ads

Jumaat, 13 April 2012

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Kejadian Tanah Runtuh <b>Di Lahad Datu</b> | Anjung Maya

Posted: 18 Feb 2012 03:43 AM PST

LAHAD DATU: Dua orang maut, termasuk seorang kanak-kanak perempuan berusia lapan tahun, apabila rumah di lereng bukit di Kampung Terusan yang mereka diami, tertimbus dan ranap dalam kejadian tanah runtuh, awal pagi tadi.
Ketua Jabatan Bomba dan Penyelamat Lahad Datu, Mohd Apandi Mahmod, berkata mangsa pertama, seorang kanak-kanak perempuan dijumpai pasukan mencari dan menyelamat pada jam 10.55 pagi manakala mangsa kedua, seorang wanita dewasa, dijumpai kira-kira jam 11.10 pagi.

Katanya, kedua-dua mangsa yang mempunyai kaitan kekeluargaan yang namanya belum dikenal pasti itu, ditemui di dalam sebuah bilik di dalam rumah yang ranap sama sekali akibat runtuhan tanah dan pokok kelapa sawit serta pohon kayu.

Menurut Mohd Apandi, ketika kejadian, seramai tujuh orang berada di dalam rumah berkenaan namun empat daripadanya berjaya menyelamatkan diri.

Katanya, pihak bomba dimaklumkan mengenai kejadian itu kira-kira jam 2.53 pagi tadi sebelum mengejarkan anggotanya ke lokasi kejadian untuk operasi mencari dan menyelamat.

Operasi mencari dan menyelamat yang disertai anggota bomba, polis dan Jabatan Pertahanan Awam dihentikan kira-kira jam 12 tengah hari tadi. – BERNAMA

Tags: , , ,

10 di ranau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


Hotel <b>Di Ranau</b> Dan Kundasang (Taman Kinabalu) | my.Mustaffa

Posted: 05 Apr 2012 10:53 PM PDT

Memori Tahanan Perang Di Quailey's Hill, Ranau

pada 5 bulan lepas - 10 comments

Tweet TweetAssalammualaikum dan Selamat Sejahtera semua.. Terlebih dahulu saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Deepavali kepada semua yang menyambutnya. Pasti cuti sehari ini digunakan dengan sebaik mungkin. Baiklah, perkongsian kali ini menyentuh mengenai tugu peringatan yang terletak di Ranau iaitu Quailey's Hill Memorial. Ia terletak di dalam kawasan Ladang Teh Sabah dan berhampiran [...]

Taman Peringatan Petagas / Memorial Perang Petagas

about 1 year ago - 22 comments

Tweet TweetSalam sejahtera semua. Pagi semalam berkesempatan singgah sebentar di Taman Peringatan Petagas / Memorial Perang Petagas selepas berjumpa saudara yang akan terbang balik ke Sibu di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA). Taman Peringatan Petagas / Memorial Perang Petagas ni betul-betul terletak berhampiran KKIA.   Taman Memorial Perang ini telah dibuka sempena memperingati jasa [...]

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


AKU DAN KEHIDUPANKU: Aku transit <b>di Kota Kinabalu</b>

Posted: 21 Mar 2012 09:00 PM PDT


Kami meninggalkan Labuan kira2 jam 9.10 pagi.
Sampai KK kira2 setengah jam kemudian.
Dan flight balik ke Senai pukul 6.30 petang.
9 jam menunggu.
Boleh mati kering kalau duduk kat Terminal Dua sahaja.
Maka,
pukul 10.30 pagi kami check in masuk apartment.
Boleh baring2,
boleh tengok tv,
boleh tidur,
boleh sembang2 bawah aircond.
Juga boleh letak barang sebelum pergi window shopping.
Wife aku pernah sampai ke sini.
Jadi senang urusannya.
Promenade Service Apartment.
Lokasi di Jalan Api-Api.
Cukup strategik lokasinya.
Senang nak shopping kata wife.
Senang nak pilih manik, kristal, mutiara dsbnya.
Kota Kinabalu.
Bandarayanya sesak.
Ramai orang.
Jauh beza dengan pemandangan di Labuan.
Yang kaya, yang miskin,
yang ada2 malah yang merempat pun ada.
Aku rasa bersyukur dengan apa yang aku ada.
Kota Kinabalu.
Yang wanita pergi ke Pasar Filipina,
memilih, membelek dan menawar harga.
Dan yang lelaki masuk Centrepoint.
Ada aircond, ada escalator.
Ada banyak gadget untuk dibelek.
Ada banyak kedai2 untuk orang lelaki.
Handphone accessories,
DVD,
T-shirt dan jersey,
kasut dan jeans,
juga melihat gelagat orang Sabah masuk shopping complex.
Takda beza dengan warga Semenanjung.

10 di kunak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kunak - Google Blog Search


Kunakians: Serangan Lanun <b>di Kunak</b> 1962

Posted: 12 Apr 2012 01:32 AM PDT

Hari sudah senja. Saya terus mengekori ayah yang sedari tadi mundar-mandir dalam rumah.. Terbayang kegelisahan di wajahnya. Sekali-sekala dirabanya hulu keris yang tersandang dipinggangnya, barangkali untuk memastikan bahawa senjata pusakanya itu ada bersamanya.

"Bila serangan tu, bang?" tanya ibu.
"Baru saja, lanunpun masih di sana lagi," jelas ayah.

"Menurut cerita ada dua tiga orang".
Ibu terdiam sejenak, dia kelihatan cemas.
"Bahaya tu bang, Tidak usahlah abang ikut rombongan ke Pengkalan tu," kata ibu yang risau akan keselamatan ayah.
"Kalau tidak ada orang yang menghalang, lanun-lanun itu akan naik ke darat. Akhirnya mereka akan sampai ke sini," jawab ayah. "Pantang maut sebelum ajal, dan kalau ajal sudah tiba, dalam selimutpun kita boleh maut".
Tidak lama kemudian, kenderaan landrover yang dipandu pengurus ladang berbangsa British tiba di hadapan rumah. Bersamanya ada 4 orang lain, dua daripadanya membawa senapang. Selepas memberi pesan kepada ibu agar mengunci semua pintu dan tingkap, ayahpun menyertai rombongan itu menuju Pengkalan untuk turut serta mempertahankan daerah ini dari serangan lanun. Landrover itupun segera memecut ke arah Pengkalan.
Itulah detik-detik yang saya dapat ingat serba sedikit berkaitan serangan lanun ke atas Kunak dalam tahun 1962.
Berdasarkan tulisan Stefan Eklof dalam "The Return of Piracy: Decolonization and International Relations in a Maritime Border Region (the Sulu Sea), 1959-63", serangan lanun ke atas Kunak berlaku pada 20 Julai 1962. Serangan bermula kira-kira pukul 5.40 petang apabila sebuah kumpit yang panjangnya lebihkurang 24 kaki menghampiri Pengkalan dari arah perairan Semporna. Ketika itu, Rusakan, sebuah bot milik kerajaan British sedang bersandar berhampiran tangga jeti, manakala Darvel Bay sebuah bot penunda kayu balak milik British Borneo Timber Company sedang bersandar pada jemabatan jeti. Apabila kumpit itu menghampiri Rusakan muncung empat pucuk senapang terhulur keluar dari tepi kumpit. Tembakan dilepaskan ke arah Rusakan menyebabkan juruteranya terkorban serta mencederakan dua orang kanak-kanak. Lanun-lanun itu seterusnya menyerang dan Darvel Bay. 
Selepas menembak empat orang awak-awak, merompak dan merosakkan enjin Darvel Bay, tujuh daripada lanun bersenjatakan senapang rifle itu mara ke darat dan melepaskan beberapa das tembakan.
Menurut cerita ayah kemudian, waktu itu ayah dan seorang kakitangan Mostyn Estate bersembunyi di balik sebuah batu besar, agak jauh dari jeti. Tugas mereka adalah untuk menerpa lanun-lanun itu jika mereka lalu di kawasan tersebut. 
"Mujur bagi kami kerana lanun-lanun itu tidak mara jauh ke darat," kata ayah menceritakan peristiwa itu. "Mereka cuma masuk merompak kedai-kedai yang berhampiran jeti dan memaksa orang-orang di situ memunggah hasil rompakan ke kumpit mereka".
Lanun-lanun itu cuba mengambil bot Lucinda kepunyaan Mostyn Estate tetapi gagal menghidupkan enjinnya. Oleh itu mereka merosakkannya.
Setelah barang-barang rompakan dipunggah ke kumpit, lanun-lanun itupun mula beredar. Ketika itu mereka melihat sebuah bot milik orang Cina menghampiri jeti. Mereka menahannya dan memaksa semua penumpangnya terjun ke laut, kemudian mereka menambat kumpit ke bot tersebut dan mengarahkan serang bot yang bernama Kamaludin untuk menunda kumpit mereka keluar.
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved