ads

Isnin, 4 Mac 2013

10 di kudat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kudat - Google Blog Search


CIQ Bakal Mantapkan Kawalan Keselamatan <b>Di Kudat</b> - Tv3

Posted: 23 Oct 2012 10:52 PM PDT

24/10/2012 13:52:00

Kewujudan Pusat Kastam, Immigresen dan Kuarantin, CIQ di Kudat, Sabah bakal memantapkan kawalan keselamatan di daerah itu yang terletak hampir dengan sempadan Filipina.

Ia juga akan membolehkan setiap pergerakan penumpang serta keluar-masuk barangan dipantau dengan lebih baik.

Cadangan pembinaan CIQ di Kudat diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak ketika program Jelajah Janji Ditepati di daerah itu, 14 Oktober lalu.

Kudat terletak hampir dengan Kepulauan Palawan di selatan Filipina.

Sempadan darat dan maritimnya pula amat luas.

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


Seorang Lagi Anggota Terkorban, Pertempuran <b>Di Semporna</b>

Posted: 02 Mar 2013 05:01 PM PST


Seorang lagi anggota keselamatan negara terkorban, kali ini dalam pertempuran dengan kumpulan penceroboh di kampung Selamat, Semporna, Sabah iaitu kira-kira 150 kilometer dari Kampung Tanduo, Felda Sahabat 17, Lahad Datu malam tadi.

Menurut sumber polis, pertempuran yang berlaku pada pukul 8 malam itu turut menyebabkan seorang anggota cedera.

Difahamkan anggota polis Jabatan Siasatan Jenayah Berat (D9) Lahad Datu dan Tawau telah digegaskan ke sana bagi memberi bantuan.

Difahamkan penceroboh merancang menyerang Balai Polis Lahad Datu.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar ketika dihubungi Bernama mengesahkan kejadian itu namun enggan mengulas lanjut kerana identiti kedua-dua anggota keselamatan itu belum dikenal pasti.

Kelmarin, dua anggota komando polis VAT 69 terkorban dan tiga lagi anggota pasukan keselamatan negara cedera selepas berlaku insiden tembak-menembak apabila kumpulan penceroboh itu bertembung dengan pasukan keselamatan negara.

Dilaporkan 12 orang daripada kumpulan penceroboh turut terbunuh.

Dua yang terkorban ialah ASP Zulkifli Mamat, 29 dan Sarjan Sabarudin Daud, 46. - Bernama

30 comments:

View Comments/Post a Comment

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Situasi <b>di Lahad Datu</b> dengan 150 orang penceroboh Sulu <b>...</b>

Posted: 24 Feb 2013 07:06 PM PST

Situasi buntu di Lahad Datu dengan 150 orang penceroboh Sulu menimbulkan banyak tanda tanya.

Hari ini, Menteri Dalam Negeri Datuk Hishammuddin Hussein berkata bahawa Kementerian Dalam Negeri menyerahkan kepada Wisma Putra untuk membuat keputusan berhubung permohonan kerajaan Filipina meminta lanjutan masa bagi pengusiran kumpulan penceroboh di Lahad Datu akan tetapi lanjutan sedemikian "tidak boleh terlalu panjang, memandangkan kementerian tidak akan berkompromi dengan perkara yang mampu mengancam kedaulatan negara".

Jelas, Menteri Dalam Negeri tidak senada dengan majoriti rakyat Sabah dan Malaysia yang sama-sama merasakan bahawa kedaulatan dan keselamatan negara telah dikompromi pada permulaan pencerobohan itu lagi dan situasi buntu dengan 150 militia Sulu dalam kawasan Sabah di Kampong Tanduo dalam Felda Sahabat, Lahad Datu sejak 9 Febuari.

Berkenaan isu sama ada kedaulatan dan keselamatan negara telah diancam oleh pencerobohan yang kononnya tentera Kesulatanan Sulu, kebanyakkan rakyat Malaysia terbukti lebih patriotik berbanding Menteri Dalam Negeri sendiri dalam hal ini.

Sebenarnya, soalan yang semakin ditanya-tanya rakyat Malaysia adalah mengapa Hishammuddin menyerahkan kepada Wisma Putra bukannya kepada Kementerian Pertahanan?

Bolehkah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menjelaskan mengapa beliau bertegas bahawa Hishammuddin dan pihak polis yang sepatutnya menguruskan situasi penceroboh Sulu apabila sepatutnya Menteri Perhanan, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan pasukan tentera?

Sehingga kini rakyat Sabah dan Malaysia masih tergapai-gapai tentang bagaimana terdapat kelompongan pada kawalan keselamatan sejak awal lagi melibatkan tentera laut, pasukan tentera, pasukan maritime dan polis sehingga mengakibatkan pencerobohan militia Sulu.

Siapa yang bersedia kedepan dan bertanggungjawab terhadap kelompongan dalam kawalan keselamatan dan situasi buntu yang sudah masuk minggu ketiga, mengancam bukan saja kedaulatan dan keselamatan negara tetapi memberikan imej buruk kepada Malaysia apabila pemimpin kerajaan berulang kali berbangga bahawa Malaysia merupakan negara paling selamat di Asia Tenggara – Menteri Pertahanan, Menteri Dalam Negeri, Perdana Menteri atau pegawai-pegawai di dalam pasukan tentera atau polis, siapakah yang akan dipersalahkan?

Apa yang rakyat Sabah dan Malaysia tahu ialah kegagalan beberapa tarikh akhir yang kabur untuk militia Sulu itu kembali ke Filipina sejak dua minggu lalu.

Sedih dan memalukan apabila sepanjang dua minggu, rakyat Sabah dan Malaysia terpaksa mencari di internet untuk membaca tentang apa yang sedang berlaku berkenaan situasi Lahad Datu daripada media Filipina kerana terdapat sekatan maklumat yang serius terhadap isu itu di dalam media Malaysia – satu lagi reputasi buruk antarabangsa buat nama Malaysia!

Saya menyeru Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak untuk menghentikan sekatan maklumat terhadap situasi Kampung Tanduo daripa media Malaysia dan kerajaan Malaysia sepatutnya mula memberitahu rakyat Sabah dan Malaysia apa sebenarnya terjadi di Kampung Tanduo, bermula dengan lawatan Perdana Menteri sendiri untuk "Listen, Listen, Listen" kepada rakyat di Lahad Datu.

This entry was posted on Monday, 25 February 2013, 11:06 am and is filed under Hussein Hamid, Najib Razak, Police, Sabah. You can follow any responses to this entry through RSS 2.0.  

10 di kunak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kunak - Google Blog Search


Tiga penceroboh ditahan, 10 tentera asing dikesan <b>di</b> <b>...</b> - nadirakyat

Posted: 02 Mar 2013 10:16 PM PST


LAHAD DATU 3 Mac - Polis berjaya menahan tiga ahli kumpulan penceroboh bersenjata di Kampung Tanduo yang cuba keluar daripada kepungan pihak berkuasa di sini malam tadi.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata, ketiga-tiga lelaki yang tentera Diraja Kesultanan Sulu dan bersenjatakan parang itu kini ditahan untuk siasatan lanjut.

Dalam pada itu, menurut beliau, seramai 10 individu berpakaian celoreng yang dipercayai ada kaitan dengan tentera penceroboh terbabit dikesan memasuki kawasan Kampung Long Malong dan Kampung Dasar Lama di Kunak.
"Berdasarkan maklumat yang diterima, pihak polis percaya tiga daripada mereka mempunyai senjata," katanya di sini hari ini.
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved