ads

Selasa, 27 Mac 2012

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


Uthaya Sankar SB: Kutiyattam <b>di Semporna</b> – Bahagian 3

Posted: 03 Mar 2012 03:00 PM PST

[Encik Kutty meluahkan apa yang sebenarnya akan membuatkan beliau bangga dengan bakat gadis itu.]

Cerita-cerita kutiyattam yang diambil daripada epik Ramayana, Mahabharata dan purana sentiasa membuatkan saya melupakan sebentar realiti di sekeliling.

Saya turut menemui sebuah buku khusus mengenai kutiyattam, lalu terpesona membaca sinopsis cerita "Valivadhanka" yang mengisahkan perselisihan antara Vaali, raja kera dengan adiknya, Sugriwa.

Sugriwa lalu meminta bantuan Rama untuk membunuh Vaali. Aksi pertarungan Sugriwa-Vaali dan Rama-Vaali pasti dipersembahkan secara penuh dramatik dalam drama tari kutiyattam. Saya pula membayangkannya dalam imaginasi.

Begitu juga kisah "Anguliyankam" yang berkisar tentang episod Rama meminta Hanuman meninjau keadaan Sita yang dilarikan oleh Ravana ke Lanka. Apabila bertemu Sita, Hanuman menyampaikan cincin pemberian Rama bagi membuktikan bahawa dia adalah utusan daripada Rama.

Kegilaan saya terhadap kutiyattam sejak lapan tahun lalu membuatkan rakan-rakan menganggap saya terlalu pelik. Malah, ada yang mengatakan saya mungkin terpengaruh dengan filem Tamil dan Hindi di televisyen.

Biar apa pun tanggapan dan teori mereka, bagi saya, kutiyattam membuka laluan berupa eskapisme yang sukar saya perjelaskan.

Bayangkan bahawa kutiyattam bukannya salah satu seni persembahan tradisional kaum India yang dikenali umum di Malaysia; termasuk di Semenanjung Malaysia.

Realiti itu saya sedari sepenuhnya apabila berpeluang melanjutkan pelajaran di Kolej Siru Kambam. Tidak seorang pun rakan-rakan kaum India di sini tahu mengenai kutiyattam.

Sebenarnya, saya tidak pula menjadi obses dengan kutiyattam. Sebaliknya drama tari itu menjadi semacam realiti imaginatif pada setiap kali saya mahu melupakan realiti kehidupan.

Capaian internet di kolej memungkinkan saya membuat rujukan di ruang siber serta menonton klip video persembahan kutiyattam yang saya rasakan tetap hebat walaupun tidak semewah kathakali.

Saya mendapat tahu bahawa corak persembahan kutiyattam yang bermula pada abad kesepuluh mempunyai beberapa persamaan dengan kathakali yang diasaskan pada abad ke-17. Hal ini tidaklah menghairankan kerana kathakali dipercayai menerima pengaruh daripada kutiyattam.

Namun begitu, antara kedua-dua bentuk drama tari ini, masih terdapat beberapa perbezaan yang ketara. Misalnya, kutiyattam disertai oleh golongan cakyaras yang terdiri daripada lelaki dan wanita. Kathakali pula dikhaskan untuk penari lelaki sahaja kerana teknik persembahan yang jauh lebih rumit.

Selain itu, kathakali secara tradisi dipersembahkan di tanah lapang terbuka di perkarangan kuil manakala kutiyattam dipersembahkan di atas kutambalam yang dibina di perkarangan kuil.

Selain itu, kutiyattam amat mementingkan bahagian imbas kembali; tetapi tidak demikian halnya dengan kathakali.

Apabila Hassan yang berasal dari Ranau mendapat tahu tentang "kegilaan" saya terhadap kutiyattam, dia memberitahu saya mengenai Encik Kutty yang tinggal di Siru Kambam.

"Saya fikir awaklah satu-satunya orang Sabah yang tahu mengenai kutiyattam dan begitu tergila-gila akan seni persembahan itu!"

Demikian kata rakan kolej itu selepas berjaya mengatur temu janji bersama Encik Kutty sekitar dua minggu lalu.

Sesungguhnya, pertemuan dengan Encik Kutty tidak memberikan maklumat tambahan yang banyak berbanding apa yang sudah saya ketahui mengenai kutiyattam hasil daripada pembacaan.

Bagaimanapun, hakikat bahawa saya benar-benar berpeluang bertemu seorang individu yang turut meminati dan mengenali seni drama tari tradisional itu membuatkan saya terasa amat gembira.

"Saya bangga dengan minat yang kamu tunjukkan."

Demikian kata Encik Kutty kepada saya semasa pertemuan sulung kami, dua minggu lalu. Dialog itu diulangnya pada hari ini.

"Terima kasih, encik. Saya juga berasa amat bangga dapat bertemu dengan encik untuk mendapatkan begitu banyak maklumat yang sangat menarik," saya membalas dengan penuh sopan.

"Ada apa-apa tujuan khusus mengapa kamu begitu berminat?"

Saya mencebikkan bibir dan mengerutkan kening. Kemudian menggeleng kecil.

"Tapi kalau ada peluang, saya mungkin akan cuba menulis artikel untuk majalah," saya menambah sejurus kemudian. "Biar lebih ramai penduduk Malaysia tahu mengenai kutiyattam."

Saya memandang ke arah Encik Kutty yang sedang duduk sambil memegang gelas minuman. Beliau sedang merenung lantai dengan pandangan yang serius.

"Ramai yang tidak tahu mengenai keunikan drama tari ini. Teknik pergerakan diolah dengan gaya. Cerita disampaikan melalui hastabhinaya iaitu pergerakan tangan atau mudra; netrabhinaya iaitu pergerakan mata; mukhabhinaya atau ekspresi muka; dan angikabhinaya iaitu pergerakan seluruh tubuh badan. Malah, ada masanya sebahagian cerita disampaikan melalui mukhabhinaya sahaja tanpa pergerakan tangan, kaki dan badan."

Encik Kutty masih merenung lantai tanpa memberikan sebarang reaksi terhadap apa yang saya ceritakan dengan penuh bersemangat.

Mungkin akan ada reaksi apabila saya menyatakan bahawa saya pasti menyebut nama beliau jika saya menulis sebarang makalah mengenai kutiyattam. Saya tidak akan membenarkan kes yang berlaku dalam Dewan Budaya keluaran Februari 2012 berulang.

Namun, sebelum saya sempat menyambung bicara, lelaki berumur sekitar setengah abad itu mengalihkan pandangan ke arah saya.

"Saya amat menghargai minat dan kesungguhan kamu untuk mengenali drama tari kutiyattam. Malah kamu mungkin juga menulis rencana mengenainya."

Saya dapat merasakan bahawa ada sesuatu yang tidak kena. Bagaikan Encik Kutty sedang merenung jauh merentas tembok yang saya bina bagi memastikan saya tidak mendedahkan terlalu banyak maklumat diri kepada orang lain.

Encik Kutty pasti tahu bahawa bahagian keempat dalam struktur persembahan kutiyattam adalah Nirvahana di mana penari menceritakan kisah masa lalu melalui nrittya.

Bahagian ini amat kompleks kerana imbas kembali dilakukakn secara tidak kronologi. Akan tetapi, kompleksiti ini tidak pernah menghalang penonton daripada menghayati jalan cerita sebenar.

Kini, sayalah seperti penari kutiyattam itu sementara Encik Kutty pula penonton yang sudah sedia mengetahui jalan cerita kisah-kisah yang diangkat daripada epik Ramayana, Mahabharata dan purana.

"Saya akan berasa lebih bangga jika kamu menggunakan bakat, ruang dan peluang yang ada untuk memperkenalkan budaya etnik Bajau dan Simunul kepada rakyat Malaysia."

Saya berasa sedikit terpukul. Bagaikan Encik Kutty sengaja mahu memaksa saya kembali mengenali jati diri dan budaya tradisional nenek-moyang.

"Kalau bukan kamu yang mempelajari, menghargai dan menghayati budaya tradisi nenek-moyang kamu, siapa lagi?" – Tamat

(Uthaya Sankar SB yakin bahawa antara keunikan Bangsa Malaysia adalah jati diri serta kepelbagaian etnik dan budaya. Faksyen ini ditulis pada 30 Januari 2012 dan Bahagian 3 disiarkan di Free Malaysia Today pada 20 Februari 2012. Sila KLIK DI SINI untuk membaca Bahagian 1. © Uthaya Sankar SB 2012. Sila KLIK DI SINI untuk senarai cerpen.)

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


abu asy-syaffaa&#39;: Bob Lokman <b>di Kota Belud</b>

Posted: 27 Mar 2012 04:53 AM PDT

Salam perjuangan..

Semalam aku dan teman-teman pemuda PAS Sepanggar telah menghadiri majlis Makan Malam bagi mengutip dana banggunan PASTI Al-Firdaus di Kota Belud. Perkembangan PASTI di Sabah tidak dapat lagi dinafikan oleh banyak pihak. Sekalung tahniah kepada sahabat di KB terutama ketua pemudanya, saudara Jumat Sakmat yang berusaha bersungguh-sungguh dalam menjayakan Majlis Makan Malam tersebut.

 Antara tetamu yang hadir memenuhi ruang dewan

 Bob Lokman sedang berucap dan menceritakan kisah hidup beliau

 Terbaik dari Bob Lokman

Bob Lokman sebagai tetamu khas yang dijemput telah merasmikan pelancaran Dana Wakaf Banggunan PASTI Al-Firdaus. Aku sangat tertarik dengan kisah beliau yang telah kembali ke fitrah Islam dan tekad beliau menghantar semua anak-anaknya ke aliran agama bermula dari tingkatan satu walaupun anak-anaknya telah berusia 17, 18 dan 19 tahun. Ini kerana menurut beliau, sebelum ini beliau telah tersalah memilih jalan dengan menghantar anak ke sekolah hanya semata-mata kerana untuk kemegahan dunia, tetapi bukan untuk mengenali Allah. Turut hadir sama pada majlis tersebut ialah En. Aminudin Aling (Pesuruhjaya PAS Sabah), Ust Farhan (Pendakwah Bebas) dan En. Lahirul Latigu (Ketua Dewan Pemuda PAS Sabah).

Untuk Sumbangan Dana Wakaf Banggunan PASTI Kota Belud, boleh menghubungi En. Ahmad Fauzi (019-8096640) atau terus bank-in ke Akaun Agro Bank (1001941000053319) atas nama PASTI Al-Firdaus.

Sekali lagi tahniah PAS Kota Belud.. Terbaaeekk,,,

10 di sipitang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sipitang - Google Blog Search


WikiSabah News: How good, SAMUR Project for <b>Sipitang</b> people?

Posted: 21 Mar 2012 01:52 AM PDT

By Haji Amde Sidik

All nice things have been said about the RM4.6million SAMUR (Sabah Ammonia Urea) plant project in Sipitang, which its ground breaking was done by the Prime Minister last month (13/02/2012)

The project is said to be good for Sipitang people.

According to BERNAMA report, SAMUR once fully operational is expected to provide 400 jobs.

It would create economic impact to Sipitang such as agriculture, hotel and catering, plant maintenance and transportations and therefore provide employment for Sipitang community, said General Manager of PETRONAS Regional Office, Labuan, Joseph Podtung

Podtung didn't elaborate how and what extent of activities that would impact on the agriculture, what will transpire and the like.

My question, why is it a project with such magnitude RM4.6 billion could only provide 400 jobs?

I can only imagine this is very specialised industry in nature, and therefore only need specialised workers, if that is the case, I think Sipitang people isn't the ultimate beneficiary.

Next how much influence are our YBs in ensuring that people of Sipitang be accommodated into this project,which I'm pretty sure once this project is fully operational, they couldn't even come nearer to the premises.

We are yet to get the information of the other side of the story of ammonia urea if any.  So far we only knew from reading from other countries that have experienced with ammonia urea, a colourless gas with pungent odour, both caustic and hazardous to health. This could be an issue in the future, which it should be explained to people of today.

Hj Amde Sidik is Deputy President of Sabah Progressive Party (SAPP)

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


At KK | <b>Di</b> KayKay | <b>Kota Kinabalu</b> dusk till down | Flickr - Photo <b>...</b>

Posted: 25 Mar 2012 04:39 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]azmanjumat68@yahoo.com | +6... (1414) · Mana mau cari bNion D4 use CF & XQD! Nikon D4... !!! At KK | Di KayKay | Kota Kinabalu dusk till down · The Color of sky, Cloud & The Kite · Play | flying a kite season has arrived!

Panggilan Temuduga <b>di Kota Kinabalu</b> - AkuAnakLabuan™

Posted: 27 Mar 2012 04:11 AM PDT

So, last thursday I went to Kota Kinabalu for a job interview on Friday morning. Then, I attended my cousin's wedding on Saturday and got back home to Labuan at the end of last week. Hence, the long hiatus.
Tak banyak peristiwa menarik yang berlaku. Jadi, aku cerita pasal pengalaman sepanjang perjalanan je la. Perjalanan menaiki bot laju dari Labuan ke Pelabuhan Menumbok mengambil masa selama 20 minit. Kalau menaiki feri penumpang lebih kurang 1 jam 30 minit tempoh perjalanan. Manakala, tempoh perjalanan menaiki bas ekspress ke Kota Kinabalu dari Menumbok mengambil masa lebih kurang tiga jam. Tambang bas ekspress KK-Menumbok-KK ni adalah RM14.
Sampai di Kota Kinabalu, aku terus cari bangunan syarikat yang yang bakal interview aku pada esok harinya iaitu hari Jumaat. Kalau anda orang Sabah, bangunan tu bersebelahan bangunan Sabah Tourism, berdekatan bekas bangunan dengan lukisan graffiti, dan tidak jauh dari Suria Sabah Shopping Mall.

Boleh kata proses interview tu berjalan dengan lancar. Sekiranya ada rezeki aku dengan syarikat ini, kemungkinan besar bakal ditempatkan di tapak projek di sebuah bandar bahagian Pantai Timur Sabah untuk menggantikan seorang Jurutera Tapak yang bakal berpindah kerja. Mungkin. Kalau ada berita gembira, aku akan selitkan dalam blog nanti. Kalau tiada, aku buat entri lain. hahahaha.
Jumaat malam tu selepas interview jam 9 pagi, aku ikut abang sepupu aku balik kampung untuk menghadiri majlis perkahwinan sepupu aku di Beaufort. Majlis tu diadakan pada pagi Sabtu esok harinya. Jadi, Jumaat malam tu jugak aku bersengkang mata tolong apa-apa yang patut sampai jam 4 pagi untuk majlis perkahwinan sepupu aku. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar pagi tu.
Kemudian, pagi Ahad esoknya baru aku balik Labuan menaiki bot laju. Tambang bot laju untuk orang dewasa adalah RM15. Manakala, feri penumpang RM5. Aku nak sampai Labuan cepat, jadi naik bot laju. Balik rumah cepat-cepat, boleh ganti tidur yang tak cukup.
All in all, it has been quite hectic last week. Jadi, minta maaf kalau ada rakan blogger yang masuk blog ni, blogwalking atau sebagainya, tak sempat lagi nak balas jejak korang. Insya Allah, akan dibalas secepat mungkin. Malam ni nak main badminton dulu. hehehehe.
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved