ads

Khamis, 8 Mac 2012

10 di kudat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kudat - Google Blog Search


Minggu Ini <b>Di Kudat</b> Golf & Marina Resort - Mustaffa

Posted: 07 Mar 2012 01:47 AM PST

Senarai Hotel Di Keningau Dan Tenom

pada 4 bulan lepas - 10 comments

Tweet TweetTawaran Hebat:   HOTELS HOTELS IN KENINGAU Phone / Fax / Email / Website 1 Hotel Juta Locked Bag No.1 Keningau,89000 Sabah, Malaysia Phone: +6087-337888 Fax: +6087-332888 Email: hjuta@tm.net.my Website: www.sabah.com.my/juta 2 Kristal Hotel Keningau Lot CL 133064990, P.O.Box 267, 89008 Keningau, Sabah, Malaysia Phone: +6087-338888 / +6013-8844888 (mobile) Fax: +6087-330562 3 Paramount Hotel [...]

Bermalam Di Kudat Golf & Marina Resort, Seterusnya Ke Pulau Banggi

about 1 year ago - 1 comment

Tweet TweetTawaran Hebat:   Salam Rakan Sekalian.. Baru sahaja lepas sahur di bilik!! Aku ke Pulau Banggi pukul 9.00 pagi nanti.. Ada taklimat tender projek membina dewan di sana (kontraktor kelas D). Harap ombak dan angin tak kuat. Kalau mabuk nanti terbatal pulak puasa.. Petang nanti balik Kota Kinabalu..

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


Uthaya Sankar SB: Kutiyattam <b>di Semporna</b> – Bahagian 3

Posted: 03 Mar 2012 03:00 PM PST

[Encik Kutty meluahkan apa yang sebenarnya akan membuatkan beliau bangga dengan bakat gadis itu.]

Cerita-cerita kutiyattam yang diambil daripada epik Ramayana, Mahabharata dan purana sentiasa membuatkan saya melupakan sebentar realiti di sekeliling.

Saya turut menemui sebuah buku khusus mengenai kutiyattam, lalu terpesona membaca sinopsis cerita "Valivadhanka" yang mengisahkan perselisihan antara Vaali, raja kera dengan adiknya, Sugriwa.

Sugriwa lalu meminta bantuan Rama untuk membunuh Vaali. Aksi pertarungan Sugriwa-Vaali dan Rama-Vaali pasti dipersembahkan secara penuh dramatik dalam drama tari kutiyattam. Saya pula membayangkannya dalam imaginasi.

Begitu juga kisah "Anguliyankam" yang berkisar tentang episod Rama meminta Hanuman meninjau keadaan Sita yang dilarikan oleh Ravana ke Lanka. Apabila bertemu Sita, Hanuman menyampaikan cincin pemberian Rama bagi membuktikan bahawa dia adalah utusan daripada Rama.

Kegilaan saya terhadap kutiyattam sejak lapan tahun lalu membuatkan rakan-rakan menganggap saya terlalu pelik. Malah, ada yang mengatakan saya mungkin terpengaruh dengan filem Tamil dan Hindi di televisyen.

Biar apa pun tanggapan dan teori mereka, bagi saya, kutiyattam membuka laluan berupa eskapisme yang sukar saya perjelaskan.

Bayangkan bahawa kutiyattam bukannya salah satu seni persembahan tradisional kaum India yang dikenali umum di Malaysia; termasuk di Semenanjung Malaysia.

Realiti itu saya sedari sepenuhnya apabila berpeluang melanjutkan pelajaran di Kolej Siru Kambam. Tidak seorang pun rakan-rakan kaum India di sini tahu mengenai kutiyattam.

Sebenarnya, saya tidak pula menjadi obses dengan kutiyattam. Sebaliknya drama tari itu menjadi semacam realiti imaginatif pada setiap kali saya mahu melupakan realiti kehidupan.

Capaian internet di kolej memungkinkan saya membuat rujukan di ruang siber serta menonton klip video persembahan kutiyattam yang saya rasakan tetap hebat walaupun tidak semewah kathakali.

Saya mendapat tahu bahawa corak persembahan kutiyattam yang bermula pada abad kesepuluh mempunyai beberapa persamaan dengan kathakali yang diasaskan pada abad ke-17. Hal ini tidaklah menghairankan kerana kathakali dipercayai menerima pengaruh daripada kutiyattam.

Namun begitu, antara kedua-dua bentuk drama tari ini, masih terdapat beberapa perbezaan yang ketara. Misalnya, kutiyattam disertai oleh golongan cakyaras yang terdiri daripada lelaki dan wanita. Kathakali pula dikhaskan untuk penari lelaki sahaja kerana teknik persembahan yang jauh lebih rumit.

Selain itu, kathakali secara tradisi dipersembahkan di tanah lapang terbuka di perkarangan kuil manakala kutiyattam dipersembahkan di atas kutambalam yang dibina di perkarangan kuil.

Selain itu, kutiyattam amat mementingkan bahagian imbas kembali; tetapi tidak demikian halnya dengan kathakali.

Apabila Hassan yang berasal dari Ranau mendapat tahu tentang "kegilaan" saya terhadap kutiyattam, dia memberitahu saya mengenai Encik Kutty yang tinggal di Siru Kambam.

"Saya fikir awaklah satu-satunya orang Sabah yang tahu mengenai kutiyattam dan begitu tergila-gila akan seni persembahan itu!"

Demikian kata rakan kolej itu selepas berjaya mengatur temu janji bersama Encik Kutty sekitar dua minggu lalu.

Sesungguhnya, pertemuan dengan Encik Kutty tidak memberikan maklumat tambahan yang banyak berbanding apa yang sudah saya ketahui mengenai kutiyattam hasil daripada pembacaan.

Bagaimanapun, hakikat bahawa saya benar-benar berpeluang bertemu seorang individu yang turut meminati dan mengenali seni drama tari tradisional itu membuatkan saya terasa amat gembira.

"Saya bangga dengan minat yang kamu tunjukkan."

Demikian kata Encik Kutty kepada saya semasa pertemuan sulung kami, dua minggu lalu. Dialog itu diulangnya pada hari ini.

"Terima kasih, encik. Saya juga berasa amat bangga dapat bertemu dengan encik untuk mendapatkan begitu banyak maklumat yang sangat menarik," saya membalas dengan penuh sopan.

"Ada apa-apa tujuan khusus mengapa kamu begitu berminat?"

Saya mencebikkan bibir dan mengerutkan kening. Kemudian menggeleng kecil.

"Tapi kalau ada peluang, saya mungkin akan cuba menulis artikel untuk majalah," saya menambah sejurus kemudian. "Biar lebih ramai penduduk Malaysia tahu mengenai kutiyattam."

Saya memandang ke arah Encik Kutty yang sedang duduk sambil memegang gelas minuman. Beliau sedang merenung lantai dengan pandangan yang serius.

"Ramai yang tidak tahu mengenai keunikan drama tari ini. Teknik pergerakan diolah dengan gaya. Cerita disampaikan melalui hastabhinaya iaitu pergerakan tangan atau mudra; netrabhinaya iaitu pergerakan mata; mukhabhinaya atau ekspresi muka; dan angikabhinaya iaitu pergerakan seluruh tubuh badan. Malah, ada masanya sebahagian cerita disampaikan melalui mukhabhinaya sahaja tanpa pergerakan tangan, kaki dan badan."

Encik Kutty masih merenung lantai tanpa memberikan sebarang reaksi terhadap apa yang saya ceritakan dengan penuh bersemangat.

Mungkin akan ada reaksi apabila saya menyatakan bahawa saya pasti menyebut nama beliau jika saya menulis sebarang makalah mengenai kutiyattam. Saya tidak akan membenarkan kes yang berlaku dalam Dewan Budaya keluaran Februari 2012 berulang.

Namun, sebelum saya sempat menyambung bicara, lelaki berumur sekitar setengah abad itu mengalihkan pandangan ke arah saya.

"Saya amat menghargai minat dan kesungguhan kamu untuk mengenali drama tari kutiyattam. Malah kamu mungkin juga menulis rencana mengenainya."

Saya dapat merasakan bahawa ada sesuatu yang tidak kena. Bagaikan Encik Kutty sedang merenung jauh merentas tembok yang saya bina bagi memastikan saya tidak mendedahkan terlalu banyak maklumat diri kepada orang lain.

Encik Kutty pasti tahu bahawa bahagian keempat dalam struktur persembahan kutiyattam adalah Nirvahana di mana penari menceritakan kisah masa lalu melalui nrittya.

Bahagian ini amat kompleks kerana imbas kembali dilakukakn secara tidak kronologi. Akan tetapi, kompleksiti ini tidak pernah menghalang penonton daripada menghayati jalan cerita sebenar.

Kini, sayalah seperti penari kutiyattam itu sementara Encik Kutty pula penonton yang sudah sedia mengetahui jalan cerita kisah-kisah yang diangkat daripada epik Ramayana, Mahabharata dan purana.

"Saya akan berasa lebih bangga jika kamu menggunakan bakat, ruang dan peluang yang ada untuk memperkenalkan budaya etnik Bajau dan Simunul kepada rakyat Malaysia."

Saya berasa sedikit terpukul. Bagaikan Encik Kutty sengaja mahu memaksa saya kembali mengenali jati diri dan budaya tradisional nenek-moyang.

"Kalau bukan kamu yang mempelajari, menghargai dan menghayati budaya tradisi nenek-moyang kamu, siapa lagi?" – Tamat

(Uthaya Sankar SB yakin bahawa antara keunikan Bangsa Malaysia adalah jati diri serta kepelbagaian etnik dan budaya. Faksyen ini ditulis pada 30 Januari 2012 dan Bahagian 3 disiarkan di Free Malaysia Today pada 20 Februari 2012. Sila KLIK DI SINI untuk membaca Bahagian 1. © Uthaya Sankar SB 2012. Sila KLIK DI SINI untuk senarai cerpen.)

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


Selamat Tinggal Dunia ©: Kisah Anak Yang Derhaka <b>Di Sandakan</b>

Posted: 03 Mar 2012 09:49 PM PST

kisah anak derhaka

Spend ckit masa baca citer ni..ambik iktibar dari kejadian yg terjadi & Hairan saya melihat beberapa orang kampung berkumpul di kedai pada tengah hari itu. I September 1994. Serius mereka berbual hingga dahi berkerut-kerut. Lepas seorang bercerita yang lain menggeleng -gelengkan kepala.

Pasti ada sesuatu yang 'besar' sedang mereka bincangkan, kata saya di dalam hati . Setelah injin motosikal di matikan, saya berjalan ke arah mereka.

" Bincang apa tu ? Serius aku tengok," saya menyapa.

" Haaa... Din, kau tak pergi tengok budak perempuan tak boleh keluar dari kubur emak dia ?" kata Jaimi, kawan saya.

" Budak perempuan ? Tak boleh keluar dari kubur ? Aku tak faham bah," jawab saya. Memang saya tak faham kerana lain benar apa yang mereka katakan itu.

" Macam ni," kata Jaimi, lalu menyambung, " di kubur kat kampung Batu 10 tu, ada seorang budak perempuan tolong kebumikan emak dia, tapi lepas itu dia pula yang tak boleh keluar dari kubur tu. Sekarang ni orang tengah nak keluarkan dia... tapi belum boleh lagi ".

" Kenapa jadi macam tu ? " saya bertanya supaya Jaimi bercerita lebih mendalam. Patutlah serius sangat mereka berbual..

Jaimi memulakan ceritanya. Kata beliau, memandangkan semalam adalah hari kelepasan semperna Hari Kebangsaan, budak perempaun berumur belasan tahun itu meminta wang daripada ibunya untuk keluar bersama kawan-kawan ke Bandar Sandakan. Bagaimana pun, ibunya yang sudah berusia dan sakit pula enggan memberikannya wang.

" Bukannya banyak, RM 20 aja mak !" gadis itu membentak.

" Mana emak ada duit. Mintak dengan bapa kamu," jawab ibunya, perlahan. Sambil itu dia mengurut kakinya yang sengal. Sudah bertahun-tahun dia mengidap darah tinggi, lemah jantung dan kencing manis.

" Maaak... kawan-kawan semuanya keluar. Saya pun nak jalan jugak," kata gadis itu.

" Yalah, mak tau... tapi mak tak ada duit," balas ibunya.

" RM 20 aja !" si gadis berkata.

" Tak ada ," jawab ibunya.

" Emak memang kedekut !" si gadis mula mengeluarkan kata-kata keras.

" Bukan macam tu ta... " belum pun habis ibunya menerangkan, gadis tersebut menyanggah, katanya, " Ahhh... sudahlah emak ! Saya tak mau dengar ! "

" Kalau emak ada du... " ibunya menyambung , tapi belum pun habis kata-katanya, si gadis memintas lagi, katanya ; " kalau abang, boleh, tapi kalau saya minta duit, mesti tak ada !"

Serentak dengan itu, gadis tersebut menyepak ibunya dan menolaknya ke pintu. Si ibu jatuh ke lantai . " Saida..Sai.. dddaaa.." katanya perlahan sambil mengurut dada. Wajahnya berkerut menahan sakit.

Gadis tersebut tidak menghiraukan ibunya yang terkulai di lantai. Dia sebaliknya masuk ke bilik dan berkurung tanda protes. Di dalam bilik, di balingnya bantal dan selimut ke dinding. Dan Sementara diluar, suasana sunyi sepi.

Hampir sejam kemudian, barulah gadis tersebut keluar. Alangkah terkejutnya dia kerana ibunya tidak bergerak lagi. Bila di pegang ke pergelangan tangan dan bawah leher , tidak ada lagi nadi berdenyut.

Si gadis panik. Dia meraung dan menangis memanggil ibunya, tapi tidak bersahut. Meraung si gadis melihat mayat ibunya itu. Melaui jiran-jiran, kematian wanita itu di beritahu kepada bapa gadis yang bekerja di luar.

Jaimi menyambung ceritanya ; " Mak cik tu di bawa ke kubur pukul 12.30 tadi. Pada mulanya tak ada apa-apa yang pelik, tapi bila mayatnya nak di masukkan ke dalam kubur, ia jadi berat sampai dekat 10 orang pun tak terdaya nak masukkannya ke dalam kubur. Suaminya sendiri pun tak dapat Bantu.

" Tapi bila budak perempuan tu tolong, mayat ibunya serta-merta jadi ringan. Dia seorang pun boleh angkat dan letak mayat ibunya di tepi kubur."

Kemudian gadis berkenaan masuk ke dalam kubur untuk menyambut jenazah ibunya. Sekali lagi beramai-ramai penduduk kampung mengangkat mayat tersebut dan menyerahkannya kepada gadis berkenaan.

Tanpa bersusah payah, gadis itu memasukkan mayat ibunya ke dalam lahad. Namun apabila dia hendak memanjat keluar dari kubur tersebut, tiba-tiba kakinya tidak boleh di angkat . Ia seperti di paku ke tanah. Si gadis mula cemas.

" Kenapa ni ayah ?" kata si gadis. Wajahnya serta-merta pucat lesi.

" Apa pasal," Si ayah bertanya.

" Kaki Saida ni..tak boleh angkat !" balas si gadis yang kian cemas.

Orang ramai yang berada di sekeliling kubur mula riuh. Seorang demi seorang menjenguk untuk melihat apa yang sedang berlaku.

" Ayah, tarik tangan saya ni. Kaki saya terlekat... tak boleh nak naik," gadis tersebut menghulurkan tangan ke arah bapanya.

Si bapa menarik tangan anaknya itu, tetapi gagal. Kaki gadis tersebut melekat kuat ke tanah. Beberapa orang lagi di panggil untuk menariknya keluar, juga tidak berhasil.

" Ayah... kenapa ni ?? !! Tolonglah Saida , ayah.." si gadis menangis memandang ayah dan adik-beradiknya yang bertinggung di pinggir kubur.

Semakin ramai orang berpusu ke pinggir kubur. Mereka cuba menariknya beramai-ramai namun sudah ketentuan Allah, kaki si gadis tetap terpasak di tanah. Tangisannya bertambah kuat.

" Tolong saya ayah, tolong saya... kenapa jadi macam ni ayah ? " kata si gadis sambil meratap.

" Itulah, kamu yang buat emak sampai dia meninggal . Sekarang , ayah pun tak tau nak buat macam mana," jawab si ayah selepas gagal mengeluarkan anaknya itu.

Dia menarik lagi tangan gadis yang berada di dalam kubur tapi tidak berganjak walau seinci pun. Kakinya tetap terpahat ke tanah.

" Emak... ampunkan Saida emak, ampunkan Saida... " gadis itu menangis . Sambil itu di peluk dan di cium jenazah kiblat. Air matanya sudah tidak boleh di empang lagi.

" Maafkan Saida emak, maafkan , Saida bersalah, Saida menyesal... Saida menyesal.. Ampunkan Saida emak," dia menangis lagi sambil memeluk jenazah ibunya yang telah kaku.

Kemudian gadis itu menghulurkan lagi tangannya supaya boleh di tarik keluar. Beramai-ramai tangannya supaya boleh di tarik keluar. Beramai-ramai orang cuba mengeluarkan nya namun kecewa. Apabila terlalu lama mencuba tetapi gagal, imam membuat keputusan bahawa kubur tersebut perlu di kambus.

" Kita kambus sedikit saja, sampai mayat ibunya tak dapat di lihat lagi. Kita tak boleh biarkan mayatnya macam tu aja... kalau hujan macam mana ? " kata imam kepada bapa gadis berkenaan.

" Habis anak saya ?" tanya si bapa.

" Kita akan terus cuba tarik dia keluar. Kita buat dua-dua sekali, mayat isteri awak di sempurnakan, anak awak kita selamatkan," balas imam.

Lelaki berkenaan bersetuju. Lalu seperti yang di putuskan, upacara pengebumian terpaksa di teruskan sehingga selesai, termasuk talkinnya. Bagaimana pun kubur di kambus separas lutut gadis saja, cukup untuk menimbus keseluruhan jenazah ibunya.

Yang menyedihkan , ketika itu si gadis masih di dalam kubur. Bila talking di baca, dia menangis dan meraung kesedihan. Sambil itu dia meminta ampun kepada ibunya dengan linangan air mata. Selesai upacara itu, orang ramai berusaha lagi menariknya keluar. Tapi tidak berhasil.

" Bila dah lama sangat, aku balik kejap untuk makan. Dah lapar sangat. Lepas itulah aku singgah ke kedai ni. Lepas ni aku nak ke kubur lagi. Nak tengok apa yang terjadi," kata Jaimi.

" Aku pun nak pergilah," kata saya. Lalu kami semua menunggang motosikal masing-masing menuju ke kubur.

Kami lihat orang ramai sudah berpusu-pusu di sana. Beberapa buah kereta polis juga kelihatan di situ. Saya terus berjalan pantas menuju kubur yang di maksudkan dan berusaha menyusup ke celah-celah orang ramai yang sedang bersesak-sesak.

Setelah penat berusaha, akhirnya saya berjaya sampai ke barisan paling hadapan. Malangnya saya tidak dapat melihat gadis tersebut kerana di depan kami telah di buat kepungan tali. Kubur itu pula beberapa puluh meter daripada kami dan terlindung oleh kubur serta pokok-pokok rimbun. Di dalam kepungan itu, anggota-anggota polis berkawal dengan senjata masing-masing.

Nasib saya memang baik hari itu. Dua tiga orang daripada polis berkenaan adalah kenalan saya.

" Pssstt... Raie... Raie..Psstt," saya memanggil , Raie yang perasan saya memanggilnya mengangkat tangan.

" Boleh aku tengok budak tu ?" saya bertanya sebaik saja dia datang ke arah saya.

" Mana boleh . Keluarga dia aja yang boleh," jawabnya perlahan-lahan seperti berbisik. Sambil itu dia menjeling ke kiri dan kanan khuatir ada orang yang tahu.

" Sekejap aja. Bolehlah... "saya memujuk.

Alhamdulillah, setelah puas di pujuk dia mengalah. Tana berlengah, saya mengusup perlahan-lahan dan berjalan beriringan dengan Raie seolah-olah tidak melakukan apa-apa kesalahan. Namun demikian dada saya berdebar kencang. Pertama ,risau, takut di halau keluar. Kedua ; tidak sabar hendak melihat apa yang sedang berlaku kepada gadis berkenaan.

Selepas meredah kubur-kubur yang bertebaran, akhirnya saya sampai ke pusara yang di maksudkan. Di pinggir kubur itu berdiri dua tiga orang polis memerhatikan kedatangan saya.

Raie mendekati mereka dan berbisik-bisik. Mungkin dia merayu supaya saya tidak di halau. Alhamdulillah, saya lihat seorang polis yang berpangkat mengangguk-angguk. Raie terus memanggil saya lalu memuncungkan bibirnya ke arah sebuah kubur.

Bila di jenguk kedalam , dada saya serta-merta terasa sebak. Saya lihat gadis berkenaan sedang duduk di atas tanah kubur sambil menangis teresak-esak. Sebentar kemudian dia memegang tanah berhampiran lahad dan merintih ; "Emak... ampunkanlah Saida, Saida sedar, saida derhaka pada emak, Saida menyesal, Saida menyesal.."

Selepas mengesat air jernih yang terus berjejeran daripada mata yang bengkak, gadis tersebut menangis lagi memohon keampunan daripada arwah ibunya. " Emak... lepaskanlah kaki saya ni. Ampunkan saya, lepaskan saya," Di tarik-tariknya kaki yang melekat di tanah namun tidak berhasil juga.

Saya lihat bapa dan adik-beradiknya menangis, di pinggir kubur. Nyata mereka sendiri tidak tahu apa lagi yang hendak di buat untuk menyelamatkan gadis berkenaan.

" Sudahlah tu Saida... makanlah sikit nak ," rayu bapanya sambil menghulurkan sepinggan nasi juga segelas air. Si gadis tersebut langsung tidak mengendahkan. Malah memandang ke atas pun tidak. Dia sebaliknya terus meratap meminta ampun daripada arwah ibunya.

Hampir menitis air mata saya melihat Saida . Tidak saya sangka , cerita datuk dan nenek tentang anak derhaka kini beralaku di depan mata.

Begitu besar kekuasaan Allah. Memang betullah kata para alim ulama, dosa menderhakai ibi bapa akan di balas 'tunai'.

Malangnya saya tidak dapat lama di sana. Cuma 10 - 15 minit saja kerana Raie memberitahu, pegawainya mahu saya berbuat demikian. Mahu tidak mahu , terpaksalah saya meninggalkan kubur tersebut. Sambil berjalan kedengaran lagi Saida menangis dan meratap " Ampunkan saya emak, ampunkan saya saya, Ya Allah, lepaskanlah kaki ku ini, aku bertaubat, aku insaf... "

Lantas saya menoleh buat kali terakhir. Saya lihat bapa Saida dan adik beradiknya sedang menarik tangan gadis itu untuk di bawa keluar, tapi seperti tadi, tidak berhasil. Seorang polis saya lihat mengesatkan air matanya.

Semakin lama semakin ramai orang berhimpun mengelilingi perkuburan itu. Beberapa kereta polis datang dan anggotanya berkawal di dalam kepungan lengkap dengan senjata masing-masing. Wartawan dan jurugambar berkerumun datang untuk membuat liputan tetapi tidak di benarkan . Mereka merayu bermacam-macam cara, namun demi kebaikan keluarga gadis , permintaan itu terpaksa di tolak.

Matahari kian terbenam, akhirnya tenggelam dan malam merangkak tiba. Saida masih begitu. Kaki terlekat di dalam kubur ibunya sementara dia tidak henti-henti meratap meminta keampunan. Saya pulang ke rumah dan malam itu tidak dapat melelapkan mata. Suara tangisannya yang saya terngiang-ngiang di telinga.

Saya di beritahu ,sejak siang, tidak ada secebis makanan mahupun minuman masuk ke tekaknya. Seleranya sudah mati. Bapa dan adik beradiknya masih tetap di sisi kubur membaca al-Quran, Yassin dan berdoa. Namun telah di sebutkan Allah, menderhaka terhadap ibu bapa adalah dosa yang sangat besar. Saida tetap tidak dapat di keluarkan.

Embun mula menitis. Saida kesejukan pula. Dengan selimut yang di beri oleh bapanya dia berkelubung. Namun dia tidak dapat tidur. Saida menangis dan merayu kepada Allah supaya mengampunkan dosanya.

Begitulah yang berlaku keesokannya. Orang ramai pula tidak susut mengerumuni perkuburan itu. Walaupun tidak dapat melihat gadis berkenaan tapi mereka puas jika dapat bersesak-sesak dan mendengar orang-orang bercerita.

Setelah empat atau lima hari terperangkap, akhirnya Saida meninggal dunia. Mungkin kerana terlalu lemah dan tidak tahan di bakar kepanasan matahari pada waktu siang dan kesejukan di malam hari. Mungkin juga kerana tidak makan dan minum. Atau mungkin juga kerana terlalu sedih sangat dengan apa yang di lakukannya.

Allah Maha Agung... sebaik Saida menghembuskan nafas terakhir, barulah tubuhnya dapat di keluarkan. Mayat gadis itu kemudian di sempurnakan seperti mayat-mayat lain.

Kuburnya kini di penuhi lalang. Di bawah redup daun kelapa yang melambai-lambai, tiada siapa tahu di situ bersemadi seorang gadis yang derhaka.

Maha suci Allah... moga2 kita tak jadi anak yg derhaka pd kedua mak ayah.

10 di tambunan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tambunan - Google Blog Search


Profil dan Biografi Gayus <b>Tambunan</b>

Posted: 01 Mar 2012 10:28 AM PST

Gayus Halomoan Partahanan Tambunan atau hanya Gayus Tambunan (lahir di Jakarta, 9 Mei 1979; umur 32 tahun) adalah mantan pegawai negeri sipil di Direktorat Jenderal Pajak Kementerian Keuangan Indonesia. Namanya menjadi terkenal ketika Komjen Susno Duadji menyebutkan bahwa Gayus mempunyai uang Rp 25 miliar di rekeningnya plus uang asing senilai 60 miliar dan perhiasan senilai 14 miliar di brankas bank atas nama istrinya dan itu semua dicurigai sebagai harta haram. Dalam perkembangan selanjutnya Gayus sempat melarikan diri ke Singapura beserta anak istrinya sebelum dijemput kembali oleh Satgas Mafia Hukum di Singapura. Kasus Gayus mencoreng reformasi Kementerian Keuangan Republik Indonesia yang sudah digulirkan Sri Mulyani dan menghancurkan citra aparat perpajakan Indonesia.
Keluarga
Gayus besar dan lahir di Warakas, Jakarta Utara. Dia anak kedua dari 5 bersaudara , putra dari Amir Syarifuddin Tambunan. Gayus menikah dengan Milana Anggraeni dan mempunyai lima orang anak.[2] Milana sendiri diduga ikut menerima aliran dana dari rekening Gayus Tambunan sebesar Rp 3,6 miliar. Diketahui ada transfer dana ke rekening Milana dalam lima kali transfer, antara 4 Desember 2009 hingga 11 Januari 2010
Setelah lulus dari Sekolah Tinggi Akuntansi Negara (STAN) pada tahun 2000, Gayus ditempatkan di Balikpapan. Beberapa tahun kemudian Gayus yang diangkat menjadi PNS golongan IIIA di Bagian Penelaah Keberatan pada Seksi Banding dan Gugatan Wilayah Jakarta II Ditjen Pajak. Gayus terus berkarier di Direktorat Jenderal Pajak sampai diberhentikan karena tersandung kasus mafia kasus Pajak pada tahun 2010.
Mereka yang diduga terkait kasus Gayus
* 12 Pegawai Dirjen Pajak termasuk seorang direktur, yaitu Bambang Heru Ismiarso dicopot dari jabatannya dan diperiksa.
* 2 orang Petinggi Kepolisian , Brigjen Pol Edmon Ilyas dan Brigjen Pol Radja Erizman dicopot dari jabatanya dan diperiksa.
* Bahasyim Assifie, mantan Inspektur Bidang Kinerja dan Kelembagaan Bappenas
* Haposan Hutagalung sebagai pengacara Gayus
* Lambertus (staf Haposan)
* Beberapa aparat kejaksaan diperiksa
* Jaksa Cirus Sinaga dicopot dari jabatannya sebagai Asisten Tindak Pidana Khusus Kejati Jawa Tengah, karena melanggar kode etik penanganan perkara Gayus HP Tambunan.
* Jaksa Poltak Manulang dicopot dari jabatannya sebagai Direktur Pra Penuntutan (Pratut) Kejagung
Gayus Tambunan diketahui berada di Bali dan menonton pertandingan tenis Commonwealth World Championship pada tanggal 5 November 2010 dan Gayus pun mengaku berada di Bali pada tanggal tersebut di persidangan pada tanggal 15 November 2010.
Polri telah melakukan penggeledahan terhadap rumah terdakwa mafia hukum, Gayus Tambunan terkait pemalsuan paspor atas nama Sony Laksono. Hasil pemeriksaan rumah Gayus di daerah Kelapa Gading, penyidik telah menemukan berbagai barang bukti perjalanan ke beberapa negara.
"Penyidik telah menemukan berbagai barang bukti yang diperlukan sekaligus dalam konteks pembuktian," kata Kepala Bagian Penerangan Umum Divisi Humas Polri, Kombes Pol Boy Rafli Amar di Mabes Polri, Jakarta, Jumat 14 Januari 2011.
Boy pun menyebutkan barang bukti yang sudah disita Polri tersebut, antara lain boarding pass dari China Air yang digunakan Gayus ketika pulang dari Macau, boarding pass Air Asia atas nama istri Gayus, Milana Anggraeni.
Meski berstatus tahanan, Gayus diduga mengajak Milana pergi ke sejumlah negara. Mereka diduga pergi ke Macau (Hong Kong), Singapura, dan Kuala Lumpur (Malaysia).
Selain Milana, untuk melengkapi keterangan yang dibutuhkan, penyidik juga berharap bisa memperoleh keterangan dari Devina, penulis surat pembaca Harian Kompas yang menguak kepergian Gayus ke luar negeri.
Dengan menggunakan paspor atas nama Sony Laksono, Gayus pelesir ke berbagai tempat. Dari manifes, terdapat seseorang yang berinisial Sony bepergian ke luar negeri dengan pesawat Mandala pada 24 September dengan tujuan Macau.
Pada 30 September, dengan menggunakan pesawat AirAsia tujuan Singapura, Sony Laksono duduk di bangku 11F.
Lagu Andai Aku Gayus Tambunan
Sosok Gayus Tambunan yang kontroversial memberikan inspirasi bagi banyak orang. Tak hanya bermacam-macam versi rupa Gayus yang beredar di dunia maya, kisah Gayus memberi inspirasi lagu yang menceritakan sepak terjangnya.
Lagu berjudul "Andai Aku Jadi Gayus Tambunan" ini diciptakan oleh mantan napi Bona Paputungan. Bona agaknya iri melihat kehidupan Gayus yang bisa bebas plesir ke Bali, hingga ke luar negeri ini. Berbeda dengan dirinya pada saat ditahan di Lapas Gorontalo ini yang harus pasrah tidak bisa berbuat banyak.
Lagu yang berjudul 'Andai aku Gayus Tambunan' tersebut di posting di situs Youtube pada Jumat, 14 Januari berdurasi 4 menit 47 detik. Lagu ini telah diunduh dan dilihat kurang lebih 504,997 orang dan sangat mungkin bertambah.
Dalam video klip tersebut juga diceritakan mengenai kehidupan di penjara. Diceritakan pula aksi Gayus yang memberi uang kepada sipir, hingga memakai kacamata dan wig.
Pada tanggal 19 Januari 2011, Gayus Tambunan telah dinyatakan bersalah atas kasus korupsi dan suap mafia pajak oleh Majelis Hakim Pengadilan Jakarta Selatan dengan hukuman 7 tahun penjara dan denda Rp. 300 juta.
Foto- Foto Gayus Gayus Tambunan10 di tenom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tenom - Google Blog Search


sabahkini.net: TUKAR SEGAR DUA JURUTERA DARI <b>TENOM</b>

Posted: 15 Feb 2012 05:14 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Aderis berkata, adalah diandaikan bahawa ketidak hadiran jurutera itu besar kemungkinan beberapa permasalahan kedaifan jalanraya di Tenom yang kini masih tergantung disebabkan tidak dapat dibincangkan dan ...

10 di sipitang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sipitang - Google Blog Search


Najib bakal rasmikan acara pecah tanah <b>di Sipitang</b>

Posted: 13 Feb 2012 05:23 AM PST

KOTA KINABALU 13 Feb. — Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak akan merasmikan acara pecah tanah bagi projek kilang baja urea ammonia Sabah (SAMUR) yang bernilai US$1.5 bilion (RM4.6 bilion) di Sipitang Khamis ini.

Projek besar itu dimiliki oleh Petronas Chemicals Group Bhd. Pengurus besar pejabat Petronas Wilayah Sabah dan Labuan, Joseph Podtung berkata kehadiran SAMUR bertaraf dunia di Sipitang akan mewujudkan kesan positif ke atas industri kimia dan berkaitannya, termasuk pertanian, hotel dan katering, penyenggaraan kilang dan pengangkutan.

"Ia juga akan menyediakan syarikat dan para usahawan prospek perniagaan yang meluas dan menjana pekerjaan untuk tempatan, sekali gus menyemarakkan pertumbuhan ekonomi, terutamanya untuk komuniti tempatan di Sipitang," kata beliau pada satu majlis makan tengah hari yang dianjurkan oleh Petronas Chemicals Group. — BERNAMA

Diucapkan SELAMAT DATANG kepada PM Najib, untuk sekali lagi ke Daerah Sipitang......

10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


Blog Sikarap: Tanah runtuh <b>di Kinabatangan</b> Sabah | Lima keluarga <b>...</b>

Posted: 03 Jan 2012 01:56 AM PST

KINABATANGAN: Lima keluarga di Kampung Menggaris dekat sini dipindahkan dari rumah mereka kelmarin akibat kejadian tanah runtuh di lereng Bukit Mansuri berdekatan kediaman mereka.
Pegawai Daerah Kinabatangan Arisin Arifin ketika dihubungi berkata arahan berpindah dikeluarkan selepas pihaknya mendapati keadaan tidak selamat. Lima keluarga itu kini tinggal sementara di rumah saudara mereka di kampung itu, katanya.
Beliau berkata pemantauan dilakukan terhadap kejadian itu. Arisin berkata Pusat Kawalan Operasi Banjir di daerah itu juga dibuka pada waktu bekerja bagi memantau bencana alam terutama banjir.
Katanya paras air sungai Kinabatangan sehingga petang ini meningkat tetapi terkawal.
Menurutnya sebagai persiapan awal menghadapi bencana banjir, anggota Jabatan Pertahanan Awam telah ditempatkan di Kampung Abai sejak 28 Dis lepas.
**Tempat rendah banjir, tempat tinggi tanah runtuh, mana lagi nak lari..huhu**
  • Dapatkan buku-buku digital yang akan membantu anda menjadi bloger hebat berjaya dalam perniagaan online Download Sekarang 
  • Lindungi rumahtangga anda daripada gangguan pihak ketiga. Caranya di SINI 
  • Ingin tahu 99 punca perceraian di Malaysia? Jawapannya di SINI SINI

10 di nabawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di nabawan - Google Blog Search


IQRA <b>Di</b> Desa Permai Kg Pandiwan,<b>Nabawan</b>, Sabah...

Posted: 29 Jan 2012 02:12 AM PST

ASSALAMUALAIKUM WTH...
pada 20-22 januari 2012 telah berlangsung program Iqra di Kg Pandiwan, Nabawan, Sabah...perjalanan memakan masa 4 jam menggunakan bas ums. program nie hasil kerjasama Universiti Malaysia Sabah (UMS) bersama Siswazah Muda ABIM Sabah (SISMA). objektif program ini adalah :
1.  Membantu masyarakat setempat dari aspek pendidikan anak-anak dan keluarga dalam Program Iqra terutamanya dalam hal-hal fardhu ain.
2.  Membina potensi setiap siswazah dalam khidmat sosial.
3 Membina ikatan silaturrahim dikalangan peserta dan masyarakat setempat.
kampung ini mempunyai 27 keluarga islam & 130 orang yang beragama islam,saya merasakan atas tanggungjawab sesama saudara islam seharusnya anak-anak muda perlu sama-sama kami turun kelapangan untuk mentarbiah diri sendiri dari segi fizikal & mental, kawasan kampung nie walau pun nampak sudah membangun tetapi masih menggunakan sumber air daripada gunung dan sungai yang di pam menggunakan saluran yang diperbuat daripada hasil kerjasama oleh penduduk kampung. tiada talian telekomunikasi kecuali maxis sahaja yang dapat dihubungkan ke kampung ini. kebanyakan daripada penduduk kampung bekerja sendiri bagi kaum bapa serta kaun ibu menjadi suri rumah tangga sahaja. Menyelami jiwa masyarakat di sini melalui perbualan singkat daripada beberapa penduduk kampung, mereka ada yang menganut islam sejak remaja lagi tetapi masih belum faham ape itu islam yang sebenarnya, ada yang menganut agama islam kerana perkahwinan. Saya tersentuh apabila ada kalangan pakcik & makcik mereka belum mahir lagi tentang solat daripada pergerakan hinggalah bacaan solat. Apatah lagi membaca Al-Quran, mereka masih lagi buta huruf alif, ba & ta..
melihat wajah2 anak kecil & remaja mereka beruntung kerana mendapat pendidikan agama di sekolah semasa sesi P & P dalam subjek agama islam. serba sedikit mereka tahu tentang perihal solat. saya tersentuh sepanjang program ada kanak-kanak yang memakai bju yang sama sepanjang program berlangsung 3 hari 2 malam, bila di tanya mereka tidak bawak baju,sangat kasihan melihat keadaan mereka, hatiku berdetik syukur alhamdulillah walaupun aku berada dalam keluarga yang kurang mampu tetapi masih ada lagi persalinan untuk bertukar ganti setiap hari
kenangan yang tidak dapat dilupakan sepanjang program adalah menjadi bendahari program & ketua masak untuk peserta & ajk seramai lebih kurang 100 org dalam masa 3 hari 2 malam. dari awal pembelian barang-barang kering untuk masakan hingga ke kenduri cara islam dimulakan dengan beli barang-barang di sekitar di kota kinabalu, sabah. penbelian barang-barang basah seperti sayur,iakan dan ayam di beli di pekan berdekatan, berpeluang juga ke pasar tempat baru, walaupun sangat pening bila berbelanja barang-barang nie 3hari berturut-turut sebelum & semasa program. tetapi penat & lelah tidak diambil peduli,aku gagahkan juga tdengan tenaga yag ada...walaupun ada makcik-makcik yang ringan tangan untuk membantu masak di dapur tetapi aku katakan tidak mengapa makcik,insyaAllah saya & kawan akan masak nanti, makcik pergilah belajar nanti dah masak saya panggil makcik & pakcik makan serta adik-adik sekali, nasib baik makcik tu sporting dan memang nampak riak wajah dia mahu belajar sesuatu...(dalam hati moga-moga dapat masak dengan baik & dapat dimakan bersama-sama kalau tak malunya lah...hehehe)
Alhamdulillah hari ketiga 22 januari 2012 diadakan majlis kenduri cara Islam sebagai majlis penutupan program iqra, gotong royong memasak bersama penduduk kampung di adakan untuk menjamu lebih daripada 130 orang tetamu, dengan pertolongan makcik-makcik di dapur dapat juga pelbagai juadah makanan di sediakan seperti  ayam masak kari,sup ayam,sayur betik tumis, sayur terung masak sambal,sayur kampung(...dah lupa namanya..hehehe) di masak lemak serta pencuci mulut buah tembikai. Majlis penutupan program dihadiri oleh pegawai pendidikan daerah nabawan, pengerusi surau Kg Pandiwan, YDP ABIM Sabah Dr. Abdullah Bade serta panglima & Srikandi SISWAZAH MUDA ABIM SABAH (SISMA) bersama penduduk kampung.
Harapan seluruh keluarga Islam di Kg Pandiwan, Nabawan, Sabah agr kami dapat turut semula selepas ini....(^_^)
                                                 
                                                ALBUM KENANGAN
                                                       
wajah-wajah ceria tukang masak sepanjang program

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


Kenangan <b>di Kota Kinabalu</b> Sabah November 2011

Posted: 28 Jan 2012 11:20 AM PST

sebelum mendarat di kota kinabalu airpot

Gambar ni diambil semasa pengumuman "tuan-tuan, kita akan mendarat sebentar lagi, blalalala...."

Salah satu sebab kenapa blog ni dari penghujung tahun lepas sehingga sekarang tidak ada entri terkini adalah tidak lain tidak bukan tuan punya blog ini asyik ke sana ke mari untuk urusan kerja, nak buat macam mana kerja tu jugalah menyara kami sekeluarga dan nak ke tak nak tugas mesti dilaksanakan dengan sebaiknya kerana kerja kan sebahagian dari ibadat kita seharian.

Jadi nak kata aku bernasib baik, bertuah ataupun kaki bodek aku pun tak tahu nak kategorikan dalam situasi mana, cuma mungkin rezeki yang Tuhan bagi tu awal buat aku. Kalau nak diikutkan aku yang baru setahun jagung dalam pekerjaan aku sekarang ni memang lah ramai orang berkata aku tidak layak untuk menggalas tugas ini, tapikan hendak seribu daya dan tak nak seribu dalih.

Kelaut dah entri ini sebenarnya, tajuk bukan main "kenangan di Kota Kinabalu Sabah November 2011″ haha maafkan aku wahai kawan-kawanku pembaca blog ini, bila dah mula mengetuk papan kekunci ni biasalah emosi tak berapa nak stabil, hati-fikiran tak berapa nak synchronize dengan papan kekunci laptop.

Nak kata kenangan bukanlah kenangan sangat pun cuma bila jauh perjalanan maka luas pengalaman, ya dak? Seperti biasa juga mana mampu untuk merakam setiap detik apa yang dilalui sepanjang berkunjung ke kota kinabalu sabah kerana tujuan aku kesana bukannya makan angin tetapi urusan kerja, cuma sempat juga la berjalan-jalan sekejap tengok tempat orang. Sepanjang berada di sana sempat lah aku usung DSLR aku tu kesana kemari dan aku kongsikan bersama kamu semua, jadi layan…dan aku nak cakap awal2 gambar semua kelaut.

majis universiti malaysia sabah

ni pandangan dari bilik hotel tempat aku tidor dan kalau nak tau inilah masjid universiti malaysia sabah

seminar keselamatan kebakaran oleh pusat khidmat kontraktor

inilah tujuan asal aku ke kota kinabalu, pergi bagi talk untuk seminar anjuran Pusat Khidmat Kontraktor dan gambar kenangan selepas habis exam

gambar dalam bilik hotel grand borneo di one borne sabah

ni gambar dalam bilik, malas nak ambil gambar katil sebab dah berterabur dan lupa nak ambil gambar dulu

kitab suci al quran dan holy bible

korang jangan terkejut kalau menginap di hotel dekat sabah kerana kedua2nya disediakan di dalam laci dan sila jangan lakukan provokasi dgn gambar ini ok

pasar filipina

pasar filiphina sebagai tempat yang wajib dikungjungi sekiranya ke kota kinabalu dan memang banyak batu permata dijual disini

ikan bilis sabah

barang wajib beli sebelum balik ke semenanjung dan mereka sediakan perkhidmatan membungkus kotak secara percuma

Banyak lagi gambar yang aku ambil sepanjang 4 hari berada di sabah tetapi banyak yang tidak sesuai untuk upload dan dikongsikan disini. Apapun memang seronok kalau nak bercuti tempat orang tambah-tambah lagi tempat yang jarang2 kita dapat pergi.

Sebenarnya aku ada masa sehari extra disana tetapi mengenangkan pergi sabah seorang diri jadi tak berapa nak best berjalan dan teringat dekat anak serta anak mak mentua haha. Kesudahannya lepas habis shopping beli barang petang tu terus pergi lapangan terbang kota kinabalu dan duduk dalam 'waiting list/senarai menunggu' untuk balik awal sehari ke kuala lumpur dan memang rezeki aku dapat juga balik awal sehari. Itulah kelebihan menggunakan flight MAS sebab boleh tukar tarikh penerbangan.

Nota : Awek-awek sabah putih-putih betul, memang hati kena sabar dan iman kena kuat, apa-apa pun semuanya bergantung kepada niat kita.

Artikel yang berkaitan

10 di penampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di penampang - Google Blog Search


WikiSabah News: “STAR Ups Unity and Takes <b>Penampang</b> and <b>...</b>

Posted: 06 Mar 2012 12:36 AM PST

"STAR Sabah has forged ahead in adopting the "UNITY IS DUTY" call of the United Borneo Front (UBF) and fostered greater unity and support in seeking the rights and autonomy of Sabah" announced Datuk Dr. Jeffrey Kitingan, Chairman of STAR Sabah, in welcoming John Ho, a pioneer of PBS and branch chairman of Parti Bersatu Sabah (PBS) Taman Oriental Park, Kapayan, at the launching of the KOKAKOBA fellowship last Sunday, 4th March, in Kapayan, Penampang.

Since 1963 Sabah has lost its autonomy and downgraded from a nation within a nation to one of 13 states in Malaysia and to the extent of being cheated and treated as a colony with a loss of political power with leaders being elected with the help of outsiders.

From a rich nation with abundant resources of oil and gas, it has descended to become the poorest state in Malaysia.

Its revenue collections have also been siphoned to the federal government and the latest disclosures by the government reveals that some RM37.7 billion was taken from Sabah in 2011 comprising RM22.7 billion in tax revenue and some RM15 billion in oil and gas revenue.

Dr. Jeffrey advised the audience of some 350 people from Kapayan and Penampang that Sabahans need to be united and seek to claim for its rights and autonomy and to stop Sabah from future deterioration and damage.

"I am very happy that Mr. John Ho together with his colleagues in PBS comprising branch chairmen and leaders of the 11 PBS branches in Kapayan have agreed to join STAR Sabah."

"I am also told that earlier today, the division chief of PKR Sepanggar together with a majority of the committee members and several hundred members have also joined STAR" announced Dr. Jeffrey to the cheering crowd.

It is heartening to hear of community leaders beginning to heed the call for unity and taking up the challenge to reclaim Sabah's rights and autonomy and to restore the State to its original status of an autonomous nation and be entitled to its own resources and revenues.

We need to stress that the people of Sabah need to be united to remove the current Sabah leaders who have become traitors for failing to safeguard Sabah's rights and autonomy and replace them with "warriors" who will fight for the rights and autonomy of Sabah.

Datuk Dr. Jeffrey Kitingan, Chairman, STAR Sabah

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved