ads

Sabtu, 23 Mac 2013

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


Pet Shop <b>di Sandakan</b> - PetFinder.my

Posted: 20 Mar 2013 11:04 PM PDT

Forum Jump

Polis nafi ainaya pendatang Filipina <b>di Sandakan</b>

Posted: 09 Mar 2013 10:47 PM PST

SELAMAT MENYAMBUT HARI AIR SEDUNIA PADA 22 MAC 2013 DARIPADA LAJNAH ALAM SEKITAR PAS PUSAT. | RTM DIARAHKAN MEMBAYAR RM150,000 KEPADA ADUN PAS KUBANG ROTAN, MOHD NASIR MUSTAFA. | MENURUT LAMAN SPRM, BLOGGER SEKS UMNO PERNAH DIDAPATI BERSALAH KERANA RASUAH.

Bangsa Suluk Berhimpun <b>Di Sandakan</b> Memberi Sokongan Kepada <b>...</b>

Posted: 07 Mar 2013 04:30 AM PST

Bukan semua bangsa Suluk yang jahat. Bukan semua bangsa Suluk yang dahagakan peperangan. Bangsa Suluk yang menceroboh di Malaysia adalah sebahagian kecil daripada pengikut-pengikut Jamalul Kiram III. Perlu diingat Jamalul Kiram III bukan Sultan Sulu yang diikraf majoriti. Terdapat 11 lagi nama yang mendakwa sebagai Sultan Sulu. Susur gaur Jamalul Kiram III amat jauh jika dibandingkan dengan yang lain. Media seharusnya tidak memanggil Ketua Lanun yang buta sebelah matanya ini sebagai Sultan Sulu. 
Jamalul Kiram III mempunyai hubungan yang rapat dengan Nur Misuari, pemimpin MNLF (jangan sekali-kali keliru dengan MILF). Misuari pula mempunyai hubungan akrab dengan Ketua Pembangkang Malaysia, Anwar Ibrahim. Pakatan Haram langsung tidak mempunyai sebarang bukti Kerajaan Barisan Nasional pernah bertemu dan berurusan dengan Ketua Lanun, Jamalul Kiram III. Namun, kita mempunyai gambar hubungan Anwar Ibrahim dengan Nur Misuari.  
Gambar-gambar di bawah menunjukkan orang-orang Suluk cintakan kedamaian. Petang tadi berlangsungnya perhimpunan aman oleh bangsa Suluk di Sandakan yang mana menentang sekeras-kerasnya serangan pengganas di bawah pimpinan Jamalul Kiram III kerana hanya memburukkan lagi nama bangsa Suluk dimata dunia. Kita hendaklah jangan pukul rata baik buruknya sesuatu bangsa. Contohnya Tun Dr Mahathir Mohammed dan Anwar Ibrahim kedua-duanya mempunyai darah keturunan mamak muslim. Bandingkan kelakuan mereka berdua. Ibarat langit dengan bumi. Jadi, kita tidak boleh mengatakan sesuatu bangsa itu baik atau jahat bukan?

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


Mana janji "jelapang padi" kamu <b>di Kota Belud</b>? | Borneo Herald

Posted: 19 Mar 2013 11:06 PM PDT


KOTA BELUD : Lima tahun sudah berlalu namun tiada apa yang hebat berlaku kepada "janji-janji dicapati" BN mahu jadikan Kota Belud "jelapang padi" negeri Sabah.
Peguam terkenal, Peter Marajin, yang buat masa ini bersama SAPP, membidas pimpinan BN Kota Belud kerana gagal tunaikan janji itu selepas lima tahun lagi berlalu.
"Pada awal penggal, gerombolan pemimpin BN dari Kota Belud, Sabah dan juga Persekutuan sibuk mencanang kononnya padi sawah akan diperluas, pengairan di perluas dan hasil padi dinaikkan dari 3.5 tan metrik kepada 10 tan metrik sehektar.


"Sekarang apa sudah jadi? Pengairan tiada, bahkan semakin luas padi sawah terbiar sebab tiada bekalan air," katanya
Marajin berkata mereka patut ambil iktibar dari Perdana Menteri Najib Razak yang membentang apa juga pencapaiannya selama lima tahun semalam, dengan menunjukkan "report card" pelan pembangunan mereka lima tahun yang lalu.
"Tunjukkanlah kepada rakyat pencapaian anda walaupun hanya utnuk projek "rice bowl". Tunjukkan bagaiaman ratusan juta ringgit kononnya dibelanjakan untuk padi di Kota Belud saja dan bandingkan dengan rekod pengeluaran padi," katanya lagi.
Marajin juga mempersoalkan kenapa Kementerian Pertanian dan Hasil Tani Persekutuan menarik balik kuota beras bersubsidi sebanyak 100 tan metrik sebulan dari satu pembekal beras Kota Belud tahun lepas.
"Saya dimaklumkan sehingga sekarang kuoat itu tidak diberikan kepada pembekal lain. Adakah ini yang menyebabkan kenapa bekalan beras bersubsidi, Beras Nasional, sentiasa kurang di Kota Belud?" tanyanya.
Sebaliknya, katanya, jikalah bekalan masih mencukupi sekarang walaupun tanpa kuota 100 tan sebulan, mengapa dan untuk apa pada mulanya mereka keluarkan kuota 100 tan sebulan itu," kuirinya lagi.
Beliau juga membidas sikap acuh tak acuh para pemimpin BN mengenai isu-isu yang membelenggu petani padi sawah.
"Mereka "limpas" hampir tiap hari kawasan sawah-sawah padi terbiar tapi mereka pura-pura tidak tahu dan kalau ada pun hanya mengomel, tapi gagal mencari jalan penyelesaian," katanya.

Jelapang Padi <b>Kota Belud</b>: Peter Marajin patut salahkan <b>...</b>

Posted: 21 Mar 2013 05:34 AM PDT

KOTA BELUD : Lima tahun sudah berlalu namun tiada apa yang hebat berlaku kepada "janji-janji dicapati" BN mahu jadikan Kota Belud "jelapang padi" negeri Sabah. Peguam terkenal, Peter Marajin, yang buat masa ini bersama SAPP, membidas pimpinan BN Kota Belud kerana gagal tunaikan janji itu selepas lima tahun lagi berlalu. - Borneo Herald
Punyalah hipokrit pemimpin-pemimpin SAPP.. Dulu mereka juga yang membantah projek jelapang padi di Kota Belud, siap menghasut penduduk kampung supaya membantah projek-projek pembangunan yang hendak dilaksanakan oleh kerajaan di daerah itu. Sekarang, hasil kejayaan mereka membantah projek jelapang padi digunakan pula untuk memburuk-burukkan kerajaan kononnya kerajaan telah gagal melaksanakan janji-janji tersebut.
Rupanya inilah strategi politik SAPP... Semua projek-projek pembangunan kerajaan di Sabah akan dibantah sepenuh hati sehingga projek-projek tersebut gagal sepenuhnya. Kemudian, bila dekat-dekat pilihanraya umum, mulalah mereka persoalkan kenapa janji itu ini tidak dilaksanakan sedangkan merekalah yang lebih dulu membantah setiap kali ada projek kerajaan diumumkan di negeri ini. 
Walaupun strategi politik mereka boleh kita sifatkan sebagai cukup licik dan bijak, namun kegagalan Yong Teck Lee membangunkan negeri ini ketika beliau menduduki kerusi ketua menteri Sabah, ditambah pula dengan kegairahan membuak-buak beliau untuk menduduki semula kerusi itu, membuatkan Bullet rasa sangat meluat dan menyampah. Terlalu jijik untuk Bullet mengagung-agungkan kepimpinan yang pernah diberikan peranan mentadbir negeri ini namun telah gagal melakukan apa yang sepatutnya mereka lakukan pada waktu itu.
Empangan Tambatuon di Kota Belud bukan sahaja untuk menampung kegunaan bekalan air minuman untuk penduduk daerah Kota Belud tetapi juga untuk tujuan pengairan bagi apa yang dicadangkan sebagai "Jelapang Padi Sabah". Sebagai tambahan empangan itu juga bertujuan untuk dijadikan tempat tumpuan pelancong dan juga sumber letrik hydro. Disamping itu empangan itu akan juga menjadi sumber pendapatan kepada penduduk-penduduk Tambatuon kerana pihak berkuasa akan membayar RM500,000.00 setahun kepada penduduk-penduduk Tambatuon sebagai perkongsian keuntungan. Namun di sebalik manfaat-manfaat "mega" ini, pembangkang Sabah tergamak menghasut rakyat supaya membantah projek pembinaan empangan Tambatuon dengan harapan kegagalan projek itu akan dapat dipolitikkan menjelang pilihanraya umum nanti (sebagaimana yang dilakukan oleh Peter Marajin hari ini).
Peter Marajin sepatutnya melihat peranan pembangkang Sabah terutamanya SAPP selama lima tahun ini sebelum membuat kenyataan menyalahkan kerajaan Barisan Nasional. Bagaimana kerajaan mahu tunjukkan pencapaian mereka, dan bagaimana kerajaan mahu tunjukkan ratusan juta yang dibelanjakan untuk projek "rice bowl" ini jika pembangkang tidak henti-henti menggagalkan projek-projek kerajaan??
Jom layan betapa hipokritnya pemimpin-pemimpin SAPP yang dulunya beriya-iya mahu projek itu gagal, kini mereka persoalkan pula kenapa projek itu gagal dilaksanakan:
Sapp telah memainkan peranannya dalam membuat bantahan berkaitan cadangan logi tenaga arang batu dan juga akan mengerahkan seluruh tenaga untuk membuat hal yang sama keatas projek Empangan Tambatuon yang dicadangkan di sini. - SAPP 
Liew berkata bahawa bertentangan dengan kenyataan Herbert, empangan ini juga menimbulkan bahaya besar kepada masyarakat di sini hingga ke Usukan dan Tempasuk kerana "musuh hanya akan perlu bom empangan dan semua desa akan dihancurkan". - SAPP 
jika terbenanya empangan itu kelak dan tiba-tiba datang pula banjir besar dengan hujan tidak berhenti-henti selama 40 hari dan 40 malam (saya teringat cerita Nabi Noah pula!) menjadikan empangan 1,000 kaki hingga 2,000 kaki itu pecah. Bayangkan apa yang akan terjadi. Penduduk kampung-kampung di sepanjang tebing Sungai Kadamaian bermula dari Kg. Tambatuon seperti Kg. Lingkubang, Kg. Bundu Paka, Kg. Purakogis, Kg. Malangkap Baru, Kg. Narinang, Kg. Sogoh, Kg. Taginambur, Kg. Ratau, Kg. Tamu Darat, Kg. Gaur, Kg. Rajunah, Kg. Rangalau, Kg. Piasau dan beberapa kampung yang lain akan hanyut ke laut. - SAPP
BADAN bertindak Solidariti Belia Sabah (BERTINDAK) menggesa kerajaan, khususnya Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Haji Aman membatalkan pembinaan empangan Kg Tambatuon, Kota Belud dan empangan Kg Kaiduan, Papar kerana jika pembangunan yang kerajaan telah rancangkan itu diteruskan juga, dikhuatiri akan menindas rakyat khususnya pemusnahan ekosistem di kawasan terbabit. - Sabahkinimirror 
matlamat sebenar demonstrasi protes secara aman oleh Solidariti Belia Sabah mengesa kerajaan agar lebih serius untuk membatalkan pembinaan Empangan Kaiduan di Papar dan Empangan Tambatuon di Kota Belud berdasarkan kebimbangan rakyat akan berlaku kemusnahan serius terhadap ekosistem di situ secara jangka panjang. - Sabahkinimirror 
Sapp berikrar akan membatalkan tiga projek kontroversi kerajaan persekutuan "apabila mereka berkuasa" di Sabah pada pilihan raya umum akan datang. tiga projek itu adalah – pusat tenaga arang batu di Sinakut, Lahad Datu, dan cadangan membina dua empangan di Kaiduan, Papar dan Kg Tambatuon, Kota Belud. Ketiga-tiga projek berlkenaan disifatkannya sebagai "tidak perlu, kerana tidak memberi manfaat kepada rakyat dan kosnya telah berlipat-ganda." - Wargamarhaen 
"Pergerakan Pemuda Sapp telah merancang perhimpunan solidariti berhubung tiga isu ini dan jika kerajaan meneruskan projek berkenaan, maka rakyat bersedia membuat bantahan," kata Yong - Wargamarhaen
Macam-macam andaian dan spekulasi dibuat semata-mata mahu menghalang rakyat dari merasai nikmat pembangunan yang dibawa oleh kerajaan. Begitulah corak permainan pembangkang Sabah terutamanya SAPP yang semakin terdesak mahu merampas kerajaan selepas menyedari populariti mereka semakin menjunam..

10 di tawau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


Tiada bukti pengganas berbelanja <b>di Tawau</b> - The Borneo Post Online

Posted: 15 Mar 2013 04:50 AM PDT

by AMIR ANUAR. Posted on March 15, 2013, Friday

TAWAU: Pihak polis menafikan desas-desus yang mengatakan kononnya wujud bukti pembelian barang makanan oleh sekumpulan lelaki yang disyaki mempunyai kaitan dengan pengganas di premis beli-belah di sekitar daerah ini.

Menurut Ketua Polis Daerah Tawau, ACP Awang Besaar Dullah, hasil siasatan yang dijalankan mendapati pekerja ataupun pemilik premis yang dimaksudkan tidak melihat ataupun mengetahui kehadiran individu-individu berkenaan.

"Kita tidak menemui sebarang bukti yang menunjukkan wujud pengganas ataupun pihak tertentu yang membeli barang makanan dalam kuantiti yang banyak untuk dibekalkan kepada pengganas di lokasi yang dinyatakan oleh orang awam," katanya.

Awang berkata, pihaknya menerima maklumat yang mengatakan kononnya ada sekumpulan lelaki yang tidak tahu berbahasa Melayu dan mencurigakan dilihat berada di Batu 8 dan Batu 10 Jalan Apas di sini.

Ekoran itu, beliau sekali lagi mengingatkan masyarakat supaya tidak mudah panik dan cuba menimbulkan huru-hara dengan menyebarkan khabar angin mengenai kehadiran pengganas di daerah ini.

"Sekali lagi saya tegaskan, tahap keselamatan di daerah ini terkawal dan masyarakat diharap sentiasa berhubung dengan pihak polis untuk mendapatkan pengesahan berhubung sebarang maklumat terlebih dahulu," katanya.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


Khabarkini: Buaya Sesat Masuk Kolam Ikan <b>Di Papar</b>

Posted: 23 Feb 2013 10:19 PM PST

PAPAR - Dua lelaki, termasuk seorang anggota Pertahanan Awam (JPAM), bergelut dengan seekor buaya lebih tiga jam sebelum menumpaskan reptilia ganas sepanjang tiga meter itu yang tersesat masuk ke kolam ikan di Kampung Beringgis, dekat sini, malam kelmarin. 
Wan Reman, 30, yang juga penjaga kolam ikan berkenaan bersama anggota JPAM Kota Kinabalu terbabit, Zaharin Jumarin, 29, tidak cedera, tetapi dalam keadaan lemah selepas bertarung lebih tiga jam. 
Dalam kejadian jam 11 malam, Wan yang berehat di rumahnya berhampiran kolam terbabit yang juga kawasan pusat memancing di Kampung Beringgis Papar pada mulanya terkejut selepas beberapa kaki pancing menjerit mengatakan ada buaya di dalam kolam ikan. 
"Saya kemudian keluar untuk melihat apa berlaku, dan beberapa kaki pancing memaklumkan mereka melihat buaya di dalam kolam ikan berhampiran pondok memancing di kawasan berkenaan. 
"Ketika memeriksa, saya terkejut melihat seekor buaya berlegar-legar di kawasan kolam, dipercayai tersesat kerana kawasan itu berhampiran paya bakau," katanya ketika ditemui semalam. - myMetro

10 di tenom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tenom - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di tenom</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Mar 2013 07:18 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

sabahkini.net: KAMPUNG ULOI <b>DI TENOM</b> SEMAKIN MUNDUR

Posted: 01 Feb 2013 02:19 PM PSTTENOM : Lebih 150 orang penduduk kampung Uloi Tengah dalam Daerah Tenom terkilan apabila jalanraya menuju ke kampung mereka tercicir dari menerima peruntukan baru-baru ini untuk dinaik taraf (diturap) walaupun jalanraya tersebut sepanjang 0.8 km telah diiktiraf oleh kerajaan sejak 20 tahun lalu dan berada di dalam perkadaran Majilis Daerah Tenom.
Kemajuan yang dikecapi oleh kampung-kampung lain di sekitar kampung ini menimbulkan seribu pertanyaan di hati penduduk kampung Uloi Tengah ini bahawa mereka seolah-olah dianak tirikan oleh kerajaan.
Seorang penduduk kampung ini yang juga Ketua Wanita UMNO Cawangan Kampung Uloi Tengah/Makakagas, Jane Binti Mansigar berkata, tidak banyak perubahan yang dilihat di kampung kerana masih mundur dan daif dari dulu hingga kini dengan jalanraya menuju ke kampung ini walaupun hanya satu kilometer dari Pekan Tenom.
Tambahan pula tanah rezab kampung ini telah diambil oleh Lembaga Pembangunan Perumahan Dan Bandar (LLPPB) tapi telah bertukar menjadi hutan tebal kerana tidak dibangunkan oleh Lembaga tersebut.
Seorang lagi penduduk kampung ini, Lazarus bin Domi terpaksa berpindah ke kampung sebelah iaitu kampung Makakagas disebabkan tidak mempunyai tapak untuk membina rumah di kampung ini.
Kemunduran dan kekurangan prasarana yang dialami oleh penduduk kampung ini amat menyulitkan semua penduduk kampung menjalani kehidupan seharian.
Sehubungan itu, harapan mereka kepada kerajaan yang ada sekarang ini agar bukalah mata dan hati untuk melihat kesusahan mereka; apatah lagi mereka adalah pengundi dan penyokong tegar kerajaan yang ada sekarang.
Segala keluhan penduduk ini akan dikongsikan ke dalam laman twitter dan Facebook Perdana Menteri Malaysia agar Adun dan Ahli Parlimen tidak terus lena dalam selimut kemunduran.

Malaysians Must Know the TRUTH: KAMPUNG ULOI <b>DI TENOM</b> <b>...</b>

Posted: 01 Feb 2013 09:40 PM PST


TENOM : Lebih 150 orang penduduk kampung Uloi Tengah dalam Daerah Tenom terkilan apabila jalanraya menuju ke kampung mereka tercicir dari menerima peruntukan baru-baru ini untuk dinaik taraf (diturap) walaupun jalanraya tersebut sepanjang 0.8 km telah diiktiraf oleh kerajaan sejak 20 tahun lalu dan berada di dalam perkadaran Majilis Daerah Tenom.
Kemajuan yang dikecapi oleh kampung-kampung lain di sekitar kampung ini menimbulkan seribu pertanyaan di hati penduduk kampung Uloi Tengah ini bahawa mereka seolah-olah dianak tirikan oleh kerajaan.
Seorang penduduk kampung ini yang juga Ketua Wanita UMNO Cawangan Kampung Uloi Tengah/Makakagas, Jane Binti Mansigar berkata, tidak banyak perubahan yang dilihat di kampung kerana masih mundur dan daif dari dulu hingga kini dengan jalanraya menuju ke kampung ini walaupun hanya satu kilometer dari Pekan Tenom.
Tambahan pula tanah rezab kampung ini telah diambil oleh Lembaga Pembangunan Perumahan Dan Bandar (LLPPB) tapi telah bertukar menjadi hutan tebal kerana tidak dibangunkan oleh Lembaga tersebut.
Seorang lagi penduduk kampung ini, Lazarus bin Domi terpaksa berpindah ke kampung sebelah iaitu kampung Makakagas disebabkan tidak mempunyai tapak untuk membina rumah di kampung ini.
Kemunduran dan kekurangan prasarana yang dialami oleh penduduk kampung ini amat menyulitkan semua penduduk kampung menjalani kehidupan seharian.
Sehubungan itu, harapan mereka kepada kerajaan yang ada sekarang ini agar bukalah mata dan hati untuk melihat kesusahan mereka; apatah lagi mereka adalah pengundi dan penyokong tegar kerajaan yang ada sekarang.
Segala keluhan penduduk ini akan dikongsikan ke dalam laman twitter dan Facebook Perdana Menteri Malaysia agar Adun dan Ahli Parlimen tidak terus lena dalam selimut kemunduran.

10 di tuaran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tuaran - Google Blog Search


MIMPI SENJA: [Video] Ceramah DSAI <b>di Tuaran</b>, Sabah 30/12/12

Posted: 02 Jan 2013 06:05 AM PST

Najib, Musa Perlu Terangkan Bila PRU13 <b>Di</b> Adakan? - suara bebas <b>...</b>

Posted: 12 Mar 2013 05:27 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Najib, Musa Perlu Terangkan Bila PRU13 Di Adakan? Baru-baru ini, Parti Maju Sabah (SAPP) telah menggesa kedua-dua kerajaan negeri dan persekutuan untuk mengumumkan tarikh bahawa mereka akan membubarkan ...

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Kronologi Pencerobohan <b>Di Lahad Datu</b> – .::Pisau.Net::.

Posted: 01 Mar 2013 07:18 AM PST

20130301-232539.jpg

KUALA LUMPUR: Berikut adalah kronologi pencerobohan kumpulan bersenjata dari selatan Filipina;

9 Februari – Kumpulan penceroboh memasuki perairan negara menggunakan bot pancung dan berkumpul secara berperingkat di Felda Sahabat 17, Kampung Tanduo, Lahad Datu.

11 Februari – Sebahagian daripada anggota kumpulan itu dikesan sekumpulan nelayan tempatan pada waktu malam dan nelayan tersebut membuat laporan polis mengenai lebih 100 lelaki berpakaian ala tentera dan bersenjata api berkampung di Kampung Tandou.

12 Februari – Kumpulan itu dikenal pasti berpecah di beberapa lokasi di kampung itu iaitu di kawasan sungai bakau kampung itu, sebuah surau di kampung itu dan rumah Ahmad Malandi atau dikenali Mad bon.

14 Februari – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kerajaan Malaysia akan melakukan yang terbaik termasuk melalui perundingan, bagi menangani isu pencerobohan tersebut sebelum mengusir mereka keluar dari kawasan itu.

1 Feb – Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata, polis telah mengenal pasti kumpulan warga Filipina yang mendarat di pesisir pantai Lahad Datu, Sabah sebagai pewaris berketurunan 'Raja Sulu' dari Selatan Filipina.

Ismail berkata, kumpulan terbabit menuntut mereka dikenali sebagai Askar Diraja Kesultanan Sulu dan mereka tidak mahu rakyatnya berketurunan Sulu dihantar pulang ke negara asal.

Ismail berkata, rundingan dengan pihak bersenjata masih dijalankan bagi mencari jalan penyelesaian yang terbaik tanpa melibatkan pertumpahan darah.

14 Februari – Laporan memetik salah seorang anggota tentera Filipina yang merupakan pengikut setia Raja Muda Sulu, Raja Muda Azzimudie Kiram sebagai berkata kedatangan kumpulan tersebut selepas mendapat jemputan pihak pembangkang untuk membincangkan isu tanah di Sabah.

16 Februari – Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein mengesahkan kumpulan tersebut bukan kumpulan militan atau pengganas sebaliknya penyokong kuat 'Kesultanan Sulu' dan menegaskan situasi di Kampung Tanduo adalah terkawal.

Kumpulan itu yang mahu dikenali sebagai 'Askar Diraja Kesultanan Sulu'antara lain menuntut Sabah dikembalikan ke wilayah kesultanan Sulu, kerana sebelum ia diambil British ia di bawah kerajaan Sulu.

18 Februari – Hishammuddin berkata, kerajaan Malaysia dan Filipina sentiasabekerja rapat dalam menyelesaikan konflik ini dan memberitahu ia akan dilakukan secara diplomasi tanpa sebarang pertumpahan darah.

24 Februari – Kerajaan Filipina menghantar sebuah kapal dalam misi kemanusiaan untuk membawa pulang kumpulan 180 anggota termasuk 30 pengawal bersenjata yang bertahan di Lahad Datu, Sabah sejak 12 Februari lalu.

26 Februari – Tempoh pengusiran mereka tamat namun rundingan masih dijalankan terhadap kumpulan penceroboh itu.

28 Februari – Kerajaan Malaysia digesa mengadakan rundingan secara terus dengan Sultan Jamalul Kiram III di Manila untuk menamatkan konflik perebutan kawasan di Lahad Datu, Sabah yang berlanjutan selama lebih tiga minggu.

Gesaan tersebut disuarakan adik bongsu Jamalul, Agbimuddin Kiram yang menegaskan hanya abangnya boleh mengarahkan kira-kira 180 'tentera diraja' meninggalkan Felda Sahabat 17, Lahad Datu.

1 Mac – Pertempuran tercetus antara pasukan keselamatan dan sekumpulan kecil kumpulan penceroboh ketika kumpulan terbabit cuba keluar daripada kepungan polis di Kampung Tanduo, menyebabkan dua anggota pasukan keselamatan terkorban serta tiga lagi cedera.

Dua belas penceroboh bersenjata terbunuh. – BERNAMA

Kronologi pencerobohan kumpulan pengganas <b>di Lahad Datu</b> <b>...</b>

Posted: 05 Mar 2013 10:19 AM PST

66bf27a9-dbd7-473e-b007-bffdc976f4de_400

KUALA LUMPUR 5 Mac – Berikut adalah kronologi pencerobohan kumpulan bersenjata dari selatan Filipina di Lahad Datu:
12 Feb – Sekumpulan lelaki berpakaian ala tentera dan dipercayai bersenjata yang menaiki bot pancung mendarat di pesisiran pantai Lahad Datu.
14 Feb – Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata, polis mengenal pasti kumpulan rakyat Filipina yang mendarat di pesisir pantai Lahad Datu, Sabah sebagai pewaris berketurunan Raja Sulu dari selatan Filipina.
14 Feb – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kerajaan Malaysia akan melakukan yang terbaik termasuk melalui perundingan bagi menangani isu pencerobohan itu sebelum mengusir mereka keluar dari kawasan berkenaan.
16 Feb – Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein mengesahkan kumpulan terbabit bukan kumpulan militan atau pengganas sebaliknya penyokong kuat Kesultanan Sulu dan menegaskan situasi di Kampung Tanduo adalah terkawal.
18 Feb – Hishammuddin berkata, kerajaan Malaysia dan Filipina sentiasa bekerja rapat dalam menyelesaikan konflik ini dan memberitahu ia akan dilakukan secara diplomasi tanpa pertumpahan darah.
24 Feb – Kerajaan Filipina menghantar sebuah kapal dalam misi kemanusiaan untuk membawa pulang kumpulan 180 anggota termasuk 30 pengawal bersenjata yang bertahan di Lahad Datu, Sabah sejak 12 Feb lepas.
26 Feb – Tempoh pengusiran mereka tamat, namun rundingan masih dijalankan terhadap kumpulan penceroboh itu.
28 Feb – Kerajaan Malaysia digesa mengadakan rundingan secara terus dengan Sultan Jamalul Kiram III di Manila untuk menamatkan konflik perebutan kawasan di Lahad Datu, Sabah yang berlanjutan selama lebih tiga minggu.
1 Mac – Dua anggota polis, ASP Zulkifli Mamat dan Sjn Sabarudin Daud terkorban, manakala 12 anggota kumpulan penceroboh terbunuh dalam pertempuran antara kumpulan itu dengan pasukan keselamatan di Kampung Tanduo.
2 Mac – Enam anggota polis terkorban dalam serangan hendap di perkampungan air Kampung Sri Jaya Simunul, Semporna. Kejadian pada pukul 8 malam itu menyebabkan enam anggota kumpulan penceroboh terbunuh.
3 Mac – Mayat enam anggota polis dikeluarkan dari kawasan perkampungan air itu dan polis turut mengeluarkan 19 anggota polis dengan selamat dari kampung itu.
4 Mac – Setiausaha Rendah Luar Filipina, Jose Brillantes dan Duta Besar Filipina ke Malaysia, J. Eduardo Malaya dilapor bertemu Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein untuk mencari resolusi damai.
4 Mac – Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar menegaskan keadaan keselamatan di Kunak, Sandakan dan Semporna di Sabah adalah terkawal.
4 Mac – Polis mengeluarkan senarai nama enam pegawai dan anggota yang terkorban dalam serangan hendap di Semporna, Sabah.
5 Mac (7 pagi) – Pasukan keselamatan melancarkan serangan menggunakan jet pejuang F18 dan Hawk ke atas penceroboh kumpulan bersenjata di Kampung Tanduo, Lahad Datu, Sabah diikuti tindakan susulan dan penggeledahan oleh pasukan tentera dan polis di kawasan kampung itu.
5 Mac (8 pagi) – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kerajaan mesti mengambil tindakan yang sewajarnya bagi menjaga maruah dan kedaulatan negara sebagaimana yang dituntut rakyat memandangkan usaha kerajaan mengelakkan pertumpahan darah di Lahad Datu tidak berjaya.
5 Mac (11 pagi) – Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar dalam sidang media bersama Panglima Angkatan Tentera, Jen Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin menyifatkan Ops Daulat itu mencapai objektif yang ditetapkan.
5 Mac (1.30 tengah hari) – Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dalam sidang akhbar bersama Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengesahkan tiada kematian dan kecederaan di pihak pasukan keselamatan.
5 Mac (4 petang) – Ketua Polis Negara mengadakan sidang akhbar mengatakan operasi susulan dan penggeledahan masih diteruskan kerana polis percaya masih ada musuh di kawasan itu.
5 Mac – Sehingga pukul 7 petang, polis belum mengesahkan jumlah kematian, kecederaan atau tangkapan di pihak anggota kumpulan penceroboh bersenjata itu.BERNAMA

Video Pencerobohan <b>di Lahad Datu</b> Sabah Terkini! - Berita Semasa <b>...</b>

Posted: 01 Mar 2013 01:34 PM PST

Di sini kami ingin kongsikan beberapa video sepanjang berlaku krisis pencerobohan Lahad Datu Sabah sehingga 1 Mac 2013 yang dimulakan dengan video di bawah ini yang menunjukkan keadaan di Lahad Datu Sabah pada Jumaat 1 Mac 2013 yang berlangsung tegang ketika itu…..

Video Pencerobohan di Lahad Datu Sabah Pada 1 Mac 2013

Video yang satu lagi ini lebih menarik apabila menunjukkan aksi tempur tembak menembak yang dipercayai antara tentera malaysia dengan penceroboh di Lahad Datu Sabah (pengikut Sultan Sulu)

Video Tentera Malaysia VS Penceroboh SULU Filipina di Lahad Datu Sabah!!

Manakala yang mana terlepas dan berminat mahu mengetahui kronologi krisis pencerobohan di Lahad Datu Sabah ini daripada mula boleh menonton video di bawah berdasarkan laporan berita terkini TV3

Video Kronologi Pencerobohan Lahad Datu Sabah 2013!! [LENGKAP]

Video Berita Terkini FIlipina : Perang Lahad Datu Sabah Malaysia VS SULU 2013

Manakala jika anda mahu mengetahui perkembangan apa yang dilapotkan berita terkini Filipina mengenai krsis pencerobohan Lahad Datu sabah ini, boleh tonton video di bawah ini…

Video Berita Terkini TV3 : Kata-Kata Anak Komando Yang Terbunuh di Lahad Datu Sabah

Video terakhir agak menyentuh hati apabila seorang anak kepada komando yang terbunuh alam krisis pencerobohan di Lahad Datu Sabah menentang penceroboh (pengikut Sultan Sulu) iaitu Allahyarham Inspektor Zulkifli Bin Mamat cuba berkata-kata selepas berita kematian bapanya tersebar luas.

Berumur 4 tahun, adik kecil masih mentah untuk mengerti apa sebenarnya yang berlaku sekarang. Tetapi kami yakin, apabila beliau meningkat dewasa kelak, adik kecil ini akan sedar bahawa ayahnya merupakan pejuang dan wira negara…..

Sumber : Harian Kosmo Online

10 di sipitang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sipitang - Google Blog Search


dear yayien: Meng"udang" <b>di Sipitang</b>

Posted: 09 Mar 2013 06:31 AM PST

 dear yayien,
Assalamualaikum and Helo my lovely readers :)
Apa khabar? Alhamdulillah. Baru-baru ini, saya berkesempatan pergi bercuti di Sipitang. Alang-alang praktikal di Labuan haruslah ambil peluang memancing udang galah. Tapi sebelum pergi ke sana, haruslah mendapat green light dari keluarga dan pakcik. Bila dah dapat greenlight, barulah bermula sesi travelling :) Yeay! So, dari Labuan I travel sorang-sorang naik speed boat ke Menumbuk. Perjalanan yang sangat memeningkan itu lebih kurang setengah jam. Mabuk jugaklah I dibuatnya. Haha. And then kat sana tunggu my friends, dari Menumbuk ke Sipitang plus minum 1 jam setengah sampai.
Actually kat sana dah ada roadblock. Disebabkan pencerobohan berlaku di Lahad Datu, polis pun dah start buat roadblock everywhere. Waktu kitrorang nak pergi mancing on the second day, ada jugaklah dengar rumours dari penduduk kampung that ada lebih kurang 12 orang penceroboh masuk melalui sungai yang kitrorang nak pergi tue. So, macam untuk langkah berhati-hati, pak cik yang bawa kitrorang tanya geng-geng nelayan and the police. Alhamdulillah, akhirnya lepas dah tanya semua orang and line pun clear, kitrorang pun masuk je. Dalam hati nervous jugak, tapi insyaAllah I know Allah will protect us.


Yeay. This is my first udang. Perasaan time dapat udang nie macam your crush tahu perasaan you and He/She suka you jugak. Over kan I punya perumpamaan. Tukar-tukar sebab I tak pernah lagi rasa perasaan tu. Haha. Okey, the feeling is like bila you dah pulun giler untuk study you and then waktu semester tu you dapat dean list. Omo omo *eksaited*

Sebahagian dari pancing-pancing kami. Mula-mula saya punya ada satu je, sekali pak cik bagi 5 -6 pancing
terus hilang arah. Haha. Pancing je banyak, yang sangkutnya satu je. Hahaha.
Subhanallah! Cantiknya lukisan alam. Akhirnya, dalam pukul 6.30 petang, sampai juga dibumi Labuan :)
Alhamdulillah. Sepanjang tiga hari di bumi Sipitang, I was so happy. Tenang. Banyak yang saya belajar. Belajar cara-cara memancing coz that was my very first time memancing. So, lepas nie boleh dah pergi memancing lagi. Belajar tentang kesusahan orang lain. Kesusahan nelayan cari rezeki. Sometimes, we always complaint about our life. Tak ada itu tak ada ini. Baru kekurangan sikit dah bising. So, bila kite pergi tempat yang luar dari kebiasaan kite, then you start appreciate what you have. This experience was one of the best memories kat sini.
Thank you so much to my friends Shahril and Aru sebab ajak saya. Thank you family and pak cik Shahril for the treat and everything. May Allah bless you :) Thank you Allah for the oppurtunity.
Lets be grateful for what we have. InsyaAllah :)

BLOG SABAH: 10 <b>di sipitang</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Mar 2013 01:24 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Beaufort - <b>Sipitang</b> - Lawas - Limbang - Brunei - Madah Ruth

Posted: 27 Feb 2013 04:06 PM PST

10.02.2013, 10.03pm - Alahai lambatnya si kawan-kawan dari KK. Sedang tunggu kena singgah sambil tertidur-tidur lagi. Lokasi? Masih di rumah Kg. Malawaring, Bongawan. Err for details, masih di bilik tidur. Zzzz..!
10.20pm - Naa sampai pun mereka dekat simpang rumah. Si kucing Deren yang gemuk dan pemalu kelam kabut lah bah lari masuk perkarangan rumah dari simpang. "Stranger, stranger..." mungkin itu dalam hatinya. Haha. LET'S THE JOURNEY BEGAN!! ^^

11.02.2013, 5.48am - Keadaan yang masih gelap gelita, we'ol memulakan perjalanan. Bismillahirohmanirohim... Moga-moga tiada yang masih mamai di subuh-subuh ni. Bagi penumpang macam saya, okey sahaja, boleh sambung tidur dalam kereta. Hihi. Apa tidaknya, semalam sampai ke rumah Tajul di Kg. Lingkungam pun sudah jam 11.20pm. Meninggah lagi di Beaufort isi minyak kasi full. Then, macam-macam lah bah ceita dari asal-usul Brunei (mentang-mentang lah mau ke negara Brunei kannn) ke cerita hantu ke cerita kedai kopi, tidurnya sudah jam 1.00pm. Kau ada??
6.15am - Dui duii... Singgah tandas di Sipitang. Isi perut yang tidak baik si Masri and Mr. Husby perlu dibuang terlebih dahulu. Ngek!
6.38am - Imigresen Sindumin. Taking-taking picture.
7.19am - Lawas. Limpas saja.
7.49am - "Walaikumsalam ma, kami limpas Lawas sudah. Kan masuk Brunei lagi sakajap." Send delivered to mama in law. Yay! We in Imigresen Temburong, Brunei Darussalam.
8.25pm - Imigresen Puni. Sedang tunggu feri ke Limbang. Pfft! Feri la sangat. Hihi. Harga tambang feri RM8.00 or dolar brunei 4.00. Cekik darah!
Lebih kurang jam 9.00am tadi sampai Limbang. Wuhuu! Meet my husband's bestfriend here, Sukri si chinese looking. Amboi popular naa, nama terpampang pada banner Bank Rakyat Limbang. Kehkeh... Dan beliau akan dipergunakan sebagai guide sepanjang tour kami di sini hingga ke Miri. Padan muka dia. Haha! Sukri bawa breakfast di Nurul Restaurant. Pergh! Sedap mi jawa and laksa di sini. Tidak pasti berapa harganya, all paid by Sukri. Ambek! Syukurrr... :)
10.12am - Perjalanan disambung lagi ke Miri. Husby driving sudah ada kawan bercerita. Boleh lah I sleep well di belakang. Lebih kurang 3 jam okei, 3 jam perjalanan!
10.59am - Imigresen Kuala Lurah. Berbaris kereta dowh! Telah agak wasting time.
12.48pm - Imigresen Sungai Tujoh. Huargggg! Baru bangun... Kehkehkeh. Welcome to Miri, Sarawak.

12.02.2013, 10.50am - Selamat pagi! I just having a wonderful yesterday ;) Sekarang sedang keluar dari Miri ke Brunei lah pula. Time to jalan-jalan jelajah Brunei. Wuhuu...
Sesampai ja Miri kelmarin kan, perkara pertama yang dilakukan adalah cari hotel, motel, homestay or whatever. Pusing-pusing punya pusing-pusing, akhirnya keputusan di ambil untuk stay di De' Central Hotel. RM70 sebilik. Jangan nak harap macam hotel mewah yah. Haha, air mandi kejap sejuk kejap panas. Tapi just okey lah untuk kaki-kaki jalan yang bukan jenis diam-diam dalam bilik hotel. Yang penting, boleh sleep well. Siap berdengkur-dengkur lagi. Kahkahkah... Penatnya macam sudah 2-3 hari berjalan.
Siap check-in and rehat dalam beberapa minit, misi berjalan cari makan bermula. Restaurant Muara, sebelah hotel ja jadi pilihan. Ya Allah, punya main sedap Nasi Lalapan! Tiada penyesalan. Aku juga makan sampai licin, yang lain siap tambah nasi.
Habis makan perut kenyang, Vivi mengesorkan ke Old Lady. Nasib juga Sukri tau jalan kesana. Kalau tidak, pusing-pusing juga la cari jalan. Rupanya Old Lady tu tempat muzium Petroleum. Memang tak masuk aa tiket RM10.00 seorang tu. Haha. But di luar tu pun lawa juga, gambar-gambar dengan replika pengorek minyak. And view Bandar Miri memang very nice from here.
Next, Mr. Husby berabis membawa ke tempat yang ada patung kuda belang yang besar gila tu. Marina Bay. Patung tu? Ya memang besar and menarik. Tapi kawasannya sangat pelik. Maksudnya, mungkin suatu ketika dulu tempat tu pernah cantik. Tapi entah kenapa sekarang, macam dalam filem seram jak. Dengan resortnya yang cantik tapi terbiar dan semak dan suram. Rasa macam menceroboh pun ada , tapi ramai juga orang kesana. Orang dating lah bah paling banyak. Hehe.
Next, Sukri bawa ke Bintang Mall. Kami telah berpecah dengan Sukri sebab dia ada tujuan lain. Kami yang lain tawaf la Mall tu. Sempat juga tukar duit Brunei. Payah nanti lalu tol ke Brunei sebab kena bayar pakai duit Brunei. Duit RM pun boleh juga, tapi rasanya lebih jimat pakai matawang Brunei. Lagipun manatau ada juga mau di shoppingkan di Brunei nanti. Habis tawaf Mall tu, Sukri tidak dapat dihubungi. Kunci Kereta pula tempat Sukri. Rupanya Sukri itu adalah gimbaran semata-mata. Oh, rupanya Sukri tu sedang sibuk main singa and terpaksa off handphone. Tidak, rupanya Sukri sudah penat menuggu sampai tertidur bawah kereta. Cis, rupanya itu semua spekulasi yang dibuat-buat sambil menunggu Sukri di parking lot. Agak gila kepala otak mereka. Akhirnya sanggup Sukri masuk CC untuk connecting melalui FB sebab handphone dia habis bateri.
Setelah berjaya bertemu kembali dengan Sukri, kami balik ke hotel. Malam sudah. Cari makan la dulu, warung-warung dekat hotel pun rare juga tempat lepak-lepak memalam. Dengan tanglung-tanglung dan lampu-lampu neon bersangkutan sepanjang jalan, best! Makanan? Not bad. Sebelum balik hotel, ternampak lah pula gerai burger bakar. Naa kegemaran ramai la tu. Siap dalam menu, ada burger arnab. Alahai. Gerai Hassqeea, sila cari berdepan dengan De' Central Hotel. Buka malam ja. Langsung tiada penyesalan. Sedap mantap! Lebih kurang jam 10.30 pm kami balik ke hotel. Penat. Tidur.
Kerana dilanda kepenatan, kami wanita-wanita terlewat bangun biarpun beberapa kali kena panggilan dari bilik lelaki. Hahahihihuhu. Dalam jam 9.00, kami check-out.
Sukri bawa breakfast di Restoran Selera Rasa Segar. Special betul nasi lemak di sini. Mesti try nasi lemak kerutuk and nasi lemak ayam percik. Terangkat beb!! Juga tiada penyesalan biarpun harga RM7.80 sepinggan. Berbaloi...
Menyempat juga ke Miri Handicraft Centre. Macam biasa lah, aku mesti mau cari magnet yang melambangkan tempat yang dipergi. Menyempat juga beli t-shirt Miri. Mr. Husby pula menyempat beli senduk. Senduk?? Haha.
Sebelum berangkat ke Brunei, singgah di E-Mart beli ikan terubuk masin. Meriah juga tempat ni. Mengapalah tidak menyinggah sini kelmarin kan. Tidak sempat sudah mau tawaf. Harus ke Brunei sudah.
Okei, perjalanan ke Brunei masih jauh. Kepala pun pening-pening sudah meng'update'di i-pad ni hah. Baik tidur hingga sampai. Hehe!
6.40pm - On the way balik Limbang. Baru saja melepasi Imigresen Kuala Lurah. Well, sudah pun selesai ronda-ronda Bandar Sri Begawan. All i know, panas woo. First, kami singgah satu tempat yang kelihatannya macam tamu. Rupanya it is nothing special to jalan-jalan disana. Buang karan. Then masuk Mall entah apakah itu... Tiba-tiba masuk pula di pameran sejarah Regata di Brunei. Ngahhh! Macam tiada arah tuju pula ni tau. Haha. Baik cari makan. Tentu-tentu mau merasa nasi katok yang popular itu. Singgah restoran Nasi Katok Mama. Sedap!!
Lepas tu kan, tiba-tiba pula kami masuk muzium Brunei. Erk! Tidak menyempat masuk Bangunan Alat-alat Kebesaran DiRaja. Rasanya sana tu best. Biarlah. Then, kami pergi Masjid yang dikatakan berkubah emas. Sampai sekarang jadi pertikaian dikalangan kami samada ianya emas betul atau sekadar cat or mozek yang bersadur warna emas. Pening ja fikir. Bila mau ke Istana Sultan Brunei pula, tidak pula jumpa jalan. Pusing punya pusing, balik juga ke jalan yang sama. Last-last terus jalan balik Limbang.
8.24pm - Sedang rehat dalam bilik V5 South East Hotel, Limbang. Pusing-pusing cari hotel bajet, sini juga la jadi pilihan. RM80.00 for family room. Why not? Laparrrr... Jejaka-jejaka ni lambat memanggil untuk bawa keluar makan.
11.19pm - Selesai mandi. Time to sleep well. Thank you Sukri sebab bawa makan malam dekat Stall Open Air. Rare betul makan di sana. Tomyam sedap, sate pun ada. Kenyang gila. Zzzzz.

13.02.2013, 8.55am -Selamat pagi Limbang!! Aku sudah siap, ready to jalan. Vivi and Yusnie masih sedang bersiap gitew. Kejap lagi akan check-out dari sini.
Sebelum berangkat pulang, kami jalan-jalan sekitar Limbang. Of course pergi ke pasar tamu cari Tahay. It is ikan entah apa yang kena salai. Semua orang membeli, so aku pun membeli lah. Tidak lah sedap sangat pun. Ekeke. Sebelum tu, kami jalan-jalan cari sarapan di timgkat atas pasar tu. Not bad at all. Makanan pun just boleh tahan sambil menikmati view sungai Limbang. Plan mau ronda-ronda naik bot keliling kampung air sana tidak jadi bila pakcik bot tu mark up harga tambang sampai RM40! Cekik darah, makan lah bot kau tu. Haha.
Sepanjang perjalanan balik, singgah lagi di Lawas ambil lunch. Tempat makan yang berhampiran sungai Lawas juga. Jalan-jalan sekitar pasar Lawas cari beras Bario, beras paling mahal! Lepas tu, singgah lagi di Sipitang. Kebetulan tamu Sipitang pada hari itu, tinjau-tinjau bundle kejap. And of course wajib men'try' satay Sipitang yang terkenal dengan sedapnya di situ. Singgah punya singgah, kami sampai rumah sekitar jam 7.00pm.

Sekian.

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved