ads

Khamis, 25 April 2013

10 di kudat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kudat - Google Blog Search


Probitas Et Fides: {Gambar}: Tempat-tempat Menarik <b>di Kudat</b> <b>...</b>

Posted: 18 Mar 2013 04:59 PM PDT

Assalamualaikum wbt kepada sahabat blogger semua. Apa khabar kalian semua? Semoga kalian senantiasa dirahmati Allah SWT. Selawat dan salam kepada Nabi Muhammad SAW. Semoga syafaat baginda kita perolehi kelak.
Pada 24-25 Februari lalu saya berpeluang ke Sabah atau lokasi lebih tepat lagi ke daerah Kudat. Inilah kali kedua saya menjejakkan kaki ke bumi Sabah ini dan kali pertama ke pekan Kudat. Kudat merupakan salah sebuah daerah di Sabah dan ia terletak di bahagian paling Utara bagi negeri Sabah ini. Ia terletak lebih kurang 153km ke utara Kota Kinabalu. Untuk pengetahuan kalian semua, ada sebuah tempat di Kudat ini yang terletak di penghujung Kepulauan Borneo ini. Tempat yang dikenali dengan nama penghujung tanduk Borneo ini adalah Tanjung Simpang Mengayau atau The Tip of Borneo.
Jom kita layan sedikit gambar-gambar yang sempat saya rakamkan semasa berada di Kudat :-
stand by to depart..masa ini masih berada di KLIA lagi ....tunggu pak pilot...tunggu saya hihihihh....

online check in boleh pilih seat..saya pilih antara seat paling hujung belah kiri sebelah tingkap..seat 24A .....economy class je tau..bisness mmg saya tak layak...hihihihhh...flight pukul 12 tengahari...

kira-kira jam 3.00 ptg kami sampai di airport, seorang sahabat telah menunggu saya di airport...sampai sahaja, terus beliau membawa kami solat jamak takhyir asar & zohor di masjid terapung Likas..masa tue, jam 3.45 dah masuk Asar...kemudian kami minum petang di situ dan meneruskan perjalanan selama lebih kurang 3 jam lebih ke Kudat..jam 7.30 malam kami sampai di Kudat dan ketika itu sudah kedengaran azan Isyak...kami menginap di Hotel Ria, Kudat.
Itu adalah gambar pekan Kudat yang terdapat di hotel ini. Jelas kelihatan bahagian paling hujung dalam Kepulauan Borneo ini di gambar tersebut.
Gambar pekan Kudat. Jangan terkejut jika saya mengatakan gambar ini dirakam pada jam 6.30 pagi. Waktu itu pekan Kudat telah terang benderang.


Inilah gambar Hotel Ria, Kudat pada waktu siang. Saya boleh katakan hotel ini merupakan bangunan tertinggi yang terdapat di pekan Kudat ini.
Ini merupakan pengangkutan awam utama yang menghubungkan pekan Kudat dengan kawasan kampung yang terdapat di sekitar kawasan ini.

Sebenarnya saya sendiri terkejut apabila mendapat tahu ini adalah pengangkutan awam. Saya ingat ia hanya membawa barang, rupanya ia membawa orang sekali....
Setelah urusan kerja saya selesai, saya sekali lagi dibawa oleh sahabat saya untuk kembali ke Kota Kinabalu. Dalam perjalanan ke K. Kinabalu, kami dibawa oleh sahabat saya tadi ke The Tip of Borneo. Sila jangan terkejut kerana ia adalah jalan utama ke The Tip of Borneo tersebut...huhuhuhhh...

Walaupun jalan ke sana agak teruk, tetapi apabila sudah sampai ke tempatnya, suasana di situ teramatlah cantik dan nyaman.


Inilah tanda aras The Tip of Borneo di Tanjung Simpang Mengayau, Kudat. Pada sesiapa yang telah dan akan ke Kudat, tetapi tidak ke sini saya boleh katakan kunjungan kalian tidak lengkap kerana inilah satu-satunya tempat paling hujung di Kepulauan Borneo.
Disini kalian boleh lihat dua laut bertemu iaitu Laut China Selatan dan Laut Sulu..Memang jelas kelihatan dua arus dari dua lautan ini bertemu dan akan terbentuk seperti sebuah lorong air.
                                     Dapat juga saya bergambar di penghujung Borneo ini.
Gambar di penanda aras di The Tip of Borneo @ Tanjong Simpang Mengayau..

Kemudian, setelah selesai kami bertolak semula ke K. Kinabalu. Sampai di KK, sebelum check in  hotel sahabat saya membawa kami makan malam dahulu di sebuah gerai makan berhadapan dengan Kompleks Membeli Belah 1Borneo...Lihat sotong itu, sangat besar kan huhuhuhh..

Itu sahaja catatan perjalanan saya sepanjang berada di Kudat. Entri akan datang saya akan ceritakan catatan perjalanan ke K. Kinabalu dan Beaufort. Ketika di K. Kinabalu lah pencerobohan Lahad Datu telah bermula....Jumpa lagi ye kawan2..Assalamualaikum

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


TuaranTV.com™: Catatan Peristiwa Berdarah <b>Di Semporna</b>, 1954

Posted: 08 Mar 2013 08:49 PM PST


Sedih aku bila terbaca catatan ini, yang di ceritakan semula oleh survivor peristiwa yang berlaku kira-kira 58 tahun yang lalu. Betapa demi menjaga tanah ini, mereka yang terlibat sanggup menggadai nyawa. Hari ini, peristiwa hampir serupa berulang bila tanah kita selagi diceroboh.. 
Bertambah sedih bila ada pihak yang mempertikai dan menghina dengan apa yang diusahakan oleh anggota keselamatan kita hari ini.. Sebelum kita semua membuat spekulasi sendiri keatas peristiwa yang sedang berlaku di Lahad Datu dan Semporna hari ini.. Adalah lebih baik kita cuba fahami apa yang sebenarnya dirasa oleh anggota kita yang menyabung nyawa demi menjaga kemerdekaan ini.. Apa yang mereka lakukan bukan untuk siapa-siapa, melainkan untuk kita semua..
Hari itu, 29 April, 1954, hari yang paling malang bagi penduduk Semporna. Hari yang paling celaka, yang mengorbankan nyawa dan harta benda. Malah ada yang dicabul kehormatan, dirogol dan diperkosa.
Tarikh hitam itu masih kekal dalam ingatan penduduk yang menyaksikan peristiwa berdarah akibat perbuatan ganas mundu-mundu (lanun-lanun) yang datangnya entah dari mana.
Pekan Semporna yang terletak di pinggir laut itu sepertimana biasa, aman dan damai. Petang itu, udara menghembus nyaman dari laut yang biru yang tenang itu.
Padang bola sepak yang terletak berhampiran dengan Balai Polis Semporna itu telahpun dipenuhi oleh peminat-peminat bolasepak yang saban petang punya pengunjungnya. Mereka bermain dengan begitu seronok sekali. Beberapa anggota polis juga turut bermain untuk mengeluarkan peluh di samping memupuk hubungan baik dengan masyarakat setempat.
Balai Polis Semporna yang terletak di bawah Kawalan Ketua Polis Daerah (OCPD) Lahad Datu mempunyai keanggotaan 7 orang sahaja. Ketua Polis Balai (OCS)- nya ialah Sarjan Sagar Singh. Perhubungan antara Balai Polis Semporna dengan ibu pejabat daerahnya di Lahad Datu hanya menerusi radio wireless dan jalan laut sahaja yang memakan masa lebih kurang 10 jam perjalanan.
Peristiwa berdarah itu masih segar dalam ingatan Encik Bullah Ganggal, bekas pegawai polis yang baru bersara dengan pangkat Penolong Penguasa Polis (ASP). En.Bullah, keturunan Kadazan, semasa kejadian itu bertugas di balai polis tersebut dengan pangkat Detektif Lans Koperal.
"Segala-galanya bermula pada jam 5.30 petang. Pada masa itu penduduk-penduduk Semporna sedang berehat setelah kembali dari menangkap ikan." En.Bullah Ganggal memulakan ceritanya.
"Para pemuda pula sedang seronok bermain bola. Ia turut berada berhampiran padang bola itu. Tiba-tiba bunyi tembak bertalu-talu dari arah jeti yang tidak jauh dari situ", katanya.
"Orang di pekan dan di padang itu lari bercempera sambil berteriak, mundu! mundu! (lanun! Lanun!) cepat lari. Masing-masing mencari tempat perlindungan".
"Melihatkan keadaan kelam-kabut dan serangan mengejut lanun itu, Sarjan Sagar Singh segera memerintahkan orang-orangnya bersiap sedia. Ia memerintahkan saya membawa isteri dan anak-anak anggota polis Semporna berlindung di balai. Ini disebabkan keadaan di balai itu lebih selamat kerana adanya pagar berduri dan segala senjatapi serta peluru ada di sana".
L/Kpl Bullah Ganggal segera bertindak dengan menjerit memanggil semua isteri dan anak-anak polis untuk mengikutnya ke balai.
"Belum sempat isteri-isteri dan anak-anak polis itu saya lindungkan di balai, saya lihat dari celah-celah lubang berek kami, lanun-lanun yang ramainya tidak kurang 50 hingga 70 orang itu telahpun hampir dengan Balai Polis Semporna. Mereka berpecah kepada dua kumpulan. Satu kumpulan mara ke balai polis satu lagi ke arah bot jabatan hutan".
Sementara itu di balai polis, Sarjan Sagar Singh dengan dibantu oleh orang-orangnya iaitu PC 442 Sulaiman dan PC Jambuan memuntahkan peluru ke arah lanun-lanun yang begitu ramai itu. Sarjan Sagar Singh dan orang-orangnya sekali-kali tidak mahu menyerah kalah kepada lanun-lanun itu sekalipun terpaksa mengorbankan nyawa mereka.
Sambil memuntahkan peluru ke arah balai yang dipertahankan bermati-matian oleh Sarjan Sagar Singh itu, lanun itu memusnahkan alat-alat hubungan wireless di luar balai itu. Dengan itu hubungan Balai Polis Semporna dengan Ibu Pejabat Daerah Polis Lahad Datu TERPUTUS.
"Kita mesti pertahankan balai ini hingga ke titisan darah terakhir. Biar putih tulang, jangan putih mata", kata Sagar Singh kepada dua orang anggotanya dengan penuh semangat. Mereka terus melawan dengan beraninya.
En.Bullah Ganggal yang ditugaskan melindungi isteri dan anak-anak polis tidak dapat berbuat apa-apa kerana pada masa itu senjata tiada di tangannya. Kalau dia keluar tanpa senjata tentu seperti menyerah diri tanpa berlawan. Ia melihat bagaimana rakannya PC Jambuan yang kehabisan peluru ditikam dengan barung (parang) oleh lanun-lanun itu. Ia dibunuh dengan kejam sekali di mana perutnya diburaikan.
Akhirnya kerana kehabisan peluru dan lanun-lanun yang ramai itu bersenjatakan senjata-senjata automatik, maka Sarjan Sagar Singh dan dua orang anggotanya terkorban. L/Kpl Bullah Ganggal cuba untuk keluar dari tempat persembunyian untuk memberi bantuan tetapi dihalang oleh permintaan isteri Sjn.Sagar dan isteri-isteri anggota polis yang lain supaya jangan pergi dan melindungi mereka di situ.
Bila saja lanun-lanun itu mendapati Sjn Sagar dan orang-orangnya terkorban , mereka lalu merempuh ke dalam balai polis. Bilik radio polis dipecah dan alat-alatnya dimusnahkan. Mereka juga memecahkan bilik besi tempat menyimpan senjatapi dan peluru lalu merampasnya.
Lanun-lanun itu semakin menganas. Senjatapi mereka ditembak ke sana ke mari. Mereka terus menggeledah seluruh rumah dan kedai di pekan Semporna.
"Apa yang saya dengar lepas itu ialah teriakan dan jeritan minta tolong oleh mangsa-mangsa lanun-lanun yang jahat itu. Mereka bukan sahaja merompak, mengambil apa sahaja barang-barang berharga, makanan, malah mereka juga merogol wanita dan anak dara. Mereka sungguh kejam dan tidak berkeperimanusiaan langsung", Kata En.Bullah dengan perasaan amat geram. "Apakan daya masa itu saya tidak bersenjata dan memikirkan pula keselamatan anak isteri anggota-anggota polis. Saya kesal tidak dapat membantu kawan-kawan saya yang gugur sebagai perwira negara".
"Lanun-lanun celaka itu telah bermaharajalela selama 3 jam iaitu dari jam 5.30 hingga 8.30 malam di pekan Semporna. Mereka melakukan pelbagai dosa yang tidak dapat diampun", terang beliau lagi.
Menurut En.Bullah ia tidak tahu dari mana datangnya lanun-lanun itu tetapi ia mengagakkan dari percakapannya adalah dari Seberang (Filipina).
Selama 3 jam Semporna telah menjadi neraka. Lanun-lanun bertindak sewenang-wenangnya kerana tiada siapa berani melawannya. Akibatnya, Semporna musnah semacam diserang garuda, menjadi padang jarak padang tekukur. Setelah lanun-lanun itu puas memuaskan hawa nasfu, mereka segera menghilangkan diri di lautan luas dengan kumpit-kumpit (perahu) yang dilengkapi dengan motosangkut laju.
"Bila mendapati lanun-lanun itu berlalu, saya dan anak isteri anggota-anggota polis keluar dari tempat persembunyian di berek polis itu. Betapa sedih hati saya melihatkan rakan-rakan saya, Sjn Sagar, PC Jambuan, PC Gimun terkorban. Mayat mereka yang berlumuran darah itu dipeluk dan ditangisi oleh anak dan isteri masing-masing. Saya turut menitiskan air mata melihatkan peristiwa itu. Hingga hari ini ianya kekal dalam ingatan saya," ceritanya lagi.
L/Kpl Bullah segera mengambilalih tugas Ketua Polis Balai. Didapatinya dua orang anggotanya masih hidup. Mereka itu sedang bermain bola ketika lanun menyerang. Oleh kerana tidak sempat lari ke balai, mereka terpaksa bersembunyi.
Setelah menguruskan mayat empat orang rakannya L/Kpl Bullah terus berbincang dengan Ketua Anak Negeri (Penghulu) Semporna, Panglima Jakarullah yang telahpun tiba di balai bersama-sama orangnya.
Dengan bantuan mereka, dia membuat rondaan di sekitar bandar Semporna untuk mengumpul mayat dan memberi pertolongan kepada orang yang cedera akibat kekejaman lanun-lanun tadi. Hasilnya mereka menemui mayat seorang pegawai hutan British, seorang pekedai Cina (tukang jahit) dan seorang pemuda Bajau Semonul. Mayat -mayat itu dibawa ke balai polis untuk diuruskan.
L/Kpl Bullah seterusnya mengadakan perbincangan dengan Panglima Jakarullah dan orang-orangnya pada malam kejadian itu. Mereka mengambil keputusan untuk menhantar dua orang awam ke Lahad Datu bagi membawa pembantu hospital Harry Chew dan Lian Chap Yit yang luka parah mendapat rawatan. Di samping itu mereka juga diarahkan meminta bantuan segera dari KPD Lahad Datu yang tidak dapat dihubungi menerusi wireless radio.
Pada malam itu L/Kpl, Bullah dan Panglima Jakarullan serta orang-orangnya mengambil keputusan untuk berjaga dan berwaspada bagi menentang lanun-lanun yang mungkin datang sekali lagi.
Petang esoknya, 30hb, Mac barulah rombongan yang diketuai oleh Pegawai Daerah Lahad Datu, Mr.Dalimore dan Ketua Polis Daerah (OCPD), Mr.W.R.H. Roberts tiba untuk menyaksikan pekan Semporna yang hampir menjadi padang jarak padang tekukur itu.
Peristiwa ngeri itu amat menakutkan penduduk-penduduk Semporna. Ada di antara mereka yang lari bersembunyi tidak mahu balik ke rumah beberapa hari kerana takutkan lanun mengganas lagi. Seorang kakitangan kerajaan yang bertugas di Semporna, ketika kejadian itu terus jadi 'gagap' hingga ke hari ini kerana terlampau terkejut, gamam dan ketakutan.
Sumber : Berita Bukit Aman, 1983.

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


Belia Bangkit: OPS DAULAT : 9 Pengganas Ditahan <b>Di Sandakan</b>!!!

Posted: 10 Apr 2013 04:16 AM PDT

Sandakan???


Pasukan keselamatan tahan 9 orang termasuk 2 wanita di beberapa lokasi di Beluran, Sandakan malam tadi hingga awal pagi ini.
Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib berkata, tujuh daripada yang ditangkap itu berbangsa Sulu dari Filipina manakala dua lagi ialah warganegara Malaysia.
Apakah mereka (pengganas ini) telah bertebaran di bumi Sabah?? Harap, tidak seperti yang BB fikirkan. Tetap Yakin dan Percaya dengan Keupayaan Pasukan Keselamatan Kita.

10 di tawau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


DUNIA ITU: Angota tentera maut nahas jalan raya <b>di Tawau</b>

Posted: 22 Apr 2013 04:31 AM PDT

JENAZAH anggota tentera, Mohd Idris Ibrahin, 26, yang terkorban akibat kemalangan jalan raya di Lahad Datu selamat sampai di Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim dari Kota Kinabalu. FOTO Sharul Hafiz Zam


ALOR SETAR - Jenazah seorang anggota tentera yang maut akibat kemalangan jalan raya sewaktu bertugas di Tawau, Sabah semalam dibawa pulang ke kampungnya di Kodiang, malam ini.
 
Penerbangan yang membawa jenazah Lans Koperal Mohd Idris Ibrahim itu tiba di Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim pada 9.15 malam.

Mohd Idris, 26, berkhidmat dengan Pasukan 7 Rejimen Askar Melayu Diraja yang berpangkalan di Kem Kukusan, Tawau.
 
Jenazah Mohd Idris kemudian dibawa ke rumah keluarganya Kampung Pida 2, Jalan Sanglang, Kodiang sebelum dikebumi di Masjid Paya, Kampung Pida 1.

Turut hadir di lapangan terbang adalah Pengerusi Barisan Nasional (BN) Kedah Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah.

BN menyumbang sebanyak RM10,000 yang diserah kepada kakak sulung Allahyarham, Rohaya Ibrahim, 31.
 
Ahmad Bashah berkata sumbangan itu diharap dapat meringankan sedikit beban keluarga Allahyarham.
 
Mohd Idris, anak keempat daripada enam beradik, disifatkan sebagai seorang yang amat ceria oleh kakaknya.
 
"Kali terakhir kami jumpa dia pada bulan April tahun lepas. Baru-baru ini pada Jumaat lepas, dia ada telefon dan menyatakan hasratnya untuk bertunang menjelang Aidilfitri nanti," katanya.

Pegawai yang mengiringi jenazah Mohd Idris dari Tawau iaitu Leftenan Mohd Elyas Mohd Shafie berkata kemalangan melibatkan Mohd Idris berlaku pada kira-kira 8.30 malam.
 
"Dia berseorangan ketika itu, setahu saya, dia dilanggar sebuah kenderaan pacuan empat roda jenis Toyota Hilux ketika baharu keluar dari Kem Kukusan, Tawau (menaiki motosikal)," katanya.  - Bernama

21 Apr 2013

Lans Koperal maut nahas di Tawau

ALOR SETAR - Seorang anggota tentera yang terlibat dalam Op Daulat di Lahad Datu maut selepas motosikal yang ditunggangnya terlibat dalam kemalangan jalan raya semasa dalam perjalanan hendak membeli makanan di Simpang Jalan Kampung Jawa, Tawau, Sabah pada Ahad lalu.

Kejadian kira-kira jam 8.30 malam itu mengakibatkan Lans Koperal Mohd Idris Ibrahim maut di tempat kejadian selepas motosikal ditunggangnya dirempuh sebuah kenderaan pacuan empat roda jenis Toyata Hilux ketika baru keluar meninggalkan Kem Kukusan, Tawau.

Menurut pegawai yang mengiringi jenazah, Leftenan Mohd Elyas Mohd Shafie, sewaktu kejadian, Allahyarham hanya menunggang motosikal berseorangan untuk keluar membeli makanan.

Jenazah Allahyarham kemudiannya dibawa pulang ke kampungnya di Kampung Pida 2, Kodiang untuk tatapan seluruh ahli keluarga terdekat buat kali terakhir sebelum dikebumikan di tanah perkuburan Islam, Masjid Paya Kampung Pida 1, Jalan Sanglang, malam kelmarin.

Allahyarham yang merupakan anak keempat daripada enam beradik itu juga dikatakan sempat menghubungi ibunya, Hasnah Ibrahim, 48, sehari sebelum kejadian meminta supaya dibelikan cincin yang lebih mahal untuk bakal tunangnya nanti.

Difahamkan, mangsa dijadualkan bertunang selepas hari raya Aidilfitri Ogos nanti.

Sementara itu, kakak Allahyarham, Rohaya Ibrahim, 31, berkata, Mohd Idris mula berkhidmat dalam pasukan 7 Rejimen Askar Melayu Diraja yang berpangkalan di Kem Kukusan, Tawau pada tahun 2009.

Dalam pada itu, Umno Kedah menyampaikan sumbangan sebanyak RM10,000 kepada keluarga mangsa.

Sinar Harian 23 Apr 2013

Wasiat beli cincin tunang

Kodiang: "Kalau boleh mak carilah cincin yang mahal sikit untuk bakal tunang saya nanti." Itu antara kata-kata terakhir Lans Koperal Mohd Idris Ibrahin, 26, menerusi perbualan telefon yang masih terngiang-ngiang di telinga ibunya Hasnah Ibrahim, 48.

Arwah yang berkhidmat dengan pasukan 7 Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) berpangkalan di Kem Kukusan, Tawau, turut bertugas dalam Ops Daulat meninggal dunia selepas terbabit dalam kemalangan di Tawau, Sabah, malam Sabtu lalu.

Difahamkan, dalam kejadian jam 8.30 malam, mangsa yang baru keluar dari kawasan kem menaiki motosikal untuk membeli makanan maut apabila terbabit kemalangan dengan kenderaan pacuan empat roda di Kampung Jawa, Tawau.

Hasnah berkata, kali terakhir menemui anaknya itu April tahun lalu manakala dan kali terakhir berbual menerusi telefon, jam 6.30 petang, Jumaat lalu.

Katanya, arwah sempat menyatakan hasrat mahu melangsungkan majlis pertunangan dengan gadis pilihan hati pada hari raya Aidilfitri nanti.

"Dia (arwah) kata dia mahu bertunang, malah antara kata-kata terakhir yang tidak dapat dilupakan apabila dia meminta saya membelikan cincin mahal untuk bakal tunangnya nanti.

"Saya tahu dia sangat teruja untuk bertunang tetapi saya beritahu, apapun kami akan tunggu dia pulang beraya untuk membuat semua persiapan itu bersama-sama," katanya di rumahnya di Kampung Pida 2, Jalan Sanglang, di sini, malam kelmarin.

Mohd Idris anak keempat daripada enam beradik dan disifatkan amat ceria oleh ahli keluarganya.

Terdahulu, penerbangan yang membawa jenazah Mohd Idris selamat tiba di Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim (LTSAH), Alor Setar, kira-kira jam 9.15 malam sebelum dibawa pulang ke rumah keluarganya, di sini.

Turut hadir, Pengerusi Barisan Nasional (BN) Kedah Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah, Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Mohd Johari Baharum dan penyandang kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Kayu Hitam, Datuk Ahmad Zaini Japar.

BN negeri turut menyumbang RM10,000 kepada keluarga mangsa yang diserahkan kepada kakak sulung Allahyarham, Rohaya, 31.

Rohaya berkata, arwah anak lelaki dalam keluarga dan dia suka bergurau dengan adik-beradik lain menyebabkan mereka pasti akan merasai kehilangannya buat selama-lamanya.

Menurutnya, adiknya memang bertugas di Sabah sejak 2009 dan kali terakhir mereka bertemu April tahun lalu ketika dia pulang bercuti.

"Saya terkejut apabila menerima panggilan daripada pegawai di kem tempat arwah bertugas pada jam 9.20 malam dan menerima ketentuan Ilahi dengan reda," katanya.

Sementara itu, Ahmad Bashah berkata, BN negeri mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa dan berharap sumbangan diberikan dapat membantu meringankan beban keluarga Allahyarham.

Jenazah dikebumikan di tanah perkuburan Islam Masjid Paya, Kampung Pida 1.

myMetro 23 Apr 2013

10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


JUHARI GANTI BUNG <b>DI KINABATANGAN</b>? - Malaysians Must <b>...</b>

Posted: 09 Apr 2013 10:18 AM PDT


EKSKLUSIF....Juhari menjelaskan sokongan Suku Sungai kepada BN masih kekal semasa sesi wawancara eksklusif.
Oleh : SHAIMON S JUMADI Foto : SAFFIE S JUMADI
SANDAKAN : Timbalan Presiden Persatuan Bangsa Sungai Sabah (SABAS) Juhari Hj Janan menyeru kepada suku kaum bangsa Sungai bukan sahaja di kawasan Kinabatangan, Sugut, Beluran; bahkan di seluruh pelusuk Sabah agar menyokong sepenuhnya calon-calon BN yang bakal bertanding pada PRU 13 ini.
Katanya, sokongan padu yang tidak berbelah bahagi terhadap kepimpinan Barisan Nasional (BN) ini nyataBN akan dapat membentuk semula kerajaan selepas PRU 13 nanti untuk menumbangkan parti pembangkang.
Juhari berkata demikian ketika di wawancara Sabahkini.Net semasa beliau mengikuti lawatan kerja Menteri Pertahanan Malaysia Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi ke Pangkalan KD Sri Sandakan kelmarin.
Beliau menambah di Sabah sahaja mempunyai 11 orang calon BN yang terdiri daripada suku Sungaiyang akan bertanding di beberapa kawasan tertentu dan diharap masyaraat suku Sungai di negeri ini agar memberikan sokongan seterusnya memberikan kemenangan besar terhadap calon-calon tersebut.
Juhari menambah, sejak Barisan Nsional menerajui kerajaan negeri Sabah pada tahun 1994 sehingga sekarang, kebajikan masyarakat Sungai dan bangsa lain terus terpelihara.
"Ini jelas membuktikan bahawa kerajaan BN di peringkat Negeri di bawah pucuk pimpinan Datuk Seri Musa Hj Aman dan juga di bawah kepimpinan peringkat kerajaan pusat, Dato Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak yang tiada noktanya terus membela rakyat dalam pelbagai aspek," kata Juhari.
Katanya lagi, mengenai manifesto ataupun akur janji yang dilancarkan baru-baru ini oleh Perdana Menteri; 90 peratus rakyat yang ada di negara ini tidak kira Melayu, Cina, India, Iban termasuk KDM; telah menyokong sepenuhnya akur janti tersebut kerana membawa kebahagian kepada semua rakyat jelata yang bergelar Warganegara Malaysia.
"Parti pembangkang seperti Pakatan Rakyat hanya pandai bercakap tapi tak serupa bikin terlalu banyak menabur pelbagai janji tetapi tidak menjadi realiti inilah kerja-kerja pembangkang yang suka menabur fitnah dan memaki hamun kafir mengkafirkan sesama sendiri, tetapi bukan semudah itu untuk meracunibuah fikiran rakyat," ujarnya.
Dalam perkembangan berkaitan, bangsa Sungai di kawasan Kinabatangan 90 peratus mahukan Juhari Hj Janan sebagai calon Parlimen Kinabatangan pada PRU 13 untuk menggantikan tempat Datuk Bung Moktar Radin.
Dilihat dari beberapa sudut, Juhari Janan memang layak dicalonkan jika pucuk pimpinan BN/UMNO memberi laluan untuk calon Parlimen kerana mengikut sumber yang boleh dipercayai; Juhari Janan adalah seorang aktivis masyarakat dalam aktiviti belia lebih 20 tahun yang lalu dan pernah mendapat gelaran daripada kerajaan Malaysia yang bergelar 'Tokoh Belia Negara'.

10 di keningau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di keningau - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di keningau</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Apr 2013 11:19 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di keningau</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Apr 2013 11:40 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di keningau</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Apr 2013 11:11 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di keningau</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Apr 2013 11:49 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

20/03/2012: Kutipan tabung Perwira Lahad Datu dilancarkan <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 20 Mar 2013 02:07 AM PDT

Pelbagai pihak di negeri ini terus prihatin dengan nasib perwira-perwira negara yang terlibat dalam mengawal pencerobohan pengganas di Lahad Datu. Di Keningau, Majlis Daerah Keningau (MDK) melancarkan kutipan Tabung Pewira Lahad Datu di lobi bangunan berkenaan.

Pelancaran kutipan tabung Pewira Lahad Datu itu dilancarkan oleh Pegawai Eksekutif Majlis Daerah Keningau Mohd Rafik Haji Jubar.

Bercakap kepada media selepas melancarkan tabung itu Rafik berkata, tabung itu dilancarkan diperingkat MDK atas kesedaran dikalangan pegawai dan staf MDK di sini untuk sama-sama membantu pewira-pewira yang terlibat dalam mengawal insiden percerobohan pengganas di Lahad Datu.

Rafik berkata, semangat setiakawan dan semangat kenegaraan juga dikalangan pegawai dan staf MDK di sini mendorong kepada pelancaran tabung Pewira Lahad Datu.

Tambahnya, sekurang-kurangnya sumbangan yang diberikan dapat meringankan beban keluarga pewira-pewira yang terkorban dan cedera.

Beliau berkata, sumbangan yang terkumpul dari pegawai dan staf serta rakan-rakan yang ada kaitan dengan MDK akan diserahkan pada 30 Mac ini dalam satu majlis pelancaran tabung Pewira Lahad Datu yang dijangka akan dilancarkan oleh salah seorang pemimpin tempatan di daerah itu.

Ends/Hacks/MA-Cov-FA-Radik        ~mfja~

BLOG SABAH: 10 <b>di keningau</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Mar 2013 11:32 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Muhyiddin tiba <b>di Keningau</b> rasmi kongres PBRS – BorneoPost <b>...</b>

Posted: 29 Dec 2012 01:35 PM PST

Posted on December 30, 2012, Sunday

KENINGAU: Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin tiba di sini semalam untuk merasmikan persidangan perwakilan ke-15 Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) di Dewan Masyarakat Keningau, di sini.

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) itu diiringi Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman tiba di sini jam 10.40 pagi menaiki helikopter dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu.

Muhyiddin, Musa dan Presiden PBRS Tan Sri Joseph Kurup dijadual menghadiri menghadiri jamuan dalam suasana perayaan Krismas dan Tahun Baharu di dewan itu sebelum berlepas pulang ke Kuala Lumpur.

Keningau adalah sebuah pekan kecil di selatan Kota Kinabalu yang terletak di pinggir Banjaran Crocker. — Bernama

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


rakyat sabah tolak dap!!!.. ceramah anjuran dap <b>di kota kinabalu</b> <b>...</b>

Posted: 22 Apr 2013 10:14 PM PDT


Sebab itu rakyat langsung tidak percayakan media arus perdana milik UMNO/BN terutamanya Utusan dan The Star apabila melaporkan yang kaum Tionghua sudah berhijrah ramai-ramai sokong parti-parti Cina dalam komponen Barisan Nasional dan tolak perjuangan DAP.

Dakyah Undi DAP adalah Undi untuk PAS langsung tak laku dari kalangan masyarakat Tionghua.. Malahan mereka makin ghairah dan bersedia memberikan undinya kepada PAS jauh lebih berani dan hebat kali ini.

Momokkan hukum hudud sedikit pun tidak memberikan kesan maupun impak merudumnya sokongan kaum Tionghua kepada DAP maupun PAS.

Ini dapat dibuktikan apabila ribuan rakyat Kota Kinabalu hadir ceramah anjuran DAP malam tadi.

Ada para penganalisis politik berpendapat tragedi RoS tempoh hari lebih menguntungkan PAS dan DAP.. Kaum Melayu sudah boleh menerima DAP dan masyarakat Cina sudah tidak takut memangkah PAS.

INI KALI LAH TUKAR.....JOM UBAH... SELAMATKAN MALAYSIA... PAS GANTI UMNO... PR GANTI BN.

Pakatan sambut Hari Malaysia <b>di Kota Kinabalu</b> dan Kuching <b>...</b>

Posted: 15 Aug 2012 02:00 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]PETALING JAYA 15 Ogos: Majlis Setiausaha Pakatan Rakyat memaklumkan, sambutan Hari Malaysia pada tahun ini akan diadakan di dua lokasi berasingan iaitu di Kota Kinabalu untuk Sabah manakala Kuching untuk ...

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


Jelajah Srikandi KEADILAN 2.0 <b>Negeri Sabah</b> | KeadilanDaily.com

Posted: 02 Feb 2013 02:09 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Jelajah Srikandi KEADILAN 2.0 Negeri Sabah. Srikandi KEADILAN kini dalam siri jelajah yang kedua di mana kita meletakkan kawasan sekitar pantai timur merangkumi 7 kawasan parlimen dan memberi tumpuan dikawasan ...
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved