ads

Ahad, 12 Februari 2012

10 di sipitang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sipitang - Google Blog Search


Perayaan kuih Bulan <b>Di Sipitang</b> | Berita | Terkini | Informasi <b>...</b>

Posted: 13 Sep 2011 04:39 AM PDT

SUMBANGAN…Sapawi menyampaikan sumbangan kepada warga emas berketurunan cina di majlis tersebut.
DIHARGAI…Sapawi diperhatikan Ahmad menerima cenderakenangan daripada Pengerusi Penganjur Suu Lee Chen di majlis tersebut.
CERIA…Sapawi dan Ahmad ketika menghadiri majlis makan malam sempena perayaan Kuih Bulan Tokong Hock Teck Hong, Sipitang.
DIRAIKAN…Sapawi dan Ahmad diperhatikan Suu dan Wong oleh menyaksikan acara sambutan warga emas Wong Mai Lan,78 dan Lee Wan Rou,92 (duduk kanan) bersama warga emas berketurunan cina di majlis tersebut.

MERIAH…Sapawi dan Ahmad memotong riben bersama-sama peyumbang kewangan di majlis tersebut.

SIPITANG: Rakyat tidak seharusnya mudah terpengaruh sehingga sanggup menggocang keamanan dan keharmonian yang dinikmati.

Ahli Parlimen Sipitang Datuk Sapawi Ahmad berkata rakyat yang bijak pasti sahaja akan memilih mengekalkan keamanan dan keharmonian tersebut.

"Usah bertindak membelakangkan keamanan dan keharmonian yang dinikmati koruna padahnya amat dalam untuk dirasai," katanya pada majlis perayaan kuih bulan di Tokong Hock Teck Hong di sini kelmarin.

Hadir sama pada majlis tersebut termasuklah Adun Sindumin Ahmad Bujang, Pemimpin Kemajuan Rakyat Sindumin Abdul Rahman Mohd Noh, Penasihat Tetap Tokong Hock Teck Hong Suu See Teng dan Pengerusi Tokong Hock Teck Hong Wong Teck Sing.

Sapawi berkata keamanan dan keharmonian yang dinikmati membolehkan rakyat hidup dengan selesa.

Katanya kehidupan rakyat di beberapa negara yang bergelora wajar dijadikan teladan oleh rakyat pelbagai kaum di negara ini.

Menurutnya apa yang dilakukan oleh pembangkang hanyalah mengutamakan kepentingan diri mereka sendiri dan bukannya untuk rakyat.

"Pembangkang hanya mahukan kuasa dan sanggup melakukan apa sahaja tanpa memikirkan pentingnya keamanan dan keharmonian rakyat

Sapawi yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) Sipitang berkata antara dakyah itu termasuklah menggunakan isu-isu perkauman yang boleh menggugat keharmonian dan keamanan tersebut.

Katanya agenda utama pembangkang hanyalah mahukan kuasa dan untuk mendapatkan kuasa itu, mereka berusaha menggunakan rakyat.

"Kita telah menikmati kehidupan yang selesa di mana keamanan dan keharmonian pelbagai kaum menerusi kerajaan yang diterajui oleh Barisan Nasional (BN) mewujudkan rasa cemburu kepada rakyat di negara lain.

"Jadi keamanan dan keharmonian yang telah dan sedang nikmati perlu untuk dipertahankan," katanya lagi.

Menurutnya dengan keamanan dan keharmonian yang diutamakan oleh rakyat membolehkan BN meneruskan perancangan ke arah menjadikan negara terus membangun dan maju.

Katanya kemajuan dan pembangunan negara memberi pulangan yang bermanfaat buat rakyat sendiri.

Beliau berkata BN tidak pernah menghalang mana-mana rakyat yang berusaha untuk meraih kekayaan dan sebaliknya BN sentiasa berusaha mempastikan golongan miskin turut dibangunkan dengan memberi pelbagai kemudahan dan bantuan.

Sapawi berkata usaha itulah juga yang dilakukan oleh BN di Sipitang di mana keutamaan ditumpukan kepada pembangunan ekonomi rakyat.

"Kita berusaha membangun dan memajukan Sipitang kerana hasil daripada kemajuan dan pembangunan itu memberi manfaat kepada rakyat termasuklah pembangunan ekonomi rakyat," katanya dan menambah BN tidak mengamalkan perkauman atau hanya menumpukan kepada satu kaum sahaja.

Menurutnya tiada amalan meminggirkan dan menumpukan hanya kepada satu kaum tetapi apa yang dilakukan oleh BN dalai menyeluruh kepada semua kaum di negara ini.

Pada majlis itu Sapawi telah menyampaikan sumbangan RM3,000 untuk tokong tersebut selain sumbangan kepada warga emas berketurunan Cina.


10 di ranau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


Kemalangan Ngeri Bas Pelancong Brunei <b>Di Ranau</b> | My Blog Santai

Posted: 20 Dec 2011 11:21 PM PST

Kemalangan Ngeri Bas Pelancong Brunei Di Ranau | bas kemalangan di tuaran sabah | kemalangan bas brunei di ranau | kemalangan bas brunei di tawau | kemalangan bas di Tamparuli sabah 2011

______________________________________________________________________________________________________________________

Enam pelancong warga Brunei maut manakala enam lagi parah selepas bas ekspres yang mereka naiki membawa 33 penumpang dari negara jiran itu hilang kawalan lalu merempuh sebatang pokok di tepi jalan di Kilometer 8.9 Jalan Tamparuli-Ranau, Tuaran, semalam.

Mangsa yang maut ialah Abdul Manan Ishak, 50-an; Pengiran Zahama Zainal, 61; Dayang Norhayati Abdul Hadi, 61; Faridah, 60-an; Sapawi, 60-an dan seorang lagi mangsa wanita belum dikenal pasti.

Timbalan Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Tan Kok Liang berkata, kemalangan berlaku pukul 3.05 petang itu menyebabkan dua mangsa maut di tempat kejadian, manakala seorang dalam perjalanan ke Hospital Tuaran dan tiga lagi ketika menerima rawatan.

Katanya, bas itu dalam perjalanan pulang dari Tamparuli ke Ranau dipercayai hilang kawalan setibanya di lokasi kejadian menyebabkan ia terbalik sebelum melanggar sebatang pokok besar di tepi jalan tersebut.

Menurutnya, polis sedang menyiasat kemungkinan bas berkenaan mengelak atau bergesel dengan sebuah van setiba di tempat kejadian.

"Selain enam maut, enam lagi cedera parah, 12 orang separuh kritikal manakala sembilan lagi cedera ringan dan dalam pemerhatian pihak hospital. Pemandu bas dan kelindan bas terselamat," katanya.

Katanya, sebanyak lima ambulans dikejarkan untuk membawa mangsa yang cedera ke Hospital Tuaran dan Hospital Queen Elizabeth II untuk mendapatkan rawatan lanjut.

"Bas yang membawa semua pelancong dari Brunei itu dilaporkan dalam perjalanan pulang ke Kota Kinabalu, sebelum pulang ke negara mereka Jumaat ini," katanya.

Beliau berkata, polis akan bekerjasama dengan Konsulat Besar Brunei di Sabah bagi mendapatkan dokumentasi mangsa-mangsa terlibat dalam kemalangan tersebut, selain maklumat penuh daripada Jabatan Imigresen.

**Takut betul dengan Kemalangan Ngeri Bas Pelancong Brunei Di Ranau ni..

______________________________________________________________________________________________________________________

10 di beluran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di beluran - Google Blog Search


Berita terkini: Warga emas rentung dalam kebakaran <b>di Beluran</b>

Posted: 22 Jan 2012 09:20 PM PST

BELURAN: Seorang warga emas mati rentung dalam kebakaran membabitkan sebuah rumah di Kampung Cinabutan, Jalan Sapi Nangoh di sini malam tadi.

Ketua Zon Jabatan Bomba dan Penyelamat Sandakan, Alias Abu, berkata mangsa dikenali sebagai Domine Tuati berusia 75 tahun.

Katanya, mengikut laporan yang diterima, ketika kejadian dua lagi keluarga mangsa iaitu anak perempuan dan cucunya tidak berada di rumah tersebut kerana keluar ke klinik bagi mendapatkan pemeriksaan kesihatan.

"Sebuah jentera bersama empat anggota ke lokasi kejadian selepas menerima panggilan kecemasan pada jam 11.38 malam.

"Bagaimanapun, lokasi kejadian yang jauh menyebabkan anggota bomba hanya tiba di tempat kejadian kira-kira 2.45 pagi dan mendapati rumah tersebut sudah musnah terbakar sepenuhnya, katanya ketika dihubungi hari ini.

Katanya, rangka mayat mangsa ditemui di bawah rangka rumah yang terbakar itu.

"Punca kejadian masih disiasat," katanya. - BERNAMA

10 di kunak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kunak - Google Blog Search


kunakpress.blogspot: Kontraktor air <b>di Kunak</b> diminta laksana tugas <b>...</b>

Posted: 09 Feb 2012 05:49 AM PST

Kontraktor yang mendapat tawaran kerja untuk melaksanakan tugas menyelenggara paip air di daerah ini diingatkan supaya melaksanakan kerja-kerja mereka dengan cekap dan mematuhi standard bagi memastikan perlaksanaan projek berjalan lancar dan memenuhi spesifikasi.
"Tujuan utama untuk kita tekankan perkara ini supaya kontraktor tidak melengah-lengahkan tugas mereka dan mematuhi prosedur kerja yang betul", katanya kepada Harian Ekspress ketika meninjau kerja-kerja penyenggaraan paip utama by-pass untuk penyaluran bekalan air kepada penduduk di sekitar pekan Kunak dan kampung berhampiran yang mengalami gangguan selama lebih seminggu, baru-baru ini.
Lawatan mengejut itu bersama jurutera air daerah, Jefri Eki membawa penyelesaian segera bagi mengatasi krisis air yang melanda beberapa kampung di Kunak termasuk Kg Getah, Taman Kunak Kaya dan kawasan berhampiran.
Nilwan diberitahu bahawa berlaku kerosakan pada tangki simpanan utama di pekan berdekatan premis JKR Kunak.
Dalam pada itu, menurut jurutera jabatan air, kontraktor yang dilantik untuk melaksanakan kerja-kerja pembaikan dan penyenggaraan segera dikerah untuk membuat penyambungan by-pass paip utama ke kawasan yang mengalami gangguan bekalan.
Gangguan selama lebih seminggu itu mengecewakan penduduk yang mahukan jabatan berkenaan menangani masalah seperti itu dengan lebih cekap dan konsisten. - DE
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved