ads

Selasa, 8 Oktober 2013

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


Kancil 8349: Bercuti <b>Di Sandakan</b> : Taman Peringatan Perang <b>...</b>

Posted: 23 Sep 2013 06:00 PM PDT

Assalamualaikum dan Salam Satu Malaysia.
Selamat datang kepada semua rakan blogger dan pembaca setia yang sudi singgah ke blog Kancil 8349.

Entri sebelum nie Kancil bawa kalian ke gereja dan tokong di atas bukit. Kali ini Kancil akan bawa kalian ke tempat sejarah yang berkaitan antara Malaysia, Australia, England dan Jepun. Sebut je Jepun pastinya korang akan taw sejarah mengenainya. Kerajaan Jepun pernah mengegarkan dunia dengan menakluk separuh Benua Asia.
Kini ia tinggal sejarah. Sejarah yang kebanyakan generasi kita tidak merasai kepahitan dan keperitan yang dialami pada zaman tersebut. Malah menganggap ia satu mimpi orang – orang tua. Jika kita berada di tempat nie pastinya korang merasa sesuatu dan mengalaminya sendiri. Kancil sendiri pun hampir menitiskan air mata membaca beberapa artikel mengenainya.
Taman Peringatan Sandakan merupakan taman peringatan bagi para tawanan perang Dunia Kedua yang menderita dan terkorban di sini mahupun dalam Kawat Maut dan di Ranau. Selain itu menghargai pengorbanan dan penderitaan orang – orang tempatan yang telah membantu para tawanan. Para tawanan ini merupakan askar – askar British dan Australia yang telah mempertahankan Singapura pada tahun 1942.
Para tawanan ini telah dipaksa membina sebuah landasan kapal terbang dari bulan Januari 1942 hingga Jun 1945. Seramai 2500 orang tawanan berada di kem tawanan perang ini. Pada penghujung Perang Dunia Kedua, lebih 1000 orang tawanan telah dipaksa melakukan Kawad Maut sejauh 260 km dari Sandakan ke Ranau. Dalam kawad maut tersebut hanya 6 orang tawanan sahaja yang terselamat. Mereka telah dibantu oleh penduduk tempatan termasuk seorang kanak – kanak perempuan yang telah menggadai nyawa mereka sendiri.
Gambar di sebelah kiri merupakan mesin penggali parit yang digunakan oleh Pihak Jepun dalam membina Lapangan Terbang Udara. Tetapi telah disabotaj oleh seorang tawanan. Ia tidak pernah lagi bergerak dari tempatnya. Merupakan sebuah traktor Fordson. Masih kuat lagi jika kita lihat.
Gambar di sebelah kanan merupakan pelan Kem Tawanan Perang Sandakan. Jika rakan blogger lihat dekat perkataan POW, di situ ada pokok besar yang dikenali sebagai The Big Tree. Di sinilah para tawanan berehat dan yang sakit berteduh. Malah ada yang menyimpan barang – barang peribadi mereka sekitar kawasan tersebut. Ada yang mengatakan ia sebagai simbol kehidupan dan semangat untuk hidup. Namun, pokok ini telah ditumbang atas sebab – sebab tertentu. Untuk makluman, Kem Tawanan Perang ini pernah di bom oleh tentera bersekutu. Hanya The Big Tree yang kekal berdiri. Pada ketika itu, para tawanan telah bergerak ke Ranau.
Gambar di atas sebelah kiri merupakan pemandangan Bandar Sandakan sebelum Perang Dunia kedua. Disinilah pusat pentadbiran North Borneo Company. Gambar di sebelah kanannya adalah keadaan Bandar selepas dibom oleh Jepun. Itulah sebahagian cerita yang Kancil dapat kongsikan dengan rakan blogger. Berharap, jika ada rakan blogger ingin bercuti ke Sabah, singgahlah sebentar ke Sandakan.
Terima kasih kerana sudi membaca dan tinggalkan komen di blog Kancil 8349.

10 di tenom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tenom - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di tenom</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Aug 2013 07:25 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

DAP/PKR Jadikan Ahli Parti <b>Di Tenom</b> Sebagai "Hamba" Dapatkan <b>...</b>

Posted: 23 Apr 2013 11:14 PM PDT


GARA-GARA tidak mendapat sokongan yang padu daripada pengundi dan masyarakat di Tenom, parti DAP/PKR telah menjadikan ahli-ahli mereka yang kebanyakannya orang Tenom sebagai "HAMBA" untuk mendapatkan sokongan rakyat. Waduhhhh.....melampau juga????
Rombongan mereka sekitar dalam 50 orang itu telah dikerahkan untuk berlegar-legar di kawasan pekan Tenom sempena lawatan Dato Seri Najib Tun Razak, Perdana Menteri ke Tenom pagi tadi, 24 April 2013.

Taktik yang digunakan oleh DAP/PKR itu adalah jalan pintas untuk berjumpa dengan pengundi tanpa perlu bersusah-payah mengeluarkan kewangan. Kehadiran masyarakat dari seluruh pelusuk daerah Tenom ketika itu yang ingin menemui PM dipergunakan dengan licik oleh DAP/PKR tanpa menyedari bahawa mereka telah diekori. Sempat lagi mereka itu kasi promosi kapada kami. Hahaha.....naaaa....kadapatan suda kamurang tu.

Melalui taktik yang digunakan itu, saya....hihihi...."MR. TJ" sampat di kasi kempen lagi oleh mereka. Sia make 'donno' ja la padahal dalam hati sia ketawakan mereka. Cakap pun tidak pandai, macam mana mahu berkempen. Fakta tidak ada, merapu, kutuk kerajaan padahal anak-anak mereka menerima bantuan daripada kerajaan.....malah hantam jak suru pengundi supaya sokong DAP/STAR. Hahaha....kesian mereka tu.

Tinjauan "Mr. TJ" dengan menemui semula beberapa orang masyarakat yang di kasi kempen oleh mereka sebelumnya.....kebanyakan mereka 'kabur-kaabur' dan tidak faham penerangan oleh DAP/PKR itu. Menurut mereka lagi bahawa kedatangan mereka ke pekan Tenom adalah untuk memberikan sokongan kepada kerajaan dan dan kedatangan PM.

Apa yang melucukan juga ialah apabila 3 orang yang "MR. TJ" temui itu adalah kebetulan penyokong PKR. Sempatlah "MR. TJ" risik-risik pendapat mereka tu berkaitan dengan PKR dan BN. Menurut mereka,...."kami ni mana-mana saja, memang kami sokong PKR tapi kadang kala kami tidak yakin dengan PKR kerana susah mau cakap la. Tingu la nanti."

Menyentuh berkaitan peluang calon bagi kerusi P.181 Tenom iaitu MASDIN BIN TUMAS, pengundi ketika ditanya ada yang tidak mengenali beliau dan tidak yakin bahawa beliau boleh mencabar. "MR. TJ" juga sempat bertanya berkaitan peluang calon parti pembangkang lain iaitu HASMIN @ AZROY BIN ABDULLAH, parti STAR;  JAINEH BIN JUAYA @ JIMMY JAWATAH, parti SAPP; MUTANG @ SYLVESTER BIN DAWAT, parti KITA.....menurut mereka, macam rojak sudah muka-muka calon tu sampai tidak tahu siapa mahu pilih tetapi mereka yakin akan sokong parti yang sudah berjasa kepada rakyat.

Apa macam itu PKR/DAP???? Jangan jadikan ahli-ahli parti kamurang tu sebagai "Hamba" untuk memenuhi percaturan kamurang tu di peringkat pusat. Susah la kalau itu macam. Aiyaaaaa............

10 di tuaran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tuaran - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di tuaran</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Aug 2013 07:18 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

seramai 600 anak muda <b>di tuaran</b> sertai pkr - Wartawan Rasmi <b>...</b>

Posted: 26 Mar 2013 10:01 AM PDT

Written by Admin   
Wednesday, 27 March 2013 00:25

LENCANA PKR.......kelihatan Mohd Najlin Haji Awang Puasa (tengah) sedang disematkan lencana PKR oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim (Kanan) sambil disaksikan oleh Haji Ghulabdin Enjih (kiri).


TUARAN : Di saat-saat terakhir menjelang Pilihan Raya Umum ke 13, Barisan Nasional (BN) dan UMNO di Tuaran termasuklah di Kawasan Dewan Undangan Negeri Sulaman kian tergugat dengan kemaraan Pakatan Rakyat (PR) dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) sejak akhir-akhir ini di kawasan berkenaan.
Majlis Malam Jelajah Pakatan Harapan Rakyat anjuran Parti Keadilan Rakyat (PKR) Cabang Tuaran yang dihadiri oleh hampir 5,000 orang penyokong parti itu sebagai bukti setelah menerima kemasukan 600 ahli baharu dari kalangan anak muda yang diketuai oleh Mohd Najlin Haji Awang Puasa, 28 tahun.
Ketua Umum PKR Pusat, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah menerima borang penyertaan kemasukan dalam PKR Tuaran di Majlis Jelajah PR yang berlangsung di Restaurant Transit Dalit, Kampung Lok Batik dekat sini pada malam Ahad lepas.
Majlis itu turut dihadiri oleh Ketua Cabang PKR Tuaran, Haji Ansari Abdullah; Pengerusi Perhubungan PKR Sabah, Ahmad Tamrin Haji Jaini; Pengerusi Angkatan Perubahan Sabah (APS), Datuk Seri Panglima Wilfred Mojilip Bumburing yang juga Ahli Parlimen Tuaran; Pengerusi Pertubuhan Pakatan Sabah (PPS), Datuk Seri Panglima Lajim Haji Ukin; Bekas Ketua Penerangan UMNO Tuaran, Haji Ghulabdin Enjih; Bekas Panglima Angkatan Tentera Darat Malaysia, Leftenan Jeneral (B); Dato Abdul Ghafir Abdul Hamid dan Bekas Ahli Parlimen Tuaran, Datuk Monggoh Orow.
"Penyertaan 600 ahli-ahli baharu yang sebilangan besarnya dari kalangan pemuda di Kawasan Pilihanraya Dewan Undangan Negeri Sulaman dan Parlimen Tuaran akan menambah kekuatan kepada Pakatan Rakyat dalam usaha untuk memenangi Kawasan DUN Sulaman dan Parlimen Tuaran dalam Pilihanraya Umum ke 13 tidak lama lagi," Kata Najlin yang juga merupakan bekas Ahli UMNO dari Cawangan Wawasan Lok Batik Tuaran.
Katanya, kemasukan ini haruslah disambut dan diterima oleh pimpinan PKR di Cabang Tuaran agar semangat dan kebangkitan anak-anak muda akan memberikan satu lagi kekuatan kepada Pakatan Rakyat dalam membuat persiapan menghadapi pilihanraya umum tidak lama lagi.
"Banyak sudah pemimpin UMNO yang telah berhijrah meninggalkan parti yang jelas sudah tidak relevan lagi. Jika perjuangannya untuk anak-anak muda sudah tidak relevan, apa lagi yang ditunggu? Lebih baik mereka tampil untuk memberikan kekuatan kepada PKR adan Pakatan Rakyat khasnya," kata Najlin lagi.
Sehubungan dengan perkembangan terbaru ini, Najrin berharap lebih ramai lagi ahli parti kerajaan yang akan menyertai PKR untuk memberikan satu keyakinan jitu terhadap kemantapan parti ini.
Majlis Malam Jelajah Pakatan Harapan Rakyat telah diisikan dengan ucapan oleh Datuk Seri Anwar, Ketua Caabang PKR Tuaran Haji Ansari Abdullah; Bekas Panglima Angkatan Tentera Darat Malaysia, Leftenan Jeneral (B) Dato Abdul Gafir Abdul Hamid; Naib Pengerusi DAP Sabah, Peter Liew; Aktivis Politik, Dr Chong Eng Leong dan Bekas Ketua Penerangan UMNO Tuaran, Haji Ghulabdin Enjih.

10 di kunak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kunak - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di kunak</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Sep 2013 03:22 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di kunak</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Sep 2013 03:10 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Misteri Terowong Jepun <b>Di Kunak</b> Sabah | Persada sites | Sains <b>...</b>

Posted: 07 Apr 2013 09:40 PM PDT

Bagi penduduk Sabah, mungkin anda pernah mendengar tentang misteri terowong Jepun di Kunak Sabah. Kunak yang mempunyai kira-kira 62,000 penduduk dan merupakan daerah yang kaya dengan sumber marin seperti udang, ikan, ikan bilis dan ketam sama ada yang bersumber dari laut atau yang diternak dalam sangkar.

Kunak juga adalah antara daerah pengeluar rumpai laut di Sabah dan pengeluar ikan keempat terbesar. Nama Kunak memang agak jarang disebut dan masih ramai orang luar belum mengenali Kunak sebagaimana mereka mengenali Tawau, Semporna, Lahad Datu dan Sandakan walaupun semua daerah berkenaan berada di Pantai Timur Sabah.

Mungkin disebabkan kurangnya promosi dari pihak yang berwajib meskipun di Kunak terdapat banyak lokasi menarik.

Lokasi Menarik Di Kunak, Sabah :

~ Kolam Lumpur (Mud Pool) di Ladang Binuang,
~ Air Terjun Di Hutan Simpan Madai Baturong
~ Gua Madai di Madai
~ Tasik Impian Di Mostyn
~ Kelab Golf di Mostyn
~ Tinggalan Terowong Jepun di Mostyn
~ Kawasan Tanaman Kelapa Sawit yang Tertua di Pulau Borneo (ditanam pada 1957)
~Telaga Tujuh di Pangi
~ Kolam Air Panas / Hot Spring di Sungang
~ Bahan Artifak di Tingkayu

Lokasi terowong ini terletak kira-kira 12 kilometer dari pekan Kunak di mana terowong tanah sepanjang 8 kilometer dengan 4 cabang yang terletak di Ladang Sime Darby dipercayai digunakan oleh tentera Jepun sebagai laluan rahsia untuk mengangkut serta menyimpan peralatan perang.

Kewujudan terowong Jepun ini dikatakan dibina pada zaman Perang Dunia Kedua dan masih terdapat beberapa tinggalan tentera Jepun di dalam terowong tersebut. Beberapa individu cuba memasuki kawasan tersebut dan ada yang mendakwa pernah menemui beberapa barangan peninggalan zaman perang antaranya gelas, sudu, dan ada juga yang mendakwa pernah menemui "bekas landasan lokomotif" di dalam terowong berkenaan.

Terowong berkenaan dikatakan mampu dilalui oleh lori 10 tayar dan ditemui secara tidak sengaja pada tahun 1970-an oleh kaum Iban yang ditugas membersihkan kawasan hutan berkenaan. Mereka mengesan terowong berkenaan selepas melihat runtuhan sebahagian terowong bawah tanah itu.

Ada pihak yang mengandaikan bahawa terowong ini tembus hingga ke Laut Sulawesi. Namun,setakat ini tiada yang mampu menjelaskan di manakah penghujung terowong ini.Ada juga peneroka yang cuba memasuki terowong ini namun tidak mampu meneruskan perjalanan kerana kekurangan udara dan keadaan yang terlalu gelap.


BULAN <b>DI KUNAK</b> | ABU NUHA CORNER

Posted: 24 Apr 2013 08:57 AM PDT

Abu Nuha Corner mengalu-alukan para pembaca :

1) Menghantar sebarang maklumat program atau aktiviti dakwah dan bukan berasaskan komersil khususnya sekitar Kota Kinabalu @ Pantai Barat Selatan dan Sabah amnya untuk dihebahkan di blog ini. Bahan yang bersesuaian, lengkap (seperti foto, banner dll) serta tepat akan dipaparkan di blog ini dalam tempoh tertentu.

2) Menghantar undangan untuk Abu Nuha atau rakan-rakan pendakwah sama ada JHEAINS atau Persatuan Ulama' Malaysia (PUM) Sabah mengisi program dakwah di kawasan berdekatan dan bersesuaian sama ada di masjid, surau, jabatan kerajaan dan swasta dan sebagainya.

3) Menghantar undangan untuk Abu Nuha Corner membuat liputan sebarang aktiviti dakwah di lokasi yang berdekatan. Berikan maklumat lebih awal dan terperinci untuk memudahkan lokasi dikunjungi. Aktiviti yang bersesuaian akan dikongsikan untuk tatapan pembaca di blog ini.

4) Menghantar berita, laporan atau catatan aktiviti dakwah sekitar Sabah untuk dipaparkan di blog ini tanpa Abu Nuha Corner berkunjung ke lokasi berkenaan. Catatan yang menarik, lengkap dengan foto dan menepati citarasa Abu Nuha Corner akan dikongsikan bersama.

Contoh program @ aktiviti dakwah adalah seperti kelas pengajian agama, ceramah, kuliah, forum, kursus-kursus, seminar, majlis qurban, aqiqah, khatam al-Quran, pertemuan, ziarah hospital, muallaf atau ulama dan seumpamanya. Sama ada ia dianjurkan oleh masjid, surau, kampung, jabatan kerajaan, swasta, NGO, parti atau individu persendirian.

Hantar maklumat program berkenaan ke mesej Facebook Abu Nuha atau emel ke ma_alhafiz@yahoo.com. Sertakan nama pemberi maklumat atau urusetia dan nombor telefon untuk rujukan dan pertanyaan lanjut. Maklumkan juga sasaran audien (sama ada terbuka, tertutup atau ada umur tertentu). Maklumat yang lengkap dan paling penting MENEPATI CITARASA Abu Nuha Corner akan disiarkan. Mari kita bersama-sama menyebarkan maklumat dan aktiviti dakwah demi perkembangan Islam. Terima kasih.

10 di penampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di penampang - Google Blog Search


Tanah sawah <b>di Penampang</b> dijual seekar RM1.7 juta | Borneo Herald

Posted: 12 Aug 2013 10:47 PM PDT

Oleh Percy Goliu
PENAMPANG: Segala-galanya adalah mengenai wang. Dan wang mengubah segala-galanya. Tidak hairanlah ramai pemilik sawah padi di Penampang menjadi 'jutawan mini segera' selepas menjual seekar dua tanah nenek moyang mereka kepada orang tengah yang kemudian membangunkan tanah itu untuk tujuan komersial.

Sawah padi di Kampung Kodundungan-Goliput, Jalan Pintas Penampang di sini, dikatakan dijual pada harga di antara RM1.5 juta dan RM1.7 seekar. Kawasan ini yang 10 tahun yang lalu masih aktif ditanam dengan padi, kini ditumbuhi dengan pelbagai bangunan komersial dan infrastruktur.

Kawasan ini dulunya merupakan penanaman padi terbesar di Penampang dengan keluasan melebihi 100 hektar. Dan walaupun diwartakan sebagai kawasan pemuliharaan padi, ia tidak menghalang pemilik tanah daripada menjualnya kepada orang luar untuk mendapatkan wang yang cukup lumayan dan dengan sekelip mata.

Lebih 10 pemilik tanah sawah di sini yang dikatakan menjual tanah sudah menjadi jutawan segera. Nilai hartanah di sini setakat ini adalah paling mahal berbanding di daerah lain negeri ini.

Kecuali nilai tanah di kawasan Kota Kinabalu yang mana harganya boleh mencecah sehingga empat kali ganda mengikut kiraan inci persegi daripada yang dijual di Penampang.

Di kampung lain, harga tanah sawah dikatakan bernilai di antara RM200,000 dan setengah juta ringgit bagi satu ekar. Ia masih merupakan angka yang cukup lumayan bagi petani tradisional di daerah ini.

Namun, orang tengahlah yang paling banyak mengaut keuntungan dalam urusan jual beli tanah ini.

Persoalannya sekarang, apakah masa depan Penampang sebagai pengeluar beras atau sekurang-kurangnya mampu menyara diri jika pembangunan yang rancak lagi 'gila' sekarang tidak dirancang dengan betul-betul dan secara mampan?

Jawapannya ialah amat membimbangkan! Pada tahun 1995, rekod menunjukkan di Penampang dan Kota Kinabalu ada seluas 2,500 hektar kawasan penanaman padi yang aktif.

Terbaru, angka menunjukkan penurunan yang amat mengejutkan iaitu hanya 710 hektar sahaja lagi yang tinggal. Kebanyakan, iaitu 614 hektar sawah padi itu terletak di Penampang manakala selebihnya di Ulu Menggatal dalam kawasan Kota Kinabalu.

Orang tengah

Lebih separuh daripada tanah-tanah sawah ini jatuh ke tangan orang tengah yang kemudian menjualnya kepada ahli perniagaan yang sentiasa rakus mengaut keuntungan dengan membina atas tanah itu bangunan untuk kedai, pejabat dan perumahan serta infrastruktur lain.

Pegawai Pertanian Daerah Penampang dan Kota Kinabalu, Joseph Fung berkata, Jabatan Pertanian sememangnya ada banyak rancangan untuk mengekalkan kegiatan menanam padi tetapi mereka tidak dapat melakukan apa-apa jika pemilik tanah memutuskan untuk menjualnya kepada orang lain.

Daerah Penampang terletak kira-kira 15 km dari pusat Kota Kinabalu dan bandarnya dikenali sebagai Donggongon. Tidak jauh dari Donggongon, kita masih boleh melihat sawah padi cuma kali ini ia ditanam di antara timbunan tanah dan konkrit yang sudah dan sedang dalam pembinaan.

Pembinaan jalan raya yang merentasi kawasan sawah padi seluas lebih 100 hektar ini mungkin menyebabkan banyak pemilik tanah didekati pemaju dan memujuk mereka untuk menjual tanah itu.

Jalan raya besar selalunya membuka prospek pembangunan dan inilah yang berlaku kepada Kodundungan-Goliput walaupun Jabatan Pertanian mewartakannya sebagai kawasan pemuliharaan padi.

"Walaupun sudah digazet, ia tidak menghalang sesiapapun untuk melakukan apa saja mereka buat dengan tanah mereka. Malangnya, Jabatan Pertanian tidak ada kuasa untuk menghentikan sebarang tindakan individu sama ada menghalang mereka menjual tanah atau menentukan bentuk pembangunan yang perlu dimajukan.

Itu adalah tanah mereka dan mereka berhak memutuskan apa yang perlu dibuat dengannya," kata Joseph ketika ditemui di sini.

Menurutnya, jabatan tidak ada peruntukan kuasa dalam undang-undang atau pun mempunyai 'jalan keluar' yang boleh menyekat mana-mana individu atau organisasi daripada 'merosakkan' sawah padi.

Selain kerajaan, pihak yang ada kuasa ialah Penolong Pemungut Hasil Tanah daripada Jabatan Tanah dan Ukur (PPHT).

Akibat tanah dijual, banyak sawah padi ditimbun di sana-sini, bukit dipotong untuk mengambil tanah bagi tujuan untuk menimbun. Hakisan berlaku dan banjir pun mudah melanda.

Geografi

Memandangkan bentuk geografi Penampang berupa lembah dengan banyak kawasan tanah rata rendah berdekatan dengan pekan dan kemudahan infrastruktur, maka banyak sawah padi terbiar ditimbus dengan tanah untuk dimajukan.

Banyak pemandangan seperti ini boleh dilihat di sepanjang Jalan Minintod dan Terawi. Begitu juga di kampung seperti Kolopis di mana bukit-bukitnya banyak yang dipotong.

Bukan saja timbunan tanah dan bukit dicantas ini mencacatkan pemandangan tetapi kesan lebih bahaya ialah mengakibatkan banjir kilat setiap kali hujan turun.

Penduduk di Kampung Kibabaig yang tinggal berdekatan dengan pekan Donggongon, akan sentiasa susah hati setiap kali hujan lebat, walaupun ia turun hanya dua jam!

Kerja-kerja menimbun di sana sini di kawasan ini telah menyekat aliran sungai kecil dan akibatnya, hujan dua jam boleh menyebabkan banjir agak teruk di kawasan yang agak rendah.

Ini adalah antara masalah alam yang paling ditakuti di daerah yang ada kira-kira 150,000 penduduk kerana, 20 tahun yang lalu sebelum ada pembangunan rancak di sini, banjir tidak mudah melanda.

"Kecualilah, jika aktiviti menimbun yang sedang rakus dilakukan dihentikan, mengawal aktiviti perbandaran, memperdalamkan sungai-sungai dan sebagainya untuk mengelak banjir, bencana alam buatan manusia ini boleh dielak," kata penduduk di sini.

Perancangan bertanggungjawab dengan memandang jauh akan kesan jangka panjang kawasan yang dimajukan ini mesti diamalkan bermula sekarang jika tidak mahu berlaku bencana besar nanti.

Namun, jika pemilik tanah sudah mula menjual tanah-tanah mereka, maka pembangunan tidak akan dapat dihentikan lagi dan bila ada pembangunan, maka bencana pasti berlaku.

Malah, ada sumber mengatakan bahawa pembangunan mega di Penampang sudah dirancang sehinggalah ke kawasan tanah tinggi di Kampung Buayan di Jalan Tambunan, membabitkan kawasan yang amat besar. Pasti menarik apa yang akan berlaku menjelang 2030 nanti.

Pantau
Menurut Joseph, sejak beberapa tahun ini, pihaknya dengan kerjasama PPHT sudah mula memantau dan mencegah kegiatan memotong tanah bukit untuk menimbun tanah yang dilakukan pihak tidak bertanggungjawab.

"Apabila kami mengadu kepada PPHT, mereka akan mengambil tindakan menghentikan syarikat yang melakukan kerja-kerja menimbun dengan memotong tanah dari bukit.

"Namun, mereka mengubah modus operandi dengan menggunakan tanah runtuhan atau tanah kelompok yang dijumpai di sana-sini.

Mereka menggunakan wang untuk membeli tanah dan kemudian menimbunnya tanpa kelulusan," kata Joseph menambah bahawa bila tiba masa mahu memajukan kawasan itu, barulah mereka cuba mendapatkan kelulusan daripada Majlis Daerah Penampang.

Sebelum memberi kelulusan, Majlis Daerah akan mendapatkan maklum balas daripada beberapa jabatan termasuk Jabatan Pertanian. Di sinilah mereka sedar timbul masalah mendapatkan kelulusan.

Joseph mengaku banyak kes itu berlaku di daerah ini. Walaupun nampak suram, kawasan penanaman padi yang diwartakan di Jalan Pintas Penampang masih boleh diusahakan menjadi sesuatu yang boleh menguntungkan semua pihak. Ia boleh dijadikan destinasi pelancongan.

"Saya cadangkan kawasan Kodundungan-Goliput yang diwartakan sebagai pemuliharaan padi dikekalkan dalam keadaannya sekarang.

Persekitarannya boleh dibangunkan tetapi biarlah kawasan padi dikekalkan dengan hanya memperbaiki kemudahan pertanian.

"Pelancong boleh melawat sawah padi di sini. Ramai rakan saya dari luar negara berasa tertarik dengan pemandangan bandaraya kita sebab semuanya ada dalam satu kota.

"Apabila mereka datang ke daerah ini melalu Jalan Pintas, mereka suka pemandangan menghijau sawah padi ketika ia tidak ditanam dan warna keemasan ketika padi sedang masak," katanya menambah jabatan tidak akan berputus harapan menentu arah industri pertanian daerah ini yang mempunyai banyak potensi.

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved