ads

Ahad, 22 April 2012

10 di kota marudu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota marudu - Google Blog Search


kira kekuri: <b>Kota Marudu</b>

Posted: 20 Apr 2012 07:20 AM PDT

Bismillah.


Kota Marudu. Ouhh saya pernah membesar di tempat tuh untuk beberapa tahun. Tinggal di jalan hospital kalau tidak silap. Masuk umur 3 tahun da merengek mahu join kakak saya yang da masuk tadika. Jadi kesimpulannya, awallah saya masuk tadika. 


Sebenarnya tujuan saya menulis mengenai Kota Marudu ni, sebab saya ada dapat invitation untuk datang ke kahwin abang kawan saya, dan senior saya di sekolah menengah dahulu. Tarikh sama pulak tuh, 28 April. Next week.


Saya mahu sangat datang sebenarnya. Tengok kahwin dan mahu juga tinjau-tinjau Kota Marudu, tempat saya membesar dahulu. Plus, saya mahu tengok rumah sewa kami yang da kami tinggalkan dulu. Entah saya ingat ka tidak. Yang ada hanyalah gambar kenangan dengan rumah tuh sahaja. sobss..sobss


Tapi masalahnya saya takut tersesat jalan. Errkk, jalan dekat Kota Marudu tuh bukannya saya familiar betul. Kalau Kota Belud, confirm saya tahu jalan. Pernah pun sekali dua pergi sana, untuk beli udang. Tambahan pulak saya ni orang yang susah maw wat decision . Alih-alih ke kampung orang aku sesat, jalan keluar tidak tahu. erkkk =..=' #risau


Tapi, akan ku cubalah juga untuk hadirkan diri ke majlis kahwin mereka, jika dapat green light dari bapaku, bahhhhh jalannn lah saya ke Kota Marudu, destinasi pertama Kg. Korongkom dan yang satu lagi Kg. Taritipan. Taritipan saya pernah limpas, tapi kg. Korongkom tempat kak Sadah kawin saya belum pernah pergi. Huhuuu. Harap-harap kalau jadi jalan, saya tidak sesat. Aminnnn. :DD. 


#harap sangat dapat pergi :) thanks tuk kawan2 yang menjemput. InsyaAllah akan d usahakan untuk datang ;D

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


Malaysians Must Know the TRUTH: Shafie spends alot of money on <b>...</b>

Posted: 22 Apr 2012 06:37 PM PDT


Oleh : PAPARAZZI SABAHKINI.NET
SELAIN belanja bulanan lebih RM500,00 sebulan, Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) Datuk Shafie Apdal terpaksa berbelanja lebih untuk menyediakan sebuah rumah mewah kepada 'Artis Plastik', gelaran untuk Zahida Rafik, yang telah menjalani Pembedahan Plastik beberapa kali untuk merubah wajahnya di London.
Setelah menjalankan siasatan rapi, Paparazzi berjaya mengekori Zahida dan mengenalpasti rumah mewah bernilai lebih RM 4.5 juta yang dibelikan Shafie sebagai tanda kasihnya; yang terletak di No 18, The Valley, Jalan TTDI 3, Taman Bukit Indah, Ampang, Kuala Lumpur.
Rumah ini adalah rumah kedua, selain rumahnya di London yang bernilai lebih RM10 juta yang dibeli ketika mereka dikhabarkan bernikah di London menjelang Hari raya Aidil Fitri tahun lalu.
Paparazzi mendapat tahu daripada sumber terdekat Jabatan Perdana Menteri bahawa Shafie mengakui di hadapan Perdana Menteri bahawa beliau telah menikahi Zahida selepas Noor Azman Azemi membuat laporan polis; namun terpaksa merahsiakan pernikahannya bagi menjaga hati isteri dan enam orang anaknya; malah turut dinafikan Zahida.
Agak aneh, Shafie yang tidak mempunyai rumah di Semporna (rumah peninggalan arwah bapanya) sanggup membelikan Zahida rumah dan kereta mewah, serta belanja bulanan yang cukup lumayan bagi membolehkan Zahida menaiktaraf wajah Melayu-Pakistan kepada Arab-India.
Paparazzi juga agak terkejut kerana Ketua Pemuda UMNO Semporna yang Pro-Shafie selama ini bagaikan melempar batu ke kolam yang tenang kerana Facebooknya menyiarkan posting Habbal Min Sampulna yang dilinkkan dengan posting Nescafeais yang menyatakan;
(Sebelum ini cakap orang putih, nah ini pula cakap Melayu atau ditulis Bahasa Melayu. Diharap Shafie dapat menjawab perkara ini supaya namanya tidak busuk.)
Percubaan Paparazzi menghubungi Zahida gagal dan SMS yang dihantar ke telefon Zahida 0122087497 dan 0192052330 juga tidak berbalas; manakala Shafie masih diam seribu bahasa sekalipun marah-marah sayang kerana nama 'isteri' keduanya sering menjadi perbualan rakyat setiap majlis yang dihadirinya.
Paparazzi akan mendedahkan lebih banyak lagi rahsia Zahida; terutama 'Pesta Seks' dan kehidupan liarnya; tetapi direstui Shafie dalam waktu terdekat. Kenapakah Datin Suryani mendiamkan diri jika benar Zahid hanya Gundik atau Isteri kedua tanpa poligami? - Sabahkini

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


Shafie Nor: IKS <b>di Papar</b> berkembang hasil bantuan kerajaan

Posted: 18 Apr 2012 03:47 PM PDT

DAYANG Itam Yusof menunjukkan pelbagai kuih tradisional yang diusahakannya di Kampung Laut, Papar, kelmarin. - utusan/Azrul Edham Mohd. Aminuddin
PAPAR, RABU, 18 April, 2012: Dahulu hidupnya sekeluarga agak susah. Semuanya bergantung harap kepada suami, Abidin Ismail yang mencari rezeki sebagai nelayan.
Apabila laut tenang, adalah habuan untuk sekeluarga, tetapi sebaliknya apabila arus bergelora.
Walaupun sehari suntuk mempertaruhkan nyawa di tengah lautan, hasil tangkapan tidak selalunya lumayan.
Demi untuk membesarkan anak-anak seramai tujuh orang, Dayang Itam Yusof, 61, dari Kampung Laut di sini turut membuat kerja sampingan dengan mengambil upah menjahit baju dan membuat kerja-kerja kampung lain. Namun, ia masih tidak mencukupi.
Berkat sokongan suami tercinta dan anak-anak, beliau memulakan perniagaan membuat kuih tradisional seperti kuih lidah, cincin dan belacan secara kecil-kecilan dengan modal permulaan hanya sekitar RM200 sahaja. - UTUSAN

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


sabahkini.net: SAMUN LORI PETRONAS <b>DI KOTA BELUD</b>

Posted: 20 Mar 2012 06:41 PM PDT


POLIS berjaya menumpaskan kes samun membabitkan sebuah lori treler Petronas yang membawa tong gas di Kampung Bundu Tuhan di Jalan Ranau berdekatan daerah Kota Belud, semalam.

Ketua Polis Daerah Kota Belud, DSP Mohan Nadasen berkata dalam kejadian pukul 5.30 petang itu, empat orang suspek yang menaiki kereta jenis Toyota Vios dikatakan menahan pemandu lori yang sedang berhenti di tepi jalan untuk berehat.

Katanya, tiga suspek yang bersenjatakan parang itu kemudian menahan pemandu lori berkenaan dan mengarahkan pemandu lori memandu kenderaan itu ke arah Kota Belud.

"Maklumat kejadian ini diterima pihak polis di sini melalui pemantauan alat GPS (Sistem Penentududukan Global) agen syarikat tersebut. Tindakan pantas pihak polis Kota Belud berjaya menahan lori berkenaan di tepi jalan Kota Kinabalu-Kota Belud berhampiran SMK Pekan II, Kota Belud.

"Tiga orang suspek melarikan diri ke kawasan hutan berhampiran manakala seorang lagi rakan suspek yang menaiki kereta Vios melarikan diri ke arah Kota Kinabalu," katanya kepada pemberita Selasa.(Bernama)

10 di nabawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di nabawan - Google Blog Search


sabahkini.net: PERPUSTAKAAN <b>NABAWAN</b> PINTU KE MASA DEPAN

Posted: 18 Apr 2012 05:40 PM PDT


RASMI....Azizah menandatangani papan tanda perpustakaan sebagai rasminya cawangan Pderpustakaan Nabawan sambil disaksikan Bobbey dan Ranchon.

Oleh : YAYASAN DALIMPOS

PENDUDUK di daerah Nabawan kini boleh mengunjungi pusat ilmu utama apabila sebuah cawangan Perpustakaan Negeri Sabah beroperasi sepenuhnya berikutan perasmian bangunan baru yang boleh memuatkan ratusan orang dalam sekali masa.

Penduduk juga boleh membawa anak-anak dan keluarga untuk berkunjung ke Perpustakaan untuk bersama-sama menimba ilmu pengetahuan melalui membaca bahan-bahan buku yang disediakan oleh perpustakaan, kata Menteri Pembangunan Masyarakat dan Hal-Ehwal Pengguna Datuk Hjh Azizah Binti Datuk Hj.Mohd Dun.

Azizah turut mengingatkan rakyat supaya sentiasa menggalakkan anak-anak untuk membaca kerana dengan membaca mereka akan mendapat ilmu pengetahuan, apatah lagi di perpustakaan banyak sumber bahan bacaan yang boleh memberikan ilmu kepada mereka, katanya.

"Di perpustakaan banyak bahan bacaan yang boleh memberikan ilmu kepada anak-anak, oleh itu ibubapa seharusnya menjadi tauladan dalam membentuk minda mereka agar sikap suka membaca tersemai dalam onak kehidupan mereka untuk mencapai kejayaan kelak".

Walaupun cawangan perpustakaan ini agak jauh terpencil di pedalaman namun ia mendapat sambutan sejak sekian lama iaitu kira-kira 30 tahun lalu dan berjaya melakar sejarah sebagai Perpustakaan terbaik kumpulan kecil pada tahun 1996, 1999 dan 2001, katanya.

Beliau juga mengajak penduduk agar mendaftar sebagai ahli kerana tiada sebarang yuran dikenakan kepada mereka, malah mereka boleh beriadah, berjumpa kawan-kawan dan berbincang, menerokai bidang keilmuan dan berdiskusi.

Kira-kira 500 orang menghadiri majlis perasmian tersebut yang diadakan di perkarangan bangunan baru cawangan perpustakaan, terdiri daripada ibubapa, pelajar dan kakitangan kerajaan serta orang awam menyaksikan perasmian perpustakaan tersebut.

Turut hadir ialah Adun Nabawan Bobbey A Suan, Timbalan Pengarah Perpustakaan Negeri Sabah Maria Sinti; Penolong Pegawai Daerah Pentadbiran Ranchong Amin dan Pemimpin Kemajuan Rakyat Jubilin Kilan.

Azizah turut menjelaskan transformasi kerajaan adalah menentukan perubahan dan keberhasilan dengan cepat melalui penetapan dan penyampaian sasaran Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) dan Bidang Keberhasilan Utama Kementerian (MKRA).

Seterusnya ialah melebar dan mendalami kehidupan rakyat untuk lebih baik dan mempunyai ekonomi yang baik sejajar matlamat model baru ekonomi (MBE) dalam menghasilkan sektor-sektor yang mempunyai nilai tambah yang lebih tinggi.

Tambahnya lagi, setiap rakyat Malaysia mempunyai jatidiri dan semangat cintakan negara, oleh itu dalam mencapai matlamat Wawasan 2020, masyarakat khususnya generasi muda seharusnya mempunyai ilmu yang tinggi agar zaman teknologi dapat ditelusuri.

"Kunjungilah perpustakaan kerana banyak manfaat yang boleh diperolehi," katanya, di samping terdapat perkhidmatan yang dibuka pada masa cuti malah sampai ke waktu malam turut disediakan perkhidmatan seperti library @ Suria, playsmart petrosains, program perkhidmatan perpustakaan bergerak dan di perpustakaan boleh mengakses internet ke luar negara.

Selain daerah Nabawan, terdapat bangunan baru Perpustakaan Negeri Sabah sedang giat dibina iaitu di Matunggong, Kota Belud, Kuala Penyu dan Tambunan, jelasnya.

Dalam pada itu, Adun Nabawan Bobbey A Suan, turut berucap katanya, kini rakyat Nabawan bangga kerana mempunyai sebuah gedung Perpustakaan yang membolehkan masyarakat menimba ilmu.

"Rakyat boleh menimba ilmu di Perpustakaan yang baru siap beroperasi, oleh itu tercapailah sudah impian kita untuk mendapatkan bangunan dan perkhidmatan Perpustakaan di daerah ini," katanya.

UJI....Azizah (duduk tengah), Bobbey (kanan), Maria (2 kiri) dan Ranchong (3 kiri) sedang menguji minda pelajar membaca buku di perpustakaan.

Beliau menyeru kepada rakyat agar menjaga Perpustakaan, menjadikan ia sebagai gedung ilmu, tempat beriadah, berdiskusi dan berbincang tentang pelajaran malah berpeluang melayari internet untuk mendapatkan pengetahuan secara meluas.

Nabawan yang mengimpikan sebuah gedung ilmu (perpustakaan) kini boleh bangga kerana ia telah dilaksanakan meskipun 30 tahun lebih telah lama ditunggu perlaksanaan pembinaan Perpustakaan.

Justeru itu, Bobbey yang juga Pembantu Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah berterima kasih kepada kerajaan kerana prihatin dalam membangunkan penduduk luar bandar melalui pembangunan infrastruktur tersebut.

"Masih banyak lagi bantuan kerajaan yang di bawa oleh Barisan Nasional, oleh itu rakyat perlu bersabar dan menunggu masanya kerana kerajaan komited membangunkan rakyat dan bukannya mempunyai mesej yang kurang baik, kita ikhlas membantu," jelas beliau.

Sempena perasmian bangunan cawangan perpustakaan tersebut Azizah dan Bobbey turut melawat pameran oleh jabatan Perpustakaan, pameran lukisan Inauk dan permainan menyusun huruf oleh kanak-kanak tabika Kemas di balai perpustakaan tersebut.

10 di penampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


MAJLIS MENGHAFAZ AL-QURAN PERINGKAT <b>NEGERI SABAH</b> <b>...</b>

Posted: 10 Apr 2012 08:56 AM PDT

Alhamdulillah, Majlis Menghafaz al-Quran Peringkat Negeri Sabah kali ke-4 di Dewan Saadah Wisma MUIS berjalan lancar pada sabtu lepas dengan penyertaan 17 orang peserta termasuk anak-anak Sabah yang menuntut di Darul Quran Kuala Kubu Baru, Maahad Tahfiz Sandakan dan Maahad Tahfiz al-Quran Negeri Sabah sendiri. Dalam penganjuran yang serba kekurangan terutama kehadiran orang ramai yang mengecewakan, saya tetap menyanjung usaha-usaha mengangkat dan memperkenalkan budaya menghafaz al-Quran di negeri Sabah ini.

Memang walaupun orang Sabah sudah ada yang menghafaz al-Quran sejak akhir tahun 1960an lagi, tetapi perkembangannya sangat perlahan. Apa yang saya ketahui ialah sehingga akhir 1980an pun jumlahnya belum mencapai 10 orang. Ia semakin baik dan berkembang pada pertengahan dan akhir 90an, apatah lagi Maahad Tahfiz Sabah mula beroperasi. Jumlah anak-anak Sabah mungkin sudah melebih 200 orang, mengambil kira lepasan Maahad Tahfiz Sabah, Darul Quran Kuala Kubu Baru, serta institusi tahfiz persendirian seperti di Kg Bingkul Beaufort, Maahad Tahfiz Sandakan, Maahad Tahfiz asy-Syatibi di Masjid Bandar Kota Kinabalu dan lain-lain.

Saya sangat optimis bahawa dengan penganjuran Majlis Menghafaz al-Quran seperti yang diadakan baru-baru ini jika terus diperbaiki kelemahan yang berlaku untuk tahun-tahun mendatang, insya Allah institusi tahfiz di Sabah akan terus meriah dengan kemasukan calon-calon penghafaz al-Quran terutama di kalangan orang-orang muda.  Walaubagaimanapun, kami angkatan akhir 90an dan awal 2000 yang bersembang hari itu berasa sangat teruja kerana kini Majlis Menghafaz sudah diangkat lokasinya ke tempat yang lebih berprestij. Maklumlah tiga tahun sebelum ini majlis berkenaan diadakan di Maahad Tahfiz al-Quran saja.

Para hakim hari itu dipimpin oleh Ybhg Datuk Haji Mokhtar Rapok, orang lama dalam dunia tahfiz di Sabah. Beliau orang ketiga menghafaz al-Quran pada awal 70an, dan kami orang-orang muda membantu dan menimba pengalaman yang sangat berharga pada hari yang bersejarah ini. Sahabat karib saya sejak 20 tahun lalu, Ustaz Rahim Yahya Abdul Rahman yang juga rakan sekelas sejak zaman sekolah dan di Maahad turut bersama-sama duduk di kerusi panel hakim bersama Ustaz Md Jumat Abdul Razak (Pejabat Mufti), Ustaz Haji Ibrahim Kisab (Imam Besar Masjid Negeri Sabah). Ustaz Zulfauzi Awang Besar dan Ustaz Md Hailmi Misbah berada di pentas sebagai hakim fatih dan munabbih.

Muhammad Khairul Razikin Abdul Razak yang mendapat 93 peratus untuk johan kategori 1-30 juzu' sekali lagi akan mewakili Sabah bersama Muhammad Nasir Muhammad Mursal (johan 1-10) dan Astizam Adam Malik (wakil 1-20 juzu') ke Majlis Menghafaz Kebangsaan di Perlis pada 12-15 April. Tiada wakil bahagian perempuan yang layak pada tahun ini pada ketiga-tiga kategori.

Kepada peserta yang diangkat sebagai pemenang, tahniah diucapkan dan semoga menjadi pencetus semangat, motivasi dan contoh yang baik kepada orang lain. Kepada peserta yang lain, pengalaman dapat naik pentas dan mempersembahkan hafazan di hadapan khalayak sudah tentu menjadi pengalaman yang sangat berharga dan manis yang tidak dapat dirasai oleh semua orang, semoga boleh tampil dengan lebih baik pada tahun akan datang.

Majlis Penutupan dilakukan oleh Aspah Abdullah Sani, Timbalan Pengerusi MUIS mewakili Pengerusi MUIS YB Datuk Haji Mohd Suhaili Said. Turut hadir ialah Ustaz Saifuddin Daud, Ketua Penolong Pengarah Bahagian Pendidikan JHEAINS yang mewakili Pengarah JHEAINS Datuk Haji Amri Suratman.

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved