ads

Rabu, 27 Februari 2013

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


Z-o-o-m!: Seminar diabetes <b>di Papar</b>, 22 Nov

Posted: 17 Nov 2012 11:53 PM PST

PAPAR: Orang ramai, khususnya pesakit diabetes, dipelawa menghadiri Seminar Diabetes yang akan diadakan di Hospital Daerah di sini Khamis ini, (22 November).

Seminar tersebut akan diadakan di Bilik Orkid, Hospital Daerah Papar dari jam 10 pagi hingga 1 petang di mana ceramah-ceramah mengenai penyakit diabetes akan disampaikan oleh pegawai perubatan, ahli farmasi dan pakar pemakanan dari hospital itu.

Sesi kaunseling juga diadakan dari jam 2 hingga 5 petang.

Seminar itu merupakan salah pengisian sempena Minggu Diabetes Hospital Papar anjuran Unit Promosi Kesihatan, hospital berkenaan yang akan diadakan bermula 19 November hingga 23 November.

Selain seminar tiga jam itu, pameran turut diadakan sepanjang program itu berlangsung.

Pada 20 November, senaman Zumba akan diadakan di ruang legar hospital berkenaan dari jam 4 – 5 petang. Penyertaan dalam senaman Zumba ini adalah percuma.

SERAMBI AWAM: Imej satelit <b>papar</b> kemusnahan besar <b>di</b> Arakan

Posted: 11 Nov 2012 02:05 AM PST

NEW YORK – Sebuah kumpulan hak asasi manusia, Human Rights Watch (HRW) telah mengeluarkan imej satelit apa yang disifatkan sebagai kemusnahan besar sebuah kawasan pantai di Myanmar akibat rusuhan etnik.

Imej tersebut menunjukkan lebih daripada 800 bangunan dan rumah bot musnah dibakar di Kyaukpyu, bahagian barat negeri Rakhine atau Arakan.

HRW berkata kebanyakan mangsa adalah umat Islam Rohingya yang menjadi sasaran orang-orang bukan Islam.

Jurucakap presiden mengakui bahawa seluruh kampung telah dibakar dan lebih banyak tentera boleh dikerahkan.

Seramai 64 orang dilaporkan meninggal dunia dalam rusuhan baru-baru, tetapi HRW berkata angka sebenar mungkin lebih tinggi, demikian dilaporkan BBC.

Timbalan Pengarah Asia di HRW, Phil Robertson berkata, keganasan menunjukkan kerajaan Myanmar 'perlu segera menyediakan keselamatan untuk Rohingya' di negeri Rakhine.

"Selagi pihak berkuasa tidak mula menangani punca keganasan, ia berkemungkinan akan menjadi lebih teruk," kata Robertson.
Kumpulan yang berpangkalan di Amerika Syarikat itu membandingkan imej satelit daerah Kyaukpyu yang diambil pada 9 dan 25 Oktober.

Pada 9 Oktober, barisan beratus-ratus rumah yang dibina rapat di sepanjang semenanjung serta kumpulan-kumpulan rumah sampan di sepanjang pantai utara boleh dilihat dengan jelas.

Tetapi dalam imej yang diambil pada Khamis lepas, hanya beberapa buah bot yang tinggal dan hampir tiada kelibat rumah di daerah seluas 35 ekar itu.

HRW berkata ramai penduduk dianggap telah melarikan diri dengan bot ke laut.

Seorang wartawan tempatan yang melawat tapak memberitahu BBC Burma bahawa kawasan itu telah musnah, dengan api di beberapa bangunan masih membara. Wartawan berkata daerah itu juga hampir kosong sepenuhnya.

Pegawai berkata tidak ada laporan keganasan baru sejak Jumaat dan pemerintahan di Rakhine juga telah dipulihkan.

Zaw Htay, jurucakap Presiden Myanmar Thein Sein mengakui "seluruh kampung dan bandar-bandar sedang dibakar di Rakhine manakala kita tidak dapat menyediakan jaminan keselamatan penuh di sesetengah kawasan".

"Itulah sebabnya kerajaan memperketat kawalan keselamatan. Jika perlu, kami akan menghantar polis dan tentera dalam usaha untuk mengembalikan keamanan," katanya.

Sekurang-kurangnya 64 orang terbunuh minggu ini, kata pegawai, dalam keganasan pertama sejak Jun, apabila darurat diisytiharkan di Rakhine.

Pada masa itu pertempuran maut meragut berpuluh-puluh nyawa mankala beribu-ribu orang telah dipaksa untuk meninggalkan rumah mereka.

PBB sebelum ini memberi amaran program reformasi negara berkemungkinan gagal disebabkan keganasan kaum berterusan antara kumpulan penganut Buddha tempatan dan umat Islam Rohingya di negeri barat.

Golongan bukan Islam melaporkan bahawa kali ini mereka juga telah dipecat dari pasukan kerajaan semasa pergolakan, dan mereka juga mengalami kecederaan yang banyak.

Kerajaan telah mengisytiharkan perintah berkurung di kawasan yang terjejas, tetapi respons sejak keganasan pertama tercetus pada bulan Jun sedang dikritik sebagai tidak memadai, kata Ketua Jonathan BBC di Bangkok.

Pada tiga hari lepas, pertempuran berlaku di enam buah bandar dan satu perintah berkurung pada waktu malam dikuatkuasakan di beberapa lokasi termasuk Min Bya dan Mrauk Oo, tempat peristiwa keganasan terbaru bermula. Dalam pada itu, penganut Buddha dan Muslim terus menyalahkan antara satu sama lain.

Akibat keganasan tersebut juga, umat ​​Islam di seluruh Myanmar terpaksa melupakan hasrat untuk meraikan perayaan Eid al-Adha.

Ketegangan etnik di Rakhine telah berlanjutan sejak sekian lama, dan bangsa Rohingya yang majoritinya beragama Islam terus dianggap bukan warganegara oleh pihak berkuasa Myanmar, sebaliknya dilabel sebagai pendatang haram.

Pada bulan Ogos, pemerintah Myanmar menubuhkan suruhanjaya untuk menyiasat keganasan antara penganut Buddha dan Islam di bahagian barat negara itu. Pihak Berkuasa sebelum ini menolak satu suruhanjaya siasatan yang diterajui Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Sumber : malaysiaharmoni.com

10 di tawau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


Pemuda ditembak mati <b>di Tawau</b>, kawan cedera. - CariGold Forum

Posted: 22 Jan 2013 03:49 AM PST

Forum Jump

Kawekaki Motor: NSRC CNY RIDE aka <b>TAWAU</b> RIDE 2013 (DAY 1)

Posted: 12 Feb 2013 07:55 PM PST

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera....

09.02.2013 - Untuk entry kali ini kawe akan ceritakan berkenaan ride sempena Chinese New Year (CNY) bagi tahun 2013. Ride kali ini diaturkan oleh group Northern Sarawak Riders Club dan disertai oleh 6 buah bike termasuk kawe. Peserta yang mengikuti ride ini adalah:-

1. Kawe + wife (KAWASAKI VERSYS 650)
2. Yuhanis + wife (KAWASAKI VERSYS 1000)
3. Fredie + wife (KAWASAKI ER6N)
4. Cikgu Adi (KAWASAKI VERSYS 650)
5. Cikgu Zakaria (KAWASAKI ER6N)
6. Nazri (YAMAHA FZ6)

Seperti kebiasaan, oleh kerana ride kali ini agak jauh kami memutuskan untuk bergerak seawal yang boleh dan 3 buah bike bergerak seawal jam 6 dari Limbang dan berjumpa di Petronas Lawas untuk bersama-sama dengan rakan dari Lawas.

Berkumpul di Petronas Lawas sebelum bergerak

Mengikat beg Cikgu Zakaria di seat belakang
Antara 'V' yang akan beraksi

Siap untuk memulakan perjalanan
Setelah semua ahli sampai, kami bergerak dari Lawas pada jam lebih kurang 7.30 pagi. Walaupun agak lewat sedikit dari jadual asal, bagi kawe itu adalah perkara biasa untuk ride dalam kumpulan. Untuk ride kali ini kami akan menggunakan laluan short cut melalui Tenom-Keningau-Tambunan-Ranau. 
Memulakan perjalanan dngan semangat yang berkobar-kobar

Merapok - Sempadan yang memisahkan Negeri Sabah dan Sarawak
Dari Lawas kami mula memasuki negeri Sabah di Sindumin pada jam 8 pagi, dan bermakna laluan seterusnya yang akan kami tempuh adalah melalui Banjaran Crocker di Tenom untuk ke Keningau. Perjalanan kami ke Keningau ditemani cuaca yang agak baik ditambah dengan jalan yang lengang tanpa banyak kenderaan lain yang sehaluan dengan kami. Ini membuatkan perjalanan kami agak selesa walaupun terdapat sedikit jalan yang rosak sebelum kami mendaki Banjaran Crocker di Tenom.


Mula mendaki sedikit di Banjaran Crocker


Langit yang cerah diawal perjalanan
Jalan yang cantik... Tapi AWAS!!!
Seperti biasa dalam formasi

Siapa kaki corner baring boleh datang sini

Corner baring jangan sampai terbaring

Hati-hati boss... Perjalanan masih jauh...


Hati-hati... Menuruni Banjaran Crocker....


Isyarat biasa jika ada bahaya

Fredie n Cikgu Zakaria aka Nyo...

Interframe jugak lembu ni...
Pada jam 9.30 pagi kami akhirnya sampai di Keningau selepas menempuh perjalanan selama 2 jam dari Lawas. Di Keningau kami hanya berhenti untuk mengisi minyak bagi kuda-kuda kami kerana perjalanan seterusnya ke Ranau dan kami akan berhenti di Ranau untuk makan tengahari dan akan mengisi petrol. Kami singgah di Keningau lebih kurang setengah jam sebelum kami meneruskan semula perjalanan ke Ranau.

Sesekali berselisih dengan keretaMatahari dah mula panas memancar

Setiap ahli konvoi sentiasa dalam jarak yang selamat dengan satu sama lain
Melalui kawasan hutan yang menghijau
Salah satu perkampungan dikawasan pergunungan
Kabus masih kelihatan walaupun hampir jam 11 pagi
Perjalanan dari Keningau yang pada awalnya ditemani cuaca yang cerah kelihatan mula berubah apabila kami semakin tinggi mendaki Banjaran Crocker untuk ke Ranau dari Tambunan. Ini memaksa kami berhenti untuk menyimpan barang-barang penting sebagai persediaan jika hujan lebat turun.

 Awan dilangit mulai mendung

Bergambar beramai-ramai @ Ranau

Jalan mulai basah dan licin
Gerai menjual buah durian sebelum sampai di Ranau

Perjalanan kami dari Keningau memakan masa hampir dua jam sebelum kami sampai di Ranau. Dan kami mengambil keputusan untuk berhenti makan tengahari sambil perkena sedikit minuman panas setelah menempuh cuaca yang sejuk ditambah sedikit hujan hampir 20 kilometer sebelum sampai di Ranau.

Selesai bersarapan, pada jam 1 tengahari kami mula bergerak untuk meningalkan Ranau. Tapi sebelum itu kami akan mengisi minyak untuk kuda-kuda besi kami terlebih dahulu sebelum menuju ke Checkpoint, Sandakan. Jarak untuk sampai di Checkpoint Sandakan lebih kurang 170 kilometer dari Ranau.Hilux yang memukul gong mengiringi rombongan kahwin

Perjalanan kami dari Ranau mula disajikan dengan keadaan jalan yang sibuk memandangkan cuti umum yang panjang sempena Tahun Baru Cina. Keadaan ini memaksa kami supaya lebih berhati-hati terutama sewaktu memotong dan melalui selekoh.

Perjalanan kami menuju ke Checkpoint Sandakan juga disajikan dengan sedikit dugaan apabila hujan mulai turun dengan agak lebat di sesetengah perjalanan.Konvoi ditahan JPJ untuk diperiksa. Kawe lupa bawa road tax. Tapi semua beres...

Dalam proses soal siasat dan runding cara. Tapi semua ok....
Berhenti mmenyarung baju hujan supaya tidak kesejukan
Tetap dalam konvoi walaupun trafik sibuk
Berhenti melunaskan 'hajat' sebelum Checkpoint Sandakan
Setelah mengharungi perjalanan selama 2 jam 30 minit kami akhirnya sampai di Checkpoint Sandakan pada jam 3.30 petang. Kali ini kami berhenti lagi sekali di Petronas Checkpoint Sandakan untuk mengisi minyak dan berehat untuk setengah jam sebelum bergerak semula tepat jam 4 petang.
Dari Checkpoint Sandakan kami meneruskan lagi perjalanan yang hanya berbaki sejauh 275 kilometer untuk sampai di Tawau yang merupakan destinasi tujuan kami. Tetapi sebelum itu kami terpaksa melalui Lahad Datu terlebih dahulu. Perjalanan kami dari Checkpoint Sandakan ke Lahad Datu benar-benar menguji ahli konvoi yang kebanyakan kali pertama memulakan perjalanan jauh. Ini kerana kami dihujani dengan hujan yang betul-betul lebat yang memaksa kami bergerak pada kelajuan 60 km/j sahaja.
Petronas Checkpoint Sandakan

Budak-budak melambai pada konvoi kami
Fredie n wife dan Cikgu Adi

Lahad Datu 101KM dan cuaca mulai gelap

Berhenti menyarung baju hujan lagi sekali

Dalam hujan lebat kami akhirnya sampai di Lahad Datu dan perjalanan ke Lahad datu telah memakan masa hampir 2 jam disebabkan hujan yang betul-betul lebat. Kami singgah sebentar di Lahad Datu untuk merehatkan badan sebelum bergerak semula menuju ke Tawau.

Kami bernasib baik perjalanan kami dari Lahad datu ke Tawau tidak lagi ditemani hujan ditambah dengan jalan yang lengang dan ini membolehkan kami bergerak dengan agak lancar pada kelajuan sekitar 100km/j walaupun pada waktu malam.

Kedatangan kami ke Tawau disambut oleh rakan-rakan bikers dari Tawau Big Bikers Owner Club (TBBOC) yang menunggu ketibaan kami di Jalan Airport Tawau. Kami seterusnya dibawa menuju ke Hotel Kingston Executive Suite di Tawau dan sampai l;ebih kurang jam 8 malam.

Bergambar bersama rakan-rakan TBBOC

Kami dibawa oleh wakil dari TBBOC

Mula memasuki bandar Tawau
Saudara Ruly Dan Jenal menjadi marshal kami memasuki Tawau
Ditengah-tengah bandar Tawau

Parking bike dulu berhampiran hotel
Parking bagus-bagus boss...
Kawe n Saudara Ruly. Teringat masa konvoi jelajah borneo dulu
Selesai urusan daftar masuk ke bilik masing-masing, kami mengambil keputusan untuk keluar makan bersama-sama rakan-rakan dari TBBOC di Tawau Kopitiam pada jam 9 malam dan makan malam kami pada malam itu ditaja oleh rakan-rakan dari TBBOC.
Makanan dah sedia bila kami sampai di Tawau Kopitiam
Licin... Gara-gara kelaparan...

Kami akhirnya balik ke bilik hotel pada jam lebih kurang 11.30 malam untuk berehat. Walaupun agak kepenatan tapi kami masing-masing puas setelah berjaya menempuh perjalanan sejauh 740 kilometer.

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


OutSyed The Box: Muslihat <b>Di Lahad Datu</b> : More To Come?

Posted: 25 Feb 2013 01:33 AM PST

Here is The Star on the Lahad Datu standoff :
 • TANJUNG LABIAN : Sabah Police refuted reports two gunmen with Sulu group in Tanduo were shot Monday.
 • talk rife of shooting in Tanduo but Malaysian security forces have denied it.
 • TANJUNG LABIAN : end to drama in 72 hours.
 • Malaysian forces holding their ground less than 500m from group 
 • Philippines ship expected Mon to evacuate civilians & five women in group of 180
 • sign that Azzimudie Kiram is prepared to leave the village.
 • vessel arrived in Bongao, Tawi-Tawi midnight Sunday, stand by off Lahad Datu 
 • M'sian authorities negotiate thru emissaries, Manila talks with Sultan Jamalul Kiram.
 • Manila using Esmail, brother of Jamalul, to convince group to return 
 • The Sulu group, with 30 gunmen, has run out of food supplies 
 • total blockade enforced on land and sea.
 • dissent in the group, several of Azimmudie's followers wanting to return 
OK lets read the fine print.  There is a ship that has arrived from the Phillipines to evacuate some of these people back to the Southern Phillipines. But to evacuate only the civilians and the five women. What about the remaining gunmen? The number of gunmen varies from 30 to 180.  Are the gunmen staying put?
Even 30 gunmen is one too many - considering the type of firepower that they may have. The pictures on the Internet of these folks (in the Phillipines) show them holding assault rifles and grenade launchers.  
Our boys are in harm's way.   It will also be unfortunate if our boys have to open fire. They are more heavily armed.  So lets please be careful.
The other danger is the group will not budge from Lahad Datu if they suspect that the Phillipines takes them away on that ship and then throws them in jail or prosecutes them.  They will fight. That will really spoil the party. So watch out for party poopers.
This group has certainly broken about two dozen different Malaysian and Phillippine laws.  N'theless the situation has to be handled carefully. So far they have not harmed anyone.  Perhaps everyone can bear that in mind.
The issue now is Sultan Jamalul Kiram of the Sulu is losing a lot of face.  He is beginning to look really stupid.  He will lose a lot more face if his followers have to go back with their tail between their legs.  And his followers are also feeling "stupid" because they are not getting anything for their little excursion.  This is where the danger lies. The Sultan can ask them to do something silly - to save his own face.
I doubt Pizza Hut delivers in Lahad Datu but if someone can arrange to hand them some goody bags  (maybe 'Visit Melaka 2012' souvenirs & T shirts) plus some duit tambang and kretek cigarettes - it may hasten their departure.  The trick is give them the goody bags only when they are aboard that ship.  The Sultan will need a goodie bag too.  Is there a Pizza Hut in Tawi-Tawi?
This thing has already cost us millions of Ringgit I am sure. The cost of the fuel our Navy and Maritim ships are burning in Lahad Datu alone would have already run into millions.  So lets take the least cost and safest option - with no bloodshed - to solve this problem. 
Imagine shooting them or arresting them - it will cost us more millions of Ringgit to investigate, prosecute and jail these people - for years and years in our jails. We will have to feed them too. Lets just give them the goody bags.  Silly as this suggestion may sound but this thing has happened. We did not ask for this to happen. Now we have to deal with it.
And lets keep a closer eye on things from now on shall we?  
Congratulations are already due to our Police, Navy, Maritim, Army and Air Force boys for handling things so well up to now.  They have shown plenty of patience and good discipline.
Here is the other side to the story. Some really bad folks are hoping that our boys will shoot these people. If that happens it will make our Sulu and other Muslim brothers in Sabah very angry with the BN Government.  They may vote the other way.  There is a smelly udang di sebalik batu here.
And as we get closer to the elections, lets be vigilant for more surprises. With so many poor people in the Phillippines, South Thailand and Indonesia it will not cost too much for these bad people to engineer things like this.  Dont take this lightly ok.

10 di beluran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di beluran - Google Blog Search


Banjir <b>di Beluran</b> pulih, mangsa dibenar kembali ke rumah | Sharing <b>...</b>

Posted: 21 Jan 2013 10:18 PM PST

BELURAN: Keadaan banjir di Beluran kini pulih dengan sembilan keluarga dari dua kampung yang berpindah dibenar pulang ke rumah masing-masing hari ini.

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


Ketegangan <b>di</b> Lahad Datu 3: <b>Sabah</b> Adalah <b>Negeri</b> Merdeka

Posted: 24 Feb 2013 08:16 PM PST

"Sila tukar baris tiga terakhir dan baris terakhir lagu Sabah Tanah Airku"
Sekarang ini adalah kurun ke-21. Negeri Sabah dicerobohi oleh anasir luar yang lengkap bersenjata dan mendakwa negeri ini adalah kepunyaan nenek moyang mereka.
Pada kurun ke-20, Penduduk Sabah telah memilih untuk merdeka dengan menyertai Persekutuan Malaysia. Memerdekakan diri maksudnya bertekad penuh  membebaskan diri dari  semua bentuk cengkaman luar dan himbauan masa lampau.
Bebas dari petualang penjajah feudal lampau yang sudah tidak berupaya menjaga negeri lalu menggadaikan negeri dengan menerima sekupang dua  setiap tahun asalkan dapat hidup selesa. Bebas dari penjajah yang menerima gadaian dan menyusahkan orang Sabah turun temurun. Bebas dari aksi petualangan penggadai dan penerima gadaian yang bermaharajalela memperjudikan negeri tanpa pengetahuan orang Sabah sendiri. Merdeka maksudnya termasuk juga berhenti membayar 'cession money' walaupun cuma RM5,300.00 setahun kepada orang luar.

Kenyataan bahawa 'Sabah negeri merdeka' ini bukan pandai-pandai penulis cipta sendiri. Demikian ia termaktub di dalam lirik lagu rasmi negeri Sabah yang dinyanyikan saban hari. 


Lagu 'Sabah Tanah Airku'

Sabah tanah airku
Negeri kita yang tercinta
Pemuda pemudi 
Semua marilah 
Bangunlah bersatu semua 
Marilah bersama serta maju jaya 
Merdeka sepanjang masa 
Bersatu segala bangsa sentosa 
Sabah negeri merdeka

Lagu ini boleh juga ditonton dan didengar di YOUTUBE.

Adakah lagu ini tidak bermakna apa-apa?

Jika ia hanya sekadar nyanyian pembuka majlis supaya pemimpin-pemimpin negeri Sabah boleh bersenaman dengan berdiri setiap kali, silalah tukar baris tiga terakhir dan baris terakhir lagu ini menjadi 


Dijajah sepanjang masa 
Bersatu segala bangsa sentosa 
Sabah hak Sultan Sulu

Artikel-artikel dalam siri ini:

1. Ketegangan Di Lahad Datu 1: Teruskan Melayan Penyamun!
2. Ketegangan Di Lahad Datu 2: Hentikan Bayaran Cession Money RM5,300 kepada Waris Sultan Sulu
3. Ketegangan Di Lahad Datu 3: Sabah Adalah Negeri Merdeka
4. Ketegangan Di Lahad Datu 4: Benarkan Orang Sabah Memiliki Senjatapi

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved