ads

Sabtu, 18 Februari 2012

10 di tawau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


Kerana Terpijak Kasut, Remaja Dibunuh <b>di Tawau</b>

Posted: 31 Jan 2012 03:06 AM PST


TAWAU - Gara-gara terpijak kasut pada majlis kenduri dan tari menari di Kalabakan, seorang remaja maut dibelasah sekumpulan lelaki di persimpangan bulatan besar Jalan Tawau-Keningau di Kalabakan, kira-kira 100 kilometer dari sini.

Remaja lelaki berusia 16 tahun yang cedera di perut, muka, kepala dan tangan itu mati di Hospital Tawau pada pukul 3.20 petang semalam.

Ketua Polis Daerah Tawau ACP Ibrahim Chin berkata siasatan awal polis mendapati remaja rakyat asing itu dipukul menggunakan kayu dan tangan oleh sekumpulan lelaki berusia 17 dan 23 tahun yang tidak berpuas hati dengan kejadian itu.

"Mereka menunggunya di bulatan besar Jalan Tawau-Keningau di Kalabakan.

Sebaik mangsa yang menaiki motosikal tiba bersama dua rakan lain, mereka diserang secara tiba-tiba menggunakan kayu dan tangan.

"Dua rakan mangsa sempat melarikan diri," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata sehubungan itu, polis menahan lapan remaja dengan dua daripadanya rakyat asing dua hari lepas bagi membantu siasatan kes itu.

Sementara itu, seorang lelaki rakyat Indonesia berusia 29 tahun mati ditikam, disyaki oleh rakan sebiliknya di sebuah rumah pekerja di Kem Luasong, kira-kira 110 kilometer dari sini.

Kejadian pada pukul 6 pagi Ahad lepas itu dikatakan hanya disebabkan lelaki itu membawa masuk sebuah katil usang ke dalam bilik yang dikongsi dengan seorang rakyat Filipina berusia 39 tahun itu, kata Ibrahim.- Bernama

10 di tuaran - Google Blog Search

1 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tuaran - Google Blog Search


sabahkini.net: AMANAH SEMAKIN MANTAP <b>DI TUARAN</b>

Posted: 02 Jan 2012 09:39 AM PST


Oleh: KREW SABAHKINI.NET

ANGKATAN Amanah Merdeka Malaysia (AMANAH) sebuah Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang telah diluluskan pendaftarannya pada pertengahan tahun lalu akan berperanan menjadi satu organisasi yang berupaya melonjakkan kedudukan sosio ekonomi keseluruhan rakyat agar dapat mengecapi kehidupan yang benar-benar maju, adil, saksama dan progersif, di samping memberi pendidikan dan ilmu pengetahuan terutama dalam konteks pembangunan negara.

Selain itu AMANAH akan mendokong teguh kemuliaan institusi perpaduan dan nilai-nilai murni secara kolektif terikat kukuh sebagai ahli keluarga besar yang jati serta ikhlas sejajar dengan amanah yang telah dipertanggungjawabkan bagi masa hadapan bersama keseluruhan rakyat pelbagai kaum.

Ketua Penerangan Majlis AMANAH Kawasan P170 Tuaran, Haji Awang Puasa Jambul menyatakan demikian ketika memberitahu bahawa sambutan yang amat menggalakkan telah diterima dari masyarakat pelbagai kaum di daerah ini untuk menjadi ahli AMANAH di tiga ranting iaitu di Kawasan Dewan Undangan Negeri Sulaman, Tamparuli dan Kiulu.

Beliau juga menyatakan perjuangan AMANAH adalah untuk menyampaikan suara hati nurani rakyat agar didengari oleh pimpinan kerajaan khususnya yang mencakupi permasalahan dan pembelaan terhadap rakyat tempatan agar pelbagai sumbangan yang sewajarnya dapat diterima selaras untuk meneruskan suatu tahap kehidupan yang tinggi untuk seluruh rakyat, berasaskan prinsip-prinsip keadilan, kesaksamaan dan seimbang selaras dengan perlembangaan negara dan di bawah suatu sistem kewangan negara yang stabil.

Dalam pada itu katanya, baru-baru ini telah diadakan satu mesyuarat pembentukan Majlis bagi kawasannya di Parlimen Tuaran yang memilih dengan sebulat suara Mantan Ahli Parlimen Tuaran, Datuk Monggoh Orow sebagai Pengerusi.

Sementara itu, Tiga Timbalan Pengerusi telah dipilih yang terdiri daripada Mantan Timbalan Menteri Buruh Malaysia; Datuk Kalakau Untol, Pemimpin Masyarakat China Tuaran; Farncis Soon dan seorang Pemimpin Masyarakat Bajau; Haji Jamling Haji Ghani.

Manakala Naib-naib Pengerusi yang terpilih terdiri daripada Pengerusi Persatuan Peladang Kawasan Tuaran Mohd Fairuz Bandar yang juga Bekas Setiausaha Sulit Menteri Kerajaan Tempatan Sabah; Bekas Pemimpin PBS Tamparuli David Chua Kim Leong; Pemimpin UPKO Kawasan Tamparuli Ramlee Mat; Pemimpin Wanita di Tamparuli Juis Jikah; dan Anak Bekas Menteri KeHakiman Malayisa Datuk Dr.James Ongkili DR Jimmy Ongkili.

Jawatan Setiausaha pula telah diamanahkan kepada seorang pemimpin masyarakat tempatan Irose Leecyous Jani dan Bendahari disandang oleh seorang pemimpin Masyarakat China Tamparuli Tan Ah Pang.

Manakala Seramai 15 orang Ahli Jawatankuasa Majlis AMANAH bagi Kawasan P170 Tuaran telah dipilih terdiri daripada Yusof Gindara, Francis Lamun, Nasir Samie, Jatim Giaron, Sidin Olin, Gaibin Ransoi, Dusin Gingging, A.Dullah Londow, Lakuman Gisob, Julian Sugara, Balanting Erom, Taib Mondoni, Christine Alan Inding, Agustine Lai dan Deraman Dermat.

Sehubungan itu, kata Haji Awang Puasa, AMANAH yang mempunyai misi perjuangan untuk menghidupkan kembali sumpahjajnji dan idealisma pengasas-pengasas kemerdekaan yang menginginkan agar seluruh rakyat Malaysia termasuk di daerah ini akan hidup sebagai satu bangsa berteraskan kesaksamaan, keadilan serta maju dan sejahtera.

"AMANAH yang dipimpin oleh Mantan Menteri Kewangan Malaysia, Tengku Razaleigh Hamzah yang juga Ahli Parlimen Kawasan Gua Musang, Kelantan bagi peringkat negara dan di peringkat pimpinan Negeri Sabah diketuai oleh Ahli Parlimen Tuaran, Datuk Seri Panglima Wilfred Mojilip Bumburing telah juga melantik Mantan Ketua Penerangan UMNO Tuaran; Haji Ghulabdin Enjih sebagai Pengerusi Majlis Ranting AMANAH di Kawasan Dewan Undangan Negeri Sulaman.

"Sejajar dengan perjuangan yang termaktub dalam perlembagaan AMANAH ia akan juga memastikan institusi-institusi negara mendukung dan menghormati kedaulatan undang-undang, prinsip-prinsip demokrasi, hak serta nilai-nilai sejagat," kata Haji Awang Puasa yang juga Mantan Presiden Kesatuan Sekerja PETRONAS Negeri Sabah.

Dengan penubuhan AMANAH di Kawasan P170 Tuaran, kata Haji Awang, adalah diharapkan akan lebih ramai masyarakat tempatan akan memberikan sokongan dan masuk untuk menjadi Ahli agar perjuangan untuk menyuara dan mengetengahkan pelbegai permasalahan mereka akan dapat dijayakan dengan lebih teratur dan tertib.

10 di beluran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di beluran - Google Blog Search


Warga emas rentung dalam kebakaran <b>di Beluran</b> - Berita terkini

Posted: 22 Jan 2012 09:20 PM PST

BELURAN: Seorang warga emas mati rentung dalam kebakaran membabitkan sebuah rumah di Kampung Cinabutan, Jalan Sapi Nangoh di sini malam tadi.

Ketua Zon Jabatan Bomba dan Penyelamat Sandakan, Alias Abu, berkata mangsa dikenali sebagai Domine Tuati berusia 75 tahun.

Katanya, mengikut laporan yang diterima, ketika kejadian dua lagi keluarga mangsa iaitu anak perempuan dan cucunya tidak berada di rumah tersebut kerana keluar ke klinik bagi mendapatkan pemeriksaan kesihatan.

"Sebuah jentera bersama empat anggota ke lokasi kejadian selepas menerima panggilan kecemasan pada jam 11.38 malam.

"Bagaimanapun, lokasi kejadian yang jauh menyebabkan anggota bomba hanya tiba di tempat kejadian kira-kira 2.45 pagi dan mendapati rumah tersebut sudah musnah terbakar sepenuhnya, katanya ketika dihubungi hari ini.

Katanya, rangka mayat mangsa ditemui di bawah rangka rumah yang terbakar itu.

"Punca kejadian masih disiasat," katanya. - BERNAMA

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


Perdana Menteri Bertemu Yang <b>Di</b>-Pertua <b>Negeri Sabah</b>

Posted: 16 Feb 2012 04:36 AM PST

16.02.2012, Khamis - Hari ini Yang Di-Pertua Negeri Sabah Tuan Yang Terutama Tun Datuk Seri Panglima Haji Juhar bin Haji Mahiruddin telah menerima kunjungan hormat daripada Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak. Datuk Seri Najib Tun Razak kini berada di Sabah dalam rangka lawatan kerja selama dua hari bermula hari ini. Pertemua yang diadakan di Istana Negeri ini turut dihadiri oleh Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman.

10 di penampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di penampang - Google Blog Search


UMNO Online - Kristian Pun Sokong UMNO, Jadi Kenapa Orang <b>...</b>

Posted: 08 Feb 2012 11:27 PM PST

Kategori Dari Bahagian

Kristian Pun Sokong UMNO, Jadi Kenapa Orang Melayu Perlu Tolak? – John Ambrose

Ole: Ropikah Ahmad

KUALA LUMPUR, 9 Feb. – UMNO bukan hanya untuk orang Islam atau memperjuangkan orang Melayu sahaja tetapi ia adalah parti yang menjaga kepentingan semua kaum tanpa melihat kepada perbezaan agama atau kepentingan bangsa tertentu sebaliknya meliputi semua warga Malaysia.

Ketua UMNO Bahagian Penampang, Datuk John Ambrose yang merupakan satu-satunya Ketua UMNO Bahagian yang beragama Kristian hairan dengan sikap segelintir pihak khususnya bangsa Melayu dan orang Islam yang menolak perjuangan UMNO.

"Saya merayulah kepada pengundi-pengundi di Kelantan dan di mana-mana agar menyokong UMNO dan saya sudah masuk UMNO sejak penubuhannya di Sabah sehinggalah ke hari ini saya tidak akan tukar parti kerana idealoginya jelas dan tidak berubah-ubah," katanya dalam wawancara eksklusif kepada UMNO-Online.

Ujarnya, beliau akan membantu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak biarpun berbeza agama dan bangsa tetapi dalam idea berpolitik matlamatnya adalah sama.

"Saya berpendapat bahawa orang-orang Melayu harus memberi sokongan penuh kepada Datuk Seri Najib kerana dialah pejuang orang Melayu dan dia juga adalah pejuang kepada orang bukan muslim yang secara langsung adalah pejuang untuk Malaysia."

Maklum beliau, di Bahagian Penampang, bukanlah satu kelainan apabila UMNO dianggotai oleh bukan Islam apatah lagi kebanyakan mereka ketua cawangan dan ahli jawatankuasanya juga adalah non-muslim bumiputera.

"Kekuatan kita adalah kerana kesatuannya dan jentera kita di sini adalah ahli-ahli UMNO yang hidup dalam satu kesatuan tanpa melihat kepada perbezaan agama atau bangsa tetapi apa yang penting adalah untuk telah membantu calon-calon BN di Penampang apabila tibanya pilihan raya.

"Kita pernah menang dengan majoriti tertinggi dalam negeri biarpun kalau melihat kawasan ini di mana pengundinya adalah lebih 40 peratus non-muslim bumiputera, selain lebih 40 peratus berbangsa Cina dan hanya kurang daripada lapan peratus sahaja Melayu, tetapi kita mendapat sokongan penuh hasil daripada keikhlasan bumiputra Kadazan-Dusun-Murut (KDM) di sini."

Tambahnya lagi, tiada alasan untuk menolak UMNO dan kepimpinan Perdana Menteri yang menerajui BN apatah lagi pendekatan Datuk Seri Najib yang turun padang dan mendekati rakyat tanpa melihat kepada apa-apa perbezaan pun.

"Saya bukan Yang Berhormat atau mempunyai kuasa tetapi beliau sangat akrab dengan rakyat sehinggakan sanggup datang ke Penampang untuk meraikan sambutan rumah terbuka Krismas yang lalu malahan cara beliau bercakap tentang Islam tidak pernah menonjolkan bahawa beliau rasis.

"Orang Sabah ada kelebihan iaitu KDM adalah orang UMNO, yang diwakili dari komuniti kristian dan menjadi penyokong kuat UMNO jadi mengapa pula orang Islam di Semenanjung tidak mahu menyokong UMNO sedangkan idealoginya amat jelas dan tidak pernah berubah?"

Tegasnya lagi, kesatuan dalam UMNO dan BN akan memberikan kemenangan kepada BN lebih dua pertiga. - MediaUMNO

Lagi Berita Berkaitan :

Berita Bertarikh 9 February 2012 Pada 3:27 PM

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved