ads

Ahad, 11 Mac 2012

10 di tenom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tenom - Google Blog Search


PILIHAN RAKYAT: RAMPASAN TANAH <b>DI TENOM</b>

Posted: 09 Mar 2012 12:48 AM PST

TENOM : Tuan Hj. Ariffin Abdullah, 70, atau nama asalnya Arot Bin Ukab, mungkin memilih untuk terpaksa mengadaikan maruah dan agama jika kerajaan gagal untuk mempertahankan hak mereka untuk kekal menduduki kawasan perkampungan tersusun yang menempatkan seramai 100 orang saudara baru di Kg. Masanoi Kemabong.
TUAN HJ. ARIFFIN AROT MENUNJUKKAN SAMAN
Perkampungan tersususn seluas 77 ekar itu diwujudkan ketika era kerajaan parti Berjaya, sebagai penempatan baru kepada suku kaum Murut yang telah memeluk agama Islam melalui program pengIslaman beramai-ramai di situ.
Kg. Masanoi wujud sejak sebelum penjajahan British di kawasan itu , namun akhirnya kawasan itu disahkan termasuk dalam konsesi Estate Barlow Plantation.
Ariffin yang pada ketika era kerajaan parti Berjaya sebagai Ketua Pemuda parti telah mencadangkan kepada kerajaan, supaya penduduk yang hidup berselerak di kawasan itu disusunatur, dan pendekatan yang diberikan oleh Ketua Menteri Sabah pada ketika itu ialah penubuhan sebuah perkampungan tersusun.
Syarat yang diberikan menurut Ariffin ialah penduduk di situ perlu disatukan, dan kaedahnya ialah mereka harus bersedia sebagai sebuah komuniti.
"Atas kesederan, kami sepakat memeluk agama Islam secara beramai-ramai," katanya.
TUAN HJ. ARIFFIN MENUNJUKKAN PLAN KAWASAN TANAH
Jaminan kemudiannya diberikan kepada penduduk yang terlibat yang seterusnya mengusahakan lot-lot tanah yang dikhaskan untuk pelbagai tanaman seperti getah, buah-buahan serta padi dan Ariffin dipilih sebagai ketua.
Sungguhpun demikian Ariffin begitu terkilan apabila mengetahui bahawa kawasan tanah tersebut telah dimiliki oleh orang lain, iaitu orang yang telah diamanahkan oleh mantan Ketua Menteri Sabah Datuk Harris Salleh (Sekarang Tan Sri), untuk mengurus pemilikan tanah itu kepada saudara baru Islam itu.
Ariffin memberitahu, tanah tersebut kemudiannya dijual kepada seorang ahli perniagaan yang kini telah menghantar saman kepada beliau serta saudara-saudara baru Islam di situ yang terlibat.
"Pemilik baru ke atas tanah itu telah memfailkan saman kepada kami pada 29 November 2011," jelas Ariffin dan menambah;
"Saudara-saudara baru Islam yang terlibat di Kg. Masanoi Kemabong benar-benar terhina," katanya.
Beliau memberitahu bahawa perjuangannya ke atas tanah tersebut telah berjalan lebih 30 tahun, namun pengamanah tanah itu yang merupakan mantan orang kanan Datuk Harris Salleh sering meyakinkan beliau supaya bersabar.
"Lebih 30 tahun mereka berjanji kepada saya," jelasnya.
Menurut rekod, geran tanah pertama dikeluarkan pada 30 Oktober 1980 atas nama Mohamad B. Abdul Rahman (mantan Pegawai Daerah Tenom), Anthony Lamb dan seorang lagi Theddore Douglas Lind (mantan pegawai kanan Datuk Harris Salleh).
Ketiga-tiga penama ini telah diamanahkan oleh Datuk Harris Salleh untuk mengurustadbir tanah tersebut untuk penempatan saudara baru Islam di Kg. Masanoi.
Ariffin berkata, mereka telah memeluk agama Islam pada tahun 1979, dan geran tanah itu dikeluarkan setahun selepas pengIslaman beramai-ramai itu.
Tetapi katanya, ketiga-tiga mereka telah menabur janji yang bohong lebih 30 tahun kepada saudara baru Islam Kg. Masanoi, dengan menyatakan 'geran' tanah perkampungan tersusun itu akan dikeluarkan kepada setiap penama yang telah memeluk agama Islam, dan urusan itu sedang berjalanan.
"Ternyata mereka telah menganiya kami dan kaum Murut beragama Islam di Kg. Masanoi," katanya.
Ariffin yang telah mengusahakan lotnya dengan tanaman getah yang kini berusia 30 tahun itu memberitahu, pemilik baru tanah tersebut sedang mengheret mereka ke muka pengadilan dan harta benda mereka di situ, termasuk rumah, kebun getah, buah-buahan serta padi hanya menunggu masa sahaja untuk dimusnahkan.
Ayah kepada empat orang anak itu menjelaskan, beliau telah melaporkan kes itu kepada polis pada tahun yang lalu, tetapi sehingga kini tidak ada sebarang tindakan telah dibuat.
""Hari ini, esok atau bila-bila masa daripada sekarang kami akan diusir di tanah yang kami diami sejak berpuluh tahun yang lalu," katanya.
Nenek moyang Ariffin telah telah bertapak di Kg. Masanoi sejak sebelum kerajaan British menubuhkan sebuah pejabat daerah di Rundum pada tahun 1910, namun kedaifan mereka menyebabkan kampong itu yang termasuk dalam kawasan pentadibiran Rundum, diwartakan sebahagian daripada konsesi perladangan sebuah syarikat mailik British.
Menurut rekod, British tidak pernah mengusir kaum itu, sebaliknya memberikan mereka pekerajaan iaitu sebagai kuli (penoreh getah), dan pekerajaan itu telah diwarisi oleh keturunan Ariffin sehinggalah ke zamannya.
Ketika giliran Ariffin bekerja sebagai penoreh getah di lading Estate Barlow Plantation, beliau telah memohon kepada pengurus Ladang iaitu Mr. J.T.W agar tanah yang telah diduduki oleh nenek moyangnya dikeluarkan daripada konsesi Barlow.
Akhirnya pada tahun 1967 permohonannya diluluskan melalui resit rasmi bernombor 00672, namun ia tertakluk kepada sokongan kerajaan yang memerintah pada ketika itu.
Sebagai Ketua Pemuda parti Berjaya pada ketika itu, Ariffin mengemukakan pandangan itu kepada Ketua Menteri Sabah, yang kemudian menasihatkan, supaya pemilikan total ke atas tanah itu hanya boleh diperolehi melalui program perkampungan tersusun.
Atas nasihat itu, Ariffin bersetuju untuk melakukan pilihan iaitu bersetuju untuk menyertai program pengIslaman bersama 100 penduduk yang lain.
"Datuk Harris mengarahkan tiga orang tersebut mengurus tanah tersebut untuk kami," katanya dan menambah, Datuk Harris yang kini bergelar Tan Sri masih hidup dan pastinya mengingati peristiwa tersebut.
"Persoalannya kenapa tanah itu dimiliki oleh orang lain," katanya.
Ariffin mahu campurtangan Tan Sri Harris Salleh dalam urusan tersebut, kerana yakin hanya beliau yang mampu untuk menyelamatkan mereka daripada diusir daripada pemilik baru tanah tersebut.
Beliau berkata bahawa telah memohon bantuan daripada Jabatan Hal ehwal Agama Islam Sabah, Pejabat Daerah Tenom dan pihak berwajib yang berkaitan, namun kesemuanya belum mendapat sebarang petanda yang positif.
"Kini kami sedang dihalau daripada tanah kelahiran," katanya-Borneo Digest.

10 di ranau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


Gambar: Jalan Raya <b>di</b> Sabah Runtuh (Telupid-<b>Ranau</b>).. Kg <b>...</b>

Posted: 22 Feb 2012 04:27 AM PST

Jalan Telupid-Ranau terputus dua dekat Kg Kinaratuan runtuh akibat hujan yang berterusan. Jalan di kawasan Ranau dan Telupid sememangnya sering berlaku tanah runtuh sebegini, namun kejadian ini nampak teruk. Pada hari kejadian, semua kenderaan Kota Kinabalu - Tawau tersadai dan tidak dapat melalui jalan tersebut.
Walaubagaimanapun, ada pengguna jalan yang mengambil jalan alternatif melalui jalan Paitan melalui Sapi Nangoh yang akan tembus di jalan Kota Marudu. 
Dimaklumkan bahawa pihak JKR telah mengambil tindakan pembaikan dan satu lorong jalan telah dibuka untuk laluan pengguna jalan. Berikut merupakan gambar tanah runtuh di jalan ini yang diambil oleh rakan-rakan fb.
Gambar: Jalan Raya di Sabah Runtuh (Telupid-Ranau).. Kg. Kinaratuan

Gambar: Jalan Raya di Sabah Runtuh (Telupid-Ranau).. Kg. Kinaratuan

Gambar: Jalan Raya di Sabah Runtuh (Telupid-Ranau).. Kg. Kinaratuan
tags: ranau telupid kinaratuan jalan runtuh gambar picture, tanah runtuh ranau telupid kinaratuan

10 di nabawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di nabawan - Google Blog Search


sekolah dan universiti saya

Posted: 22 Feb 2012 03:51 AM PST

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan salam sejahtera. Pertama dan selamanya, dipanjatkan segala kesyukuran pada Allah Yang Maha Segalanya kerana masih memberi pinjam nikmat hidup. Alhamdulillah. Selawat dan salam ke atas Rasulullah SAW, ahli keluarga Baginda serta para sahabat.
Hari ini, tajuk entry saya "sekolah dan universiti saya ". Maaflah, tajuk agak skema. Hehe.
1. Sk. Tinanduk, Nabawan Sabah (SKT).
Sekolah ini terletak di kampung saya iaitu Kg Tinanduk, Mukim Pagalungan. Nama sekolah ini diambil sempena nama kampungnya. Sekejap sahaja saya bersekolah di sekolah ini kerana mengikut bapa yang ditukarkan mengajar ke sekolah lain iaitu Sk. Logongon.
2. Sk. Logongon, Nabawan Sabah (SKL).
Sekolah ini terletak di Kg. Pagalungan. Nama sekolah ini diambil sempena nama sungai yang mengalir ke Kalimantan iaitu Sungai Logongon. Banyak kenangan saya dengan sekolah ini. Kenangan manis, kenangan pahit. Semua ada. Sekolah ini banyak memberi impak dalam hidup. Tetap dikenang sampai bila-bila. Miss damn this school so much.
3. Sekolah Agama Rakyat Al-Falah, Nabawan Sabah (SARAF).
Tamat sahaja UPSR, saya dibawa oleh Cikgu Syamsiah untuk tinggal dengannya di Nabawan untuk belajar agama di sekolah agama al-falah. Alhamdulillah, lebih kurang sebulan menuntut ilmu di sekolah ini, macam-macam yang saya dapat. Saya belajar ilmu tauhid, bahasa Arab, ilmu sirah dan sebagainya. Kami 5 orang je masa tu tapi ustaz dan ustazah yang mengajar tidak jemu-jemu mendidik kami. Seminggu sebelum keluar keputusan UPSR, saya meninggalkan sekolah ini. Walaupun sekejap, banyak imput yang saya dapat dari sekolah ini.
4. SMKA Inanam Kota Kinabalu, Sabah (SEMAI).
Alhamdulillah, UPSR dapat 3A 1B1C. Syukur. Saya dapat tawaran belajar di SMKA Inanam, KK. Masuk ke sekolah ini, saya selalu sakit. Selalu demam. Maybe, sebab panas kot. Saya mengalami demam perubahan cuaca yang agak teruk. Huhu. Agak susah menyesuaikan diri di sekolah ini. Enam bulan bersekolah di sini, saya pindah ke Keningau semula. Ustaz Naim uruskan perpindahan saya ke SMK Gunsanad dalam kelas aliran Bahasa Arab.
5. SMK Gunsanad 1, Keningau Sabah (SMKG1).
Form 1 - Form 3, saya masuk kelas Harmoni. Kelas Harmoni ni satu-satunya kelas aliran bahasa Arab di Keningau. Sekali lagi, saya tinggal di asrama walaupun tinggal di keningau. Em, asrama lagi...Alhamdulillah, PMR, dapat 4A 4B 1C. Alhamdulillah, rezeki. ALLAH bagi.Syukur.
6. SMKA Mohd Ali Ranau, Sabah (SEMEKAR).
Alhamdulillah, dapat tawaran masuk ke sekolah agama di Ranau. Pertama masuk sekolah ini, subhanallah, cantiknya. Cantik. Dari jauh, macam istana di kaki bukit. Saya suka sekolah ini. Sebab maybe sejuk. Sejuk. Hehe. Alhamdulillah, saya exam SPM 2006 di sini. SPM dapat 6A
4B 1D (add math). Hehe...Dapat lulus untuk Add Math ni pun dah kira ok. Hehe.
7. Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya Nilam Puri Kelantan (APIUMNP).
~ Kursus Intensif Bahasa Arab = 1 Tahun
~Asasi Pendidikan Islam = 2 tahun
Pertama kali, menjejakkan di bumi Kelantan, "masya Allah, bagusnya kelantan ni." Lebih-lebih lagi Nilam Puri yang terkenal dengan bi'ah solehahnya. Setiap hari jumaat, ada kuliah tok guru Nik Aziz. Sini, banyak kuliah agama. Dari kita je, nak pi ke tak. Makanan pun murah. Pakaian murah. Segala-galanya murahlah di sini. So, Saya suka Kelantan. Hehe.
8. Universiti Malaya Kuala Lumpur (UMKL).
Menyambung pengajian dalam peringkat Ijazah Sarjana Muda Syariah, Jabatan Fiqh dan Usul. Insya Allah, doakan.
9. University of Sharjah, United Arabic Emirates (UOS).
Insya Allah, stay sini untuk 5 bulan as an exchange students. Then, balik ke UM semula untuk menyambung pengajian yang masih berbaki. Semoga semuanya dipermudahkan. Kita merancang. Allah juga merancang. Perancangan Allah itu adalah yang terbaik.
Kepada cikgu-cikgu, ustaz dan ustazah, Dr, Prof, para pendidik yang pernah mendidik saya, terima kasih banyak-banyak saya ucapkan. Tanpa kalian, tidaklah kami sampai ke tahap macam ini. Kalianlah inspirasi. Sekali lagi, terima kasih.Hanya Allah yang sahaja yang mampu membalasnya. Semoga kalian sentiasa sihat, murah rezeki dan disayangi Allah. Baarakallahu fiikum. Haayakumullahu. Ada umur yang panjang, kita jumpa lagi. Sayang kalian. :)
University Sharjah, Sakan A (Hafsah binti Umar)_4A, UAE
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved