ads

Rabu, 23 Januari 2013

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


sabahkini.net: PAKATAN YAKIN MENANG <b>DI SANDAKAN</b>

Posted: 22 Jan 2013 08:54 PM PSTSEMANGAT....PARA penyokong Parti  PKR Ranting Kg Forest  bergambar bersama-sama para pemimpin kanan parti Pakatan Rakyat.
Oleh : SHAIMON S JUMADI           Foto :SAFFIE S JUMADI
RAKYAT di negara ini sudah jelak dan bosan terhadap gelagat para pemimpn UMNO dan BN yang banyak membuat janji itu dan ini  tetapi hanya 30 peratus saja yang ditunaikan dan selebihnya akan ditunaikan bila menjelangnya kempen pilihanraya untuk memancing undi rakyat.
Kalaupun ada  kemudahan-kemudahan yang diageh-agehkan hanya kaum kerabat dan kroni-kroni ADUN saja yang selebihnya hanya menungguh bila bulan dan bintang jatuh keribah.
Memang tidak dinafikan sejak kebelakangan ini kerajaan BN banyak menyalurkan pelbagai jenis bantuan tidak putus-putus kepada rakyat tetapi  itu duit siapa yang mereka gunakan tersebut adalah duit  rakyat. Para pemimpin BN/UMNO menggunakannya untuk menambat hati rakyat dengan bermacam-macam tipu muslihat.
Mazri Nasir Ketua Cabang Parti KeAdilan Rakyar (PKR) Sandakan berkata demikian ketika berucap di majlis perjumpaan Siratulrahim dengan penduduk  Kampung Forest DUN Elopura,  malam tadi.
Katanya kerajaan Bn/UMNO banyak membuat hati rakyat Sabah marah kerana telah mencabuli hak-hakm asasi rakyat contohnya perampsan tanah-tanah milik orang-orang kampung yang telah diusahakan selama 4 generasi dengan senang wenangnya tanah-tanah mereka jadi milik orang-orang Cina Semenanjung yang didalangi oleh Pengarah Tanah dan Ukur untuk menukar geran-geran bertitle NT menjadi CL.
Tambah Mazri lagi, kerajaan BN/UMNO begitu mudah memberikan taraf atau status  Warganegara Malaysia  kepada Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI)  dengan memberikan Mykad walaupun mereka baru menetap di negera ini khususnya di Sabah  dalam masa yang singkat sahaja.
HILANG.....Steven Wong (kanan) menyatakan 90 peratus masyarakat Cina hilang keyakinan kepada kerajaan BN. Manakala Mazri mendakwa UMNO/BN pentingkan PATI daripada penduduk  asal jati Sabah.
"Ramai  PATI yang mempunyai mykad songsang terus terpelihara dengan sempurna oleh para pemimpin UMNO dengan memberikan pelbagai kemudahan seperti permit bas, permit teksi dan lesen-lesen kontraktor, manakala orang tempatan anak jati Sabah terus terpinggir dan tersisih berbanding PATI yang mendapat pelbagai keistimewaan," ujar Mazri.
Majlis perjumpaan tersebut yang buat pertama kalinya diadakan di kampung berkenaan anjuran bersama PKR dan DAP mendapat sambutan yang menggalakan lebih 200 penduduk setempat menghadiri program yang bermula dari jam 7.00 malam hingga jam 11.30  malam.
Sementara itu, dalam ucapan Pengerusi DAP Sandakan, Steven Wong menjelaskan masyarakat Cina  di Sandakan sudah menolak kepimpinan  Musa dan Najib kerana mereka terlalu memanjakan para Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI)  sehingga mereka diberikan mykad secara songsang sehingga menyebabkan masyarakat Cina sudah benci kepada kerajaan BN.
"Sekarang parti DAP di Semenanjung dan Sabah sudah diterima oleh masyarakat Bumiputera dan Melayu dan ramai yang sudah menjadi ahli DAP yang terdiri daripada generasi muda," tegas Wong.
Kebanyakan ahli Gerakan, UMNO dan LDP ramai yang terdiri daripada golongan orang tua bangka, kerana kata Wong, berbanding Pakatan rakyat yang disokong oleh golongan muda yang berwawasan jauh.
Wong yakin kali ini parlimen Sandakan, Batu Sapi dan Beluran bakal menjadi milik parti Pakataran Rakyat selepas PRU-13 nanti kerana orang Kadazan, Dusun, Cina, dan bumiputera Islam sudah hilang keyakinan terhadap perjuangan UMNO/BN.
Sebagai bukti kata Wong, di Pasar Umum Bandar Sandakan boleh dikira dengan jari siapa yang ramai berniaga di pasar yang diberikan lesen oleh pihak MPS.
"Orang Cina tidak lagi sampai 20 peratus kerana bakinya adalah warganegara mi segera," kata Wong yang bakal merebut kerusi Parlimen Sandakan pada PRU 13 kelak.

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


Gambar banjir besar <b>di Kota Belud</b>, Sabah 15 Januari 2013

Posted: 15 Jan 2013 04:30 AM PST


Gambar banjir besar di Kota Belud, Sabah 15 Januari 2013 - Nampaknya serangan banjir besar di kawasan Negeri Sabah mula kembali aktif seperti tahun-tahun sebelumnya dengan yang terbaru berlaku di kawasan Kampung Sembirai dan Pekan Kota Belud, Sabah. Sebelum ini, aku telah berkongsi beberapa gambar untuk banjir yang berlaku di Pitas, Sabah. Beberapa gambar yang dipaparkan di bawah menunjukkan bahawa Sabah juga tidak terlepas daripada serangan banjir seperti yang berlaku di Kelantan, Terengganu dan Pahang. Apa kata korang?


10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


Lawatan Integrasi Persatuan-Persatuan Belia <b>Papar</b> Ke Labuan

Posted: 22 Jan 2013 11:22 PM PST

lawatan labuan

Antara delegasi persatuan-persatuan belia yang terlibat

LABUAN — Seramai 70 orang pemimpin dan ahli persatuan belia yang terdiri daripada 6 persatuan bernaung di bawah Persatuan Belia Pendalaman bawah Negeri Sabah telah mengadakan lawatan ke Labuan pada 18 dan 19 Januari 2013 yang lalu.

Pegawai pengiring rombongan ini, Encik Sulaiman Hj. Ahmad dari Kementerian Belia dan Sukan Negeri Sabah berkata, rombongan kali ini melibatkan seramai 70 orang pemimpin dan ahli terdiri dari 6 Persatuan belia daripada 12 Persatuan belia yang ada di Papar. Persatuan ini juga adalah gabungan dari 45 persatuan yang bernaung dibawah Persatuan belia Pendalaman bawah.

Sepanjang dua hari satu malam lawatan integrasi ini turut diisi dengan aktiviti-aktiviti yang lain antaranya perlawanan persahabatan sukan melibatkan 5 acara iaitu bolasepak, futsal, bola tampar, sepak takwar dan badminton. Turut diadakan majlis makan malam antara ahli rombongan dan Majlis Belia Labuan.

Dalam ucapan kedua-dua pemimpin di malam jamuan tersebut, Timbalan Presiden Majlis Belia Labuan, saudara Basran Bin Yunus mengalu-alukan kunjungan rombongan belia dari Papar ke Labuan. Katanya lagi hubungan sebegini haruslah selalu diamalkan untuk kebaikan dan pembangunan Belia itu sendiri. beliau juga turut melahirkan rasa kagum dengan semangat yang ditunjukkan oleh semua ahli rombongan walaupun terdiri dari 6 persatuan belia yang berbeza.

Sementara itu dalam ucapan balas wakil rombongan En. Masrof Yaacob berkata, hubungan sebegini adalah sesuatu yang baik untuk kedua-dua organisasi dan menyifatkan sambutan dari Majlis Belia Labuan sesuatu yang patut dan wajar dihargai walau dalam masa sama Majlis Belia Labuan terlalu sibuk dengan pelbagai aktiviti yang diadakan.

Beliau juga berharap agar hubungan ini tidak terhenti begitu saja dan mempelawa agar Majlis Belia Labuan pula akan mengadakan lawatan ke tempat mereka.

Antara Persatuan yang turut serta dalam rombongan kali ini ialah, Gabungan Persatuan Belia Bahagian Pantai Barat Selatan Sabah, Persatuan Penggerak Belia Bersatu Papar, Persatuan Belia Kalbut Papar, Persatuan Belia Kampung Melugus Papar, Persatuan Belia Taman Sayang Papar, Persatuan Belia Bungug Papar dan Persatuan Belia ANDUS Papar.

64643_4253197055178_817762788_n

Antara pemimpin kedua-dua persatuan bersama Penolong Pengarah Jabatan Belia & Sukan Labuan10 di tenom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tenom - Google Blog Search


205 ahli Umno sertai KEADILAN <b>Tenom</b> - KeadilanDaily.com <b>...</b>

Posted: 21 Jan 2013 01:58 AM PST

Berikutan kecewa dengan pentadbiran Umno BN yang tidak mampu membawa perubahan kepada pembangunan ekonomi dan taraf sosial rakyat Sabah, 205 penyokong tegar regim itu akhirnya memilih untuk menyertai KEADILAN.

Menurut Ketua Cabang Tenom, Datuk Halik Zaman, mencatatkan paling tinggi penyertaan itu adalah di Kampung Entabuan Lama, Tenom seramai 160. Ekoran itu Ranting baru diwujudkan di kampung tersebut dengan melantik Jonny Lamanggit selaku Ketua Ranting.

Manakala seramai 25 ahli Umno Dewan Undangan Negeri (DUN) Melalap dilaporkan turut menyertai KEADILAN. Ketua Ranting kampung itu dalam ucapan ringkasnya semasa bersama ahli baru itu menyuarakan ketidakpuasan dengan Umno BN yang mengabaikan kebajikan rakyat.

Sementara itu, kata Halik, 20 ahli Parti Bersatu Sabah (PBS) dari Kampung Pengalat dalam DUN Melalap juga turut menyertai KEADILAN kerana merasakan mereka sudah tiada masa depan bersama Umno BN yang dipimpin Ketua Menterinya, Datuk Seri Musa Aman yang dianggap mereka sebagai diktator.

Menurut Ketua Rantingnya, Patrick Samuel, penduduk kampung Pengalat Melalap pada mulanya agak keberatan untuk menyertai KEADILAN kerana mereka telah di war-warkan kononnya mana-mana penduduk kampung yang menyertai pembangkang, anak-anak mereka akan digugurkan dari sekolah, bantuan persekolahan akan disekat dan sebagainya.

Namun setelah hari demi hari katanya, mereka lihat begitu ramai penduduk kampung di sekitar mereka berani menyertai KEADILAN dan akhirnya tampil memberanikan diri untuk menyertai parti itu demi masa hadapan anak cucu mereka daripada tenggelam sekiranya masih lagi di jajah oleh regim BN.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=43591

10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


ZAKRI ALI: LUNYAI... Umno Tumbang Lagi <b>Di Kinabatangan</b>! 400 <b>...</b>

Posted: 17 Nov 2012 08:30 PM PSTKemasukan 400 ahli Umno Cawangan Batu Putih dalam parlimen Kinabatangan yang diketuai Ariffin Ganing ini merupakan jalan perintis dan laluan kepada parti Pakatan Rakyat mara ke hadapan khususnya bagi membentuk kerajaan persekutuan yang baru selepas pilihanraya umum ke-13 nanti.
Ada beberapa sebab kenapa mereka meninggalkan Umno, kemudian menyertai Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) kerana mereka sudah jelak dan bosan dengan pembohongan para pemimpin Umno yang cakap tidak serupa bikin.
Banyak janji-janji yang tidak ditepati, kalaupun ada, pembangunan dan kemudahan-kemudahan asas disalurkan hanya untuk  kaum kerabat dan kroni ADUN berkenaan sahaja yang mendapat keistimewaan.
Timbalan Presiden KEADILAN, Mohamed Azmin Ali berkata demikian semasa diwawancara oleh Sabahkini.Net sejurus selepas merasmikan program Reformasi Kebangkitan Rakyat Kinabatangan anjuran KEADILAN Zon Sukau, kelmarin.
Katanya, rakyat Kinabatangan mulai sedar bahawa ADUN Sukau gagal membela nasib rakyat yang terus tertindas di mana tanah-tanah mereka dirampas dan direstui Kerajaan Negeri Sabah.
Sebagai bukti kata Azmin, kes tanah Sungei Koyak A Fasa I, II dan III di kawasan Kinabatangan telah menghadapi masalah yang membabitkan 400 pemilik telah menjadi mangsa penipuan oleh orang yang rakus merampas tanah-tanah mereka kemudian dijual kepada syarikat-syarikat yang ada kepentingan dengan para pemimpin Umno.
Katanya lagi, kegagalan ADUN dan Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) Kinabatangan iaitu Bung Moktar Radin membantu menyelesaikan tanah seluas lebih 3,000 ekar yang kini menjadi milik Kwantas Plantation telah mencetuskan kemarahan dan kebencian di kalangan pemilik-pemilik tanah tersebut terhadap kerajaan Umno dan BN sedangkan mereka adalah pengundi tegar dan penyokong kuat rejim itu.
"Kita bersyukur kerana kini mereka telah mengalihkan sokongan mereka dan kini mendapat 400 undi bonus pada pilihanraya umum akan datang," ujar Azman sambil senyuman puas.
Kaa Azmin lagi, mereka kini bosan dan kecewa kerana Kerajaan BN lebih mengutamakan warga asing yang mendapat kerakyatan songsang daripada anak jati Sabah.
"Ada 4 isu yang saya akan jelaskan di sini yang sedang menghantui Najib Altantuya. Pertama Najib Altantuya takut dengan RM (Rosmah Mansor); kedua takut dengan hantu Altantunya; ketiga takut dengan RCI (Suruhanjaya Diraja Siasat Pendatang Asing Tanpa Izin) dan yang keempat takut dengan pilihanraya," ujar Azmin sambil berseloroh.
Kata Azmin lagi, 70 peratus wakil rakyat Umno walaupun tidak berjawatan menteri dan hanya bergelar ADUN tetapi memiliki harta 'karun' berjuta-juta ringgit, 3-4 buah kereta mewah; rumah bunglow, beristeri lebih daripada dua; tidak termasuk gundik dan perempuan simpanan yang hidup dalam penuh kemewahan.
"Bagi menutup segala kepincangan mereka, kerana hendak menambat kembali hati rakyat yang terluka, Kerajaan Umno dan BN terpaksa berhutang berbilion ringgit untuk membiayai banyak projek kacang putih, tetapi rakyat kini tidak lagi secuai dulu," ujarnya yang meyakini bahawa rakyat hanya mengambil segala bantuan diberikan tetapi tetap memilih Pakatan Rakyat sebagai Kerajaan selepas PRU-13.


Foto dan berita ihsan Sabahkini.Net

Jalan Pulang

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


Dark Funeral "LIVE" <b>di Kota Kinabalu</b>

Posted: 04 Dec 2012 01:09 AM PST

Seperti yang sepatutnya sudah ramai yang berbicara tentang berlangsungnya konsert Dark Funeral di Kota Kinabalu pada Selasa bersamaan 27hb November 2012. Terus terang aku katakan yang aku bukanlah fan band tersebut. Aku lebih kepada muzik prog. Bukan juga aku membenci cuma tidak berapa minat.

Dalam pada itu, sahabat aku c Taufik seorang peminat tegar Dark Funeral telah membeli pre-sale tiket bersama seorang teman lagi iaitu Anton. Tiket pre-sale itu yang sepatutnya boleh diambil pada hari konsert berharga RM65/orang. Aku pada hari tersebut bangun lewat iaitu sekitar tengahari dan langsung menelefon Taufik yang begitu "excited" dengan gig tersebut.

Pada sekitar jam 3 petang aku menelefon dia. Dan selepas itu dia menghantar sms yang konsert dibatalkan kerana ketidak munculan penganjur atau promoter konsert tersebut yang sepatutnya juga diadakan di Razz-Ma-Tazz, Kota Kinabalu. Promoter tidak menunjukkan batang hidung atau pun berita dan apa yang dikhabarkan yang dia menyatakan yang adiknya telah terlibat dalam kemalangan dan kondisi adiknya tidak stabil. Wallahualam.

Apakah benar atau tidak itu tidak pasti. Apa yang membingungkan ialah tiada kenyataan yang jelas dari pihak promoter dan ramai metalhead yang telah menunggu lama dari serata tempat telah datang dan ada yang datang dari Bintuli dan negara Brunei juga. Aku ke sana untuk melihat situasi apa yang berlaku sebenarnya walaupun ada juga niat mendapat tiket murah separuh harga.

Ini juga menimbulkan kegeraman dikalangan metalhead di seluruh negara Malaysia. Untuk mendengar kisah lanjut mengenai pembatalan bolehlah membaca di http://superasha.blogspot.sg/2012/11/dark-funeral-tour-live-in-malaysia.html .Aku ada mencadangkan untuk mengadakan kutipan kilat memandangkan perasaan simpati terhadap band yang menebal. Mungkin kerana sifat kemanusiaan yang menebal walau mereka adalah sebuah band Black Metal. Untung saja bukan saja aku yang bersuara dan perkara ini telah didengar oleh pihak majalah Karisma (www.majalahkarisma.com). Kutipan telah dibuat iaitu RM10/orang secara ikhlas dan kutipan yang dibuat secara total adalah sebanyak RM870.

Bukan kerana wang yang penting tetapi apa yang berlaku adalah suatu yang amat memalukan kepada negara. Kita tidak tahulah apa yang difikirkan oleh ahli kumpulan Dark Funeral. Hanya Allah saja yang tahu. Berikutan itu juga pihak promoter telah mengumumkan pembatalan jelajah Malaysia itu pada hari Jumaat selepas menurutnya yang Dark Funeral tidak muncul di lapangan terbang Bayan Lepas?

Setahu aku yang mereka masih berada di Kota Kinabalu dengan penuh ketenangan kerana pada malamnya iaitu Khamis aku ada bertemu mereka bertanya khabar. Nasib sahaja belum ada yang "cedera" setakat ini. Pihak promoter juga telah berjanji bagi mengembalikan wang pembelian tiket itu dengan meminta nombor kad pengenalan? Dan nama pembeli. Entah apa ingin dilakukan dengan nombor kad pengenalan itu. Kan lagi bagus meminta akaun bank kerana tiada pun diminta nombor kad pengenalan sewaktu membeli tiket sebelumnya.

Promoter tersebut Vokill Records dikepalai oleh Syah Rizal boleh anda hubungi di:

Mohd Shah Rizal,
23-3-33, Taman Wilayah Selayang,
Jalan 9/2A Batu Caves,
No. Tel: 0176255487, 0173717187, 0321625777

Dan apa yang melucukan yang sudah ada pos meme mengenai dia di 9GaG iaitu di
http://9gag.com/gag/5950088

Sekarang Dark Funeral sudah tiba selamat di kampung mereka di Stockholm, Sweden dan diharapkan ini bukanlah kali pertama dan terakhir mereka untuk datang ke Kota Kinabalu, Sabah.

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved