:30 PM PST


KENINGAU - Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin tiba di sini hari ini untuk merasmikan persidangan perwakilan ke-15 Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) di Dewan Masyarakat Keningau, di sini.

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) itu diiringi Ketua Menteri, Datuk Seri Musa Aman tiba di sini 10.40 pagi menaiki helikopter dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu.

Muhyiddin, Musa dan Presiden PBRS, Tan Sri Joseph Kurup dijadual menghadiri menghadiri jamuan dalam suasana perayaan Krismas dan Tahun Baru di dewan itu sebelum berlepas pulang ke Kuala Lumpur.

Keningau adalah sebuah pekan kecil di selatan Kota Kinabalu yang terletak di pinggir Banjaran Crocker.

Daerah yang terletak di kawasan pedalaman Sabah itu merupakan yang terbesar yang terletak kira-kira 128 kilometer dari Kota Kinabalu.

- BERNAMA

 Malaysia Chronicle

10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


MoU perluas Koridor Hidupan Liar <b>di Kinabatangan</b> - Insight Sabah <b>...</b>

Posted: 23 Jan 2013 01:00 AM PST

MoU perluas Koridor Hidupan Liar di Kinabatangan
Majlis menandatangani MoU - (dari kiri) Pengurus Pentadbiran dan Kewangan Josephine Maluda, Ketua Pemuliharaan dan Penyelidikan Borneo Conservation Trust Raymond Alfred, Pengarah Jabatan Hidupan Liar Sabah Datuk Dr. Laurentius Ambu, Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Datuk Masidi Manjun, Pengarah Urusan Myne Resort, Ouh Mee Lan, Pengarah Myne Resort, Tan Kum Peng dan Pengurus Kanan Myne Resort, Rosemawaty Adil Embun

Oleh Shalina R
Gambar oleh Ille Tugimin

Masidi Manjun

"Sememangnya masuk akal untuk memulihara alam. Alam semulajadi adalah aset terbesar Sabah. Kita amat bertuah. Tunjukkan kepada generasi masa depan yang kita sememangnya menjaga aset ini," kata Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar, Datuk Masidi Manjun yang menyaksikan Majlis Menandatangani MoU mengenai Pewujudan dan Pengurusan Orang utan dan Pemuliharaan Gajah Borneo di Koridor Mega Biodiversiti Kinabatangan. MoU itu ditandatangani di antara Borneo Conservation Trust (BCT) dan Myne Resort di Hotel Palace, baru-baru ini.

Bercakap di majlis itu, Setiausaha Kehormat BTC yang juga Pengarah Jabatan Hidupan Liar Sabah, Datuk Dr Laurentius Ambu berkata, "Melihat kepada Santuari Kinabatangan, masalah terbesar yang kita hadapi ialah pecahan kawasan itu. Kami bekerja dengan WWF (World Wildlife Fund for Nature) untuk mengadakan pelan induk bagi menangani masalah ini. Salah satu cadangan pada masa itu ialah bekerjasama dengan pemilik tanah, NGO, resort dan para penanam. "

"Visi itu direalisasikan melalui MoU hari ini. Kami memulakan model pertama melalui perkongsian ini di mana 100 ekar tanah Resort Myne akan diurus bersama-sama dengan BCT dan Jabatan Hidupan Liar Sabah. Tanah itu akan digunakan untuk tujuan pelancongan dan bukan pertanian.

Dr Laurentius Ambu

Sebanyak 200 ekar tanah hutan Myne Resort, terletak di sepanjang pinggir Sungai Kinabatangan di Kampung Bilit. Sejumlah 100 ekar digunakan untuk membina resort itu. Jumlah 100 ekar tanah hutan itu adalah komponen penting yang menghubungkan habitat hutan yang terpencil dari lanskap hutan lebih besar dengan mewujudkan semula koridor biodiversiti di antara Lot 4 dan Lot 5 di Santuari Hidupan Liar Kinabatangan.

"Laluan Ini akan menjadi lebuh raya yang besar untuk gajah bergerak dari utara ke selatan Sabah," kata Ambu. Selain menghubungkan habitat utama bagi gajah, habitat untuk orangutan dan badak juga akan diwujudkan semula di Kinabatangan. Ini akan mengurangkan pengasingan populasi haiwan yang akan mendedahkan spesies kepada hanyutan genetik dan pembiakbakaan. Fragmantasi habitat juga akan meningkatkan kejadian konflik manusia dan hidupan liar.

"Cabaran terbesar dalam pemuliharaan hutan ialah untuk meyakinkan pemilik tanah untuk menangguhkan keuntungan," kata Masidi. "Saya rasakan Myne Resort memang ada hati untuk pemuliharaan."

Masidi juga berkata, perkongsian yang diwujudkan itu akan menarik lebih ramai pelancong ke Sabah. "Kita hanya boleh nampak orang utan di Sumatera dan Borneo. Anda mungkin nampak mereka di tempat-tempat lain tetapi itu bukannya habitat semulajadi mereka. Malah monyet Proboscis juga adalah endemik kepada Borneo."

Ouh Mee Lan

"Burung-burung juga kini lebih berharga ketika masih hidup daripada sudah mati," kata Masidi. "Ini kerana minat memerhati burung semakin meningkat. Sabah mempunyai kira-kira 500 jenis burung tempatan. Keseluruhan Borneo ada kira-kira 624 jenis burung dan 14 adalah endemik kepada Kinabalu. Selain itu, 998 jenis orkid liar dikenal pasti ada di Sabah. "

Menteri itu menambah, Sabah memang tidak dikenali dengan bangunan pencakar langit. Pelancong mencari pengalaman yang unik dan apa yang mereka temui di Sabah membezakan Sabah dari tempat-tempat lain di dunia.

Pengarah Urusan Myne, Ouh Mee Lan, berkata, "Secara jujur, memikir jangka panjang, pemuliharaan hutan ini adalah untuk cucu-cucu saya. Ia dilakukan demi untuk masa depan generasi kita. "

Ada 16 chalet dan rumah panjang di Myne Resort. Resort ini juga merancang untuk membina 40 chalet solar pada 2013. Ia juga bercadang untuk menanam pokok dan membersihkan sungai-sungai dengan kerjasama BCT dan Jabatan. – Insight Sabah

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


Pendatang Asing <b>Di Sabah</b>: Salleh Cabar Anwar | Detik Perubahan

Posted: 22 Jan 2013 02:14 AM PST

anwar_ibrahim223KOTA BELUD – Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Sabah Datuk Seri Salleh Said Keruak mencabar Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim memberitahu perkara sebenar mengenai pendatang tanpa izin kepada Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) yang dipertanggungjawabkan menyiasat masalah itu yang berlarutan di negeri ini.

Beliau menegaskan Anwar perlu berbuat demikian kerana beliau adalah Timbalan Perdana Menteri pada waktu itu, dan menurutnya "beliau (Anwar) seorang amat berkuasa dan tahu apa yang berlaku di Sabah".

"Jangan jadi hipokrit, mungkin dengan pengetahuan hal sebenar atau "dalaman"  itu,  Anwar boleh membantu memberikan maklumat…jadi beritahu perkara sebenar kepada RCI. Beliau tidak usah main politik. Sekurang-kurangnya (Datuk Seri) Najib (Tun Razak), perdana menteri kita mahu mengetahui kebenarannya dan meluluskan penubuhan RCI untuk mengenal pasti punca masalah itu.

"Kita tidak patut buat kesimpulan dan menyalahkan pihak tertentu hanya kerana keterangan oleh beberapa bekas tahanan ISA (Akta Keselamatan Dalam Negeri). Kita patut biarkan RCI selesaikan tugasnya…apa yang kita mahukan ialah penyelesaian muktamad," katanya kepada Bernama selepas menghadiri sesi bertemu rakyat di SK Sembirai, dekat sini hari ini.

Oleh itu, Salleh, yang juga Speaker Dewan Undangan Negeri berkata rakyat sepatutnya menghargai dan menyokong Najib bagi langkah berani beliau dalam menubuhkan RCI.

"Sebaik sahaja RCI menyelesaikan tugasnya, dengan itu kerajaan akan mengkaji dan mengambil tindakan sewajarnya untuk menyelesaikan perkara itu.

"Mereka yang layak dan memperoleh kewarganegaraan menerusi prosedur sah tidak sepatutnya dihukum dan mereka yang memperolehnya secara tidak sah atau "ikut pintu belakang' kewarganegaraan mereka perlu dibatalkan. Itu lah cara yang betul," katanya.

Melahirkan keyakinan masalah pendatang tanpa izin akan dapat diselesaikan di oleh kerajaan pimpinan Najib, Salleh berkata penduduk jati Sabah perlu sabar menunggu penyelesaian itu.

Penubuhan RCI dan pelantikan anggota suruhanjaya itu diumumkan Perdana Menteri pada 11 Ogos tahun lepas untuk menyelesaikan masalah pendatang asing tanpa izin di Sabah.

Prosiding pendengaran RCI dipengerusikan bekas Hakim Besar Sabah dan Sarawak Tan Sri Steve Shim Lip Kiong.

Anggota panelnya terdiri bekas Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah Profesor Datuk Seri Dr Kamaruzaman Ampon, bekas Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Henry Chin Poy Wu, bekas Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah Datuk Kee Mustafa dan bekas Timbalan Ketua Menteri dan bekas Peguam Besar Sabah Tan Sri Herman J. Luping.

Prosiding seterusnya akan diadakan 28 Jan hingga 1 Feb dan 22 Feb hingga 27 Feb. – Bernama

KEADILAN isytihar &#39;perang&#39; <b>di</b> Johor, <b>Sabah</b> & S&#39;wak tumbangkan BN

Posted: 04 Jan 2013 02:32 AM PST

Belia Pertubuhan Pakatan Perubahan Sabah (PPPS) sedia berdiri bersama Pakatan menumbangkan BN pada PRU 13.

Belia Pertubuhan Pakatan Perubahan Sabah (PPPS) sedia berdiri bersama Pakatan menumbangkan BN pada PRU 13.

(Oleh Norutul Ilham)

KUALA LUMPUR 4 Jan: KEADILAN bakal meniupkan semboyan 'perang' di negeri kubu kuat Umno – Johor, Sabah dan Sarawak bagi mencapai misi Pakatan Rakyat untuk menawan Putrajaya dalam Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU 13).

Menurut Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua, persaingan sengit yang akan berlaku di tiga negeri itu pastinya memberi tamparan hebat buat Umno BN.

"Kerusi panas bagi KEADILAN, banyak di Johor, Sabah dan Sarawak. Kita akan tumpu untuk rampas lebih banyak kerusi di semua negeri ini daripada Umno BN.

"Medan perang penentuan akan berlaku di ketiga-tiga negeri ini, walaupun kita sedar kerusi-kerusi berkenaan sejak dulu tidak pernah jatuh kepada Pakatan," katanya kepada Keadilan Daily.

Ditanya mengenai sasaran kemenangan, Tian berkata, secara komited Pakatan boleh memenangi 25 hingga 30 kerusi di negeri-negeri tersebut.

"Target kerusi daripada tiga-tiga negeri ini kita boleh dapatkan secara total, 25 hingga 30 kerusi.

"Untuk memerintah kita perlukan 112 kerusi secara minimum. Untuk menang selesa, kita perlukan 120 kerusi," jelas Ahli Parlimen Batu itu.

Belia Pertubuhan Pakatan Perubahan Sabah (PPPS) sedia berdiri bersama Pakatan menumbangkan BN pada PRU 13.

Tian berkata, kehadiran Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim disambut ribuan rakyat setiap kali turun padang ke sana menyebabkan Perdana Menteri dan Timbalannya 'panas punggung'.

"Kali ini boleh dikatakan semua kerusi panas ditandingi kedua-dua pihak. Kita nampak Johor, Sabah dan Sarawak merupakan negeri untuk kita lihat bagaimana penerimaan rakyat," katanya tanpa menamakan senarai kerusi terbabit.

"Sebab itulah Najib (Razak) dan Muhyiddin (Yassin) setiap dua minggu ulang alik ke Johor, Sabah dan Sarawak," sambung Tian.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=42436

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved