ads

Isnin, 9 Julai 2012

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


Kelapa Mawar: KAWASAN AGROPOLITAN <b>DI KOTA BELUD</b> JADI <b>...</b>

Posted: 09 Jul 2012 12:39 AM PDT

Dikhabarkan bahawa tanah seluah 900 ekar lebih di kuala Pintasan yang menjadi rebutan dan pertikaian penduduk kerana dikatakan rezab untuk tanah ragut penduduk Kg taun Gusi, Labuan dan Wakaf telah dimiliki oleh syarikat dari Semenanjung. bersebelahn tanah itu pula telah digazetkan untuk projek Agropolitan Kota Belud.

Seorang penduduk Kota belud mempertikaikan langkah ADUN TEMPASUK yang mencadangkan kawasan berkenaan sebagai kawasan Agropolitan kerana Tanah berkenaan berstatus NCR. Sementera itu sdr Musli Oli dalam satu kenyataannya di fcb mendakwa peruntukkan sebanyak RM80 juta yang dikeluarkan untuk projek Agropolitan itu bertujuan membasmi kemiskinan. namun katanya lagi jika projek itu gagal, tanah rakyat akan menjadi pertaruhannya dan menjadi milik syarikat asing.

Tuan Hj Maljim Anjil dalam kenyataan balasnya pula mendakwa projek Agropolitan diperuntukkan tanah seluas 700 ekar dan projek itu telahpun bermula 4 tahun lepas TETAPI tidak menampakkan kemajuan yang memberangsangkan. Tanah Agropolitan itu katanya lagi terbiar dengan tanaman lalang yang meninggi walaupun dipagar dengan pagar yang usang.

Penduduk mendakwa permohonan mereka untuk mendapat tanah seluas 200 ekar tidak dilayan dan tidak diluluskan. sedangkan syaraikat asing pula senang-senag dapat tanah tersebut.

Sebagai rekod sebelum ini dilaporkan oleh media bahawa ADUN TEMPASUK Datuk Musbah Jamli adalah antara orang kuat yang mahukan projek Agropolitan dan jelapang Padi dapat direalisasikan di Kota belud.

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Mangsa keenam kereta terjunam <b>di Lahad Datu</b> ditemui | Inimajalah <b>...</b>

Posted: 03 Jan 2012 02:40 AM PST

[unable to retrieve full-text content]LAHAD DATU: Mangsa keenam kemalangan kereta terjunam ke dalam sungai di Km30, Jalan Lahad Datu-Sandakan semalam ditemui pagi ini, kata Ketua Polis Daerah Lahad Datu, Superintendan Shamsudin Mat.

10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


PASPB: TERBARU!!! 100 ahli UMNO dan SAPP <b>di Kinabatangan</b> <b>...</b>

Posted: 08 Jul 2012 04:02 PM PDT

Semua borang penyertaan itum katanya diserah seorang pimpinan Umno Parlimen Kinabatangan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim pada program ceramah umum anjuran KEADILAN Sabah.
"Penyertaan itu membuktikan lonjakan sokongan berterusan rakyat Sabah kepada KEADILAN dan Pakatan Rakyat sekaligus signal jelas rakyat negeri ini sudah bersedia menukar kerajaan," katanya kepada Keadilan Daily, petang ini.
Selain Aishah, Pengerusi Majlis Pimpinan KEADILAN Sabah, Ahmad Thamrin Jaini; Timbalan Pesuruhjaya PAS Sabah, Hamzah Abdullah; pimpinan DAP Sabah, Steven wong hadir bersama kira-kira 1,500 rakyat pelbagai kaum.
Aishah berharap pimpinan KEADILAN Sabah mengatur pelbagai program bagi memastikan keanggotaan baru itu memahami perjuangan parti dan membantu kemenangan pada pilihan raya umum akan datang.
Parlimen Kinabatangan diwakili Timbalan Pengerusi Kelab Penyokong Umno BN di Parlimen yang terkenal dengan kontroversinya mengungkap perkataan lucah, Datuk Bung Mokhtar Radin.Masdar Wahid

10 di keningau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di keningau - Google Blog Search


PAS mahu bina sebuah masjid <b>di Keningau</b> pula | :: cina islam | 2012 ::

Posted: 07 Jul 2012 09:52 PM PDT

19 Syaaban 1433H. [MOD] -

(Tuan Ibrahim dan rombongan melihat tapak Masjid yang hendak dibina di Kampung Batu Luguyan, Pensiangan, Keningau)

KENINGAU: Selepas berjaya membina sebuah surau untuk sebuah pulau di Sandakan, misi dakwah PAS dikembangkan ke Keningau pula.

Kali ini, PAS melalui Lajnah Penerangannya, mahu membina sebuah masjid di Kampung Batu Luguyan, Pensiangan, Keningau, Sabah.

Semalam, Ketua Penerangan PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man bersama rombongannya melihat tapak masjid itu bersama Ketua Penerangan PAS Sabah, Hishamudin Sulaiman.

Sebelum ini, melalui sumbangan orang ramai, PAS berjaya membina sebuah surau di Pulau Shanghai, setengah jam menaiki bot dari Sandakan.

Surau yang menelan belanja RM60,000 itu satu-satu surau yang berada di pulau itu walaupun banyak rumah PPRT yang dibina oleh kerajaan BN.

Kini, PAS sedang berusaha untuk membina sebuah masjid di kawasan pendalaman pula.

"Di kampung ini, masyarakatnya bercampur antara Islam dan Kristian. Mereka hidup dengan aman kerana mereka bersaudara mara antara satu sama lain.

"Namun yang menjadi masalahnya tiada surau di sini sedangkan ada dua buah gereja di kampung ini," kata Hishamudin, Ketua Penerangan PAS Sabah yang tinggal di Keningau.

Menurutnya, sumbangan boleh disalurkan melalui Pensiangan Muslim Care (Maybank 560090100246).

(Menyumbangkan bola sepak untuk anak muda)

Kampung Batu Luguyan terletak di bawah DUN Sook dan kawasan Parlimen Pensiangan. Kedua-dua wakil rakyat kawasan ini dari PBRS dan beragama Kristian iaitu Tan Sri Joseph Kurup (Pensiangan) dan Datuk Allaron Angin (Adun Sook).

Dalam ekpedisinya ke Keningau kali ini, Tuan Ibrahim turut melawat sekolah dan bertemu dengan penduduk tempatan.

Semasa meninjau Sekolah kebangsaan Tuarid Taud, Keningau yang terletak 5 km dari pusat pekan Keningau, kedaifan sekolah tersebut jelas kelihatan.

Pondok pengawal yang usang dan ada sebahagian pelajarnya bawah khemah sejak satu tahun lalu.

Ada juga kelas sementara yang dibina hasil sumbangan ikhlas guru guru dan inisiatif PIBG sekolah itu. Ia dibina untuk menyelesaikan masalah pelajar yang belajar di bawah khemah.

Beliau juga meninjau bangunan baru yang saisnya 20 x 20 kaki yang akan menempatkan pelajar serai 30 orang satu kelas.

Ia sudah siap tetapi letrik belum disambung walau telah berbulan siap.

"Apakah benar kelas sekecil ini ni bernilai RM170,000 sebagaimana yg dihebahkan," soal Tuan Ibrahim.

Rombongan Tuan Ibrahim juga sempat bertemu dengan anak muda di Keningai. Beliau dan rombongan di sambut meriah di situ.

Sebagai tanda mata beliau sempat menghadiahkan bola sepak untuk kegunaan mereka.

Kunjungan beliau ke kampung-kampung Melayu juga mendapat sambutan yang meriah dari mereka.

Beliau diberikan kepercayaan untuk bertahnik tiga orang bayi di kampung itu.

harakahdaily/-


 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved