ads

Isnin, 9 Julai 2012

10 di kota belud - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


Kelapa Mawar: KAWASAN AGROPOLITAN <b>DI KOTA BELUD</b> JADI <b>...</b>

Posted: 09 Jul 2012 12:39 AM PDT

Dikhabarkan bahawa tanah seluah 900 ekar lebih di kuala Pintasan yang menjadi rebutan dan pertikaian penduduk kerana dikatakan rezab untuk tanah ragut penduduk Kg taun Gusi, Labuan dan Wakaf telah dimiliki oleh syarikat dari Semenanjung. bersebelahn tanah itu pula telah digazetkan untuk projek Agropolitan Kota Belud.

Seorang penduduk Kota belud mempertikaikan langkah ADUN TEMPASUK yang mencadangkan kawasan berkenaan sebagai kawasan Agropolitan kerana Tanah berkenaan berstatus NCR. Sementera itu sdr Musli Oli dalam satu kenyataannya di fcb mendakwa peruntukkan sebanyak RM80 juta yang dikeluarkan untuk projek Agropolitan itu bertujuan membasmi kemiskinan. namun katanya lagi jika projek itu gagal, tanah rakyat akan menjadi pertaruhannya dan menjadi milik syarikat asing.

Tuan Hj Maljim Anjil dalam kenyataan balasnya pula mendakwa projek Agropolitan diperuntukkan tanah seluas 700 ekar dan projek itu telahpun bermula 4 tahun lepas TETAPI tidak menampakkan kemajuan yang memberangsangkan. Tanah Agropolitan itu katanya lagi terbiar dengan tanaman lalang yang meninggi walaupun dipagar dengan pagar yang usang.

Penduduk mendakwa permohonan mereka untuk mendapat tanah seluas 200 ekar tidak dilayan dan tidak diluluskan. sedangkan syaraikat asing pula senang-senag dapat tanah tersebut.

Sebagai rekod sebelum ini dilaporkan oleh media bahawa ADUN TEMPASUK Datuk Musbah Jamli adalah antara orang kuat yang mahukan projek Agropolitan dan jelapang Padi dapat direalisasikan di Kota belud.

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved