ads

Jumaat, 18 Mei 2012

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


sabahkini.net: RAKYAT MULA BANGKIT <b>DI SEMPORNA</b>

Posted: 18 May 2012 08:20 PM PDT


"JIKA wang sebanyak RM1.5 juta yang diberikan kepada Zahida Mohd Rafik digunakan untuk membangunkan kampung Bangau-Bangau dan kampung-kampung lainnya, sudah pasti ramai rakyat mendapat manfaatnya," kata Ketua Wanita PKR Pusat, Hajjah Zuraida Haji Kamaruddin yang menegaskan Shafie mesti menjelaskan sumber wang yang diberikan kepada Zahida dalam Skandal Seks mereka yang didedahkan kepada Media.
Zuraida berkata demikian ketika berucap Majlis Bertemu Rakyat di Kampung Bangau-Bangau Semporna, kelmarin.
"Kampung Bangau-Bangau di bawah DUN Bugaya, 70 peratus penduduknya benar-benar daif kerana hanya kroni-kroni penyokong UMNO sahaja yang mendapat  Program Bantuan Rumah (PBR), namun selebihnya rumah mereka tidak ubah seperti kandang kambing," ujarnya.
Kata Zuraida, sebahagian besar rakyat Semporna dahagakan pembangunan dan mahu perubahan besar berlaku dalam pelbagai hal, bukan sahaja dari segi prasarana bahkan lonjakan taraf kehidupan kerana lebih 70 peratus rakyat Semporna berada di dalam lingkungan putaran ganas kemiskinan disebabkan pembangunan yang gagal mencapai sasaran.
Walaupun sudah hampir 55 tahun UMNO/BN menerajui kerajaan Malaysia, namun kata Zuraida, sehingga sekarang tahap kemiskinan rakyat di luar bandar, terutama di Sabah tetap tidak berubah.
Senario ini jelas kelihatan di Semporna kerana hanya mereka yang tinggal di sebelah darat sahaja boleh dikatakan hidup agak mewah sedikit berbanding rakyatnya yang tinggal di pesisiran pantai dan di kepulauan terlalu daif.
Di Semporna umpamanya, walaupun mempunyai tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan seorang Ahli Parlimen yang memperoleh peruntukan beratus juta ringgit, tetapi entah dilaburkan ke mana kerana Semporna tetap tidak 'sempurna' seperti dahulu juga dan tiada perubahan langsung.
Sehubungan itu, beliau menaruh harapan yang tinggi agar rakyat tertindas di Semporna, khususnya penduduk-penduduk Kampung Bangau-Bangau harus berpandangan jauh. Jangan kerana beras lima kilo, ikan sardin 5 tin, gula 2 kilo dan garam 2 bungkus, mereka terus menerus mengundi calon BN yang selama ini menjadikan mereka sebagai khadam politik.
"Jika ditakdirkan BN/UMNO masih lagi memerintah, begini juga keadaan Semporna dan juga keadaan Kampung Bangau-Bangau tetap tidak berubah. Selagi wakil-wakil rakyatnya bukan berjiwa rakyat, mereka makan isi-isinya semua, yang tinggal hanya tulang dan kuah baru diberikan kepada rakyat. Inilah dasar kerajaan BN/ dari dahulu, kini dan selamanya," kata Zuraida.
Kata Zuraida, Ahli Parlimen mempunyai peruntukkan yang mencukupi untuk membangunkan Semporna kerana setiap tahun mendapat antara RM 2 hingga RM3 juta, tambahan pula selaku Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah mempunyai peruntukkan yang amat besar.
Kehadiran Zuraida dan Hj Abdulah Sani, ADUN Kuala Langat bersama rombongan lainnya ke Kampung Bangau-Bangau telah disambut lebih 500 orang penduduk yang langsung tidak dipedulikan oleh ADUN Bugaya.
Namun disebabkan mereka mahu perubahan besar, bukan sahaja dari segi prasarana, malah ingin menikmati kehidupan yang lebih baik seperti penduduk Selangor, maka mereka berani mengibarkan bendera panji-panji PKR di rumah mereka.
"Syabas di atas keberanian luar biasa rakyat Semporna yang hati mereka telah menolak BN dan menunggu masa yang sesuai untuk melaksanakan penyingkiran BN secara fizikal dalam PRU akan datang," ujar Zuraida yang mendapat tepukan gemuruh penduduk setempat.

10 di tambunan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tambunan - Google Blog Search


berbagai kisah: STUDI KASUS KOMUNIKASI SOSIAL ANDAI AKU <b>...</b>

Posted: 14 May 2012 06:26 AM PDT


STUDI KASUS KOMUNIKASI SOSIAL
          Gayus Tambunan, siapa yang tidak mengenal nama ini di Indonesia. Hampir semua orang mengenalnya, mulai dari rakyat jelata hingga SBY sang Presiden.
          Gayus Halomon Partahan Tambunan lahir di Jakarta, 9 Mei 1979. Dia adalah mantan Pegawai Negeri Sipil di Direktorat Jendral Pajak Kementrian Keuangan Indonesia. Gayus saat ini menjadi tersangka kasus makelar pajak. Dia diduga menggelapkan uang rakyat hingga Rp 25 Miliar. Akibat dari terbongkarnya kasus ini, muncullah Gerakan Facebooker Boikot Pajak Untuk Keadilan.
          Terbongkarnya kasus Gayus ini bermula dari testimoni Susno Duadji yang menyebutkan bahwa Gayus memiliki uang Rp 25 Miliar, uang asing senilai Rp 60 Miliar dan juga harta-harta lainnya. Akibat dari bergulirnya kasus ini, Gayus sempat kabur ke Singapura sebelum akhirnya dijemput oleh Satgas Mafia Hukum.
          Berita menggemparkan kembali melanda masyarakat setelah wajah Gayus tertangkap kamera wartawan Kompas saat menyaksikan pertandingan tenis Commonwealth World Championship pada tanggal 5 November di Bali. Saat itu Gayus menyamar menggunakan wig dan kacamata.
          Penyamaran Gayus saat itu menjadi ruang hiburan tersendiri bagi masyarakat. Banyak masyarakat yang memposting foto-foto editan wajah Gayus di dunia maya.
          Tidak hanya itu, akibat dari kehebatan Gayus yang dapat melancong saat berstatus tahanan ini, menjadi sebuah inspirasi bagi Bona Paputungan seorang eks narapidana yang merasa hidupnya di penjara berbeda 180ยบ dengan Gayus untuk menciptakan lagu berjudul "Andai Aku Gayus Tambunan". Lagu dan video klip Andai Aku Gayus Tambunan ini diposting di situs Youtube dan telah di download oleh lebih dari 1800 orang.
          Lagu ini menjadi begitu fantastis di masyarakat. Video klip yang begitu natural menggambarkan Gayus berwig dan berkacamata kabur dari penjara ini menjadi sisi hiburan tersendiri bagi masyarakat.
1.      Kekuatan Internet dalam Mobilisasi Opini
          Di postingnya video klip dan lagu Andai Aku Gayus Tambunan ciptaan Bona Paputungan menuai respon yang cukup luas di masyarakat. Orang-orang banyak y            ang menyanyikan lagu itu karena easy listening. Di postingnya lagu itu juga menciptakan penggalangan opini tersendiri dalam masyarakat. Kehidupan penjara yang selama ini dianggap keras dan sangat tidak enak terbantahkan sudah saat uang bisa mengatur semuanya.
Internet yang memiliki banyak sekali situs menjadi wahana tersendiri bagi masyarakat untuk menuangkan opini, ide, kritik, saran, emosi, ataupun ketidakpuasan pada satu atau banyak pihak.
Di dalam komunikasi sosial masyarakat, internet adalah salah satu media yang cukup penting. Internet dapat menyatukan berbagai orang pada jarak dan kalangan yang tak terbatas. Isu-isu yang berkembang di internet pun dapat berkembang dengan sangat pesat, diakibatkan oleh penerima pesan yang cukup luas menghasilkan feed back yang banyak pula. Jadi, dapat dikatakan pula bahwa mobilisasi opini yang digalang melalui media internet adalah sangat besar.
2.      Agregasi Sosial
          Isu-isu yang sering diperbincangkan di media internet adalah isu-isu sosial mengenai ketidakpuasan masyarakat akan bobroknya berbagai sistem pemerintah yang ada di Indonesia ini. Ketidakadilan yang didapat oleh masyarakat menengah kebawah juga menjadi topik yang tak ada habisnya di wahana internet.
          Isu-isu ketidakadilan tersebut, seperti contoh kasus Gayus yang saya angkat ini menuai respon yang cukup luas di masyarakat. Gayus yang memiliki banyak uang bisa melakukan hal-hal apapun yang diinginkannya walaupun dia berstatus tahanan. Tidak seperti tahanan lain yang tidak memiliki uang. Padahal, sudah selayaknya setiap orang memiliki kedudukan yang sama di mata hukum. Kegeraman masyarakat pada institusi POLRI menjadi semakin menjadi. Selain selama ini institusi POLRI sudah identik dengan banyaknya isu KKN, kegagalan kepolisian dalam menangani kasus Gayus semakin membuat masyarakat tidak percaya pada institusi POLRI.
          Agregasi-agregasi sosial soal ketidakadilan inilah yang biasanya menjadi kumparan besar dalam berbagai situs di media internet.
3.      Pola Besaran
          Pola besaran komunikasi yang muncul pada kasus ini adalah berawal dari kekecewaan masyarakat atas matinya hukum Indonesia terhadap Gayus. Menjadi besar dan tenar akibat dari dipostingnya video klip lagu Andai Aku Gayus Tambunan di situs You Tube oleh Bona Paputungan dan kemudian dilihat dan didownload oleh ribuan orang, dan yang membuat pola besaran komunikasi ini menjadi semakin luas adalah setelah penayangan cuplikan video klip ini di berbagai acara di stasiub televisi swasta.
·         http://id.wikipedia.org/wiki/Gayus_Tambunan
·         http://www.tempointeraktif.com/hg/nusa_lainnya/2011/01/16/brk,20110116-306534,id.html
·         http://www.inilah.com/read/detail/414451/inilah-kronologis-kasus-gayus-tambunan/
·         http://handokotantra.net/profil-gayus-tambunan.html
http://4ditya92.wordpress.com/2011/01/31/kasus-gayus-tambunan/

10 di tawau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


Konvensyen Media Sosial 1Malaysia <b>di Tawau</b> Rungkai Isu-Isu Di <b>...</b>

Posted: 08 May 2012 11:05 AM PDT

Ada persamaan tetapi ianya tetap berbeza kerana Konvensyen Media Sosial 1Malaysia Sabtu lalu di Tawau merungkai lebih lanjut isu hangat politik Sabah. Ianya disampaikan Pembantu Menteri Kewangan Negeri yang juga Ketua Barisan Nasional Bahagian Tawau, Datuk Tawfiq DSP AB Titingan. Intipati isunya dipersembahkan dalam bentuk tayangan slide dan aku ingin berkongsi dengan anda apa yang disampaikannya.

1. Isu Royalti Petrolium Di Sabah.
Janji PR menaikkan royalti minyak petrolium dari 5% menjadi 20%. Manakala STAR pula berjanji akan naikkan ke 50%

Hakikatnya…

PELABURAN PETRONAS DI SABAH
Huluan: Berpuluh-puluh bilion RM telah dilaburkan oleh Petronas dan Syarikat Petrolium asing untuk meneroka dan mengeluarkan sumber minyak dan gas dari perairan Sabah.

Hiliran: Sipitang dan Kimanis telah dikenalpasti sebagai hab industri hiliran minyak dan gas di Sabah.

ANTARA PROJEK-PROJEK HILIRAN.

Projek Sabah Ammonia & Urea (SAMUR)
Kos RM4.5 bilion yang akan mengeluarkan 1.2 juta tan metrik setahun urea dan 740,000 tan metrik setahun cecair ammonia. Projek ini dijangka siap tahun 2015 dan memerlukan antara 3,000 – 5,000 pekerja yang terdiri daripada 80% anak-anak Sabah.

Projek Loji Tenaga Menggunakan Gas Kimanis 300mw bernilai RM1.5 billion dijangka siap 2013.

Sabah Oil & Gas Terminal (SOGT) bernilai RM2.4 billion dijangka siap 2014.

2. Isu Tanah Adat di Sabah.

Isu tuntutan tanah adat hangat diperkatakan apabila beberapa NGO dan parti politik turut sama mendebatkannya.

Persepsi masyarakat seakan-akan kerajaan negeri tidak peka terhadap isu tuntutan tanah adat anak negeri Sabah, sedangkan kerajaan neheri sentiasa proaktif untuk mencari jalan bagi membaiki hak milik tanah yang tersedia untuk anak negeri yang layak.

Takrifan Hak Tanah Adat Anak Negeri Sabah (NCR) – Di bawah Seksyen 14 Ordinan Tanah Sabah:

Seorang anak negeri boleh mengemukakan tuntutan tanah adat anak Negeri secara bertulis kepada PPHT di Daerah mana tanah kerajaan dimaksudkan terletak.

7  Kriteria Hak Tuntutan Tanah Adat Anak Negeri di Bawah Seksyen 15 Ordinan Tanah Sabah:

 1. Pemilikan yang sah melalui pendudukan atau pengusahaan tanah selama 3 tahun      berturut-turut,
 2. Tanah yang telah ditanam dengan pokok buah-buahan sejumlah 50 dan keatas pokok     dalam sehektar,
 3. Kawasan yang mempunyai pokok buah-buahan tumbuh berselerak, dan sago, rotan atau      apa-apa tumbuhan yang mempunyai nilai ekonomi dan dapat dibuktikan bahawa ianya      telah ditanam atau dijaga serta dinikmati hasilnya seolah-olah harta peribadi anak negeri      tersebut,
 4. Kawasan padang ragut yang aktif,
 5. Tanah yang telah ditanam atau dibangunkan dalam tempoh masa 3 tahun,
 6. Tempat-tempat penyembahan atau kuburan, dan
 7. Kawasan yang telah dijadikan laluan manusia atau haiwan dari sungai-sungai, jalan-jalan      atau rumah-rumah kemana mana kawasan yang disebut di atas.

GRAF PEMILIKAN TANAH DI SABAH

Berdasarkan statistik terkini, sejumlah 834, 399.61 Hektar (36%) telah diberi hakmilik kepada anak negeri Sabah samada dalam bentuk tanah hak milik MT/FR atau dalam bentuk ekuiti berbanding dengan 1,483,281.00 Hektar (64%) yang telah dikeluarkan hakmilik tanah melalui geran CL dan PL.

Statistik di atas belum mengambil kira keluasan 88,000 hektar tanah yang telah diwartakan di bawah Seksyen 78 Ordinan Tanah Sabah untuk tujuan simpanan kampung dan padang ragut dan begitu juga dengan keluasan 32,000 Hektar lagi tanah kerajaan yang telah dikenalpasti dan dirancang untuk pengeluaran geran Komunal pada tahun 2012 hingga 2013.

3. Isu Tanah Felda di Sabah.

Isu ini timbul dan dimainkan oleh pihak pembangkang berikutan dengan penyenaraian Felda Global Ventures Holding (FGVH) kononnya peneroka di Sabah akan kehilangan tanah rancangan mereka apabila proses penyenaraian ini berlaku.

Sebenarnya, penyenaraian FGVH tidaklah melibatkan tanah-tanah yang berpeneroka tetapi hanya melibatkan tanah-tanah komersil milik Felda Plantation di Sabah dengan keluasan 78,400 Hektar (Geran CL 115353314 di Tungku, Lahad Datu) dari jumlah 124,389 Hektar.

Isu-isu lain yang dibangkitkan termasuklah janji pembangkang bahawa tanah Felda di Sabah yang belum berpeneroka akan diberikan kepada anak-anak Sabah:

 1. 1979, Kerajaan Sabah berikan tanah seluas 209,393 Ha kepada FELDA untuk rancangan Peneroka Sawit
 2. FELDA hanya bangunkan 124,389 Ha dan selebihnya dikembalikan kepada Kerajaan Sabah.
 3. Tanah FELDA berpeneroka hanya 10,956 Ha dengan 1,647 peneroka.
 4. Mula 1 Jan 1990, FELDA tidak lagi ambil peneroka berikutan perubahan Dasar Kerajaan Malaysia yang memberhentikan pembiayaan kewangan kepada FELDA.
 5. FELDA wujudkan Ladang Komersil untuk membiayai kos pengurusan, pembangunan dan kebajikan FELDA.

Sebagai pampasan menukar status tanah di Sabah FELDA bayar pampasan berjumlah RM 306 Juta meliputi RM 153 Juta kepada Kerajaan Negeri Sabah ( 2006 – 2010 ) dan RM 153 Juta lagi disalurkan kepada SDO/FELDA Sabah.
Dana pampasan ini digunakan untuk Program Pembasmian Kemiskinan dan Program PPRT di Sabah.

Manfaat Penyenaraian FGVH Kepada Sabah.

Kerajaan Negeri Sabah bakal menjadi pemegang saham di dalam FGVH. Maknanya keranaaj Sabah juga mempunyai ekuiti tidak langsung terhadap ladang-ladang komersil Felda yang ada di Sabah. Pelabur-pelabur daripada Sabah termasuk Bumiputera juga boleh melanggan saham dan FGVH dan mendapat keuntungan dari hasil operasi Felda di Sabah.

Rakyat Bumiutera yang memiliki pelaburan dalam institusi amanah seperti Tabung haji, PNB dll yang seumpamanya juga berpeluang mendapat hasil dari operasi Felda apabila institusi tersebut diberi keutamaan untuk menjadi pemegang saham dalam FGVH.

Datuk Tawfiq juga ada menyentuh tentang Latar Belakang Politik dan Ekonomi Sabah dalam majlis tersebut yang menjelaskan kenapa ekonomi Sabah berubah dari kegagalan sistem penggiliran dan bila ekonomi Sabah berubah menuju kemakmuran.

Graf Simpanan Negeri Sabah Tahun 1963 hingga 2010

Graf Hasil Dan Perbelanjaan Negeri Sabah Tahun 1963 hingga 2010

Untuk mendapatkan salinan asal penerangan dari Datuk Tawfiq, anda boleh mendownloadnya di SINI

10 di ranau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


~ckwriteanythin~: Rumah Terbalik - Kinabalu Park - <b>R.A.N.A.U</b>

Posted: 06 May 2012 09:30 AM PDT

HaLu..ini adalah sambungan kisah di Sabah :))

Jika sehari sebelumnya kami telah berterik panas di Pulau Manukan dan Mamutik, hari yang seterusnya perjalanan adalah ke tempat yang lebih nyaman layaknya. Plan asal adalah ke Rumah Terbalik, Kinabalu Park, Poring Hot Springs, cow farm ala New Zealand (katanya) dan strawberry farm. Wohooo...di atas kertas, hanya Kundasang (tempat belian sayur & buahan) saja yang sudah aku sampai. So perasaan adalah teruja untuk lawat kesemua tempat-tempet tersebut! :D Yeay!

Perjalanan kami dari Kota Kinabalu ke Kundasang didahului dengan singgah di Rumah Terbalik di Tamparuli. Kabarnya ini lah satu-satunya rumah terbalik di Malaysia and even di Asia Tenggara! WOW!! Entrance fees bagi setiap dewasa adalah RM10/- saja uolss. Tapi kami tak masuk pon, hanya snap piccas dari luar saja..hehee.. jangan marah ya tuan rumah.. :))

entrance fees @ the upside down house - Tamparuli, Sabah :))
Although we not going inside, we bought some drinks..Ok lorr.. ^_^
yeahhhh...I'm the supper woman :p

ouchhh...can't stand!! Super hot day!!! 

clean and tidy toilet~ thumbs up !!
courtesy BERNAS club ~ weols in front of the upside down car!! 

Perjalanan diteruskan ke Kinabalu Park yeeehuuu :))
Entrance ke Kinabalu Park ini ialah RM3/person dan tiket yang sama boleh digunakan di Poring Springs. Jadi kalau kau ke sini dan bercadang mahu ke Poring Springs, sila lah simpan tiket kau kemas-kemas ya senah. Tak baik membazir uols  ^_^

Well hanya sekejap meluang masa di Kinabalu Park ni dan kami hanya bersantai di area main shop & tourism centre saja. Tak puas rasanya menghirup udara segar..pheww~ Namun sempat beli tshirt 'Mountain TORQ' sebagai buah tangan walaupun puncak kinabalu belom lagi pernah ditawan! Hiks!!
Tak apa nanti kita repeat dengan daki Mount Kinabalu ya!! XD

nice view..I'm alway LAV being in nature 


dedicated to mountain lovers :))

courtesy BERNAS club ~ weols @ Kinabalu Park :))
Kami teruskan perjalanan menuju ke Poring Spings..yey..mahu rendam kaki di air yang hangat! *budget sesuai la untuk pemain futsal kan activiti nie kan.. :p*:)) 
Kata orang, kita hanya merancang, Allah yang tentukan. Perjalanan kami tergendala di pekan RANAU kerana kabarnya jalan ditutup sebentar untuk memberi laluan kepada pelumba basikal 'Jelajah Borneo'. Owhh..maka kami singgah makan lunch lah dulu eaa.. :))
heading to Poring & about to hit RANAU

Owhh suddenly we were informed the main road has been closed due to 'Tour of Borneo 2012
owhh..have to give the road to cyclists TOT~ (>_<")
Waktu ini cuaca panas ya amat!! Owhh..tak bleh bayang. Kami ambil keputusan untuk berhenti makan lunch dan kemudiannya sambung perjalanan bila jalan dibuka semula. 

what a symbolic of our trip for the day :p
courtesy BERNAS club ~ weols after had lunch ~ pic in front of Maybank, Ranau
courtesy BERNAS club ~ halluewww DANISH..come here baby..;))
Lepas lunch, kami difahamkan jalan telah pun dibuka semula dan untuk mengelakkan perjalanan tergendala lagi, kami ambil keputusan untuk berpatah balik ke KK. Maka terpaksalah lupakan Poring Springs. Kami akan teruskan perjalan balik ke KK dan singgah di cow farm & strawberry farm. 
Owhh..that still sounds OHSEM bebeh!! U know I LAV Straberry ..indeed! ;))
Sekali lagi, kita hanya merancang. Masa kami cuba berpatah balik dan keluar dari pekan RANAU jalan telah kembali ditutup. Lagi malang laluan balik ke KK juga ditutup rapat tanpa boleh diaccess oleh mana-mana kenderaan pon! Owhh..kami fikir sekejap saja..malang nampaknya ianya berlarutan :(
owhh perlukan baca berita ini di saat terik panas membakar begini..hati pon naik panas!! :p

I was JUST thinking IF we need to stay in R.A.N.A.U..here we go..RANAU INN!! :P
I can't stand waiting in our van & starts roaming around

name of the road which we were stranded for 5 hours!! 
u will never be forgotten!! ::p

hanjing juga setia menunggu para cyclists :p

nothing we can do..its exceed the limits of patience
:: just go with the flow ::

emmm...waiting and waiting but the cyclist does not arrive

yeahh ...faster3 can huh?? :p
wohopp..agaknya kat KL tak dapat tengok pelumba basikal begini, jadi diberikan peluang untuk nonton aksi begini disini..phewww~ 
Nak tunggu semua pelumba nie habis pon makan masa jugak uols..tak faham aku kenapa nak tutop 2-3jam awal sebelum mereka lalu! haihh!! in KL ade jugak 'Le Tour de Langkawi' kan tapi jalan tutop tak de la berejam macam nie uolss!! Ciann..1st time anjurkan eaa..xoxoxo ^_^
Akhirnya 12.30-5.30 masa yang dah dihabiskan di R.A.N.A.U tu kan! 5 jam lah jugak kami stranded kan!!  Makanya semua tempat-tempat lawatan lain yang disenaraikan awal tadi memang tak lah nak pegi kan. Dah malam kot!! Ahh..jadi uols faham la makna aku tulis R.A.N.A.U begitu ya, nak menggambarkan betapa lamanya kami stranded!!! Woooo horror uolss!! :p
OK finally last stop sebelum van kami terus laju menuju Kota Kinabalu we wanna hit the PEAK!! 


dinner time @ KK City :p oookofffffkofffokoffff.. ;))

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


PEMBEKAL IKAN KELI <b>DI NEGERI SABAH</b> ~ KELI SABAH | Blog <b>...</b>

Posted: 10 Apr 2012 11:19 AM PDT

Mereka yang ingin mencari bekalan ikan keli di negeri Sabah khusus untuk bekalan:

1. Restoran

2. Gerai makan

3. Kenduri-kendara

4. Majlis parti keramaian

5. Penjual ikan di pasar dan tamu

6. Pembekal Katering

7. Kantin / Asrama sekolah, kolej, universiti, kem tentera dan lain-lain.

Kami menyediakan ikan keli hidup, siap siang dan termasuk yang siap berempah.

Sila berhubung dengan kami call/ SMS: 019-8428689 (En.Man) atau 014-8737681 (Zuan). Anda juga boleh emailkan pertanyaan kepada kami mengenai sebut harga atau sebagainya di email kami: kelisabah@gmail.com. Pembayaran boleh dalam bentuk perjanjian kredit atau melalui LPO.

Selain Sabah, kami sedia membuat penghantaran ke Wilayah Persekutuan Labuan dan juga Negara Brunei Darussalam.

 

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved