ads

Rabu, 3 Julai 2013

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


be a one ~ : Izzue Islam berada <b>di Sandakan</b>

Posted: 30 Jun 2013 12:54 AM PDT

hah. korang tengok tajuk kat atas tue.. mesti korang tak percaya.. eh, Lia tak tipulah.. dipersilakan percaya 120% ok... Siapa orang Sandakan kat sini ??? angkat tangan (Lia dah angkat tangan tau).. tapi Lia tak dapat pi, sebabbb.. sebabbb.. sebbaabbb lia malas nak jalan ....

korang tengok nie bahan bukti dari izzue Islam sendiri .. ambil dari twitter je, sebab tak de instagram lagi ... izzue islam .. Mesti ramai dah kat Sandakan tue kan? waaa, Lia nak pi lah .. tiba-tiba je ... :D

Kepada orang sandakan, datanglah beramai-ramai untuk menyaksikan kumpulan forteen di Padang Perbandaran Sandakan .......

apa-apa pun, SELAMAT DATANG KE SANDAKAN IZZUE ISLAM DAN FORTEEN

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


Kelapa Mawar: PEMIMPIN IMPORT MASIH <b>DI KOTA BELUD</b>

Posted: 16 Apr 2013 07:41 AM PDT

Tun Mustapha, datuk Mohd. Noor Mansor, Datuk Yahya Lampong adalah antara pemimpin besar yang berjaya mengukir nama di persada politik Kota Belud.di awal-awal pasca politik kemerdekaan hingga di era pengaruh PBS, Daerah kota belud tidak lekang menerima 'pemimpin luar' yang "ditempatankan" yang kemudiannya setelah era politik 90-an dan abad ke 21 ini, Pemimpin luar di sebut dengan ironi "pemain Import".Malahan seorang penyokong tegar Tun Mustapha di Usukan memberitahu, walaupun bapa kemerdekaan itu sudah lama meninggalkan kita, namun jika 'namanya' dicalonkan di Usukan, pasti akan meraih undi majoriti, hatta sesiapa juga pemimpin Kota Belud baik dari BN/UMNO atau PR/Pembangkang yang diletakkan untuk menentangnya. Begitu sampai sekali gambaran paradigma politik pengundi di Kota Belud. Tun Mustapha disanjung, diulit pengaruhnya bukan kerana parti USNO tetapi kerana 'karisma'nya. Bukan kerana harta,pangkat,dan jauh sekali untuk hubungannya dengan pemimpin negera. Karismatik pemimpin inilah yang menjadikan isu "pemain import' ini tidak pernah timbul dan tidak pernah dipedulikan dalam sanubari pengundi Kota Belud.Hatta 'pegangan' politik itu berterusan di era politik 70-an,80-an dan 90-an di bumi daerah pejuang ini.

Namun pada era politik negara diambang suntikan laungan "reformasi' terutama pada PRU12 yang lepas, isu 'pemain import' ini mula berlegar di cerita-cerita kedai kopi di Kota Belud.Ianya bukan lagi berkisar kepada 'karismatik' atau kepopularan ataupun keupayaan pemimpin luar ini, tetapi ia lebih kepada 'kerasionalan' sehingga 'pemain import' ini di bawa masuk. seorang pejuang politik di Usukan pernah memberi tahu bahawa 'Kota Belud' sudah tidak ada pemimpin yang diharap, kerana itu politikus luar di bawa masuk. Walaupun ada hujahan bahawa selalunya "pemain import' di bawa masuk untuk membantu pasukan mencapai kejayaan, namun dalam politik isu itu bukan utama kerana yang lebih nyata ialah 'pemain import masuk dan pemain tempatan 'dikeluarkan'.

Inilah antara kelemahan BN di Sabah, sentimen masyarakat setempat tidak seperti di Semenanjung di mana-mana 'asal' calon tidak mempengaruhi undi.Tapi di Kota belud terutama pasca PRU12, isu "pemain import' ini mula mendominasi paradigma pengundi di daerah bertuah ini. "Pemimpin luar" diteropong saban waktu dan malah ada yang secara terus terang mahukan 'pemain import' 'dinyahkan' terus dari mimpi politik daerah Kota Belud.

Jika percaturan BN dan UMNO pada PRU 13 ini dikekalkan di Kota belud, ia tidak akan memberikan apa-apa manfaat kemenangan kepada parti itu, bahkan sokongan dijangka akan merudum lebih teruk dari majoriti yang diperolehi pada PRU lepas. Isunya bukan kerana kebencian atau kerana dendam atau kerana assabiyah, tetapi isunya ialah kerana 'pemimpin tempatan' yang masih bergentayangan dan bertaburan di pelusuk daerah kota belud ini harus segera diberikan 'ruang'. Begitu ramai yang menunggu, masakan peluang itu pula ditutup hanya kerana percaturan politik golongan tertentu yang berada pada kelas atasan. Jika "pemimpin lama' 'direhatkan' maka wajar pemimpin baru dikedepankan. kerana hujah pengundi ini , orang tempatan di Kota Belud boleh memahami aspirasi kepemimpinan mereka.

Dakwaan dan hujahan mereka ini terbukti apabila beberapa isu tempatan yang 'gagal' diselesaikan mengikut sentimen masyarakat Kota Belud menjadi duri dalam daging. Isu tanah di Rampayan, isu pembinaan empangan Tambatuon, Isu tanah di Taburan, Isu kelewatan Sk Tamau, isu pampasan Jalanraya bypass KB-Kudat, isu pengagihan peruntukan Parlimen, isu kekerapan melawat kawasan suku tertentu yang semuanya, melibatkan sentimen masyarakat setempat. "pemain import" kata pengundi ini jauh untuk mengikutinya.

Soal idealisme, soal keupayaan, soal kejelekitan dalam politik, apatah lagi soal kerukunan dengan masyarakat tidak lagi menjadi isu pendominan dalam politik pengundi Kota Belud kelewatan kebelakangan ini. Di mana-mana baik di laman sosial, baik di kedai kopi sehingga di warung tepi jalan cerita sama kedengaran.Inilah yang membimbangkan ramai aktivitis ekonomi di daerah Kota belud. kerana penyediaan infrastruktur berjalan lambat sehingga blue print ekonomi terpaksa 'dijumudkan' ekoran kekurangan kemudahan asas ini.Pengangguran masih menjadi isu utama di kalangan belia. Apa beda kata mereka 'pemain import' dengan yang lepas?itu persoalan yang menjadi trend bilamana dibangkitkan isu keperluan Kota Belud 'menggilap' bakat kepimpinan baru. Bukan pun Kota Belud berada pada tahap 'getir' merempat dan melarat di sudut kepimpinan.

BN dan UMNO ,wajar berhati-hati dalam pemilihan calon di Kota Belud.Sayugia diingatkan bahawa kawasan Kota belud ini baik DUNnya atau PARLIMENnya berada dalam 'intaian' pembangkang. Malahan ketua umum PKR datuk seri Anwar Ibrahim tanpa berselindung 'menggerakkan' jentera dan jampi politiknya di kota Belud dengan niat ingin 'memalukan' UMNO dan BN. Senario politik di daerah ini jauh dari apa yang berlaku lewat PRU 12. BN dan UMNO harus mendengar keluh kesah politik dan paradigma pengundi baru di pekan ini. Memang politik itu magic dan magic itulah yang diharapkan oleh pembangkang.

Mungkin rekod politik sebelum ini menjadikan BN dan UMNO berada pada "zon selesa" sehinggakan lupa bahawa perubahan iklim politik negara dan dunia kini mula menular pada minda sedar pengundi kota Belud.BN dan UMNO tidak punya statistik lengkap untuk mengekalkan Kota Belud pada penguasaan mereka. Apa yang berlaku masih taktik lama , sehari sebelum pembangkang mengunjungi sesuatu kawasan di Kota Belud barulah wakil rakyat kelam kabut mendahului mereka.Lihat kesanya pada 6hb Mei akan datang!

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Video Pencerobohan <b>Lahad Datu</b> Sabah? | Berita Semasa

Posted: 01 Mar 2013 01:34 PM PST

Di sini kami ingin kongsikan beberapa video sepanjang berlaku krisis pencerobohan Lahad Datu Sabah sehingga 1 Mac 2013 yang dimulakan dengan video di bawah ini yang menunjukkan keadaan di Lahad Datu Sabah pada Jumaat 1 Mac 2013 yang berlangsung tegang ketika itu…..

Video Pencerobohan di Lahad Datu Sabah Pada 1 Mac 2013

Video yang satu lagi ini lebih menarik apabila menunjukkan aksi tempur tembak menembak yang dipercayai antara tentera malaysia dengan penceroboh di Lahad Datu Sabah (pengikut Sultan Sulu)

Video Tentera Malaysia VS Penceroboh SULU Filipina di Lahad Datu Sabah!!

Manakala yang mana terlepas dan berminat mahu mengetahui kronologi krisis pencerobohan di Lahad Datu Sabah ini daripada mula boleh menonton video di bawah berdasarkan laporan berita terkini TV3

Video Kronologi Pencerobohan Lahad Datu Sabah 2013!! [LENGKAP]

Video Berita Terkini FIlipina : Perang Lahad Datu Sabah Malaysia VS SULU 2013

Manakala jika anda mahu mengetahui perkembangan apa yang dilapotkan berita terkini Filipina mengenai krsis pencerobohan Lahad Datu sabah ini, boleh tonton video di bawah ini…

Video Berita Terkini TV3 : Kata-Kata Anak Komando Yang Terbunuh di Lahad Datu Sabah

Video terakhir agak menyentuh hati apabila seorang anak kepada komando yang terbunuh alam krisis pencerobohan di Lahad Datu Sabah menentang penceroboh (pengikut Sultan Sulu) iaitu Allahyarham Inspektor Zulkifli Bin Mamat cuba berkata-kata selepas berita kematian bapanya tersebar luas.

Berumur 4 tahun, adik kecil masih mentah untuk mengerti apa sebenarnya yang berlaku sekarang. Tetapi kami yakin, apabila beliau meningkat dewasa kelak, adik kecil ini akan sedar bahawa ayahnya merupakan pejuang dan wira negara…..

Sumber : Harian Kosmo Online

Umno can sue Tian Chua for defamation over <b>Lahad Datu</b> article

Posted: 02 Jul 2013 04:14 PM PDT

(The Star) - The High Court on Wednesday ruled that Umno can sue Batu MP Tian Chua and two others for defamation over an article regarding the invasion by Sulu gunmen in Lahad Datu.

High Court judge Justice Rosilah Yop held that Umno has the locus standi to initiate action under Section 9(c) of the Societies Act 1966 using the name of the party's public officer.

Umno's lead counsel Datuk Mohd Hafarizam Harun had argued that Umno as a registered political party could sue for defamation  against Tian Chua for allegedly linking the party to Lahad Datu intrusion by Sulu terrorists.

He said the ruling fortified case laws that political parties could sue for defamation.

In the libel suit, Umno, through the party's executive secretary Datuk Abdul Rauf Yusoh, said that Tian Chua had accused the party of having a conspiracy to the shooting incident implying that it is the traitor of the country.

Speaking to reporters here, Mohd Hafarizam said the judge, however, dismissed their application to strike out part of defence statement by Tian Chua and two others.

"The court held that the defendants has raise reasonable defence and want this suit to go for a full trial.

"It is not a plain and obvious case to strike out their defence," he said.

He said the judge held that there were basis for the three to put up their defence on justification, qualified privilege and fair comment.

The court has set Jan 13 and 15 for the trial.

Umno has applied to strike out certain parts of the defence statement on grounds that those paragraphs were not relevant to determine the issues raised in the civil dispute.

Umno had named Tian Chua, whose real name is Chua Tian Chang, KeadilanDaily.com editor Fazillah Pit and writer Aisha Geoffrey as defendants.

Umno accused them of publishing a libelous article in the Keadilan Daily online portal on March 1, under the heading, Insiden tembakan di Lahad Datu konspirasi terancang Umno – Tian (Shooting incident at Lahad Datu a planned conspiracy of Umno - Tian).
di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


<b>DI</b> MANA DATUK SALLEH DALAM KABINET <b>NEGERI SABAH</b> 2013?

Posted: 10 May 2013 05:17 AM PDT

Senarai kabinet negeri Sabah yang mengangkat sumpah jawatan di hadapan TYT negeri Sabah Tun Juhar Mahiruddin , petang tadi sangat-sangat memeranjatkan pemerhati politik Sabah. Situasi panik seketika itu berlaku berikutan dua situasi yang diluar jangkaan umum.
Pertama ialah senarai kabinet negeri Sabah pasca PRU13 ini tidak tersenarai ADUN USUKAN, YB Datuk Seri Dr. Salleh Tun Said yang sebelum ini disebut-sebut akan kembali menyertai kabinet Datuk Musa Aman setelah dicalonkan semula pada PRU 13 lepas dan mencatat majoriti besar di DUN USUKAN. Datuk Salleh adalah merupakan nama paling popular bersandarkan kedudukannya sebagai timbalan pengerusi Perhubungan negeri. Selain itu, Datuk Salleh juga dilihat antara yang paling kuat dan lantang mempertahankan kepimpinan Datuk Musa Aman tatkala menghadapi krisis kepercayaan dari parti-parti komponen BN Sabah terutama LDP. Datuk Salleh adalah antara bekas Ketua Menteri Sabah era sistem penggiliran dan juga mantan menteri Kewangan Sabah. Jika dilihat kepada pengalaman luas beliau dalam kabinet, adalah diluar jangkaan Datuk Salleh tidak dibawa masuk dalam kabinet negeri.
Kedua yang 'menggemparkan' senarai kabinet negeri Sabah 2013 ini ialah pengguguran timbalan menteri di jabatan ketua Menteri iaitu Datuk Nasir Tun Sakaran. pada PRU 13 yang lepas Datuk Nasir juga mencatat kemenangan majoriti besar di DUN SENALLANG.
Biasanya barisan kabinet yang dibentuk adalah mencerminkan satu teamwork yang boleh berkerjasama. Sayugia dingatkan bahawa pasukan kerja adalah sangat penting terutama berkaitan dengan kesetiaan dan kepatuhan kepada ketua.
KOTA KINABALU: Lima muka baru dilantik sebagai anggota Jemaah Menteri Sabah yang menerima watikah pelantikan dan mengangkat sumpah jawatan di hadapan Yang Dipertua Negeri Tun Juhar Mahiruddin di Istana Negeri di sini hari ini.

Mereka ialah Datuk Teo Chee Kang, Datuk Radin Malleh, Datuk Siringan Gubat, Datuk Tawfiq Abu Bakar Titingan dan Datuk Jainab Ahmad Ayid.

Tan Sri Joseph Pairin Kitingan mendahului istiadat penyerahan watikah pelantikan dan angkat sumpah, diikuti Datuk Yahya Hussin dan Datuk Raymond Tan Shu Kiah.

Anggota Jemaah Menteri yang dikekalkan ialah Datuk Hajiji Mohd Noor dan Datuk Masidi Manjun.
Mereka mengangkat sumpah di hadapan Juhar disaksikan Hakim Mahkamah Tinggi P. Ravinthran.

Turun mengangkat sumpah ialah barisan pembantu menteri seramai 18 orang.

Sembilan muka baharu dilantik sebagai pembantu menteri ialah Datuk Arifin Mohd Arif, Masiung Banah, Datuk Ramlee Marahaban, Datuk Zakaria Idris, Datuk Joachim Gunsalam, Datuk Hamisa Samad, Datuk Nilwan Kabang, Datuk Kamarlin Ombi dan Anita Baranting.

Pembantu menteri yang dikekalkan ialah Datuk Edward Yong Oui Fah, Datuk Ellron Angin, Datuk Michael Asang, Datuk Bobbey Ahfang Suan, Datuk Ghulam Haidar Khan Bahadar, Datuk Sirin Karno, Datuk Musbah Jamli, Datuk Bolkiah Ismail dan Pang Yuk Ming.

BN Sabah melakar kejayaan dalam pilihan raya umum ke-13 yang menyaksikan BN mengekalkan kuasa dengan majoriti dua pertiga, memperoleh 48 daripada 60 kerusi dalam Dewan Undangan Negeri manakala pembangkang memenangi 12 kerusi berbanding tiga pada 2008.

Berikutan itu Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman mengangkat sumpah jawatan buat penggal keempat Isnin lepas.

Turut hadir pada majlis itu ialah isteri Yang Dipertua Negeri Toh Puan Norlidah RMJasnidan Musa serta isteri Datin Seri Faridah Tusin.

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved