ads

Isnin, 5 September 2011

10 di kota marudu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota marudu - Google Blog Search


Amal Sabah jelajah ke Pitas dan <b>Kota Marudu</b> | Yayasan Amal <b>...</b>

Posted: 19 Aug 2011 07:59 AM PDT

Posted by yayasanamalmalaysia on August 19th, 2011

Yayasan Amal Malaysia Cawangan Sabah pada 7 Ogos 2011 telah berkunjung ke kawasan masyarakat Islam yang miskin di sekitar Pitas dan Kota Merudu. Program Jelajah Ramadhan dimulakan dengan Ziarah Ramadhan dan penyerahan bantuan kebajikan kepada keluarga di sepuluh buah rumah di sekitar Pitas. Ustaz Kamal Sidong, Pen. Pegawai Tadbir Agama JHEAIS Pitas bersama beberapa kakitangannya telah memberi kerjasama penuh dalam program yang berakhir jam 3 petang.  Rombongan AMAL MALAYSIA telah dibawa untuk melihat keadaan masyarakat Islam yang berada dalam kemiskinan yang semestinya memerlukan perhatian sewajarnya dari mereka yang prihatin terhadap nasib saudaranya yang seagama.

Pada jam 4.30 petang, rombongan AMAL MALAYSIA Caw. Sabah telah mengadakan program di Kampung Parong Kota Merudu. Seramai 33 keluarga telah menerima sumbangan berbentuk wang ringgit, pakaian terpakai dan barangan keperluan harian. Majlis Berbuka puasa, Tazkirah Ramadhan dan solat sunat  Tarawikh berjemaah antara aktiviti yang dilaksanakan di kampung tersebut.

JAKIM Cawangan Sabah yang di wakili oleh Ustaz Mahdi dalam ucapannya sangat berterima kasih atas pengorbanan dan kesungguhan AMAL MALAYSIA dalam membantu masyarakat Islam khususnya di Kota Merudu. Dr. Rapihi Derim yang mewakili Pengerusi AMAL MALAYSIA Caw. Sabah berkata bantuan yang disampaikan adalah hasil sumbangan Masyarakat Islam yang prihatin. Adalah diharapkan sumbangan yang tidak seberapa ini dapat meringankan sedikit beban yang ditanggung dan seterusnya digunakan bagi perkara-perkara yang dapat memberi manfaat kepada keluarga.

Sebagai rekod, AMAL MALAYSIA Cawangan Sabah telah memberi bantuan kebajikan kepada masyarakat Islam khususnya di Kota Merudu dan Pitas pada setiap tahun di dalam bulan Ramadhan semenjak tahun 2007.

Sumber : http://www.sabah.org.my/amalsabah/index.html

You can leave a response, or trackback from your own site.

10 di tenom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tenom - Google Blog Search


Hanya kerana minta dimasakkan nasi, Nenek mati dicincang oleh <b>...</b>

Posted: 25 Aug 2011 04:20 PM PDT

No of View :1847

 Hanya kerana meminta dimasakkan nasi, seorang nenek mati dalam keadaan tragik apabila dicincang seluruh tubuh oleh cucunya di rumahnya di Kampung Melalap di sini, kelmarin.

Ketika kejadian, hanya mangsa, Dayu Rawang, 77, dan cucu perempuannya yang berusia 27 tahun itu berada di rumah kerana anggota keluarga lain menghadiri majlis berikutan kematian jiran di rumah berhampiran.

Menurut sumber, sebaik bapa suspek yang mahu dikenali Abdul Hamid, 47, pulang ke rumah bersama seorang lagi anak berusia 15 tahun kira-kira jam 10 malam, dia curiga kerana panggilannya tidak bersahut.

Abdul Hamid masuk ke rumah dan menuju dapur dan terkejut apabila melihat jenazah ibunya, Dayu Rawang, terbujur dalam keadaan ngeri dengan berlumuran darah.

Dia bertambah terkejut apabila melihat suspek yang juga anak perempuannya berada di sisi mayat warga emas berkenaan sambil memegang pisau.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

10 di keningau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di keningau - Google Blog Search


Berikutan kenyataan yang disifatkan menghina pejuang negara <b>...</b>

Posted: 30 Aug 2011 09:18 AM PDT

by Johan Aziz. Posted on August 31, 2011, Wednesday

LAPORAN….Anggi (tengah) yang diiringi beberapa AJK PBPM Keningau menunjukkan laporan polis yang dibuat di Ibu Pejabat Daerah Polis Keningau pada Isnin.

KENINGAU: Persatuan Bekas Polis Malaysia (PBPM) Cawangan Keningau telah membuat laporan polis di Ibu Pejabat Daerah Polis di sini pada Isnin berhubung kenyataan Timbalan Presiden Pas, Mohammad Sabu, yang disifatkan menghina pejuang negara.

Pengerusi Persatuan, mantan Sub-Inspektor Anggi Kathil, memberitahu Utusan Borneo di sini bahawa pihak persatuan amat memandang serius terhadap kenyataan itu.

Mat Sabu yang memberi ceremah di Tasek Gelugor, Pulau Pinang pada 21 Ogos lalu telah mencetuskan kontroversi baru apabila menganggap pengganas dalam Kompeni Pasukan Ke-4 Parti Komunis Malaya (PKM) yang menyerang dan membunuh anggota keselamatan dan keluarga mereka dalam tragedi Bukit Kepong sebagai hero sebenar.

Kenyataannya yang telah disiarkan di Utusan Online pada 26 Ogos lalu turut menganggap Muhammad Indera, lelaki Melayu yang bersekongkol dengan Goh Peng Tun dan 200 anggota Komunis adalah hero sebenar, bukan 25 anggota polis dan keluarga mereka yang mempertahankan diri dalam serangan di balai polis itu.

Dalam ceremahnya, Mat Sabu turut mendakwa Dato Onn Jaafar dan Tunku Abdul Rahman tidak layak dianggap sebagai pejuang kemerdekaan kerana tokoh berkenaan adalah pegawai British.

Beliau juga berikrar untuk mengubah semula sejarah kemerdekaan negara jika pembangkang berjaya merampas Putrajaya kerana dakwanya, sejarah yang tertulis pada hari ini tidak memaparkan fakta sebenar selain memihak kepada Umno.

Sementara itu, Anggi yang mewakili Presiden PBPM Negeri Sabah, Abdul Rahman Teo, ketika membuat laporan itu memberitahu bahawa ahli-ahli persatuan membantah kenyataan Mat Sabu yang tidak beretika dan memperkecil-kecilkan peranan pasukan keselamatan termasuk polis.

Beliau menyifatkan kenyataan itu telah tersasar dari kebenarannya dan jelas menyeleweng dari fakta sejarah sebenar.

"Persatuan negeri dan cawangan ini menganggap ceremah yang terkeluar dari fakta adalah bertujuan untuk menghasut supaya rakyat membenci polis dan pasukan keselamatan yang lain," katanya.

Anggi berkata, selama ini pasukan keselamatan termasuk polis telah banyak mempertahankan negara dan rakyat dari anasir-anasir yang boleh mengancam keselamatan dan ketenteraman awam.

Katanya, persatuan memandang serius mengenai isu itu dan perlu diambil tindakan lebih tegas lagi agar tidak memperlekehkan tugas dan peranan anggota polis yang banyak berjasa dan terkorban dalam perkhidmatan mereka untuk mempertahankan kedaulatan negara ini.

"PBPM Sabah dan Keningau meminta pemimpin ini (Mat Sabu) diambil tindakan tegas sejajar dengan peruntukan undang-undang yang ada," katanya.

UMNO Online - Isu Tanah Sabah : UMNO <b>Keningau</b> Sokong <b>...</b>

Posted: 27 Jun 2011 12:34 AM PDT

Kategori Dari Bahagian

Isu Tanah Sabah : UMNO Keningau Sokong Maklum Balas Positif Kerajaan

KENINGAU, 27  Jun – UMNO Keningau hari ini menyambut baik maklumbalas positif oleh kerajaan berhubung isu tanah Hak  Adat Anak Negeri Sabah (NCR) khususnya dengan pengenalan Geran Komunal Anak Negeri.

Ketua Pemuda UMNO Keningau, Azman Ruslan  berkata kesanggupan kerajaan negeri mendengar maklum balas, kritikan membina dan idea berhubung dua isu berkaitan itu sebenarnya amat sesuai dan disambut baik.

"Seperti kita semua tahu, isu tanah amat sensitif kerana ia membabitkan hak dan masa depan kesejahteraan semua rakyat Sabah," katanya ketika di sini hari ini.

Walaupun, katanya, kerajaan telah berusaha memperjelaskan rasional disebalik pengenalan geran komunal itu, namun ada sebilangan rakyat yang masih belum berpuas hati dan mahu butiran terperinci mengenai kaedah dan kesan terhadap masa depan mereka.

Azman, bekas Ketua Pemuda UMNO Sabah, percaya kebimbangan terhadap pengeluaran geran komunal itu mungkin akibat salah faham dan kekurangan maklumat lengkap.

"Tidak kisah sama ada ketidakpuasan hati mereka disalurkan menerusi Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) atau sebarang badan politik kerana apa yang penting rakyat dapat menyuarakan pandangan mereka," katanya.

Azman berkata demikian ketika merujuk kenyataan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman baru-baru ini yang menyambut baik inisiatif Suhakam untuk menjalankan kajian mengenai isu berkaitan NCR.

Musa dipetik sebagai berkata kerajaan negeri terbuka kepada sebarang maklumbalas, kritikan membina dan idea berhubung isu pengenalan geran komunal.

Pada Khamis lalu, Suhakam berkata ramai penerima geran komunal dalam kalangan penduduk luar bandar di Sabah masih tidak arif dengan kaedah pemberian itu.

Pesuruhjaya Suhakam, Jannie Lasimbang dipetik sebagai berkata ketika penduduk secara am menyokong pemberian geran komunal bagi membantu membangunkan kawasan pedalaman dan meningkatkan ekonomi penduduk tetapi pelaksanaan secara tergesa-gesa itu menyebabkan banyak butiran terlepas dari perhatian.

Suhakam telah mengadakan sesi rundingan berhubung Inkuiri Nasional Mengenai Hak Tanah Orang Asal dan Asli Sabah di Keningau, Tenom dan Penampang di mana geran komunal menjadi satu isu penting dibangkitkan oleh rakyat.

Sebagai peguam, Azman berkata ramai penduduk luar bandar khususnya di daerah pedalaman Keningau telah meminta nasihat beliau mengenai rasional geran komunal dan bagaimana ia boleh memberi kesan kepada hak dan masa depan penduduk asal Sabah.

"Kebimbangan mereka kebanyakannya berdasarkan tanggapan bahawa geran komunal mungkin tidak melindungi hak dan masa depan mereka kerana dilihat sebagai diluar semangat NCR dan berdasarkan usaha sama dengan syarikat berkaitan kerajaan(GLC) tertentu," katanya.

Katanya adalah baik bahawa kerajaan mengambil sikap responsif terhadap isu tanah kerana langkah itu dapat membantu pemimpin pusat khususnya PerdanaMenteri, Datuk Seri Najib Tun Razak lebih memahami apa yang sebenarnya berlaku di Sabah.

Kira-kira 1,400 ketua keluarga telah menerima geran komunal bagi tanah meliputi seluas 3,650 hektar yang akan dibangunkan oleh Lembaga Pembangunan Tanah Sabah (SLDB) dengan tanaman kelapa sawit dan tanaman lain bagi membantu penduduk kampung yang miskin di daerah pedalaman.

Berita Bertarikh 27 June 2011 Pada 3:34 PM

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


Bekalan elektrik <b>di Kota Kinabalu</b> bakal dipertingkat latest <b>...</b>

Posted: 29 Aug 2011 09:45 AM PDT

by RUZAINI ZULKIFLI, ruzainiUB@gmail.com. Posted on August 30, 2011, Tuesday

PERIKSA... John (dua kiri) memeriksa peralatan ketika membuat lawatan ke pembinaan Pencawang Pembahagian Utama (PPU) Star City kelmarin.

KOTA KINABALU: Kestabilan bekalan elektrik di sekitar bandaraya dipertingkatkan lagi setelah projek pembinaan Pencawang Pembahagian Utama (PPU) Star City yang bermula pada 22 Julai lepas.

Menurut Pengurus Besar (Projek Utama) Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB), Ir John Gomez berkata lebih RM20 juta telah diperuntukkan bagi pelaksanaan projek bekalan elektrik berkenaan.

"Selain itu, projek ini juga akan menjadi suntikan bekalan tenaga di Kota Kinabalu selain punca bekalan elektrik sedia ada daripada PPU Karamunsing.

"Dalam PPU Star City ini, kita menempatkan dua transformer yang masing-masing berkuasa 30 megavolt ampere (MVA).

"Manfaat secara lansung daripada pelaksanaan projek ini adalah menampung pertambahan beban yang pesat membangun di kawasan Asia City dan sekitarnya," katanya.

John menambah, projek itu juga akan memberi impak positif terhadap mutu penghantaran dan pengagihan bekalan elektrik kepada pengguna di sekitar bandaraya dan seterusnya menyumbang kepada penurunan gangguan bekalan elektrik atau Indeks Sistem Purata Tempoh Gangguan (SAIDI) SESB.

Katanya, dalam memperkukuhkan dan mempertingkatkan sistem bekalan elektrik di Sabah ke tahap memuaskan, projek pembangunan prasarana elektrik dibangunkan secara berterusan.

"Ia juga menurut jadual berdasarkan Pelan Pembangunan Induk Bersepadu Kuasa Elektrik. Ini kerana kos pembangunan adalah amat tinggi bagi projek-projek yang pada lazimnya dilaksana di bawah peruntukan Rancangan Malaysia," katanya ketika melakukan lawatan ke PPU Star City di sini kelmarin.

Menurut John, pelaksanaan projek infrastruktur elektrik di bawah Rancangan Malaysia kesembilan (RMke 9) di jangka akan memperbaiki serta mempertingkatkan lagi bekalan elektrik di Sabah dengan menyaksikan penurunan positif bagi Indeks SAIDI di negeri ini.

"Malah ia bakal mengukuhkan sistem penjanaan, penghantaran dan pembahagian secara berterusan. Setakat 27 Ogos lepas, jumlah SAIDI di Sabah adalah 361.81 minit  bagi setiap pengguna," katanya.

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved