ads

Jumaat, 23 Mac 2012

10 di kudat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kudat - Google Blog Search


KAPAL TERBAKAR <b>DI KUDAT</b> ~ ! samizul.net !

Posted: 29 Nov 2011 03:04 AM PST

KEBAKARAN KAPAL DI KUDAT [GAMBAR & VIDEO]


Menurut sumber:-

-Jenis kapal ialah kapal jerut (tangkap ikan).
-Berlaku di bahagian belakang Milimewa Kudat.
-Berdekatan dengan terminal feri Banggi-Kudat.
-Pada hari Ahad, 9:30 malam, 27 November yang lalu.

Video amatur boleh ditonton di [sini].

Berita akhbar - [B.Harian] [Kosmo]

MSS :  Sekali lagi tragedi malang yang melibatkan bot dan kematian selepas tragedi kapal karam masa raya haji tahun 2009 [sumber] yang lalu.. Takziah.. -_-

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


Uthaya Sankar SB: Kutiyattam <b>di Semporna</b> – Bahagian 3

Posted: 03 Mar 2012 03:00 PM PST

[Encik Kutty meluahkan apa yang sebenarnya akan membuatkan beliau bangga dengan bakat gadis itu.]

Cerita-cerita kutiyattam yang diambil daripada epik Ramayana, Mahabharata dan purana sentiasa membuatkan saya melupakan sebentar realiti di sekeliling.

Saya turut menemui sebuah buku khusus mengenai kutiyattam, lalu terpesona membaca sinopsis cerita "Valivadhanka" yang mengisahkan perselisihan antara Vaali, raja kera dengan adiknya, Sugriwa.

Sugriwa lalu meminta bantuan Rama untuk membunuh Vaali. Aksi pertarungan Sugriwa-Vaali dan Rama-Vaali pasti dipersembahkan secara penuh dramatik dalam drama tari kutiyattam. Saya pula membayangkannya dalam imaginasi.

Begitu juga kisah "Anguliyankam" yang berkisar tentang episod Rama meminta Hanuman meninjau keadaan Sita yang dilarikan oleh Ravana ke Lanka. Apabila bertemu Sita, Hanuman menyampaikan cincin pemberian Rama bagi membuktikan bahawa dia adalah utusan daripada Rama.

Kegilaan saya terhadap kutiyattam sejak lapan tahun lalu membuatkan rakan-rakan menganggap saya terlalu pelik. Malah, ada yang mengatakan saya mungkin terpengaruh dengan filem Tamil dan Hindi di televisyen.

Biar apa pun tanggapan dan teori mereka, bagi saya, kutiyattam membuka laluan berupa eskapisme yang sukar saya perjelaskan.

Bayangkan bahawa kutiyattam bukannya salah satu seni persembahan tradisional kaum India yang dikenali umum di Malaysia; termasuk di Semenanjung Malaysia.

Realiti itu saya sedari sepenuhnya apabila berpeluang melanjutkan pelajaran di Kolej Siru Kambam. Tidak seorang pun rakan-rakan kaum India di sini tahu mengenai kutiyattam.

Sebenarnya, saya tidak pula menjadi obses dengan kutiyattam. Sebaliknya drama tari itu menjadi semacam realiti imaginatif pada setiap kali saya mahu melupakan realiti kehidupan.

Capaian internet di kolej memungkinkan saya membuat rujukan di ruang siber serta menonton klip video persembahan kutiyattam yang saya rasakan tetap hebat walaupun tidak semewah kathakali.

Saya mendapat tahu bahawa corak persembahan kutiyattam yang bermula pada abad kesepuluh mempunyai beberapa persamaan dengan kathakali yang diasaskan pada abad ke-17. Hal ini tidaklah menghairankan kerana kathakali dipercayai menerima pengaruh daripada kutiyattam.

Namun begitu, antara kedua-dua bentuk drama tari ini, masih terdapat beberapa perbezaan yang ketara. Misalnya, kutiyattam disertai oleh golongan cakyaras yang terdiri daripada lelaki dan wanita. Kathakali pula dikhaskan untuk penari lelaki sahaja kerana teknik persembahan yang jauh lebih rumit.

Selain itu, kathakali secara tradisi dipersembahkan di tanah lapang terbuka di perkarangan kuil manakala kutiyattam dipersembahkan di atas kutambalam yang dibina di perkarangan kuil.

Selain itu, kutiyattam amat mementingkan bahagian imbas kembali; tetapi tidak demikian halnya dengan kathakali.

Apabila Hassan yang berasal dari Ranau mendapat tahu tentang "kegilaan" saya terhadap kutiyattam, dia memberitahu saya mengenai Encik Kutty yang tinggal di Siru Kambam.

"Saya fikir awaklah satu-satunya orang Sabah yang tahu mengenai kutiyattam dan begitu tergila-gila akan seni persembahan itu!"

Demikian kata rakan kolej itu selepas berjaya mengatur temu janji bersama Encik Kutty sekitar dua minggu lalu.

Sesungguhnya, pertemuan dengan Encik Kutty tidak memberikan maklumat tambahan yang banyak berbanding apa yang sudah saya ketahui mengenai kutiyattam hasil daripada pembacaan.

Bagaimanapun, hakikat bahawa saya benar-benar berpeluang bertemu seorang individu yang turut meminati dan mengenali seni drama tari tradisional itu membuatkan saya terasa amat gembira.

"Saya bangga dengan minat yang kamu tunjukkan."

Demikian kata Encik Kutty kepada saya semasa pertemuan sulung kami, dua minggu lalu. Dialog itu diulangnya pada hari ini.

"Terima kasih, encik. Saya juga berasa amat bangga dapat bertemu dengan encik untuk mendapatkan begitu banyak maklumat yang sangat menarik," saya membalas dengan penuh sopan.

"Ada apa-apa tujuan khusus mengapa kamu begitu berminat?"

Saya mencebikkan bibir dan mengerutkan kening. Kemudian menggeleng kecil.

"Tapi kalau ada peluang, saya mungkin akan cuba menulis artikel untuk majalah," saya menambah sejurus kemudian. "Biar lebih ramai penduduk Malaysia tahu mengenai kutiyattam."

Saya memandang ke arah Encik Kutty yang sedang duduk sambil memegang gelas minuman. Beliau sedang merenung lantai dengan pandangan yang serius.

"Ramai yang tidak tahu mengenai keunikan drama tari ini. Teknik pergerakan diolah dengan gaya. Cerita disampaikan melalui hastabhinaya iaitu pergerakan tangan atau mudra; netrabhinaya iaitu pergerakan mata; mukhabhinaya atau ekspresi muka; dan angikabhinaya iaitu pergerakan seluruh tubuh badan. Malah, ada masanya sebahagian cerita disampaikan melalui mukhabhinaya sahaja tanpa pergerakan tangan, kaki dan badan."

Encik Kutty masih merenung lantai tanpa memberikan sebarang reaksi terhadap apa yang saya ceritakan dengan penuh bersemangat.

Mungkin akan ada reaksi apabila saya menyatakan bahawa saya pasti menyebut nama beliau jika saya menulis sebarang makalah mengenai kutiyattam. Saya tidak akan membenarkan kes yang berlaku dalam Dewan Budaya keluaran Februari 2012 berulang.

Namun, sebelum saya sempat menyambung bicara, lelaki berumur sekitar setengah abad itu mengalihkan pandangan ke arah saya.

"Saya amat menghargai minat dan kesungguhan kamu untuk mengenali drama tari kutiyattam. Malah kamu mungkin juga menulis rencana mengenainya."

Saya dapat merasakan bahawa ada sesuatu yang tidak kena. Bagaikan Encik Kutty sedang merenung jauh merentas tembok yang saya bina bagi memastikan saya tidak mendedahkan terlalu banyak maklumat diri kepada orang lain.

Encik Kutty pasti tahu bahawa bahagian keempat dalam struktur persembahan kutiyattam adalah Nirvahana di mana penari menceritakan kisah masa lalu melalui nrittya.

Bahagian ini amat kompleks kerana imbas kembali dilakukakn secara tidak kronologi. Akan tetapi, kompleksiti ini tidak pernah menghalang penonton daripada menghayati jalan cerita sebenar.

Kini, sayalah seperti penari kutiyattam itu sementara Encik Kutty pula penonton yang sudah sedia mengetahui jalan cerita kisah-kisah yang diangkat daripada epik Ramayana, Mahabharata dan purana.

"Saya akan berasa lebih bangga jika kamu menggunakan bakat, ruang dan peluang yang ada untuk memperkenalkan budaya etnik Bajau dan Simunul kepada rakyat Malaysia."

Saya berasa sedikit terpukul. Bagaikan Encik Kutty sengaja mahu memaksa saya kembali mengenali jati diri dan budaya tradisional nenek-moyang.

"Kalau bukan kamu yang mempelajari, menghargai dan menghayati budaya tradisi nenek-moyang kamu, siapa lagi?" – Tamat

(Uthaya Sankar SB yakin bahawa antara keunikan Bangsa Malaysia adalah jati diri serta kepelbagaian etnik dan budaya. Faksyen ini ditulis pada 30 Januari 2012 dan Bahagian 3 disiarkan di Free Malaysia Today pada 20 Februari 2012. Sila KLIK DI SINI untuk membaca Bahagian 1. © Uthaya Sankar SB 2012. Sila KLIK DI SINI untuk senarai cerpen.)

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


Malaysians Must Know the TRUTH: SABAH 15 YEARS BEHIND <b>...</b>

Posted: 22 Mar 2012 05:17 AM PDT


THE SITUATION in Sabah did not improve as expected and as promised by the government. Sabah remains as the poorest state in Malaysia in spite of its abandon natural resources like oil and gas, huge plantations, plenty of land and the forest. Why and what happened?
The only possible explanation is simply Sabah did not have a good managed economy. This is reflected by the huge number of people applying and receiving the BR1M money, the highest in Malaysia.
This is telling us we have a very high poverty rate, and it is true that Sabah is the poorest state in Malaysia, with 42% of the poor people in Malaysia are in Sabah. In fact, with all the rich natural resources, we should be enjoying prosperity and be well off.
The people in Sabah are migrating to oversea countries is another proof, coupled with huge number of the young people moving out of the state to seek work else way.
Sabah has a very slake economy with very little development activities in the industrial, infrastructure, agriculture and tourism sectors. The government has been making big announcement on big plans, but will that happen?
In fact Sabah is known to be at least 15 years behind other states in Malaysia. We are so backward until investors now don't choose to come to Sabah. Sabah has everything, Penang has little, why Penang achieved the top state in investment for two years.
we have no fast growth in economy but surely we have very fast increase in the population. When compared with other states we are 5 times faster in population growth. Where are these people coming from, and why they can become Malaysian so easily?
The call for the RCI to check on this by the people is a solid proof that Sabahan wants to know what happened. very sadly, while the call on RCI had been made, there are more new Sabahan being produced.
On the issue of NFC, how nice if the RM 250 million is being used in Sabah, like in Kota Belud where there is plenty of gracing land and green pastures. There will be at least 2 cattles for each family, many people will benefit from it and Sabah can be a meat producing state in the future.
The 'food security' in Malaysia will be achieved. Very sad to see until today, the production of rice is still with no significant increase, what is happening? We still don't see the effect of the millions ringgits of money pumped in to develop and increase the production.
On the program that the government will focus and speed up on the new and replanting of oil palm and rubber to raise the income of the rural folks especially those in Sabah and Sarawak, this will not work if the government is not fully committed to do so. We have plenty of land and it only need funds to get these going. This money should have been sent to Sabah long time ago, and should have been used extensively in Sabah to benefit Sabahan.
On improving the housing needs, the National Housing Policies aimed at providing adequate, comfortable, and affordable housing has yet to show its effectiveness and results. There are thousands of house buyers facing problems both in financial and other aspect in Sabah.
The SPNB projects in Sabah have faced difficulties due to its delay and stop work. How can the policies be implemented smoothly? We want to see some quick action to speed up the various projects in Sabah to solve the problems of the people, and not giving them more problems.
The development of human capital in Sabah is still in lacking, as seen from the large untrained population especially those from the rural districts. The young people from the rural areas should be given the technical and vocational training, and they form the back bone of our work force.
Without this training, our Sabah and Sarawak young people are now flooding the general labour market in Semananjong especially in KL and Johor, and it is estimated in some few hundred thosands. We can not afford to have this continuing, the foreigners are taking over their jobs in Sabah already.
The government talks about quality health care, but what happened to the Sabah sector? Why we have serious shortage of doctors, equipments, ambulances, and hospitals? Many such issues have been raised and should have been attended to. The government can wait but the patients can't, and there are evidence that lives had been lost.
The negligence in hospitals had been repeatedly reported in Sabah. Is this due to the incompetent or our medical standard has drop? There are 30% the Sabah ambulances either sick or in the ICU, why this high casualty rates occurred? Why can't we get more ambulances to Sabah?
Saving life is more important. In Labuan, the hospital is in need of new equipment like CT scan machine and other equipment to back up the work of the specialist doctors, and without that they are helpless. When is the car parking problems in QEH2 be solved, and any plans on the multi storey car parks be built? The proposal on collecting parking fees there is not acceptable for now.
To eradicate corruption is a must, and we can see corruption in Sabah and Malaysia is growing fast, the International corruption index has indicated that. We want all the government jobs and projects to be opened tender to allow equal and fair competition among the qualified contractors and not be given to cronies companies.
Many jobs had failed because of the not qualified contractors and especially the 'Ali Baba' type. That had damaged the country. Why do we have to pay so high price to get something done? There are plenty of corruption in the offices, on the street, on Highway, and places you name it. Do we want to see this to become common practice or culture?
The infrastructure in Sabah is known to be the worst, in Kota Kinabalu, many traffic junctions needed flyovers and traffic lights, but it took the government 5 years to build one, while in Semananjong, many flyovers were built without connecting roads, just sitting doing nothing, built ready for 2040?
There are roads fit for only cows, where are the promised highways? Why can't we have good roads? The rural folks are furious having to travel on these bad roads.
Again I urge the government to pay more attention to Sabah, if not the Fixed Deposit will no longer hold.
KEADAAN di Sabah tidak bertambah baik seperti yang dijangka dan dijanjikan oleh Kerajaan. Sabah kekal sebagai negeri yang termiskin di Malaysia walaupun mempunyai sumber semulajadi seperti minyak dan gas, perladangan, tanah dan hutan yang besar. Mengapa terjadi begitu?
Hanya satu penjelasan atas kesemua ini, iaitu Sabah tidak mempunyai pengurusan ekonomi yang baik. Ini telah ditunjukkan oleh bilangan pemohonan yang tertinggi di seluruh Malaysia untuk menerima wang BR1M. Ini menunjukkan bahawa Sabah mempunyai kadar kemiskinan amat tinggi dan ini adalah benar kerana mengikut rekod menunjukan bahawa 42% daripada penduduk miskin di Malaysia adalah di Sabah.
Sebenarnya, dengan kekayaan sumber semulajadi, rakyat Sabah sepatutnya boleh menikmati faedah kemakmuran dan keselesaan. Rakyat di Sabah berhijrah ke luar negeri adalah satu lagi bukti, tambahan pula sebilangan besar golongan pemuda-pemudi pergi ke negeri lain untuk mencari kerja.
Pertumbuhan ekonomi di Sabah adalah terkebelakang dengan aktiviti pembangunan yang sangat sedikit, baik di dalam industri, infrastruktur, pertanian atau sektor pelancongan. Kerajaan telah membuat pengumuman besar dan rancangan besar, tetapi adakah itu akan berlaku?
Sebenarnya Sabah kebelakangan sekurang-kurangnya 15 tahun jika dibandingkan dengan negeri-negeri lain di Malaysia. Kita begitu mundur sehingga pelabur-pelabur tidak mahu datang ke Sabah untuk melabur. Sabah kaya dengan bahan mentah, Pulau Pinang mempunyai sedikit sahaja, kenapa Pulau Pinang boleh mencapai pelaburan yang tinggi dalam dua tahun?
Kita tidak punyai pertumbuhan ekonomi yang cepat tetapi kita mempunyai peningkatan di kadangan penduduk yang paling cepat. Apabila dibandingkan dengan negeri-negeri lain, kita adalah 5 kali lebih cepat dalam pertumbuhan penduduk. Mereka ini datang dari mana dan mengapa mereka boleh menjadi Rakyat Malaysia dengan begitu mudah?
Seruan mengadakan RCI untuk memeriksa asas pertumbuhan penduduk adalah bukti kukuh bahawa rakyat Sabah mahu tahu apa yang telah berlaku, tetapi sedihnya, walaupun ada RCI, tetapi masih terdapat banyak 'Penduduk Sabah baru'.
Atas isu NFC, baguslah jika RM250 juta digunakan di Sabah, seperti di Kota Belud di mana terdapat tanah luas untuk memelihara lembu. Sekurang-kurangnya setiap keluarga di Kota Belud boleh mendapat dua ekor lembu. Ramai orang akan mendapat manfaat daripadanya dan Sabah boleh menjadi negeri pengeluar daging pada masa hadapan.
'Sumber makanan terjamin' di Malaysia akan dapat dicapai. Tetapi agak sedih melihat hingga ke hari ini, pengeluaran beras di Sabah masih tidak ada peningkatan yang ketara. Apa yang telah terjadi? Kita masih tidak dapat melihat apa-apa kesan walaupun berjuta-juta ringgit telah diperuntukkan untuk membangunkan dan meningkatkan pengeluaran sebagai yang di katakan.
Di dalam program kerajaan akan memberi bantuan tumpuan baru dan mempercepatkan penanaman semula kelapa sawit dan getah untuk meningkatkan pendapatan penduduk luar bandar terutamanya di Sabah dan Sarawak, ini tidak akan berfungsi jika kerajaan tidak komited sepenuhnya. Kami mempunyai banyak tanah yang sesuai, ia hanya memerlukan bantuan wang untuk mejalankan projek-projek. Wang ini sepatutnya telah sudah lama hantar kepada Sabah dan digunakan secara luas di Sabah supaya orang Sabah dapatkan manfaat darinya.
Atas usaha meningkatkan keperluan perumahan di Sabah, tujuan Dasar Perumahan Negara ialah untuk menyediakan perumahan yang mencukupi, selesa dan mampu dipunyai masih belum menunjukkan apa-apa keberkesanan. Tetapi di Sabah, terdapat beribu-ribu unit rumah SPNB menghadapi masalah dalam aspek kewangan dan lain-lain.
Projek-projek SPNB di Sabah telah menghadapi masalah disebabkan oleh kerja tergendala dan kerja berhenti. Bagaimana dasar ini boleh dilaksanakan dengan lancar? Kita mahu melihat tindakan diambil dengan segera untuk mempercepatkan pelbagai projek-projek di Sabah untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dihadapi oleh rakyat Sabah dan bukan memberi mereka masalah yang lain lagi.
Pembangunan modal insan di Sabah masih dalam kekurangan, kerana didapati kebanyakan rakyat Sabah tidak terlatih, terutamanya yang dari daerah-daerah luar bandar. Golongan pemuda-pemudi dari kawasan luar bandar perlu diberi latihan teknikal dan vokasional. Mereka akan menjadi sumbangan tenaga kerja. Tanpa latihan ini, pemuda-pemudi di Sabah dan Sarawak, kini menjadi buruh am di Semenanjong terutamanya di KL dan Johor. Jumlah mereka dianggarkan kira-kira lebih dari 200 ribu orang. Kita tidak boleh biarkan perkara ini berterusan. Di Sabah, ramai orang asing sudah mengambil tempat kerja mereka.
Kerajaan telah mengumum tentang penjagaan kesihatan yang berkualiti, tetapi apa yang berlaku di Sabah? Mengapa kita masih mempunyai kekurangan doktor, peralatan, ambulans, ubat dan hospital? Banyak isu telah dibangkitkan dan perlu diambil tindakan. Kerajaan boleh menunggu, tetapi pesakit tidak boleh tunggu, dan terdapat bukti bahawa banyak nyawa telah hilang kerana ini.
Kecuaian hospital di Sabah telah berkali-kali dilaporkan. Adakah ini disebabkan ketiadaan kelengkapan atau standard perubatan telah menurun? 30% ambulans di Sabah 'sakit atau berada di ICU'. Mengapa kadar kerosakan ambulans begitu tinggi? Mengapakah kita tidak boleh dapatkan lebih banyak ambulans yang baik di Sabah demi untuk menyelamatkan nyawa.
Di Labuan, hospital memerlukan peralatan baru seperti mesin imbasan CT dan peralatan baru untuk menyokong kerja-kerja doktor pakar dan tanpanya mereka tidak mampu berbuat apa-apa bila pesakit dimasukkan ke hospital.
Bilakah pula masalah tapak letak kereta di QEH1 diselesaikan dan bilakah rancangan untuk bangunan tapak letak kereta akan dibina? Cadangan untuk mengutip bayaran letak kereta adalah tidak boleh diterima buat masa sekarang.
Membasmi rasuah adalah salah suatu tindakan yang harus dijalankan dan kita dapat melihat rasuah di Sabah dan di Malaysia sedang berkembang tinggi mengikut indeks rasuah antarabangsa. Kami mahu semua kerja-kerja dan projek-projek Kerajaan ditender secara terbuka supaya mengadakan persaingan yang adil di kalangan kontraktor yang layak, dan bukan diberikan kepada syarikat-syarikat kroni.
Banyak kerja-kerja telah gagal kerana kontraktor yang tidak berkelayakan terutama jenis 'Ali Baba'. Ini telah merosakan negara kita. Mengapa kita perlu membiayai harga yang begitu tinggi untuk mendapatkan sesuatu projek dijalankan? Terdapat banyak rasuah berlaku di pejabat, di Lebuh Raya dan di mana-mana sahaja.Adakah kita mahu tabiat ini menjadi amalan biasa atau budaya? Ada satu kataan "I help you, you help me"!
Infrastruktur di Sabah paling teruk sekali. Di Kota Kinabalu, banyak simpang jalan memerlukan jejambat atau 'flyovers' (DI) dan lampu isyarat, tetapi ia mengambil masa selama 5 tahun untuk membina satu Jejambat.
Manakala di Semenanjung, flyovers dibina di tempat yang tiada jalanraya dan di tempat yang tidak diguna hingga tahun 2040? Banyak jalanraya di Sabah hanya sesuai untuk lembu sahaja, di manakah 'super highway' (DI) yang dijanjikan? Kita di Sabah sudah tetap tidak mempunyai jalanraya yang baik, penduduk luar bandar marah betul apabila gunakan jalan-jalan yang rosak dan teruk.
Sekali lagi saya meminta kerajaan untuk berikan perhatian kepada Sabah, jika tidak, 'simpanan tetap' atau ' fix deposit' tetap hilang. - Sabahkini

10 di tambunan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tambunan - Google Blog Search


Download Lagu Andai Aku Gayus <b>tambunan</b> | Lirik Video Youtube <b>...</b>

Posted: 16 Jan 2011 05:32 PM PST

Download Lagu andai aku gayus tambunan menjadi bahan pembicaraan yang cukup hangat di kalangan netter, lagu yang di bawakan oleh Bona Paputungan, yang kebetulan juga mirip dengan gayus tambunan ini menceritakan seputar perjalanan Gayus saat di pejara, jika kita membaca lirik lagu andi aku gayus tambunan ini kita bisa tahu apa sebenarnya yang ada di balik lagu ini

Video youtube lagu andai aku gayus tambunan sendiri telah banyak di upload oleh para pengguna, dan lagu ini juga bisa di download di situs 4share ataupun di media sharing lainya, berikut ini video youtube lagu andai aku gayus tambunan

Lirik Lagu andai aku gayus tambunan

Sebelas Maret
Diriku masuk penjara
Awalku menjalani

Proses masa tahanan
Hidup di penjara
Sangat berat kurasakan
Badanku kurus
Karena beban pikiran

Kita orang yang lemah
Tak punya daya apa-apa
Tak bisa berbuat banyak

Seperti para koruptor
Andai ku Gayus Tambunan
Yang bisa pergi ke bali
Semua keinginannya
Pasti bisa terpenuhi
Lucunya di negeri ini
Hukuman bisa dibeli
Kita orang yang lemah
Pasrah akan keadaan

Tujuh Oktober
Ku bebas dari penjara
Menghirup udara segar
Lepaskan penderitaan
Wahai Saudara
Dan para sahabatku
Lakukan yang terbaik
Jangan Engkau salah arah

Andai ku Gayus Tambunan
Yang bisa pergi ke bali
Semua keinginannya
Pasti bisa terpenuhi
Lucunya di negeri ini
Hukuman bisa dibeli
Kita orang yang lemah
Pasrah akan keadaan

Biarlah semua menjadi kenangan
Kenangan pahit
Dalam hidup ini

Andai ku Gayus Tambunan
Yang bisa pergi ke bali
Semua keinginannya
Pasti bisa terpenuhi

Lucunya di negeri ini
Hukuman bisa dibeli
Kita orang yang lemah

Pasrah akan keadaan

Link ini untuk download Lagu andai aku gayus tambunan di sini, Kita tunggu aja apakah lagu andai aku gayus tambunan ini akan masuk ke tangga lagu indonesia terbaru heee

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


PMUKM Sesi 2010-2011: UKM <b>papar</b> Ikon Negara <b>di</b> UKM

Posted: 12 Mar 2012 02:47 AM PDT

Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) minggu lalu mengeluarkan senarai nama kakitangan (pensyarah) yang menjadi Ikon Negara (National Icon) di UKM.
Hebahan tersebut telah dibuat melalui papan digital dan berita di laman sesawang rasmi UKM di www.ukm.my.
Nama-nama pensyarah tersebut dipilih berdasarkan perlantikan jawatan mereka di Majlis Profesor Negara (MPN) yang diumumkan April 2010.
Antara nama pensyarah tersebut; YBhg. Prof Ulung Datuk Dr. Shamsul Amri bin Baharuddin selaku Timbalan Pengerusi Majlis Profesor Negara; YBhg. Prof. Datuk Dr. Noor Azlan bin Ghazali (Ketua Kluster Ekonomi & Kewangan) ,YBhg. Prof. Dato' Dr. Ibrahim bin Komoo (Ketua Kluster Sumber Asli & Alam Sekitar) dan YBhg. Prof. Dato' Dr. Halimah binti Badioze Zaman (Ketua Kluster Teknologi Maklumat & Komunikasi).

Latar belakang

 
YBhg. Datuk Dr. Shamsul Amri kini merupakan Pengarah Institut Kajian Etnik (KITA), dan merupakan profesor dalam bidang Sosial Antropologi, Fakulti Sains Sosial & Kemasyarakatan (FSSK).

Beliau pernah menjadi Dekan FSSK (1997-1999), Pengarah Institut Alam dan Tamadun Melayu (ATMA) serta Pengarah Institut Kajian Oksidential - IKON (2003-2007).


YBhg. Prof. Datuk Dr. Noor Azlan pula kini merupakan Timbalan Naib Canselor (Akademik & Hubungan Antarabangsa) yang baru dilantik awal semester tahun lalu. Beliau merupakan profesor di Fakulti Ekonomi & Pengurusan (FEP) dan telah berkhidmat dengan UKM sejak 1988.

Pada bulan April 2006 sehingga September 2009, beliau telah dipinjamkan ke Jabatan Perdana Menteri untuk mengetuai beberapa pasukan penyelidik dasar kerajaan seperti Ketua Special Consultancy Team on Globalization, National Economic Action Council (NEAC); Pengarah Macroeconomics and Investments, National Implementation Directorate (NID) dan Pengarah Malaysian Development Institute, Economic Planning Unit (EPU).

Setelah kembali ke UKM, beliau dilantik sebagai Dekan Graduate School of Bussiness (GSB), Fakulti Ekonomi & Pengurusan (FEP).

YBhg. Prof. Dato' Dr. Ibrahim pula kini merupakan Pengarah Insititut Kajian Bencana Asia Tenggara (SEADPRI-UKM) merupakan bekas Pengarah Institut Alam Sekitar dan Pembangunan (LESTARI). Beliau sebelum ini juga merupakan Profesor di Fakulti Sains & Teknologi (FST) dalam disiplin Kejuruteraan Geologi dan pernah menjadi Ketua Jabatan Geologi FST dari tahun 1984-1989.
Selain daripada itu, beliau pernah menjadi Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan & Inovasi) sebelum kini digantikan  Prof. Dr. Rahmah Mohamed.

Prof Dato' Dr Halimah binti Badioze Zaman pula merupakan Profesor di Fakulti Teknologi & Sains Maklumat (FTSM) berpengalaman luas dalam bidang Teknologi Maklumat & Komunikasi.

Beliau yang mula berkhidmat dengan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) pada 1981 telah banyak menyumbang kepada pembangunan sistem maklumat dan pembangunan komunikasi di UKM.

Antara jawatan yang pernah disandang, Ketua ICT Niche: Content base Informatics UKM ( Ogos 2008-April 2009);  Ketua Services and Social Informatics Cluster UKM (April 2009 - kini); Ketua Visual Informatics Group UKM (Ogos 2008-kini); Ketua Visual Informatics Unit FTSM, UKM (Mac 2010-kini) ; Ketua Visual Informatics Group UKM (Ogos 2008-kini) dan Ketua Visual Informatics Unit FTSM, UKM (Mac 2010-kini).

Tahniah & syabas PMUKM ucapkan !

10 di tuaran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tuaran - Google Blog Search


sabahkini.net: AMANAH SEMAKIN MANTAP <b>DI TUARAN</b>

Posted: 02 Jan 2012 09:39 AM PST


Oleh: KREW SABAHKINI.NET

ANGKATAN Amanah Merdeka Malaysia (AMANAH) sebuah Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang telah diluluskan pendaftarannya pada pertengahan tahun lalu akan berperanan menjadi satu organisasi yang berupaya melonjakkan kedudukan sosio ekonomi keseluruhan rakyat agar dapat mengecapi kehidupan yang benar-benar maju, adil, saksama dan progersif, di samping memberi pendidikan dan ilmu pengetahuan terutama dalam konteks pembangunan negara.

Selain itu AMANAH akan mendokong teguh kemuliaan institusi perpaduan dan nilai-nilai murni secara kolektif terikat kukuh sebagai ahli keluarga besar yang jati serta ikhlas sejajar dengan amanah yang telah dipertanggungjawabkan bagi masa hadapan bersama keseluruhan rakyat pelbagai kaum.

Ketua Penerangan Majlis AMANAH Kawasan P170 Tuaran, Haji Awang Puasa Jambul menyatakan demikian ketika memberitahu bahawa sambutan yang amat menggalakkan telah diterima dari masyarakat pelbagai kaum di daerah ini untuk menjadi ahli AMANAH di tiga ranting iaitu di Kawasan Dewan Undangan Negeri Sulaman, Tamparuli dan Kiulu.

Beliau juga menyatakan perjuangan AMANAH adalah untuk menyampaikan suara hati nurani rakyat agar didengari oleh pimpinan kerajaan khususnya yang mencakupi permasalahan dan pembelaan terhadap rakyat tempatan agar pelbagai sumbangan yang sewajarnya dapat diterima selaras untuk meneruskan suatu tahap kehidupan yang tinggi untuk seluruh rakyat, berasaskan prinsip-prinsip keadilan, kesaksamaan dan seimbang selaras dengan perlembangaan negara dan di bawah suatu sistem kewangan negara yang stabil.

Dalam pada itu katanya, baru-baru ini telah diadakan satu mesyuarat pembentukan Majlis bagi kawasannya di Parlimen Tuaran yang memilih dengan sebulat suara Mantan Ahli Parlimen Tuaran, Datuk Monggoh Orow sebagai Pengerusi.

Sementara itu, Tiga Timbalan Pengerusi telah dipilih yang terdiri daripada Mantan Timbalan Menteri Buruh Malaysia; Datuk Kalakau Untol, Pemimpin Masyarakat China Tuaran; Farncis Soon dan seorang Pemimpin Masyarakat Bajau; Haji Jamling Haji Ghani.

Manakala Naib-naib Pengerusi yang terpilih terdiri daripada Pengerusi Persatuan Peladang Kawasan Tuaran Mohd Fairuz Bandar yang juga Bekas Setiausaha Sulit Menteri Kerajaan Tempatan Sabah; Bekas Pemimpin PBS Tamparuli David Chua Kim Leong; Pemimpin UPKO Kawasan Tamparuli Ramlee Mat; Pemimpin Wanita di Tamparuli Juis Jikah; dan Anak Bekas Menteri KeHakiman Malayisa Datuk Dr.James Ongkili DR Jimmy Ongkili.

Jawatan Setiausaha pula telah diamanahkan kepada seorang pemimpin masyarakat tempatan Irose Leecyous Jani dan Bendahari disandang oleh seorang pemimpin Masyarakat China Tamparuli Tan Ah Pang.

Manakala Seramai 15 orang Ahli Jawatankuasa Majlis AMANAH bagi Kawasan P170 Tuaran telah dipilih terdiri daripada Yusof Gindara, Francis Lamun, Nasir Samie, Jatim Giaron, Sidin Olin, Gaibin Ransoi, Dusin Gingging, A.Dullah Londow, Lakuman Gisob, Julian Sugara, Balanting Erom, Taib Mondoni, Christine Alan Inding, Agustine Lai dan Deraman Dermat.

Sehubungan itu, kata Haji Awang Puasa, AMANAH yang mempunyai misi perjuangan untuk menghidupkan kembali sumpahjajnji dan idealisma pengasas-pengasas kemerdekaan yang menginginkan agar seluruh rakyat Malaysia termasuk di daerah ini akan hidup sebagai satu bangsa berteraskan kesaksamaan, keadilan serta maju dan sejahtera.

"AMANAH yang dipimpin oleh Mantan Menteri Kewangan Malaysia, Tengku Razaleigh Hamzah yang juga Ahli Parlimen Kawasan Gua Musang, Kelantan bagi peringkat negara dan di peringkat pimpinan Negeri Sabah diketuai oleh Ahli Parlimen Tuaran, Datuk Seri Panglima Wilfred Mojilip Bumburing telah juga melantik Mantan Ketua Penerangan UMNO Tuaran; Haji Ghulabdin Enjih sebagai Pengerusi Majlis Ranting AMANAH di Kawasan Dewan Undangan Negeri Sulaman.

"Sejajar dengan perjuangan yang termaktub dalam perlembagaan AMANAH ia akan juga memastikan institusi-institusi negara mendukung dan menghormati kedaulatan undang-undang, prinsip-prinsip demokrasi, hak serta nilai-nilai sejagat," kata Haji Awang Puasa yang juga Mantan Presiden Kesatuan Sekerja PETRONAS Negeri Sabah.

Dengan penubuhan AMANAH di Kawasan P170 Tuaran, kata Haji Awang, adalah diharapkan akan lebih ramai masyarakat tempatan akan memberikan sokongan dan masuk untuk menjadi Ahli agar perjuangan untuk menyuara dan mengetengahkan pelbegai permasalahan mereka akan dapat dijayakan dengan lebih teratur dan tertib.

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


sabahkini.net: DUA MAUT, RUMAH TERTIMBUS <b>DI LAHAD DATU</b>

Posted: 18 Feb 2012 10:27 PM PST

DUA orang maut, termasuk seorang kanak-kanak perempuan berusia lapan tahun, apabila rumah di lereng bukit di Kampung Terusan yang mereka diami, tertimbus dan ranap dalam kejadian tanah runtuh awal pagi Sabtu.

Ketua Jabatan Bomba dan Penyelamat Lahad Datu, Mohd Apandi Mahmod berkata, mangsa pertama, seorang kanak-kanak perempuan dijumpai pasukan mencari dan menyelamat pada jam 10.55 pagi manakala mangsa kedua, seorang wanita dewasa, dijumpai kira-kira jam 11.10 pagi.

Katanya, kedua-dua mangsa yang mempunyai kaitan kekeluargaan yang namanya belum dikenal pasti itu, ditemui di dalam sebuah bilik di dalam rumah yang ranap sama sekali akibat runtuhan tanah dan pokok kelapa sawit dan pokok-pokok kayu.

Menurut Mohd Apandi semasa kejadian, seramai tujuh orang berada di dalam rumah berkenaan namun empat daripadanya berjaya menyelamatkan diri manakala seorang lagi, seorang lelaki dewasa, walaupun terselamat namun mengalami kecederaan parah dan kini dirawat di Hospital Lahad Datu.

Katanya, pihaknya dimaklumkan mengenai kejadian itu kira-kira 2.53 pagi tadi sebelum mengejarkan anggotanya ke lokasi kejadian untuk operasi mencari dan menyelamat.

Operasi mencari dan menyelamat yang disertai anggota bomba, polis dan Jabatan Pertahanan Awam dihentikan kira-kira jam 12 tengah hari tadi. - BERNAMA

10 di sipitang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sipitang - Google Blog Search


Cuti-Cuti 1 Malaysia: Jom Datang Dan Kenali <b>Sipitang</b> ! (35 gambar <b>...</b>

Posted: 09 Mar 2012 09:38 PM PST

Cuti-Cuti 1 Malaysia: Jom Datang Dan Kenali Sipitang ! (35 gambar)

Daerah Sipitang yang terletak di Selatan Negeri Sabah, bersempadan dengan Negeri Sarawak (Lawas) dan Negara Indonesia (Kalimantan). Sipitang juga laluan utama dari Negara Brunei Darussalam melalui jalan darat dan laut serta laluan ke Wilayah Persekutuan Labuan.

Sipitang merupakan pekan, daerah dan juga kawasan parlimen yang terletak di Bahagian Pedalaman, Sabah, Malaysia.

Jumlah penduduk di daerah Sipitang dianggarkan seramai 12,076 pada tahun 1980, 24,349 pada tahun 1991 dan dijangka akan meningkat kepada 56,634 pada tahun 2010 .Sipitang adalah pekan negeri Sabah yang paling dekat dengan sempadan Sabah-Sarawak.

Pekan Sipitang terletak sejauh 44 kilometer ke selatan Beaufort, dan 144 kilometer ke selatan ibu kota Sabah, Kota Kinabalu.

Sejarah

Sebelum tahun 1884, Sipitang adalah di bawah naungan Kesultanan Brunei. Pada 5 November 1884, Sultan Brunei menyerahkan kawasan jajahannya dari Sipitang ke Kuala Penyu kepada Syarikat Berpiagam Borneo Utara (SBBU).Penyerahan ini berikutan daripada sogokan yang diberikan oleh gabernor SBBU, William Treacher, kepada pihak Sultan.

Pada 7 September 1901 pula, Sultan Brunei menyerahkan kawasan dari Sungai Sipitang sehingga ke Sungai Trusan kepada SBBU.Sehubungan dengan itu, SBBU memperoleh kawasan Mengalong dan Merantaman di Sipitang pada 12 September 1901.

Pemberian ini diperoleh daripada geran yang diberikan oleh Pangiran Tengah Damit ibni al-Marhum Pangiran Anak Bongsu.Kawasan-kawasan tersebut diperoleh secara berasingan kerana kawasan sebegitu adalah hak milik persendirian pangiran-pangiran (putera-putera) melalui hak tulin mereka, maka tidak terletak di bawah kuasa Sultan.

Sungai Sipitang menandakan sempadan British Borneo Utara dan Kesultanan Brunei sehingga tahun 1900.

Pada tahun 1901, iaitu setelah SBBU memperoleh tanah dari Sungai Sipitang ke Sungai Trusan, pejabat pentadbiran ditubuhkan di Sipitang dan kawasan tersebut diletakkan di bawah nama Province Clarke. Daerah ini dinamakan sempena Sir Andrew Clarke.

Matlamat penubuhan pejabat adalah untuk mengembangkan kawasan jajahan SBBU. Walau bagaimanapun, keadaan politik pada tahun-tahun berikutnya menyebabkan SBBU menjual kembali beberapa kawasan berdekatan dengan Sungai Trusan, dan sempadan Borneo utara menyusut ke Mengalong (Sindumin).

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved