ads

Rabu, 20 Februari 2013

10 di kudat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kudat - Google Blog Search


Wanita Umno <b>Kudat</b> gesa PDM buat persiapan rapi | The Borneo <b>...</b>

Posted: 11 Feb 2013 01:56 PM PST

KUDAT: Semua anggota jawatankuasa yang bertugas di pusat daerah mengundi Parlimen Kudat diingatkan agar membuat persediaan rapi bagi menghadapi pilihan raya umum (PRU) ke-13 yang bakal diadakan pada bila-bila masa, kata Ketua Wanita UMNO Kudat, Datuk Aminah Ambrose.

Beliau berkata masyarakat setempat tidak boleh mengikut emosi sewaktu memilih parti yang mana layak menubuhkan kerajaan dan seterusnya mentadbir negara.

Katanya, membuat pilihan sewaktu dalam keadaan emosi yang tidak stabil akan merugikan diri sendiri dan generasi akan datang kerana ia hanya akan membuatkan individu itu tersalah membuat pilihan.

"Pilih kerajaan jangan pilih dengan emosi, jangan sampai tersalah pilih…pihak yang di sebelah sana (pembangkang) hanya boleh buat provokasi untuk melemahkan semangat kita dan jangan sampai tersalah pilih lagi," katanya.

"Apa yang paling penting sekarang, saya nak tanya adakah pusat mengundi kita telah bersedia sepenuhnya…cukupkah segala kelengkapan termasuk tenaga kerja dan pelaksanaan kempen dalam kita menghadapi pilihan raya?" katanya.

Beliau berkata demikian semasa Program Salam Sayang PDM Damaran Pulau Banggi dan Jalinan Rakyat Wanita UMNO Kudat di Kudat.

Lebih kurang 200 pemimpin masyarakat, ahli wanita UMNO dan rakyat menghadiri taklimat tersebut.

Aminah yang juga Pengerusi BN Wanita Parlimen Kudat berka semua jentera di PDM perlu melaksanakan tugas dengan berkesan bagi memastikan segala maklumat pengundi dikemas kini dan Ketua Jalinan Rakyat (JR) tahu di mana kawasan yang dijaga mereka.

Beliau turut menyeru agar rakyat terus menolak pembangkang kerana kegagalan mereka menepati janji.

Beliau juga mengingatkan rakyat supaya tidak menggadai masa depan mereka dengan terpengaruh kepada pelbagai dakwaan, tohmahan dan janji pembangkang kerana telah terbukti selama inikerajaan Barisan Nasional (BN) dapat memastikan kesejahteraan negara dan rakyatterpelihara.

Jelas beliau, kerajaan BN di bawak pucuk kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman sudah melakukan pelbagai perkara untuk kesejahteraan rakyat termasuk menyalurkan pelbagai bantuan kerana BN mampu mengurus tadbir negara dengan cekap dan berkesan.

kudat 3

Antara rakyat dan pemimpin masyarakat yang hadir.

kudat 1aa

Pilih BN…Aminah menyerahkan bendera BN semasa Program Salam Sayang PDM Damaran Pulau Banggi dan Jalinan Rakyat Wanita UMNO Kudat di Kudat.

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


Pertandingan boling gelombang biru <b>di Sandakan</b> | The Borneo <b>...</b>

Posted: 11 Feb 2013 01:51 PM PST

Oleh Liza Din
SANDAKAN : Sebanyak 10 pasukan terdiri daripada kakitangan awam persekutuan dan negeri di Sandakan telah menyertai Pertandingan Boling Gelombang Biru.

Program tersebut diadakan di Champ's Bowl Sandakan dan merupakan anjuran Puteri UMNO bahagian Libaran "Jom Santai Sahaja!" yang telah disempurnakan oleh Ketua Puteri UMNO Libaran, Suharni Mahamuddin.

Menurut Ketua Puteri UMNO Libaran, Suharni Mahamuddin berkata, golongan generasi muda perlu melibatkan diri dalam aktiviti sukan kerana ia bukan sahaja baik untuk kesihatan malah dapat menggalakkan mereka berinteraksi dengan orang lain.

"Apa sahaja aktiviti sukan bukan sahaja bermanfaat terhadap kesihatan, namun kita boleh bertemu dan berinteraksi dengan orang lain sekaligus menambah kenalan," katanya.

Antara jabatan kerajaan yang menyertai adalah Jabatan Perhutanan negeri Sabah cawangan Sandakan, Jabatan Pelajaran, Jabatan Kesihatan, Jasa, Kementerian Pertahanan, Mahkamah, Jabatan Penjara, Lembaga Hasil Dalam Negeri dan Majlis Perbandaraan Sandakan.

Dalam pertandingan itu, johan Jabatan Perhutanan menerima wang tunai RM800, naib johan Majlis Perbandaraan Sandakan menerima RM400 wang tunai dan tempat ketiga Jabatan Pendidikan RM200 dan pasukan membaling tertinggi menerima RM100 wang tunai.

bowling 3

Para peserta bergambar kenangan selepas pertandingan boling gelombang biru anjuran Puteri UMNO Libaran di di Champ's Bowl Sandakan baru-baru ini.

10 di kota marudu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota marudu - Google Blog Search


Sekolah luar bandar <b>Kota Marudu</b> dapat bantuan sektor swasta, NGO

Posted: 14 Feb 2013 01:13 PM PST

KOTA MARUDU: Kawasan Parlimen Kota Marudu bertuah mendapat bantuan sektor swasta dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) untuk melengkapkan keperluan sekolah luar bandar.

Asrama desa ketujuh (asrama luar bandar) akan dibina di kawasan itu dibiayai Yayasan SP Setia, yang akan memberi manfaat kepada murid-murid SK Matunggong yang kini berjalan beberapa kilometer ke sekolah setiap hari.

Pada Sabtu, anggota Parlimen Kota Marudu Datuk Seri Dr Maximus Ongkili, yang juga Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi akan merasmikan majlis pecah tanah bagi pembinaan asrama berharga RM300,000 yang boleh memuatkan 100 pelajar.

Majlis itu akan turut dihadiri anggota Dewan Undangan Negeri Matunggong Sarapin Magana dan Pengarah Bukan Eksekutif SP Setia Tan Sri Lee Lam Thye.

"Kita tidak boleh bergantung kepada dana kerajaan semata-mata, kerana keperluan rakyat banyak tetapi kita juga mesti menggunakan rangkaian baik dengan sektor swasta dan NGO untuk membawa kemudahan dan perkhidmatan ke kawasan luar bandar.

"Ini juga satu cara bagi mereka untuk menyumbang meningkatkan taraf hidup masyarakat terutama di Sabah dan Sarawak," kata Ongkili, yang sebelum ini turut bekerjasama dengan rakan-rakan korporat yang lain membina enam lagi asrama di Kota Marudu.

Asrama yang telah dibina ialah asrama Astro moden di SK Magandai, SK Malangkap Tengah (oleh Yayasan ECM Libra), asrama SK Lampada serta asrama SM Advent Goshen, dibiayai Sabah Credit Corporation dan asrama SK Mangaris dan SK Koromoko tajaan Taylor College.

Kebanyakan asrama luar bandar diserahkan kepada Jabatan Pelajaran yang menyediakan makanan harian pelajar.

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


suara marhaen: senario terkini dalaman UMNO Bahagian <b>Papar</b>

Posted: 02 Nov 2012 09:25 AM PDT

Walaupun senario politik di kawasan Parlimen P.175 Papar secara keseluruhannya nampak tenang, namun orang ramai terutama sekali sebilangan ahli-ahli politik UMNO/BN khususnya dan para pemerhati politik tempatan amnya melahirkan rasa terkilan dan kecewa dengan sikap/tindakan Ketua UMNO Bahagian Papar, Datuk Hj Abdul Rahim Ismail apabila beliau tidak membenarkan Y.B.Datuk Rosnah Haji Abdul Rashid Shirlin, Ahli Parlimen P.175 Papar merangkap Timbalan Menteri Kesihatan dan Ketua Pergerakan Puteri UMNO Malaysia mengadakan perjumpaan dengan Ketua-Ketua Cawangan UMNO, Pergerakan Pemuda dan Wanita serta Puteri dalam Daerah Mengundi Benoni yang dijadualkan berlangsung pada hujung minggu ini, (Ahad), 4 November 2012.

Larangan tersebut begitu mengejutkan kumpulan-kumpulan berkenaan seakan-akan mereka tidak percaya kerana Datuk Rosnah adalah wakil rakyat/Ahli Parlimen Kawasan P.175 Papar, seorang Timbalan Menteri di peringkat Pusat dan merangkap Ketua Pergerakan Puteri UMNO Malaysia masakini, walaupun beliau tidak memegang atau ditawarkan sebarang jawatan dalam barisan Jawatankuasa UMNO Bahagian Papar. Namun situasi ini sebenarnya menimbulkan persoalan besar baik di kalangan ahli-ahli UMNO sendiri mahupun ahli-ahli parti komponen BN di kawasan Papar.

Justeru, senario ini sedikit sebanyak telah menjejaskan hubungan baik/perpaduan di antara Datuk Rosnah sebagai Ahli Parlimen bertaraf Menteri dengan Datuk Rahim selaku Ketua Bahagian dan AJK UMNO Bahagian Papar. Walaupun, keadaan ini dianggap oleh sesetengah pihak sebagai pergolakan dalam keluarga ibarat "kocakan teh dalam cawan" namun sebenarnya ia menggambarkan wujudnya ketidaksepakatan di antara Datuk Rosnah yang juga wakil rakyat UMNO/BN yang sah dipilih oleh rakyat di Papar pada PRU11 (2004) dan PRU12 (2008) dengan Datuk Rahim selaku bosnya di Bahagian. Bos yang seolah-olah mendominasi pengurusan/pentadbiran Bahagian secara total tanpa memberi ruang dan peluang campur tangan "orang lain" "Datuk Rosnah" yang mungkin dianggap sebagai orang asing dalam parti yang sama-sama mereka dokong dan perjuangkan.

Sikap Datuk Rahim ini seringkali menimbulkan tanda tanya di kalangan ahli-ahli UMNO sendiri di peringkat akar umbi apakah punca sebenar menyebabkan renggangnya hubungan antara kedua pemimpin tersebut walaupun pada zahirnya seolah-olah tiada apa yang berlaku di antara keduanya. Justeru, timbullah berbagai-bagai pendapat serta andaian yang kurang sihat terhadap kepimpinan UMNO Bahagian Papar. Contoh yang paling jelas ialah terlalu sukar bagi Datuk Rosnah untuk mendapatkan maklumat semasa mengenai isu-isu parti /pembangunan dan sebagainya dari pejabat Bahagian.

Berbalik kepada isu Datuk Rahim menghalang perjumpaan Datuk Rosnah dengan kumpulan-kumpulan yang dinyatakan di atas atas, hanya beliau (Datuk Rahim) sahaja yang ada jawapannya. Difahamkan Datuk Rosnah akan meneruskan sesi perjumpaan itu seperti dijadualkan sekalipun tidak mendapat restu Datuk Rahim kerana difahamkan perjumpaan tersebut adalah atas permintaan kumpulan-kumpulan berkenaan. Sebagai pemimpin, Datuk Rosnah menyifatkan perjumpaan itu amat penting dan adalah menjadi tanggungjawab beliau menunaikannya tanpa gagal.

Dalam suasana menghadapi PRU13 yang semakin hampir ini, seharusnya tiada sebarang halangan dibuat oleh mana-mana pihak dalam parti UMNO terhadap perjumpaan tersebut kerana ia dilakukan oleh Datuk Rosnah demi kepentingan parti UMNO khususnya dan BN keseluruhannya. Lainlah ceritanya jika Datuk Rosnah berada di luar parti atau di pihak pembangkang.

Sebagai ahli biasa UMNO yang tidak memegang sebarang jawatan dalam parti, penulis tidak berniat untuk mencampuri hal ehwal dalaman parti UMNO Bahagian Papar jauh sekali untuk mengajar Ketua Bahagian apatah barisan AJKnya yang rata-ratanya matang dan bersikap profesional tetapi atas tanggungjawab sebagai ahli, saya rasa amat terpanggil dan tidak salah untuk sama-sama berkongsi menangani konflik yang sedang berlaku ini. Sebagai pemimpin veteran dan matang dalam arena politik negeri dan nasional, Datuk Rahim seharusnya bersikap lebih rasional dan bertanggungjawab dalam menangani sebarang isu dalaman parti yang boleh memecah belahkan perpaduan di kalangan ahli-ahli UMNO yang sudah mula bertindak membentuk kelompok masing-masing. Keadaan ini jika tidak dibendung segera amat berbahaya sekali kepada perpaduan di kalangan ahli-ahli parti. Faktor ini juga boleh mendorong ahli-ahli parti yang sudah kurang keyakinan terhadap UMNO melakukan sabotaj terhadap parti dan pada masa yang sama membuka ruang dan peluang kepada pihak lawan menangguk di air keruh untuk mempengaruhi para penyokong UMNO dengan pelbagai taktik licik mereka.

Kesimpulannya, ramai yang berpendapat bahawa sikap prejudis serta ketinggian ego seharusnya tidak wujud dalam diri pemimpin/kepimpinan UMNO Bahagian Papar jika benar-benar berhasrat ingin mengekalkan/mempertahankan kerusi Parlimen Papar (DUN Pantai Manis dan DUN Kawang) dalam PRU13 kelak. Dalam konteks ini, sebilangan besar penyokong parti UMNO yang masih tetap setia di peringkat pertengahan dan akar umbi parti, mendoakan agar Datuk Rahim selaku pemimpin yang berpengalaman, segera mengambil langkah-langkah positif bagi memulihkan hubungan harmoni antara beliau dan Datuk Rosnah. Sentiasalah mementingkan musyawarah dan toleransi bagi mewujudkan kestabilan politik yang mantap dalam UMNO Bahagian Papar selaras dengan  cogan kata UMNO " Bersatu - Bersetia - Berkhidmat ".

Hidup UMNO! Hidup BN!

10 di tawau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


mieya story mory: makanan yang popular <b>di tawau</b> , sabah :)

Posted: 17 Feb 2013 03:26 AM PST

salam mesra , dan salam satu malaysia . hai saya , amira arbain dari I.C.E. tour and travel agency . anda boleh memanggil saya mira ataupun mieya . baiklah tuan-tuan dan puan-puan saya telah dilantik menjadi pemandu pelancong anda selama 3 hari dua malam . sebelum itu , saya ucap selamat datang ke sabah . terima kasih jugak kerana memilih tawau , sabah sebagai destinasi peloncongan anda . 
HA HA HA HA  . lebih lebih pulak aku ni kan . ada pulak meet and greet di sini . rasa macam dalam kelas pulak . mentang-mentang la kan esok kelas da start , tu laa practise tuh . practise laa sangat kan :P
 macam yang aku cakap tadi laa aku mau update makanan di tawau . alaa , aku kan dah genap sebulan di sini ( kota tinggi ) jadi rasa rindu laa jugak kan dengan makanan dan minuman yang top , popular lagi HOT seantero tawau  . cehhh , ayat tuuu , macam karangan pun ada . 

yang pertama , jeng jeng jeng ..

haa , ni NASI GORENG LALAP dengan NASI LALAP . gambar atas di gambar masa berbuka puasa di gerai biru @ atap biru tepi laut . tu laa macam berhambur tu . kelam kabut dorang masak , banyak pelanggan la katakan , sampai gelas pun habis . lakuu gituu . dekat sak dengan highway tu . memang feel kalau makan di situ . suda la makanannya sedap , angin laut lagi bertiup lembut ( bertiup kencang sebenarnya ) . dengan suasana senja lagi , perghh , ROMANTIK youu , awww :*
ko jangan mau senja-ii sangat la , dekat suda tu gerai biru tu dengan masjid al khausar  , bole suda p solat maghrib . HAHAHA .. haa , nama nasi lalap ni aku pun dari mana datangnya , maksudnya pun aku ndak pasti . kalau rajin nanti kamu search laa di google pasal sejarah nama nasi lalap ni yaa . mana la tau ada yang tertanya-tanya maksud @ sejarah di sebalik nama nasi ni . 
Harga biasanya kalau nasi goreng lalap RM 5.50 ke RM 6  ( tengok gerai jgk la ) 
kalau nasi lalap , murah sikit laa , sebab nasi kosong jak kan , harganya RM 5.00 .
ni pulak NASI GONDRONG . makanan ni memang pedasss . kalau yang suka pedas , try laa nasi gondorong ni . pertama kali dengar mesti pelik kan ? sebenarnya "gondrong" ni maksudnya "panjang"  . kalau dak silap , perkataan gondrong ni dari indon . hmm , biasanya "gondrong" di guna untuk rambut lelaki . contoh : ee , gondrong rambutnya . hahaha , ada contoh ayat lagi kan . macam belajar BM . apa kena mengena "gondrong" dengan nama nasi ni pun aku nda tau jugak . harganya dalam RM 5. - RM 5.50 .
ni NASI KUNING  . kalau dalam daun pisang tu lagi sedap . ada aroma-ii daun pisang tu yang buat rasanya lagi sedap . ada nasi kuning ikan , ayam , dan telur . nasi kuning ni tinggalkan banyak kenangan la . masa aku kecik -ii , ni la aku punya sarapan hari-ii . mak aku bisnes nasi kuning ni , bapa aku jual ( jaja nasi kuning , mak yang masak )  haa , kiranya mak aku paling teror la kalau bab-ii nasi kuning nih . ada masa aku belajar tau . nasi kuning ni di masak dengan santan n kunyit . lauknya tu ikan masak bumbubali / ayam / telur rebus . ikut seleraa laa ya . biasanya orang tawau makan nasi kuning ni masa sarapan . harganya dak tetap . dalam RM 1 - 3.50 la yang paling mahal . yang mahal (rm 3.50) tu di restoran la biasanya . biasanya dijual dalam daun pisang . tengok penjual laa . kalau masa tu senang mau cari daun pisang , ok la . daun pisang di tawau ni bermusim , macam musim buah jugak . H A H A H A . kalau dak , di dalam tapau jak la . dalam plastik pun adaa . 

ni pulak GADO - GADO . semua orang tau , tapi rasanya nda sama macam "tawau style" . amboi , kalau aku ni tawau punya makanan paling sedap . tak kan sama dengan mana-ii punya makanan . biasa laa , lidah tawau kan ? dalamnya ada telur rebus , sayur-ii ( kangkung , kacang panjang , tauge yg dicelur ) , tauhu , nasi impit , kuah kacang n last sekali keropok-ii tu la . kalau mau buat tambahan sendiri pun bole . mengikut kreativiti laa kan ? harga pun dak tetap jugak . kalau gerai murah laa . dari RM 2 -  RM 4.50  .
kalau tengok pun tau suda . orang panggil nasi campur tapi kalau kami panggil ( mungkin ada jugak orang tawau nda tau gelaran ni ) kami panggil NASI TOUCH SCREEN . kenapa ? hahaa , kalau pelayannya tanya mau makan apa , kita tunjuk jak makanan tu dari luar kaca  ( macam touch screen la kunuk ), pelayannya tu yang ambilkan makanan untuk kita . haa , kamu faham kenapa di panggil touch screen ? kalau nda faham , ndak apa laa . hahaha . makanan ni boleh cari di atas central market tawau @ di atas pasar gantung . sebelah bawahnya ada kong fah , berdepan dengan servay/parkwel . harganya memang berpatutan . nasi kosong dengan 3 lauk pilihan harganya cuma RM 3.50 saja . di iringi dengan sup , dan air kosong free :)
ni pulak NASI BAMBONG . bambong ? apa tuu ? haa , kalau mau tau "bambong" ni maksudnya penganggur .  nasi bambong ni tentunya ada nasi  , tempe , lauk pilihan anda ( ikan / telur / ayam ) dengan sup dan air kosong free . ok , lokasinya di taman sabindo ataupun lebih sinonim dengan panggilan "taman tikus" . memang nama tempatnya agak thriller di situ . hahaha . nama tempat jak pun . jangan takut mau makan ok . gerai ni memang tertapok ( tersembunyi ) sikit . di belakang rombengan ( bundle ) di taman sabindo tu . HARGANYA memang MURAHHH  ! kalau nasi bambong ikan / telur harganya cuma RM 1.50  , kalau nasi bambong ayam harganya hanya RM 2.50 . murah kan ? di sebabkan murah dan mengenyangkan , gerai ni sentiasa ramai dengan pelanggan . so , kalau gerai ni , x bole la lepak lama-ii , kena tolak ansur la kan sebab terpaksa berkongsi meja .
ni pulak , BAKSO  . addoi , rindunya mau makan .. lebih kurang macam sup jugak la .
 antara kandungannya ialah mihun / mee kuning , ayam , telur rebus n pentolan (bebola daging)
dak lupa jugak kuahnya la kan . makanan ni murah jak ( kalau di kampung aku di kg titingan atau lebih femes dgn nama ICE BOX  ) RM 2 jak . kalau di bandar , mahal sikit laa kot . 
ni pulak menu wajib orang sabah , tawau terutamanya pada hari raya . BURAS ataupun BURASAK . 
beras ni di masak dengan santan separuh masak . lepas tu di bungkus dengan daun pisang n di ikat dengan tali rafia ataupun tali-ii yang sesuai laa kan .
ni pulak BEROBBOK . mungkin ni bahasa bugis . dia lebih kurang bubur ayam . memang sedap !!
antara bahan-ii nya beras , ayam , jagung , bayam ,bawang , lada putih , masako ( penambah perisa ) , cara buat tu macam buat bubur jugak laa . ni aku dak tau jual di mana . aku pernah makan di rumah member jak .

MARTABAK JAWA . lain daripada tempat lain . sedappp ! bahan-ii ada sayur campur ,  daging cincang , telur , bawang besar . di makan panas-ii dengan sambal kicapnya . addoi , sedapnyaaa . update blog sambil telan liur . harganya hanya RM 2.50 sajaa . boleh dapat di kong fah fah tawau . 

ni pulak SAYAP AYAM  tawau . kalau makan , macam dak bole stop . memang sedap . pun bole dapat di kong fah tawau . harganya RM 1.70 Seketul , RM 5  untuk 3 ketul .  aku last makan benda ni tanggal 16 januari 2013 . sehari sebelum aku bertolak ke johor hari tu . kalau datang tawau , mesti try semua ni ..
ni pulak SANGGAR CHEESE . "sanggar" ni membawa maksud pisang goreng . memang bahasa tawau ni lain-ii sikit . hehehe . sanggar ni di goreng macam biasa tapi diletakkan keju di atasnya . ada juga yang letak keju + coklat . memang sedap . aku pernah makan sanggar cheese ni di area fajar harganya RM 2 untuk 7 keping pisang ni . yang aku makan hari tu dia letak cheese n campur di tabur dengan milo . memang layan la . sodapp !

ni pulak SANGGAR PAPPEK . namanya memang lain sikit . masih lain macam lagi walaupun aku dah ubah namanya . hehehe . hidangan ni biasanya orang bugis la yang buat . aku pun dah lama dak makan sanggar ni .  lepas jak pisang ni di goreng , lepas tu di penyekkan . di makan dengan sambal belacan yang pedas n sedap . memang lain dari pisang goreng yang biasa kita makan tu . ada restoran yang jual dekat kfc empire . sebelah kfc tu la kedainya . kalau mau beli seringgit pun bole kot . aku makan benda ni pertama kali di rumah kawan . kalau dak , aku dak kenal dengan sanggar nih .
ni pulak AMPLANG . keropok yang di buat dari ikan / udang . ni jugak antara yang terfemes di tawau . biasanya orang yang datang pi tawau dak sah kalau dak beli amplang ni . amplang ni jugak orang selalu buat ole-ole gitu . kalau orang mau ke semenanjung , mesti beli keropok amplang ni . harganya kalau dalam pek kecik cuma RM 5 . yang besar RM 10 . bole dapat di pasar tanjung @ pasar besar tawau berhampiran dengan pelabuhan tawau .

rasa menitik-ii air liur tengok air di atas ni . ni pulak ABC . yang di atas tu abc jagung , gambar bawah abc milo . ni bole dapat ni gerai ABC ( dekat pelabuhan ) , kong fah ( sebelah central market ) ataupun di atap biru @ gerai biru . eh , mana pun boleh . tapi 3 tempat yang aku sebut ni antara yang terfemes dan tersedap la .. harga , kalau ABC biasa ada yang RM 1.50 - RM 2.OO . kalau ABC jagung dengan ABC milo ni dalam RM 2-3 .
 setakat ni jak laa dulu aku update pasal makanan tawau yang mungkin sedikit pelik , tapi sedap dan murah kan ? banyak lagi aku mau tambah tapi masa jeles dengan aku . kalau datang tawau , mesti cuba makanan-ii ni ok . rugi kalau dak rasa . harga murah dan berpatutan . ok laa , byeeee :)

10 di tuaran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tuaran - Google Blog Search


GERAI KELAPA BAKAR <b>DI TUARAN</b>, BERBAU NAJIS

Posted: 21 Oct 2012 01:48 AM PDT


USIK USIK GERAI KELAPA BAKAR
Gerai Gerai Kelapa Bakar Salut diJalan Sulaman (Jalan KK-KB) Adalah Kini Sudah Begitu Popular dan Menjadi Tumpuan Persinggahan kepada Orang Ramai khasnya Mereka yang Berkereta dari Utara Sabah Ke KK dan DiSebaliknya.

Selain Kelapa Bakar, Kelapa Muda, Puding Kelapa Pelbagai Rasa, Keropok Ubi, Lokan dan Ketam Panggang juga menjadi Tarikan Utama Orang Ramai termasuk Pelancong Pelancong Singgah ke Gerai Gerai Kelapa Bakar diJalan tersebut. Gerai Gerai ini diBuka dari Awal Pagi hinggalah ke Larut Tengah Malam pada Setiap Hari!

SAYANG DAN SEDIHNYA GERAI GERAI YANG TURUT DIKINJUNGI OLEH PARA PELANCONG TEMPATAN DAN LUAR NEGARA INI JELAS SEKALI DALAM KEADAAN DAIF SEKALI!

IA JELAS TELAH DIBINA SECARA PERSENDIRIAN DAN TIDAK SERAGAM OLEH PARA PEMILIK GERAI GERAI BERKENAAN. YANG MANA 100% TERDIRI DARI KAUM BUMIPUTERA. IA JUGA TIADA LANGSUNG MEMPUNYAI KEMUDAHAN TANDAS AWAM!

Justeru Sesiapa saja yang Singgah keGerai Gerai Kelapa Bakar Salut diJalan Sulaman, Tuaran itu PASTI Akan TerCium Bau Kuat NAJIS yang datangnya dari Arah Belakang Gerai Gerai tersebut! Dulu Saya dan Keluarga pun Kerap Singgah Minum Kelapa Bakar dan Makan Ketam dan Lokan Panggang disitu. TAPI disebabkan oleh Bau Najis disitu maka Kami Sudah TIDAK lagi Berselera Singgah diGerai Gerai itu lagi.. AGAKNYA APALAH YANG DIKATAKAN OLEH PARA PELANCONG YG SINGGAH DI SITU BILAMANA MEREKA TERCIUM BAU YANG MENJIJIKKAN ITU?

Yang Jelas Jalan dan Gerai Gerai ini sememangnya Kerap dilalui Oleh Para Pemimpin dan Pegawai Pegawai Pihak Berkuasa atau Jabatan Berkenaan. SOALNYA MENGAPA MACAM TIADA YG PERIHATIN DAN BERTINDAK UNTUK MEMPERBAIKI KEADAAN GERAI SERTA KEMUDAHAN AWAM DISITU?
(Tidak Mcm diGerai Gerai Pekan Nabalu, KB)

Mungkin Mereka termasuk para Pemimpin juga TIDAK Sedar akan SITUASI ini.
(sebab Mereka pun TIDAK PERNAH Singgah Minum atau Makan Ketam atau Lokan Panggang.disitu?? (Rasanya mcm Mustahil juga!)

JUSTERU KITA MOHON PERKARA BERBANGKIT INI DAPAT DISAMPAIKAN KEPADA MEREKA YG BERKENAAN AGAR MENGATASI SEGERA SITUASI DAN KEADAAN GERAI GERAI KELAPA BAKAR SALUT DI JALAN SULAMAN INI! (Sebelum Nama Baik Negeri Sabah ini Tidak Terus TerCemar diMata Orang Awam khasnya Para Pelancong!)

dI PETIK DARI FCB .DTigabelas Zaianlabidin.

10 di nabawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di nabawan - Google Blog Search


rumah tanah liat: rumah yang dibuat daripada tanah liat <b>di nabawan</b>

Posted: 28 Nov 2012 09:03 PM PSTTengah adalah saya berkacamata hitam.
Kiri adalah tuan rumah Encik Daud Anggau.

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


Life of a Lil Notti Monkey: <b>Sabah Negeri di</b> Bawah Bayu

Posted: 19 Feb 2013 05:00 PM PST

Such a beautiful sight upon taking off. Spot the air strip of the Kota Kinabalu International Airport. It looked so tiny from the air right?

all pics stolen from JS bcoz he was the one who returned back to his beautiful hometown. the one he still misses till today -_-" Yeah he never misses me but his hometown all the time. How could I get jeles over Sabah? but then with such beautiful sights, I guess it's worth it :)))))Below is the Sutera Harbour Resort with a Marina and a 27 hole golf course
Every trip, Monkey would spend some time at this resort be it swimming, lazing around, have drinks but most of all it would be spent watching sunsets while JS would be hitting a few rounds of golf till his arm hurts...:P

Read about my sunset post at Sutera Harbour *here*


There are many outlying islands in Kota Kinabalu and trust me all of them are really really beautiful. Lurve it!!!!

It's alwiz a treat for Monkey to take a speed boat and go to one of those islands...could be just for a few hours. I would really lurve to charter a yacht and go sailing around them one of these days...when there's more time to do all these outdoor activities.


The biggest island of them all is Pulau Gaya
Yes you can catch such upclose view from the plane as it makes a turn to head West towards Peninsular Malaysia.

However currently Pulau Gaya is populated by "tourists without passports". They built homes on this island illegally and travel to the main land/city of Kota Kinabalu with their small little boat to get the basic necessities. Those little wooden houses, all thousands of them are illegals >.<

These tourists are from Philippines and they are truly important during the General Election. One Malaysian IC given per vote. Barter trade -_- However they don't cause much of a trouble to the locals so the government don't raid nor disturb them. I guess it's a condition to vote huh? You vote for me I no come kacau u. Ho HO Ho.


Pulau Gaya is really beautiful indeed and there's a resort by YTL there - Gaya Island Resort
I've never been to this resort nor this island yet, suppose it's built on the other side of the island huh? and definitely not near these illegal dwellings.

so now we totally have to understand why JS misses his hometown so much
hahahahahah where he can golf from morning till the sunsets and totally forgets about Time, Meals, which hole he's at etc.

>.<

so if u have yet to visit this beautiful state, maybe it's time to plan one soon :))))
Read about Monkey's visit to Manukan island *click here*


 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved