ads

Selasa, 12 Julai 2011

10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


Gempa bumi lemah landa <b>Kinabatangan</b> | :: cina islam | 2011 ::

Posted: 11 Jul 2011 08:45 PM PDT

9 Syaaban 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR - Gempa bumi lemah berukuran 3.7 pada skala Richter berlaku di Kinabatangan, Sabah pada 10.28 pagi tadi.

Menurut kenyataan Jabatan Meteorologi Malaysia, pusat gempa itu adalah 16 kilometer tenggara Kinabatangan.

Berikutan itu, gegaran mungkin dirasai di sekitar kawasan itu.- Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Weak quake near <b>Kinabatangan</b> | my Sarawak - News coverage around <b>...</b>

Posted: 11 Jul 2011 10:03 PM PDT

KUALA LUMPUR: A weak earthquake measuring 3.7 on the Richter scale occurred near Kinabatangan, Sabah at 10.28am today.

The epicentre of the quake was 16km southeast of Kinabatangan, said the Meteorological Department in a statement.

Consequently, tremors might be felt around the area. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

10 di nabawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di nabawan - Google Blog Search


Program Jalinan Rakyat <b>Nabawan</b> pada Jun akan dilancar Shahrizat <b>...</b>

Posted: 27 May 2011 07:44 AM PDT

PENSIANGAN: Program Jalinan Rakyat akan dijalankan pada bulan hadapan bagi kawasan Dewan Undangan Negeri Sook dan Dewan Undangan Negeri Nabawan.

Menurut Pengerusi Wanita Barisan Nasional (BN) Pensiangan, Zaiton Anik bahawa, program Jalinan Rakyat di Nabawan dijangka  dilancarkan oleh Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Senator Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil pada 19 Jun depan manakala kawasan Dun Sook pula dijangka akan dirasmikan oleh Ahli Parlimen Pensiangan, Tan Sri Joseph Kurup pada 18 Jun.

Beliau berkata demikian semasa mempengerusikan Mesyuarat Wanita BN Pensiangan di Keningau kelmarin.

Turur hadir sama Naib Pengerusi Wanita BN Aminah Dali, Setiausaha Wanita BN Hilda Salim, Ketua Penerangan Wanita BN Rufina Pangiran serta ahli jawatankuasa Wanita BN Pensiangan.

Zaiton yang juga Ketua Wanita UMNO Pensiangan turut meminta nggota Pergerakan Wanita Barisan Nasional (BN) agar terus mengukuhkan gerak kerja membela nasib rakyat, khususnya di peringkat akar umbi.

Katanya dalam melaksanakan gerak kerja itu secara lebih berkesan, strategi turun padang hendaklah dilakukan secara tetap dan berterusan.

"Melalui aktiviti turun padang, kita  dapat melihat sendiri permasalahan sebenar rakyat untuk dilaporkan kepada agensi atau pihak-pihak berkaitan. Ini kerana, ramai di kalangan rakyat tidak mengetahui bagaimana cara mengatasi masalah yang sekian lama dihadapi menyebabkan mereka terpinggir," ujarnya

Jelas Zaiton program turun padang hingga ke akar umbi juga penting sebagai salah satu pendekatan menghayati keperluan rakyat secara lebih tepat bagi membolehkan kerajaan membina satu rancangan masa depan dengan lebih baik.

"Dengan melihat sendiri masalah rakyat, kita bukan sahaja dapat merapatkan hubungan mesra di peringkat akar umbi tetapi juga dapat melaporkan keadaan semasa kepada kepimpinan tinggi dengan lebih tepat dan bermaklumat," ujar beliau.

Tegas Zaiton lagi bahawa wanita merupakan jentera yang amat penting untuk menentukan kejayaan BN, dan Wanita merupakan pasukan yang boleh diharapkan untuk membawa kejayaan BN memandangkan jumlah ahli wanita dalam BN adalah sebanyak 2.75 juta orang.

Beliau berkata, langkah itu juga sebagai salah satu pendekatan berkesan bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13 (PRU13) dalam usaha menarik sokongan rakyat kepada BN.

Zaiton turut meminta supaya anggota Wanita BN Pensiangan terus mengukuhkan perpaduan antara satu sama lain termasuk menyelesaikan masalah atau perselisihan yang wujud melalui perbincangan di peringkat dalaman.

"Di sinilah masanya kita semua mempraktikkan gagasan 1Malaysia seperti yang dihasratkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak."

"Secara tidak langsung kita dapat menjadi contoh kepada rakyat dalam usaha mengukuhkan perpaduan dan kerjasama antara satu sama lain,"

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

10 di kunak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kunak - Google Blog Search


sabahkini.net: LOJI RM45 JUTA TAPI <b>KUNAK</b> KERING KONTANG?

Posted: 25 Jun 2011 10:43 AM PDT


Saudara Pengarang,

SEBAGAI pengguna yang prihatin, saya menulis di ruangan ini untuk menyatakan bahawa daerah Kunak kini mempunyai tambahan Loji baru air di Pusat Rawatan Air, Sg.Kalumpang.

Difahamkan, Loji baru yang telah siap dan beroperasi itu bernilai RM45 juta, satu jumlah yang cukup besar dan merupakan wang rakyat untuk kemudahan rakyat.

Dengan adanya tambahan keupayaan Loji baru air Sg.Kalumpang yang telah beroperasi itu, penduduk Kunak khususnya di kampung-kampung di daerah ini memerlukan bekalan air yang cukup dan sempurna.

Jika dulu loji lama hanya dapat membekalkan kira-kira 6 juta liter sehari, tetapi dengan adanya loji baru itu, difahamkan ia dapat membekalkan hingga 18 juta liter sehari (MLD) kepada seluruh kawasan di Kunak.

Masalah yang dihadapi ketika ini ialah, bagi penduduk Kg.Simpang Empat dan sekitarnya, penduduk hanya dapat bekalan air dalam setengah jam dan paling lama dua jam sahaja dalam sehari dan bukannya 24 jam seperti jaminan yang diberikan sebelum ini apabila Loji baru telah siap.

Bekalan air itu pula hanya dapat disalurkan pada waktu malam sekitar jam 7 malam atau 8 malam. Selepas itu, pili paip di rumah pengguna kosong hinggalah waktu siang hari berikutnya. Keadaan ini sudah lama berlarutan seperti juga situasi ketika loji lama beroperasi.

NKRA Jabatan Air dilihat belum menepati sasaran yang diwar-warkan sedangkan kerajaan sering menyebut mengenai kualiti dan keberkesanan perkhidmatan untuk penduduk luar bandar termasuk kemudahan air paip sempurna dan elektrik di Sabah.

Meskipun penswastaan telah dilakukan menerusi operasi penyaluran bekalan yang dijalankan oleh syarikat konsesi yang dilantik kerajaan, namun masalah penyaluran bekalan air bersih belum berada di tahap yang memuaskan kerana meskipun Loji baru telah siap dan beroperasi di Kunak dengan belanja RM45 juta itu.

Hakikatnya sistem penyaluran bekalan air masih di tahap lama terutama bagi penduduk kampung di Kg.Wawasan Simpang Empat dan kampung-kampung sepanjang laluan Jalan Kunak-Lahad Datu dalam daerah Kunak itu.

Persoalannya, apa yang boleh dibanggakan dengan kemudahan Loji baru rawatan air di Kunak jika bekalan masih tidak mencukupi.

Adalah tidak masuk akal pengguna, khususnya penduduk kampung terlibat hanya dibekalkan air paip hanya pada tahap hingga satu setengah jam sahaja dalam sehari sedangkan ada 24 jam!

Jika alasan diberikan bahawa pengguna akan membazirkan air andainya bekalan saluran diberi sehingga 24 jam sehari juga tidak boleh diterima akal kerana setiap pengguna berdaftar mempunyai meter air masing-masing dan mereka tidak akan membiarkan air paip di rumah dibuka sepanjang masa.

Diharap masalah ini dapat diambil perhatian oleh pihak berkenaan.

Salam Hormat,

IBRAHIM TABIR

Kunak.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


PRESIDEN PAS LAWAT <b>SABAH</b> HARI INI « Badan Perhubungan PAS <b>Negeri</b> <b>...</b>

Posted: 03 Jul 2011 02:15 AM PDT

KOTA KINABALU : Presiden PAS Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang akan turun bertemu dengan rakyat Sabah pada 4-6 Julai ini. Lawatan ini adalah merupakan program pertama beliau ke negeri-negeri selepas dipilih semula sebagai Presiden PAS pada Muktamar  Agung PAS baru-baru ini.

Menurut sumber Badan Perhubungan PAS Negeri Sabah pada hari isnin (4 julai) Presiden PAS akan merasmikan pejabat PAS Kawasan Putatan di Asia City manakala sebelah malam beliau akan berceramah di Kota Belud.  Terletak di tengah-tengah Bandaraya Kota Kinabalu PAS Putatan telah berjaya membeli bangunan tingkat dua tersebut pada tahun lepas dan kini menjadi salah satu mercu kejayaan PAS bertapak di negeri Sabah 25 tahun yang lalu.

PAS walaupun dilihat kurang menonjol namun perkembangan PAS sejak 25 tahun amat menggalakkan. Sebagai sebuah organisasi yang tersusun beberapa kawasan telah memiliki bangunan sendiri seperti pejabat Dewan Pemuda PAS Negeri yang terletak di Kingfisher Kota Kinabalu, pejabat PAS Tawau, Pusat Pengajian Islamdi Kota Belud dan Merotai manakala mempunyai berpuluh Pusat Pendidikan Pra Sekolah dan bimbingan Al-Quran di seluruh pelusuk negeri Sabah.

Difahamkan Tuan Guru Abdul Hadi akan mengadakan sidang media di pejabat PAS Putatan sejurus beliau mengadakan pertemuan tertutup dengan pimpinan PAS Sabah.

Pada keesokan hari Tuan Guru Abdul Hadi akan bersarapan dengan rakyat di Putatan, kemudian itu beliau akan terus ke parlimen Pensiangan bertemu dengan penduduk di sana sehari suntuk. Manakala sebelah malamnya Tuan Guru Abdul Hadi akan berceramah di Keningau.Presiden PAS akan mengakhiri lawatan beliau ke Sabah pada hari rabu dan meneruskan lawatan seterusnya ke Negeri Sarawak.

Filed under: News , , , , , , , , ,

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved