ads

Ahad, 7 Oktober 2012

10 di kudat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kudat - Google Blog Search


sabahkini.net: FERI <b>KUDAT</b>-BANGGI WAJAR DIBERI SUBSIDI

Posted: 04 Oct 2012 03:59 AM PDT


PITAS: Pembantu Menteri Pelancongan Kebudayaan dan Alam Sekitar, Datuk Bolkiah Haji Ismail, berkata kerajaan Barisan Nasional BN dirayu supaya memberikan subsidi tambang kepada pengguna feri Kudat-Pulau Banggi sebagaimana yang dinikmati pengguna feri Labuan-Menumbok yang diumumkan melalui Bajet 2013.
Katanya, penyeragaman ini memberi kesaksamaan kepada rakyat yang berada di kawasan utara negeri ini dalam memajukan kepelbagaian demi menikmati sumbangan kerajaan BN terhadap rakyat berbilang kaum di negeri ini.
Bolkiah berkata, Pulau Banggi telah diangkat sebagai kawasan agropolitan oleh mantan Perdana Menteri, Tun Abdullah Haji Ahmad Badawi, selain itu Pulau Banggi tidak kurang hebatnya dalam sektor pelancongan kerana daerah kecil tersebut terdapat destinasi pelancongan yang menarik.
Sehubungan itu, amat bersesuaian jika pengangkutan feri Kudat ke Pulau Banggi diberikan potongan harga yang sama dengan apa yang diberikan kerajaan BN kepada pengangkutan feri Labuan ke Menumbok.
Bolkiah yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pitas berkata demikian di Majlis Penyerahan Tangki Air 1 Malaysia di bawah Program Tranformasi Luar Bandar bagi DUN Banggi dan Pitas yang diadakan di Dewan Terbuka Pejabat Unit Pemimpin Kemajuan Rakyat UPKR dan Umno DUN Pitas dekat sini baru-baru ini.
Beliau turut menasihatkan rakyat di daerah ini khasnya yang sudah menerima pelbagai bantuan dari kerajaan BN seperti Tangki air 1 Malaysia, TV dengan Decoder Astro, Komputer Riba 1 Malaysia, Zink, peralatan Petani dan Nelayan dan sebagainya hendaklah menggunakannya dengan sempurna.
"Jangan salah gunakan kemudahan yang diberikan kerana kerajaan tidak akan mengulangi pemberian tersebut sebab orang lain juga memerlukan bantuan yang sama," tegasnya.
Terdahulu Pemimpin Kemajuan Rakyat DUN Pitas merangkap pengerusi penganjur, Mohd. Lahab Enul berkata para lebih 800 orang penerima tangki air 1 Malaysia ini hendaklah menggunakannya dengan betul, tidak menjual dan memberikan kepada orang lain.
Katanya Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dan Ketua Kampung dinasihatkan agar sentiasa memantau dan menasihatkan rakyat di bawah seliaan mereka tidak menyalahgunakan kemudahan yang diberikan dan menasihatkan mereka yang belum menerima bantuan tersebut hendaklah bersabar kerana kerajaan BN bukan memberi sumbangan dalam satu perkara sahaja, malah kerajaan amat peka dengan permasalahan rakyat, khususnya di luar bandar.
Oleh itu, JKKK dan Ketua Kampung yang merupakan mata dan telinga serta agen penggerak kepada kerajaan BN hendaklah menyampaikan maklumat kerajaan dengan tepat.
Turut hadir di majlis itu Naib Ketua Umno Bahagian Kudat, Harun Durabi; Ketua Pergerakan Pemuda Umno Bahagian Kudat merangkap Ketua Penerangan Pergerakan Pemuda BN Sabah, Mejar Kehormat Shariff Sahar Shariff Ading; CDO Banggi Masikun Mojintal; Ketua-ketua Kampung dan Pengerusi JKKK DUN Banggi dan Pitas. (New Sabah Times)

10 di kota marudu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota marudu - Google Blog Search


sabahkini.net: BN TEPATI JANJINYA <b>DI KOTA MARUDU</b>

Posted: 01 Oct 2012 08:49 PM PDT


KOTA MARUDU :  Peruntukan RM120 juta oleh kerajaan bagi membina jalan berturap dan melaksanakan program Agropolitan bagi menyediakan kegiatan ekonomi dan pembangunan bagi 450 keluarga yang ditempatkan semula di Gana di sini adalah satu contoh baik Barisan Nasional menunaikan janji, kata Anggota Parlimen Kota Marudu Datuk Seri Dr Maximus Ongkili.
Beliau yang juga Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi berkata peruntukan RM60 juta bagi menaik taraf jalan lori balak dan RM60 juta lagi bagi program Agropolitan adalah "satu komitmen yang pemurah dan penyayang" bagi 3,000 penduduk di sana.
Keluarga berkenaan adalah dari 10 perkampungan yang bertaburan dalam lingkungan dan berdekatan dengan Hutan Simpan Lingkabau yang ditempatkan semula melalui Projek Pembangunan Bersepadu dan Penempatan Semula Gana pada 1997.
"Program Agropolitan membolehkan penduduk kampung menjalankan kerja-kerja penanaman getah untuk menjana pendapatan manakala jalan yang dinaik taraf akan membolehkan Gana boleh diakses dan membawa pembangunan kepada kampung-kampung berkenaan," katanya semasa majlis pecah tanah fasa keempat projek menaik taraf Jalan Talantang-Gana di sini.
Ongkili berkata peruntukan asal hanyalah untuk menaik taraf jalan lori balak sepanjang 19.7km dan oleh itu jalan berdebu sepanjang 6km menuju ke perkampungan itu kekal teruk. (Bernama)

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


UMNO Online - Karnival Kerjaya “BN Youth Job Fair” <b>Di Sandakan</b> <b>...</b>

Posted: 18 Sep 2012 11:14 PM PDT

Kategori Utama

Karnival Kerjaya "BN Youth Job Fair" Di Sandakan Tawar 7,000 Peluang Pekerjaan

Oleh: Mohd Faizal Mohd Salleh

KUALA LUMPUR, 19 Sept – Karnival kerjaya terbesar "BN Youth Job Fair" di negara ini akan kembali dianjurkan di negeri Sabah pada 22 dan 23 September 2012 bertempat di Harbour Mall, Sandakan, Sabah.

Pengerusi Sekretariat Pekerja Muda Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Nazir Hussain Akhtar Hussain berkata, pada tahun lalu ianya dianjurkan di Kota Kinabalu tetapi pada tahun ini karnival yang sama diterbangkan ke Sandakan, Sabah kerana mengambil kira keperluan dan permintaan rakyat di negeri Sabah khususnya golongan muda di Sandakan.

Jelas beliau Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman akan menyempurnakan majlis perasmian program ini pada hari pertama karnival.

"Negeri Sabah merupakan destinasi kedua BN Youth Job Fair 2012 selepas Stadium Nasional Bukit Jalil pada bulan Mei yang lalu.

"Pada kali ini,  BN Youth Job Fair terdapat sedikit kelainan dengan beberapa penambahbaikkan dalam pengisian penganjuran bagi memenuhi keperluan dan minat golongan muda negara ini. Peluang yang diberikan bermula dari lepasan SPM hingga ke peringkat tertinggi termasuk yang mempunyai pengalaman bekerja", katanya kepada UMNO-Online di sini, hari ini.

Tambah beliau lagi penganjuran, BN Youth Job Fair 2012 mendapat kerjasama yang cukup baik oleh pihak Kementerian, agensi-agensi kerajaan, syarikat-syarikat GLC, syarikat multinasional dan syarikat-syarikat korporat.

Antara Kementerian dan syarikat yang akan menyertai karnival di Sandakan ialah Bahagian Francais Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi & Kepenggunaan (KPDNKK), MARA, PETRONAS, Brandt International dan banyak lagi yang bakal menawarkan hampir 7,000 peluang pekerjaan kepada masyarakat di Sandakan dan seluruh Sabah.

Nazir berkata untuk warga Sandakan, BN Youth Job Fair 2012 ini menjadi lapangan yang cukup baik kerana penganjur menekankan peluang-peluang pekerjaan yang sebahagian besarnya ditawarkan untuk berkhidmat di kawasan berkenaan sahaja.

"Ini memberi kemudahan yang cukup baik agar tiada berlaku penghijrahan golongan muda untuk bekerjaya. Jika, diimbas dalam penganjuran yang sama pada tahun lalu di negeri Sabah, sebahagian besar pengunjung berjaya mendapat peluang pekerjaan mengikut bidang dan kemahiran serta kelayakan yang mereka ada.

"Kita yakin dan percaya penganjuran di Sandakan ini akan memberi manfaat sepenuhnya kepada seluruh warga Sandakan dan Sabah amnya dalam memperolehi peluang pekerjaan dan peluang-peluang yang ditawarkan sebagai kunci kejayaan membina masa hadapan yang lebih sejahtera dan berjaya.

"BN Youth Job Fair 2012 di Sandakan ini juga memperlihatkan bahawa peluang-peluang pekerjaan di negeri Sabah adalah banyak dan pelbagai. Ini semua terhasil di atas kebijaksanaan kerajaan negeri Sabah mengurus ekonomi serta membawa pelaburan yang berterusan ke negeri ini", ujarnya.

Justeru beliau berharap seluruh warga Sandakan dan Sabah serta golongan pencari kerja yang tinggal berdekatan dapat meluangkan masa hadir untuk merebut peluang-peluang pekerjaan yang ditawarkan melalui BN Youth Job Fair ini yang dianjurkan selama dua hari pada 22 dan 23 September 2012 bermula pada pukul 10.00 pagi hingga 6.00 petang di Harbour Mall, Sandakan.

"Suka untuk saya mengingatkan kepada pengunjung-pengunjung yang akan datang supaya bukan hanya membawa resume yang lengkap malah apa yang lebih menjadi keutamaan adalah untuk mempersiapkan diri dari segi mental dan fizikal.

"Rebutlah peluang serta kemudahan yang diberikan ini sebaiknya dengan usaha dan kesungguhan bagi meyakinkan majikan-majikan yang hadir kerana temuduga secara terus turut diadakan. Kami mensasarkan, lebih dari 80 peratus peluang pekerjaan yang ditawarkan di Sandakan ini dapat diisi melalui penganjuran karnival ini," tambahnya lagi. -MediaUMNO

Berita Bertarikh Pada 2:14 PM

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


Hi, I&#39;m Jacqkie: A Day&#39;s Train Ride to Beaufort, <b>Papar</b>

Posted: 06 Oct 2012 10:54 PM PDT

I've had a week off and I had tons of plans to go around with it, but with the week off coinciding mum's birthday and mine, and a cousin's wedding, I had to skip most elaborated plans, and compress everything into a day's train ride which I absolutely loved. But before that, here's quick one; 
Just recently, I was offered to work in a bigger international chain, and I took it, and after much la di da, here I am having a week off before I start on my next journey. It's been an amazing one in my previous place, where people have respected me, my talent and skills so honorably. But I'm developing even more now, so I've decided it's only right for me to move somewhere bigger and take up the offer that one has valued me for. So that's all. Now let's get technical.

I was wondering what I could do for my actual birth-day (Tuesday, 2nd October) - and while others indulge in different things like retail therapy, aromatherapies, food or maybe even just plain ol' nothing, a little adventure could make me in particular a billion times happy enough. So I asked around, scouted through, and finally settled on taking a simple train ride to it's furthest and visit it's stopping towns. Because I had a late night the night before my birthday, I woke up late and missed the first train. So I decided to take the day as it is, and do it the next day instead.

Background

JKNS - Jabatan Keretapi Negeri Sabah or The Sabah Railway Department has been around for almost a century now (1914 - 2012) while the trains have been operating way back since the 1800s since British's Occupation. These trains are "district trains", as they were previously built to connect major districts such as Tenom to transfer goods which means not so much of city transfers.

When I was a kid, maybe about 10 - 15 years ago, my dad would bring us to travel all the way up to Tenom with the trains, and back then the trains were operating with steam and coal (you can even hear it from a mile away when it lets out its steam going choooo-choooo), rusted and dirtied from time and all the mud and rocks they pass through, and while you're in it, the choos were evidently louder, air ventilation was good, there was no aircond, it didn't matter, we never knew, windows wide open, our heads would stick out, sometimes, half of our body juts out, wind passes our face, and it felt like the fastest things we've ever been on, you can bring basically anything (I remember bringing pillows and a huge teddy bear all the way to Tenom), the tiny walkways were filled with vendors coming to you selling all kinds of things. Wet fishes, veggies, peanuts, pungent smells, fighting cocks - all within eyesight. Some had to stand, while some had to sit on wobbly chairs. Tunnels felt like forever and no naps were comfortable.

But these memories were unforgettable. It was among the first few times too brother showed so much leadership and protectiveness over me. Gave away his seat for me, tied my hair because it was getting too hot, gave me his mineral water told me the tunnels would be okay. All these simple kind gestures are remembered forever.


These are the new trains. Of course, these trains change because of time and infrastructures too. So I needed to check it out. Unfortunately, the coverage was halved (temporarily). From Tanjung Aru to Tenom, to Tanjung Aru to Beaufort.

Since I missed the train ride the first time, the next day I woke up way earlier to make sure I didn't the second time. Reached the train station about 45 minutes before departure. I wanted to drop by at only two stops, Beaufort (furthest) and Papar (my camera died -______-) while the rest to enjoy the much forgotten scenery.My journey to Beaufort basically encompasses Putatan, Kinarut, Kawang, Papar, Kimanis, Bongawan, Membakut and back. If I had more time, or maybe even a night to spare, I would have stopped at all these stops, and probably pick a town to stay in. But even for the bigger town such as Papar and Beaufort, I wasn't really sure whether there were motels (even after searching online). But it's okay, I've decided to do so the next time.
Beaufort 

I took the 7.45 am train ride for only RM 4.80. Reached there 9.45 had only about an hour or so to explore Beaufort Town (to catch the 11AM train ride down), so I couldn't go further then the town itself which was fine, because Beaufort Town is adorable!
Beaufort's main or majority races are of Bisaya, Brunei, Murut and Chinese. The thing about Sabahans and their ethnics and their races is that it's virtually impossible to identify what race we are just by looking at us at one glance.
Tamu BeaufortSo I told her my plans. Please look through my photos what my eyes have caught and found fascinating in Beaufort.

Look carefully. Check out this grandpa's shirt inside. We know who he'll vote!
Last I was there was probably 10 - 14 years ago as well, so I was bouncing around town trying out new food, snapping new and old things. I even talked to some of the uncles and aunties, they were asking me where I'm from and where I'm heading.

I like these two questions: Where are you From, and Where are you Heading?

The town is adorable, I finished one part of the town within 30 - 45 minutes of just aimlessly walking around. Some rascals tried to disturb me, but I'm sure they were just being friendly - I mean I was with a small camera snapping away. If that doesn't scream tourist, I don't know what is.

Papar

Right after Beaufort (it being the last stop), I went back down and stopped at Papar. It cost me RM 2.95 for one way from Beaufort - Papar. My train ride from Beaufort was at 11.10am and was scheduled to reach Papar about 12.15pm. Morris is working in Papar so I messaged him whether he'd like to have lunch and maybe show me around, a little bit of like a crash course on Papar and he delightfully said yes.

But sorry guys, my camera died so no photos T____________T

After lunch he brought me around the roads, crooks and crannies of Papar telling me a little about the place. What's the main race and what are the things people do there. After lunch, he dropped me off at the bus terminal, but I wasn't ready to go back so I walked to the Library (which was really less than 2 minutes away) and scootch around town. About half an hour or so of walking around, I finally decided to take the bus downtown. And I think that was probably one of the fastest bus ride I've ever been on O.O

So there you go. A day of a train ride for my birthday :)


Please call them below to plan your travels before heading straight to the station:

Jabatan Keretapi Negeri Sabah / Railway Sabah Department
088 - 254 611
http://www.sabah.gov.my/railway/

Jacqueline Rowena @ Jacqkie.

10 di tuaran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tuaran - Google Blog Search


YIENGAIL: Mencari Yang Mustahil : Kanai <b>Tuaran</b>

Posted: 30 Sep 2012 01:39 PM PDT

Lokasi : Muara Tuaran Sabah.
Tarikh  : April 2012.

Sebelum saya mengenali Bintuka, Menumbok, Mamahat, Muara Gum Gum, Terusan, dan lain lain, muara Tuaran lah yang memberikan saya salam pengenalan kepada cabaran mengilat muara di Sabah.

Seingat saya, muara di Tuaran adalah antara muara pertama yang saya teroka sebaik saya ditugaskan di Sabah pada hujung tahun 2008.

Dengan jaraknya hanya sekitar 1 jam setengah memandu sahaja dari rumah saya di Ranau, memungkinkan saya untuk berulang alik selepas trip mengilat di sana.

Pada awal tahun 2009, sukar untuk saya mendapatkan bot yang lengkap berenjin untuk turun mengilat. Maklumlah, belum kenal ramai pemancing lagi. Jadi, apa sahaja peluang yang datang untuk memancing botbased, saya rembat seadanya.

Walau terpaksa berdayung sepanjang trip, tapi saya cukup gembira kerana dapat timba pengalaman di tempat baru.

Kenangan tahun 2009, terpaksa berdayung dan menolak bot waktu air surut habis. 
Seperti mana mana pemancing yang baru menjejakkan kaki ke Sabah, pasti ikan Kanai/Tembaring/BorneoBlackBass menjadi ikan idaman yang di cari. Waktu itu, saya hanya sekadar mendengar cerita dari rakan rakan yang biasa memancing dasar di Tuaran tentang wujudnya Kanai di sana suatu masa dahulu.
Nelayan yang di bawa berbual juga turut mengiyakan bila di tanya tentang Kanai di mura Tuaran.
Tapi masalahnya...nak bersua dengan Kanai Tuaran adalah hampir kepada mustahil.
Sangat susah. 1 dalam 1000 kebarangkalian untuk bersua. 
Dari 2009 hingga 2012, entah berapa kali saya ke muara Tuaran untuk misi mengilat sambil mengharapkan agar terjumpa Kanainya. Tapi semuanya gagal. Sehinggalah pada April tahun ini, Kanai yang selama ini saya anggap sebagai mitos di Tuaran, tersua juga di celah celah anak sungai muara Tuaran.
2012, kali ini saya tidak perlu mendayung lagi kerana sudah ada kenalan 
yang sudi menyewakan bot untuk mengilat sekitar muara.
Simpang utama sebelum bersua anak sungai yang lebih berpotensi.
Dalam perjalan masuk ke anak sungai, kami selalunya akan trolling sepanjang tebing. Cuma sungai ini tidaklah terlalu dalam, jadi perlulah pilih gewang yang sesuai.
Salah satu selekoh luas sebelum ke hot spot casting.
Inilah yang kami cari di Tuaran!
 Bagi yang biasa masuk ke sungai sungai kecil muara ini,
 pasti mudah cam lokasi belakang saya ni.
Siakap merahlah yang menjadi pengubat duka jika gagal bersua sang Kanai.
Kerapu dari kawasan berbatu.
 Jika kena waktunya, boleh dapat 'bonus BB' :)
Gewang Duel jugalah antara yang paling killer.
Alhamdulillah, akhirnya setelah hampir 3 tahun mencuba di tempat yang sama, akhirnya saya di ketemukan juga dengan Kanai muara Tuaran yang selama ini hanya didengar dari mulut nelayan veteran dan disudah dianggap sebagai hampir 'pupus' di muara Tuaran.
Saya tidak pasti kenapa Kanai Tuaran sangat sukar di temui. Sama ada populasinya memang tinggal sedikit, atau lokasi persembunyiannya belum di jumpai. Yang pastinya, saya akan kunjungi lagi muara Tuaran untuk trip 'mencari yang mustahil : kanai Tuaran'.

10 di sipitang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sipitang - Google Blog Search


Sambutan Hari Malaysia 16 September Ini <b>Di</b> Esplanade <b>Sipitang</b> <b>...</b>

Posted: 14 Sep 2012 04:47 PM PDT

/gi, ob=/^(?:select|textarea)/i,pb=/^(?:color|date|datetime|email|hidden|month|number|password|range|search|tel|text|time|url|week)$/i,qb=/^(?:GET|HEAD)$/,Ra=/\[\]$/,T=/\=\?(&|$)/,ja=/\?/,rb=/([?&])_=[^&]*/,sb=/^(\w+:)?\/\/([^\/?#]+)/,tb=/%20/g,ub=/#.*$/,Ha=c.fn.load;c.fn.extend({load:function(a,b,d){if(typeof a!=="string"&&Ha)return Ha.apply(this,arguments);else if(!this.length)return this;var e=a.indexOf(" ");if(e>=0){var f=a.slice(e,a.length);a=a.slice(0,e)}e="GET";if(b)if(c.isFunction(b)){d=b;b=null}else if(typeof b=== "object"){b=c.param(b,c.ajaxSettings.traditional);e="POST"}var h=this;c.ajax({url:a,type:e,dataType:"html",data:b,complete:function(l,k){if(k==="success"||k==="notmodified")h.html(f?c("

").append(l.responseText.replace(nb,"")).find(f):l.responseText);d&&h.each(d,[l.responseText,k,l])}});return this},serialize:function(){return c.param(this.serializeArray())},serializeArray:function(){return this.map(function(){return this.elements?c.makeArray(this.elements):this}).filter(function(){return this.name&& !this.disabled&&(this.checked||ob.test(this.nodeName)||pb.test(this.type))}).map(function(a,b){var d=c(this).val();return d==null?null:c.isArray(d)?c.map(d,function(e){return{name:b.name,value:e}}):{name:b.name,value:d}}).get()}});c.each("ajaxStart ajaxStop ajaxComplete ajaxError ajaxSuccess ajaxSend".split(" "),function(a,b){c.fn[b]=function(d){return this.bind(b,d)}});c.extend({get:function(a,b,d,e){if(c.isFunction(b)){e=e||d;d=b;b=null}return c.ajax({type:"GET",url:a,data:b,success:d,dataType:e})}, getScript:function(a,b){return c.get(a,null,b,"script")},getJSON:function(a,b,d){return c.get(a,b,d,"json")},post:function(a,b,d,e){if(c.isFunction(b)){e=e||d;d=b;b={}}return c.ajax({type:"POST",url:a,data:b,success:d,dataType:e})},ajaxSetup:function(a){c.extend(c.ajaxSettings,a)},ajaxSettings:{url:location.href,global:true,type:"GET",contentType:"application/x-www-form-urlencoded",processData:true,async:true,xhr:function(){return new E.XMLHttpRequest},accepts:{xml:"application/xml, text/xml",html:"text/html", script:"text/javascript, application/javascript",json:"application/json, text/javascript",text:"text/plain",_default:"*/*"}},ajax:function(a){var b=c.extend(true,{},c.ajaxSettings,a),d,e,f,h=b.type.toUpperCase(),l=qb.test(h);b.url=b.url.replace(ub,"");b.context=a&&a.context!=null?a.context:b;if(b.data&&b.processData&&typeof b.data!=="string")b.data=c.param(b.data,b.traditional);if(b.dataType==="jsonp"){if(h==="GET")T.test(b.url)||(b.url+=(ja.test(b.url)?"&":"?")+(b.jsonp||"callback")+"=?");else if(!b.data|| !T.test(b.data))b.data=(b.data?b.data+"&":"")+(b.jsonp||"callback")+"=?";b.dataType="json"}if(b.dataType==="json"&&(b.data&&T.test(b.data)||T.test(b.url))){d=b.jsonpCallback||"jsonp"+mb++;if(b.data)b.data=(b.data+"").replace(T,"="+d+"$1");b.url=b.url.replace(T,"="+d+"$1");b.dataType="script";var k=E[d];E[d]=function(m){if(c.isFunction(k))k(m);else{E[d]=B;try{delete E[d]}catch(p){}}f=m;c.handleSuccess(b,w,e,f);c.handleComplete(b,w,e,f);r&&r.removeChild(A)}}if(b.dataType==="script"&&b.cache===null)b.cache= false;if(b.cache===false&&l){var o=c.now(),x=b.url.replace(rb,"$1_="+o);b.url=x+(x===b.url?(ja.test(b.url)?"&":"?")+"_="+o:"")}if(b.data&&l)b.url+=(ja.test(b.url)?"&":"?")+b.data;b.global&&c.active++===0&&c.event.trigger("ajaxStart");o=(o=sb.exec(b.url))&&(o[1]&&o[1].toLowerCase()!==location.protocol||o[2].toLowerCase()!==location.host);if(b.dataType==="script"&&h==="GET"&&o){var r=t.getElementsByTagName("head")[0]||t.documentElement,A=t.createElement("script");if(b.scriptCharset)A.charset=b.scriptCharset; A.src=b.url;if(!d){var C=false;A.onload=A.onreadystatechange=function(){if(!C&&(!this.readyState||this.readyState==="loaded"||this.readyState==="complete")){C=true;c.handleSuccess(b,w,e,f);c.handleComplete(b,w,e,f);A.onload=A.onreadystatechange=null;r&&A.parentNode&&r.removeChild(A)}}}r.insertBefore(A,r.firstChild);return B}var J=false,w=b.xhr();if(w){b.username?w.open(h,b.url,b.async,b.username,b.password):w.open(h,b.url,b.async);try{if(b.data!=null&&!l||a&&a.contentType)w.setRequestHeader("Content-Type", b.contentType);if(b.ifModified){c.lastModified[b.url]&&w.setRequestHeader("If-Modified-Since",c.lastModified[b.url]);c.etag[b.url]&&w.setRequestHeader("If-None-Match",c.etag[b.url])}o||w.setRequestHeader("X-Requested-With","XMLHttpRequest");w.setRequestHeader("Accept",b.dataType&&b.accepts[b.dataType]?b.accepts[b.dataType]+", */*; q=0.01":b.accepts._default)}catch(I){}if(b.beforeSend&&b.beforeSend.call(b.context,w,b)===false){b.global&&c.active--===1&&c.event.trigger("ajaxStop");w.abort();return false}b.global&& c.triggerGlobal(b,"ajaxSend",[w,b]);var L=w.onreadystatechange=function(m){if(!w||w.readyState===0||m==="abort"){J||c.handleComplete(b,w,e,f);J=true;if(w)w.onreadystatechange=c.noop}else if(!J&&w&&(w.readyState===4||m==="timeout")){J=true;w.onreadystatechange=c.noop;e=m==="timeout"?"timeout":!c.httpSuccess(w)?"error":b.ifModified&&c.httpNotModified(w,b.url)?"notmodified":"success";var p;if(e==="success")try{f=c.httpData(w,b.dataType,b)}catch(q){e="parsererror";p=q}if(e==="success"||e==="notmodified")d|| c.handleSuccess(b,w,e,f);else c.handleError(b,w,e,p);d||c.handleComplete(b,w,e,f);m==="timeout"&&w.abort();if(b.async)w=null}};try{var g=w.abort;w.abort=function(){w&&Function.prototype.call.call(g,w);L("abort")}}catch(i){}b.async&&b.timeout>0&&setTimeout(function(){w&&!J&&L("timeout")},b.timeout);try{w.send(l||b.data==null?null:b.data)}catch(n){c.handleError(b,w,null,n);c.handleComplete(b,w,e,f)}b.async||L();return w}},param:function(a,b){var d=[],e=function(h,l){l=c.isFunction(l)?l():l;d[d.length]= encodeURIComponent(h)+"="+encodeURIComponent(l)};if(b===B)b=c.ajaxSettings.traditional;if(c.isArray(a)||a.jquery)c.each(a,function(){e(this.name,this.value)});else for(var f in a)da(f,a[f],b,e);return d.join("&").replace(tb,"+")}});c.extend({active:0,lastModified:{},etag:{},handleError:function(a,b,d,e){a.error&&a.error.call(a.context,b,d,e);a.global&&c.triggerGlobal(a,"ajaxError",[b,a,e])},handleSuccess:function(a,b,d,e){a.success&&a.success.call(a.context,e,d,b);a.global&&c.triggerGlobal(a,"ajaxSuccess", [b,a])},handleComplete:function(a,b,d){a.complete&&a.complete.call(a.context,b,d);a.global&&c.triggerGlobal(a,"ajaxComplete",[b,a]);a.global&&c.active--===1&&c.event.trigger("ajaxStop")},triggerGlobal:function(a,b,d){(a.context&&a.context.url==null?c(a.context):c.event).trigger(b,d)},httpSuccess:function(a){try{return!a.status&&location.protocol==="file:"||a.status>=200&&a.status=0;a=f?a.responseXML:a.responseText;f&&a.documentElement.nodeName==="parsererror"&&c.error("parsererror");if(d&&d.dataFilter)a=d.dataFilter(a,b);if(typeof a==="string")if(b==="json"||!b&&e.indexOf("json")>=0)a=c.parseJSON(a);else if(b==="script"||!b&&e.indexOf("javascript")>=0)c.globalEval(a);return a}}); if(E.ActiveXObject)c.ajaxSettings.xhr=function(){if(E.location.protocol!=="file:")try{return new E.XMLHttpRequest}catch(a){}try{return new E.ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP")}catch(b){}};c.support.ajax=!!c.ajaxSettings.xhr();var ea={},vb=/^(?:toggle|show|hide)$/,wb=/^([+\-]=)?([\d+.\-]+)(.*)$/,ba,pa=[["height","marginTop","marginBottom","paddingTop","paddingBottom"],["width","marginLeft","marginRight","paddingLeft","paddingRight"],["opacity"]];c.fn.extend({show:function(a,b,d){if(a||a===0)return this.animate(S("show", 3),a,b,d);else{d=0;for(var e=this.length;d=0;e--)if(d[e].elem===this){b&&d[e](true);d.splice(e,1)}});b||this.dequeue();return this}});c.each({slideDown:S("show",1),slideUp:S("hide",1),slideToggle:S("toggle",1),fadeIn:{opacity:"show"},fadeOut:{opacity:"hide"},fadeToggle:{opacity:"toggle"}},function(a,b){c.fn[a]=function(d,e,f){return this.animate(b, d,e,f)}});c.extend({speed:function(a,b,d){var e=a&&typeof a==="object"?c.extend({},a):{complete:d||!d&&b||c.isFunction(a)&&a,duration:a,easing:d&&b||b&&!c.isFunction(b)&&b};e.duration=c.fx.off?0:typeof e.duration==="number"?e.duration:e.duration in c.fx.speeds?c.fx.speeds[e.duration]:c.fx.speeds._default;e.old=e.complete;e.complete=function(){e.queue!==false&&c(this).dequeue();c.isFunction(e.old)&&e.old.call(this)};return e},easing:{linear:function(a,b,d,e){return d+e*a},swing:function(a,b,d,e){return(-Math.cos(a* Math.PI)/2+0.5)*e+d}},timers:[],fx:function(a,b,d){this.options=b;this.elem=a;this.prop=d;if(!b.orig)b.orig={}}});c.fx.prototype={update:function(){this.options.step&&this.options.step.call(this.elem,this.now,this);(c.fx.step[this.prop]||c.fx.step._default)(this)},cur:function(){if(this.elem[this.prop]!=null&&(!this.elem.style||this.elem.style[this.prop]==null))return this.elem[this.prop];var a=parseFloat(c.css(this.elem,this.prop));return a&&a>-1E4?a:0},custom:function(a,b,d){function e(l){return f.step(l)} var f=this,h=c.fx;this.startTime=c.now();this.start=a;this.end=b;this.unit=d||this.unit||"px";this.now=this.start;this.pos=this.state=0;e.elem=this.elem;if(e()&&c.timers.push(e)&&!ba)ba=setInterval(h.tick,h.interval)},show:function(){this.options.orig[this.prop]=c.style(this.elem,this.prop);this.options.show=true;this.custom(this.prop==="width"||this.prop==="height"?1:0,this.cur());c(this.elem).show()},hide:function(){this.options.orig[this.prop]=c.style(this.elem,this.prop);this.options.hide=true; this.custom(this.cur(),0)},step:function(a){var b=c.now(),d=true;if(a||b>=this.options.duration+this.startTime){this.now=this.end;this.pos=this.state=1;this.update();this.options.curAnim[this.prop]=true;for(var e in this.options.curAnim)if(this.options.curAnim[e]!==true)d=false;if(d){if(this.options.overflow!=null&&!c.support.shrinkWrapBlocks){var f=this.elem,h=this.options;c.each(["","X","Y"],function(k,o){f.style["overflow"+o]=h.overflow[k]})}this.options.hide&&c(this.elem).hide();if(this.options.hide|| this.options.show)for(var l in this.options.curAnim)c.style(this.elem,l,this.options.orig[l]);this.options.complete.call(this.elem)}return false}else{a=b-this.startTime;this.state=a/this.options.duration;b=this.options.easing||(c.easing.swing?"swing":"linear");this.pos=c.easing[this.options.specialEasing&&this.options.specialEasing[this.prop]||b](this.state,a,0,1,this.options.duration);this.now=this.start+(this.end-this.start)*this.pos;this.update()}return true}};c.extend(c.fx,{tick:function(){for(var a= c.timers,b=0;b-1;e={};var x={};if(o)x=f.position();l=o?x.top:parseInt(l,10)||0;k=o?x.left:parseInt(k,10)||0;if(c.isFunction(b))b=b.call(a,d,h);if(b.top!=null)e.top=b.top-h.top+l;if(b.left!=null)e.left=b.left-h.left+k;"using"in b?b.using.call(a, e):f.css(e)}};c.fn.extend({position:function(){if(!this[0])return null;var a=this[0],b=this.offsetParent(),d=this.offset(),e=Ia.test(b[0].nodeName)?{top:0,left:0}:b.offset();d.top-=parseFloat(c.css(a,"marginTop"))||0;d.left-=parseFloat(c.css(a,"marginLeft"))||0;e.top+=parseFloat(c.css(b[0],"borderTopWidth"))||0;e.left+=parseFloat(c.css(b[0],"borderLeftWidth"))||0;return{top:d.top-e.top,left:d.left-e.left}},offsetParent:function(){return this.map(function(){for(var a=this.offsetParent||t.body;a&&!Ia.test(a.nodeName)&& c.css(a,"position")==="static";)a=a.offsetParent;return a})}});c.each(["Left","Top"],function(a,b){var d="scroll"+b;c.fn[d]=function(e){var f=this[0],h;if(!f)return null;if(e!==B)return this.each(function(){if(h=fa(this))h.scrollTo(!a?e:c(h).scrollLeft(),a?e:c(h).scrollTop());else this[d]=e});else return(h=fa(f))?"pageXOffset"in h?h[a?"pageYOffset":"pageXOffset"]:c.support.boxModel&&h.document.documentElement[d]||h.document.body[d]:f[d]}});c.each(["Height","Width"],function(a,b){var d=b.toLowerCase(); c.fn["inner"+b]=function(){return this[0]?parseFloat(c.css(this[0],d,"padding")):null};c.fn["outer"+b]=function(e){return this[0]?parseFloat(c.css(this[0],d,e?"margin":"border")):null};c.fn[d]=function(e){var f=this[0];if(!f)return e==null?null:this;if(c.isFunction(e))return this.each(function(l){var k=c(this);k[d](e.call(this,l,k[d]()))});if(c.isWindow(f))return f.document.compatMode==="CSS1Compat"&&f.document.documentElement["client"+b]||f.document.body["client"+b];else if(f.nodeType===9)return Math.max(f.documentElement["client"+ b],f.body["scroll"+b],f.documentElement["scroll"+b],f.body["offset"+b],f.documentElement["offset"+b]);else if(e===B){f=c.css(f,d);var h=parseFloat(f);return c.isNaN(h)?f:h}else return this.css(d,typeof e==="string"?e:e+"px")}})})(window); //]]>

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


Masjid <b>Negeri Sabah</b>, Kota Kinabalu

Posted: 26 Sep 2012 07:00 PM PDT


Masih lagi berkisar di Sabah… ishk… tak habis la kalu nak citer lagi.. banyak tul gambar nak kene pilih.. jadi saya buat sikit demi sikit memandangkan sekaran gpun jarang nak update blog kan? hahahaha

Maklum la kami sampai di Sabah pada hari Jumaat, dan melalui depan Masjid Sabah ketika orang ramai selesai menunaikan Solat Jumaat… jadi dapat lihat dari dalam bas jerla… nak turun tak dapat kan. Kang ada kene jeling maut lak….hehehe

Masjid Negeri Sabah merupakan masjid negeri bagi negeri Sabah. Di masjid inilah letaknya Makam Pahlawan Sabah, iaitu tempat bersemadinya tokoh-tokoh Sabah terkenal. Antaranya Tun Fuad Stephens (Donald Stephens), Tun Mohd Hamdan Abdullah, Tun Pengiran Ahmad Rafae, Tun Said Keruak dan Tun Mohd Adnan Robert.

Ia berada di bawah pentadbiran Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah (JHEAINS).

Menurut perangkaan Banci penduduk dan perumahan 2010 kira-kira 65.5% penduduk Sabah adalah Islam, 25.3% Kristian, 12.0% Buddha dan 0.2% lain-lain Agama dan Kepercayaan.

Antara senarai Daerah-daerah mengikut populasi Agama Majoriti di sabah :

 •  Tawau (( Islam ))
 • Semporna (( Islam ))
 • Kunak (( Islam ))
 • Lahad Datu (( Islam ))
 • Kinabatangan (( Islam ))
 • Tongod (( Kristan dan Islam ))
 • Sandakan (( Islam dan Buddha ))
 • Beluran (( Islam dan Kristian ))
 • Pitas (( Islam ))
 • Kudat (( Islam dan Kristian ))
 • Kota Marudu (( Kristian ))
 •  Kota Belud (( Islam dan Kristian ))
 • Ranau (( Islam dan Kristian ))
 • Tuaran (( Kristian, Islam dan Buddha))
 • Kota Kinabalu (( Islam, Kristian dan Buddha ))
 • Penampang (( Kristian ))
 • Putatan (( Islam ))
 • Papar (( Islam ))
 • Tambunan (( Kristian ))
 • Keningau (( Kristian dan Islam ))
 • Nabawan (( Kristian ))
 • Tenom (( Kristian ))
 • Sipitang (( Islam ))
 • Beaufort (( Islam ))
 • Kuala Penyu (( Islam dan Kristian ))
 • Long Pa Sia ((Kristian))

Lokasi : Jalan Tunku Abdul Rahman, Sembulan, Kota Kinabalu, Sabah
Dibuka : 1970-an

Tak berkesempatan nak singgah solat di sini walaupun dalam program ada menyatakan akan bersolat di Masjid Negeri Sabah. Di sebabkan masa tidak mencukupi kami semua solat di Hotel sahaja….huhuhu…

Ok.. nanti sambung lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Article by Sumijelly, has written 2145 articles for Sumijelly.com

Pemilik blog 'Sumijelly.com'. Untuk maklumat lanjut sila usha sini. Jangan lupa follow sumijelly di twitter.

If you liked this post, you will definitely enjoy others too. Subscribe to the feed via RSS to get instantly updated for those awesome posts soon to come.

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved