ads

Sabtu, 10 November 2012

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


www.balimbang.com: Gambar Senja <b>di Semporna</b>

Posted: 19 Oct 2012 08:45 PM PDT

Assalamualaikum...

Walaupun agak sibuk tapi untuk tidak membiarkan blog ini tidak terupdate maka dipersembahkanlah gambar ni untuk tatapan...heeeheee

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


Gelombang perubahan sangat kuat <b>di Kota Belud</b> - Rakyat Marhaen

Posted: 04 Nov 2012 11:39 PM PST


 
(Gambar: Mustaqim (tengah) bersama SU PAS kawasan Martubis Jumdot (kiri) serta SU Dewan Pemuda PAS kawasan Abu Ubaidah)

KOTA BELUD: Gelombang perubahan yang melanda seluruh Sabah sejak akhir-akhir ini sangat kuat dirasai di kawasan Parlimen P.169 Kota Belud di sini.

Biarpun ia dikatakan 'kubu kuat' BN sejak sekian lama, sehingga tidak pernah dalam sejarah politik Sabah, ada parti yang bukan kerajaan pernah menang di sini, namun kali ini ianya dilihat berbeza.

Kesedaran masyarakatnya yang timbul akibat dihimpit pelbagai masalah khususnya infrastruktur dan ekonomi menyebabkan rata-rata mereka kini berani bercakap tentang perubahan politik.

Yang DiPertua PAS Kota Belud, Mustaqim Aling berkata, pihaknya kini dapat melihat satu perubahan luar biasa masyarakat di situ yang cukup berbeza dari tahun-tahun sebelum ini.

Katanya, slogan 'ini kalilah' bagai meniti dibibir masyarakat dan dapat didengar dalam perbualan harian mereka di sini.

"Ini kalilah itu mulanya di Kota Belud, malah sekarang sudah jadi gelombang yang sangat luar baiasa di sini. Kalau kita di mana-mana sahaja boleh dengar.

"Dulu gelombang Parti Bersatu Sabah (PBS) pernah melanda sini, tapi sekarang saya rasa gelombang ini kali lah lebih besar dari PBS dahulu," katanya ketika ditemui Harakahdaily di Pusat Khidmat Masyarakat PAS di sini.


(Gambar: Mustaqim menunjukkan kawasan jelapang padi yang didakwa terbengkalai dan tidak mengeluarkan hasil seperti setatutnya)

Daerah Kota Belud terletak di pantai barat utara negeri Sabah, 70 kilometer dari Kota Kinabalu, ibu negeri Sabah, iaitu kira-kira sejam perjalanan menggunakan kereta.

Kota Belud juga adalah kawasan campuran antara Kadazan Dusun Murut (KDM), Bajau dan sedikit kaum Cina dan boleh dikatakan ianya kawasan bermajoriti Islam.

Pada PRU12 2008 yang lalu, calon BN Datuk Abdul Rahman Dahlan mengekalkan kerusi Kota Belud dengan kelebihan 3,020 undi mengalahkan calon PKR Saidi Simoi.

Ianya juga menyaksikan sebanyak 1,046 kertas undi ditolak pada waktu itu.

Desas-desus mengatakan pergaduhan pemimpin tempatan kerana tidak dipilih menjadi calon sangat kuat waktu itu sehinga wujud undi protes yang menyebabkan kemerosotan undi kepada BN.

Pergaduhan antara pemimpin mereka juga dikatakan masih berlaku sehingga memaksa pemimpin pusat termasuk Naib Presiden Umno Datuk Safie Apdal terpaksa turun beberapa kali.

Bagi kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) pula, terdapat tiga Dun di bawahnya iaitu Usukan, Kadamian dan Tempasuk.

PAS pula dijangka meletakkan calonnya di Tempasuk pada pilihan raya akan datang.

Pada PRU 2008, BN menang di Tempasuk dengan majoriti 2,432 mengalahkan calon PKR dan bebas ketika itu.

Mengulas lanjut, Mustaqim berkata, penerimaan orang ramai terhadap PAS dan Pakatan Rakyat juga sangat berbeza berbanding sebelumnya.

PAS tidak lagi dilihat sebuah parti yang perlu ditakuti oleh mereka khususnya yang bukan beragama Islam.

"Pusat khidmat masyarakat PAS ini sendiri menjadi tempat rujukan masyarakat di sini termasuk bukan Islam untuk membuat aduan mereka.

"Malah sejak akhir-akhir ini pejabat ini menjadi makin sibuk dengan kehadiran ramai mereka yang turut serta dalam aktiviti-aktiviti yang kita jalankan di sini," katanya.


(Gambar: Batang paip sepatutnya digunakan bagi membina saluran air ke kawasan sawah, tetapi terbengkalai di sini sejak 2005)

Antara isu besar di Kota Belud yang menjadi rungutan masyarakat setempat termasuklah keadaan jalan yang uzur yang sekaligus menghadkan pergerakan mereka.

Jalan raya disini difahamkan dibina sejak zaman PBS lagi dan tidak dibaiki secara menyeluruh oleh kerajaan BN.

Bairpun dijanjikan 'dalam perancangan' untuk dinaiktaraf oleh kerajaan BN, namun rakyat dilihat sudah tidak tahan lagi dengan alasan politik pilihan raya itu.

Masalah lain yang tidak kurang juga besarnya adalah masalah bekalan air bersih kepada penduduk.

Difahamkan walaupun batang paip air sudah ditanam sejak lama, namun ianya tidak mengeluarkan air.

Ini menyebabkan sebahagian masyarakat di sini mencari alternatif dengan mengeluarkan modal sendiri membeli enjin mengepam air dari bawah tanah.

Namun ianya juga tidak me mana kerana kualiti air yang dipam itu didakwa sangat teruk dan berbau busuk.

Selain itu, penduduk juga didakwa mengeluh dengan masalah yang melanda Program Jelapang Padi dan Agropolitan yang terbengkalai sehingga menyebabkan mereka hilang sumber pendapatan.

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


bersih 3.0 <b>di</b> mahkamah.. polis trafik <b>papar</b> bukti - Gelombang Rakyat

Posted: 08 Nov 2012 01:19 AM PST

Seorang anggota polis yang menjadi saksi dalam inkuiri tentang perhimpunan Gabungan Pilihan Raya Adil dan Bersih (Bersih) hari ini berkata beliau ditumbuk oleh para peserta perhimpunan semasa menjalankan tugas.

Lans Koperal Abu Bakar Abdul Rahman, yang telah berkhidmat sebagai polis trafik selama 11 tahun berkata, beliau ditumbuk oleh peserta perhimpunan menyebabkan gigi palsunya patah.

"Semasa saya ditumbuk, saya dapat pegang baju dia, tetapi dia ditarik oleh orang ramai.

"Kemudian peserta membaling botol ke arah saya, saya dan anggota cuma tiga orang di situ, sedangkan kami dikelilingi hampir 20 orang," kata Abu Bakar lagi.

Abu Bakar berkata, beliau mengenali peserta perhimpunan tersebut berdasarkan baju berwarna kuning yang dipakai semasa kejadian tersebut.

Beliau berkata, beliau kemudiannya membawa motor peronda polis dari Jalan Sultan Ismail menghala ke Jalan Kuching, kemudian melaporkan kepada pegawainya sebelum mendapatkan rawatan.

Beliau kemudiannya membawa motor peronda polis dari Jalan Sultan Ismail menghala ke Jalan Kuching, kemudian melaporkan kepada pegawainya sebelum mendapatkan rawatan.

"Dalam saya hendak menuju ke Jalan Kuching, saya nampak kereta polis Proton Waja diterbalikkan oleh peserta demonstrasi," kata Abu Bakar lagi.

Sementara itu, seorang lagi saksi, ASP Mohd Akmal Abdullah berkata, salah seorang anggota beliau jarinya patah dalam pergelutan bersama peserta demonstrasi.

"Semasa waktu selepas Zuhur (waktu tengah hari), peserta semua berjalan menuju Dataran Merdeka.

"Saya dan pasukan saya ditugaskan untuk mengawal di kawasan Masjid Jamek di Jalan Tun Perak, sejak dari 8 pagi, bersama 18 inspektor dan 217 anggota pelbagai pangkat," kata Akmal yang menjadi saksi inkuiri hari ini.

Akmal berkata, dalam mengawal di kawasan tersebut pasukan beliau tidak dilengkapkan dengan peralatan dan senjata.

"Ini kerana terdapat arahan dari peringkat atasan melarang kami dari menggunakan sebarang kekerasan atau sebarang tangkapan sehingga arahan diterima," katanya lagi.

Akmal juga berkata, beliau menghalang kumpulan ahli parlimen Batu, Chua Tian Chang dari menggunakan jalan benteng di tebing Sungai Kelang.

"Pada mulanya YB Chua membantah, tetapi selepas saya memberi penerangan beliau menggunakan jalan yang lain."

Panel inkuiri yang diketuai Naib Pengerusi Suhakam Datuk Dr Khaw Lake Tee dan dibantu dengan ahli suruhanjaya Prof Datuk Dr Mahmood Zuhdi Abdul Majid and Detta Same.

Perbicaraan seterusnya akan diadakan pada 19 November ini.

10 di tenom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tenom - Google Blog Search


.: [Video] Ceramah DSAI <b>di Tenom</b> Sabah 12/10/2012-

Posted: 08 Oct 2012 08:11 PM PDT+

10 di sipitang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sipitang - Google Blog Search


Program Kesedaran Keselamatan Awan <b>Sipitang</b> Bersama Bomba <b>...</b>

Posted: 03 Nov 2012 10:38 AM PDT

 SOKONGAN PADU…Sebahagian pegawai kanan Bomba dan penduduk setempat yang menghadiri majlis tersebut.
 TAHNIAH…Sapawi diperhatikan oleh Nordin dan Latip (kanan) menyampaikan hadiah kepada pemenang utama acara di majlis tersebut.
 PRIHATIN…Sapawi menyampaikan sumbangan kepada warga emas sempena majlis tersebut.
 DIHARGAI…Sapawi menerima cenderakenangan daripada Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Sabah Nordin Pauzi di majlis tersebut.

 MANTAP…Sapawi menyampaikan sijil penubuhan Bomba Sukarela kepada Lucas Usin selakus pengerusi bagi Long Pasia.

SIPITANG: Bukan hanya boleh menyebabkan kerugian besar tetapi ianya juga boleh menyebabkan kehilangan nyawa.

                Itulah antara yang diluahkan oleh Ahli Parlimen Sipitang Datuk Sapawi Ahmad ketika merasmikan Program Kesedaran Keselamatan Awam di Long Pasia dekat sini kelmarin.

                Sapawi berkata kebakaran boleh mengundang sesuatu yang tidak dijangkakan dan boleh meninggalkan kenangan yang pahit.

                "Amat penting bagi kita melihat kebakaran itu sebagai sesuatu yang harus dielakkan dan caranya ialah kepekaan dan keprihatinan kita," katanya.

                Beliau berkata kepekaan dan keprihatinan itu termasuklah meletakkan bahawa kebakaran sebagai sesuatu yang amat berbahaya dan ianya harus dielakkan.

                Bagaimanapun Sapawi berkata sememangnya ramai yang tahu akan bahaya kebakaran tetapi sikap tidak memperdulikan dan sikap tidak kisah tidak sepatutnya diamalkan.

                "Kadang-kala akibat sikap tidak peduli dan tidak kisah, ianya menyebabkan kita lalai sedangkan apa yang kita lakukan sebenarnya mendedahkan kita kepada bahaya tersebut," katanya dan menambah kerana itu adalah penting bagi setiap individu melihatkan kebakaran sebagai perkara yang harus ditangani dan dielakkan.

                Menurutnya sikap bertanggungjawab hadir apabila seseorang itu peka dan prihatin terhadap perkara tersebut.

                Kerugian yang dialami, katanya bukan hanya melibatkan mangsa yang terlibat tetapi turut member kesan kepada pembangunan negara.

                Justeru itu Sapawi memberitahu program kesedaran tersebut merupakan langkah yang terbaik ke arah mewujudkan sikap peka dan prihatin kepada orang awam untuk turut sama bertanggungjawab.

                Menurutnya ramai yang masih menganggap program seumpama itu sebagai program yang tidak begitu penting dan hanya merugikan atau membuang masa.

                "Program ini banyak memberikan manfaat dan ia juga merupakan penambahan ilmu yang ada kepada kita," katanya lagi.

                Sambil mengucapkan tahniah kepada penganjur, Sapawi melahirkan harapan agar program seumpama itu bukan hanya diadakan pada masa akan datang tetapi skopnya akan diperluaskan lagi.

Pelbagai acara diadakan sempena program tersebut antaranya, pertandingan mewarna Kelab 3K (Kelab Keselamatan Kanak-Kanak), pertandingan sukan kebombaan, kuiz kebombaan, dan penubuhan pasukan bomba sukarela Long Pasia.

Program itu melibatkan penyertaan kanak-kanak tadika, murid sekolah rendah, golongan belia, agensi kerajaan dan penduduk setempat

                Hadir sama, Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Sabah (JPBS), Nordin Pauzi, Timbalan Pengarah JBPS, Zuraidah Latif, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sindumin, Ahmad Bujang, Pegawai Daerah Sipitang, Latip Amat, Ketua Kampung Long Pasia, Mudin Sia dan Ketua Kampung Long Mio, Murang Padan.10 di keningau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di keningau - Google Blog Search


100 ahli PBS <b>di</b> Parlimen <b>Keningau</b> sertai KEADILAN <b>...</b>

Posted: 13 Oct 2012 03:53 PM PDT

(Masdar Wahid)

KENINGAU 14 Okt: Seramai 100 ahli Parti Bersatu Sabah (PBS) mengisytihar keluar parti dan menyertai KEADILAN, semalam.

Borang penyertaan mereka diserah kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim sempena siri jelajah ke Keningau, Sabah.

Menariknya, ia berlaku dalam Parlimen Keniangau yang diwakili Presiden PBS, Datuk Seri Pairin Kitingan.

Kira-kira 2,500 rakyat hadir pada majlis di Restoran Pelancongan Pedalaman di Batu 2, Keningau yang disertai pimpinan Pakatan Rakyat.

Bercakap kepada KeadilanDaily, Ketua KEADILAN Cabang Keningau, Stephen Sandor, berkata mereka diketuai bekas Ketua PBS Bahagian Keningau, Philip Sintan.

"Ini menunjukkan sokongan terhadap KEADILAN terus melonjak. Kita yakin mampu menawan Keningau pada pilihan raya umum kelak," katanya.

Sejak beberapa tahun lalu, beberapa pimpinan PBS keluar parti secara berperingkat di pelbagai daerah seluruh Sabah.

Antaranya, Naib Pengerusi PBS Bahagian Kiulu, John Hussein pada; bekas Ketua PBS bahagian Likas Satur Sembuling; bendaharinya, Suhailee Jamadil dan Ahli Jawatankuasanya, Lidin Buti, selain penulis buku, Dr Chong Eng Leong.

Lain-lain ialah Naib Ketua PBS Sulaman, Dominic Ombilod Onul dan Ketua Pemuda PBS Sulaman, Ahling Kabaron bersama penyokong masing-masing.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=37838

10 di nabawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di nabawan - Google Blog Search


SK Layon, <b>Nabawan</b>, Sabah | Qarl

Posted: 06 Nov 2012 12:22 AM PST

SK Layon, Nabawan Sabah

Salaam and hola to all my dearest readers,

Ok, make it simple and sweet. LOL. A week after my graduation (Oct 4) i telah diberitahu penempatan daerah dan sekolah untuk i mengajar which is SK Layon, Nabawan, Sabah. Frankly, masa mula2 dpt tahu daerah Nabawan tu, i terduduk tersipu malu #over haha, i terduduk kaku. Dah la time tu dkt booth ZianaZain Ventures di PWTC. Never heard of Nabawan before. Macam-macam wild imaginations appeared dlm kepala otak i ni haha. Mixed feelings. Tp i accept it dgn sabar, redha dan pasrah. Kerjaya guru yg i pilih selama ini kan, so, face it. Agak short notice, two days lepas dpt tahu daerah dan sekolah, i dah pun terbang ke sana. Turun airport KK dan on d 16th i lapor diri. There were 16 of English teachers yang kena posting dlm daerah ini, and total of 27 schools yg ada, sah2 la takde pun yg dpt satu sekolah sekali kan? Ha Ha Ha.

Hijau bumi Allah swt. Sepanjang perjalanan ditemani tumbuhan hijau dikiri dan kanan.

Macam inilah rupa jalan untuk menuju ke Perkampungan Layon

Tipulah kalau kata tak cuak kan? redha redha pun bergenang air mata gak haha. Paling terasa masa dlm perjalanan dari Kimanis to Keningau. Melalui Banjaran Crocker di malam yang hening, cuak sungguh. Dalam hati, eh bukan dlm hati dah, mulut i trus berkata-kata "jauh jugak nak mencurahkan ilmu nampaknya." Doa je banyak2 sepanjang melalui banjaran tu. yelah 1st time kan, gelap mlm plak, dah nama pun banjaran kan, bleh bayangkan tak? Ha Ha Ha. The next day lapor diri tu, ok lagilah gelak2 happy2 sbb dpt jumpa gak budak2 TESL lain yang kena posting situ kan. Tapi kegembiraan diragut begitu sahaja. Ok Haiqal tolong jgn drama sgt! Ha Ha. Kerani sekolah i yg bawa i pulang ke sekolah. Perjalanan memasuki Jalan Karamatoi, laluan jalan kelapa sawit sampailah kawasan berbukit bukau, jalan gravel ok, tanah merah, berbatu besar, memang menari bangra sepanjang perjalanan ini, lembah dan lurah ku lewati. Ok drama balik dah!

Ini lah jalan untuk masuk ke kawasan sekolah dan rumah guru. Kalau hujan lebat, memang lecak.

Itulah rumah guru tempat i tinggal. Ok la kan sbb kerajaan yang buat. Nampak je piring-piring Astro, tapi takde pun kat rumah i tu haha. And pondok kecil tu adalah RMT (so called kantin". And normal lah, ada puluhan anjing berkeliaran. Jinak.

Almost 3 hours jugak jalanan yang berliku baru sampai Perkampungan Layon. I dah diam je dah terkedu. Jenis transport yg leh masuk dlm ni 4wheels la, motor pun bleh tapi sila tukar tayar kepada jenis lain, tubeless etc. Ok, sekolah i ni dalam kategori pedalaman P2. Actually seawal 30 minit pertama perjalanan dah terputus hubungan. Line telefon tiada. And kawasan sekolah i, kampung tu mmg tiada line telefon. Bayangkan. Ha Ha. I tinggal dlm sebuah rumah guru. Alhamdulillah lega sebab ada Muslim gak dlm rumah i. Perkampungan Layon ni mostly Murut dan 98% kat situ penganut agama Kristian. Sekadar info lah ye. Dekat sini lah kita kena belajar respect each other kan? Walau dimana dicampakkan, kena pandai bawa diri, jaga diri dan ini sebenarnya for me, ruang serta peluang untuk lebih lebih lagi mendekatkan diri kepadaNYA.

inilah sekolah i. snap dari veranda rumah. Ada 4 kelas, tahun 1, 2&3 gabung, 4&5 gabung, tahun 6. Bayangkan cabaran kelas gabung! Staffroom ada, bilik spbt, library sekali.

Ini pula kelas pemulihan. Kat sekolah i ni takde pra sekolah, bayangkan bila diorang dalam tahun 1.

Bayangkan my house takde tv. So, mmg takde source of entertainment la. Borak-borak pun kadang2 penat dah. So disinilah pentingnya laptop dan simpanan segala bagai movies dlm external ye. Games pun membantu. Terlalu banyak masa yang terluang. Yelah bayangkan i 2 weeks tak keluar dari kampung ni, and ada one weekend ni i sorang-sorang kat umah sampai i terdetik "aku ni bisu ke". Not even a word uttered from my mouth dat day tau! Ha Ha. Kawasan di Layon ni berbukit2, so kawasan sekolah dan rumah guru dalam satu bukit yang sama dan satu bukit lagi kawasan penduduk kampung. Agak jauh gak dlm 500m-1km. Bayangkan budak2 jalan kaki jauh2 nk g mencari ilmu. Tears.

Ni snap dari veranda rumah i gak. Kalau korang zoom, akan nampak satu perkampungan yang jauh. Itulah tempat tinggal murid2 sekolah. Diorang lalu sungai etc.

Alhamdulillah elektrik dan air ada. Air tangki tadahan hujan. Elektrik dari solar dan kdg2 blackout jugak. Bab makan plak, next entry la i share ok? Ha Ha. Tibe2 penat menulis, boleh? Ok, next time plak i share lagi.

Anyways, ramai yang bertanya i sanggup ke tahan ke duk sini. Sanggup ke tak, tahan ke tak, i'll be here selagi diperlukan. InshaAllah i'll try my very best bantu anak2 watan kat sini utk meningkatkan penguasaan Bahasa Inggeris mereka. expose diorang to the real world. Mungkin 3-5 years akan berada disini. Dalam segala kepayahan dan kesukaran yang Tuhan uji, dia sebenarnya bagi sejuta lagi kemanisan. Masa yang panjang yg kita kena pandai-pandai sendiri isi, jimat wang selain lebih murah rezeki. Siapa kata jadi guru hidup susah? And please kerjaya guru bukanlah semudah yang korang sangka. Takde pekerjaan lain ye yang ditempatkan di ceruk-ceruk pedalaman ni. I was lucky gak sbb seteruk teruk tempat i banyak lagi kawan2 i yg kena posting di kawasan yang lebih dan sangat mencabar. Ada yg kena jalan kaki 5-6 jam dalam hutan, blom lg naik bot, dan ada bot yg karam dah baru-baru ni, luckily they were safe, ada gak yang terserempak dgn buaya etc. Tapi i respect semua kawan-kawan dalam batch i dan even guru2 di Malaysia yang sahut cabaran posting mengajar di pedalaman. Oklah setiap pekerjaan ada cabarannya kan? Fine kang i kena bash plak kan? LOL. Kepada semua guru di Malaysia, chaiyok chaiyok! Marilah kita bekerja dengan ikhlas hati dan senyuman. Amboi, senangnya berkata-kata! Ha Ha. Trust me – you will when you believe! Ok, awesome people yang tengah baca my entry ni, baca gak caption2 kat gambar2 dlm entry ni. Nak share entry ni, silakan. See ya next time. Take care, jangan lupa solat dan Assalamualaikum.

Seawal 6 pagi. kabus, embun pagi.

Related Posts:

KEBAKARAN KILANG PAPAN <b>DI</b> JALAN <b>NABAWAN</b>, KENINGAU <b>...</b>

Posted: 15 Aug 2012 05:45 AM PDT

Nak Sihat, Nak Kurus??Cuba tengok kat sini
Sebagai Rakyat 1 Malaysia, Jum Bersatu Hati..Tak Yah Gaduh2

KENINGAU: 500 pekerja sebuah kilang papan di sini, hilang tempat tinggal setelah kebakaran memusnahkan kira-kira 100 buah kuarters rumah pekerja itu, di Batu 5 Jalan Nabawan, pada Rabu.

Tragedi yang dianggap terbesar dalam sejarah kebakaran di daerah ini, berlaku pada 1.45 tengah hari.

Ketua Jabatan Bomba dan Penyelamat Keningau, Janil Jaya berkata dua jentera bomba dan penyelamat bersama 15 pegawai dan anggota dikejarkan ke tempat kejadian sebaik menerima panggilan pada 2.03 petang.

Di sini Di Himpunkan Kisah Pelik dan Lucu, Anda Pasti terhibur...

"Kebakaran dapat dipadamkan sepenuhnya, meskipun menghadapi masalah bekalan air pada pili bomba dan mencari sumber air di kilang untuk disalurkan ke lokasi kebakaran," katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Katanya, sebahagian besar daripada pekerja kilang terbabit berada di tempat kerja yang terletak kira-kira 200 meter dari kuarters yang terbakar itu.

Tiada sebarang kehilangan jiwa atau kecederaan dilaporkan dan sebahagian daripada penghuni unit kuarters itu, sempat menyelamatkan barang dan harta benda mereka, katanya.

Punca dan anggaran kerugian masih disiasat, tambah beliau. -BERNAMA

Aku dan DOTdotDOT: Welcome to <b>Nabawan</b>

Posted: 17 Oct 2012 04:15 AM PDT

Welcome to Nabawan....

Im very glad because yesterday 17 new intake English teacher posting around Nabawan. (haha..sudah la tu...jenuh pikiaq ckp omputih ni..huhu. My bad English...)

Tahniah dan selamat datang kepada guru-guru baru TESL yang telah ditempatkan di Nabawan bermula semalam, 16 November 2012. Kehadiran kalian banyak menampung kekosongan guru-guru English di daerah ini.

So aku dan rakan-rakan setugasku di SK Pementerian menerima seorang lagi guru English bagi melengkapkan quota yang sepatutnya. Sebelum ini pada bulan Januari, seorang guru telah join company selepas berpindah dari Sarawak ke sekolah aku. So kali ni yang masuk seorang lagi cikgu BI so semakin kuatlah jentera-jentera pendidik SK Pementerian selepas ini. huhu

Selamat datang...selamat datang...selamat datang..

10 di beluran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di beluran - Google Blog Search


Kes Bunuh Penyelia Ladang <b>Di Beluran</b> | Anjung Maya

Posted: 10 Sep 2012 07:11 PM PDT

BELURAN — Polis sedang memburu seorang lelaki bagi membantu siasatan kes bunuh seorang penyelia sebuah ladang kelapa sawit di sini, yang mati ditetak dalam satu pergaduhan semalam.

Ketua Polis Daerah Beluran, DSP Sivanathan Velautham berkata, lelaki itu hanya dikenali sebagai Arsel berusia dalam lingkungan 20-an. Sivanathan berkata, dalam kejadian kira-kira pukul 10 pagi itu, mangsa Manuel Quimson, 26, mati di tempat kejadian akibat cedera parah di beberapa bahagian badan.

Sebelum kejadian, beliau berkata, mangsa telah menegur tiga pekerjanya mengenai sikap mereka yang sering meminum minuman keras.sumber

Tags: , ,

Jawatan Kosong <b>Beluran</b> Palm Oil Plantation Jobs Vacancy in Sabah

Posted: 12 Oct 2012 07:48 PM PDT

.
TH PLANTATIONS BERHAD.
We are an established palm oil plantation company and a public listed company. We are now venturing in rubber plantation and we invite qualified candidates to fill the following positions in Beluran, Sabah.

ESTATE MANAGER (RUBBER)
Qualifications:
- Degree/Diploma in Plantation or Agriculture from any universities that is credited by Malaysian Government.
Priorities:
- Minimum 15 years experience in operations of rubber estates and 5 years experience as an Estate Manager.
- Possess qualification in AISP.

ESTATE ASSISTANT MANAGER (RUBBER)
Qualifications:
- Degree/Diploma in Plantation or Agriculture from any universities that is credited by Malaysian Government.
Priorities:
- Minimum 5 years experience in operations of rubber estates.
- Passed at least one module in SP.

RUBBER ESTATE SUPERVISOR
Qualifications::
- Certificate in Agriculture or SPM.
Priorities:
- Minimum 5 years experience in operations of rubber estates.

Interested candidates are requested to submit in writing by providing personal particular, qualification, experience, current & expected salaries together with copies of relevant certificates and addressed to:

General Manager (Human Resource)
TH PLANTATIONS BERHAD
Level 27, Bangunan TH Selborn
153, Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur

Closing date of application : 31 October 2012

Only shortlisted candidates will be called for interview.

Related Jobs :

  1. Tradewinds Oil Palm Plantation Job Vacancies 2012 Jawatan Kosong Tradewinds Plantation 2012 We are one of the dominant Oil Palm Plantation companies in Malaysia and listed on the Bursa Malaysia. Our rapid business growth yields job openings for those who seek challenging and rewarding career. ESTATE MANAGERS - Degree/Diploma in the field of plantation management,...
  2. Golden Palm Growers Berhad – Oil Palm Plantation Developer Jobs 2012 Jawatan Kosong Oil Palm Plantation Developer 2012 – Golden Palm Growers Berhad Golden Palm Growers Berhad is an oil palm plantation developer that is currently developing a 4,550 hectare plantation in Gua Musang, Kelantan. We invite confident and top performing individuals to apply for the positions of: (A)...
  3. Visiting Agent, Senior GM Plantation and Assistant / Estate Manager An established listed company invites suitably qualified professionals seeking greater to apply for the following positions: VISITING AGENT Requirement - Possess at least a Diploma, Bachelor's Degree, Agriculture/ Forestry or equivalent - At least 15 years of working experience in the related field - Preferably Senior Staffs specializing...
  4. Johor Plantation Jobs Vacancies 2012 Jawatan Kosong Plantation in Johor 2012 We are looking for suitably qualified candidates for the following positions, all based in Johor. PLANTATION VACANCIES IN JOHOR 2012 1. ESTATE MANAGER - Degree/Diploma in Agriculture Science/Plantation Management - At least 10 years working experience in oil palm plantation with at...
  5. Syarikat Ladang LKPP Jobs 2012 in Kuantan Plantation Sector Jawatan Kosong Syarikat Ladang LKPP Sdn Bhd SYARIKAT LADANG LKPP SDN BHD (41665-H) We are a plantation company of Public Listed Company. In line with our growth and expansion plans, we invite suitable individuals to fill the following positions at our plantation sector. A: STAFFING 1. ESTATE MANAGER...
Subscribe to MalaysiaJobs.biz by Email now to receive FREE jawatan kosong malaysia jobs information direct to your email.

Search Malaysia Jobs in 2012 :

estate assistant manager, kerja kosong estate sabah, plantation manager vacancy in laos, www kerjakosongestatemanager, jawatan kosong di ladang sabah

10 kampung <b>Di Beluran</b> Nikmati Bekalan Elektrik | MyNewsHub

Posted: 08 Jun 2012 10:10 PM PDT

TELUPID – Penduduk di 10 kampung di daerah ini bakal menikmati bekalan elektrik menerusi pelaksanaan Projek Bekalan Elektrik Luar Bandar Sambungan Talian Grid Zon Enam Sabah.

Ketika mengumumkan perkara itu, Ahli Parlimen Beluran, Datuk Ronald Kiandee, berkata projek tersebut diluluskan di bawah Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah bagi tempoh pelaksanaan bermula tahun ini hingga tahun depan.

Katanya, kampung tersebut adalah Kolopis Laut, Muanad 2, Muanad 3, Manduring, Dantun Hujung, Tambalang-Balang, Lidong, Penimbanan, Lubuk Dungun 2 dan Rumidi Lama.

Beliau berkata, ini adalah komitmen kerajaan untuk memberi kemudahan asas di kampung di luar bandar yang belum menikmati bekalan elektrik.

"Usaha ini akan dilaksanakan berterusan kerana kerajaan menyedari masih banyak kampung khususnya di daerah ini belum menikmati kemudahan tersebut," katanya ketika berucap merasmikan sambutan Pesta Kaamatan di Kampung Barayong dekat sini, malam tadi.

Ronald, yang juga Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, berkata pelaksanaan projek itu sejajar dengan komitmen kementerian terbabit di bawah Bidang Keberhasilan Utama Negara.

Katanya, pelaksanaan projek itu menepis dakwaan parti pembangkang yang pada masa sekarang giat masuk ke kampung luar bandar di daerah ini dan menjaja isu pembangunan untuk meraih sokongan.

Beliau berkata, kerajaan tidak bercakap kosong dalam melaksanakan pembangunan berkaitan penyediaan bekalan asas berbanding pembangkang yang hanya pandai bercakap serta berjanji kosong. – BERNAMA

Iklan Teks:

PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

10 di penampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di penampang - Google Blog Search


domba2domba: Kisah <b>Di</b> Sebalik Kem Transformasi

Posted: 07 Nov 2012 01:26 AM PST

Sejak beberapa bulan lalu, ada satu kem yang sering disebut di kalangan anak muda. Berita tentang kem itu sering muncul di Facebookku dan kawan-kawanku. Apakah cerita di sebalik Kem Transformasi? Berita terbaru adalah Kem Transformasi akan mengadakan banyak kem sewaktu cuti sekolah Nov/Dis untuk melayani anak muda khusus di Sabah dan Sarawak. 
Dalam cuti sekolah ini, pihak Kem Transformasi akan menganjurkan 7 kem (dan satu lagi masih menunggu izin dari pihak atasan) di pelbagai tempat di Sabah dan Sarawak.
Bermula dengan kem pertama di Penampang pada 9-11 November 2012, serentetan kem akan diadakan di pelbagai tempat di Sabah dan Sarawak. Acara di Belaga dijangka akan menjadi acara terbesar kerana diadakan sebagai Konvensyen Transformasi. Berikut jadual Kem Transformasi dan tempat kem diadakan;
9-11 Nov          Maranatha Penampang
12-14 Nov        SIB Pekan Papar
15-18 Nov        SIB Meluyan Ulu, Tenom
19-21 Nov        BCCM Keningau
22-25 Nov        SIB Narawang, Ranau
29 Nov-2 Dis    Konvensyen di Belaga
3-5 Dis             BEM Bukit Song, Miri
Apakah Kem Transformasi ini? Siapakah orang-orang yang menjalankan Kem ini? Aku pun teringin tahu dan berkesempatan menemubual Juliana Langgat yang merupakan salah satu penggerak utama untuk kem-kem ini. Berikut ini temubual dengan Juliana melalui internet;
Apakah matlamat Kem Transformasi?
1. Untuk memberi pengajaran asas Alkitabiah kepada muda-mudi dan mengukuhkan dasar di dalam Firman Tuhan agar mereka hidup dan menyembah Tuhan dalam roh dan kebenaran.
2. Untuk melengkapkan mereka untuk menjadi pemimpin di masa hadapan, pemimpin yang takut akan Tuhan dan yang hidup sejajar dengan Firman Tuhan. 
Apakah fokus Kem ini? Adakah untuk pelajar-pelajar sekolah menengah atau penuntut kolej dan universiti?
1. Semua pelajar-pelajar Sekolah Menengah (Tingkatan 1 hingga 6 atas). Kami juga memberikan tumpuan khas kepada pelajar-pelajar Tingkatan 5 dan 6 atas sebab mereka akan berkemungkinan besar menyambung pendidikan mereka di luar negeri dan jauh dari kampung mereka, dan merekalah pelajar-pelajar yang kami perlu lengkapkan dengan Firman Tuhan.
2. Pelajar-pelajar Kolej dan Universiti dan IPTA yang lain - mereka adalah pemimpin potensi masa depan kita.

Siapakah orang-orang yang memainkan peranan utama dalam Kem Transformasi?

Orang yang memainkan peranan utama dalam Kem Transformasi ialah Pastor Ong sendiri, dialah yang membawa kami bersama untuk pelayanan ini. Pada awalnya hanya terdapat 5 orang sahaja yang telah merintiskan kem ini iaitu Ps. Ong, Valeria Vyner Pilin, Roslia Anthony, Jacqueline George dan aku sendiri.

Kem pertama telah dianjurkan pada Julai 2011 dengan lebih kurang 40 peserta di rumah cikgu Jacqueline George. Selepas itu, sambil kami menganjurkan kem-kem lain, Pastor Ong telah membawa beberapa orang lain untuk menyertai tim pelayanan. Kami telah dipertemukan dengan orang-orang lain seperti Pastor Perry Robert, Janet Liew, Rigan Lewi, David Tan dan Murneh Dundang.


Apabila pelayanan berkembang dengan lebih pesat lagi, Tuhan telah membawa para fasilitator yang baik seperti Ivy M. Karangkas, Sabrina Abigail, Stacey Geoffrey, Athena Thomas, Annastasia Kian, Leexing Rimun, Brian Ginsos, Gloria Manda, Viona Tapoi dan lebih ramai lagi pada sekarang ini.

Bagaimanakah Kem Transformasi ini telah dimulakan?

Aku telah bertemu dengan Ps. Ong pada tahun 2010 di satu kem gereja di Kolumpang Resort di Selangor. Kalau tak silap, pada waktu itu aku sedang menunggu keputusan daripada temuduga untuk menyertai UMS (Universiti Malaysia Sabah), pada waktu itu aku adalah pensyarah di Management Science University di Shah Alam.

Semasa kem itu, Ps. Ong berdoa untukku dan telah bernubuat ke atasku, "Tuhan akan mengutus kamu ke satu tempat di mana kamu akan terlibat dalam satu pelayanan khusus di kalangan anak-anak muda dan ramai akan dijamah melalui pelayananmu dan kamu akan menjadi berkat di tempat itu. Kamu akan Ku temukan dengan orang-orang yang akan melakukan pelayanan ini bersama denganmu. Kamu jangan risau dan jangan khuatir kerana Aku telah mempersiapkan segala sesuatu bagimu."

Dua bulan kemudian, aku telah mendapat keputusan daripada temuduga dan diberi tawaran menyertai UMS. Selepas beberapa bulan di Kota Kinabalu, aku bertemu lagi dengan Ps. Ong di satu persekutuan muda-mudi yang dikenali sebagai Intervarsity Christian Student Fellowship pada Julai 2010 (anjuran di BCCM Likas). Pada masa itu, Ps. Ong berkata bahawa dia memberikan aku satu tahun untuk membiasakan diri dulu di Kota Kinabalu.


Selepas itu aku bertemu dengan Valeria, Murneh, Jacqueline dan Janet (mereka adalah bekas pelajar di bawah jagaan Ps. Ong semasa mereka belajar di sekolah dan universiti di Semenanjung 21 tahun yang lalu). Aku juga telah dipertemukan dengan Roslia, yang kakaknya pernah dijaga oleh Ps. Ong. Secara kebetulan mereka ini saling berkenalan dan mempunyai pertalian yang rapat antara satu dengan lain. Mereka adalah teman baik sejak dari remaja lagi! Pada masa yang sama aku masih berhubung dengan Ps. Ong, jadi satu hari dia mencadangkan kepada kami untuk menganjurkan kem Muda-Mudi, dan kami berempat, Valeria, Roslia, Jacqueline dan aku mula berbincang tentang penganjuran kem. Pada masa itu, Janet masih di belakang tabir dengan menyediakan satu periuk stewnya yang sangat enak! Lebih kurang 40 orang telah menyertai kem pertama itu.

Begitulah bagaimana semua nubuatan itu mula digenapi....

(Sejak dari kem pertama di Kota Kinabalu pada Julai 2011, Transformation Camps telah pun menganjurkan 16 kem di pelbagai tempat di Sabah, Sarawak dan Semenanjung, membawa impak kepada ratusan anak muda yang menyertainya. Doakan pengurapan kuasa Tuhan atas para penganjur, para fasilitator dan para peserta siri Kem Transformasi yang akan bermula lagi Jumaat ini. Biarlah kuasa dan kasih Tuhan dicurahkan dengan limpahnya ke atas mereka!)

Sila klik Facebook Transformation Camps untuk maklumat lanjut tentang kem-kem yang dianjurkan.


 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved