ads

Sabtu, 7 April 2012

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


UMNO BAHAGIAN P.175 <b>PAPAR</b> GUGURKAN <b>...</b> - suara marhaen

Posted: 01 Apr 2012 03:03 AM PDT

UMNO BAHAGIAN P.175 PAPAR GUGURKAN NAMA CALON PENYANDANG KERUSI PARLIMEN PAPAR DALAM PRU 13???

Spekulasi tersebar beberapa hari ini di DUN N.22 Pantai Manis kononnya penyandang kerusi Parlimen Papar, YB Datuk Rosnah Haji Abdul Rashid Shirlin akan digantikan oleh beberapa nama dalam PRU 13 kelak. Mereka yang disebut-sebut dan dikenalpasti tersenarai ialah Juil Nuatim, Naib Pengerusi UMNO Bahagian, Amir Mohd Ali, Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Papar dan Pg Saifuddin Pg Tahir Petra, salah seorang AJK Bahagian UMNO Papar.

Menurut sumber yang boleh dipercayai menyebut, pengugguran nama Rosnah sebagai calon dalam PRU 13 ada kaitan dengan statusnya yang tiada memegang sebarang jawatan dalam AJK Bahagian serta hubungan Ketua Bahagian, Datuk Rahim Ismail yang tidak sehaluan dengan Ketua Perhubungan UMNO/Pengerusi BN Negeri Sabah, Datuk Seri Musa Aman yang juga Ketua Menteri Sabah.

Sementara itu, menurut beberapa pemerhati politik tempatan yang ditemui berpendapat langkah Datuk Rahim Ismail menggugurkan nama Rosnah adalah sebagai tindak balasnya terhadap kemungkinan besar Datuk Seri Musa tidak lagi mencalonkan beliau (Rahim) bertanding di kawasan Pantai Manis dalam PRU 13 kelak dan menggantikannya dengan muka baru.

Walau bagaimanapun, sebilangan besar penyokong BN di kawasan Parlimen Papar yakin bahawa Rosnah masih menjadi calon pilihan untuk meneruskan kepimpinan dan perkhidmatannya kepada rakyat di Papar berdasarkan track record serta perkhidmatan beliau yang cemerlang sejak menjadi wakil rakyat Papar selama dua penggal. Selaku Ketua Pergerakan Puteri UMNO Malaysia dan Timbalan Menteri di peringkat Pusat, Rosnah wajar dikekalkan sebagai calon popular untuk mempertahankan jawatan Ketua Pergerakan Puteri UMNO Malaysia, wakil tunggal wanita bertaraf Timbalan Menteri dari Sabah masakini atau dinaikkan ke jawatan Menteri penuh pada masa akan datang, tambah mereka.

Menurut mereka, walaupun Datuk Rahim sebagai Ketua Bahagian berhak memilih atau memutuskan mana-mana calon yang beliau fikirkan berpotensi dan boleh menang untuk dimajukan kepada YAB Perdana Menteri, namun sebagai Ketua Perhubungan UMNO dan Pengerusi BN Negeri Sabah, Datuk Seri Musa juga memiliki kuasa dan budi bicara dalam menyenarai pendek calon-calon untuk pertimbangan dan diputuskan oleh Datuk Seri Najib.

10 di tambunan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tambunan - Google Blog Search


Salib Belia SYD-3 kini berada <b>di</b> Paroki St. Joseph, Papar | Sabah <b>...</b>

Posted: 07 Apr 2012 10:13 AM PDTSalib Belia SYD-3 kini berada di Paroki  St. Joseph, Papar. Destinasi seterusnya adalah di Paroki Blessed Sacrament, Labuan pada 14 April 2012.

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


sabahkini.net: DUA MAUT, RUMAH TERTIMBUS <b>DI LAHAD DATU</b>

Posted: 18 Feb 2012 10:27 PM PST

DUA orang maut, termasuk seorang kanak-kanak perempuan berusia lapan tahun, apabila rumah di lereng bukit di Kampung Terusan yang mereka diami, tertimbus dan ranap dalam kejadian tanah runtuh awal pagi Sabtu.

Ketua Jabatan Bomba dan Penyelamat Lahad Datu, Mohd Apandi Mahmod berkata, mangsa pertama, seorang kanak-kanak perempuan dijumpai pasukan mencari dan menyelamat pada jam 10.55 pagi manakala mangsa kedua, seorang wanita dewasa, dijumpai kira-kira jam 11.10 pagi.

Katanya, kedua-dua mangsa yang mempunyai kaitan kekeluargaan yang namanya belum dikenal pasti itu, ditemui di dalam sebuah bilik di dalam rumah yang ranap sama sekali akibat runtuhan tanah dan pokok kelapa sawit dan pokok-pokok kayu.

Menurut Mohd Apandi semasa kejadian, seramai tujuh orang berada di dalam rumah berkenaan namun empat daripadanya berjaya menyelamatkan diri manakala seorang lagi, seorang lelaki dewasa, walaupun terselamat namun mengalami kecederaan parah dan kini dirawat di Hospital Lahad Datu.

Katanya, pihaknya dimaklumkan mengenai kejadian itu kira-kira 2.53 pagi tadi sebelum mengejarkan anggotanya ke lokasi kejadian untuk operasi mencari dan menyelamat.

Operasi mencari dan menyelamat yang disertai anggota bomba, polis dan Jabatan Pertahanan Awam dihentikan kira-kira jam 12 tengah hari tadi. - BERNAMA

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


Panggilan Temuduga <b>di Kota Kinabalu</b> - AkuAnakLabuan™

Posted: 27 Mar 2012 04:11 AM PDT

So, last thursday I went to Kota Kinabalu for a job interview on Friday morning. Then, I attended my cousin's wedding on Saturday and got back home to Labuan at the end of last week. Hence, the long hiatus.
Tak banyak peristiwa menarik yang berlaku. Jadi, aku cerita pasal pengalaman sepanjang perjalanan je la. Perjalanan menaiki bot laju dari Labuan ke Pelabuhan Menumbok mengambil masa selama 20 minit. Kalau menaiki feri penumpang lebih kurang 1 jam 30 minit tempoh perjalanan. Manakala, tempoh perjalanan menaiki bas ekspress ke Kota Kinabalu dari Menumbok mengambil masa lebih kurang tiga jam. Tambang bas ekspress KK-Menumbok-KK ni adalah RM14.
Sampai di Kota Kinabalu, aku terus cari bangunan syarikat yang yang bakal interview aku pada esok harinya iaitu hari Jumaat. Kalau anda orang Sabah, bangunan tu bersebelahan bangunan Sabah Tourism, berdekatan bekas bangunan dengan lukisan graffiti, dan tidak jauh dari Suria Sabah Shopping Mall.

Boleh kata proses interview tu berjalan dengan lancar. Sekiranya ada rezeki aku dengan syarikat ini, kemungkinan besar bakal ditempatkan di tapak projek di sebuah bandar bahagian Pantai Timur Sabah untuk menggantikan seorang Jurutera Tapak yang bakal berpindah kerja. Mungkin. Kalau ada berita gembira, aku akan selitkan dalam blog nanti. Kalau tiada, aku buat entri lain. hahahaha.
Jumaat malam tu selepas interview jam 9 pagi, aku ikut abang sepupu aku balik kampung untuk menghadiri majlis perkahwinan sepupu aku di Beaufort. Majlis tu diadakan pada pagi Sabtu esok harinya. Jadi, Jumaat malam tu jugak aku bersengkang mata tolong apa-apa yang patut sampai jam 4 pagi untuk majlis perkahwinan sepupu aku. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar pagi tu.
Kemudian, pagi Ahad esoknya baru aku balik Labuan menaiki bot laju. Tambang bot laju untuk orang dewasa adalah RM15. Manakala, feri penumpang RM5. Aku nak sampai Labuan cepat, jadi naik bot laju. Balik rumah cepat-cepat, boleh ganti tidur yang tak cukup.
All in all, it has been quite hectic last week. Jadi, minta maaf kalau ada rakan blogger yang masuk blog ni, blogwalking atau sebagainya, tak sempat lagi nak balas jejak korang. Insya Allah, akan dibalas secepat mungkin. Malam ni nak main badminton dulu. hehehehe.

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


<b>Sabah</b> Today.com » Blog Archive » UCAPAN PENGGULUNGAN <b>...</b>

Posted: 28 Mar 2012 05:29 AM PDT

Tuan Speaker,

1.    Terlebih dahulu, izinkan saya  untuk merakamkan penghargaan dan ucapan berbanyak terima kasih di atas kesempatan yang diberikan kepada saya untuk menggulung perbahasan Usul Ucapan Terima Kasih ke atas Ucapan Dasar Kerajaan yang disampaikan oleh Tuan Yang Terutama Yang DiPertua Negeri Sabah pada 22 Mac 2012, terutama sekali mengenai dengan perkara-perkara yang menyentuh tanggungjawab-tanggungjawab di bawah Kementerian saya.  Saya juga ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada Tuan Yang Terutama Yang DiPertua Negeri Sabah di atas Ucapan Dasar Kerajaan pada hari khamis, 22 Mac 2012 yang lalu.

2.    Perkembangan dan kemajuan perdagangan dan pelaburan di Sabah secara khusus  dan di Malaysia amnya banyak dipengaruhi oleh keadaan dan persekitaran ekonomi sedunia.   Jika tanda-tanda pemulihan yang sedang berlaku di Eropah dan di Amerika Syarikat berterusan dan bertambah stabil maka ianya akan memberikan impak yang positif kepada kita dan sudah tentu akan merancakkan suasana perdagangan dan pelaburan.

3.    Dalam hebahan rasmi Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia, Sabah merupakan Negeri ketiga yang tertinggi menerima kemasukan pelaburan dalam pelbagai sektor dengan mencatat nilai pelaburan sebanyak RM13.7 billion sepanjang tahun 2011.

4.    Ini menunjukkan bahawa Negeri Sabah merupakan destinasi pelaburan yang menarik.    Meskipun kita masih menghadapi beberapa kekurangan tetapi potensi yang terdapat di Negeri Sabah terus menjadi daya tarikan kepada para pelabur  dari dalam dan luar negara.

5.    Dengan tersedianya beberapa komoditi utama seperti kelapa sawit, minyak dan gas serta potensi aktiviti-aktiviti Tenaga Boleh Baharu (Renewal Energy,) saya yakin Sabah dalam sedikit masa lagi akan menjadi Negeri yang utama bagi kemasukan pelaburan yang lebih besar.  Ini termasuklah projek-projek permulaan di bawah ETP (Economic Transformation Programs) seperti yang telah digariskan di dalam Ucapan Dasar oleh Tuan Yang Terutama Yang Di Pertua Negeri pada 22 Mac yang lalu.

6.    Kemakmuran, kesejahteraan, keamanan, perpaduan, kestabilan dan kebijaksanaan pucuk pimpinan Negeri Sabah tertutama sekali Yang Amat Berhormat Ketua Menteri  merupakan faktor utama yang menyumbang kepada pencapaian ini.    Sukalah saya menyatakan di Dewan yang mulia ini bahawa sokongan padu dan mandat yang diberikan oleh rakyat Sabah kepada Kerajaan selama ini telah membolehkan kita menikmati pembangunan yang menyeluruh dan setiap dari kita tiada yang tertinggal.

7.    Saya pasti rakyat keseluruhan akan terus memberikan sokongan yang berterusan kepada Kerajaan dan kepimpinan yang dinamik dan berpandangan jauh.

8.    Kementerian saya akan terus melipatgandakan usaha untuk mempromosi perdagangan dan pelaburan untuk Negeri Sabah.  Kita akan terus melibatkan diri di dalam expo-expo perdagangan atau menganjurkannya samada yang diadakan di peringkat Negeri atau di peringkat Antarabangsa.    Selain mempromosi produk-produk keluaran tempatan, kita juga mempromosi potensi pelaburan Negeri Sabah.

9.    Izinkan saya untuk merakamkan penghargaan dan ucapan berbanyak terima kepada Ahli-Ahli Yang Berhormat di atas cadangan-cadangan, idea-idea serta komen-komen yang membina sepanjang dewan ini bersidang.

10.    Bagi menjawab cadangan Ahli Yang Berhormat dari Gum-Gum, SEDCO melalui anak syarikat Perkasa Realty telah pun menyiapkan kerja-kerja  infrastruktur di atas kawasan seluas 5 ekar di Sungai Tiram dengan kos RM939,600 dan pembinaan lapan unit dua tingkat rumah kedai  akan dibina pada tahun 2014.

11.    Sementara pihak SUDC telah juga merancang untuk membangunkan  satu blok 10 pintu premis kedai di kawasan Gum-Gum.

12.    Mengenai cadangan pembinaan pusat-pusat R & R (Rest and Retreat) tambahan di sepanjang lebuhraya Pantai Timur ke Pantai Barat, pihak SEDCOVEST merancang pembinaannya merangkumi lokasi di Maliau Basin, Jalan Nabawan-Kalabakan. Ini adalah tambahan kepada yang sudah dibina di Batu 32, Ulu Dusun Sandakan, Kampung Paris di Kinabatangan, Balung di Tawau dan Bundu Tuhan di Ranau.

13.    Mengenai cadangan Ahli Yang Berhormat N13 Inanam supaya memberikan 100 ekar dari tanah di Kayu Madang  untuk menempatkan generasi seterusnya bagi penduduk yang terlibat dengan pembangunan KKIP, suka saya menyatakan di   Dewan yang mulia ini, bahawa pada 22 Mac 2011 Mahkamah  Persekutuan telah memutuskan kes Suit No K22-181/2002 mengenai pertikaian tanah seluas 749 ekar di Kayu Madang ianya telah memihak kepada Kerajaan Negeri dan keputusan ini adalah muktamad.

14.    Bagi pihak KKIP pada ketika ini telah mengemukakan permohonan kepada Pihak Berkuasa Negeri untuk  mendapatkan sebahagian dari kawasan tersebut. Pada ketika ini pihak KKIP belum dapat memberikan apa-apa kepastian ke atas cadangan Ahli Yang Berhormat dari Inanam sehingga KKIP mendapat kelulusan dari Pihak Berkuasa Negeri.

15.    Menyentuh saranan Ahli Yang Berhormat dari Tungku untuk menggalakkan lebih banyak kilang memproses rumpai laut, suka saya menyatakan di dewan ini bahawa industri pemprosesan rumpai laut merupakan industri yang baru. Setakat ini hanya terdapat dua buah kilang yang memproses rumpai laut kering di Sabah, iaitu Syarikat Tacara (takara) dan Syarikat Omnigel.

16.    Kapasiti pengeluaran kedua-dua kilang ini ialah 2,000 tan sebulan atau 24,000 tan setahun tetapi bekalan bahan mentah yang diperolehi dari dalam negeri hanya 23,000 tan. Pada ketika ini kedua-dua kilang tersebut hanya berupaya beroperasi dengan kapasiti pengeluaran sekitar 50 hingga 60 peratus sahaja.  Mereka terpaksa mendapatkan  bekalan bahan mentah dari luar negara seperti Indo-China, Filipina dan Indonesia.

17.    Oleh hal demikian kemajuan industri  ini banyak bergantung kepada inisiatif pihak swasta dan tersedianya bekalan bahan mentah yang mencukupi.

18.    Sebelum  saya mengakhiri ucapan penggulungan ini,  saya merayu agar semua pihak dari berbagai peringkat dan sektor hendaklah mengembling tenaga dan usaha untuk mengujudkan suasana mesra perniagaan, perdagangan dan pelaburan.

19.    Yakinlah bahawa potensi yang ada di Negeri Sabah akan menjadi idaman para pelabur yang sedang mencari peluang di merata tempat di seluruh dunia. UNCTAD dengan izin (United Nations Conference on Trade and Development) telah mengunjurkan bahawa pengaliran FDI dengan izin (Foreign Direct Investment) dijangka meningkat dari US$1.6 trillion pada tahun 2011 kepada US$1.7 trillion dalam tahun 2012 dan dijangka mencapai US$1.9 trillion dalam tahun 2013.

20.    Kita berharap pemulihan ekonomi di negara-negara maju akan berterusan dan Sabah akan menjadi tempat untuk para pelabur dari dalam dan luar negara menanam modal pelaburan mereka di sini.

21.    Setelah mengambilkira penjelasan yang saya huraikan sebentar tadi, Kementerian saya akan melipatgandakan lagi usaha untuk menjadikan Sabah sebagai sebuah negeri perindustrian yang maju.  Di samping itu, agensi-agensi di bawah Kementerian saya akan menjadi pengerak utama untuk mencapai hasrat ini.

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved