ads

Rabu, 26 Mac 2014

10 di kota marudu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota marudu - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di kota marudu</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Feb 2014 11:03 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di kota marudu</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jan 2014 11:44 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di kota marudu</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Jan 2014 11:38 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di kota marudu</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Dec 2013 11:07 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di kota marudu</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Dec 2013 11:56 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di kota marudu</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Dec 2013 11:24 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

10/11/2013: 1Avenue jadikan daerah <b>Kota Marudu</b> hab ekonomi <b>...</b>

Posted: 10 Nov 2013 02:31 AM PST

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Dr. Maximus Ongkili melancarkan pusat pembangunan bercampur 100 juta ringgit 1Avenue di Kota Marudu, yang akan menjadikan daerah itu sebuah hab ekonomi di Utara Sabah.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Kota Marudu berkata, projek komersil dan kediaman itu akan menjadi pemacu utama usaha membangunkan daerah tersebut.

Ia sejajar dengan manifesto pilihan raya beliau, 'Transformasi Untuk Kota Marudu Yang Maju dan Berdaya Saing'.

Kota Marudu mempunyai 384 projek sedia ada dan 165 lagi sedang dibina. Manakala 701 lagi sedang mendapatkan kelulusan pembinaan, sementara terdapat 536 rumah di kawasan bandar, seribu 697 rumah sedang dibina, termasuk projek 1Avenue dan 616 lagi telah diluluskan untuk pembangunan dalam beberapa tahun lagi.

Beliau berkata demikian dalam kenyataan media di Kota Kinabalu.

Menurut Datuk Maximus, 1Avenue bukan hanya menampung keperluan bagi fasiliti komersil dan perniagaan di Kota Marudu, tetapi juga menyediakan kediaman, hotel dan sebuah panggung wayang.

Pembinaan 1Avenue terdiri daripada dua fasa dengan 296 rumah kedai dan pejabat, hotel tiga bintang pertama daerah itu dengan 160 bilik dan panggung wayang pertama di Wilayah Utara Sabah.

Pembangunan kediaman itu juga akan dilengkapi kemudahan gaya hidup moden seperti kolam renang, dewan pelbagai dan taman permainan kanak-kanak.

Maria (Maria/Brna)

 ~mfja~

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Dr. Maximus Ongkili melancarkan pusat pembangunan bercampur 100 juta ringgit 1Avenue di Kota Marudu, yang akan menjadikan daerah itu sebuah hab ekonomi di Utara Sabah.Beliau yang juga Ahli Parlimen Kota Marudu berkata, projek komersil dan kediaman itu akan menjadi pemacu utama usaha membangunkan daerah tersebut.Ia sejajar dengan manifesto pilihan raya beliau, 'Transformasi Untuk Kota Marudu Yang Maju dan Berdaya Saing'.Kota Marudu mempunyai 384 projek sedia ada dan 165 lagi sedang dibina. Manakala 701 lagi sedang mendapatkan kelulusan pembinaan, sementara terdapat 536 rumah di kawasan bandar, seribu 697 rumah sedang dibina, termasuk projek 1Avenue dan 616 lagi telah diluluskan untuk pembangunan dalam beberapa tahun lagi.Beliau berkata demikian dalam kenyataan media di Kota Kinabalu.Menurut Datuk Maximus, 1Avenue bukan hanya menampung keperluan bagi fasiliti komersil dan perniagaan di Kota Marudu, tetapi juga menyediakan kediaman, hotel dan sebuah panggung wayang.Pembinaan 1Avenue terdiri daripada dua fasa dengan 296 rumah kedai dan pejabat, hotel tiga bintang pertama daerah itu dengan 160 bilik dan panggung wayang pertama di Wilayah Utara Sabah.Pembangunan kediaman itu juga akan dilengkapi kemudahan gaya hidup moden seperti kolam renang, dewan pelbagai dan taman permainan kanak-kanak.(25) Maria(Maria/Brna)

Irwin&#39;s Blog: Laporan Sumbangan Saudara Baru <b>di</b> Kampung <b>...</b>

Posted: 03 Dec 2013 07:26 PM PST

Laporan Sumbangan Saudara Baru di Kampung Kionsom Baru, Kota Marudu

Pada 14 November 2013, sumbangan yang telah dikutip dikumpulkan untuk dimasukkan di dalam kotak bagi memudahkan barang-barang tersebut untuk dibawa ke Kota Marudu. Pada keesokan harinya pula bersamaan pada 15 November 2013 (Jumaat) selesai mengerjakan solat jumaat, kami seramai 4 orang sebagai wakil penyerahan sumbangan bertolak dengan menaiki Bas Durok ke pekan Keningau. Dengan menaiki bas mini kami tiba di Kota Kinabalu, Barang-barang yang banyak itu saya telah minta seorang hamba Allah untuk membantu membawanya ke Kota Kinabalu memandangkan hamba Allah itu mempunyai kenderaan. Selesai Bersolat (dijamakkan). Kami terus menaiki Bas ke Kota Marudu. Perjalanan ke Kota Marudu mengambil masa selama 2 jam setengah, tetapi memandangkan bas tersebut banyak kali berhenti untuk mengambil penumpang, menyebabkan kami tiba di Kota Marudu lebih kurang jam 8 malam. Perjalanan kami menjadi 5 jam.

Setelah tiba di Kota Marudu, bersolat, dan terus pulang ke Kg Kionsom Baru. Kami berehat dan  keesokan harinya lebih kurang jam 11.30 pagi kami menyerahkan barang-barang dan berupa wang, hasil sumbangan Pelatih IPGKK dan orang ramai yang prihatin diamanahkan kepada kami kepada wanita muallaf tersebut. Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar. Dengan bantuan ini saya mengucapkan terima kasih  kepada sahabat-sahabat, rakan-rakan, para pelatih dan orang ramai yang membantu wanita muallaf tersebut. Saya sangat bersyukur kerana suara saya didengari oleh para sahabat saya yang prihatin, dan seharusnya kita merasa senang hati kerana telah menunjukkan hakikat persaudaraan Islam yang sebenar kepada wanita muallaf tersebut. Semoga Allah mengantikan harta yang kamu sedekahkan dengan sesuatu yang lebih baik daripada itu. dan Inilah Persaudaraan Islam !

Berikut di bawah adalah gambar bukti sebagai dokumentasi :  

p/s lelaki yang berbaju putih dan panjang janggut itu bukan suami dia tapi abang saya.

Harapan 
Diharap aktiviti yang seperti ini akan dijalankan dimasa-masa akan datang, Insyallah.

Petisyen PKR <b>di</b> Parlimen <b>Kota Marudu</b> Ditolak | Politik - Rakyat News

Posted: 07 Nov 2013 05:00 PM PST

alt

KOTA KINABALU 8 Nov - Mahkamah Pilihan Raya hari ini menolak dengan kos petisyen difailkan calon PKR untuk membatalkan keputusan pilihan raya umum ke-13 bagi kerusi Parlimen Kota Marudu yang dimenangi Barisan Nasional (BN).

Hakim Datuk Yew Jen Kee memutuskan petisyen yang difailkan Datuk Maijol Mahap daripada PKR gagal membuktikan Borang 14 yang merekodkan jumlah undi diperoleh setiap calon serta bilangan undi rosak, tidak diberi kepada ejen pilihan raya PKR, dan ia tidak menjejaskan keputusan pilihan raya mengikut Seksyen 32(b) Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

"Dakwaan pempetisyen bahawa ejennya tidak diberikan Borang 14, namun borang itu telah diserahkan untuk ditandatangani dan tiada bantahan dikemukakan kepada Ketua Tempat Mengundi (KTM).

"Pegawai Pengurus Pilihan Raya (RO) Kota Marudu Luvita Koisun juga menerima semua Borang 14 yang telah disahkan dan dihantar KTM yang bertugas di pusat mengundi terbabit, katanya di Mahkamah Pilihan Raya di sini hari ini.

Yew turut memerintahkan Maijol membayar kos masing-masing RM40,000 kepada responden kedua dan ketiga.     

Mahap menamakan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Dr Maximus Ongkili sebagai responden pertama, Luvita responden kedua dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) responden ketiga.

Pada 13 Ogos lepas, Yew memutuskan supaya dakwaan amalan rasuah terhadap Ongkili digugurkan daripada petisyen itu, tetapi Ongkili kekal sebagai responden kerana beliau merupakan pemenang kerusi berkenaan.

Sementara itu, Ongkili ketika ditemui pemberita berpuas hati dengan prosiding yang dijalankan dan ia mempamerkan suatu proses yang baik kepada kerajaan dan SPR.

Ongkili, yang mewakili BN, memenangi kerusi itu dengan majoriti 842 undi selepas memperoleh 15,168 undi dalam pertandingan empat penjuru manakala Mahap meraih 14,326 undi, calon Star Majamis Timbong (2,228 undi) dan Yuntau alias Kuntau Kolod (SAPP) mendapat 444 undi manakala 911 undi ditolak.

Ongkili diwakili peguam Chin Teck Ming, sementara Luvita dan SPR diwakili Peguam Kanan Persekutuan Mahiran Mohd Isa dan Zawawi Ghazali manakala Maijol diwakili peguam Fulton Mark Sitiwin.

BLOG SABAH: 10 <b>di kota marudu</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Jan 2014 12:19 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Jalan Ulu Kukut <b>Kota Marudu</b> Kini Lebih Selesa Digunakan - Mustaffa

Posted: 20 Dec 2013 10:05 PM PST

Jalan Kota Belud Kota Marudu 2 Jalan Ulu Kukut Kota Marudu Kini Lebih Selesa Digunakan

KINI LEBIH SELESA – Bagi penduduk Kota Marudu, Kudat dan Pitas, keadaan jalan yang perlu dilalui untuk ke pusat bandar kini telah jauh berbeza keadaaannya berbanding beberapa tahun lepas. Pihak kerajaan telah mengambil langkah drastik dalam pembinaan jalan yang lebih selamat serta selesa untuk dilalui penduduk setempat.

Saya sendiri pernah merasa 'azab' melalui jalan ini terutamanya dengan kenderaan ringan pada tahun 2008 (saya pindah ke Sabah) dan kini saya yakin perkembangan sosio-ekonomi dan pelancongan bahagian Utara Sabah akan meningkat. Kenderaan ringan sudah boleh menggunakan jalan tersebut dengan selesa. Jika dulu, saya sendiri berfikir panjang untuk pergi ke Tips of Borneo di Simpang Mengayau, Kudat.

Cuma ada beberapa tempat lagi masih belum diselenggara terutamanya sempadan JKR Kota Belud dan JKR Kota Marudu, jambatan Kg. Mantanau yang hampir siap dan beberapa kawasan tanah runtuh.

Bagi anda yang kali pertama memandu melalui jalan ini, harap anda lebih berhati-hati. Awas dengan lencongan-lencongan jalan di hadapan anda.

Namun dengan adanya jalinan jalan raya yang baik, beberapa kemalangan maut telah berlaku, terutamanya di sekeloh dalam gambar di atas. Keadaan jalan yang elok juga dijadikan segelintir pengguna jalan raya untuk memecut kenderaan sesuka hati.

Kini terdapat beberapa hentian rehat dan rawat (RNR). Pembinaan RNR ini baik sekali kerana ianya menarik pelancong untuk terus melawat ke kawasan ini. Gerai-gerai yang menjual buah-buahan, kraf tangan dan pelbagai lagi bagai cendawan tumbuh selepas hujan. Begitulah nikmat yang dikecapi pengguna jalan raya di daerah ini setelah sekian lama merana.

Anda boleh rujuk entri ini untuk melihat keadaan jalan Ulu Kukut sebelum ini.

Video Jalan Ulu Kukut Sebelum Ini

About The Author

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


gajahgenduts03.blogspot.com: Makanan Best <b>di Semporna</b>

Posted: 22 Mar 2014 08:47 AM PDT

Assalamualaikum.

I'm back!!! 

School holiday is coming! Wehuuuuu....

 

 

 

 

Setelah melalui perjalanan yang sangat memenatkan dari Tawau-KL-Penang, finally aku tiba di kampung halaman semalam. Letih okeh! Kesannya satu hari ni keje aku nak tido je.. Balas dendam! (tapi tido dalam kepanasan. Ingatkan Semporna je panas, Kedah pon panas uolls). Seperti yang dijanjikan dalam entri sebelum ini, aku nak buat entri khas mengenai makanan best yang aku temui sepanjang berada hampir 3 bulan di Semporna. 

 

Semporna memang dah dikenali dengan pulaunya yang cantik. Mabul, Sipadan, Sibuan, Kapalai dan lain-lain memang cukup top dikalangan pelancong. Kalau dah namanya tempat berdekatan dengan laut, tentu la kan seefood paling top dan murah! Aku terjah market dan sentap bila tengok harga ikan kembung sekilo RM2 okeh. Kat Kedah, harga ikan kembung paling murah kata mak aku RM5-6 sekilo.. Harga ayam dan daging pulak mahal uolls.. Rasanya sepanjang duduk dekat Semporna, aku tak pernah lagi kot makan daging kambing mahupun lembu. Jap ek aku ingat semula.. Rasa memang tak pernah lagi la.

 

So, kalau datang sini aku suggestkan anda semua mencuba makanan berunsurkan seefood. Sekali tu aku try makan mee goreng basah kahanga. Mula-mula aku tak tahu pun kahanga tu apa. Ingatkan nama masakan. Aku bantai main order je. Bila dimakan, rasa liat@kenyal ala-ala makan sotong. Pas tanya tanya kawan aku, barulah aku tahu yang makanan yang aku makan tu adalah spesis siput yang agak besar bernama kahanga. Siapa yang suka sotong, boleh la try rasa kahanga ni.. Sedap kot! Aku try gak makan kahanga masak halia. Curlass uollss.. hahahaha.. Nak tengok rupa kahanga, boleh la search kat google.. 

 

 


 

 

Tadi aku ada menyebut pasal mee goreng basah kan.. Meh aku nak tunjukkan rupa mee goreng basah itu. Mesti mampu menggamit rasa lapar korang kan?kan?kan?

 

 

Inilah rupa mee goreng masah di Semporna. Antara makanan yang menjadi kegemaran aku tapi ada restoran yang masak sedap dan ada yang masak tak sedap. hahaha.. Datang Sabah atau Semporna, boleh la cuba mee goreng basah kahanga ke, seefood ke ataupun ayam. Mee yang digunakan memang tak sama dengan mee di semenanjung. Cuba ye jangan tak cuba.

 

Menu lain yang aku suka adalah nasi lalap ayam. Takkan nak makan seefood je selalu. Kang kena gout, hancus la plan nak travel pas ni. hehehehe.. Setakat ni, nasi lalap  Fadhirah Cafe di pekan Semporna memang menjadi pujaan aku dan rakan-rakan. Sambal dia memang terbaik bagi aku. Simple but totally delicious! Selain nasi lalap, makanan berasaskan sup memang terkenal di cafe ni. Last but not least, air kat sini memang daebak!!! Minta je air apa, nescaya rasanya tidak pernah mengecewakan. Service pulak pantas.

 

 

 

 

Pernahkah ada makan pisang goreng cheese??? Jujur la kan, aku agak jakun dan teruja untuk merasa benda alah ni di Semporna. Tak pernah kot aku jumpa pisang goreng cheese sepanjang hayat berada di semenanjung. Rasanya sedap dan bergantung juga kepada jenis pisang dan jumlah cheese yang ditaburkan di atas pisang. Kalau lagi banyak cheese ditabur, lagi la nikmat kan uolls? (macam mana nak kurus kalau begini???hahahaha).

 

 

 

 

Selain itu, menu berasaskan  payau juga popular di sini (payau adalah rusa dalam versi Sabah). Tapi setakat ni aku pernah rasa sup payau dekat airport Tawau je. Memang kedai makan tu sangat popular dengan sup payaunya. Sambal dia pun sedap (tetiba je rasa lapar berkumandang pulak..cisss!!!). Kalau singgah di airport Tawau, boleh la try makan di kedai ni. Lokasinya berdekatan dengan airport saja.

 

 

 

 

Aku dan Cik L rajin juga makan bihun sup dan soto versi bugis style.. Rasanya not bad la! Keunikkannya dalam bihun sup atau soto ada telur, begedil dan sambalnya agak lain sikit compare dengan versi mak aku masak (sambal kicap). Boleh la cuba kalau anda ingin merasa kelainan.

 

 


 

 

 

Next adalah nasi kuning. Nasi kuning ni ibarat nasi lemak kalau di semenanjung. Memang antara menu utama penduduk Sabah. Rasa nasi kuning ala-ala nasi lemak sikit sebab ada rasa lemak-lemak santan dan berbau wangi. Tambahan kalau dibungkus dalam daun pisang. Perhhhhh!!! Perbezaannya dengan nasi lemak adalah warnanya yang berwarna kuning dan lauknya adalah ikan tongkol masak sambal. Itu saja..hew hew hew

 


 

 

 

 

Lastly, menu kegemaran aku dan Cik L bila dah terdesak adalah KFC.. kah kah kah.. Sebabnya di Semporna just ada fast food yang bernama KFC sahaja. Itu yang bila sampai LCCT, terus terjah McD.. Mengesiankan betul.. hahaha..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#Kalau asyik makan je, agak-agak bila aku nak kurus ni??? Adussss....

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


Nelayan Dikhuatiri Lemas <b>Di</b> Perairan Rampaian Laut, <b>Kota Belud</b> <b>...</b>

Posted: 22 Feb 2014 09:15 PM PST

23/2/2014, Kota Belud ~ Dua nelayan berusia 40-an dikhuatiri lemas selepas keluar menangkap ikan di perairan Rampaian Laut Kota Belud, pagi tadi.

Kedua-duia mereka dikatakan hilang disebabkan bot yang dinaiki tidak dijumpai dan mereka gagal dihubungi.

Pegawai Bomba dan Penyelamat Daerah kota Belud, Zulkifli Narawi berkata, mangsa tersebut ialah Arman Junaidi dari Pulau Mantanani dan Sallaudin dari kampung Rampaian Laut, Kota Belud.

Katanya, pihak bomba menerima panggilan mengenai kejadian itu kira-kira pukul 9.15 pagi tadi dan tiba di lokasi 30 minit kemudian.

Beliau dihubungi pemberita RTM di Kota Kinabalu.

Operasi mencari dan menyelamat digerakkan dengan kekuatan 10 anggota Bomba dan Penyelamat.

~Juliana (Mun/Wn)

~mdre

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Petanda Tsunami <b>di Lahad Datu</b>? | Umum - Rakyat News

Posted: 24 Dec 2013 06:30 AM PST

alt

LAHAD DATU 24 Dis - Penduduk di Kampung Tembisan Darat, di sini digemparkan dengan insiden ribuan ekor ikan 'naik' ke darat sekitar jam 8 pagi tadi.

Fenomena pelik itu yang sempat dirakamkan di laman Youtube itu menyebabkan beberapa penduduk mengambil kesempatan mengaut ribuan ikan tamban yang terdampar di pantai kampung terbabit.

Bagaimanapun, sumber Jabatan Meteorologi telah menafikan dakwaan akan berlaku tsunami walaupun mengesahkan ianya pertama kali berlaku di kawasan berkenaan.
 

alt

Akan tetapi, jabatan terbabit akan sentiasa memantau dan menasihati orang ramai agar tidak menyebarkan sebarang spekulasi berhubung perkara itu.

Semalam, satu kejadian gempa bumi berukuran 5.7 skala Ritcher telah berlaku di kepulauan Mariana pada jam 5.12 petang yang berpusat di timur laut Tagum, Filipina, kira-kira 2,842 kilometer dari timur laut Kinabatangan, Sabah.

Last Updated on Tuesday, 24 December 2013 23:29

10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di kinabatangan</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Jan 2014 11:21 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di kinabatangan</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Jan 2014 11:09 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di kinabatangan</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Jan 2014 11:45 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

LAGI KES TEMBAK! Pasangan Kekasih Ditembak, Wanita Maut <b>...</b>

Posted: 30 Dec 2013 12:26 AM PST

Kinabatangan - Seorang kerani wanita di sebuah ladang maut, manakala kekasihnya parah selepas mereka dipercayai ditembak ketika berehat di sebuah pondok di Ladang Kim Loong Tongod, dekat sini, petang kelmarin.

Dalam kejadian itu, mangsa Rozaliah Peter, 19, dari Kampung Langkabung Tongod, dekat sini, dipercayai meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke Hospital Telupid, dekat sini, akibat ditembak di belakang sebelah kiri badannya, jam 6.45 petang.

Manakala, kekasihnya Amiruddun Mustamin, 27, pekerja kilang sawit Kim Loong Tongod, dekat sini, cedera dengan satu kesan tembakan di bawah bahu kanan dan menerima rawatan lanjut di Hospital Duchess of Kent Sandakan, di sini.

Ketua Polis Daerah Kinabatangan Deputi Superintendan Martin Lugu berkata, pihaknya menerima maklumat daripada Hospital Telupid yang memaklumkan seorang perempuan dan lelaki cedera dipercayai akibat terkena tembakan.

"Mangsa perempuan meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke Hospital Telupid, manakala mangsa lelaki cedera di bahu dan dihantar ke Hospital Duchess of Kent Sandakan. "Keadaan mangsa lelaki dilaporkan serius dan masih menerima rawatan lanjut," katanya, semalam.

Beliau berkata, siasatan mendapati, Rozaliah bersama Amiruddin sedang berehat di pondok di dalam ladang sawit kira-kira 300 meter dari jalan utama Jalan Telupid – Tongod, di sini, jam 6.45 petang.

"Tiba-tiba Amiruddin dikatakan terdengar bunyi tembakan sebelum melihat Rozaliah berlumuran darah, manakala dia turut cedera di bahu.

"Amiruddin dipercayai menghubungi rakan sebelum mereka dihantar ke Hospital Telupid untuk rawatan, namun Rozaliah disahkan meninggal dunia ketika tiba di Hospital Telupid," katanya di sini.

Martin berkata, siasatan mendapati ketika kejadian, Amiruddin ada melihat individu berlari sambil membawa lampu suluh di bawah bukit tidak jauh dari pondok tempat mereka berehat.

"Mayat Rozaliah dihantar ke Hospital Duchess of Kent di Sandakan untuk bedah siasat, manakala Amiruddin turut dihantar ke hospital sama untuk rawatan lanjut," katanya. Beliau berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 302, Kanun Keseksaan kerana membunuh," katanya.

Sepasukan anggota Unit Forensik Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Sabah turut berada di tempat kejadian bagi menjalankan siasatan.

Sumber : daisyteapot.blogspot.com

BeautyFrenz <b>Di Kinabatangan</b>, Sandakan Sabah!

Posted: 13 Dec 2013 12:16 AM PST

Negeri Sabah memang terkenal kaya dengan Flora dan Faunanya yang memang dipelihara untuk mengawal kesinambungan alam.

Alhamdulillah.. Produk BeautyFrenz kini sudah berada di sana untuk memudahkan lagi pada warga Sabah amnya, juga pada warga Kinabatangan khasnya untuk mendapatkan produk ini di lokasi berhampiran anda.

Untuk maklumat lanjut, hubungi:

Cik Puan Norhayati Mardan,
019-850 1735 / 013-867 1647
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100004482884629&fref=ts

10 di keningau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di keningau - Google Blog Search


13/02/2014:Perkembangan terkini banjir <b>di Keningau</b> | BERITA <b>...</b>

Posted: 13 Feb 2014 12:53 AM PST

Sekurang-kurangnya 30 buah kampung di Tenom, Keningau dan Tambunan ditenggelami air apabila Sungai Pagalan Apin-apin Keningau melimpah dan mencatat bacaan 178.65 meter iaitu melebihi paras bahaya SETAKAT PUKUL 3-PETANG TADI.

Tinjauan krew berita RTM ke Kampung Kapayan Baru Apin-apin Keningau mendapati beberapa buah kampung terputus hubungan apabila jalan raya termasuk jambatan gantung yang menghubungkan kampung-kampung berhampiran terputus dan ada yang dibawa arus.

Di Keningau, tiga Pusat Penempatan Sementara dibuka iaitu di Dewan Kg. Ansip, Balairaya Kg. Toboh Laut dan Balairaya Kg. Meninipir bagi menempatkan seribu 222 orang penduduk yang terjejas.

Manakala di Tenom, 10 buah pusat pemindahan banjir dibuka bagi menempatkan seribu 287 mangsa banjir. Penolong Pegawai Daerah Tenom, Puin Piduru berkata, jumlah itu meliputi 16-buah kampung yang terjejas akibat banjir.

Sementara itu, Wakil Ketua Anak Negeri Mukim Dalit di Daerah Kecil Sook, Sukilim Andamat ketika dihubungi berkata, paras air Sungai Dalit kembali normal dan penduduk sudah dibenarkan pulang ke rumah masing-masing.

salma/dasni/cov/Any

she

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


Percutian <b>di Kota Kinabalu</b> « Wardah Puteh

Posted: 10 Mar 2014 11:18 PM PDT

Percutian di Kota Kinabalu

Posted on Updated on

Bismillah.

Hujung minggu lepas alhamdulillah saya selamat mendarat di Negeri Di Bawah Bayu. Buat kali ke-3 sepanjang-panjang menghirup nafas di dunia ni.  Semuanya demi  bertemu suami tersayang.:')

Padahal baru minggu sebelum tu suami balik kan. Hehe.

Tiket kali ini agak mahal; RM 400 (pergi balik) dek kerana tempahan yang agak 'on the spot'. Biasanya harga tiket kapal terbang KL-KK-KL dalam anggaran RM 200 saja kalau ditempah awal. Kereta pula saya tinggalkan di parking paling hujung. Parking D RM 16/ sehari dan RM 1/ sejam. Kira murah lah tu berbanding Parking A RM 4/ sejam. Huhu. Jadi di situ kena sediakan paling kurang RM 40 untuk parking 2 hari.

Sesampainya di airport KK, pada pukul 9.00 malam, suami dah tercangak depan pintu ketibaan dengan muka buat-buat 'terkesima' (berlakon tak kenal isteri). Dan Si Putih berbedak comel setia menunggu. Kami terus makan-makan ikan bakar (saya pilih cencaru) di Kedai Kopi Pak Din, Sinsuran di tengah-tengah bandar KK. Lepas kenyang maka kami 'check in' di MH Homestay Kinabalu. :')

MH Homestay Kinabalu

Sri Maju Apartment

Jalan Sepanggar

88450 Kota Kinabalu

Homestay termurah di Kota Kinabalu, RM 90/ semalam. Mana nak cari?

Walau pun kedudukan tingkat 3 apartment, tapi berbaloi dengan cuaca panas-panas sekarang, sebab ada 2 biji air-conditioner dan lengkap semua. Siap ada ASTRO TV besar lagi.

MH Homestay

MH Homestay Kinabalu

MH Homestay 2

Televisyen lengkap ASTRO

1528676_339716642833839_625924784_n

1554495_339716616167175_1989303216_n

1497512_339716596167177_1915819093_n

1520741_339716559500514_850447441_n

1601326_339716716167165_1982012593_n

1505269_339716676167169_1024684010_n

Esoknya, pagi-pagi lagi lepas sarapan mamak, kami bertolak ke destinasi utama…Kundasang.

Kundasang, perjalanan dari Kota Kinabalu mengambil masa agak panjang kira-kira sejam setengah. Kawasannya kawasan gunung-ganang. Sempatlah berhenti sekejap untuk ambil gambar bersama-sama Gunung Kinabalu. Untuk yang suka alam semulajadi, Kundasang adalah tempat yang best.

20140308_084020

20140308_093419

20140308_093641

Sebelum pergi pastikan bawa baju sejuk, kalau boleh bawa sarung tangan sekali dan stokin tebal.

Sampai je di Kundasang kami terus melawat kawan lama, hehehe.

Ladang lembu yang ada lembu hitam putih. Kambing pun ada. Tapi yang paling best dapat minum susu segar dan produk-prosuk tenusu lain. Saya pilih yoghurt susu segar. Rasanya masam-masam manis sikit je di hujung.

20140308_10311820140308_103050

20140308_105633

Sedapnya susu ni ye nak…

20140308_105942

20140308_111101

Padang ragut yang menghijau

bersambung… hehe

image

image

image

image

10 di kunak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kunak - Google Blog Search


Andi Rosnita Berkata...: Malam Terakhir FunFair <b>Di Kunak</b>

Posted: 07 Nov 2013 12:10 AM PST

Salam Maal Hijrah dan Happy Bday, Zai...!!!~
5hb tu juga merupakan malam terakhir adanya FunFair di Kunak ni...
Seingat aku, inilah FunFair yang paling lama pernah ada...
Ada dalam dua bulan rasanya...
Tempoh nya sentiasa dilanjutkan dek permintaan yang memberangsangkan daripada warga kunak...
So far, aku ke FunFair dengan family sudah tiga kali termasuk yang malam terakhir ni...
Sekali ada mak dan Balqis, dua kali tiada mak dengan Balqis tapi ada TanSri...
Selebihnya mesti ada Uncle, Etta, dan Izan...
Ini antara FunFair yang acceptable sikit lah berbanding yang sebelum ini...
Tahniah pihak pengurusan!
Aku macam biasa, tukang beli token...
Tapi yang habiskan Izan, Uncle, dengan Etta...
Izan suka naik yang Swinging Ship tu dengan main dart belon...
Uncle dengan Etta suka main dart belon dengan lempar tin...
Tapi malam last ni, TanSri pun join the club, dia addict dengan Bingo sebab etta yang mulakan...
Lepas pusing-pusing habiskan duit beli token sampai RM40...
Untuk malam pertama dengan kedua, Etta yang spend makan...
Tapi untuk malam terakhir ni, TanSri pula yang belanja...
In short, menunggu untuk FunFair yang akan datang!
Ready to go...Uncle driver setia...

Etta yang ter'miss target...

Usha game mana lagi nak main...

The gentlemen and gentlekid...Hahaha...

Uncle dan Izan bersama hasil buruan pertama...

Hasil buruan pertama TanSri main Bingo...


We are family! (mak tinggal, ngantuk katanya)
Muka TanSri bila lapar...Hahaha...

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


program pakatan rakyat: jelajah reformasi 2.0 – kembalikan <b>...</b>

Posted: 23 Mar 2014 05:54 PM PDT

10011479_10152005540872844_1748411777_n

Semua ahli PAS Negeri Sabah dijemput hadir bersama memberikan sokongan pada ketetapan berikut:

Tarikh: 26 Mac 2014

Masa: 7.00pm – 11.00pm

Tempat: Perkarangan Bangunan KDCA Penampang

Pimpinan Pakatan Rakyat yang akan hadir: Dato' Seri Anwar Ibrahim, DSP Lajim Haji Ukin, Pesuruhjaya PAS Sabah, Tuan Mohd Aminuddin Aling dan pimpinan DAP Sabah.

PAS Negeri Sabah

Pengedar <b>DI</b> Grow: <b>Sabah</b> Perkemas Program Pertanian <b>Negeri</b>

Posted: 19 Mar 2014 05:42 AM PDT


Kementerian Pertanian dan Industri Makanan Sabah akan memperkemas dan memantapkan kecekapan pelaksanaan program dan projek pembangunan pertanian di negeri ini menjelang Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK-11).

Menterinya Datuk Yahya Hussin berkata jabatan dan agensi di bawah kementerian akan mengenal pasti isu, dasar, strategi dan program yang akan dilaksanakan di bawah RMK-11.

Kementerian telah membentuk dua kumpulan kerja teknikal iaitu agromakanan dan industri komoditi untuk merangka strategi menyeluruh bagi pembangunan sektor pertanian di negeri ini, katanya pada majlis perhimpunan perdana kementerian berkenaan di sini, hari ini.

"Kini kita berada di penghujung suku tahun pertama 2014. Ini bermakna kita semakin mendekati penghujung tempoh RMK-10.

"Saya berharap kita dapat menyediakan perancangan program yang teliti dan komprehensif untuk membolehkan kerajaan mencapai tahap negara maju berpendapatan tinggi menjelang 2020," kata Yahya, yang juga Timbalan Ketua Menteri Sabah.

Sumber: Bernama

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved