ads

Ahad, 6 Mei 2012

10 di kota marudu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota marudu - Google Blog Search


[PSS & KRU <b>Kota Marudu</b>] Liqo&#39; Adik-adik Usrah Sekolah <b>...</b>

Posted: 14 Apr 2012 08:23 PM PDT

Assalamualaikum.. & Salam Sejahtera..

Alhamdulillah..syukur pada Illahi.. sehingga hari ini masih dberi peluang & ruang.

Pada 15 April 2012; 8.00am

Ahad merupakan hari yang sibuk di Kota Marudu, jalan-jalan utama sesak, orang ramai berpusu-pusu untuk ke "Tamu". Begitula kadar pertumbuhan yang cepat berlaku di KM ini, yang dahulunya jalan rengang, namun kini pengunaan pengangkutan jalan raya juga meningkat. tambahan pula ketika itu di Dewan Komuniti KM ada "stacy". apa dia buat d situ? "Wallahu'alam

berbalik pada cerita asal.

Satu perjumpaan khas yang dibuat untuk adik-adik Usrah Sekolah. Iaitu pelajar Sekolah SMK KM 1, SMK KM 2, SMK Tandek & SMK Benkongan.

Untuk pertemuan pertama kali ini, semestinya sesi taaruf akan dibuat dengan adik-adik usrah, setelah itu bersarapan bersama ahli-ahli lama KRU & mereka di ajar untuk meyuapkan makanan kepada sahabat-sahabat terlebih dahulu. Ada yang kelihatan sangat gembira kerana dapat bertemu ahli-ahli KRU yang lain, kerana sebelum ini tidak pernah melihat atau mengenali ahli-ahli KRU dari sekolah yang berlainan.


Selepas itu, tazkirah ringkas untuk me-refresh niat kepada semua yang hadir.
kemudian, sesi suai kenal bersama ahli tertinggi KRU & ucapan-ucapan khas yang ditujukan oleh adik-adik usrah sekolah agak lebih bersemangat & istiqomah.

Pemakluman Qiamullai kepada adik-adik usrah diberikan lebih awal & diberikan borang kebenaran ibu bapa untuk memastikan program yang akan dijalankan minggu depan berjalan dengan redha ibu bapa & tanpa keraguan dengan pemergiaan adik-adik.

Wakil setiap sekolah juga diminta untuk menyatakan pendapat mereka mengenai usrah di sekolah. Alhamdulillah mendapat respon yang baik.


Untuk mengamitkan lagi suasana, tayangan video Qiamullai yang telah diadakan agar adik-adik usrah mendapat pendedahan awal & mempunyai keinginan yang tinggi untuk istiqomah.

Pertemuan yang ringkas dengan adik-adik Usrah diakhiri dengan ucapan & salam daripada adik Asri iaitu Pengerusi KRU KM yang akan menjalani PLKN. InsyaAllah, semoga dipermudahkan segalan urusannya di sana nanti.

Sehingga sini ja entry kali ini..

Wassalam..

10 di keningau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di keningau - Google Blog Search


PESONA: Mestilah Bangga & Bersyukur Ada ASNB <b>Di Keningau</b> <b>...</b>

Posted: 12 Mar 2012 08:05 AM PDT


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Tidak perasanlah bila pula siap dan berdiri megah permis kewangan ASNB di Keningau, rasanya bangunan ni dekat dengan pasar malam dan merupakan sebuah restoran dan tempat menjual kuih muih. Tiba-tiba sahaja bertukar dengan megahnya sebagai ASNB terbaru permis kewangan di daerah Keningau, Sabah.
Startegik agaknya dan mudah dikesan oleh ahli ASNB tempat ini, kerana pada pagi dan tengahari memang kawasan ini lengang dan kurang orang Keningau lalu lalang. Tetapi menjelang jam 3.00 petang alamak ....ramainya orang di area ini, kerana di belakang  bangunan ASNB ini letaknya pasar malam Keningau. Para peniaga sudah berdatangan dan bersedia untuk mengurus niaga jualan masing-masing sebaik jam 4.30 petang diberi kebenaran menjual oleh Majlis Daerah Keningau. Bermakna pada jam itu operasi permis ini akan berakhir menerima pelanggan ASNB, membuatkan ruang masa dan kerja serta kestrategikkan permis ini pada pandangan saya sangat sesuai.
Seminggu yang lalu, saya parking kereta setentang dengan bagunan ini, sambil menunggu anak dari Daerah Ranau, nampak warna biru dan perkataan ASNB terasa terkejut. Nampaknya mudahlah pelanggan ASNB menyimpan dan keluarkan wang simpanan ASNB. Tidak lagi bersesak dan jenuh menunggu nombor dipanggil giliran dalam urusan ASB dan ASNB di cawangan CIMB, Pejabat Pos atau di Mybank. 
Kepesatan pembangunan di Keningau sejak akhir- akhir ini sangat jelas ketara. Jalanraya diperluaskan diaspal dan diletakkan benteng, pembaikkan jambatan dan pelurusan jalan juga sibuk dilakukan. Bangunan besar sana- sini, seperti yang dilihat bersebelahan dengan Supermarket Hiap Lee, di belakang KRK, selain pembinaan bangunan di Jalan Duruk dan di Jalan Masak, Keningau. Wow! Keningau kini pesat membangun.
Kepada semua warga Keningau, tidakkah bersyukur dengan kemudahan yang ada kini dan kemudahan yang akan kita nikmati nanti. Marilah bersyukur dengan nikmat pembangunan ini. Tadahlah tangan memohon agar Daerah Keningau jauh dari petaka angkara murkaNya. Semoga Daerah Keningau yang pesat membangun ini diberi olehNya rahmat dan keharmonian masyarakat etnik Keningau terjalin dan jauh dari perbalahan sesama serta jauh dari saling benci membenci. Menghargailah mana yang ada, dengan mengingati bawaha semua itu ada atas dasar pinjaman semata dan perhatian dari pemimpin di Daerah Keningau.


 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved