ads

Isnin, 12 November 2012

10 di tuaran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tuaran - Google Blog Search


sabahkini.net: PR TIDAK KEMPUNAN LAGI <b>DI TUARAN</b>

Posted: 24 Sep 2012 02:30 AM PDT


PADA 16 September lalu, satu sejarah lagi telah tercatat di bumi Tuaran kerana pada malam itu seramai 10,000 penduduk Tuaran, telah hadir di Resturan Singgarung, Pantai Dalit bagi merayakan hari pembentukan Malaysia ke 49 tahun.
Walaupun majlis itu telah dikejutkan dengan ribut hujan, akan tetapi, para rakyat jelata Tuaran tetap tidak berganjak. Sekalipun dibasahi hujan, mereka tetap bersemangat untuk tidak berganjak dari tempat masing-masing.
Pada malam itu juga kesemua pemimpin PR turut serta di majlis yang bersejarah itu. Dari Pemimpin terbilang PR Datuk Seri Anwar Ibrahim, Lim Guan Eng, Tuan Guru Hadi Awang, Datuk Lajim serta pejuang KDM Datuk Wilfred Bumburing.
Di sini, kita boleh lihat kesungguhan rakyat Sabah, terutamanya penduduk Tuaran, bersungguh-sungguh mahu melihat satu perubahan tampuk pemerintahan negara Malaysia dan negeri Sabah.
Sesungguhnya bagi penduduk Tuaran, inilah peluang terbaik bagi orang Sabah meruntuhkan rejim BN. Mereka merasa bertuah kerana pemimpin berani mereka, dari Tuaran, telah mengejutkan rejim di Kuala Lumpur itu dengan mengisytiharkan dirinya keluar  dari BN.
Tindakannya sangat mujarab, kerana akhirnya RCI diumumkan setelah sekian lama bermain teka-teki. Ini satu kejayaan besar bagi Bumburing; kemahuan penduduk Tuaran ingin melihat satu tsunami politik melanda Sabah.
Jika dilihat keramaian sewaktu majlis pengumuman keluar BN oleh Bumburing pada 29 Julai lalu, hampir 15,000 penduduk Tuaran hadir; nampaknya tidak Bumburing tidak tersilap congak dan meyakini bahawa kerusi Parlimen Tuaran dan DUN Tamparuli dan Kiulu sudah pasti dalam genggaman Pakatan Rakyat.
Mungkin tidak keterlaluan jika dikatakan cawangan UMNO, PBS, UPKO hanya tinggal nama dan ketua cawangan sahaja kerana semuanya sudah berhijrah bersama Bumburing.
Peribadi Bumburing dan intipati perjuangan Bumburing selama ini mendapat sokongan dan simpati rakyat kerana perjuangan tidak terhad kepada isu IC palsu atau kerakyatan songsang; malah isu tanah adat, royalti minyak dan Borneonisasi.
Jika dahulu agar sukar bagi PR menawan Parlimen Tuaran, tetapi dengan adanya Bumburing sebagai 'Wira Rakyat Sabah', nampaknya bukan lagi penghalang kejayaan sekalipun terpaksa menghadapi Kubu Kuat UMNO di Tuaran kerana DUN Tamparuli dan Kiulu akan mudah ditawan PR dengan bantuan Bumburing.
Dipercayai Bumburing akan bertanding di kerusi DUN Tamparuli bersama seorang peguam terkenal di DUN Kiulu kerana Parlimen Tuaran akan dilepaskan kepada PKR sebagai kaedah penyelesaian terbaik.
Walaupun peluang PR di DUN Sulaman masih dilihat 50:50, namun dengan kemerosotan pengaruh Hajiji dan UMNO, maka tidak mustahil DUN Sulaman akan terlepas kepada PR.

10 di ranau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


Pejabat Meteorologi <b>Di Ranau</b> Mampu Memantau Dan Menentukan <b>...</b>

Posted: 01 Oct 2012 08:37 AM PDT


KEWUJUDAN  Pejabat  Meteorologi  yang baru   di Jalan Marakau dekat Kampung Sinarut terletak 1 kilometer dari pekan Ranau, amat penting bagi membolehkan Jabatan Meteorologi memantau dan menentukan corak cuaca serta fenomena di kawasan pertanian yang berbukit di negeri ini.
Dengan penubuhan pejabat  baru itu,  jabatan berkenaan kini mempunyai stesen di pedalaman dan kawasan tanah tinggi  Sabah serta berupaya memperluaskan rangkaian meterorologi untuk ramalan cuaca yang lebih tepat.
Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Panglima Dr.Maximus Johnity Ongkili dalam ucapannya merasmikan pejabat itu baru-baru ini, memberitahu yang pejabat terletak di Ranau itu, bukan sahaja mengeluarkan ramalan cuaca bagi daerah Ranau tetapi turut meliputi daerah Kota Marudu (Utara), Kota Belud (Timur Laut), Tuaran (Barat), Tambunan (Barat Daya), Keningau (Selatan), Tongod (Tenggara) dan Beluran (Timur).
"Untuk meningkatkan ketepatan ramalan cuaca, kita juga perlu memantau cuaca dan iklim di kawasan tanah tinggi  bagi membolehkan kita memahami corak cuaca di Ranau serta mengenalpasti perubahan yang disebabkan aktiviti pertanian berskala besar di kawasan tanah tinggi", jelas Dr.Maximus sambil memaklumkan stesen pencerapan di Pejabat Meteorologi di Ranau itu dilengkapi dengan peralatan  'Strong Motion' yang digunakan untuk mengesan gemba bumi di Ranau dan kawasan sekitarnya selain  stesen sedia ada di Lembah Danum.
SUMBANGAN …..Maximus (kanan) menyampaikan bantuan berupa barangan keperluan harian kepada salah seorang penerima.

Menurutnya, stesen 'Strong Motion' adalah kritikal kerana gempa bumi dan tanah runtuh kebiasaannya berlaku di sepanjang garisan sesar yang aktif iaitu di Mensaban, Crocker, Tabin dan Lobou-Lobou yang terletak di Ranau dan Kundasang.
Dr.Maximus berkata, kajian oleh Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia  yang dijalankan antara 2008 dan 2010 di Mensaban dan Lobou-Lobou yang menggunakan teknologi 'Global Navigation Satellite System', menunjukkan berlakunya pergerakan bumi berukuran antara beberapa millimeter hingga empat empat sentimeter.
Ahli Astronomi PUSKAL Ranau, Dr.Mustapha Nasir (kiri) menerangkan sesuatu kepada Dr.Maxmus.
Satu kajian yang telah dijalankan berkaitan dengan pergerakan bumi katanya, memerlukan pemerhatian dan kajian yang leih lanjut iaitu selama lima tahun untuk mengenalpasti sama ada pergerakan yang berlaku itu berpunca daripada sesar aktif atau disebabkan oleh pergerakan permukaan tanah.
"Pergerakan bumi yang disebabkan oleh garis sesar yang aktif boleh mengakibatkan peningkatan dalam kekerapan gempa bumi sederhana manakala pergerakan permukaan boleh menyebabkan tanah runtuh. Kajian menyeluruh membolehkan kita menentukan tebatan yang sesuai dan langkah-langkah kawalan untuk mengurangkan kesan gempa bumi kepada aktiviti dan penduduk yang tinggal di kawasan Ranau dan Kundasang", jelas Dr.Maximus.
TERSERGAM INDAH …Bangunan stesen/pejabat Meteorologi  Ranau, menelan kos RM3.58 juta.

SELESA …Kuuarters kakitangan  Stesen  Meteorologi Ranau.
Menurutnya lagi, stesen Meteorologi di Ranau itu juga berperanan untuk meningkatkan kesedaran awam mengenai peranan cuaca kepada kehidupan seharian dan bleh mengeluarkan data cuaca yang lebih mudah difahami kepada orang ramai termasuklah maklumat yang membolehkan pihak berkaitan menjalankan kajian bagi tujuan pertanian serta penternakan di  daerah berkenaan.
Pejabat Meteorologi itu yang turut dilengkapi kuarters untuk kakitangan  menelan belanja sebanyak RM3.58 juta dan merupakan stesen keenam di Sabah selepas  Kota Kinabalu, Sandakan, Tawau, Keningau dan Kudat.
"Di bawah Rancangan Malaysia Ke -9, 14 buah pejabat/stesen meteorology baru telah dibina dan tujuh yang sedia ada telah dinaik taraf dengan kos sebanyak RM35.1 juta dan daripada jumlah tersebut, RM10.6 juta telah dibelanjakan untuk menaik taraf stesen Tawau dan membina tiga pejabat baru di Keningau, Kudat dan Ranau",tambah Dr.Maximus.
Turut diadakan sempena majls itu, ialah penyampaian sumbangan daripada Jabatan Meteorologi berupa barangan keperluan harian kepada 30 orang penduduk  kurang berkemampuan (miskin) disampaikan Dr.Maximus disaksikan Timbalan Ketua Pengarah (Ramalan), Jabatan Meteorologi Malaysia, Che Gayah Binti Ismail, Mantan Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia, Dato'Dr.Yap Kok Seng, Timbalan Ketua Pengarah (Aplikasi) Jabatan Meteorologi Malaysia, Alui Bahari, Pengarah Pejabat Meteorologi Kota KInabalu,Abd.Malik Tussin, Pegawai Daerah Ranau, Haji Faimin Bin Kamin, Ketua Stesen Pejabat Meteorologi Ranau, Josenin Dumin bersam Ketua-Ketua/Kakitangan Jabatan Kerajaan Negeri &Persekutuan dan ratusan penduduk yang hadir diserikan dengan persembahan koir daripada Kumpulan Koir Jabatan Meteorologi  Sabah pimpinan Melania Christianus mendendangkan tiga buah lagu iaitu, '1 Malaysia', 'I Am For You' dan  'Meteorologi Cemerlang'. Oleh-JN

10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


TANAMAN BIBIT SAWIT <b>DI KINABATANGAN</b> - Baja Foliar Mekar <b>...</b>

Posted: 01 Nov 2012 07:33 AM PDT

bibit ini di tanam sudah hampir 3 bulan dan hasil selepas menanam nampak kerna setiap bibit sudah membentuk atau mengeluarkan daun dalam 4 hingga ke 6 helai setakat ini benih sawit yang di tanam sekitar 1700 pokok.

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


.: PENGGUNA ISLAM <b>DI SEMPORNA</b> DALAM DILEMA, TUNTUT <b>...</b>

Posted: 31 Oct 2012 01:48 AM PDT

Nasib majoriti pengguna Islam di daerah Semporna berada pada kedudukan yang membimbangkan, berikutan beberapa bakery atau kedai roti yang berada di pekan daerah itu tidak memaparkan lambang HALAL. Produk-produk berasakan roti yang dijual dibeberapa super market seperti Milimewa,Bakhtiar Shopping Centre,dan kedai-kedai runcit lain jelas tidak mengandungi 'perkataan ATAU  LOGO HALAL daripada Jabatan kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), ataupun dari Jabatan Agama Islam Negeri.

Manakala JHEAIS cawangan Semporna pula dilihat tidak mempedulikan perkara ini, buktinya apabila pejabat JHEAIS cawangan Semporna hanya dipisahkan oleh beberapa lot kedai dengan salah sebuah kedai bakery di Taman Sampul. Tidak ada tindakan yang diambil, manakala produk dari kedai ini dijual secara berleluasa.

Daripada tinjauan yang dilakukan mendapat walaupun terdapat beberapa produk roti mengandungi Logo Halal seperti jenama GIANT dan jenama BISMI ,namun ia tidak dapat menampung keperluan pengguna Islam di daerah itu.

Pihak berkuasa  seperti Kementerian Hal Ehwal pengguna cawangan Semporna pula yang hanya  dipisahkan oleh satu blok kedai sebuah Bakery lagi juga 'gagal' mengambil tindakan wajar atau sememangnya kementerian itu hanya mempunyai bidang kuasa dari segi pemantaun harga barang sahaja.

Beberapa pengguna Islam yang sempat ditemui memaklumkan bahawa perkara ini telah lama berlaku dan memerlukan perhatian wajar dari semua pihak terutama Menteri di Jabatan Ketua Menteri Datuk Nasir Tun Sakaran Dandai yangh ditugaskan dalam hal ehwal agama Islam di Sabah merangkap ADUN SENALLANG.

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved