ads

Rabu, 11 September 2013

10 di kota marudu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota marudu - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di kota marudu</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Aug 2013 11:03 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di kota marudu</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Aug 2013 11:06 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di kota marudu</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Aug 2013 11:30 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di kota marudu</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Aug 2013 11:27 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di kota marudu</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Apr 2013 11:39 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

sabahterkini2u: <b>KOTA MARUDU</b> BAKAL MILIK PAKATAN RAKYAT!

Posted: 25 Apr 2013 11:20 AM PDT


Oleh: Pemerhati Kota Marudu
Pakatan dijangka mempertahankan kerusi Parlimen Kota Kinabalu, Tuaran dan Beaufort. 8 kerusi lagi yang diintai Pakatan ialah Sandakan, Putatan, Sepanggar, Tawau, Kota Marudu, Tenom, Keningau dan Penampang. Selain itu Kimanis, Kota Belud, Sipitang dan Pensiangan yang turut mempunyai isu-isu tempatan turut di masukkan dalam senarai yang boleh ditawan.
Kali ini kita meninjau Kerusi Parlimen Kota Marudu yang bakal melihat pertembungan penjuru antara BN, PR, STAR dan SAPP. Walaupun pertembungan PR, STAR dan SAPP 3 pembangkang di kawasan Kota Marudu ini dilihat merugikan namun persaingan lebih tertumpu antara Maximus Ongkili (BN) dan Maijol Mahap bekas Naib Presiden UPKO pemimpin berasal dari Kota Marudu ini.
Maximus seorang ahli Kabinet Persekutuan yang juga Timbalan Presiden PBS  tidak boleh memandang rendah dengan keupayaan Maijol Mahap bekas Senator di Parlimen yang banyak bersuara ini. Maijol sudah membuktikan kehadiran rakyat Kota Marudu di kediamannya semasa pengumuman beliau keluar BN.


Suara-suara lantang Maijol sebelum ini mengenai RCI dan NCR (Tanah Adat) membuka mata rakyat mengenai usaha-usaha membela rakyat. Misalnya isu tanah adat di Kota Marudu yang di ceroboh oleh syarikat-syarikat gergasi yang mendapat kebenaran kerajaan Negeri (Musa Aman) untuk membangunkan tanah milik rakyat yang diduduki sejak turun temurun oleh mereka.
Begitu juga dengan RCI, hanya beberapa hari Maijol Mahap meninggalkan parti, Perdana Menteri Dato' Sri Najib Razak mengumumkan RCI. Gimik-gimik politik BN ini akhirnya terpaksa dibuat bagi meredakan kemarahan rakyat bagi menyiasat tentang projek IC di Sabah. 
Dalam PRU 2004 Maximus Ongkili hanya memperolehi majoriti 3,189 dan tahun 2008 dengan majoriti 4,198. Jika pada tahun 2008 calon PR Andonny Pilit@ Anthony Biri Mandiau boleh mendapat undi 7,830 dan Roslan Mohd Zain (Bebas) boleh memperolehi undi 1,109 tentu Maximus Ongkili BN pada tahun 2013 tidak boleh duduk diam dan memandang rendah betapa 8,939 pengundi benci dan rasa tidak puas hati rakyat Kota Marudu kepada Maximus. 
Kali ini tahun 2013 pengundi Kota Marudu ialah 42,197. Apakah 8,939 pengundi ini akan kembali kepada BN atau pengundi PR akan bertambah? Dengan isu-isu yang berlaku di Kota Marudu, sikap wakil rakyat yang jarang turun ke Kota Marudu, tentu rasa tidak puas hati rakyat makin membuak betapa bencinya mereka kepada pemimpin parti komponen seperti PBS dan UPKO yang kini sudah termakan telunjuk Musa Aman UMNO. Syarikat-syarikat besar yang merampas tanah adat melalui kelulusan Ketua Menteri telah menghalau dan memusnahkan tanaman rakyat Kota Marudu yang dimiliki sejak turun-temurun. 


Begitu juga kerusi Dun Matunggung yang diwakili Jelani Hamdan dan di Dun Tandek calon PKR Parlimen tahun 2008 Andonny Pilit@ Anthony Biri Mandiau bertanding. Apakah Sarapin Magana (BN- majoriti 2,982) dan Lasiah Baranting (BN- Majoriti 2,237) mampu bertahan kerana lawan mereka dalam PR bukan calang-calang. 
Apakah mereka akan mengundi BN? sama-sama kita nantikan apakah keinginan rakyat?Sejauh mana undi meningkat dan menurun di Parlimen dan Dun. 5 Mei akan menjawab segalanya. 

10 di tenom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tenom - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di tenom</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Aug 2013 07:26 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

sabahkini.net: KEMENANGAN BN <b>DI TENOM</b> SUDAH DIJANGKA

Posted: 08 May 2013 08:46 AM PDTTENOM: Kemenangan calon-calon Barisan Nasional bagi kerusi Parlimen Tenom, Dewan Undangan Negeri (DUN) Melalap dan Kemabong sudah dijangka berdasarkan sokongan rakyat di kawasan ini semakin kuat.
Ketua Anak Negeri Angkangon Sangul berkata, kerusi Parlimen Tenom yang berjaya dipertahankan oleh calon BN Datuk Raime Unggi kekal di tangan memandangkan sokongan rakyat yang kuat dan masih mahu pembangunan diteruskan di kawasan ini.
Katanya, rakyat di kawasan ini masih menaruhkan kepercayaan kepada BN untuk menerajui kerajaan kerana rekod baik Perdana Menteri Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak di peringkat Kerajaan Pusat dan Datuk Seri Musa Haji Aman di Peringkat Kerajaan Negeri.
"Begitu juga bagi DUN Melalap dan DUN Kemabong yang masing-masing dipertahankan oleh Datuk Radin Malleh dan Datuk Rubin Balang kekal di tangan BN kerana rakyat masih mahu pembangunan di kawasan mereka," katanya ketika diminta mengulas kemenangan BN menyapu bersih tiga kerusi di kawasan ini.
Angkangon berkata, kemenangan BN di Parlimen Tenom, DUN Melalap dan DUN Kemabong memang sudah dijangka kerana sokongan rakyat majoriti masih kepada BN.
Ini katanya, bermakna kawasan kerusi Parlimen Tenom, DUN Kemabong dan DUN Melalap masih menjadi penyumbang kepada BN Sabah sebagai Simpanan tetap BN.
Sementara itu seorang pemimpin masyarakat Cina Kapitan Wong Tet Yun berkata, kemenangan BN di satu kerusi Parlimen dan dua kerusi DUN di kawasan ini sudah dijangka awal kerana perpecahan parti pembangkang itu sendiri.
Katanya, parti-parti pembangkang masing-masing meletakkan calon dalam satu kerusi manakala BN hanya meletakkan seorang dalam kerusi itu.
"Ini sudah jelas memberi kelebihan dan kemenangan kepada calon-calon BN yang bergabung dalam satu pasukan berbanding pembangkang yang masing-masing beraksi di gelanggang yang sama," katanya.
Keputusan Pilihan Raya Umum Parlimen P.181 Tenom menyaksikan kemenangan calon BN Datuk Raime Unggi mendapat undi 9,771 dengan majoriti 3,886 menewaskan pencabar-pencabarnya Masidin Thomas (PKR) dengan Undi 5,885; Hasmin @ Azroy Abdullah (STAR) yang mendapat undi 2,446 undi; Jimmy Jawatah (SAPP) dengan perolehan undi 1,766 dan Mutang @ Sylvester Dawat (KITA) yang hanya mendapat 423 undi.
Bagi DUN Kemabong, Datuk Rubin berjaya mempertahankan kerusi yang disandangnya sejak Kerajaan PBS dahulu yang mendapat undi 5,765 dengan majoriti 3,032 menewaskan pencabar-pencabarnya Biou Suyan (PKR) dengan undi 1,155 dan William Ensor Tingkalor (SAPP) yang mendapat undi 1,047.
Sementara itu bagi DUN Melalap, Datuk Radin Malleh yang diramalkan banyak pihak akan kecundang kerana kemunculan calon baru, berjaya mempertahankan kerusinya dengan undi 4,643 dan majoriti 2,599 menewaskan pencabar-pencabarnya Roger Stimin (SAPP) dengan undi 2,004; Norita Sual (DAP) dengan undi 1,992 dan Kong Fui Seng (STAR) dengan undi 924.

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Dalang Culik Dua Bersaudara <b>Di Lahad Datu</b> Dikenal Pasti – Perak <b>...</b>

Posted: 14 Aug 2013 11:46 PM PDT

lahad datu

PETALING JAYA: Dalang di sebalik penculikan dua bersaudara, Tung Wee Jie dan Tung Wee Wei di Lahad Datu tahun lalu dikenali sebagai Mohd Amin Bacho.

Lelaki berusia 30 tahun dari Tawau itu tersenarai dalam siasatan terbuka oleh Pasukan Petugas Khas (Operasi dan Anti Pengganas) di Kuala Lumpur berhubung penglibatannya dengan kumpulan militan Darul Islam Sabah.

Pengarah Jabatan Petugas Khas (Operasi dan Anti Pengganas), Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Datuk Seri Mohamad Fuzi Harun mengenalpasti salah seorang daripada tujuh lelaki yang menyerang hendap dan menculik Wee Jei, 26 dan Wee Wei, 34, pada 14 November 2012.

Terdahulu, laporan media di Malaysia mengenalpasti dua bersaudara itu sebagai Chong Wei Jie dan Chong Wei Fei.

"Wei Jei yang berjaya melarikan diri daripada penculik itu pada 4 Ogos ditemubual oleh pegawai-pegawai kami di Bukit Aman pada Isnin.

"Dia dikenali sebagai Mohd Amin berdasarkan gambar beberapa suspek yang kami tunjukkan kepadanya," kata Mohamad Fuzi ketika dihubungi pada Rabu.

Beliau berkata Mohd Amin dipercayai terlibat dengan enam anggota kumpulan Abu Sayyaf untuk menculik dua bersaudara itu.

"Wee Jie memberitahu kami bahawa Mohd Amin bersama dengan kumpulan tersebut sepanjang tempoh mereka diculik.

"Dia mendakwa Mohd Amin bercakap dengannya dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia dengan loghat Sabah," katanya.

Dua bersaudara itu diculik oleh sekumpulan lelaki bersenjata dari ladang keluarga mereka di Tambisan, Lahad Datu pada 14 November tahun lalu sebelum dibawa ke Jolo di mana mereka dikurung dalam sebuah pondok buluh sehingga 17 April lalu.

Wee Jie dipisahkan dari Wee Wei yang jatuh sakit dan penculik tersebut mendakwa mereka telah menghantar sepupunya itu ke hospital.

Pihak berkuasa Filipina dilaporkan sebagai berkata mereka telah merancang satu operasi di kawasan Wee Jei diculik dalam usaha mengesan Wee Wei.

Wee Jie yang diberi makan nasi dan ikan masin sepanjang dia diculik dan berjaya melepaskan diri, kini bertemu semula dengan keluarganya di Port Dickson selepas diterbangkan ke sini Rabu lalu.

Menurut Mohamad Fuzi, Mohd Amin kini disiasat dibawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 kerana penglibatannya bersama kumpulan militan Darul Islam Sabah.

"Kami masih belum mengesahkan sama ada Wee Wei meninggal dunia ketika dalam tawanan," katanya sambil menambah pegawainya akan berhubung dengan beberapa pegawai dari Filipina untuk mendapatkan maklumat lanjut.

-mStar

10 di sipitang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sipitang - Google Blog Search


SADIS : [18SG] Keadaan Mangsa Samun <b>Di Sipitang</b>, Sabah (2 <b>...</b>

Posted: 12 Jun 2013 12:00 AM PDT

Mangsa Samun di Sipitang, Sabah. Kejamnya penyamun itu. Sesungguhnya penyamun / pencuri wajar dihukum dengan hukuman yang berat.

Mangsa, Laud Adau, 68, Suku Kedayan, dari Kampung Kesusuk Sapok, Pelakat Sipitang.
1. Kronologi kes: menurut mangsa ketika kejadian dia sedang tidur seorang diri di rumah kebun di Kg. Susuk Sapok Sipitang tiba-tiba didatangi oleh seorang lelaki yang tidak dikenali terus menetak mangsa menggunakan tombak sabit sebanyak 2 kali di bahagian leher dan tengkuk. Masa kejadian gelap dan mangsa tidak nampak suspek. Suspek hanya syak suspek terlibat berbangsa bugis dan merupakan pekerja kebun sawit berdasarkan kepada senjata yg digunakan. Suspek telah berjaya melarikan dompet milik mangsa berisi wang tunai RM1K. Masa kejadian dipercayai pada 12/06/2013 lebih kurang jam 11 malam.
2. Lebih kurang jam 8 pagi, KADIR BIN AISHA yg lalu dikawasan rumah mangsa untuk menebas telah terdengar bunyi berdengus seperti orang meminta tolong daripada rumah mangsa. Penama datang meninjau dan mendapati mangsa telah terbaring di beranda rumah dalam keadaan terbaring dan berlumuran darah. Penama kemudian terus membawa mangsa ke hospital Sipitang.
3. Suspek disyaki seorang lelaki bangsa Bugis dipercayai pekerja ladang sawit berdasarkan senjata yang digunakan.
4. Kedaan mangsa sekarang menurut doktor adalah stabil dan mangsa akan dirujuk ke Hospital Queen Elizabeth kota kinabalu untuk rawatan lanjut.

Jika anda suka artikel ini, jangan lupa sertakan kami dengan copy salah satu link di bawah ^_^

Kopi link post yang comel ini ^_^

Kalau nak dalam bentuk HTML, kopi saya lak ^_^

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


Gambar Banjir Kilat <b>Di</b> KK <b>Kota Kinabalu</b> 8 September 2013 <b>...</b>

Posted: 08 Sep 2013 05:33 AM PDT

Gambar banjir kilat di KK Kota Kinabalu pada 8 September 2013. Pada hari ini, beberapa kawasan di Kota Kinabalu Sabah seperti Inanam Luyang, Lido dan juga kawasan Kepayan telah teruk dilanda banjir pada pukul 2.30 petang. Kejadian itu berpunca akibat hujan lebat yang berlarutan sejak dari tengah hari tadi.

Gambar Banjir Kilat Di KK Kota Kinabalu 8 September 2013

KKBanjir02KKBanjir03

KKBanjir04

Banjir

https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/1277835_644215275597567_313401438_o.jpg

10 di kunak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kunak - Google Blog Search


BULAN <b>DI KUNAK</b> | ABU NUHA CORNER

Posted: 24 Apr 2013 08:57 AM PDT

Abu Nuha Corner mengalu-alukan para pembaca :

1) Menghantar sebarang maklumat program atau aktiviti dakwah dan bukan berasaskan komersil khususnya sekitar Kota Kinabalu @ Pantai Barat Selatan dan Sabah amnya untuk dihebahkan di blog ini. Bahan yang bersesuaian, lengkap (seperti foto, banner dll) serta tepat akan dipaparkan di blog ini dalam tempoh tertentu.

2) Menghantar undangan untuk Abu Nuha atau rakan-rakan pendakwah sama ada JHEAINS atau Persatuan Ulama' Malaysia (PUM) Sabah mengisi program dakwah di kawasan berdekatan dan bersesuaian sama ada di masjid, surau, jabatan kerajaan dan swasta dan sebagainya.

3) Menghantar undangan untuk Abu Nuha Corner membuat liputan sebarang aktiviti dakwah di lokasi yang berdekatan. Berikan maklumat lebih awal dan terperinci untuk memudahkan lokasi dikunjungi. Aktiviti yang bersesuaian akan dikongsikan untuk tatapan pembaca di blog ini.

4) Menghantar berita, laporan atau catatan aktiviti dakwah sekitar Sabah untuk dipaparkan di blog ini tanpa Abu Nuha Corner berkunjung ke lokasi berkenaan. Catatan yang menarik, lengkap dengan foto dan menepati citarasa Abu Nuha Corner akan dikongsikan bersama.

Contoh program @ aktiviti dakwah adalah seperti kelas pengajian agama, ceramah, kuliah, forum, kursus-kursus, seminar, majlis qurban, aqiqah, khatam al-Quran, pertemuan, ziarah hospital, muallaf atau ulama dan seumpamanya. Sama ada ia dianjurkan oleh masjid, surau, kampung, jabatan kerajaan, swasta, NGO, parti atau individu persendirian.

Hantar maklumat program berkenaan ke mesej Facebook Abu Nuha atau emel ke ma_alhafiz@yahoo.com. Sertakan nama pemberi maklumat atau urusetia dan nombor telefon untuk rujukan dan pertanyaan lanjut. Maklumkan juga sasaran audien (sama ada terbuka, tertutup atau ada umur tertentu). Maklumat yang lengkap dan paling penting MENEPATI CITARASA Abu Nuha Corner akan disiarkan. Mari kita bersama-sama menyebarkan maklumat dan aktiviti dakwah demi perkembangan Islam. Terima kasih.

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


Jelajah #Armand4Exco <b>Di Negeri Di</b> Bawah Bayu <b>Sabah</b>.

Posted: 06 Sep 2013 09:16 AM PDT

Assalamualaikum Sahabat Yg Di Hormati,

Saya Ingin Mengucapkan Terima Kasih Atas Salam Perkenalan Sahabat Setiakawan Sabah.

Ucapan Terima Kasih Pada Sahabat Saya Calon Naib Ketua Pemuda UMNO Malaysia Sdr Jamawi Jaafar Yang Anjurkan Sessi Pengenalan Calon2 Exco Pemuda Umno Malaysia Yang Di Hadiri Oleh Ketua2 Pemuda Umno Bahagian,  Naib Ketua Pemuda UMNO Bahagian, Penolong Setiausaha Pemuda Umno Bahagian Dan Para Perwakilan Pemuda Umno Negeri Sabah.

Alhamdulilah Mendapat Respon Yang Positif Daripada Para Perwakilan Sabah Setelah Saya Nyatakan Hasrat Bagi Mengisi Kerusi Exco Pemuda UMNO Malaysia.

Semoga Bulan Ini Menyemarakkan Lagi Semangat Perjuangan UMNO Utk Agama, Bangsa Dan Negara.

Saya  Dengan Rendah Diri Ingin Menawarkan Khidmat Dan Diri Sebagai Calon Exco Pemuda UMNO Malaysia Di Pemilihan UMNO 2013 #Pemuda13.

Klik YouTube - http://bit.ly/18kSL9k

Salah Satu Kenangan Terindah Adalah Berbuka Puasa Di Tepi Bus Stop Ketika Dalam Perjalanan Ke Kota Belud Bersama Rakan2 Pemuda Umno Sdr Eizwan, Sdr Adam , Sdr Richard , Sdr Mukhriz Dan Sahabat Beliau.

Saya Merayu Mohon Sokongan Dan Bantuan Sahabat2 Semua.

Armand Azha Hj Abu Hanifah
Calon Exco Pemuda UMNO Malaysia Pergerakan Pemuda Petaling Jaya Utara
Naib Pengerusi Unit Pidato Pemuda Barisan Nasional Malaysia.

#TeamPisang Kini Di Sabah
(BB Pin:2700149D)

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved