ads

Ahad, 28 Julai 2013

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di papar</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Jun 2013 09:08 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di papar</b> - Google Blog Search

Posted: 29 May 2013 09:18 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di papar</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Apr 2013 09:43 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

gOSsIp RaKyaT: RAKYAT MASIH MAHUKAN DATUK <b>...</b>

Posted: 04 Apr 2013 10:00 AM PDT


Memegang jawatan Ahli Parlimen Papar sejak tahun 2004 adalah satu tanggungjawab besar yang dipikul oleh Datuk Rosna Abdul Rashid Shirlin. GR lihat tanggungjawab yang dipikul olehnya dilakukan dengan begitu sempurna.

2 penggal memegang jawatan yang diamanahkan oleh rakyat Papar membuatkan mereka berasa puas hati dengan pelbagai pembangunan yang dibuat oleh Datuk Rosnah Shirlin. Kerja keras beliau membangunkan Papar membuatkan rakyat berasa senang dengan perkhidmatan beliau.

Desas desus mengenai siapakah calon yang akan bertanding di Parlimen Papar semakin ke kemuncaknya. Rakyat Papar masih tertunggu siapakah pemimpin baru yang akan mereka pilih untuk PRU13 ini. Apa yang GR lihat dan membuat semakan secara manual, bersembang dengan rakyat di Papar sewaktu berada di Sabah beberapa minggu yang lepas...rata-rata mereka masih memerlukan Datuk Rosnah Shirlin adalah calon terbaik!

Beliau dilihat calon terbaik dengan kepimpinan muda, hubungan dengan masyarakat dan kerja keras beliau selepas dipilih pada tahun 2008 yang lalu. Beliau juga yang merupakan Ketua Puteri UMNO Malaysia juga dianggap sebagai ikon untuk generasi muda. Sikap beliau yang mudah mesra dengan rakyat dan tiada protokol apabila rakyat ingin berjumpa dengan beliau memohon bantuan dan sebagainya akan membuatkan beliau boleh menang dengan majoriti yang besar pada PRU13 ini.

Ucapan Datuk Rosnah Shirlin selepas PM membubarkan Parlimen, boleh baca DI SINI

Kepada pengundi di Papar, teruskan mengundi BN di bawah pimpinan Datuk Rosnah Shirlin di Papar. Seorang yang kuat kerja tak kira masa dan mesra dengan rakyat. Ciri-ciri WINNABLE CANDIDATE ada pada Datuk Rosnah Shirlin.

GR kata: Undi BN demi kesejahteraan rakyat dan negara

Ni lagi kenyataan memperbodohkan rakyat, kali ini dari MP <b>Papar</b> <b>...</b>

Posted: 18 May 2013 10:30 PM PDT

"Assalamualaikum,,..

Sejak PRU 13, tak putus putus kenyataan memperbodohkan rakyat dikeluarkan oleh pemimpin UMNO.Saya terbaca kenyataan dari Ahli Parlimen Papar, Datuk Rosnah Rashid Shirlin (sekarang sudah jadi menteri atau timbalam menteri kerajaan Najib) yang menyatakan antara lain:

"Kita semua tahu bantahan jalanan pasti akan menimbulkan kekacauan dan mengancam keselamatan negara", merujuk kepada perhimpunan black out 505.Seperti pemimpin UMNO lain, MP Papar turut bersubahat menuduh PR menghasut rakyat untuk turun ke jalan raya dan tidak menghormati pilihan rakyat yang telah memberi mandat kepada BN.

Inilah auta yang cuba memperbodohkan rakyat kerana lebih 51% rakyat MALAYSIA sudah tahu keputusan PRU dicapai melalui manupulasi dan komplok penipuan yang melibatkan SPR, pengurus pilihanraya.

Kenyataan sedemikian boleh menambahkan lagi kemarahan majoriti rakyat kepada UMNO.Keluhan seorang rakan menceritakan bagaimana marahnya rakyat kepada penipuan yang dilakukan, katanya, kalau PR yang kita sokong sebagai pemimpin kita tidak melakukan sesuatu tentang penipuan ini, maka sia sialah sokongan kita selama ini.

Untuk itu, suka saya menyampaikan mesej kepada pemimpin UMNO agar menginsafi dan menyedari bahawa sebarang kemungkinan kekecohan dan kekacauan yang berpunca dari keputusan PRU adalah perpunca dari UMNO, bukan PR.Kita tidak mahu negara jadi huru hara kerana keengganan UMNO mengakui penipuan mereka sedangkan penipuan yang berlaku sudah tidak dapat dibendung lagi, semua orang yang ada di pusat mengundi termasuk penyokong UMNO boleh melihat dengan jelas, jadi kenapa mahu menyembunyikannya atau menafikannya?

MP Papar turut berbohong apabila mengatakan keputusan PRU ialah keputusan majoriti rakyat kerana rakyat tahu majoriti rakyat sebenarnya memihak kepada PR, BN terselamat bukan kerana majoriti rakyat tetapi majoriti kerusi yang dicapai oleh manupulasi undi.

Tiada apa yang dapat menafikannya dan di pihak PR, mereka mesti membantah keputusan PRU yang penuh tipu muslihat yang pula enggan diakui oleh UMNO, kerana majoriti rakyat mengharapkannya.PR tiada pilihan dan dalam masa yang sama harus mengelakkan berlakunya rusuhan.

Setakat ini kesemua bantahan jalanraya yang dibuat tidak melibatkan rusuhan dan tidak mengancam keselamatan negara walaupun pulunan ribu rakyat turun, jadi untuk pemimpin UMNO tak usah nyayikan lagu ini kerana ianya hanya menambah kemarahan majoriti rakyat.

Untuk perhatian UMNO, di negeri yang dimenangi BN seperti Negeri Sembilan, Johor dan Perak, kehadiran rakyat yang tidak puas hati mungkin melebihi majoriti undi yang diperolehi BN di negeri terbabit.

Sementara di Papar sendiri ada halangan yang tidak dapat diatasi oleh PR seperti pengundi yang tidak keluar pengundi kerana tidak setuju dengan calon PR di sana yang menjadi antara faktor UMNO menang, jadi kepada MP Papar jangan sombong dan tidak sedarkan diri kerana rakyat yang tidak suka UMNO semakin bertambah."

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Berita <b>Lahad Datu</b> Anwar Ibrahim (SULU)? - Berita Terkini

Posted: 03 Mar 2013 06:09 PM PST

berita lahad datu

Berita Lahad Datu : Jikalau sebelum ini Ketua Pembangkang Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim seringkali dikaitkan dengan pelbagai agen. Dikaitkan sebagai "Agen CIA, Agen Yahudi, agen Kristian, agen India, agen Israel, agen Amerika, agen Cina".

Terbaru, krisis pencerobohan di Lahad Datu, Sabah juga dikatakan ada kaitan dengan Anwar Ibrahim juga yang didakwa sebagai "agen Sulu"…..Anwar Ibrahim adalah penyebabnya :

berita lahad datu

Berita Lahad Datu : Laporan Berita Mengaitkan Anwar Ibrahim Dalam Pencerobohan Lahad Datu Sabah?

Isu Najib Lahad Datu Sabah

Walaupun semalam 3 Mac 2013, aktiviti dan aturcara Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Razak agak padat juga dengan pelancaran "Jelajah Janji Ditepati" di kompleks Sukan Stadium Kangar, Perlis dan juga pertemuan dengan Raja Perlis Raja Perlis Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail di Istana Arau, Perlis.

Tetapi, Datuk Seri Najib mengikuti dengan cukup dekat laporan berita Lahad Datu yang mengaitkan penglibatan Anwar ibrahim dalam krisis pencerobohan Lahad Datu sabah ini dan Datuk Najib mahukan siasatan terus dilakukan serta-merta :

Berita Lahad Datu : Malaysia-Filipina Siasat Penglibatan Pembangkang

KANGAR (berita Lahad Datu): Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, sahkan jawatankuasa siasatan khas diwujudkan Malaysia dan Filipina untuk menyiasat dakwaan pembabitan pembangkang dalam kes pencerobohan di Lahad Datu.

Beliau berkata, siasatan itu dijalankan secara berasingan kedua-dua pihak kerana Malaysia dan Filipina sama-sama mahukan kepastian dalam dakwaan itu yang dianggap sebagai serius.

Sementara itu, Perdana Menteri turut memuji tindakan berani penduduk kampung di Semporna yang menumpaskan seorang penceroboh yang dianggap beliau bukti penduduk setempat tidak bersetuju dengan kes pencerobohan di Lahad Datu.

Sumber : Berita Harian

berita lahad datu

Melihatkan berita Lahad Datu yang terkini ini pada pandangan kami, jikalau mahu dilakukan siasatan-siatan seperti ini lakukanlah selepas selesai krisis pencerobohan pengganas di Lahad Datu Sabah ini. Yang paling penting sebenarnya dan perlu diutamakan sekarang ini adalah keselamatan rakyat Sabah amnya serta kedaulatan negara yang begitu mudah diceroboh oleh penceroboh tentera SULU ini di Sabah.

"Keselamatan rakyat Sabah sekarang adalah lebih penting"

Sekarang ini pengganas yang merupakan tentera Sulu semakin mengganas. Semakin ramai anggota keselamatan kita yang terbunuh.

"Selesaikan hal yang lebih mustahak terlebih dahulu."

Andaikata benarlah seperti didakwa di mana Anwar Ibrahim dan pemimpin pembangkang terlibat sama sehingga menjadi punca pencerobohan di Lahad Datu Sabah sekalipun. Adakah siasatan segera boleh menyelesaikan krisis pencerobohan Lahad Datu Sabah ini dengan cepat? Adakah keadaan akan kembali reda sedangkan penceroboh semakin mara melakukan kekacauan di sana?

Kami merasakan jika krisis ini berjaya diselesaikan dan kemudiannya samada mahu tubuhkan suruhanjaya siasatan, inkues, post mortem, mahu menjalankan siasatan kepada Anwar Ibrahim terpulang….

Sebenarnya, kami merasakan rakyat Malaysia umumnya dan rakyat Sabah amnya perlukan ahli politik berhenti menyalahkan antara satu sama lain dan menuduh antara satu sama lain menghasut serangan ini. Sekarang ini bukan masa yang sesuai untuk berbalah sebaliknya sama-sama kita bersatu tidak kira apa fahaman dan idelogi kita sekalipun semata-mata mahu melawan musuh bersama. Bukannya berbalah dan saling menyalahkan sesama sendiri.

  1. Untuk bincangkan apakah punca yang sebenarnya, masanya akan tiba juga
  2. Untuk menyiasat di mana silapnya pertahanan negara kita terutamanya di Sabah juga, masanya akan tiba
  3. Untuk menyalahkan dan mendedahkan pengkhianat sebenar juga, masanya akan tiba

berita lahad datu sabah

Hakikatnya sekarang ini bukanlah waktu yang sesuai untuk berbuat begitu. Perbuatan tuding-menuding sesama sendiri tidak membina dan tidak membantu pasukan keselamatan kita melakukan kerja mereka mempertahankan negara daripada sekarangan musuh. Sekarang ini, paling pentingnya menamatkan segera pertumphan darah di Sabah dengan militan Filipina yang terng-terang telah mencabar dan mencabul kedaulatan wilayah  dan undang-undang negara kita. Kita perlu untuk mendapatkan kembali keamanan dan keselamatan.

Jadi sekarang masanya untuk melakukan tindakan. Halau militan terlebih dahulu atau tahan mereka dan hadapkan dengan undang-undang Malaysia.

P/S : Yang kami peliknya bagaimana penceroboh dan pengganas ini boleh mendapat IC? Ini yang kami musykilkan sebenarnya. Adakah mereka ini serpihan daripada kumpulan projek (DI SINI).

PP/S : Harapan kami, kita semua baik pemimpin atasan harus pastikan pengorbanan anggota keselamatan yang telah dilatih untuk bertempur dan menjaga keselamatan serta kedaulatan negara "tidak sia-sia". Sekarang ini bukan waktu & tempoh sesuai untuk rundingan dan berlembut lagi….

PPP/S : Sama-sama kita doakan anggota keselamatan diberikan terus kekuatan untuk bertempur dengan militan Filipina sekarang ini supaya berita Lahad Datu yang tidak enak untuk didengar termasuk kematian rakyat Sabah & anggota keselamatan tidak kedengaran….

10 di ranau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


Program Ziarah Mahabbah <b>di</b> Kg Gusi <b>Ranau</b> - penggerak dakwah <b>...</b>

Posted: 24 Jul 2013 07:24 PM PDT

Program Ziarah Mahabbah di Kg Gusi Ranau
Tarikh                   : 20/06/2013 – 22/06/2013 (Khamis - Sabtu)
Anjuran                : JAKIM Sabah kerjasama JHEAINS Ranau.    
                Pada 20/06/2013, Program Ziarah Mahabbah diadakan di Kg Gusi Ranau, anjuran Jabatan Kemajuan Islam Malaysia Cawangan Sabah dengan kerjasama Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah Daerah Ranau yang  memakan masa perjalanan  kira-kira 4 jam jalan darat dan terpaksa menaiki bot melalui sungai selama kira-kira hampir 2 jam. Jarak dari pekan Ranau ke Kg Gusi iaitu kira-kira 95km. Menurut profail Kg Gusi Ranau terdapat 40 buah keluarga Islam (seramai 230 orang) daripada jumlah keseluruhan penduduk Kg Gusi iaitu seramai 230 orang. Kampung tersebut merupakan kawasan perkampungan  yang terdiri daripada bangsa sungai. Program ini dijalankan bermula pada 20 Jun 2013 hingga 22 Jun 2013 yang dihadiri oleh Pegawai Tadbir Agama JHEAINS Ranau iaitu Ustazah Zatuliffah Mohd Aslie, Penggerak Dakwah JAKIM iaitu Us Mohd Sobi Hadipin, Us Zaidi Karim serta staf JHEAINS Ranau iaitu Us Ahmad Masnin Abdullah, Ketua Unit Bahagian Dakwah JHEAINS Ranau, Us Rusdi Abdul Kadir selaku Imam Daerah Ranau, Us Mohd Farid Soinin, Pegawai Penyelaras Masjid Daerah, Imam Kariah iaitu Imam Hamid Mohammad, Imam Asidi Yusuf, Imam Rabinin Lamin, Imam Sapinin Jahasin, Imam Arsat Badin dan sukarela Rakan Masjid Pekan Ranau serta 4 orang pembekal AZ HEBAT. Rombongan yang datang ke kg Gusi seramai 17 orang.
                Pada 20 Jun 2013 bersamaan hari khamis, semua rombongan berkumpul di masjid Ar Rahman Pekan Ranau kira-kira jam 08.30 am. Kami bertolak ke Kg Gusi kira-kira jam 9.30 am dengan menaiki kenderaan jabatan dan 3 buah kenderaan pacuan 4 roda. Perjalanan darat memakan masa hampir 4 jam untuk sampai ke Kg Karagasan kerana bentuk jalan rayanya yang tidak bertar dan bentuk jalannya yang berbatu besar. Kami sampai di Kg Karagasan kira-kira jam 2.30 pm. Kami meneruskan perjalanan ke kg Gusi dengan melalui dua jalan. Us. Ahmad Masnin memimpin jalan darat untuk ke Kg Gusi dengan menggunakan kenderaan Jabatan dan sebuah kenderaan pacuan 4 roda iaitu pembekal AZ HEBAT untuk mengangkat barang-barang. Imam Hamid memimpin jalan sungai dengan menaiki bot iaitu seramai 9 orang untuk bot pertama dan bot kedua seramai 7 orang. Kami sampai di Kg Gusi pada jam 5.25 pm. Manakala rombongan Us Ahmad Masnin sampai pada jam 5.45 pm. Selepas solat asar secara berjemaah, kami mula memasang khemah dan mula mengemas tempat barang-barang. Selepas Solat Maghrib, kami menghidupkan suasana kampung dengan membaca surah Yassin dan tahlil yang dipimpin Imam Arjunah Yahya. Selepas solat Isyak, kami bersama-sama penduduk kampung yang datang menjamu makan malam.
                Pada hari kedua iaitu 21 Jun 2013, pagi subuh diisi dengan kuliah subuh yang disampaikan oleh Us Zaidi Karim, Penggerak Dakwah JAKIM. Pada jam 08.00 pagi program bermula dengan Halaqah bab Thaharah yang di kendalikan oleh Us Mohd Sobi Hadipin sehinggalah jam 11.00 am. Seterusnya penduduk balik bersiap-siap untuk solat jumaat. Selepas solat jumaat, kami beramah mesra serta makan tengahari dengan penduduk kampung yang hadir dan kira-kira jam 2 petang, majlis penangguhan program Ziarah Mahabbah diadakan di dalam surau Kg Gusi Ranau.
                Acara penangguhan majlis dilancarkan dengan dimulakan bacaan doa majlis oleh Imam Hamid Mohammad selaku  Imam Qariah Mukim Kaingaran, seterusnya ucapan alu-aluan wakil penduduk Kg Gusi iaitu Arjunah Yahya . Beliau  melahirkan tanda rasa gembira dan terima kasih di atas program yang dianjurkan di kampung tersebut dan beliau membentangkan maklumat ringkas penduduk muslim di Kg Gusi Ranau. Beliau juga mengharapkan agar pada masa akan datang program seumpama diadakan sekali lagi di kampung tersebut. Beliau juga mengharapkan agar anak muda di kampung tersebut diberi peluang untuk melanjutkan pelajaran di Pusat Latihan Dakwah Kudat.
                Seterusnya Ustazah Zatuliffah Mohd Aslie, Pegawai Tadbir Agama JHEAINS Ranau sebagai wakil Pengarah JAKIM Sabah memberikan ucapan alu-aluan serta Tazkirah sebagai mengakhiri majlis penangguhan program tersebut. Beliau telah mengucapkan tanda syukur kepada Allah swt diatas pertemuan serta hajat untuk melangkah kaki ke kampung tersebut yang memakan masa agak lama untuk sampai. Beliau menyampaikan salam Pengarah JAKIM Sabah yang tidak dapat hadir bersama-sama dalam program tersebut. Beliau meneruskan ucapannya dengan mengatakan bahawa walaupun pengisian program tersebut agak "santai", tetapi sasarannya adalah untuk menyampaikan tentang kefahaman bab Thoharah. Katanya, pendekatan tersebut sangat sesuai dilancarkan   di semua kampung di daerah Ranau. Beliau mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih diatas kerjasama penduduk kampong dan dengan lafaz "Bismillahhirrahmannirrahim" majlis penangguhan tersebut dirasmikan. Seterusnya program diteruskan dengan penyampaian sijil penghargaan kepada Ahli jawatankuasa surau, penyampaian cendera kenangan perasmi dan  penyampaian sumbangan kepada 40 keluarga  yang disampaikan oleh Ustazah Zatuliffah Mohd Aslie. Majlis berakhir dengan alunan selawat dan pelukan bersama penduduk kampung.
                Selepas waktu asar, kami berjalan mengelilingi kampung tersebut dan menziarahi rumah ke rumah seterusnya menyampaikan sumbangan tersebut. Selepas solat Maghrib, Kuliah maghrib di sampaikan oleh Us Farid Soinin, Pegawai Penyelaras Masjid Daerah. Selepas solat isyak, kami dijemput ke majlis kenduri arwah dan memimpin bacaan Yassin dan Tahlil.
                Pada keesokan harinya 22 Jun 2013 bersamaan hari sabtu, selepas sarapan pagi, kami mula berkemas dan membersihkan kawasan surau dan bertolak balik kira-kira jam 9.00 am. Kami sampai di Pekan Ranau kira-kira jam 4.00 pm.
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved