ads

Isnin, 25 Jun 2012

10 di kudat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kudat - Google Blog Search


3 maut dalam letupan kapal nelayan <b>di Kudat</b> | Inimajalah dot com

Posted: 28 Nov 2011 03:11 AM PST

Who's Online

3 visitors online now

Kategori

Arkib

© 2009 - 2012 inimajalah.com.my

Penyiaran semula kandungan web ini adalah dibenarkan dengan hakcipta tertakluk di bawah Creative Commons berdasarkan syarat seperti di sini.

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


RISDA TANAM SEMULA 700 HEKTAR <b>DI KOTA BELUD</b>

Posted: 23 May 2012 06:27 PM PDT


BANTUAN……..Junaidy (kiri sekali) menyampaikan replika cek kelulusan tanam semula getah kepada Abdul Rahman (kanan sekali) sambil disaksikan oleh Musbah (dua dari kiri) dan Peter (dua dari kanan) pada majlis itu.
KOTA BELUD : Sejumlah empat juta enam puluh ribu ringgit kelulusan tanam semula RISDA untuk tanah seluas 700 hektar di kawasan Parlimen Kota Belud telah diluluskan oleh pihak RISDA khusus untuk pekebun kecil getah di daerah ini.
Majlis penyerahan kelulusan tanam semula getah itu telah disampaikan oleh Ahli Parlimen Kota Belud, Datuk Abdul Rahman Datuk Dahlan sempena Majlis Penyerahan Kelulusan Tanam Semula Dan Kursus Amalan Pertanian Baik (GAP) yang telah berlangsung di Dewan Datuk Musbah Kg. Taun Gusi, Kota Belud, baru-baru ini.
Abdul Rahman berkata, kerajaan Barisan Nasional melalui pelbagai agensi kerajaan sentiasa berusaha memperbaiki taraf ekonomi para petani di seluruh negara tidak terkecuali para petani di daerah Kota Belud.
Menurutnya, nilai empat juta enam puluh ribu ringgit kelulusan tanam semula RISDA untuk tanah seluas 700 hektar di kawasan Parlimen Kota Belud adalah antara salah satu lagi bukti bahawa kerajaan yang ada sekarang amat prihatin dengan keperluan para petani di daerah ini.
"Kerajaan yang ada sekarang akan terus dari masa ke semasa berusaha memperbaiki taraf hidup rakyat, usaha membangunkan ekonomi rakyat yang diusahakan oleh selama ini oleh kerajaan Barisan Nasional bukan dilakukan bermusim."
"Sebaliknya usaha membangunkan rakyat dilakukan secara berkesenimbungan demi memastikan rakyat mendapat manafaat dari program yang dianjurkan oleh kerajaan Barisan Nasional," kata Abdul Rahman yang juga Setiausaha Barisan Nasional Sabah.
Hadir sama pada majlis itu antaranya ialah Pembantu Pertanian dan Industri Makanan Sabah, Datuk Musbah Jamli; Pegawai RISDA Kota Belud, Junaidy Along; Penolong Pegawai Daerah Kota Belud Bahagian Pentadbiran, Peter Jiton serta para pemimpin setempat yang lain.

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


2 Maut Tertimbus Tanah Runtuh <b>Di Lahad Datu</b> | ZerousVortex[dot <b>...</b>

Posted: 18 Feb 2012 06:34 PM PST

Kejadian selepas hujan ranapkan rumah mangsa di lereng bukit 
LAHAD DATU: Seorang budak perempuan berusia lapan tahun bersama ibu saudaranya maut tertimbus dalam kejadian tanah runtuh yang turut menyebabkan seorang lagi ahli keluarga mereka parah dan meranapkan seba-hagian rumah di Kampung Terusan, di sini semalam.
Kejadian jam 1.30 pagi itu mengorbankan Nisdawati Jamal dan ibu saudaranya, Faridah Jompah, 40, manakala suami Faridah, Masdar Naning, 50, patah kaki. Faridah dan Nisdawati dipercayai tertimbus, manakala Masdar dihanyutkan aliran lumpur.
Ketiga-tiga mangsa bersama empat ahli keluarga mereka mendiami rumah di lereng bukit dalam kawasan ladang kelapa sawit, ranap akibat kejadian berkenaan. 
Difahamkan, Nisdawati bersama ibu dan bapa saudaranya itu tidur dalam bilik di ruang belakang. 
Tiga anak Masdar dan Faridah, iaitu Suhardi, 24; Mariam 19, dan Mohd Azizul 15, bagaimanapun sempat menyelamatkan diri dan membawa bersama cucu Masdar yang berusia empat bulan, Nurasheema Humaira Abd Rashid. 
Ketika kejadian, semua mangsa tidur dan tersedar selepas mendengar bunyi tanah menggelungsur di belakang rumah, dipercayai berikutan hujan berterusan sejak jam 8 malam kelmarin. 
Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Lahad Datu, Mohd Apandi Mahmod, berkata pihaknya menerima panggilan jam 2.53 pagi dan bergegas ke lokasi berkenaan sebelum melancarkan gerakan mencari dan menyelamat mangsa. 
"Mayat Nisdawati ditemui jam 10.55 pagi tadi (semalam), manakala mayat Faridah ditemui 15 minit kemudian di bilik sama. Keadaan rumah yang hampir 50 peratus tertimbus menyukarkan usaha menyelamat serta mencari mangsa. 
"Kedua-dua mayat hanya ditemui selepas pasukan penyelamat menggunakan jengkaut. Usaha mencari turut dibantu anggota Jabatan Pertahanan Awam (JPA3) dan bomba sukarela," katanya. 
Mohd Apandi berkata, Masdar yang dihantar ke Hospital Lahad Datu dilaporkan stabil dan operasi mencari dan menyelamat dihentikan tengah hari semalam. -BH
" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/lr.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();

10 di kunak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kunak - Google Blog Search


Gempa bumi lemah <b>di Kunak</b>, Sabah | shameel iskandar

Posted: 04 Jun 2012 06:55 AM PDT

KUALA LUMPUR: Gempa bumi lemah bermagnitud 3.7 pada skala Richter berlaku di Kunak, Sabah pada jam 2.36 petang tadi.
Menurut kenyataan Jabatan Meteorologi Malaysia, pusat gempa terletak di Km 22 selatan Kunak.
Gegaran turut dirasai di Semporna dan Tawau. – Bernama
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved