ads

Khamis, 5 Julai 2012

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


Pasukan Petugas Khas Persekutuan Sabah Tahan 165 Pati <b>Di</b> <b>...</b>

Posted: 07 May 2012 12:00 AM PDT

TAWAU, 5 Julai (Bernama) — Pasukan Petugas Khas Persekutuan Sabah berjaya menahan 165 pendatang asing tanpa izin (PATI) berumur antara 17 hingga 80 tahun dalam Operasi Tanduk (Ops Tanduk) di Semporna dan Tawau sejak Selasa lepas.

Ketua Bahagian Operasinya ACP Abdul Aziz Alwee berkata dalam operasi di Semporna pada 3 Julai lalu, seramai 221 orang diperiksa dan 60 daripada mereka iaitu 57 warga Filipina dan tiga warga Indonesia ditahan kerana tidak memiliki dokumen pengenalan diri yang sah.

"Dalam operasi di Semporna, kami juga menyelamatkan seramai 12 orang kanak-kanak yang berkeliaran di sekitar kaki lima berumur di bawah 16 tahun," kata Abdul Aziz kepada pemberita di sini Khamis.

Menurutnya dalam operasi serupa di Tawau yang bermula semalam dan masih berterusan sehingga kini, seramai 534 orang telah diperiksa termasuk di kawasan setinggan dan daripada jumlah itu 105 orang ditahan kerana tidak memiliki dokumen pengenalan diri yang sah.

Katanya daripada 105 berkenaan, 47 orang daripadanya adalah warga Filipina manakala selebihnya 58 orang adalah rakyat Indonesia.

– BERNAMA


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


Rehlah <b>di</b> Sungai Tambulion <b>Kota Belud</b>, Sabah ~ Persatuan <b>...</b>

Posted: 10 Jun 2012 05:21 AM PDT


31 Mei 2012 
Alhamdulillah, dengan izin Allah S.W.T. Muslimat KRU dan PSS Kota Belud dapat mengadakan Rehlah Kali ke-2 bagi tahun ini. Walaupun perancangan dilakukan pada saat-saat akhir, Alhamdulillah.. rehlah kali ini masih dapat dijalankan. Memandangkan sekarang merupakan musim cuti sekolah bagi adik-adik KRU . Kami mengambil kesempatan untuk meluangkan masa bersama mereka agar ukhwah yang terjalin tidak pernah renggang walaupun dibatasi jarak dan komitmen yang banyak. 

            Lokasi pada kali ini tidak jauh dari tapak program KRIS yang baru sahaja melabuhkan tirai. Walaupun agak sukar mencari lokasi yang sesuai pada saat-saat akhir program bermula,  Sungai Kg. Tambulion juga akhirnya menjadi pilihan srikandi-srikandi Kota Belud. Seramai 19 orang muslimat telah menyertai rehlah kali ini. Aktiviti dimulakan selepas solat zohor disebabkan ada di kalangan adik-adik KRU yang terpaksa menghadiri kelas tambahan di sekolah.
Sebelum bergerak kerja(masak) 
Menyediakan makanan untuk dijamah sebentar lagi.. semua dalam mode lapar..
Merenung dan menghayati keindahan ciptaan Allah S.W.T..SubahanAllah
         Beberapa pengisian telah dirancang sepanjang program rehlah berlangsung, namun atas sebab-sebab yang tertentu seperti hujan kuat yang tiba-tiba membasahi bumi tambulion, beberapa aktiviti terpaksa dibatalkan.
Antara juadah yang disediakan
Solat di tepi Sungai Kampung Tambulion
Tepat jam 5.30 Petang, program rehlah sampai ke penghujungnya. Walaupun tidak semua perancangan dapat berjalan seperti apa yang dirancang. Namun ada hikmah di setiap apa yang telah Allah tetapkan. Apa yang penting, misi rehlah pada kali ini iaitu mengeratkan lagi tautan ukhuwah dan silaturrahim di kalangan ahli muslimat KRU dan PSS, InsyaAllah dapat dicapai. Mohon maaf atas sebarang kekerangan dan kelemahan, dan apa yang baik datang dari perancangan Allah S.W.T.
~Ukhuwah itu bagai seutas tasbih, ada awal tiada penghujung.Dicipta untuk mengingatinNya, dibahagi untuk cintaNya, dan diratib untuk redhaNya~

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


1 maut, 2 parah nahas <b>di Lahad Datu</b> | Inimajalah dot com

Posted: 10 Sep 2011 12:43 AM PDT

Who's Online

12 visitors online now

Kategori

Arkib

© 2009 - 2012 inimajalah.com.my

Penyiaran semula kandungan web ini adalah dibenarkan dengan hakcipta tertakluk di bawah Creative Commons berdasarkan syarat seperti di sini.

10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


Kekurangan prasarana sukan menghalang kemajuan atlit <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 04 Jul 2012 08:38 PM PDT"Saya fikir zaman melihat atlet sukan sekolah-sekolah bertanding berkaki ayam sudah lama berakhir, tetapi hari ini masih berlaku di dalam daerah Kinabatangan.
Ahli Dewan Undangan Negeri Sukau, Datuk Saddi Haji Abdul Rahman mempersoalkan keupayaan atlet daerah itu ke arah melahirkan jaguh-jaguh sukan negeri dan kebangsaan pada masa akan datang.
Katanya, semua pihak harus berganding bahu dalam merobah isu 'ketinggalan' zaman itu, manakala beliau dan rakan-rakan pimpinan lain berusaha memperjuangkan hasrat rakyat memiliki sebuah Kompleks Sukan di daerah ini.
Berucap merasmikan Penanguhan Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Peringkat Daerah Kinabatangan kali ke 53 di padang SMK Pekan di sini, Pengerusi Korperasi Pembangunan Desa (KPD) Sabah itu mahu seluruh rakyat di daerah ini memberikan sokongan padu terhadap hasrat memiliki sebuah kemudahan penting untuk kepentingan generasi belia itu.
"Soalnya bagaimana daerah ini melahirkan jaguh-jaguh sukan yang berjaya. Kedudukan prestasi atlet dari sini terus tercorot sekian lama.  sudah tentu ia berpunca dari banyak kelemahan kita, termasuklah kemudahan kompleks sukan  sedemikian belum dapat disediakan.
"Kita memang rasa sedih kerana daerah Kinabatangan berupaya menghasilkan sejumlah RM6 bilion ringgit cukai daripada bidang perladangan kelapa sawit setahun. Tetapi apa alasan kerajaan untuk tidak memperuntukan keperluan ini yang paling besar sekitar RM30 juta bagi menjadikannya kenyataan," kata Saddi yang mendapat sorakan padu pelajar dan guru-guru pada majlis itu.
Majlis perasmian itu turut dihadiri oleh Timbalan Pegawai Pendidikan Daerah Kinabatangan, Encik Amdan Asim, Encik Albert Bayoi, Pengetua SMK Sukau selaku Pengerusi Penganjur kejohanan tersebut.
Saddi berkata, keperluan sebuah mini kompleks sukan itu bukan saja kepada golongan pelajar untuk menjadi venu penting melahirkan jaguh-jaguh pelbagai bidang sukan, tetapi kalangan belia dan masyarakat umum bagi landasan melahirkan sebuah kehidupan yang sihat dan berkualiti ke arah menjayakan pembangunan negara.
Menurut Saddi, Isu ketiadaan kemudahan berkenaan sudah menjadi antara fokus keutamaan beliau untuk disuarakan dalam Sidang Dewan Undangan Negeri, sebagaimana isu kekurangan kakitangan sokongan dan kemudahan logistik Pejabat Belia dan Sukan dalam Daerah Kinabatangan.
Pada sidang dewan berkenaan, beliau secara  detail menyampaikan perkara itu kepada Menteri Belia dan Sukan tetapi hairan mengapa isu-isu berkenaan belum mendapat keutamaan.
"Rakyat di daerah jangan merasa hampa. Selagi diberikan amanah saya akan menyuarakan semua perkara ini, demi kepentingan rakyat dan generasi belia di kawasan ini," katanya.
Saddi kemudian mengajak guru-guru dan pelajar di empat buah sekolah menengah dan lebih 10 buah sekolah rendah di kawasan ini supaya menukar imej kejohanan MSSD ini kepada tahap yang lebih tinggi pada kejohanan akan datang, demi menggambarkan imej pembangunan rakyat di kawasan ini.
"Saya mahu, kalau boleh kejohanan ini bukan saja akan lebih Meriah, tetapi dihadiri oleh ibu bapa dan kakitangan kerajaan di peringkat daerah ini. Kerana ianya bertaraf peringkat daerah.
"Berusahalah kita menukar imej atlet sukan sekolah-sekolah berkaki ayam kepada yang memiliki kasut sukan. Pihak penganjur boleh bertemu para pemimpin di kawasan ini termasuk saya.
"Ianya bukan pasal wang dan sebagainya, tetapi mau tidak mau kita kena juga berusaha untuk kebaikan para pelajar ini. Mereka ini adalah modal insan 'kita'," katanya dibalas oleh sorakan ramai.
Katanya, isu atlet sekolah berbaki ayam dan keperluan membina sebuah kompleks sukan itu akan menjadi antara agendanya pada mesyuarat Tindakan Daerah untuk terus diperjuangkan.

10 di penampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di penampang - Google Blog Search


<b>PENAMPANG</b> - 1SABAH.NET | Blog perkongsian ilmu dan informasi <b>...</b>

Posted: 01 Jul 2012 01:42 PM PDT

Penampang merupakan sebuah daerah yang terletak di pantai barat negeri Sabah, bersebelahan dengan daerah Kota Kinabalu. Kedudukannya di pantai menjadikan Penampang antara tempat yang menarik untuk dilawati di Sabah, terutamanya untuk melihat kehidupan masyarakat Kadazan.
 
Asal-usul nama

Nama "Penampang" diambil daripada nama salah sebuah kampung yang terawal di daerah itu, iaitu Kampung Penampang. Nama "penampang" berasal daripada perkataan Kadazan yang bermaksud "batu besar". Ini kerana pada masa itu terdapat banyak batu besar di kampung tersebut.
 

Tempat menarik

Kampung Budaya Monsopiad ialah sebuah destinasi pelancongan yang terletak di Penampang. Monsopiad ialah nama seorang pahlawan terkenal yang memenggal kepala musuhnya dan menggantungkan tengkorak-tengkorak tersebut di halaman rumahnya sebagai amaran kepada musuh-musuhnya yang lain.

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved