ads

Ahad, 11 September 2011

10 di tambunan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tambunan - Google Blog Search


ZIARAH SAUDARA SEAQIDAH <b>DI</b> KAMPUNG TONOP, <b>TAMBUNAN</b> <b>...</b>

Posted: 13 Aug 2011 07:16 AM PDT

Bersama-sama dengan sahabat akrab, Ustaz Akub Baba menuju ke Kampung Tonop yang terletak sekitar 20km daripada Pekan Tambunan. Kampung ini terletak di tepi jalan besar menuju ke Daerah Ranau.

Kehadiran ini adalah bagi melengkapkan lawatan ajk USIA Tambunan pada kesekian cawangan yang wujud. Maklumlah USIA Tambunan mempunyai cawangan sebanyak 15 buah mengikut kampung di seluruh Daerah Tambunan.

Alhamdulillah, setibanya di sana kelihatan komuniti umat muslimin dan muslimat sudah menunggu lebih awal. Difahamkan ada yang datang dari jauh antaranya kampung Tampasak Liwan, Kampung Tiang, Kampung Puntingabai dan Kampung Kirokot.

Syabas pada sdr Jasrin Sipai yang telah bertungkus lumus menyediakan apa yang sewajarnya. Beliau merupakan antara penggerak USIA di cawangan berkenaan.

Syabas juga pada sahabat saya sdr Azmi Sidik, Ustaz Zaki Laumin, Kak Hajah Nursuhana Abdullah, Ust Salehuddin Rusinin, Ustaz Akub Baba dan ajk yang lain kerana punyai ruh perjuangan yang tidak pernah lentur.

Seusai majlis berbuka puasa, majlis seterusnya dimulakan dengan tazkirah yang di sampaikan oleh Ustaz Salehuddin, selaku ketua biro dakwah USIA Tambunan. Tazkirah panjang lebar banyak menyentuh mengenai kesedaran beragama, mengenai ramadhan dan mengenai kewajipan solat lima waktu.

Sebelum itu, saya sempat berbicara mengenai peranan USIA Tambunan dari dulu sehingga kini. Sekalung penghargaan pada para pejuang dan pendokong  USIA terdahulu kerana antara penyumbang kemasukan nur Islam di Daerah ini.

Seusai menunaikan solat Isya dan Terawih, sahabat seperjuangan iaitu Imam Daerah mengumumkan nama-nama penerima bantuan zakat di kalangan asnaf fakir miskin dan mualaf.

Sesungguhnya, saya amat berbangga mereka yang meskipun baru sahaja memeluk agama ini namun sudah menunjukkan kecintaan terhadap pengamalan agamanya. Alhamdulillah, inilah yang terjadi di kampung ini.

Saya berdoa, semoga sahabat-sahabat seperjuangan tidak akan luntur jiwanya dalam mendekati saudara baru ini. Mereka perlukan belaian bimbingan dan kasih ukhuwah sejati.

10 di tawau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


Dua Rumah, Satu Rumah Kedai Terbakar <b>Di Tawau</b>

Posted: 10 Sep 2011 09:14 PM PDT

TAWAU – Dua buah rumah dan sebuah kedai di Batu 2, Jalan Apas di sini, musnah dalam kebakaran tengah malam Jumaat.

Ketua Balai Bomba Tawau Rudy Fredzek berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan berhubung kejadian itu kira-kira 12.58 tengah malam sebelum menghantar dua buah jentera bomba beserta 12 anggota.

Beliau berkata pasukannya tiba di tempat kejadian enam minit kemudian dan berjaya mengawal kebakaran daripada merebak kira-kira jam 1.45 pagi. Api berjaya dipadam sepenuhnya lebih dua jam kemudian.

"Pihak kita menghadapi kesukaran semasa melakukan kerja-kerja pemadaman api disebabkan keadaan angin, mengakibatkan api merebak dengan begitu cepat ditambah dengan tekanan air yang agak rendah," katanya.

Tiada kemalangan jiwa dilaporkan dalam kejadian itu manakala punca kebakaran dan jumlah kerugian masih dalam siasatan.-BERNAMA

Related posts:

10 di keningau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di keningau - Google Blog Search


Wanita ditemui mati <b>di</b> rumahnya | BorneoPost Online | Borneo <b>...</b>

Posted: 01 Sep 2011 05:25 PM PDT

by WILLIE JUDE JUNAIDI, wjudeub@gmail.com. Posted on September 2, 2011, Friday

PENAMPANG:  Tindakan seorang wanita yang menolak pelawaan rakan-rakannya untuk beraya di Keningau rupanya membawa petanda buruk apabila dia ditemui mati di kediamannya di Bundusan Villa di sini petang Rabu lepas.

Norjanah Mulut, 26

Dalam kejadian kira-kira jam 6 petang itu, teman lelaki mangsa yang enggan namanya disiarkan berkata dia pada mulanya membuat keputusan untuk melawat mangsa, Norjanah Mulut, 26, kerana mangsa sebelum ini memberitahunya bahawa dia tidak sihat.

"Bagaimanapun, saya terkejut apabila melihat dia (mangsa) dalam keadaan tidak sedarkan diri.  Saya cuba mengejutkannya tetapi gagal lalu saya terus menghubungi ambulan," katanya sambil menambah salah seorang kakitangan ambulan yang tiba kira-kira jam 6.15 malam kemudiannya memberitahu bahawa mangsa sudah tidak bernyawa lagi.

Menurutnya, mangsa sebelum ini membuat keputusan untuk berehat di rumahnya kerana mengadu tidak sihat dan terpaksa menolak pelawaan rakannya yang lain untuk beraya di Keningau.

Sepasukan polis yang dimaklumkan mengenai kejadian itu turut berada di tempat kejadian untuk menjalankan siasatan dan mayat mangsa juga telah dibawa ke hospital untuk dibedah siasat bagi mengetahui punca sebenar kematiannya.

10 di beluran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di beluran - Google Blog Search


321 Pelajar Sekolah <b>Di Beluran</b> Terima Notebook <b>...</b> - Visitors Counter

Posted: 26 May 2011 04:02 AM PDT

Rakyat Didahulukan | Rakyat Didahulukan
Written by Raja on Thursday, 26 May 2011 19:02   

BELURAN - Seramai 321 pelajar dari dua sekolah menengah di sini pada Khamis, menerima Notebook 1Malaysia daripada Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM).

Mereka terdiri daripada 110 pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Ulu Sapi dan 211 dari SMK Telupid.

Timbalan Pengarah SKMM cawangan Sandakan Aaron Tan berkata pengagihan hari ini adalah untuk fasa kedua bagi kawasan parlimen Beluran.

Sebelum ini sebanyak 1,500 unit telah diagihkan dalam fasa pertama, katanya kepada Bernama.

Beliau berkata sejumlah 49,832 unit notebook 1Malaysia akan diagihkan untuk fasa kedua bagi seluruh Sabah.

"Pengagihan Notebook 1Malaysia untuk fasa ketiga akan dilakukan tidak lama lagi bagi mencapai sasaran tiada lagi anak Sabah akan ketinggalan zaman Teknologi Maklumat (IT) dan menjadi pakar IT pada masa depan," katanya.

Terdahulu semasa berucap pada majlis itu, Tan menasihatkan pelajar terbabit memanfaatkan sebaiknya komputer berkenaan selain mematuhi tatacara penggunaan internet agar tidak melanggar undang-undang seperti Akta Komunikasi dan Multimedia.

- BERNAMA

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved