ads

Khamis, 15 November 2012

10 di kota marudu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota marudu - Google Blog Search


Macam <b>Di</b> KK...: Jalan Pesisir Tuaran-<b>Kota Marudu</b>-Kudat Mangkin <b>...</b>

Posted: 16 Oct 2012 05:34 PM PDT


KOTA KINABALU- Pembinaan jalan pesisir menghubungkan Tuaran, Kota Marudu hingga Kudat akan memangkinkan industri pelancongan di utara Sabah, kata Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Negeri Datuk Bolkiah Ismail Selasa.
Katanya, banyak kawasan peranginan, padang golf dan industri inap desa dijangka wujud apabila jalan itu siap kelak.

"Kampung-kampung yang terlibat dengan jalan tersebut juga akan merasai kenikmatan pembangunan prasarana yang memberi peluang kepada mereka untuk membuka gerai-gerai dan mungkin ada pembangunan pekan baru sekaligus merancakkan ekonomi penduduk sekitar.
"Orang awam yang bakal melalui jalan itu juga berpeluang menikmati pantai yang putih dan landai sesuai untuk bersantai dengan keluarga atau mencari ketenangan dari kesibukan kota," katanya kepada Bernama ketika dihubungi di sini.
Beliau mengulas pengumuman Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengenai projek pembinaan jalan pesisir tersebut ketika lawatannya ke Kudat Ahad lepas.
Bolkiah, yang juga anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Pitas, juga berkata jalan tersebut akan menjadi jalan alternatif kepada Jalan Ulu Kukut yang menghubungkan Kota Belud dengan Kudat dan Kota Marudu.-BERNAMA


10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


sabahkini.net: OMBAK PERUBAHAN MEMBADAI <b>DI KOTA BELUD</b>

Posted: 05 Nov 2012 04:52 PM PSTYAKIN..... Mustaqim (tengah) bersama SU PAS kawasan Martubis Jumdot (kiri) serta SU Dewan Pemuda PAS kawasan Abu Ubaidah)
KOTA BELUD: Gelombang perubahan yang melanda seluruh Sabah sejak akhir-akhir ini sangat kuat dirasai di kawasan Parlimen P.169 Kota Belud di sini.
Biarpun ia dikatakan 'kubu kuat' BN sejak sekian lama, sehingga tidak pernah dalam sejarah politik Sabah, ada parti yang bukan kerajaan pernah menang di sini, namun kali ini ianya dilihat berbeza.
Kesedaran masyarakatnya yang timbul akibat dihimpit pelbagai masalah khususnya infrastruktur dan ekonomi menyebabkan rata-rata mereka kini berani bercakap tentang perubahan politik.
Yang DiPertua PAS Kota Belud, Mustaqim Aling berkata, pihaknya kini dapat melihat satu perubahan luar biasa masyarakat di situ yang cukup berbeza dari tahun-tahun sebelum ini.
Katanya, slogan 'ini kalilah' bagai meniti di bibir masyarakat dan dapat didengar dalam perbualan harian mereka di sini.
"Ini kalilah itu mulanya di Kota Belud, malah sekarang sudah jadi gelombang yang sangat luar baiasa di sini. Kalau kita di mana-mana sahaja boleh dengar.
"Dulu gelombang Parti Bersatu Sabah (PBS) pernah melanda sini, tapi sekarang saya rasa gelombang ini kali lah lebih besar dari PBS dahulu," katanya ketika ditemui Harakahdaily di Pusat Khidmat Masyarakat PAS di sini.
Daerah Kota Belud terletak di pantai barat utara negeri Sabah, 70 kilometer dari Kota Kinabalu, ibu negeri Sabah, iaitu kira-kira sejam perjalanan menggunakan kereta.
Kota Belud juga adalah kawasan campuran antara Kadazan Dusun Murut (KDM), Bajau dan sedikit kaum Cina dan boleh dikatakan ianya kawasan bermajoriti Islam.
Pada PRU12 2008 yang lalu, calon BN Datuk Abdul Rahman Dahlan mengekalkan kerusi Kota Belud dengan kelebihan 3,020 undi mengalahkan calon PKR Saidi Simoi setelah 1,046 kertas undi ditolak pada waktu itu.
Desas-desus mengatakan pergaduhan pemimpin tempatan kerana tidak dipilih menjadi calon sangat kuat waktu itu sehinga wujud undi protes yang menyebabkan kemerosotan undi kepada BN.
Pergaduhan antara pemimpin mereka juga dikatakan masih berlaku sehingga memaksa pemimpin pusat termasuk Naib Presiden Umno Datuk Safie Apdal terpaksa turun beberapa kali.
Bagi kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) pula, terdapat tiga Dun di bawahnya iaitu Usukan, Kadamian dan Tempasuk.
PAS pula dijangka meletakkan calonnya di Tempasuk pada pilihan raya akan datang.
Pada PRU 2008, BN menang di Tempasuk dengan majoriti 2,432 mengalahkan calon PKR dan bebas ketika itu.
Mengulas lanjut, Mustaqim berkata, penerimaan orang ramai terhadap PAS dan Pakatan Rakyat juga sangat berbeza berbanding sebelumnya.
PAS tidak lagi dilihat sebuah parti yang perlu ditakuti oleh mereka khususnya yang bukan beragama Islam.
"Pusat khidmat masyarakat PAS ini sendiri menjadi tempat rujukan masyarakat di sini termasuk bukan Islam untuk membuat aduan mereka.
"Malah sejak akhir-akhir ini pejabat ini menjadi makin sibuk dengan kehadiran ramai mereka yang turut serta dalam aktiviti-aktiviti yang kita jalankan di sini," katanya.
TERBENGKALAI .... Batang paip sepatutnya digunakan bagi membina saluran air ke kawasan sawah, tetapi terbengkalai di sini sejak 2005.
Antara isu besar di Kota Belud yang menjadi rungutan masyarakat setempat termasuklah keadaan jalan yang uzur yang sekaligus menghadkan pergerakan mereka.
Jalan raya disini difahamkan dibina sejak zaman PBS lagi dan tidak dibaiki secara menyeluruh oleh kerajaan BN.
Bairpun dijanjikan 'dalam perancangan' untuk dinaiktaraf oleh kerajaan BN, namun rakyat dilihat sudah tidak tahan lagi dengan alasan politik pilihan raya itu.
Masalah lain yang tidak kurang juga besarnya adalah masalah bekalan air bersih kepada penduduk.
Difahamkan walaupun batang paip air sudah ditanam sejak lama, namun ianya tidak mengeluarkan air.
Ini menyebabkan sebahagian masyarakat di sini mencari alternatif dengan mengeluarkan modal sendiri membeli enjin mengepam air dari bawah tanah.
Namun tidak ke mana juga kerana kualiti air yang dipam itu didakwa sangat teruk dan berbau busuk.
Selain itu, penduduk juga didakwa mengeluh dengan masalah yang melanda Program Jelapang Padi dan Agropolitan yang terbengkalai sehingga menyebabkan mereka hilang sumber pendapatan.

10 di ranau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


Masalah tanah <b>di</b> Kg Kirokot <b>Ranau</b> « Eman540705&#39;s Blog

Posted: 13 Oct 2012 01:10 PM PDT

Kelmarin, aku hantar isteri dan anak aku balik kampung. Ada mesyuarat di kampung pasal tanah-tanah orang kampung yang diambil oleh sebuah syarikat.

Baru aku tahu di Sabah ni, hak tanah-tanah adat sebenarnya yang ada Native Title bergantung kepada keluasan setiap kampung. Maksudnya, kalau tanah itu terletak dalam sempadan kampung A, jika orang hendak membeli tanah tersebut perlu mendapat kelulusan ketua kampung atau pengerusi kampung tersebut.

Dalam kes kampung isteri aku ni, tanah-tanah orang kampung isteri aku diambil telah dijual oleh ketua kampung sebelah. Jadi mesyuarat tu untuk menentukan sempadan yang sebenar di antara Kg Kirokot (kg isteri aku di Ranau bukan Kg Kirokot Tambunan) dan Kg Lobou.

Dalam mesyuarat tu nanti dihadiri oleh wakil dari kampung-kampung, wakil dari syarikat dan wakil dari mahkamah anak negeri Ranau. Mungkin mereka akan menentukan sempadan dengan menggunakan peta dari Jabatan Tanah.

Yang aku kasihan ni, syarikat yang membeli ni dengan orang kampung sebelah, membersihkan kawasan tanah tu tanpa berbincang dahulu dengan orang-orang kampung isteri aku ni. Jadi semua sawit, pokok buah-buahan, padi, pondok dan lain-lain semua mereka kasi bersih. Orang-orang kampung isteri aku sedar bila sudah bersih kawasan tu.
Ada orang kampung yang pengsan tengok punca pendapatan mereka hilang.

Minta-minta mesyuarat tu nanti dapat menyelesaikan masalah di kampung isteri aku tu. Sekiranya, tanah-tanah tersebut di dalam kawasan kg Lobou atau kg Kirokot pun, diharapkan pihak syarikat dapat membayar gantirugi pokok-pokok yang ditebang.

Wallahua'lam.

10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


sabahkini.net: BANTERAS PENGUNDI HANTU <b>DI KINABATANGAN</b>

Posted: 08 Nov 2012 10:14 PM PSTWAWANCARA….Hj Ahdah sedang diwawancara Sabahkini.Net mengenai isu Lajim dan Pengundi Kinabatangan.
Oleh : SHAIMON S JUMADI          Foto : SAFFIE S JUMADI
KITA bukan mahu mempertikaikan kedudukan Datuk Hj Lajim Hj Okin dalam UMNO atau di mana-mana sahaja beliau berada, tetapi kenapa tidak mahu mengisytiharkan keluar daripada UMNO sehingga menjadi satu teka-teki kepada rakyat di Sabah, khususnya kepada ahli-ahi UMNO itu sendiri.
Mantan Ketua Daerah Kinabatangan, Hj Ahdah Hj Sulaimen berkata demikian kepada Sabahkini.Net kelmarin ketika mengulas satu kenyataan yang disiarkan Sabahkini.Net bertajuk 'Benarkah Lajim Under Cover Agen UMNO?' pada 7 November 2012.
http://www.sabahkini.net/index.php?option=com_content&view=article&id=15987:benarkah-lajim-under-cover-agen-umno&catid=66:surat-pembaca&Itemid=72
"Saya amat bersetuju dengan apa yang ditulis oleh Sabahkini.Net mengenai senario ini dan saya fikir penulis tidak berniat memburukkan mana-mana pihak tetapi satu persoalan kenapa Lajim yang menderhaka kepada UMNO dibiarkan begitu sahaja tanpa diambil sebarang tindakan, termasuk untuk memecat secara rasmi daripada UMNO.
"Bukankah UMNO baru saja menubuhkan Jawatankuasa Khas Elak Mensabotaj Parti bagi mengambil sebarang tindakan terhadap ahli-ahlinya yang mensabotaj parti kenapa Najib takut memecat Lajim? Mungkin juga ada kebenarannya dakwaan yang menyebut Lajim 'Under Cover Agen' UMNO," tegas Hj Ahdah.
Dalam Jawatankuasa yang telah dibentuk itu sudah memperuntukkan undang-undang kecil sebagai garis panduan yang termaktub bagi membolehkan tindakan diambil bagi memecat mana-mana ahli UMNO yang terbabit dalam mensabotaj parti, tetapi Haji Ahdah mempersoalkan sekali lagi, kenapa Najib sebagai Presiden UMNO tidak berani memecat Lajim?
Dalam kesempatan ini juga Haji Ahdah ingin menyelongkar sebanyak sedikit mengenai kedudukan pengundi di Kampung Batu Putih dan Kampung Paris 1-2 dan 3 demi untuk pengetahuan umum.
Menurut Hj Ahdah, dalam mesyuarat Penubuhan Pembentukan Jawatankuasa Daerah Pengundi Kg Batu Putih dan Kampung Paris di bawah DUN Sukau dan Parlimen Kinabatangan yang diadakan kelmarin, terdapat nama-nama yang terdaftar sebagai pemilih dalam buku semakan SPR mendapati pengundi sekarang seramai 1,500 orang; sementara jumlah pengundi di kampung Paris 1-2 dan 3 berjumlah 1,580 undi dan jumlah undi keseluruhannya yang membabitkan dua kampung itu telah mencecah 3,080 undi.
Yang menghairankan kata Hj Ahdah, kampung Batu Puith tidak sampaipun seribu orang penduduk asal dan beliau mempersoalkan dari mana datangnya undi-undi  sebanyak itu.
"Begitu juga dengan penduduk kampung Paris. Kita difahamkan kebanyakannya pengundi bertaburan tersebut datangnya daripada luar Kinabatangan seperti dari FELDA Lahad Datu, Tawau, Kudat dan tempat lain yang disebut sebagai 'Undi Hantu'.
Kata Hj Ahdah, pengundi-pengundi tersebut yang datangnya dari luar Kinabatangan tetapi berdaftar di Kinabatangan, nama-nana mereka juga berdaftar di tempat masing-masing, mungkin menggunakan MyKad yang berbeza kerana ada kita jumpa sehingga lima kali mengundi pada 2008.
"Saya amat bimbang fenomena seumpama ini pastinya akan berulang kembali yang dilakukan oleh pihak yang tertentu untuk memboleh parti pemerintah khususnya BN/UMNO memperoleh kejayaan semula; demi untuk membolot semua kerusi parlimen dan DUN pada PRU 13 nanti," tegasnya.
Tegasnya, beliau secara jujur menjelaskan tidak menentang sebarang dasar parti kerajaan yang ada sekarang, tetapi ada dua tiga dasar yang dianggap songsang termasuk memberi MyKad kepada PATI untuk mengundi dan amalan ini bukan rahsia lagi di Kinabatangan.
"Sebagai penduduk asal Sukau dan Mantan Ketua Daerah Kinabatangan, saya meminta Panel Suruhanjaya Siasatan Di Raja (RCI) agar tidak menjadikan RCI sebagai gimik politik atau semata-mata untuk menyedapkan hati rakyat di Sabah," katanya yang mendesak agar mereka yang diamanahkan menjalankan siasatan  rapi tanpa tunduk kepada tekanan; terutama memastikan semua kerakyatan songsang melalui IC Projek dibenteras segera.
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved