ads

Rabu, 10 Ogos 2011

10 di kudat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kudat - Google Blog Search


:: BinGkiSan CiNTaku ::: anda orang <b>kudat</b>,sabah??

Posted: 22 Jul 2011 01:28 AM PDT

kalau ya,..jom kita sama2 tengok ramalan cuaca dari hari ni 22-28 julai ni hihi
hari ni cuaca kat kudat mendung sepanjang hari,..tadi pagi aja hujan =)
*sila rancang perjalanan anda,..eceyh macam dalam tv pulak hehe,.. kalau mau cuci baju,..jeling2lah langit di atas,.!

Kudat

Ramalan Cuaca untuk 7 Hari bagi Kudat

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


PZS Kutip RM834,551 Zakat Harta <b>Di Sandakan</b>

Posted: 09 Aug 2011 09:53 PM PDT

SANDAKAN – Pusat Zakat Sabah (PZS) Cawangan Sandakan mencatatkan kutipan sebanyak RM834, 551 bagi bayaran zakat harta bagi tempoh Januari hingga Jun lepas.

Ketua cawangan itu Wan Mohd Zakri Wan Yaacob berkata ia membabitkan 13,911 pembayar individu dan syarikat di sekitar daerah itu.

Katanya jumlah itu meningkat 22 peratus daripada kutipan tahun lepas sebanyak RM685,860.

Wan Mohd Zakri berkata bagi Skim Potongan Zakat Gaji Berjadual, seramai 2,300 penjawat awam kebanyakannya guru di Sandakan menyertainya dan menyumbang RM106,000. – BERNAMA

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

[Terkini]Program Pemutihan : PATI <b>di Sandakan</b> Sabah—8303 telah <b>...</b>

Posted: 20 Jul 2011 11:06 PM PDT

No of View :1383

Seramai 8,303 pendatang asing tanpa izin (PATI) telah mendaftar di bawah program 5P (pendaftaran, pengampunan, pemantauan, penguatkuasaan dan pengusiran) dalam tempoh tiga hari bermula Isnin lepas.

Proses pendaftaran akan berakhir 1 Ogos.

Pengarah Jabatan Imigresen Sabah, Mohammad Mentek, berkata daripada sembilan pusat pendaftaran yang dibuka di seluruh negeri, jumlah PATI paling ramai mendaftar ialah di Lahad Datu seramai 2,440 orang, diikuti Sandakan (1,619), Tawau (1,412) dan Kota Kinabalu (1,222). "Ramai PATI yang mendaftar adalah dari sektor perladangan hasil kerjasama yang diberikan oleh majikan di sektor itu yang membawa pekerja mereka dalam kategori PATI mendaftar di bawah program 5P," katanya kepada pemberita semasa melawat pusat pendaftaran 5P di Dewan Sibuga Batu 5, di sini, hari ini.

Mohammad berkata pada hari ketiga semalam, seramai 3,051 orang PATI mendaftar yang membabitkan 2,478 warga Indonesia, Filipina (557) Pakistan (10), India (lima) dan lain-lain (satu).

Beliau berkata, PATI yang sudah mendaftar dalam program 5P dikecualikan dari tempoh bertenang iaitu apabila mereka sudah balik ke negara asal, mereka boleh balik semula ke Malaysia pada bila-bila masa dengan menggunakan dokumen dan pintu masuk yang sah.

Tempoh bertenang ialah PATI perlu berada di negara asal selama tiga bulan sebelum boleh kembali semula ke Malaysia.

Mohammad menafikan khabar angin bahawa Jabatan Imigresen akan mengadakan operasi penguatkuasaan terhadap PATI selepas program 5P berakhir.

Sebaliknya, katanya selepas tarikh itu, pihaknya akan memberikan tempoh pengampunan selama dua bulan kepada PATI yang mendaftar di program tersebut untuk mereka menguruskan dokumen perjalanan dan perjalanan balik ke negara asal mereka. – BERNAMA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

10 di tawau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


Big Apple Kini <b>Di Tawau</b> [Gambar] | KaiZeN SHiNoBi

Posted: 31 Jul 2011 02:44 AM PDT


Waiyaaa~ amacam? Ada sesiapa berada di Tawau sekarang? Berbuka posa karang, mau berbuka dengan hamba disini? uhoh!

Okeh2... location~ Big Apple nih terletak berdekatan dengan KING PARK hotel~ bukan berdekatan, bersebelahan~ hoho

So? Apa lagi tunggu? Mengidam alien? Dough vinci? Cheese? dan pelbagai lagi bentuk, rupa dan rasa donut di BIG APPLE? SERBUUUU!!!!

Dojo Klasik
Kaizen Shinobi (o.O)y

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


<b>Sabah</b> at fore front again in registration of illegal migrants <b>...</b>

Posted: 09 Aug 2011 01:54 AM PDT

Sabah since 1980′s have been subject to illegal migrants-turned-voters schemes -with an undeniable effect that the population `popped' up 2 times in 10 years, overwhelming the original locals! Now the registration of illegals break records again-hitting over  half a million in record time. Are we seeing another round of illegal migrant-turned-voters scheme happening right before our eyes? Anyone monitoring the situation? At stake is the democratisation in Malaysia, when a big section of voters are those who are bound to vote the incumbent due to their obligation to those who helped them get citizenship, which many real locals wait for decades and fail to obtain! This is an explosive issue-but the issue is so well kept under media's carpet that you can hardly hear the bang from it! As if nothing has happened.

Sejumlah 530,625 pendatang asing tanpa izin (PATI) didaftarkan di seluruh Semenanjung Malaysia dan Sabah, bermula pada 1 Ogos sehingga semalam, kata Timbalan Ketua Setiausaha (Kanan) Pendaftaran dan Imigresen Kementerian Dalam Negeri (KDN) Datuk Alwi Ibrahim.NONEBeliau berkata pendaftaran Program Penyelesaian Menyeluruh Pendatang Asing Tanpa Izin (Program 6P) telah dilaksanakan di 206 pejabat Imigresen di seluruh Semenanjung Malaysia dan Sabah serta 1,934 kaunter pendaftaran yang dikendalikan 336 syarikat pengurus.

"Berdasarkan pecahan mengikut negeri, Sabah mencatatkan rekod pendaftaran PATI paling tinggi dengan jumlah 152,588; diikuti Selangor, 126,094; Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (103,075); Johor (33,451); Pulau Pinang (27,046); Perak (19,999); Pahang (18,390); Wilayah Persekutuan Putrajaya (13,400); Negeri Sembilan (13,065); Kedah (12,703); Melaka (5,842); Kelantan (2,150); Terengganu (1,761); Perlis (962); dan terendah, Wilayah Persekutuan Labuan, 99," katanya dalam satu kenyataan.

Alwi berkata kerajaan memberi amaran keras kepada semua syarikat pengurus supaya tidak mengeluarkan sebarang maklumat mengelirukan, sama ada kepada PATI, majikan, ataupun orang ramai, khususnya membabitkan aspek bayaran.

"Terdapat syarikat yang dilapor mengenakan bayaran pakej lebih RM35 dengan memaklumkan bahawa mereka bertindak atas arahan KDN.

NONE"Sehubungan itu, syarikat diminta menghentikan tindakan tersebut kerana KDN tidak pernah mengubah keputusan bayaran perkhidmatan kepada syarikat pengurus seperti yang telah ditetapkan kerajaan iaitu RM35 untuk pendaftaran dan RM300 untuk pemutihan tetapi bayaran itu hanya perlu dibayar jika PATI terpilih untuk diputihkan," katanya.

Bagi memastikan tidak berlaku penyelewengan, Alwi berkata pegawai Imigresen dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan membuat pemantauan agar syarikat-syarikat ini mematuhi peraturan dan undang-undang.

Beliau berkata perkhidmatan sama yang diberikan syarikat pengurus turut diberikan secara percuma oleh kerajaan menerusi pejabat Imigresen di seluruh negara.

"Justeru, tidak timbul isu KDN mengeluarkan arahan bayaran tambahan selain daripada yang telah ditetapkan," katanya.

Alwi berkata sebarang aduan boleh menghubungi Bilik Gerakan KDN di talian 03-8886-8110 / 8112 beserta maklumat terperinci untuk tindakan lanjut di pihak KDN.

"Amaran akan dikeluarkan dan pemantauan akan dibuat terhadap operasi syarikat berkenaan. Jika didapati berulang, hak kebenaran untuk mereka beroperasi menerusi program ini akan dibatalkan," katanya.

- Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved