ads

Isnin, 19 November 2012

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


pengguna islam <b>di semporna</b> dalam dilema, tuntut <b>...</b> - Laman utama

Posted: 31 Oct 2012 01:48 AM PDT

Nasib majoriti pengguna Islam di daerah Semporna berada pada kedudukan yang membimbangkan, berikutan beberapa bakery atau kedai roti yang berada di pekan daerah itu tidak memaparkan lambang HALAL. Produk-produk berasakan roti yang dijual dibeberapa super market seperti Milimewa,Bakhtiar Shopping Centre,dan kedai-kedai runcit lain jelas tidak mengandungi 'perkataan ATAU  LOGO HALAL daripada Jabatan kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), ataupun dari Jabatan Agama Islam Negeri.

Manakala JHEAIS cawangan Semporna pula dilihat tidak mempedulikan perkara ini, buktinya apabila pejabat JHEAIS cawangan Semporna hanya dipisahkan oleh beberapa lot kedai dengan salah sebuah kedai bakery di Taman Sampul. Tidak ada tindakan yang diambil, manakala produk dari kedai ini dijual secara berleluasa.

Daripada tinjauan yang dilakukan mendapat walaupun terdapat beberapa produk roti mengandungi Logo Halal seperti jenama GIANT dan jenama BISMI ,namun ia tidak dapat menampung keperluan pengguna Islam di daerah itu.

Pihak berkuasa  seperti Kementerian Hal Ehwal pengguna cawangan Semporna pula yang hanya  dipisahkan oleh satu blok kedai sebuah Bakery lagi juga 'gagal' mengambil tindakan wajar atau sememangnya kementerian itu hanya mempunyai bidang kuasa dari segi pemantaun harga barang sahaja.

Beberapa pengguna Islam yang sempat ditemui memaklumkan bahawa perkara ini telah lama berlaku dan memerlukan perhatian wajar dari semua pihak terutama Menteri di Jabatan Ketua Menteri Datuk Nasir Tun Sakaran Dandai yangh ditugaskan dalam hal ehwal agama Islam di Sabah merangkap ADUN SENALLANG.

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Pengurus ladang, penolong diculik <b>di Lahad Datu</b> | Free MalaysiaKini

Posted: 15 Nov 2012 07:44 PM PST

Seorang pengurus ladang kelapa sawit dan penolongnya dilaporkan diculik sekumpulan lima lelaki bersenjata api dari sebuah ladang di kawasan pedalaman di bahagian pantai timur Sabah, kelmarin.

Ladang tersebut terletak kira-kira dua kilometer dari kawasan pantai, bersebelahan tanah rancangan Felda Sahabat 15, kira-kira 50km dari pekan Lahad Datu.

Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib berkata kedua-dua mangsa lelaki itu berusia 25 dan 33 tahun itu, dari Semenanjung, dan mempunyai tali persaudaraan itu menggunakan nama keluarga Tung.

Beliau berkata kedua-dua mangsa itu dipercayai diculik antara pukul 3.30 petang dan 4.30 petang dan setakat ini, tiada tuntutan atau pihak yang mengaku bertanggungjawab dalam penculikan tersebut.
Hamza berkata semasa kejadian itu, kedua-dua mangsa bersama dua pekerja mereka yang sedang menjalankan kerja harian di rumah sarang burung walit (dalam kawasan ladang kelapa sawit) telah didatangi oleh lima lelaki yang bersenjata api dan seorang daripada mereke memakai topeng.

"Mereka yang menggunakan logat 'Suluk' kemudian telah menculik mangsa dan membawa mereka dengan menaiki bot engin sangkut lalu menghilangkan diri dari pantai Lahad Datu," katanya pada media di ibu pejabat polis kontinjen Sabah di Kepayan, dekat Kota Kinabalu hari ini.

Hamza berkata polis mengkelaskan kes itu sebagai culik dan disiasat mengikut Seksyen 365 Kanun Keseksaan yang mana jika sabit kesalahan boleh dipenjara tidak lebih tujuh tahun dan boleh dikenakan denda.

Katanya jumlah kerugian berdasarkan laporan daripada keluarga mangsa ialah sekitar RM28,000.

"Setakat ini motif kes ini kita percaya rompakan dan kita tidak tahu kenapa mereka diculik, dan antara barang yang dilarikan ialah telefon bimbit, rantai emas, cincin emas dan dua set kunci kereta pacuan empat roda," katanya.

Hamza berkata sebaik sahaja menerima laporan anggota keluarga mangsa pada kira-kira pukul 4.45 petang, polis bersama pasukan keselamatan lain termasuk Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) melancarkan gerakan mengesan mangsa culik itu.

Ditanya sama ada kes penculikan itu dirancang dan penculik yang memakai topeng itu merupakan dalangnya, beliau tidak menolak kemungkinan itu sambil berkata: "Llelaki pakai topeng itu mungkin kenal dengan orang di sini…kalau tidak, saya tidak percaya ada keperluan pakai topeng".

Mengenai kemungkinan pembabitan kumpulan Abu Sayyaf dalam kes itu, katanya tiada petanda setakat ini namun siasatan akan merangkumi semua aspek termasuk pembabitan kumpulan itu.

Hamza berkata polis Sabah sedang bekerjasama dengan pasukan keselamatan negara jiran bagi mengesan mangsa dan kumpulan penculik itu.

Ditanya sama ada mangsa culik itu masih berada di negara, Hamza berkata beliau tidak pasti sama ada mereka masih berada di kawasan itu atau dilarikan ke negara jiran.

- Bernama

Short URL: http://www.freemalaysiakini2.com/?p=55363

10 di ranau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


Pejabat Meteorologi <b>Di Ranau</b> Mampu Memantau Dan Menentukan <b>...</b>

Posted: 01 Oct 2012 08:37 AM PDT


KEWUJUDAN  Pejabat  Meteorologi  yang baru   di Jalan Marakau dekat Kampung Sinarut terletak 1 kilometer dari pekan Ranau, amat penting bagi membolehkan Jabatan Meteorologi memantau dan menentukan corak cuaca serta fenomena di kawasan pertanian yang berbukit di negeri ini.
Dengan penubuhan pejabat  baru itu,  jabatan berkenaan kini mempunyai stesen di pedalaman dan kawasan tanah tinggi  Sabah serta berupaya memperluaskan rangkaian meterorologi untuk ramalan cuaca yang lebih tepat.
Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Panglima Dr.Maximus Johnity Ongkili dalam ucapannya merasmikan pejabat itu baru-baru ini, memberitahu yang pejabat terletak di Ranau itu, bukan sahaja mengeluarkan ramalan cuaca bagi daerah Ranau tetapi turut meliputi daerah Kota Marudu (Utara), Kota Belud (Timur Laut), Tuaran (Barat), Tambunan (Barat Daya), Keningau (Selatan), Tongod (Tenggara) dan Beluran (Timur).
"Untuk meningkatkan ketepatan ramalan cuaca, kita juga perlu memantau cuaca dan iklim di kawasan tanah tinggi  bagi membolehkan kita memahami corak cuaca di Ranau serta mengenalpasti perubahan yang disebabkan aktiviti pertanian berskala besar di kawasan tanah tinggi", jelas Dr.Maximus sambil memaklumkan stesen pencerapan di Pejabat Meteorologi di Ranau itu dilengkapi dengan peralatan  'Strong Motion' yang digunakan untuk mengesan gemba bumi di Ranau dan kawasan sekitarnya selain  stesen sedia ada di Lembah Danum.
SUMBANGAN …..Maximus (kanan) menyampaikan bantuan berupa barangan keperluan harian kepada salah seorang penerima.

Menurutnya, stesen 'Strong Motion' adalah kritikal kerana gempa bumi dan tanah runtuh kebiasaannya berlaku di sepanjang garisan sesar yang aktif iaitu di Mensaban, Crocker, Tabin dan Lobou-Lobou yang terletak di Ranau dan Kundasang.
Dr.Maximus berkata, kajian oleh Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia  yang dijalankan antara 2008 dan 2010 di Mensaban dan Lobou-Lobou yang menggunakan teknologi 'Global Navigation Satellite System', menunjukkan berlakunya pergerakan bumi berukuran antara beberapa millimeter hingga empat empat sentimeter.
Ahli Astronomi PUSKAL Ranau, Dr.Mustapha Nasir (kiri) menerangkan sesuatu kepada Dr.Maxmus.
Satu kajian yang telah dijalankan berkaitan dengan pergerakan bumi katanya, memerlukan pemerhatian dan kajian yang leih lanjut iaitu selama lima tahun untuk mengenalpasti sama ada pergerakan yang berlaku itu berpunca daripada sesar aktif atau disebabkan oleh pergerakan permukaan tanah.
"Pergerakan bumi yang disebabkan oleh garis sesar yang aktif boleh mengakibatkan peningkatan dalam kekerapan gempa bumi sederhana manakala pergerakan permukaan boleh menyebabkan tanah runtuh. Kajian menyeluruh membolehkan kita menentukan tebatan yang sesuai dan langkah-langkah kawalan untuk mengurangkan kesan gempa bumi kepada aktiviti dan penduduk yang tinggal di kawasan Ranau dan Kundasang", jelas Dr.Maximus.
TERSERGAM INDAH …Bangunan stesen/pejabat Meteorologi  Ranau, menelan kos RM3.58 juta.

SELESA …Kuuarters kakitangan  Stesen  Meteorologi Ranau.
Menurutnya lagi, stesen Meteorologi di Ranau itu juga berperanan untuk meningkatkan kesedaran awam mengenai peranan cuaca kepada kehidupan seharian dan bleh mengeluarkan data cuaca yang lebih mudah difahami kepada orang ramai termasuklah maklumat yang membolehkan pihak berkaitan menjalankan kajian bagi tujuan pertanian serta penternakan di  daerah berkenaan.
Pejabat Meteorologi itu yang turut dilengkapi kuarters untuk kakitangan  menelan belanja sebanyak RM3.58 juta dan merupakan stesen keenam di Sabah selepas  Kota Kinabalu, Sandakan, Tawau, Keningau dan Kudat.
"Di bawah Rancangan Malaysia Ke -9, 14 buah pejabat/stesen meteorology baru telah dibina dan tujuh yang sedia ada telah dinaik taraf dengan kos sebanyak RM35.1 juta dan daripada jumlah tersebut, RM10.6 juta telah dibelanjakan untuk menaik taraf stesen Tawau dan membina tiga pejabat baru di Keningau, Kudat dan Ranau",tambah Dr.Maximus.
Turut diadakan sempena majls itu, ialah penyampaian sumbangan daripada Jabatan Meteorologi berupa barangan keperluan harian kepada 30 orang penduduk  kurang berkemampuan (miskin) disampaikan Dr.Maximus disaksikan Timbalan Ketua Pengarah (Ramalan), Jabatan Meteorologi Malaysia, Che Gayah Binti Ismail, Mantan Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia, Dato'Dr.Yap Kok Seng, Timbalan Ketua Pengarah (Aplikasi) Jabatan Meteorologi Malaysia, Alui Bahari, Pengarah Pejabat Meteorologi Kota KInabalu,Abd.Malik Tussin, Pegawai Daerah Ranau, Haji Faimin Bin Kamin, Ketua Stesen Pejabat Meteorologi Ranau, Josenin Dumin bersam Ketua-Ketua/Kakitangan Jabatan Kerajaan Negeri &Persekutuan dan ratusan penduduk yang hadir diserikan dengan persembahan koir daripada Kumpulan Koir Jabatan Meteorologi  Sabah pimpinan Melania Christianus mendendangkan tiga buah lagu iaitu, '1 Malaysia', 'I Am For You' dan  'Meteorologi Cemerlang'. Oleh-JN

10 di nabawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di nabawan - Google Blog Search


You Say Bah, I Say Bah, Sabah bah.....: <b>Nabawan</b> bakal pengeluar <b>...</b>

Posted: 18 Nov 2012 09:48 PM PST


Daerah Nabawan bakal menjadi pengeluar lada hitam jika tanaman yang diperkenalkan oleh Lembaga Lada Malaysia (MPB) menjadi kenyataan pada suatu hari nanti.
Pembantu Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah, Datuk Bobbey A Suan, berkata tanaman yang diperkenalkan di daerah ini mampu menjana pendapatan lumayan kepada bakal pengusaha tanaman lada hitam di daerah ini.
Katanya, penanaman lada hitam yang diperkenalkan di daerah ini dan Negeri Sabah amnya satu lagi langkah kerajaan Barisan Nasional (BN) untuk mengeluarkan rakyat dari belenggu kemiskinan khususnya bagi mereka yang berminat menjadi usahawan lada hitam.
"Ini merupakan projek pertanian yang baru, tidak seperti lada atau cili biasa ditanam dan diusahakan petani kerana jangka hayat tanaman lada hitam adalah lama iaitu sehingga 20 tahun dan pendapatan mencapai puluhan dan ratusan ribu, oleh itu rakyat digalakkan untuk mencuba dan menanamnya," katanya pada majlis taklimat penanaman lada hitam di Dewan Belia KBSS di sini pada Jumaat.
Kira-kira 100 peserta terdiri dari golongan belia dan orang awam menyertai taklimat tersebut yang dikendalikan dua orang pegawai MPB iaitu Spencer Sandai dan Elvis Madun yang menyampaikan ceramah bertajuk kaedah penanaman lada hitam dan insentif dari lembaga lada Malaysia kepada pengusaha tanaman berkenaan.
Bobbey turut menyarankan agar penduduk di daerah ini mengamibl kesempatan ini untuk mencuba tanaman baru ini.
Katanya, adalah lebih baik mengusahakan tanaman yang boleh membawa pulangan yang baik kepada keluarga daripada membiarkan tanah kosong.

"Pelbagaikanlah jenis tanaman bagi menjana pendapatan bukan sahaja untuk menyara kehidupan keluarga tetapi ke arah berpendapatan tinggi menjelang wawasan 2020," katanya.
Hadir sama Pemimpin Kemajuan Rakyat (PKR) Jubilin Kilan, Ketua Exco Komulakan Upko Ewon Benedick dan pemimpin-pemimpin masyarakat.

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


Kelas sulaman Manik & Labuci <b>Di Kota Kinabalu</b> Sabah

Posted: 08 Nov 2012 12:16 AM PST

BENGKEL SULAMAN MANIK &  LABUCI
9.00 PAGI – 6.00 PETANG 
                                                                         PAKEJ ASAS + SHIMMERING FLORA = RM200
(Bahan2 jahitan+Bfast/Lunch/Tea Break+Nota+ Sijil) 
PAKEJ CRUMBLE  1.5= RM200
Bahan2 jahitan+Bfast/Lunch/Tea Break+Nota+ Sijil)
PAKEJ CRUMBLE  3.1=RM250
(Bahan2 jahitan+Bfast/Lunch/Tea Break+ Sijil)
(Bahan2 jahitan+Bfast/Lunch/
Deposit RM100 Perlu Dikreditkan Ke Akaun MAYBANK atas nama DK KADARIAH HASZLINA   (160018116916)   SEBELUM ATAU PADA  25 November. Selepas bank-in, sila maklumkan kepada saya. Untuk maklumat lanjut sila hubungi saya:

Dayangkukadariah Haszlina
Para pelajar juga akan mendapat diskaun 20% pada setiap pembelian manik (kecuali Mix GP 10%) yang akan dijual pada hari kelas diadakan.
FGF iaitu Program Friend get Friends DIBUKA untuk semua.. sekiranya anda   mengajak kawan anda menyertai kelas saya, anda akan menerima rebate ke atas yuran atau komisyen sebanyak RM10 setiap seorang yang menyertai kelas saya (so taklah ajak2 kosong..) dapat 10 orang, maka yuran anda adalah PERCUMA.. mcm? ada bran?

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved