ads

Selasa, 8 Mei 2012

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


PEMIMPIN PEMBANGKANG, BENAR TIDAK KONSISTEN <b>DI KOTA</b> <b>...</b>

Posted: 08 May 2012 05:25 AM PDT

Awang Laiman lebih suka menjadi hero di tempat lain dari menjadi wira di tempat sendiri.
Saya tidak tahu, apa formula yang dipakai oleh partio-parti pembangkang di Kota Belud. Kokok saja kuat tetapi langsung tidak konsisten.Pada hemat saya Pakatan Rakyat yang terdiri daripada PKR dan PAS yang bakal menurunkan calon mereka pada PRU 13 nanti, hanya sekadar melepas batuk ditangga. Tidak punya agenda membela masyaraklat Kota Belud.Kalau perkataan ini saya luahkan di hadapan pemimpin Pakatan di Kota Belud baik dari PAS atau PKR, tentu mereka marah kepada kelapamawar.Mereka tentu beranggapan kelapamawar pula sudah dibeli oleh pemimpin BN. tetapi tugas dan amanah dalam cyber ini, saya tunaikan dengan membuat teguran semaksimum yang mungkin. 
Musli oli lebih suka mendampingi   pemimpin pembangkang daripada mendekati masalah rakyat di kota belud
Mengapa saya beranggapan yang demikian? Kerana setakat hari ini belum adala pemimpin Pakatan rakyat baik dari PAS dan PKR yang benar-benar menjiwai setiap denyut nadi rakyat di Kota Belud. Pelbagai masalah rakyat yang bertimbun-timbun yang perlukan perhatian dan pembelaan langsung tidak mendapat tempat dalam perancangan politik pemimpin politik dari Pakatan ini.
Pemimpin PAS di Kota Belud, langsung tidak agresif membela beberapa isu besar yang melibatkan kepentingan awam di daerah ini. dalam blog rasmi parti PAS Kota Belud, hanya terdapat iklan dan pemberitahuan tentang aktiviti rasmi parti itu melibatkan ceramah umum dan kehadiran pimpinan PAS pusat di daerah Kota belud, selain itu masyarakat Kota belud tidak berpeluang langsung melihat beberapa masalah lampau melanda daerah ini diketengahkan baik dalam blog rasmi PAS apatah lagi di dada-dada akhbar Harakah lidah rasmi parti bertunjangkan Islam itu.
Dalam tulisan blogger Muraikb, bukan sahaja mempertikaikan kredibiliti Sdr Awang Laiman selaku ketua setiausaha Penerangan PAS negeri yang masih 'membisu' seribu bahasa tentang isu kelewatan Sk Tamau,walhal kediaman dan tempat dimana  beberapa program PAS Kota belud diadakan tidak sampai 1 km dari Bangunan SK Tamau. Selaku anak jati Kg Tamau, Awang Laiman juga lebih suka menjadi hero di perkampungan lain daripada menjadi wira di tempat sendiri.
Parti PKR pula hampir sama dengan PAS di Kota Belud. Musli Oli yang suatu ketika dulu sewaktu aktif dalam PERKASA pernah menawarkan khidmat guaman kepada beberapa penduduk di Kg Labuan yang dikatakan 'terindas' sewaktu pengambilan tanah mereka berikutan pembinaan jalan raya bypass Kudat-Kota Belud, waktu itu Musli Oli masih dalam UMNO. Sekarang bila  berada dalam PKR, Musli Oli seolah-olah tertutup mulutnya, kes rampasan tanah adat di Kg Taburan, kes empangan Tambotuan, kes kesesakan jalanraya di pekan Kota Belud, kebersihan dan kes berkeliaran lembu dan anjing liar,langsung tidak dapat mengetuk pintu hati Musli Oli untuk memperjuangkan isu ini bersama Sdr Saidil Simon, meskipun mereka sedar isu ini melibatkan kepentingan awam. Malah ucapan Musli Oli di Kg Rosok hanya menceritakan kelemahan UMNO secara global. Sedang kelemahan UMNO di depan mata tidak disentuh.
Jika beginilah pimpinan Pembangkang di Kota Belud, saya rasa masyarakat kota Belud perlu 10 hingga 20 tahun lagi untuk menunggu bagi kelahiran pemimpin yang menjadi "despardo" di pekan ini. Benar-benar lahir sebagai pejuang. Dan saya tidak heran jika pada PRU 134 nanti, masyarakat Kota belud menolak secara total kehadiran pemimpin pembangkang yang bermusim ini.

10 di tenom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tenom - Google Blog Search


_aj_: 360&#39; <b>di Tenom</b>

Posted: 04 May 2012 04:55 PM PDT

kepelbgaian effect kamera hp pika yang mengujakan.. macam photoshop..wakakaka

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Pekan koboi <b>Lahad Datu</b> | N9 Kini - Portal Berita Negeri Sembilan

Posted: 20 Apr 2012 09:05 PM PDT

UCAPKAN selamat tinggal kepada penerbangan belasan jam, pemeriksaan kastam ataupun pemilikan pasport antarabangsa.

Norman Raman (kiri) dan Sabaril Lamade sedang menunggu penumpang menaiki 'bas mini' mereka di Lahad Datu, Sabah.


Namun penduduk pekan ini hanya perlu membayar kos 'pakej' serendah RM5 dengan menaiki bas mini untuk sampai ke sana.

Jangan salah sangka. Paris yang dimaksudkan bukanlah kota fesyen yang terletak 11,500 kilometer (km) jauh, tetapi sebenarnya adalah Kampung Paris yang terletak 70 km dari Lahad Datu.

Lahad Datu bukanlah sebuah pekan besar, tetapi mempunyai peranan besar ke atas pembangunan negeri Sabah terutama dari segi ekonomi dan pelancongan.

Di kelilingi industri kelapa sawit, ladang-ladang yang diusahakan secara persendirian mahupun oleh gergasi korporat terbentang luas sejauh mata memandang, sedia untuk memenuhi permintaan minyak sawit untuk pasaran tempatan dan antarabangsa.

Aktiviti ekonomi lain berasaskan penanaman yang dijalankan di sini termasuklah perusahaan kelapa kering (kopra) bagi menghasilkan minyak goreng, getah serta koko yang menjadi punca rezeki masyarakat tempatan.

Kedudukannya yang terletak di tepi laut, turut menggalakkan aktiviti perikanan. Selain ikan, perairan di sini kaya dengan udang harimau, udang kertas, ketam bakau dan rumpai laut.

Menurut laman web pejabat daerah, kaum yang tinggal di sini terdiri daripada suku kaum Kadazan-Dusun, Dusun Subpan, Dusun Bagahak, Suluk, Bajau, Cina, Kokos, Iranun, Bugis, Timor, Tidong, Jawa, Sungai, Idahan dan Kagayan. Laman web yang sama juga menyatakan asal perkataan Lahad Datu adalah daripada bahasa kaum Bajau.

Perkataan Lahad membawa erti tempat manakala Datu membawa erti orang kenamaan pada zaman dahulu.

Tempat ini dinamakan sedemikian selepas penghijrahan golongan Datu, yang diketuai oleh Datu Puti, dari kerajaan Suluk. Ini susulan penyerahan kuasa kawasan ini kepada Sultan Suluk oleh Sultan Brunei pada 1879.

Dikatakan juga nama asalnya sebelum peristiwa ini ialah Kerugau yang bererti batu karang bertompok-tompok di sekitar pantai dari Kunak hingga ke Membatu, yang terletak di Tungku.

Lokasi pekan ini juga strategik sebagai perantara untuk industri pelancongan. Lembah Danum, Taman Hidupan Liar Tabin dan Muzium Arkeologi Batu Tulug semuanya boleh dilawati dengan menggunakan kenderaan darat.

Lembah Danum menempatkan Hutan Simpan Ulu Segama Malua yang kaya dengan spesis yang jarang ditemui seperti Gajah Pygmy Borneo iaitu spesis gajah terkecil di dunia, Badak Borneo Sumatera, Orang Utan, Tembedau dan pelbagai spesis bunga orkid liar.

Dengan kemewahan flora dan faunanya, tidak hairanlah kawasan ini dikenal pasti sebagai antara kawasan ekosistem paling padat di dunia.

Taman Hidupan Liar Tabin pula terkenal dengan kawah lumpur yang menjadi sumber mineral haiwan di sini.

Para pengunjung berpeluang melihat kesan tapak kaki yang masih 'segar'. Di sini juga terdapat Pusat Perlindungan Badak Sumbu Borneo Sumatera yang menempatkan tiga ekor badak sumbu dalam usaha membiakkan spesies yang semakin terancam ini.

Selesai melawat tempat-tempat berkenaan, pelancong boleh memilih untuk ke Sandakan yang terkenal dengan Pusat Perlindungan Orang Utan Sepilok atau ke Samporna yang menjadi pintu masuk ke Pulau Perhentian dan Pulau Mabul.

Kedua-dua pulau ini terkenal dengan kecantikan landskap di darat dan dasar laut, turut mendapat jolokan sebagai syurga dasar laut kepada peminat aktiviti selaman skuba.

Kemampuan Lahad Datu untuk menyediakan pengalaman lengkap di darat dan laut boleh dijadikan batu loncatan ke arah hab pelancongan jika dipakej dengan betul dan menarik.

Pekan yang sedang melalui proses pembangunan yang pesat ini adalah nadi buat kehidupan masyarakat baik di Lahad Datu sendiri, mahupun di kawasan sekelilingnya seperti Silabukan, Silam dan Kinabatangan.

Masyarakat dari luar pekan berduyun-duyun berkunjung ke sini untuk pelbagai urusan, yang kebanyakannya pekerja ladang kelapa sawit.

Kesempatan inilah yang digunakan oleh masyarakat setempat untuk menyediakan pelbagai perkhidmatan. Satu daripadanya ialah pengangkutan van yang dikenali sebagai 'bas mini'oleh masyarakat setempat.

Pengusaha bas mini, Norman Raman, 29, berkata, musim gaji turut dikenali sebagai musim 'bulan muda' biasanya berlaku dari tarikh 26 haribulan hingga 9 haribulan setiap bulan kerana pada waktu inilah ramai yang keluar ke pekan.

Norman yang sudah mengusahakan bas mini untuk laluan Kampung Paris-Lahad Datu selama lima tahun berkata, walaupun permintaan terhadap perkhidmatan bas mini dipengaruhi faktor musim, namun masih banyak bas mini diperlukan untuk memenuhi permintaan pelanggan.

Pelanggan dikenakan tambang berdasarkan jarak laluan yang mereka lalui serendah RM5 seorang. Kos tambang menjadi semakin tinggi sesuai dengan jarak yang dilalui penumpang.

Caj tambahan juga dikenakan jika penumpang meminta untuk dihantar ke destinasi terpencil.

Bagi pemandu bas mini, Sabaril Lamade, 30, beliau menyukai kerjanya kerana dapat membina hubungan rapat dengan para penumpang.

"Bertahun-tahun kita bawa bas, sudah kenal penumpang, mereka senang dengan kita, kita juga senang dengan mereka," ujarnya yang berperwatakan ceria. . — Bernama

10 di ranau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


Peruntukan segera RM11.2 juta untuk intrastruktur <b>di Ranau</b> <b>...</b>

Posted: 27 Apr 2012 02:01 AM PDT

RANAU: Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mengumumkan peruntukan segera sejumlah RM11.2 juta bagi menambah baik pelbagai infrastruktur dan kemudahan asas di Ranau.

10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


Blog Sikarap: Tanah runtuh <b>di Kinabatangan</b> Sabah | Lima keluarga <b>...</b>

Posted: 03 Jan 2012 01:56 AM PST

KINABATANGAN: Lima keluarga di Kampung Menggaris dekat sini dipindahkan dari rumah mereka kelmarin akibat kejadian tanah runtuh di lereng Bukit Mansuri berdekatan kediaman mereka.
Pegawai Daerah Kinabatangan Arisin Arifin ketika dihubungi berkata arahan berpindah dikeluarkan selepas pihaknya mendapati keadaan tidak selamat. Lima keluarga itu kini tinggal sementara di rumah saudara mereka di kampung itu, katanya.
Beliau berkata pemantauan dilakukan terhadap kejadian itu. Arisin berkata Pusat Kawalan Operasi Banjir di daerah itu juga dibuka pada waktu bekerja bagi memantau bencana alam terutama banjir.
Katanya paras air sungai Kinabatangan sehingga petang ini meningkat tetapi terkawal.
Menurutnya sebagai persiapan awal menghadapi bencana banjir, anggota Jabatan Pertahanan Awam telah ditempatkan di Kampung Abai sejak 28 Dis lepas.
**Tempat rendah banjir, tempat tinggi tanah runtuh, mana lagi nak lari..huhu**
  • Dapatkan buku-buku digital yang akan membantu anda menjadi bloger hebat berjaya dalam perniagaan online Download Sekarang 
  • Lindungi rumahtangga anda daripada gangguan pihak ketiga. Caranya di SINI 
  • Ingin tahu 99 punca perceraian di Malaysia? Jawapannya di SINI SINI

10 di nabawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di nabawan - Google Blog Search


sabahkini.net: RM40 JUTA BINA SEMULA KLINIK <b>NABAWAN</b>

Posted: 01 May 2012 11:20 PM PDT


NABAWAN: Klinik Kesihatan Daerah Nabawan Jenis 4, yang terbengkalai tahun lalu kini dibina semula bermula Jun ini dan dinaiktaraf menjadi Mini Hospital yang bernilai lebih kurang RM40 juta berbanding sebelum ini RM30 juta.
Menteri Kesihatan Malaysia Dato' Sri Liow Tiong Lai berkata, menaik taraf Klinik Jenis 4 itu kepada Mini Hospital akan memberi kemudahan kepada lebih 32,000 penduduk di daerah ini.
Katanya, Klinik Kesihatan Jenis 4 daerah itu tidak dapat disiapkan pada musim lalu kerana kontraktor yang dipilih gagal melaksanakan kerja-kerja pembinaan seperti yang dikehendaki.
"Bagaimanapun penduduk di daerah ini boleh bernafas lega apabila ia dibina semula dan sekali gus di naik taraf sebagai," katanya semasa berucap dalam rangka lawatan kerja di tapak pembinaan Mini Hospital itu kelmarin.
Katanya, kerajaan Barisan Nasional (BN) amat peka dengan isu kesihatan rakyat dan sentiasa berusaha untuk menyediakan perkhidmatan kesihatan yang terbaik bagi seluruh rakyat di negara ini terutamanya dari segi peralatan dan rawatan yang berkualiti serta tidak membebankan kos.
"Berikutan dengan naik taraf sebagai Mini Hospital sudah tentu kemudahannya akan bertambah dan bilangan doktor dan kakitangan juga akan ditambah," katanya.
Katanya, pembinaan Mini Hospital yang kini dibina oleh pemaju berwibawa di kawasan Pedalaman itu dijangka akan siap dalam tempoh 15 bulan.
Liow turut meminta kerjasama dari semua pihak terutama jabatan dan agensi kerajaan yang berkaitan agar perjalanan kerja-kerja pembinaan Mini Hospital itu dapat dilaksanakan mengikut jadual.
Hadir sama Ahli Parlimen Pensiangan, Tan Sri Joseph Kurup, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Nabawan, Datuk Bobbey A Suan, Pengarah Kesihatan Negeri Sabah, Dr. Mohd Yusof Bin Hj. Ibrahim, Pembantu Menteri kepada Ketua Menteri, Edward Kok Hai dan Ketua Penolong Pengarah Kanan Cawangan dan Kerja Kesihatan Jabatan Kerja Raya Malaysia, Azman Abdul Manaf, ketua-ketua jabatan dan pemimpin-pemimpin masyarakat.
Sementara itu, di Hospital Keningau, Menteri Kesihatan itu meluluskan peruntukan pembelian mesin Ultra Sound bernilai RM400,000 dan empat buah mesin Hemodiolisis bernilai lebih kurang RM160,000 bagi menambah kemudahan hospital berkenaan.
Di Keningau, Liow disambut oleh Pembantu Menteri Pembangunan Luar Bandar yang juga Adun Liawan, Datuk Haji Sairin Haji Karno, Pengarah Hospital Keningau, Dr. Adnan Musa Balidran dan pemimpin-pemimpin parti komponen di kawasan ini.
Dalam masa yang sama, Liow merasmikan Farmasi Pandu Lalu Hospital Keningau yang memberi kemudahan kepada pesakit mendapatkan ubat.
Liow berkata, dalam sistem Farmasi Pandu Lalu, para pesakit boleh mendapatkan ubat melalui pesanan telefon dan SMS.
Katanya, selain Farmasi Pandu Lalu, para pesakit juga boleh mendapatkan ubat melalui pos.

10 di kunak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kunak - Google Blog Search


Iniakupunyasendiri: Terowong Jepun <b>Di Kunak</b>, Sabah (copy dari <b>...</b>

Posted: 10 Jan 2012 09:58 PM PST

D/A: http://myamazingsabah.blogspot.com

(Fakta) Terowong Jepun Di Kunak, Sabah

Daerah Kunak, Sabah mempunyai banyak kawasan berpotensi untuk dijadikan pusat pelancongan. Malahan terdapat kesan-kesan peninggalan tentera Jepun iaitu sebuah terowong lama menghala ke laut yang berpotensi untuk menarik pelancong dalam dan luar negara untuk datang ke sini.

"Di mana terletak Kunak?" Demikianlah pertanyaan yang kerap diajukan kepada Pegawai Daerah Kunak, Susilo Sumarto, setiap kali dia menyebut nama daerah itu kepada orang luar.

Melalui pengalaman itu, beliau menyimpulkan bahawa masih ramai orang luar belum mengenali Kunak sebagaimana mereka mengenali Tawau, Semporna, Lahad Datu dan Sandakan meskipun semua daerah berkenaan berada di Pantai Timur Sabah.

Orang luar, lebih-lebih lagi pelancong mengenali Semporna kerana pulau-pulau peranginannya, Sandakan dengan Orang Utannya, Lahad Datu melalui Lembah Danum dan Hutan Simpan Tabin manakala Tawau kerana makanan lautnya.

Mungkin Kunak kurang dikenali kerana ia belum dikaitkan dengan sebarang tarikan meskipun daerah yang terletak antara Semporna dan Lahad Datu ini sebenarnya mempunyai tarikan tersendiri.

Malah masih ramai menyangka Gua Madai yang terkenal dengan pengeluaran sarang burung serta memiliki nilai sejarah purba terletak dalam daerah Lahad Datu sedangkan ia sebenarnya berada dalam kawasan Kunak.

TEROWONG JEPUN
Keindahan Alam Daerah Kunak

Oleh kerana Kunak tidak menonjol, pentadbir daerah ini menganjurkan aktiviti bagi memperkenalkan apa yang ada di Kunak kepada masyarakat luar iaitu Karnival Kunak 2010 pada 17 dan 18 April, anjuran bersama Pemadam dan Jabatan Penerangan.

"Kita di daerah ini telah memikirkan tentang apa potensi sektor ekonomi, sosio-budaya dan pelancongan yang terdapat di Kunak yang boleh ditonjolkan. Kita dapati potensi itu memang ada.

"Salah satu daya tarikan tersendiri yang terdapat di Kunak dan belum dikenali masyarakat tempatan sendiri ialah kewujudan terowong Jepun yang dibina pada zaman Perang Dunia Kedua," katanya kepada Bernama di sini.

Susilo berkata terowong tanah sepanjang lapan kilometer dengan empat cabang yang terletak di ladang Sime Darby, kira-kira 12 kilometer dari pekan Kunak, dipercayai digunakan oleh tentera Jepun sebagai laluan rahsia untuk mengangkut serta menyimpan peralatan perang.

LORI 10 TAYAR BOLEH LALU

Terowong berkenaan dikatakan mampu dilalui oleh lori 10 tayar dan ditemui secara tidak sengaja pada tahun 1970-an oleh kaum Iban yang ditugas membersihkan kawasan hutan berkenaan. Mereka mengesan terowong berkenaan selepas melihat runtuhan sebahagian terowong bawah tanah itu.

Banyak perkara berkaitan terowong Jepun ini yang bergaris pusat empat meter masih menjadi misteri termasuk di mana terowong berkenaan bermula dan di mana pula ia berakhir.

Sehingga hari ini tiada sebarang rekod mengenai terowong ini.

Ada pihak yang mengandaikan bahawa terowong ini tembus hingga ke Laut Sulawesi.

Mengikut orang-orang tua di kawasan berkenaan, beberapa pihak telah cuba masuk dan meneroka terowong ini untuk membongkar rahsianya namun semuanya gagal kerana kekurangan udara dalam terowong ini.

"Anehnya setiap tahun, ada sahaja keluarga dari Jepun datang untuk melakukan upacara sembahyang mereka di kawasan berkenaan. Jadi bagi kita, terowong Jepun ini boleh dijadikan produk pelancongan sejarah," kata Susilo.

TEROWONG DITONJOLKAN

Walaupun tapak terowong Jepun berkenaan belum dibangunkan namun perkara itu telah dikemukakan ke Persidangan Dewan Undangan Negeri Sabah untuk diberi perhatian supaya potensinya dapat ditonjolkan.

Menurut Susilo, memandangkan kawasan berkenaan terletak dalam kawasan tanah persendirian, pendekatan membangunkannya, jika dipersetujui semua pihak ialah secara usahasama dengan pemilik tanah manakala hasilnya boleh dibahagi antara syarikat dan kerajaan.

"Gambar-gambar berkaitan terowong Jepun ini kita akan pamerkan sempena Karnival Kunak 2010 ini," katanya.

Susilo berkata selain terowong Jepun, bakal dipamerkan ialah gambar berkaitan tapak pengeluaran pinggan mangkuk purba yang terletak di sebuah ladang di Tingkayu. Tapak ini yang wujud 25,000 tahun lepas dipercayai menghasilkan peralatan dapur seperti periuk dan pinggan dan dianggap tercanggih pada zaman itu.

Potensi Gua Madai sebagai produk pelancongan inap desa seperti yang pernah dicadangkan Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah Datuk Masidi Manjun juga akan ditonjolkan pada karnival berkenaan.

PELBAGAI TARIKAN

Katanya Gua Madai bukan sahaja dianggap antara pengeluar sarang burung utama di Sabah tetapi juga mempunyai nilai sejarah purba kerana dikatakan penempatan awal manusia pernah wujud di kawasan ini.

Kunak juga kata Susilo memiliki produk pelancongan berasaskan alam sekitar seperti Air Terjun Madai setinggi 40 meter di kawasan Hutan Simpan Madai Baturong, kira-kira 15 kilometer dari pekan.

Keunikan kolam lumpur lava gunung api yang terletak di Ladang Binuang, bergaris pusat lima meter, yang didapati semakin membesar juga dianggap sebagai tarikan untuk pengunjung.

Lumpur lava ini yang kaya dengan mineral dipercayai ada kegunaan dalam merawat badan dan pengunjung boleh mendengar bunyi gelembung setiap kali gelembung lumpur berwarna kelabu melonjak ke permukaan.

Tidak ketinggalan untuk disaksikan pengunjung ialah tasik semulajadi yang dinamakan Tasik Impian serta kawasan tanaman kelapa sawit tertua di Borneo seluas dua hektar. Ia ditanam pada tahun 1957.

Kunak yang mempunyai kira-kira 62,000 penduduk dan merupakan daerah yang kaya dengan sumber marin seperti udang, ikan, ikan bilis dan ketam sama ada yang bersumber dari laut atau yang diternak dalam sangkar. Kunak juga adalah antara daerah pengeluar rumpai laut di Sabah dan pengeluar ikan keempat terbesar.

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved